چهارشنبه 7 آذر 1403

بده‌بستان های پشت پرده برای یارگیری در مجلس آینده / روایت تاجیک از تلاش برای حذف خاتمی / انتقادات تند قوچانی از عارف و محمود صادقی با حمایت از روحانی

وب‌گاه الف مشاهده در مرجع
بده‌بستان های پشت پرده برای یارگیری در مجلس آینده / روایت تاجیک از تلاش برای حذف خاتمی / انتقادات تند قوچانی از عارف و محمود صادقی با حمایت از روحانی

هر روز اخبار مهمی در رسانه ها در حوزه های مختلف منتشر می شود. بعضا این اخبار توسط خبرگزاری ها و رسانه ها مورد توجه قرار می گیرد و تحلیل می شود اما ممکن است برخی از اخبار چندان دیده نشود. الف در نظر دارد بسته خبری ویژه ای را منتشر نماید که اخبار مهم آن روز به صورت خلاصه جمع آوری شده و مخاطبان می توانند برای اطلاع کامل تر درباره آن موضوع به اصل خبر مراجعه کنند.

آخرین آمار کرونا در ایران

کیانوش جهانپور، سخنگوی وزارت بهداشت گفت: از دیروز تا امروز 15 اردیبهشت 1399 و بر اساس معیارهای قطعی تشخیصی 1223 بیمار جدید مبتلا به کووید19 در کشور شناسایی شد.

وی گفت: مجموع بیماران کووید19 در کشور به 98647 نفر رسید.

به گفته جهانپور، متاسفانه در طول 24 ساعت گذشته، 74 بیمار کووید19 جان خود را از دست دادند. مجموع جان باختگان این بیماری به 6277 نفر رسید.

وی گفت: خوشبختانه تا کنون 79397 نفر از بیماران، بهبود یافته و ترخیص شده اند.

بیشتر بخوانید:

آمار ابتلا و فوتی‌های جدید کرونا در کشور افزایش یافت

شروع پیک کرونا در 15 استان کشور + جدول

***

کرونا و الکل برای کشتن مردم در ایران رقابت می‌کنند / تهران صدرنشین تلفات

اعتماد آنلاین نوشت: بیش از چهار هزار ایرانی از اول اسفندماه سال 98 تا ششم اردیبهشت‌ماه سال 99 جان‌شان را از دست دادند. اشتباه نکنید، علت مرگ این افراد نه کرونا بوده و نه تصادف جاده‌ای؛ این افراد جان خود را به خاطر استفاده از الکل متانول از دست دادند، الکل غیراستانداردی که در ماه‌های اخیر در رقابت با کرونا به جان مردم کشور افتاده است.

آمار اعلام‌شده از سوی سازمان پزشکی قانونی در 19 فروردین‌ماه امسال نزدیک به 800 نفر بود و به سرعت این رقم افزایش پیدا کرد. آن هم در حالی که کل آمار تلفات ناشی از مصرف الکل در مدت مشابه سال قبل (اسفند 97 و فروردین 98) در کشور 66 نفر بوده است... بیشترین تعداد ارجاعات نیز مربوط به استان تهران با 192 مورد بوده است. همچنین سن درگذشتگان ناشی از مسمومیت با الکل در دوماهه اخیر بین 14 تا 78 سال بوده است.

***

گزارش تخلف تحصیلی حسین فریدون در مجلس قرائت شد

سیدحمایت میرزاده سخنگوی کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی در جلسه علنی امروز (دوشنبه، 15 اردیبهشت 99) پارلمان متن کامل گزارش این کمیسیون درباره تخلفات تحصیلی حسین فریدون، برادر حجت‌الاسلام روحانی رئیس‌جمهور را قرائت کرد.

براساس این گزارش، جمع زیادی از نمایندگان مجلس خواستار اعمال ماده 234 آیین‌نامه داخلی مجلس برای این گزارش شده‌اند که طبق این ماده، تخلفات و متن کامل گزارش برای بررسی‌های بیشتر به قوه‌قضائیه ارسال می‌شود.

بیشتر بخوانید:

 تخلفات تحصیلی حسین فریدون در جلسه علنی قرائت شد

***

افطاری به قصد یارگیری

صبح نو نوشت: یکی دو روزی می‌شود که انتشار یک خبر و واکنش‌ها به آن، فضای رسانه‌ها را درگیر خود کرده است؛ خبری که بنا بر جزئیات آن قرار است یکی از نمایندگان منتخب مجلس یازدهم، دیگر منتخبان منطقه «زاگرس» [کهگیلویه و بویراحمد، چهارمحال‌وبختیاری، لرستان، خوزستان، کرمانشاه، اصفهان و مرکزی] را به یک نشست هم‌اندیشی برای راه‌اندازی فراکسیون زاگرس‌نشینان دعوت کند. آنگونه که برخی منابع آگاه گفته‌اند این مهمانی به دعوت یکی از منتخبان مجلس یازدهم که درصدد تشکیل فراکسیون زاگرس‌نشینان است، انجام شده. درخصوص این نماینده منتخب همچنین آمده است که وی حاشیه های زیادی برای تایید صلاحیتش در انتخابات مجلس یازدهم داشت.

وی در ایام تبلیغات انتخاباتی هم تبلیغات پرحاشیه ای انجام داد که واکنش های فراوانی را به دنبال داشت... فشار افکار عمومی باعث شد تا متولیان افطاری اعیانی، محل برگزاری نشست را از هتل اسپیناس به جای دیگری منتقل کنند... اینکه برخی افراد با سابقه شبهه‌ناک اقتصادی و با در اختیارداشتن شبکه تو در توی حامی - پیرو در دستگاه‌ها و سازمان های مختلف، در آستانه آغاز به کار مجلس یازدهم آمده‌اند و به بهانه مراسم افطاری، مترصد بده‌بستان های پشت پرده برای یارگیری در مجلس آینده هستند، اصلا کار درستی به نظر نمی‌رسد.

***

 دولت هیچ نظری در مورد انتخاب رئیس مجلس ندارد

علی ربیعی، سخنگوی دولت در نشست خبری با خبرنگاران اظهار داشت: در مورد انتخاب رئیس مجلس یازدهم و شائبه دخالت دولت در این زمینه، گفت: حساسیت دولت این است که ان‌شاالله مجلس پویایی برای حل مشکلات باشد و دولت هیچ نظری در مورد انتخاب اعضای هیأت رئیسه و اعضای کمیسیون ها ندارند. من دخالت دولت در انتخاب ریاست مجلس را تکذیب می‌کنم. دولت هیچ دخالتی در امور سایر قوا ندارد. دخالت در امور دیگر قوا شکاف در قوا را به مردم القا می‌کند.

وی با توجه به اینکه برخی از دخالت یکی از معاونان رئیس جمهور در عرصه انتخاب هیات رئیس مجلس نیز اظهار داشت: اگر نماینده ای این خبر را اعلام کرده بگوید کدام معاون رئیس جمهور برای چه فردی تلاش می‌کند تا مشخص شود. ما هیچ دخالتی در امور سایر قوا نداریم.

بیشتر بخوانید:

ربیعی: 63 درصد تهرانی‌ها پروتکل‌های بهداشتی را رعایت کردند / در مورد خروج ایران از برجام تصمیم‌گیری نشده است

***

تکذیب شرط و شروط در جلسه وحدت مجلس

سیدمحمدرضا میرتاج‌الدینی، منتخب مردم تبریز در خصوص انتشار 8 مصوبه از جلسه {برخی منتخبان مجلس یازدهم} از سوی برخی رسانهها که در آن اشاراتی به تشکیل هیات‌رئیسه مجلس، رقابت میان افراد و... شده بود، گفت: ما چنین مصوبه‌ای در جلسه نداشتیم، گزارش جلسه را من نوشته‌ام و اساسا چنین موضوعاتی مورد تصویب حاضران قرار نگرفته است.

میرتاج‌الدینی تصریح کرد: جلسه هفته گذشته جلسه همفکری و وحدت بود و منتخبان نظرات خود را بیان کردند، البته عمده موضوع جلسه نیروهای انقلاب، کارآمدی مجلس یازدهم و ارائه راهکارها برای انتخاب هیات‌رئیسه مجلس و کمیسیون‌ها بود که بررسی فرآیند انتخاب آن به جلسه دیگری موکول شد.

ایلنا هم نوشت: بیشترین مدعیان ریاست مجلس را در این دوره از مجلس شاهد هستیم، به گونه‌ای که مجلس را می‌توان به پنج طیف مختلف درون جریان اصولگرایی تقسیم کرد که جبهه پایداری با افراد شاخصی چون مرتضی آقاتهرانی... جریان نو‌اصولگرایی با قالیباف؛ جریان سنتی اصولگرا با افرادی همچون میرسلیم؛ اصولگرایان مستقل با چهره‌هایی مثل حاجی‌بابایی و احمدی‌نژادی‌ها با افرادی همچون نیکزاد وزیر مسکن و شهرسازی دولت دهم در آن وجود دارند و به نظر می‌رسد که هر کدام با ابزارها و پتانسیل‌های خودشان برای تصاحب صندلی پارلمان خیز برداشته‌اند.

اکنون باید دید قالیباف چه واکنشی به شروط هشت‌گانه اصولگرایان که در پایان هفته گذشته برای تشکیل هیئت رئیسه و کمیسیون‌های تخصصی مجلس یازدهم تصمیم‌گیری شده خواهد داشت، یکی از شروط تاکید می‌کند: «شرط کاندیداتوری برای ریاست مجلس آن باشد که فرد مورد نظر، خود را کاندیدای ریاست جمهوری سال 1400 اعلام نکند».

به نظر می‌رسد که این شرط را متخص قالیباف گذاشته باشند؛ چراکه پیش از این جلسه و در فروردین‌ماه جوانان اصولگرای مجلس یازدهم در جلسه‌ای تحت عنوان «برنامه‌ریزی برای جهش تولید» و «تشکیل مجلس در تراز گام دوم انقلاب» که با حضور زاکانی و قالیباف برگزار شد، بر این موضوع اصرار ورزیدند.

ناصر ایمانی فعال سیاسی اصول‌گرا در گفتگو با فرارو با تاکید بر اینکه جلسات برگزار شده توسط منتخبان اصول‌گرا به هیچ وجه برای این نبوده که صندلی‌های مهم مجلس را مشخص کنند، گفت: این موضوع که یک جمع چند نفره بنشیند و تصمیم بگیرد که چه کسی رئیس شود، چه کسی نائب رئیس و... و این امر نیز به تمامی نمایندگان ابلاغ شود، به هیچ عنوان چنین موضوعی نمی‌تواند عملیاتی شود، چرا که ممکن است برخی‌ها برای خود تصمیماتی بگیرند که دیگران نتوانند آن‌ها را از اجرای این تصمیم منصرف کنند، بنابراین در حال حاضر نمی‌توان در این باره سخنی گفت.

این فعال سیاسی اصول‌گرا بیان داشت: این که مطرح شده جبهه پایداری برای ریاست آقای قالیباف بر مجلس شرط کرده که او دیگر در انتخابات ریاست جمهوری سال آینده نامزد نشود، مسئله بدی نیست، نمایندگان به عنوان منتخبان مردم می‌توانند چنین شروطی را تعیین کنند، بنابراین سایر نمایندگان نیز می‌توانند در این زمینه شروطی را اعلام کنند.

***

توافق مدیران دولت نهم و دهم بر سر ریاست پارلمان یازدهم

شمس‌الدین حسینی، منتخب مردم تنکابن، رامسر و عباس‌آباد در مجلس یازدهم با بیان اینکه قطعا من کاندیدای ریاست مجلس خواهم شد، گفت: از آنجایی که اولویت و مطالبه اصلی مردم، مشکلات اقتصادی است و تعدادی از منتخبان تأکید داشتند که باید به مسائل اقتصادی مردم بپردازیم، من کاندیدا خواهم شد چون فکر می‌کنم مجلس باید با اولویت و نگاه اقتصادی اداره و مدیریت شود.

وی افزود: الآن هیچ شخصی رسما کاندیدا نیست و کاندیداتوری باید در صحن صورت بگیرد؛ هر 276 نماینده می‌توانند در صحن کاندیدا شوند و شانس خود را برای خدمت و مسئولیت بیشتر بیازمایند.

منتخب مردم تنکابن، رامسر و عباس‌آباد در مجلس یازدهم اضافه کرد: مجلس رئیس از پیش تعیین شده ندارد و هیچ گروهی بیرون از صحن نمی‌تواند برای مجلس تصمیم بگیرد؛ اینکه گروهی فکر کنند از قبل می‌توانند کسی را به عنوان رئیس یا هیأت رئیسه یا رؤسای کمیسیون‌ها القا کنند، خلاف قانون اساسی و مشی پارلمانی و مردم‌سالاری است.

***

انتقاد تند تاجیک از حزب کارگزاران

محمدرضا تاجیک، تئوریسن اصلاح طلب گفت و گویی با شرق داشته که در ادامه بخش هایی از آن آمده است:

* بسیاری از اصلاح‌طلبان امروز را در «هیچ‌کجا» و «هرکجا» ی نظری و عملی می‌بینیم. اینان اصلاح‌طلبی را دقیقا در همان موقف و موضعی تعریف می‌کنند که قدرت و منفعتشان اقتضا می‌کند. این عده برای رسیدن به قدرت آرام و قرار ندارند. کک قدرت افتاده توی تن و جانشان و آرامش و قرار را از آنان ربوده است. اینان تابعان قدرت‌اند؛ بنابراین هرکجا قدرت هست، آنان نیز هستند.

*در میان برخی از منادیان اصلاح‌طلبی شاهد تمایل و گرایشی فزاینده به‌سوی نوعی انسداد و تصلب و انجماد گفتمانی هستیم... اینان می‌کوشند به‌دور گفتمان اصلاح‌طلبی هاله‌ای قدسی بکشند، آن را اخته کنند و آن را پایانی بدانند بر توالی و تکثر گفتمان‌ها.

* این تأملات ژرف بر آنان واضح و مبرهن کرده که تا وقتی که خاتمی هست، امکان جهیدن بر پشت مرکب و تاختن به سوی کاخ قدرت وجود ندارد. پس باید به نام واسازی و بازسازی جریان اصلاحات، بازی «اصلاحات، بدون خاتمی» را راه و جا انداخت.

* امروز حذف خاتمی، تسطیح و هموار‌کننده مسیر برخی شبه‌اصلاح‌طلبان به سوی دروازه‌های قدرت است. اینها داستان‌های عاشقانه ایرانی زیاد خوانده و شنیده‌اند و بر این باور شده‌اند که برای رسیدن به معشوق باید دست به معامله‌ای بزرگ زد و قربانی‌ها تقدیم کرد و وفاداری را به اثبات رساند.

* امروز خاتمی (نه به‌مثابه یک شخص، بلکه به‌عنوان یک نماد) همان «دال اعظم» جریان اصلاح‌طلبی است که سایر دال‌های تهی و شناور از او معنا می‌گیرند.

رو به «مردم»، پشت به «قدرت»؟

اعتماد نوشت: فارغ از نگاه توسعه‌محور کارگزارانی‌ها یا رویکرد دموکراسی‌خواهانه باقی اصلاح‌طلبان که تفاوت‌نظر در اولویت‌بندی‌ها را نشان می‌دهند، «اصلاحات جامعه‌محور و اصلاحات قدرت‌محور» در پارادایم این جریان سیاسی همواره مورد بحث بوده است. هر زمان اصلاح‌طلبان توانسته‌اند راهی به کرسی‌های قدرت باز کنند، نقد و نظر در مورد این دو گزاره فروکش کرده و هر زمان بنا به هزار و یک دلیل سیاسی و غیرسیاسی از قدرت دور مانده‌اند، پررنگ‌تر شده است... یکی از پایه‌های این نگاه تحلیلی به کارگزارانی‌ها ارایه لیست انتخاباتی برای مجلس یازدهم آن هم در شرایطی که هیچ گروه دیگری لیست انتخاباتی ارایه نکرد، است. اتفاقی که رویکرد قدرت‌محور این حزب را نشان می‌دهد...

***

روحانی ذاتا به اصلاح طلبان نزدیکتر بوده تا اصولگرایان

محمد قوچانی، در سرمقاله روزنامه سازندگی نوشت: بازخوانی گفت‌وگوی دبیرکل کارگزاران نشان می‌دهد که غلامحسین کرباسچی به هیچ وجه متعرض کاریزمای سیاسی جناب‌آقای خاتمی نشده است... بدیهی است یاران دکتر عارف مطابق معمول با جاخالی دادن سعی می‌کنند تیر نقد به رئیس ایشان بخورد اما دیگر اصلاح‌طلبان که در نقد عارف از کارگزاران جلوتر هستند نباید فریب این تاکتیک را بخورند... اینکه سیاستمدار تازه‌آمده‌ای چون جناب آقای محمود صادقی، تبار کارگزاران را مستقل از اصلاح‌طلبان معرفی کند و اصلاح‌طلبی را با معیارهای چپ‌گرایی از دست رفته و منسوخ‌شده‌ی دهه‌ی 60 می‌سنجد اوج ناآگاهی تاریخی و فقر دیدگاه نظری است اما اینکه روشنفکر برجسته‌ای مانند جناب آقای علیرضا علوی‌تبار دفاع کارگزاران سازندگی از «دین مدنی» و «الهیات سیاسی» را مقدمه‌ی «همزیستی با برخی از گرایش‌های قدرتمند سیاسی» ارزیابی کند فارغ از دقت این انتقادات نشان می‌دهد که ما در درون جبهه اصلاحات به شدت نیازمند گفت‌وگوی انتقادی هستیم.

قوچانی در ادامه می نویسد: اگر به آرشیو روزنامه‌های سال 1376 رجوع کنید نام بوروکرات‌هایی مانند دکتر محمدرضا عارف را به راحتی می‌توانید در گمانه‌زنی روزنامه‌نگاران از کابینه‌های آقایان خاتمی و ناطق نوری ببینید. اما همان زمان رجالی سیاسی مانند حسن روحانی و حسن حبیبی با وجود فاصله داشتن از جناح چپ با خودداری از نامزدی و عدم حمایت از رقیب سیدمحمد خاتمی نقش محوری در پیروزی اصلاحات داشتند و در مبانی تئوریک اصلاحات، (در توسعه، دیپلماسی، دموکراسی و...) به اصلاح‌طلبان نزدیک‌تر بودند تا اصول‌گرایان.

طرف گفت‌وگوی احزابی مانند کارگزاران سازندگی ایران در این میدان نه استاد محترم دانشگاه تهران دکتر محمدرضا عارف که احزاب و روشنفکران نزدیک به حزب اتحاد ملت ایران اسلامی است که باید بر سر راهبرد اصلاحات به تفسیری صادقانه و شفاف برسیم. مخاطب ما همچنین افرادی مانند برادر گرامی جناب آقای عبدالله ناصری نیست که به رجال‌الغیب احزاب سیاسی بدل شده است و خبر از اختلافات و جلساتی می‌دهد که در کارگزاران وجود ندارد و به عنوان مشاور سیدمحمد خاتمی حرف‌های کذبی را به کارگزاران نسبت می‌دهد.

روزنامه آرمان ملی هم در یادداشتی نوشت: محمدرضا عارف قبل از اینکه بخواهد در عرصه جدیدی وارد شود باید به این پرسش مهم و تاریخی پاسخ دهد؛ چرا نماینده مجلس شد و چه استراتژی‌ای را در این سال‌ها در مجلس دنبال کرد؟ کدام سخنرانی آتشین و نطق ماندگار را در مجلس انجام داد؟ حرف دل مردم را پشت کدام تریبون فریاد زد؟ وی در کارنامه خود معاون اول رئیس‌جمهوری که مسئولیت مهم اجرائی و راهبردی است را با خود یدک می‌کشید اما نتوانست مثل یک لیدر موثر رفتار کند و به عبارتی عارف در مجلس عالیجناب سکوت بود.

علی‌رضا علوی‌تبار، در یادداشتی با عنوان «کارگزاران و یک انتخاب راهبردی» در مشق نو نوشت:حزب کارگزاران سازندگی به سوی ائتلاف با بخشی از قدرت که بیرون از جبهه اصلاحات قرار دارد، حرکت می‌کند. بخشی که کنترل نهادهای اقتصادی عمومی غیردولتی را در اختیار دارد، هدایت سیاست خارجی کشور در منطقه را در اختیار دارد، از اعتماد هسته اصلی قدرت در ایران برخوردار است و برای در اختیار گرفتن قدرت در نهادهای انتخابی خیز برداشته است. منطق و زمینه‌های ذهنی و عملی این گرایش به ائتلاف را می‌فهمم اما به موفقیت آن شک دارم. آنها که می‌توانند تمام قدرت را در اختیار داشته باشند چه نیازی به شریکی دارند که پشتوانه قدرتمند و تأثیرگذاری در جامعه و در عرصه سیاست ندارد؟

عبدالله ناصری، فعال سیاسی اصلاح طلب در گفت و گو با جماران با بیان اینکه اظهارات سیاسی غلامحسین کرباسچی مبنای تحلیلی ندارد، گفت: متاسفانه عواطف و علقه های شخصی در نگاه دبیرکل حزب کارگزاران به مسائل بسیار نقش دارد. درباره اظهارات اخیر او و محمد قوچانی باید گفت که آن دو اصولا مسیر دیگری را در کارگزاران در پیش گرفته اند. اما از سوی دیگر به نظر می رسد که مشکل آقای کرباسچی بیشتر از آنکه دغدغه ای حزبی باشد، مسأله ای شخصی است. به نظر می رسد که دلیل این گونه اظهارات از سوی کرباسچی به ماجرای بازداشت او در سال 77 بازمی گردد. گفته می شود آقای کرباسچی انتظار داشته که آقای خاتمی به خاطر بازداشت او از سمت خود استعفا دهد.

وی افزود: این روزها حرفی که آقای کرباسچی می زند با زبان ژورنالیسم از سوی محمد قوچانی تحریر می شود. این دو معتقدند که باید تحت هر شرایطی با اصحاب قدرت کنار آمد و با آنها کار کرد.

بیشتر بخوانید:

قوچانی: باید مرز اصلاح‌طلبی با قدرت‌طلبی روشن شود

***

موفقیت جهانگیری در 1400 به میزان برائت از دولت بستگی دارد

علی صوفی، عضو شورای‌عالی سیاستگذاری اصلاح‌طلبان گفت و گویی با فرهیختگان داشته که در ادامه بخش هایی از آن آمده است:

* برخی تصمیمات توسط نهاد انتخابی ریاست‌جمهوری، اثرات بسیار منفی‌ای در زندگی مردم شکل گرفته است. تصمیماتی نظیر افزایش نرخ ارز و افزایش قیمت بنزین که منجر به اعتراضات خیابانی هم شد.

* اگر اصلاح‌طلبان اجازه می‌یافتند همه کاندیدا‌ها و ژنرال های خود را که در معرض رد صلاحیت قرار گرفتند، به میدان بیاورند، باز نمی‌شد اطمینان پیدا کرد که مردم اقبالی به اینها نشان دهند.

*اصلاح‌طلبان عامل انتخاب این مجلس و این دولت هستند و بنابراین باید این مساله را در درجه اول صادقانه بپذیرند و اعتراف کنند. ما باید مسئولیت شرایط موجود جامعه از هر نظر را بپذیریم.

* حضور جهانگیری در دولت روحانی به جایگاه اجتماعی ایشان لطمه زده است... هنر جهانگیری است که چطور بتواند در مواجهه با مردم خود را از ارتباطی که با دولت روحانی و عملکرد ایشان داشته، مبرا کند. اینها به هنر جهانگیری و اصلاح‌طلبان که به کمک ایشان می‌آیند، بستگی دارد.