شنبه 3 آذر 1403

جهان در شوک / فاجعه جانکاه رفح؛ جایی که مرده‌ها هم در امان نیستند

وب‌گاه اقتصاد نیوز مشاهده در مرجع
جهان در شوک / فاجعه جانکاه رفح؛ جایی که مرده‌ها هم در امان نیستند

اقتصادنیوز: حمله خونین اسرائیل به محل استقرار آوارگان فلسطینی برای این بازیگر حاشیه ساز شد، بالاخص بعد از رسانه‌ای شدن تصاویر قربانیان این حمله، کودکان و زنانی سوخته.

به گزارش اقتصادنیوز، در جریان حمله هوایی اسرائیل به محل اسکان آورگان فلسطینی در رفح بیش از 45 نفر که غالبا زنان و کودکان بودند کشته شدند. گفته می‌شود که در جریان این حمله هوایی چادرهای پناهجویان آتش گرفت و بسیاری زنده زنده در این آتش جاناشان را از دست دادند. تصاویر کودکان و زنانی تکه تکه شده، قربانیانی که اجسادشان به شدت سوخته و سیاه شده، خشم و اعتراض رهبران جهان را به دنبال داشت؛ ابعاد این حادثه به اندازه ای بود که بنیامین نتانیاهو، نخست وزیری رژیم اسرائیل به ناچار از فاجعه ای که رخ داده تحت عنوان «اشتباه تراژیک» یاد کرده و مدعی شد که حمله به رفح به شکلی تراژیکی بد پیش رفت. او پس از آن ادعا کرد که تحقیقات در باب این فاجعه انسانی در حال انجام است.

با این همه، عبارات «بی بی» خشم و انتقاد ها را متوقف نکرد؛ این بار صدای متحدان تل‌آویو نیز در آمده است. گروهی از اعضای کنگره آمریکا واکنش نشان داده و جو بایدن را به واسطه رویکرد انفعالی اش در برابر تل آویو به چالش کشیدند. قطر که تا پیش از این تلاش داشته تا در قامت میانجی زمینه را برای برقراری صلح فراهم کند، گفته، حمله اخیر به رفح فرایند رایزنی ها را پیچیده تر خواهد کرد. این ادعا در حالی مطرح شد که حماس در واکنش به این جنایت اعلام کرده که در هیچ مذاکراتی شرکت نخواهد کرد. به گزارش اقتصادنیوز، همزمان رسانه های اسرائیلی مدعی اند که تل آویو برای قانع کردن حماس بسته پیشنهادی را در اختیار مصر و قطر قرار داده است. جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا هم با انتشار پیامی در شبکه ایکس (توئیتر سابق) نوشت که از این حادثه وحشت زده شده است.

با انتشار تصاویر دلخراش قربانیان حمله اسرائیل، رهبران غربی نتوانستند به سکوت خود ادامه دهند. کاخ سفید با انتشار بیانیه ای تصاویر قربانیان این حمله را دلخراش خواند. آکسیوس گزارش داد که دولت بایدن در حال بررسی این مسئله است که آیا این حمله خطوط قرمز ایالات متحده را نقض کرده است یا نه. امانوئل مکرون در واکنش گفت که خشمگین است. فعلا قرار بر آن است که شورای امنیت سازمان ملل درباره این فاجعه نشستی اضطراری برگزار کند. گفته می شود درخواست برای برقراری جلسه اضطراری از سوی الجزایز مطرح شده است.

همزمان خبر حمله خونین اسرائیل به رفح در نشریه های غربی بازتاب داشته، بسیاری از آنها شرح مختصری از حمله را آورده و به واکنش ها پرداختند. نشریه فایننشال تایمز با انتشار گزارشی در ابتدا مختصری به شرح حادثه پرداخته و در ادامه واکنش ها را آورده است. این نشریه به نقل از مکرون نوشته عملیات نظامی اسرائیل در رفح باید متوقف شود، هیچ منطقه امنی در آنجا وجود ندارد. باید به قوانین بین الملل احترام گذاشته شده و آتش بس فوری برقرار شود. وزیر دفاع ایتالیا نیز موضع مشابهی اتخاذ کرده ملانی جولی، وزیر خارجه کانادا گفته که با دیدن تصاویر قربانیان شوکه شدم. این نشریه در ادامه به واکنش کشورهای عربی چون مصر، قطر و عربستان سعودی اشاره کرد. نیویورک تایمز نیز به نقل از بازماندگان و شاهدان عینی از شعه های اتش نوشت و اجساد سوخته قربانیان.

جهان در شوک

گاردین با انتشار گزارشی حمله اخیر به رفح را فاجعه ای انسانی خوانده و در همین راستا تیتر گزارش خود را «جهان در شوک» انتخاب کرده است. این نشریه در ابتدای گزارش خود ماجرا را شرح داده و نوشته، اسرائیل به بهانه هدف قرار دادن مواضع حماس، محل اسکان آورگان فلسطینی را هدف قرار داد. در جریان این حمله چادرها و اقامتگاه های موقت و حتی بیمارستان صحرایی که توسط کمیته بین المللی صلیب سرخ اداره می شود، به سرعت آتش گرفتند، ابعاد آتش سوزی به اندازه ای گسترده بود که حاضران نتوانستند دامنه اش را مهار کنند. نتیجه اش چیزی نبود جز کشته شدن تعداد بی شماری از غیرنظامیان که غالبا زن و کودک بودند. گاردین در ادامه یادداشت خود به واکنش رسانه های اسرائیلی اشاره داشت و نوشت، ابعاد حادثه به اندازه ای دلخراش بود که رسانه های اسرائیلی نیز ناچار شدند بدان بپردازند، آن هم در شرایطی که تا پیش از این به هیچ یک از حملات و قربانیان حملات این رژیم اشاره ای نداشتند.

روایت شب خونین رفح

محمد ابوعسا یکی از آوارگان ساکن رفح درباره این شب خونین به اسوشیتدپرس گفت: با عجله خود را به محل حادثه رساندم، جایی در شمال غربی محله تل السلطان، قربانیان در شرایط بدی قرار داشتند و بسیاری از آنها را به سختی از زیر خاک بیرون کشیدیم. اجساد بچه ها تکه تکه شده بود جوانان و سالمندان سوخته بودند، این آتش سوزی غیر عادی بود. همزمان وزارت بهداشت غزه اعلام کرد که حدود نیمی از کشته شدگان زن، کودک و افراد مسن بودند. دوشنبه تلاش ها برای یافتن جنازه ها ادامه داشت و همزمان گروهی از فلسطینی ها خود را برای مراسم تدفین قربانیان آماده می کردند.

رفح جایی که مرده ها هم امنیت ندارند

نشریه میدل ایست ای نیز با انتشار گزارشی به شرح این حمله خونین پرداخته است. میدل ایست آی در ابتدای گزارش خود به واکنش های جهانی اشاره کرد و در ادامه گفت گوی الجزیره با یکی از شاهدان این حمله را پوشش داد. این مرد فلسطینی به خبرنگار الجزیره گفت: منطقه ای که هدف حمله قرار گرفت، منطقه امنی بود و چادرها سرپناهی موقت. ناگهان موشکی به اقامتگاهمان که با چند بلوک و میله فلزی و پارچه برپا شده بود، برخورد کرد. مردم به خیابان ها ریختند. در آنجه نه نظامی دیده می شد و نه چیزی. منطقه امن بود.

میدل ایست آی در بخش دیگری از گزارش خود به اجساد قربانیان اشاره کرد و نوشت، اعضای بدن بسیاری از قربانیان تکه تکه شده بود. سر یکی از نوزدان از بدنش جدا شده بود. همه چیز خونین بود و تلخ. پس از طلوع افتاب، تحقیقات شروع شد و آن زمان ابعاد جنایت اسرائیلی ها عریان تر شد. کودکانی که زنده مانده بودند در ماشین ها جای داده شدند، مردان هم در جستجوی یافتن قربانیان زباله های سوخته را زیر و رو می کردند. یکی از بازماندگان به خبرنگار میدل ایست ای گفت، 12 ساعت قبل اینجا پناه گرفته بودیم که به آتش کشیده شد. او ادامه داد، آن موقع شب خیلی ها نماز شب را خوانده و برای خواب آماده می شدند. بعضی از فلسطینی ها هم خانوادگی دور هم جمع بودند. لیان الفیوم، یکی از بازماندگان این حمله خونین به میدل ایست ای گفت: در آرامش نشسته بودیم که صدای انفجار را شنیدیم. خیلی ها برای آن که بدانند چه شده از چادرها بیرون آمدند، جهنمی برپا بود، همه ما شوکه شدیم. آتش را نمی توانستیم به راحتی مهار کنیم. بعد از آن ناچار شدیم تکه های جنازه های کودکان مرده را پیدا کنیم.

گفته می شود حوالی ساعت ده (به وقت محلی) زمانی که صدای موتور جت های اسرائیلی بر قرار این جغرافیا شنیده شد، چادرها آتش گرفتند. الجزیره عربی گفته منطقه ای که هدف قرار گرفت در نزدیکی یکی از انبارهای سازمان ملل قرار داشت و منطقه ای بشردوستانه بود. میدل ایست ای در ادامه دیده های خبرنگارش را پوشش داد و به نقل از او نوشت: پس از حمله، هرج و مرجی به پا شد، بازماندگان وحشت زده به دنبال سرپناه بودند، مردی را دیدم که جنازه کودک بدون سرش را در آغوش گرفته بود و آن طرف تر پزشکی که جنازه ای را حمل می کرد که مغزش متلاشی شده بود. در این میان دختر جوانی برای نجات خود و برادرش فریاد می زد، اما همین که به آنها نزدیک شدیم، پناهگاه به یک باره ویران شد. ابوصبح یکی از بازماندگان به میدل ایست ای گفت: به زور از خانه هایمان آواره شدیم و به اینچا پناه آوریدم. اینجا کشته های زیر زمین هم امنیت ندارند. او ادامه داد، در حمله اسرائیل همه پول هایمان را از دست دادیم و حالا برای رفتن به منطقه ای دیگر چیزی نداریم.

رفح؛ جهنم روی زمین

آسیا تایمز نیز با انتشار گزارشی درباره این حمله ویرانگر و پرداختن به واکنش ها، بخشی از گزارش خود را به مشاهدات عینی خبرنگار الجزیره که در این منطقه مستقر بود اختصاص داد. یکی از بازمانده ها به این خبرنگار گفته بود: ما خود را برای ترک این منطقه آماده می کریدم، قرار بود از غزه رویم اما به ناگهان ان شب همه چیز سیاه شد. چادر روبروی چادر ما را با موشک زدند. وسایلمان همه سوخته، نمی دانیم کجا برویم. در همین حال یکی از فعالان آژانس امدادی نیز گفته، ما اجساد سوخته و تکه تکه شده را دیدم، بسیاری از کودکان، زنان و سالمندان که زنده مانده اند قطع عضو شدند. فیلم هایی که به دست آمده صحنه های دلخراشی را به تصویر می کشد، زنی که بالای سر جسد سوخته کودک خود فریاد می زند و کمک می خواهد. نیروهای امدادی که میان مهار آتش و فریاد قربانیان مستاصل مانده اند و آتشی که همه را به سرعت محاصره کرده است. یکی از نیروهای امدادی گفت، همه آنچه می توان گفت را در یک جمله خلاصه می کنم، رفح به جهنم روی زمین تبدیل شده است.

همچنین بخوانید ما را در شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید
جهان در شوک / فاجعه جانکاه رفح؛ جایی که مرده‌ها هم در امان نیستند 2
جهان در شوک / فاجعه جانکاه رفح؛ جایی که مرده‌ها هم در امان نیستند 3
جهان در شوک / فاجعه جانکاه رفح؛ جایی که مرده‌ها هم در امان نیستند 4
جهان در شوک / فاجعه جانکاه رفح؛ جایی که مرده‌ها هم در امان نیستند 5