در دولت رئیسی نسبت به روحانی وضعیت بدتر شده است / توهم اصلاحطلبان به روایت عضو سابق تیم مذاکرهکننده
در دولت رئیسی، کشور دیگر ویدئو کنفرانسی اداره نشده و حرف درمانی پایان یافته و رئیس جمهور و هیات دولت در میان مردم بوده و همین امر تغییرات مهمی را در مدیریت امور کشور رقم زده است.
سرویس سیاست مشرق - روزانه میتوان از لابهلای گزارشها و عناوین خبری رسانههای مکتوب و حتی غیر مکتوب، نکات قابلتوجهی استخراج کرد؛ موضوعاتی که میتواند برای مخاطبین قابل استفاده و محوری برای تحلیل باشد، در گزارش روزانه "ویژههای مشرق" نکات و تأملات قابلاستخراج از رسانهها برای مخاطبین عرضه خواهد شد؛ با «ویژههای مشرق» همراه شوید.
*******
** در دولت رئیسی نسبت به روحانی وضعیت بدتر شده است
«غلامعلی رجایی» فعال اصلاح طلب که پیش از این مشاور مرحوم هاشمی رفسنجانی و همچنین مشاور «محمدعلی نجفی» در شهرداری تهران بوده است، در مصاحبه با روزنامه آرمان گفت:«چون آقای رئیسی از حوزه دیگری آمده تا بتواند بر حوزههای مختلف مسلط شود زمان زیادی خواهد برد. مثل این است که در بهترین حالت شخصی را از ریاست قوه مجریه به ریاست قوه قضائیه بگذارند. این شخص تا از قوانین و رابطههای آنها سر در بیاورد و اصلا جایگاه سیستم قضائی کشور را بشناسد طول میکشد و این گذشت زمان خود خسارت است، بنابراین باید مقداری حوصله کرد. ضمن اینکه نباید انتظار اقدام جدی از این چینش افراد و روندی که در این 5 ماه دیدیم داشت».
وی همچنین در گفت و گویی دیگر اظهار داشت:«بیشتر اعضای کابینه دولت آقای رئیسی از افرادی نبودند که عهده دار مسئولیت های کلان اجرایی در کشور باشند و از دانشگاه یا مجلس آمدند که قطعا فاصله فضای آکادمیک یا تقنین تا اجرا زیاد است بنابراین باید به آنها زمان بیشتری داد و بعد این دولت توقع داشت. هرچند نمی توان زمان دقیقی را برای دولت آقای رئیسی تعیین کرد اما به نظر می رسد زمان این دولت کم کم دارد تمام می شود. به ویژه آنکه در دولت آقای رئیسی وزرایی با تجربه اجرایی قوی مثل آقایان زنگنه یا ظریف حضور ندارند».
این فعال اصلاح طلب افزود:«هرچند در حوزه کاهش اثر تحریم ها و احیای برخی کارخانه ها اقداماتی صورت گرفت اما در مجموع این فعالیت ها نتوانسته جامعه را به آینده امیدوار کند به این معنا که با تغییر ریل از روحانی به رئیسی، تغییری در مدیریت اجرایی کشور حاصل شده است. نه تنها جامعه چنین احساسی ندارد بلکه احساس می کند وضعیت بدتر هم شده است».
کارنامه دولت رئیسی مردم را امیدوار و جریان اصلاح طلب را ناامید و عصبی کرده است. به عنوان نمونه، در دولت رئیسی بیش از 110 میلیون دوز واکسن وارد و در کشور تزریق شود. براساس نظرسنجی انجام شده توسط مرکز تحقیقات صدا و سیما، حدود 73 درصد مردم عملکرد دولت سیزدهم در زمینه مبارزه با کرونا را در حد زیادی موفقیت آمیز عنوان کرده اند.
در دولت رئیسی ایران از آمار فوتی روزانه حدود 700 مفر به آمار روزانه حدود 30 نفر رسیده است. این در حالی است که در حال حاضر وضعیت مبتلایان و کشته های کرونا در آمریکا و اروپا اسفناک و بحرانی شده است.
نکته قابل توجه اینجاست که تا همین چند ماه پیش، مسئله واکسیناسیون کرونا و افزایش روزانه آمار فوتی های کرونا، به یکی از مشکلات بزرگ در کشور مبدل شده بود؛ مقامات دولت روحانی تاکید داشتند که چون هنوز برجام احیا نشده و هنوز به FATF نپیوستیم، پس خبری از شتاب در واکسیناسیون و واردات واکسن نخواهد بود.
در دولت قبل و به مدت 8 سال، تمام امور کشور به مذاکره با کدخدا! ربط داده شد و همه امور کشور و حتی آب خوردن مردم نیز به زلف برجام گره زده شد، اما در پایان همان دولت علیرغم امضای برجام و اجرای رویکرد به اصطلاح تنش زدایی و تعامل با غرب، در نهایت شاهد افزایش 2 برابری تحریم ها و کاهش قابل ملاحظه ارزش پول ملی بودیم.
آیا اینکه از تخم مرغ 60 هزارتومانی و مرغ 40 هزارتومانی در دولت روحانی رسیدیم به تخم مرغ 43 هزارتومانی و مرغ 28 هزارتومانی و اجرای سامانه هوشمند توزیع کالا و کوتاه کردن دست دلالان و واسطه گران، نشان دهنده تغییر نیست!؟
در هفته های گذشته قرارداد بسیار مهم سوآپ گازی امضا شد و یکی از نتایج آن تأمین گاز پنج استان شمالی کشور در فصل سرما است. اقدامی که در دولت روحانی به دلیل سوءمدیریت مورد بی اعتنایی قرار گرفت. آیا این تغییر نیست!؟
در دولت رئیسی روند مساله دار برخی خصوصی سازی ها متوقف شده و از مالک هفت تپه خلع ید شد و حقوق کارگران زحمتکش این کارخانه پرداخت شد، این هم تغییر نیست!؟
در دولت رئیسی، کشور دیگر ویدئو کنفرانسی اداره نشده و حرف درمانی پایان یافته و رئیس جمهور و هیات دولت در میان مردم بوده و همین امر تغییرات مهمی را در مدیریت امور کشور رقم زده است.
واقعیت این است که در دولت رئیسی، نسبت به دولت روحانی وضعیت بدتر شده است، اما نه برای مردم بلکه برای دلالان و واسطه گران و مدیران ناکارآمد و افراطیون اصلاح طلب و جماعتی که خون مردم را در شیشه کرده بودند، وضعیت بغرنج و اسفناکی پدید آمده است.
** توهم اصلاحطلبان به روایت عضو سابق تیم مذاکرهکننده
«حسین موسویان» عضو تیم مذاکره کننده هسته ای در توافق سعدآباد - در دولت اصلاحات - که اکنون در آمریکا ساکن است، در مصاحبه با روزنامه اعتماد گفت:«تفکر یا توقع «اروپای منهای امریکا» بیهوده و یک توهم است... برابری میان امریکا و اروپا وجود ندارد. امریکا فوقالعاده قدرتمندتر از اروپا و اروپا در واقع پیرو ایالات متحده است. این یک مفهوم ساده در رابطه ایران و غرب است که همه دنیا متوجه آن شدهاند و ما هم باید این واقعیت را میپذیرفتیم. ما نباید توقع خود را بر پایه و مبنای توهم بگذاریم و بر همین اساس اروپا را سرزنش کنیم. واقعیت این است که اروپا در قد و اندازه ایستادگی در برابر امریکا نیست و نهایتا وقتی امریکا تصمیم بگیرد اروپا تبعیت میکند».
وی افزود:«در برخی مواضع رسمی ایران گفته میشود ما در صورتی به برجام بازمیگردیم که امریکا تمام تحریمهایی که پس از انقلاب اعمال کرده را بردارد. این مجموعه دنیایی از تحریمهای متنوع و متعدد است که فراهستهای است. آیا ایران حاضر است برای رفع تحریمهای فراهستهای، مذاکرات فراهستهای انجام دهد؟ خیر. ایران اعلام کرده که ما غیر از هستهای درباره هیچ موضوعی مذاکره نمیکنیم. بنابراین در عمل به اینجا میرسیم که فقط تحریمهای هستهای در چارچوب برجام باید برداشته شوند و اینکه ما بگوییم همه تحریمهای فراهستهای هم باید برداشته شوند، عملا اتفاق نخواهد افتاد».
این دیپلمات سابق تاکید کرده است که «تفکر یا توقع "اروپای منهای امریکا" بیهوده و یک توهم است». این در حالی است که در دولت روحانی و همچنین در دولت خاتمی، تیم مذاکره کننده تاکید داشت که اروپا پشت ایران است و مقابل آمریکا ایستاده است و شکافی عمیق میان اروپا و آمریکا ایجاد شده است.
اصلاح طلبان در دولت گذشته با تعریف و تمجید از اروپا، مدعی بودند که آمریکا صرفا یک مزاحم بود و ایران می تواند برجام اروپایی را اجرا کرده و به نتیجه برسد.
به این اظهارنظرها توجه کنید: حسن روحانی، رئیس جمهور سابق - 22 مهر 97- گفت: «اروپا پشت ماست»! محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه سابق - 11 مهر 97- در اظهارنظری تأمل برانگیز گفت: «حمایت اروپا از برجام بهتر از انتظارها بوده است»!. همچنین «عباس عراقچی» معاون سابق وزارت خارجه - مهر 97- گفته بود: «حمایتهای اروپا از ایران تا ماه آینده عملی میشود»! وقتی آمریکا از برجام خارج شد، روحانی گفت «مزاحم از برجام رفت و ما این توافق را با اروپا ادامه می دهیم»! و...
روزنامه های اصلاح طلب نیز به دفعات با تعریف و تمجید از «برجام اروپایی»؛ مدعی شدند که اروپا با ماست و شکاف عمیقی میان اروپا و آمریکا ایجاد شده است.
در مجلس دهم نیز شاهد «سلفی حقارت آمیز» نمایندگان عضو فراکسیون امید با «فدریکا موگرینی» مسئول وقت سیاست خارجی اتحادیه اروپا بودیم.
** سنگ اندازی بانیان مشکلات موجود بر سر راه تعامل دولت و مجلس
روزنامه شرق در مطلبی با عنوان «زمستان سرد روابط بهارستان و پاستور» نوشت:«چالش نمایندگان مجلس با وزرای دولت سیزدهم ادامه دارد... در اولین روزهای آبان، یکی از نمایندگان از مدارا با دولت گفته بود که البته همیشگی نخواهد بود... نماینده آبادان نیز وزیر راه را تهدید کرد که او را استیضاح میکنند».
در ادامه این مطلب آمده است:«عملکرد وزیر صمت چنان بود که شنیده شد لطفالله سیاهکلی، نماینده قزوین، به دنبال جمعکردن امضا برای استیضاح اوست... یکی دیگر از وزرایی که نام او برای استیضاح شنیده میشد، احسان خاندوزی، وزیر اقتصاد بود... دولت و مجلس در سه ماه پیشرو، باید درباره بودجه 1401 چالش بزرگی را از سر بگذرانند. باید دید وزرا و نمایندگان مجلس در این خصوص به توافق و تعامل خواهند رسید یا سال جدید پیشرو شاهد سؤال از وزرا یا استیضاح آنها خواهیم بود».
یکی از وظایف اصلی مجلس شورای اسلامی، نظارت بر عملکرد دولت و ریل گذاری برای قوه مجریه در اداره امور کشور است. بر همین اساس مجلس یازدهم در روندی معمول و رایج به سوال از وزرا و برگزاری نشست با مقامات ارشد دولت مشغول است.
در این میان نمایندگان مجلس با رد شایعات پیرامون استیضاح وزرا تاکید کرده اند که بازه زمانی 3 الی 4 ماه و آن هم با توجه به میراثی که دولت روحانی تحویل داد، زمانی معقول برای تصمیمگیری پیرامون استیضاح وزرا نیست. 8 سال سوءمدیریت در دولت قبلی، در مدت زمان سه الی چهارماه قابل جبران نیست و قطعا زمان بیشتری برای این امر لازم است.
و اما جریان اصلاح طلب به عنوان بانی اصلی مشکلات موجود، در پی سنگ اندازی در مسیر تعامل دولت و مجلس است و اینگونه القا می کند که وضعیت فعلی در روابط دو قوه، شکرآب است و با بی انصافی و غرض ورزی، آن را به زمستان سرد تعبیر می کند.
اصلاح طلبان در حالی این ادعا را مطرح می کنند که خود پیش از این حامی اصلی «وکیل الدوله ها» در مجالس گذشته و به خصوص مجلس دهم بوده اند. وکیل الدوله ها بجای آنکه نماینده ملت باشند، کارچاق کن دولت در بهارستان بوده و صرفا به دنبال منافع شخصی و قبیله ای و باندی خود بودند.
بانیان خسارت محض برجام و عاملان قرارداد خسارت بار توتال و بانیان خسارت هنگفت کرسنت، اصلا در جایگاهی نیستند که درباره وظایف مجلس و رابطه دولت و مجلس اظهارنظر کنند.