یک‌شنبه 4 آذر 1403

انتقاد مرعشی از آشنا درباره فایل صوتی ظریف / ورود رسمی رستم قاسمی به انتخابات / وعده آیت‌الله جنتی درباره بررسی صلاحیت نامزدهای ریاست جمهوری

وب‌گاه الف مشاهده در مرجع
انتقاد مرعشی از آشنا درباره فایل صوتی ظریف / ورود رسمی رستم قاسمی به انتخابات / وعده آیت‌الله جنتی درباره بررسی صلاحیت نامزدهای ریاست جمهوری

هر روز اخبار فراوانی در رسانه ها منتشر می شود که دنبال کردن آنها حتی برای آنان که اهل مطالعه اخبار هستند کار را دشوار می‌کند. بسته خبری - تحلیلی الف با رصد اخبار و رویدادهای مهم، همچنین تحلیل های صورت گرفته در این زمینه مخاطبان خود را از مهمترین وقایع روز آگاه می‌کند.

آخرین آمار کرونا در ایران

مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت بهداشت اعلام کرد از دیروز تا امروز 7 اردیبهشت 1400 و بر اساس معیارهای قطعی تشخیصی، 20 هزار و 963 بیمار جدید مبتلا به کووید19 در کشور شناسایی شد که سه هزار و 386 نفر از آنها بستری شدند.

مجموع بیماران کووید19 در کشور به دو میلیون و 438 هزار و 193 نفر رسید.

متاسفانه در طول 24 ساعت گذشته، 462 بیمار کووید19 جان خود را از دست دادند و مجموع جان باختگان این بیماری به 70 هزار و 532 نفر رسید.

بیشتر بخوانید:

وزیر بهداشت: کرونای آفریقایی به ایران رسید / صدای پای ویروس هندی نزدیک است

آغاز فاز دوم واکسیناسیون کرونا / چه کسانی در اولویت 2 واکسینه می‌شوند؟

***

واکنش عباس عبدی به انتشار گفتگوی ظریف

عباس عبدی، تحلیلگر سیاسی درباره فایل صوتی ظریف در اعتماد نوشت: «متاسفانه اجرای این گفت‌وگو در قالب طرح تاریخ شفاهی نه فقط غیرعلمی بود، بلکه غیرمعقول هم بود. علت آن بسیار روشن است. بازتاب گسترده این سخنان نشان می‌دهد که موضوعات آن به تاریخ نپیوسته‌اند و همچنان در سیاست و امور روزمره زنده هستند...

اشتباه بعدی تصور آنان از امکان محرمانه ماندن بخش‌هایی از متن گفت‌وگو است. این امکان اگرچه و به لحاظ منطقی وجود دارد ولی با ساختار نهاد برگزارکننده باید انتظار می‌داشتند که دیر یا زود منتشر شود. نکته عجیب اینکه نوار خام و اصلی منتشر شده است...

اشتباه بعدی و مهم‌تر پذیرش چنین گفت‌وگویی از سوی آقای ظریف است. جایگاه وزیر خارجه با همه وزرای دیگر فرق دارد. او باید فرض را بر انتشار می‌گذاشت. شاید 10 سال بعد چنین سخنانی را می‌گفت ایرادی نداشت، ولی در حال حاضر فقط می‌تواند در جلسات رسمی حکومت این سخنان را بگوید. شاید مجموعه سخنان آقای ظریف ذاتا واجد نکته‌ای نبود که بسیاری ندانند، ولی انتشار آنها از زبان آقای ظریف مشکل پیش آورده است...

به نظر بنده احتمالا این فایل اثری در سیاست داخلی نمی‌گذارد، ولی حداقل نتیجه آن نفی قطعی حضور احتمالی آقای ظریف در انتخابات است. گرچه پیش‌تر نیز چند بار عدم حضور خود را اعلام کرده بود و در همین گفت‌وگو نیز علت را توضیح می‌دهد.»

بیشتر بخوانید: 

عباس عبدی: گفت‌وگوی ظریف غیرعلمی و غیرمعقول بود

***

نامزدهای ریاست جمهوری به‌دنبال رای اهل‌سنت

اعتماد نوشت: «یکی از نزدیکان «مولوی عبدالحمید» درباره رایزنی‌های صورت‌گرفته میان یکی از رهبران اهل سنت ایران اصولگرایان به خبرنگار ما گفت: «بسیاری از کاندیداها با مولانا دیدار داشته یا با واسطه‌هایی با او ارتباط گرفته و درباره انتخابات رایزنی کرده‌اند.» حسین دهقان و رستم قاسمی که هر دو ازجمله کاندیداهای دارای پیشینه نظامی در انتخابات 28 خرداد 2 هستند، اخیرا به زاهدان رفته و با مولوی عبدالحمید دیدار و رایزنی کرده‌اند.

این منبع نزدیک به مولوی عبدالحمید با تایید این خبر گفت: «هر دوی این افراد با مولانا عبدالحمید دیدار داشته و صحبت‌هایی را با او انجام داده‌اند.» این منبع نزدیک به مولوی عبدالحمید درباره زمان انجام این دیدارها نیز گفت: «حدود 2 هفته پیش بود که این دیدارها صورت گرفت.»

این اما پایان ماجرا نیست. این چهره نزدیک به مولوی عبدالحمید در بخش دیگری از اظهاراتش به خبرنگار ما گفت که «افزون بر این چهره‌ها، رایزنی‌هایی نیز با چهره‌های نزدیک به مولانا در تهران از سوی دیگر کاندیداها صورت گرفته که همه آنها هم درباره انتخابات ریاست‌جمهوری بوده است.» او نامی از این افراد به میان نیاورد ولی برخی شنیده‌ها حاکی از آن است که «سعید محمد» ازجمله افرادی است که تلاش کرده در تهران رایزنی‌هایی با چهره‌های مرتبط با مولوی عبدالحمید انجام دهد. پیگیری‌های خبرنگار ما از منابع نزدیک به مولوی عبدالحمید، حاکی از آن است که یکی از موضوعات اصلی که در دیدار این روحانی برجسته اهل سنت با حسین دهقان و رستم قاسمی مورد بحث قرار گرفته، تبعیض است. این 2 چهره متعلق به جریان سیاسی اصولگرا نیز در جریان این دیدار وعده داده‌اند که نسبت به رفع تبعیض اقدام کنند.»

***

انتقاد مرعشی از آشنا درباره فایل صوتی ظریف

حسین مرعشی، عضو حزب کارگزاران درباره فایل صوتی ظریف به همشهری گفت: «اشتباه اصلی را در این روند سیستم ریاست‌جمهوری انجام داده است. این ایده شخص رئیس‌جمهور که وزرا را مکلف و وادار به انجام گفت‌وگوی عملکردی‌ای کند که ناگفته‌هایشان را در زمان مسئولیت بگویند، ایده خوب و دردسرسازی بود که حالا هم کمی دردسر‌ساز شده است.

متأسفانه سیستمی که آقای حسام‌الدین آشنا برای جمع‌آوری این گفت‌وگو‌ها پیاده کرده و به‌کار گرفته بودند سیستم امنی نبود. بردن وزرا به یک استودیو در باغ کتاب تهران و گرفتن ناگفته‌های عملکردی از اعضای هیأت دولت کار پرریسکی است و دسترسی خیلی‌ها را به این فایل تسهیل کرده. الان مشخص نیست مخالفان ظریف این کار را کرده‌اند یا دلواپسان یا موافقان ظریف و یا نفوذی‌های خارجی. این روند کاری بود که مراقبت و امنیت بیشتری را می‌طلبید... تا آنجا که می‌دانم تقریبا همه اعضای هیأت دولت منهای اسحاق جهانگیری و محمود واعظی این گفت‌وگو‌های عملکردی را انجام داده‌اند و سعید لیلاز و محمدفاضلی نیز مصاحبه‌کننده بوده‌اند. همه گفت‌وگو‌ها هم جز گفت‌وگوی وزیر اطلاعات که در وزارت اطلاعات و توسط بچه‌های آن مجموعه انجام شده، در یک استودیو در باغ کتاب بوده است.»

بیشتر بخوانید:

حسین مرعشی: سیستم آشنا برای جمع آوری گفت‌وگوها امن نبود / مصاحبه‌های محرمانه ایده رئیس جمهور بود

«آشنا» متهم ردیف‌اول افشای فایل صوتی ظریف

***

افشاگران فایل صوتی ظریف چه اهدافی را دنبال می کنند؟

فرهیختگان نوشت: «اگر وزارت خارجه و شخص ظریف در پس این ماجرا باشند، معنای این کار به‌جز خودزنی نیست و عاقلانه نیست که وزیر امور خارجه قصد چنین کاری را داشته باشد، اما اگر این فایل ازطریق سیستم مرکز بررسی‌های استراتژیک ریاست‌جمهوری به بیرون درز کرده باشد، مساله کمی پیچیده‌تر خواهد شد. حسام‌الدین آشنا، مرد عملیات روانی دولت روحانی یکی از کسانی است که پس از افشای این اطلاعات نگاه‌ها به او دوخته شده است.

افشاگران این فایل اگر ازسوی مرکز دست به چنین اقدامی زده باشند، دو هدف اصلی داشتند: اول اینکه محمدجواد ظریف را در سیاست داخلی به‌طور کامل نابود کنند و دوم اینکه سیاست خارجی را به مساله انتخابات ریاست‌جمهوری گره بزنند. به‌هرحال در روزها و هفته‌های آینده این فایل صوتی، در فضای رسانه‌ای کشور جولان خواهد داد و درباره آن براساس گفته‌های ظریف یک دوگانه‌سازی «میدان»- «دیپلماسی» شکل خواهد گرفت.

آنچه نگرانی‌ها درباره این فایل و ماهیت آن را تشدید می‌کند، شیوه گفت‌وگوی آن است. این مصاحبه بخشی از یک پروژه بزرگ به اسم تاریخ شفاهی دولت اعتدال است که براساس آن با وزرای مختلف گفت‌وگوهایی صورت گرفته است تا اقدامات دولت فعلی ثبت شوند.

اما درعمل شکل گفت‌وگو با ظریف متفاوت از ماهیت یک پروژه تاریخ شفاهی است و این‌گونه احساس می‌شود که این مصاحبه برای روزها، هفته‌ها یا حداکثر ماه‌های بعد تهیه شده است. به‌عنوان مثال، اشاره سعید لیلاز مجری برنامه به اینکه «این 10 میلیون روی رای شما اثر می‌گذارد» جز انتخابات 1400 کارکرد دیگری دارد؟

اگر این گفت‌وگو بخشی از یک پروژه تاریخی است، به‌طور طبیعی به چنین مسائلی ارتباط پیدا نمی‌کند. چنین اتفاقاتی در مصاحبه، ماهیت پروژه را زیر سوال می‌برد و این موضوع را به ذهن متبادر می‌کند که این مصاحبه بیش از آنکه تاریخ‌نگاری باشد، یک پروژه انتخاباتی و سیاسی است.»

***

وعده آیت‌الله جنتی درباره بررسی صلاحیت نامزدهای ریاست جمهوری

آیت‌الله احمد جنتی دبیر شورای نگهبان عصر روز گذشته در جلسه فوق‌العاده این شورا با بیان اینکه انتخابات ریاست جمهوری از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است، افزود: هرچه به انتخابات نزدیک می‌شویم، فعالیت جریان‌های مختلف سیاسی در کشور جهت حضور در این عرصه مهم بیشتر می‌شود که الان نیز شاهد افزایش این فعالیت‌ها هستیم.

آیت‌الله جنتی با تأکید بر اینکه بخش مهمی از فرایند برگزاری انتخابات که همان بررسی صلاحیت‌های داوطلبان و نظارت بر اجراست بر دوش شورای نگهبان است، تأکید کرد: بررسی و احراز صلاحیت داوطلبان انتخابات امر بسیار مهمی است که ان‌شاءالله با توجه به مر قانون این وظیفه را مثل گذشته با دقت هرچه بیشتر انجام خواهیم داد.

***

توضیحات ربیعی درباره سرقت فایل صوتی ظریف

علی ربیعی، سخنگوی دولت روز سه شنبه در نشست خبری با اشاره به انتشار فایل صوتی صحبت‌های وزیر امور خارجه و حواشی آن گفت: در واقع برش‌هایی گزینشی از یک گفتگوی بسیار طولانی تر با جهت گیری های شطینت آمیز منتشر شده است. این گفت و گو بخشی از برنامه ای به نام «آن سوی دولت» و با موضوع گزارش و روایت خدمات، اقدامات، چالشها و دستاوردهای دولت های یازدهم و دوازدهم است که زیر نظر مرکز بررسی های استراتژیک ریاست جمهوری، مصاحبه هایی با وزیران و معاونان محترم رییس جمهور در چارچوب تاریخ شفاهی 8ساله دولتهای یازدهم و دوازدهم انجام گرفته است.

ربیعی یادآور شد: بنا بودکه فایل کامل نسخه صوتی، تصویری و مکتوب گفتگوها در دفتر هیات دولت با درجه طبقه بندی آرشیو شود و یک نسخه گزیده از هر گفتگو با توافق مصاحبه شونده، در یک نهاد ملی مطالعاتی آرشیو و سپس منتشر و در دسترس عموم قرار گیرد.

دستیار ارتباطات اجتماعی رییس جمهوری ادامه داد: در مورد مصاحبه با آقای دکتر ظریف، فایل گفتگو با او به دلایلی کاملا روشن که ابعاد آن هنوز روشن نیست (ولی بعد توطئه آمیز آن روشن است) توسط افرادی که هویت آنها در حال بررسی است، به سرقت رفته و منتشر شده است.

بیشتر بخوانید:

ربیعی: منتظریم ظریف به ایران بازگردد و توضیحات لازم را ارائه کند / دستور رئیس جمهور برای شناسایی عوامل انتشار فایل صوتی

***

ورود رسمی رستم قاسمی به انتخابات

رستم قاسمی، وزیر نفت دولت دهم طی نشست خبری با اصحاب رسانه رسما اعلام کاندیداتوری خود را برای سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری اعلام کرد.

این داوطلب انتخابات ریاست جمهوری در ادامه در پاسخ به انتقادی درباره حضور نظامیان در انتخابات، گفت: به لحاظ قانونی نظامیان می توانند در انتخابات شرکت کنند. در قانون انتخابات ریاست جمهوری نیازی به استعفا از ساختار نظامی وجود ندارد. بسیاری از روسای جمهوری کشورهای مختلف در دوره بحران نظامی بوده اند. 31 رییس جمهور آمریکا نظامی بوده اند. در روسیه سال ها شاهد حضور پوتین هستیم که فردی نظامی و امنیتی است. افتخارم این است که عضو سپاه هستم. بعد جنگ، عمرم را در اقتصاد، آبادانی و سازندگی کشور گذرانده و در بسیاری از پروژه های زیربنایی کشور حضور داشته ام. فکر می کنم با تفکر مهندسی می توان مشکلات کشور را حل کرد.

قاسمی در پاسخ به این پرسش که امکان اجماع درباره رییسی وجود دارد، گفت: در مجموعه اردوگاه انقلابیون نیاز به اجماع است و اجماع را باید به زمان خود بسپاریم. دو ماه پیش با رییسی ملاقات داشته ام و آنجا گفتند برنامه ای برای حضور ندارد و از برنامه جدید ایشان اطلاعی ندارم. من برنامه دومی برای کنار رفتن به نفع کسی ندارم.

بیشتر بخوانید: «رستم قاسمی» رسما اعلام کاندیداتوری کرد

***

پاسخ معاونت قوانین مجلس به ادعای اصلاح جداول بودجه 1400 معاونت قوانین مجلس شورای اسلامی توضیحاتی را در رابطه با ادعای سازمان برنامه و بودجه مبنی بر بی‌اطلاعی از اصلاحات جداول بودجه 1400 ارائه داد:

«با توجه به انتشار مطلب خلاف واقع از سوی سازمان برنامه و بودجه کشور مبنی بر اینکه این سازمان در جریان تغییرات جداول بودجه نبوده است، لازم به ذکر است که درباره بودجه سال جاری طبق روال سنواتی پس از تصویب قانون، جداول طی نشست‌های هیئت رئیسه کمیسیون تلفیق با سازمان برنامه و بودجه کشور بر اساس احکام قانون بودجه مصوب مجلس و بندها و اجزای آن اصلاح می‌گردید که در خصوص قانون بودجه 1400 نیز طبق همین روال اقدام شده است و پس از اصلاح ارقام مندرج در جداول در انطباق با مصوبات مجلس، جداول اصلاح شده و برای دولت ارسال گردید.

البته درباره بودجه 1400 بر خلاف سنوات قبل بنا بر مذاکرات بعمل آمده با معاون امور مجلس ریاست محترم جمهوری مقرر شد که جداول با امضای ریاست مجلس ارسال شود.»

***

نظر زیباکلام درباره نامزد اصلی اصلاح طلبان

صادق زیباکلام در گفتگو با فرارو با تاکید بر اینکه در حال حاضر پنج گزینه در بین اصلاح‌طلبان از شانس برای نامزدی در انتخابات ریاست جمهوری برخوردار هستند، افزود: آقایان محسن هاشمی، ظریف و مسعود پزشکیان نامزد‌های اصلی و بالقوه اصلاح‌طلبان هستند. در این بین، اما آقایان جهانگیری و عارف نیز کم و بیش مطرح می‌شوند که به اعتقاد بنده با توجه به وضعیت این دو نفر خیلی بعید است که از آن‌ها استقبال شود، بنابراین این 3 نفر از شانس اصلی برای معرفی به عنوان نامزد اصلاح طلبان برخوردار هستند.

استاد دانشگاه تهران با اشاره به اینکه محمدجواد ظریف از شانس بسیار کمی برای معرفی به عنوان نامزد اصلاح طلبان برخوردار است، اضافه کرد: ظریف تا زمان انتخابات به جای اینکه بخواهد برنامه‌های انتخاباتی خود را برای مردم تشریح کند، باید زمان خود را صرف این کند که به تندرو‌ها جواب بدهد که این موضوع در مذاکرات درست بوده، به نوعی ظریف در این دوماه سرگرم بگومگو با تندرو‌ها خواهد بود و این موضوع زمان او را خواهد گرفت.

این فعال سیاسی اصلاح‌طلب همچنین در مورد مسعود پزشکیان متذکر شد: هرچند که او نیز به عنوان یک اصلاح طلب شناخته می‌شود و در دولت خاتمی وزیر بوده، اما اگر او در انتخابات حضور پیدا کند می‌تواند رای اقوام ترک و مناطق آذری‌نشین کشور و همچنین ایرانی‌های آذری زبان را به دست بیاورد و آن‌ها صرف نظر اینکه پزشکیان اصولگرا باشد یا اصلاح‌طلب به او بر اساس قومیت رای خواهند داد، بنابراین سبد رای پزشکیان کاملا مشخص است و نمی‌تواند با رقیب اصولگرای خود به رقابت کند، بنابراین از الان نمی‌توان شانسی برای پیروزی او قائل شد.

زیباکلام با اشاره به این که به نظر بنده محسن هاشمی در بین این سه گزینه بهترین فرد برای نامزدی اصلاح‌طلبان است، گفت: بنده به سه دلیل این موضوع را عنوان می‌کنم، اول این که محسن هاشمی به عنوان یک مدیر اجرایی موفق کارنامه خوبی از خود به جای گذاشته، دوم هم اینکه اصولگرایان تندرو با توجه به تخریب‌هایی که در مورد بسیاری از اشخاص اصلاح طلب انجام دادند، نتوانستند یک گاف و فسادی از وی پیدا کنند، حتی یک ریال، بنابراین او مدیر سالمی است و می‌توان به او اعتماد کرد، زیرا اگر چیزی از وی وجود داشت، 100 درصد اصول‌گرایان آن را رو می‌کردند. سوم هم اینکه او در این مدت به مانند ظریف عمل نکرده، بنابراین می‌توان گفت در نظر بدنه اجتماعی اصلاح طلبان محسن هاشمی می‌تواند مقبول‌تر از جواد ظریف به نظر آید.