پنج‌شنبه 8 آذر 1403

حلق آویز کردن منابع ملی به خاطر یک مشت دلار / افزایش بیشتر قیمت گاز پرمصرف‌ها در دستور کار بعدی / آمادگی بغداد برای پرداخت بدهی‌های ایران / خطر تعطیلی بیش از 200 هزار کسب و کار / ماشین خودرانی که 2025 می‌آید

وب‌گاه تابناک مشاهده در مرجع
حلق آویز کردن منابع ملی به خاطر یک مشت دلار / افزایش بیشتر قیمت گاز پرمصرف‌ها در دستور کار بعدی / آمادگی بغداد برای پرداخت بدهی‌های ایران / خطر تعطیلی بیش از 200 هزار کسب و کار / ماشین خودرانی که 2025 می‌آید

این پیمانه تیتر‌هایی همچون شروع منفی بورس در معاملات امروز، چشم‌انداز بازار سهام تا پایان سال، رشد 8 درصدی اقتصاد هدف‌گذاری شده است، صعود جهانی دلار، ارزش بازار جهانی ارز‌های دیجیتالی چقدر شد؟، سویه جدید کرونا تاثیری بر بازار نفت ندارد و دلایل افزایش 40 درصدی حجم تجارت خارجی ایران را در بر دارد.

تابناک هر روز بسته‌ای خبری از مطالب اقتصادی با اهمیت و مهم ایران و جهان همچون تغییرات در بازار انرژی، بازار طلا، سکه، مسکن، نفت، خودرو و... تا خبر‌ها و رویداد‌های جذاب اقتصادی را گردآوری می‌کند.

به گزارش «تابناک اقتصادی»؛ این پیمانه تیتر‌هایی همچون شروع منفی بورس در معاملات امروز، چشم‌انداز بازار سهام تا پایان سال، رشد 8 درصدی اقتصاد هدف‌گذاری شده است، صعود جهانی دلار، ارزش بازار جهانی ارز‌های دیجیتالی چقدر شد؟، سویه جدید کرونا تاثیری بر بازار نفت ندارد و دلایل افزایش 40 درصدی حجم تجارت خارجی ایران را در بر دارد.

*س_حلق آویز کردن منابع ملی به خاطر یک مشت دلار_س*

محسن رشید فرخی، رئیس انجمن ملی خرما گفته است: صادرات نخل با هر عنوانی از اساس اشتباه بود؛ نخل سرمایه ملی کشور است و بازگشت آن را با هر عنوانی به فال نیک می‌گیرم. البته این نخل‌ها قامت راست نخواهند کرد. ممکن است درصدی از این نخل‌ها نجات پیدا کنند اما این احتمال بسیار کم است چراکه مدت زمان زیادی از ریشه خارج شدند و در گمرکات ایران و قطر بلاتکلیف ماندند. رئیس انجمن ملی خرما درباره دلیل عودت نخل‌ها از قطر، می‌گوید: گواهی‌های بهداشت این نخل‌ها از سوی قطر تأیید نشده است. آن‌ها بر این باورند که در گواهی بهداشت نخل‌ها تغییراتی اعمال شده و روی آن‌ها دست برده است. هنوز مشخص نشده است که گواهی‌ها بهداشتی برچه اساسی و با چه نظارتی صادر شده‌اند. به گفته رشید فرخی، قطر میزبان مسابقات جام جهانی فوتبال 2022 است از این‌رو آن‌ها باهدف تزیین شهرها و ورزشگاه‌ها اقدام به خرید نخل از ایران کردند. حال که این موضوع به پایان رسیده، امیدواریم این آخرین پرونده فروش نخل باشد. خروج نخل‌ها اگر ادامه داشته باشد در نهایت در میزان تولید و صادرات خرما در کشور تأثیر مستقیم برجای خواهد گذاشت از این‌رو باید این روند متوقف شود.

به گفته رشیدفرخی: این نخل‌ها خیلی ارزان فروخته شدند؛ بر اساس ارزش‌یابی صورت گرفته از سوی گمرک هر نفر نخل حدود 300 دلار فروخته شد. البته هر نخل از نخلداران بین 1 میلیون و 500 تا 3 میلیون و 500 خریداری شد. و درنهایت هم به دلیل عدم تأیید گواهی بهداشت به کشور برگردانده شدند؛ نخل‌هایی که ممکن است خیلی از آن‌ها دوبار سر بلند نکند.

*س_شروع منفی بورس در معاملات امروز_س*

در حالی که روز گذشته، شاخص کل بورس اوراق بهادار با کاهش 4183 واحدی معادل 0.31 درصدی به یک میلیون و 363 هزار و 821 واحد رسید، حال در معاملات امروز و در لحظه انتشار این پیمانه، نماگر کل بورس با افت 782 واحدی مواجه شده است.

*س_چشم‌انداز بازار سهام تا پایان سال_س* یک کارشناس بازار سرمایه با بیان اینکه بازار سرمایه در حال تطبیق خود با فضای تورمی کنونی است، گفت: به نظر می‌رسد در سه ماه پایانی سال جاری و همزمان با کاهش فروش اوراق دولتی شرایط خوبی در بازار سرمایه حاکم شود. رضا نازی با بیان اینکه اکنون بورس دچار بیش واکنشی نسبت به اخبار منفی است که به زودی مرتفع خواهد شد، افزود: در نظر داشته باشید که از یکی دو ماه آینده برآورد سود سال مالی آتی شرکت‌ها انجام می‌شود و تا آن زمان پی به ای (P/E) بازار با سود سال آینده شرکت‌ها سنجیده می‌شود. وی در ادامه با اشاره به فضای اقتصادی متأثر از پاندمی کرونا بیان کرد: بعد از پاندمی کرونا، نقدینگی اقتصادهای دنیا از 19 هزار میلیارد دلار به محدوده 31 هزار میلیارد دلار افزایش پیدا کرده است. بر این اساس، در فضای کنونی و با توجه به شیوع سویه‌های جدید کرونا و استمرار سیاست های انبساطی، از نظر جهانی شاهد نشانه‌هایی از افت قیمت‌های جهانی و کامودیتی ها نخواهیم بود. این کارشناس بازار سرمایه با بیان اینکه با افت نزدیک 10 درصدی نفت در روزهای گذشته، قیمت‌های جهانی فلزات رنگی واکنش چندانی نشان نداد، گفت: در مورد انرژی هم با وجود اتفاق‌ها و بحران‌هایی که در سیاست‌های انبساطی در اقتصادهای جهانی وجود دارد، شاهد افزایش بهای انرژی هستیم. وی با اشاره به اینکه در ایران نیز به جز مسایل جهانی با بحران‌های داخلی دست به گریبان هستیم. مشکلاتی در خصوص تامین برق و گاز صنایع در این رابطه، مزید بر علت هستند، افزود: باید دید تا ماه‌های آتی، آثار این مشکلات بر روی صنایع چیست و به طور دقیق‌تر چقدر تاثیر گذارند، زیرا به طور بالقوه برخی از صنایع مانند سیمان، در زمان قطعی گاز از سوخت جایگزین (مازوت) استفاده می‌کنند و از این رو تاثیر منفی خاصی بر این صنعت و صنایع مشابه نمی توان متصور بود. *س_ارزش سهام عدالت چقدر شد؟_س*

در پایان معاملات دیروز بازار سهام، ارزش سهام عدالت به 10 میلیون و 378 هزار و 912 تومان رسید که نسبت به روز معاملاتی گذشته 0.7 درصد معادل 78 هزار و 655 تومان کاهش داشت. با احتساب این موضوع، ارزش 60 درصد قابل فروش سبد 532 هزار تومانی سهام عدالت به 6 میلیون و 227 هزار و 347 تومان رسیده است.

*س_رشد 8 درصدی اقتصاد هدف‌گذاری شده است_س*

سید مسعود میرکاظمی رئیس سازمان برنامه و بودجه در صفحه شخصی خود در فضای مجازی نوشت: «کشور را معطل مذاکره نمی‌کنیم، براساس آمایش سرزمینی و ظرفیت‌های داخلی رشد هشت درصدی اقتصاد هدف گذاری شده، با توجه به رکود ناشی از عملکرد دولت قبل و کنترل کرونا این هدفگذاری قابل تحقق است.»

*س_افزایش بیشتر قیمت گاز پرمصرف‌ها در دستورکار بعدی_س*

مدیر گازرسانی شرکت ملی گاز درباره اینکه چرا قیمت گاز پرمصرف‌ها به میزان قیمت صادراتی تعیین نشد، گفت: با توجه به اینکه امکان افزایش مرحله‌ای در سنوات آینده وجود دارد، در برنامه‌های بعدی اصلاح نرخ، حتما به این سمت خواهیم رفت که قیمت‌ها را واقعی‌تر کنیم. جلال نورموسوی در پاسخ به این سوال که چرا باتوجه به قوانین موجود نرخ تعرفه مشترکان پرمصرف گاز بر اساس قیمت غیر یارانه‌ای و مثل نرخ خوراک پتروشیمی‌ها محاسبه نشده است افزود: مقوله تعیین نرخ صنایعی همچون پتروشیمی‌ها براساس قوانین خاص است و در دیگر موارد نظیر فولاد و صنایع فلزی بر اساس تبصره 8 قانون بودجه تعیین می‌شود در حالی که تعیین تعرفه بخش خانگی بر اساس بند ب ماده 1 قانون هدفمندی یارانه‌هاست.

وی با بیان اینکه نرخ غیر یارانه‌ای 75 درصد نرخ گاز صادراتی است گفت: در قانون گفته شده که نرخ گازبهای مشترکان پرمصرف باید بصورت غیر یارانه‌ای محاسبه شود، اما این قانون در سال 89 و 93 و همچنین در خرداد ماه 94 اصلاحیه‌هایی خورد که متاسفانه این تغییرات مسکوت مانده است. نورموسوی در توضیح نحوه محاسبه گاز بهای مشترکان پرمصرف گفت: بر اساس تعرفه‌های جدید گازبهای مشترکانی که تحت پوشش کمیته امداد و بهزیستی هستند و میزان مصرف آن‌ها در سه پله اول قرار می‌گیرد، رایگان بوده و پله‌های بعدی که مصارف بیشتری دارند گاز بهای آن‌ها به صورت پلکانی افزایش می‌یابد.

*س_ آمادگی بغداد برای پرداخت بدهی‌های ایران_س*

«احمد موسی»، سخنگوی وزارت برق عراق به بغداد الیوم گفت: صادرات گاز ایران به عراق که در تداوم فعالیت نیروگاه‌ها نقش دارد، به طور مستمر در حال کاهش است. وی گفت: صادرات گاز ایران که باید 50 میلیون متر مکعب باشد، اکنون حدود 8 میلیون و 500 هزار متر مکعب است. خط صادرات برق ایران به عراق نیز کاملا قطع شده و برقی که مورد استفاده شهروندان قرار دارد تنها تولید داخلی است. وی در پایان گفت: وزارت برق آماده پرداخت بدهی‌ها به ایران بر اساس توافق هیئت‌هایی است که پیشتر به تهران سفر کردند. این به قوت خود باقی است و این پول‌ها دینی بر گردن ماست که باید به ایران بپردازیم. / ایبنا

*س_خطر تعطیلی بیش از 200 هزار کسب و کار_س* سیدمحسن دهنوی عضو هیات رئیسه مجلس ایجاد محدودیت برای کسب و کارهایی که اینماد ندارند را تصمیم غلطی دانست و گفت: الزام به دریافت اینماد که وجاحت قانونی ندارد، موجب تعطیلی بیش از 200 هزار کسب و کار خواهد شد. نماینده مردم تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس در مجلس شورای اسلامی افزود: اکنون بیش از 300 هزار کسب و کار اینترنتی داریم که حداکثر 100 هزار کسب و کار دارای اینماد هستند. وی اضافه کرد: اجبار کسب و کارها برای داشتن اینماد به این معنا است که به جای تسهیل شرایط، کسب و کارها هر روزه ملزم به دریافت مجوزهای بیشتر شوند. *س_دلایل افزایش 40 درصدی حجم تجارت خارجی ایران_س*

اخیرا رئیس کل گمرک ایران آماری از وضعیت تجارت خارجی کشور طی 8 ماه سال جاری ارائه کرد؛ بر همین مبنا طی مدت یاد شده حجم تجارت خارجی کشور 63.1 میلیارد دلار بوده که نسبت به مدت مشابه سال گذشته 40 درصد رشد داشته است. سهم صادرات از این میزان 31.1 میلیارد دلار است که رشد 42 درصدی را نسبت به 8 ماه اول سال 99 نشان می‌دهد، همچنین 32 میلیارد دلار واردات داشته ایم که بیانگر رشد 38 درصدی است.

عباس آرگون عضو هیئت نمایندگان اتاق بازرگانی تهران در گفت و گو با مهر در مورد علل افزایش حجم تجارت خارجی کشور، اظهار کرد: سال گذشته تجارت خارجی کشور با دو مشکل عمده محدودیت‌های بین المللی گسترده در دوره ریاست جمهوری ترامپ و شیوع ویروس کرونا مواجه بود. این دو مساله فشارهای زیادی را به اقتصاد و بخش تجارت کشور وارد کرد که هم از لحاظ وزنی و هم از لحاظ ارزشی صادرات و واردات را تحت تأثیر قرار داده بود و افت زیادی در این حوزه داشتیم. وی افزود: با تغییر رئیس جمهوری آمریکا و واکسینه شدن اغلب کشورها، بخش تجارت خارجی کشور از بند فشارهای عمده خارج شد و توانست نفس بکشد. آرگون گفت: بنابراین رشد 40 درصدی تجارت خارجی ناشی از کاهش نسبی فشارهای کرونا و محدودیت هاست. لذا رشد ثبت شده نشان می‌دهد که ما نسبت به پارسال وضعیت بهتری یافته ایم اما نسبت به دوره‌های قبل رشد قابل ملاحظه‌ای نیست. امیدواریم دولت سیزدهم رویکرد مناسب‌تری نسبت به بحث دیپلماسی اقتصادی، منطقه‌ای و حمایت از صادرات غیرنفتی داشته باشد تا شاهد توسعه صادرات، تعاملات گسترده با کشورها و ارزآوری بیشتری به کشور باشیم. عضو هیئت نمایندگان اتاق بازرگانی تهران با اشاره به مذاکرات هسته‌ای، گفت: امیداریم مذاکرات به نتیجه برسد زیرا در این صورت محدودیت‌های تحریم برداشته می‌شود و تجارت کشور به شکل محسوسی گسترش می‌یابد. ایران ظرفیت‌های بالایی چه در حوزه واردات و چه در حوزه صادرات برای تجارت خارجی دارد.

*س_ماشین خودرانی که 2025 می‌آید_س*

به گزارش بلومبرگ شرکت اپل می‌خواهد خودروی خودرانش را در سال 2025 به بازار عرضه کند. خبرگزاری بلومبرگ از قول منابعی آگاه در شرکت اپل خبر داده که این شرکت قصد دارد در سال 2025 یک خودروی کاملا خودران وارد بازار کند. اپل در چند سال گذشته، تولید خودرو را همزمان در دو مسیر مختلف طی کرده است. هدف از برنامه اول، ساخت خودرویی است که شبیه خودروهای کنونی فرمان دارد و هوش مصنوعی در مناطقی مشخص کنترل آن را در دست می‌گیرد. مسیر دوم، ساخت خودرویی است که کاملا خودران است و اصلا فرمان ندارد.

*س_صعود جهانی دلار_س*

ارزش دلار مقابل ارزهای مهم افزایش یافت. شاخص دلار که نرخ برابری آن در مقابل سبدی از ارزهای جهانی را اندازه می‌گیرد، در معاملات امروز با 0.19 درصد افزایش نسبت به روز گذشته، در سطح 96.285 واحد بسته شد.

*س_ ارزش بازار جهانی ارزهای دیجیتالی چقدر شد؟_س*

مجموع ارزش بازار جهانی ارزهای دیجیتالی در حال حاضر 2610 میلیارد دلار برآورد می‌شود که این رقم نسبت به روز قبل 5.72 درصد بیشتر شده است. در حال حاضر 43 درصد کل بازار ارزهای دیجیتالی در اختیار بیت کوین و 17 درصد در اختیار اتریوم است. بیت کوین 12 سال پیش توسط گروه گمنامی از معامله‌گران بر بستر بلاک‌چین ایجاد شد و از سال 2009 معاملات اولیه آن شکل گرفت.

به روز رسانی قیمت ارزهای دیجیتالی (تا ساعت 17 بعد از ظهر به وقت شرقی)

این رده حاوی تغییرات قیمتی 10 ارز دیجیتالی بزرگ از نظر ارزش بازار است.

1- بیت کوین

قیمت: 58 هزار و 185.26 دلار

تغییرات قیمتی 24 ساعت گذشته: 5.88 درصد افزایش

تغییرات قیمتی یک هفته اخیر: 3.80 درصد افزایش

2- اتریوم

قیمت: 4420.34 دلار

تغییرات قیمتی 24 ساعت گذشته: 6.88 درصد افزایش

تغییرات قیمتی یک هفته اخیر: 8.47 درصد افزایش

3- بایننس کوین

قیمت: 621.02 دلار

تغییرات قیمتی 24 ساعت گذشته: 4.50 درصد افزایش

تغییرات قیمتی یک هفته اخیر: 11.23 درصد افزایش

4- تتر

قیمت: 1.00 دلار

تغییرات قیمتی 24 ساعت گذشته: 0.01 درصد کاهش

تغییرات قیمتی یک هفته اخیر: 0.01 درصد افزایش

5- سولانا

قیمت: 207.12 دلار

تغییرات قیمتی 24 ساعت گذشته: 8.25 درصد افزایش

تغییرات قیمتی یک هفته اخیر: 3.98 درصد افزایش

6- کاردانو

قیمت: 1.61 دلار

تغییرات قیمتی 24 ساعت گذشته: 6.79 درصد افزایش

تغییرات قیمتی یک هفته اخیر: 9.55 درصد کاهش

7- ریپل

قیمت: 0.988 دلار

تغییرات قیمتی 24 ساعت گذشته: 6.15 درصد افزایش

تغییرات قیمتی یک هفته اخیر: 4.56 درصد کاهش

8- پولکا دوت

قیمت: 36.75 دلار

تغییرات قیمتی 24 ساعت گذشته: 8.79 درصد افزایش

تغییرات قیمتی یک هفته اخیر: 6.01 درصد کاهش

9 - یو اس دی کوین

قیمت: 1.00 دلار

تغییرات قیمتی 24 ساعت گذشته: 0.01 درصد کاهش

تغییرات قیمتی یک هفته اخیر: 0.01 درصد افزایش

10- دوج کوین

قیمت: 0.216 دلار

تغییرات قیمتی 24 ساعت گذشته: 8.35 درصد افزایش

تغییرات قیمتی یک هفته اخیر: 1.23 درصد کاهش

*س_وزیر انرژی عربستان: سویه جدید کرونا تاثیری بر بازار نفت ندارد_س*

عبدالعزیز بن سلمان، وزیر انرژی عربستان گفت پیامدهای احتمالی نوع جدید ویروس کرونا که هفته گذشته بازارهای نفت را تحت تأثیر قرار داده بود، اهمیت چندانی ندارد. وی در پاسخ به این پرسش که نوع جدید ویروس کرونا ممکن است بر تقاضا تاثیر بگذارد، گفت: «من انسان آرامی هستم. من نگران نیستم.» وی از اظهارنظر در مورد برنامه های اوپک پلاس در آستانه نشست این گروه در این هفته خودداری کرد.

قیمت نفت در روز جمعه بیش از 10 درصد کاهش یافت که بیشترین کاهش یک روزه از آوریل 2020 به شمار می رود؛ این کاهش سرمایه گذاران را در سراسر بازارهای مالی به وحشت انداخت. قیمت نفت در این روز به زیر 70 دلار در هر بشکه رسید که از ماه سپتامبر تاکنون سابقه نداشته است. اوپک پلاس ماهانه 400 هزار بشکه در روز نفت بر تولید خود می افزاید و از سال گذشته شروع به کم کردن میزان کاهش تولید خود کرده است. در سال گذشته به علت کاهش تقاضا، اوپک پلاس 10 میلیون بشکه از تولید خود را کم کرد. این گروه روز پنج شنبه برای تعیین میزان تولید ماه ژانویه نشست دارند.