خبر خوش بانک مرکزی برای متقاضیان خرید مسکن / رشد نقدینگی به 40 درصد نزدیک شد / رکود بی سابقه در بازار طلا و سکه حاکم شد / خریداران از بازار ارز عقبنشینی کردند / وزیر صنعت: زیان انباشته دو خودروساز بزرگ کشور 80 هزار میلیارد تومان است
این پیمانه تیترهایی همچون ارزش سهام عدالت در پایان هفته چقدر شد؟ بانکها 10 هزار میلیارد تومان اوراق بدهی خریدند، جزئیات تجارت 17 میلیارد دلاری ایران با این کشورها، جهش 200 واحدی داوجونز، نوسان اندک قیمت جهانی طلا، قیمت نفت خام برنت به 76 دلار نزدیک ماند و ارزش بازار جهانی ارزهای دیجیتالی را در بر دارد.
تابناک هر روز بستهای خبری از مطالب اقتصادی با اهمیت و مهم ایران و جهان همچون تغییرات در بازار انرژی، بازار طلا، سکه، مسکن، نفت، خودرو و... تا خبرها و رویدادهای جذاب اقتصادی را گردآوری میکند.
به گزارش «تابناک اقتصادی»؛ این پیمانه تیترهایی همچون ارزش سهام عدالت در پایان هفته چقدر شد؟، دلار جهانی کاهشی ماند، بانکها 10 هزار میلیارد تومان اوراق بدهی خریدند، جزئیات تجارت 17 میلیارد دلاری ایران با این کشورها، جهش 200 واحدی داوجونز، نوسان اندک قیمت جهانی طلا، قیمت نفت خام برنت به 76 دلار نزدیک ماند و ارزش بازار جهانی ارزهای دیجیتالی را در بر دارد.
*س_ارزش سهام عدالت در پایان هفته چقدر شد؟_س*در پایان معاملات دیروز بازار سهام، ارزش سهام عدالت به 14 میلیون و 100 هزار و 883 تومان رسید که نسبت به روز معاملاتی گذشته 0.5 درصد معادل 80 هزار و 878 تومان کاهش داشت. با احتساب این موضوع، ارزش 60 درصد قابل فروش سبد 532 هزار تومانی سهام عدالت به 8 میلیون و 460 هزار و 529 تومان رسیده است.
*س_خبر خوش بانک مرکزی برای متقاضیان خرید مسکن_س*بانک مرکزی افزایش سقف های تسهیلات «ساخت و خرید مسکن» و «جعاله مسکن» از محل اوراق گواهی حقتقدم استفاده از تسهیلات مسکن را به موجب مصوبه یکهزار و سیصد و بیستمین جلسه شورای پول و اعتبار مورخ 16 شهریور ماه 1400، به شرح زیر به بانک مسکن ابلاغ کرد:
1- سقف تسهیلات ساخت و خرید مسکن از محل اوراق گواهی حق تقدم استفاده از تسهیلات مسکن به شرح جدول زیر تعیین شد:
2- سقف تسهیلات جعاله مسکن از محل اوراق گواهی حق تقدم استفاده از تسهیلات مسکن، مبلغ 800 میلیون ریال تعیین شد. 3- در جهت کمک به بازار ودیعه مسکن، پرداخت حداکثر 10 درصد از اوراق صادره مذکور برای پرداخت تسهیلات ودیعه مسکن با سقفهای 500، 400 و 300 میلیون ریال به ترتیب در تهران، مراکز استان ها و شهرهای بالای 200 هزار نفر جمعیت و سایر شهرها مجاز است. 4- بانک مرکزی مجاز است سقف های انفرادی و سقف کلی اختصاصی به بازار ودیعه مسکن را متناسب با شرایط اقتصادی تعدیل کند.
*س_دلار جهانی کاهشی ماند_س*ارزش دلار برای دومین روز متوالی کاهشی ماند. شاخص دلار که نرخ برابری آن در مقابل سبدی از ارزهای جهانی را اندازه میگیرد، در معاملات امروز با 0.16 درصد کاهش نسبت به روز گذشته در سطح 92.463 واحد بسته شد.
*س_خریداران از بازار ارز عقبنشینی کردند_س*در پنجمین روز هفته، خریداران از بازار ارز عقبنشینی کردند. روز چهارشنبه، بیشتر معاملهگران تمایل به فروش داشتند و همین موضوع موجب شد که اسکناس آمریکایی 300 تومان از ارزش خود را از دست بدهد. ساعت 3 بعدازظهر روز چهارشنبه، دلار در محدوده 27 هزار و 350 تومان معامله شد. به نقل از دنیای اقتصاد؛ به گفته فعالان، مجموع اخبار سیاسی چند روز اخیر موجب شده است که انتظارات افزایشی در بازار کم رنگتر شود. روز سهشنبه نیز قیمت دلار بیشتر تحت تاثیر اصلاح قیمت و حمله یکباره نوسانگیران، صعودی شد و دلیل بنیادی - خبری برای افزایش قیمت وجود نداشت. از نگاه فعالان، بازار برای شکست مقاومت 27 هزار و 800 تومانی نیاز به اخبار بنیادی صعودی دارد. از غروب روز سهشنبه بازار بیشتر تحت تاثیر اخبار مثبت بود و بالا رفتن احتمال گشایشهای هستهای موجب شده بود که فروشها در معاملات پشت خطی بیشتر شود.
*س_بانک ها 10 هزار میلیارد تومان اوراق بدهی خریدند_س*خزانه داری کل کشور از فروش 10 هزار و 246 میلیارد تومان انواع اوراق بهادار دولتی در هفدهمین هفته عرضه این اوراق منتهی به 24 شهریور ماه 1400 خبر داد.
*س_رشد نقدینگی به 40 درصد نزدیک شد_س*کمیجانی رئیس کل بانک مرکزی با بیان اینکه حجم نقدینگی در پایان مردادماه 1400 به رقم 39214.3 هزار میلیارد ریال رسید، تصریح کرد: این نرخ نسبت به پایان سال 1399 معادل 12.8درصد رشد را نشان میدهد. همچنین، نقدینگی در دوازده ماهه منتهی به پایان مرداد ماه 1400 معادل 39.1 درصد رشد یافت. وی یادآور شد: گرچه این رشد مطلوب نیست، اما بانک مرکزی طی این مدت تلاش کرده است با انجام عملیات بازار باز از شتاب رشد نقدینگی کاسته شود.
*س_جزئیات تجارت 17 میلیارد دلاری ایران با این کشورها_س*تازهترین گزارش لطیفی - سخنگوی گمرک ایران - از وضعیت تجارت خارجی در پنج ماه ابتدایی امسال نشان از رشد 40 درصدی صادرات و 54 درصدی واردات از این کشورها دارد، این در حالی است که مجموع تجارت ایران با این کشورها در این دوره 34.5میلیون تن به ارزش 17.1 میلیارد دلار بوده است. بر اساس این گزارش، ایران در پنج ماه نخست امسال به 50 کشور اسلامی کالا صادر کرده است که حجم این صادرات 27.3میلیون تن به ارزش 9.1میلیارد دلار بوده است.
22.7میلیون تن کالای ایرانی به ارزش 6.5میلیارد دلار در مدت مشابه سال قبل (5ماه نخست سال 99) به 46 کشور اسلامی صادر شده بود که این میزان در پنج ماهه امسال، نسبت به مدت مشابه سال قبل از لحاظ وزنی 20 درصد و از لحاظ ارزشی 40 درصد رشد را در صادرات به این کشورها نشان می دهد. در خصوص مقاصد اصلی صادرات کالاهای ایرانی در کشورهای اسلامی نیز بیشترین میزان صادرات به عراق با 3.1 میلیارد دلار، امارات متحده عربی 1.9 میلیارد دلار، ترکیه1.1 میلیارد دلار و افغانستان 855 میلیون دلار بوده است که این چهار کشور همواره در سال های اخیر در بین پنج کشور اصلی صادرات کشورمان به کل دنیا بودهاند.
بعد از آن، میزان صادرات به اندونزی 458 میلیون دلار، پاکستان421 میلیون دلار، عمان 228 میلیون دلار، ازبکستان 174 میلیون دلار، آذربایجان 161 میلیون دلار، ترکمنستان 117 میلیون دلار، سوریه 86 میلیون دلار، الجزایر66 میلیون دلار، قزاقستان63 میلیون دلار، قطر 58 میلیون دلار، کویت 52 میلیون دلار و مالزی 42 میلیون دلار بوده است. در رابطه با میزان واردات از کشورهای اسلامی نیز در پنج ماه نخست سال گذشته میزان واردات از کشورهای اسلامی برابر با 4.8 میلیون تن کالا به ارزش 5.2 میلیارد دلار بوده، این درحالی است که در این دوره سال جاری میزان واردات از این کشورها، 7.2 میلیون تن به ارزش هشت میلیارد دلار را نشان می دهد که رشد 50 درصدی واردات از لحاظ وزنی و 54 درصدی از نظر ارزشی را داراست. امارات با 5.4میلیار دلار در صدر واردات پنج ماهه کشور در بین همه کشورهای اسلامی و غیر اسلامی قرار دارد و ترکیه نیز با حدود 1.8میلیارد دلار در رتبه دوم کشورهای اسلامی و رتبه سوم کشورهای دنیا در تامین نیازهای کشور قرار دارد.
*س_رکود بی سابقه در بازار طلا و سکه حاکم شد_س* محمد کشتی آرای، نایب رئیس اتحادیه فروشندگان و سازندگان طلا، جواهر، نقره و سکه تهران در گفتگو با نبض بورس گفت: به دلیل رکود کم سابقه و بسیار بدی که بر فضای معاملات طلا و سکه حاکم شده است، عملا دادوستدها به نوعی قفل شده است. /جزئیات بیشتر *س_جهش 200 واحدی داوجونز_س*سهام آمریکا به دنبال ثبت چند نوار افت متوالی در ماه سپتامبر بلاخره در معاملات دیشب (بامداد پنجشنبه به وقت تهران) به اولین رشد خود در چند روز اخیر دست یافتند. میانگین صنعتی داو جونز 236.82 واحد یا 0.70 درصد رشد کرد و به 34.814.39 واحد رسید. اساندپی 0.80 درصد رشد کرد و به 4.480.70 واحد بازگشت در حالی که کامپوزیت نزدک 0.80 درصد بالا آمد و به 15.161.53 واحد رسید. استراتژیست ارشد جیپی مورگان، دوبراوکو لاکاس بوجاس، میگوید: علیرغم نگرانیهای موجود در مورد افت اخیر شتاب اقتصاد و فعالیتهای تجاری آمریکا، ما اطمینان داریم که رشدی قدرتمند در انتظار ماست و فعالیتهای تجاری دوباره شتاب خواهند گرفت. در معاملات دیشب جهش بزرگ قیمت نفت خام باعث شد تا سهام شرکتهای انرژی جهش کنند. از سوی دیگر رشد سود اوراق قرضه آمریکا هم ارزش سهام بانکهای این کشور را بالا برد.
*س_نوسان اندک قیمت جهانی طلا_س*قیمت جهانی طلا در معاملات امروز، پنجشنبه در حالی در محدودهای نزدیک به 1.800 دلار باقی ماند که پس از گزارش تورم آمریکا وضعیت آینده سیاستگذاریهای پولی آمریکا نامشخص شده است. پس از آنکه مشخص شد رشد تورم آمریکا در ماه آگوست کمتر از حد انتظار بوده است قطعیت برنامه فدرالرزرو برای آغاز کاهش حمایتهای مالی خود در سال جاری از بین رفت. تا ساعت 7:04 به وقت تهران، قیمت خرید نقدی هر اونس طلا در بورس لندن، اسپاتگلد، 0.17 درصد نسبت به قیمت بسته شده دیشب رشد کرد و به 1.795.55 دلار رسید. قیمت پیشخرید هر اونس طلای آمریکا تا همین لحظه 0.09 درصد رشد کرد و به 1.796.50 دلار رسید. قیمت جهانی طلا در معاملات دیشب هم افت اندکی را به ثبت رسانده بود. این افت و رشدهای کوچک نشاندهنده وجود عدم قطعیت و آیندهای نامشخص در بازار است.
*س_قیمت نفت خام برنت به 76 دلار نزدیک ماند_س*قیمت نفت خام در معاملات امروز، پنجشنبه در حالی دوباره رو به رشد شد که دیروز پس از جهشی 2 درصدی در انتهای معاملات بخشی از سود خود را از دست داد. افت بیش از انتظار میزان ذخایر انبارهای نفت خام آمریکا که نشان میداد تقاضای نفت در حال رشد است باعث تقویت قیمتهای نفت خام شد. از سوی دیگر همچنان بخش بزرگی از ولید اسکلههای نفتی خلیج مکزیک آمریکا نتوانستهاند پس از طوفان آیدا تولید خود را از سر بگیرند و بازار جهانی را با کمبود عرضه روبرو کردهاند. قیمت پیشخرید هر بشکه نفت خام برنت، بنچمارک جهانی قیمت نفت که دیروز برای ساعاتی از 76 دلار هم فراتر رفته بود، تا ساعت 7:16 صبح پنجشنبه به وقت تهران، 0.20 درصد رشد کرد و به 75.61 دلار رسید. قیمت پیشخرید هر بشکه نفت خام نیمهسنگین تگزاس غرب آمریکا، دابلیوتیآی، تا این لحظه 0.15 درصد نسبت به قیمت بسته شده دیشب رشد کرد و به 72.72 دلار رسید. مؤسسه سوخت آمریکا دیروز اعلام کرده بود ذخایر انبارهای نفت این کشور 5.4 میلیون بشکه کاهش یافته است. این درحالی است که اقتصاددانان شرکتکننده در نظرسنجی رویترز پیشبینی کرده بودند این ذخایر 3.5 میلیون بشکه کاهش خواهند یافت.
*س_وزیر صنعت: زیان انباشته دو خودرو ساز بزرگ کشور 80 هزار میلیارد تومان است_س* وزیر صنعت،معدن و تجارت با بیان این که زیان انباشته 80 هزار میلیارد تومانی در دو خودرو سازی بزرگ کشور نتیجه آمیختگی وظایف حاکمیتی و غیر حاکمیتی است، گفت: ستاد راهبردی شرکتها و موسسات غیرحاکمیتی به ریاست دستیار ویژه وزیر صنعت، معدن و تجارت تشکیل خواهد شد. *س_بیشتر شدن نرخ تورم در کشورهای فرانسوی زبان_س*به نقل از مرکز آمار فرانسه، نرخ نهایی تورم فرانسه در 12 ماه منتهی به آگوست با 0.7 درصد افزایش نسبت به مدت مشابه ماه قبل به 1.9 درصد رسید که این نرخ تورم، بالاترین تورم ثبت شده این کشور در 30 ماه اخیر بوده است. مهمترین عامل افزایشی نرخ تورم طی این مدت مربوط به بخش انرژی بوده که در آن تورم به 12.7 درصد افزایش یافته است. در بین سایر بخشها نیز نرخ تورم بخش تنباکو با 0.2 درصد افزایش نسبت به ماه قبل به 5.1 درصد رسیده و تورم بخش ارتباطات به 2.9 درصد افزایش پیدا کرده است. متوسط نرخ تورم فرانسه در بازه زمانی 1958 تا 2021 برابر با 4.41 درصد بوده است که بالاترین رقم ثبت شده مربوط به آوریل 1958 با 18.8 درصد و کمترین نرخ تورم ثبت شده نیز تورم منفی 0.7 درصدی ماه ژوئیه سال 2009 بوده است.
بر مبنای ماهانه نیز تورم فرانسه در این ماه 0.6 درصد اندازهگیری شده که نسبت به تورم ثبت شده ماه قبل 0.5 درصد بیشتر شده است. هسته تورمی که تغییرات قیمت مربوط به گروه مواد غذایی و انرژی را به دلیل نوسانات آنها در نظر نمیگیرد در این ماه به 0.8 درصد رسیده است.
از سوی دیگر نرخ تورم در دیگر کشور فرانسوی زبان یعنی بلژیک افزایشی بوده است و متوسط نرخ تورم در دوازده ماه منتهی به آگوست با افزایش 0.42 درصدی نسبت به مدت مشابه منتهی به ماه قبل به 2.7 درصد رسیده است. این نرخ تورم که بالاترین تورم ثبتشده در این کشور در 31 ماه اخیر بوده است بیش از همه تحت تاثیر افزایش قیمت بخش سوخت با 17.4 درصد و آب و برق با 7.1 درصد قرار گرفته است. از سوی دیگر بیشترین اثر کاهنده تورم در بخش مواد غذایی با منفی 0.3 درصد و مراقب های درمانی با 0.8 درصد مشاهده شده است. متوسط نرخ تورم بلژیک در بازه زمانی 1921 تا 2021 معادل 5.69 درصد بوده است که بالاترین رقم ثبت شده مربوط به تورم 222.81 درصدی ژانویه1947 و پایینترین تورم ثبت شده نیز مربوط به تورم منفی 18.11 درصدی ماه اکتبر سال 1921 بوده است. بر مبنای ماهانه تورم این کشور در این ماه 0.5 درصد بوده که 0.33 درصد بیشتر از رقم ثبت شده ماه قبل بوده است.
*س_ارزش بازار جهانی ارزهای دیجیتالی_س*انتشار خبر سرمایهگذاری اتحادیه اروپا در فناوری بلاک چین باعث رشد قیمت رمزارزها شد. به نقل از سیانبیسی، اتحادیه اروپا با هدف گذار به اقتصاد دیجیتالی در نظر دارد 177 میلیارد دلار در فناوری های نوین سرمایه گذاری کند که زیرساخت های داده، فناوری فایو جی، محاسبات کوانتومی و همچنین فناوری بلاک چین از جمله آن ها خواهند بود. این برنامه، بخشی از پروژه بزرگ تر اتحادیه اروپا است که در نظر دارد برای خروج کامل اقتصادهای اروپایی از پیامدهای کرونایی و دستیابی به توسعه پایدار، 750 میلیارد دلار اعتبار در بخش های مختف اقتصادی اتحادیه تزریق کند. در حالی که بسیاری از نهادهای نظارتی نبت به رمزارزها سختگیرتر شده اند، رییس کمیسیون بورس و اوراق بهادار آمریکا در موضعی نسبتا نرم، تنها از صرافی های ارایه دهنده خدمات مرتبط با ارزهای دیجیتالی خواسته است تا مجوزهای قانونی را اخذ و اطلاعات مربوط به تراکنش های خود را ثبت کنند. گری گنسلر، توکن ها و ارزهای دیجیتالی را نوعی از دارایی خوانده است که احتمالا زیرمجموعه اوراق بهادار محسوب می شوند. دولت هند که پیش از این به دلیل مخالفت داخلی از طرح ممنوعیت فعالیت های مرتبط با رمزارزها عقب نشینی کرده بود، در حال آماده سازی طرحی است که در صورت تصویب، خرید و فروش ارزهای دیجیتالی را مشمول دریافت مالیات می کند. احتمالا ممنوعیت ارزهای دیجیتالی خصوصی نیز بخشی از لایحه خواهد بود. در کره جنوبی، احتمال تعطیلی دو سوم صرافی های ارایه دهنده خدمات ارزهای دیجیتالی در این کشور بالا گرفته است.
مجموع ارزش بازار جهانی ارزهای دیجیتالی در حال حاضر 2180 میلیارد دلار برآورد میشود که این رقم نسبت به روز قبل 3.94 درصد بیشتر شده است. در حال حاضر 41 درصد کل بازار ارزهای دیجیتالی در اختیار بیت کوین و 18 درصد در اختیار اتریوم است. بیت کوین 12 سال پیش توسط گروه گمنامی از معاملهگران بر بستر بلاکچین ایجاد شد و از سال 2009 معاملات اولیه آن شکل گرفت.