روایت ربیعی از جلسه روحانی با وزاریش / موضعگیری جدید رئیسی درباره جنگ اوکراین
هر روز اخبار فراوانی در رسانه ها منتشر می شود که دنبال کردن آنها حتی برای آنان که اهل مطالعه اخبار هستند کار را دشوار میکند. بسته خبری - تحلیلی الف با رصد اخبار و رویدادهای مهم، همچنین تحلیل های صورت گرفته در این زمینه مخاطبان خود را از مهمترین وقایع روز آگاه میکند.
آمار کرونا در ایران
بنابر اعلام وزارت بهداشت، از دیروز تا امروز 16 اسفندماه 1400 و بر اساس معیارهای قطعی تشخیصی، 6 هزار و 426 بیمار جدید مبتلا به کووید19 در کشور شناسایی شد که یک هزار و 103 نفر از آنها بستری شدند.
مجموع بیماران کووید19 در کشور به 7 میلیون و 96 هزار و 318 نفر رسید.
متاسفانه در طول 24 ساعت گذشته، 168 بیمار کووید19 جان خود را از دست دادند و مجموع جان باختگان این بیماری به 138 هزار و 116 نفر رسید.
آمار واکسیناسیون در ایران
بنابر اعلام وزارت بهداشت، تا کنون 63 میلیون و 221 هزار و 401 نفر دُز اول، 55 میلیون و 822 هزار و 245 نفر دُز دوم و 24 میلیون و 188 هزار و 461 نفر نیز دُز سوم واکسن کرونا را در کشور تزریق کرده اند.
مجموع واکسن های تزریق شده در کشور به 143 میلیون و 232 هزار و 107 دُز رسید.
در شبانه روز گذشته 347 هزار و 770 دُز واکسن کرونا در کشور تزریق شده است.
***
موضعگیری جدید رئیسی درباره جنگ اوکراین
سید ابراهیم رئیسی در جلسه هیأت دولت در خصوص آخرین تحولات مربوط به مذاکرات لغو تحریمها در وین اظهار داشت: وزارت امور خارجه و تیم مذاکرهکننده با تلاش مذاکرات را پیگیری میکنند اما دولت هیچ اقدامی را به مذاکره و برجام گره نزده و نخواهد زد. رئیسی با بیان اینکه برجام همه سیاست خارجی ایران نیست بلکه به عنوان یک موضوع در این عرصه به آن نگاه میشود، افزود: رمز موفقیت دولت در 6 ماه اخیر این بوده که همه امور از جمله مسائل مربوط به سیاست خارجی و نظام بانکی و نفت را با قدرت پیگیری کرده و هیچ یک از آنها را معطل برجام و توافق در مذاکرات نکرده است.
رئیس جمهور در بخش دیگری از سخنانش به مسائل منطقه و بحران اوکراین اشاره کرد و گفت: مردم اوکراین نیز مانند مردم افغانستان، یمن و عراق قربانی سیاستهای شیطانی آمریکا شدهاند.
رئیسی خاطرنشان کرد: جمهوری اسلامی ایران همانطور که مقام معظم رهبری اعلام کردند، حتماً با جنگ مخالف است و هر روز که جنگ زودتر پایان یابد، به نفع منطقه و ملتهاست و از خطرات، آسیبها و مشکلات مردم کم میشود.
***
روایت ربیعی از جلسه روحانی و وزاری دولت دوازدهم
به گزارش ایلنا، علی ربیعی، سخنگوی دولت روحانی درباره جلسه اخیر برخی اعضای کابینه تدبیر و امید با هدف بررسی برخی مسایل روز و از جمله، مواضع رئیسجمهور سابق و اعضای دولت او پیرامون مذاکرات کنونی وین و توافق احتمالی برجامی نوشت:
شنبهشب با تعداد زیادی از اعضای دولت دوازدهم و رئیسجمهور پیشین جلسهای آنلاین داشتیم... در این دیدار در خصوص برخی از مباحث روز مانند نگرانی فزاینده مردم از عدم گسترش پهنای باند و علل کندی اینترنت بحث و تبادلنظر صورت گرفت.
همچنین گزارشی از بودجه و وضعیت اقتصادی کشور نیز در جلسه ارائه شد. مسئله اوکراین نیز از موضوعات جلسه بود اما بحث برجام و اقدامات صورت گرفته برای احیای آن کانون اصلی گفتوگوها بود...
روحانی دراینباره گفت که «مذاکرات هستهای و احیای برجام مهمترین اتفاق و مسئله کشور در چند ماه اخیر است. مهم نیست که این توافق را چه کسانی احیا میکنند یا چه کسانی مذاکره میکنند، مهم آثار و تبعات آن است که باید در رشد کشور مشاهده شود. مذاکرات و توافق هستهای باید منافع و مصالح کشور و مردم را تأمین کند و نتایج آن بر زندگی مردم تأثیر بگذارد. همه باید با انسجام و وحدت ملی در پشت مذاکرهکنندگان باشیم. کسانی که برای منافع مردم کوشش و جهاد میکنند چه در این دولت چه در دولت تدبیر و امید همگی از دیپلماتهایی هستند که برای منافع ملی میجنگند.»
در این جلسه همچنین درباره مسئله ضرورت و پیچیدگی ساختن و آباد کردن کشور پس از توافق بحث شد و نظر اعضای جلسه و روحانی چنین بود که «پس از این توافق کشور باید به سمت جبران خسارتهای ناشی از جنگ اقتصادی ایجادشده از سوی امریکا حرکت کند و به رشد اقتصادی مناسب برسیم.»
فضای عمومی جلسه در جهت کمک، حمایت از دولت برای پیشبرد در حین مذاکرات و پس از توافق برجام بود. اتفاقاً در این زمینه روحانی هم تأکید کرد که «اعضای دولت تدبیر و امید آمادگی دارند به طرق مختلف تجارب خود از دستاوردهای اقتصادی توافق برجام که موجب رشد اقتصادی و کنترل تورم پس از برجام شد را در اختیار دولت سیزدهم قرار دهند.»
***
واکنش خطیبزاده به درخواست روسیه در مذاکرات وین
به گزارش ایسنا، سعید خطیبزاده سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان در گفتوگو با خبرنگاران در پاسخ به سوالی در مورد اظهارات سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه مبنی بر اینکه آمریکا باید به ما تضمین بدهد که تحریمهای غرب علیه روسیه در مراودات ایران و روسیه در جریان اجرای برجام تأثیر نمیگذارد و اینکه با توجه به این اظهارات برخی معتقدند که روسها مذاکرات وین را به نفع خود گروگان گرفتهاند با توجه به مشکلات و مسائلی که در حال حاضر بین آنها و غرب بر سر حمله روسیه به اوکراین پیش آمده است، اظهار کرد: اظهارات آقای لاوروف را در رسانهها دیدهایم و منتظر هستیم که از طریق مجاری دیپلماتیک جزئیات آن را بشنویم.
این دیپلمات ارشد کشورمان در همین راستا ادامه داد: آنچه که روشن است این است که مذاکرات و گفتوگوها در وین در مسیر خودش در حال پیگیری است و همکاریهای صلح آمیز هستهای ایران نباید محدود و یا تحت تأثیر هیچ گونه تحریمی قرار بگیرد از جمله همکاریهای صلح آمیز ایران در این زمینه با چین و روسیه.
وی افزود: در همین بستر این اظهارات را میفهمیم. رویکرد روسیه تا به امروز در جریان مذاکرات وین برای رسیدن به توافق دستهجمعی در وین سازنده بوده است و منتظر هستیم که در وین جزئیات بیشتری را اگر دارند به ما بدهند.
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سوال دیگری در مورد اظهارات لاوروف گفت: به عنوان مذاکرهکنندگان جمهوری اسلامی ایران از مواضع کشورها، چه کشورهایی که قبلا برخی مواضع را اعلام کردهاند و یا اینکه مواضعی که این روزها میشنویم شگفتزده نمیشویم و تعجب نمیکنیم. در میانه مذاکرات باید هم به اظهارات، هم به اقدامات و مواضع اعلامی و مسیر اعمالی کشورها همزمان نگاه کرد.
وی ادامه داد: مسیر مذاکرات وین کاملا روشن است. دستور کار آن رفع تحریمهای غیرمرتبط با برجام که از سوی آمریکا علیه ایران اعمال شده است، میباشد. طبیعی است که ما طی 11 ماه گذشته حداکثر تلاش خود را کردهایم که این پرونده از دیگر پروندههای بینالمللی با فاصله معناداری حرکت کند. ما با برخی از اعضای 1+4 پروندههای اختلافی جدی در برخی از موضوعات داشتهایم ولی تلاش کردهایم حتی در حوزههای دوجانبه نیز این پرونده خاص مذاکرات برجام را به عنوان پرونده خاص نگاه کنیم و فکر میکنم در همین چارچوب و بستر باید اجازه دهیم که مذاکرات وین به پیش برود و حرکت کند.
***
توضیحات سخنگوی کمیسیون تلفیق درباره مصوبه مجلس پیرامون ارز 4200
به گزارش ایسنا، رحیم زارع سخنگوی کمیسیون تلفیق بودجه 1401 در واکنش به برخی اظهارنظرها درباره مصوبه مجلس درباره ارز ترجیحی مبنی بر این که حدود 9 میلیون نفر در کشور از خدمات بیمه استفاده نمیکنند و در صورت تغییر سیاست ارزی درباره دارو به این جمعیت آسیب وارد می شود، تاکید کرد: در مصوبه مجلس تاکید شده که اگر دولت بنای حذف دارو از سبد ارز ترجیحی را دارد باید هزینه آن را از طریق بیمه یا روش های دیگر جبران کند، بنا براین اولا به جز بیمه، از روشهای دیگر نیز میشود برای جبران هزینهها استفاده کرد و ثانیا اگر زیرساخت لازم برای جبران افزیش احتمالی هزینههای ناشی از تغییر سیاست ارزی فراهم نشود، براساس همین مصوبه دارو از سبد ارز ترجیحی حذف نمی شود و در این زمینه دولت نیز حساسیت دارد.
وی تاکید کرد: در متن مصوبه مجلس تصریح شده است که «چنانچه دولت قصد دارد کالایی را از سبد ارز ترجیحی حذف نماید باید قبلا ترتیبات قانونی جبران زیان رفاه مصرف کننده برای کالاهای اساسی را از طریق کالابرگ الکترونیکی در امور پزشکی از طریق بیمهها و یا طرق جایگزین مطمئن به انجام رسانده باشد به طوری که افراد بتوانند این کالا و خدمات را به نرخ پایان شهریور 1400 و در سقف سهمیه تعیین شده تهیه کنند» این متن کاملا صریح است و اگر با حذف کالایی از سبد ارز ترجیحی دولت قادر به جبران افزایش هزینه های احتمالی آن نباشد، این کالا یا خدمات شامل حذف نمیشود.
سخنگوی کمیسیون تلفیق با بیان این که امیدوارم این مصوبه انگیزه لازم را ایجاد کند که یکی از مشکلات قدیمی کشور یعنی بیمه نبودن همه مردم، یکبار برای همیشه حل شود، گفت: در مجلس پیشبینیهای لازم برای بیمه شدن 9 میلیون نفری که بیمه نیستند انجام شده است تا هم همه مردم بتوانند از خدمات بیمه استفاده کنند و هم دولت بتواند با اطمینان بیشتر و داشتن زیر ساخت لازم دست به جراحی ارزی بزند.
انتقاد روزنامه اصولگرا از مصوبه مجلس درباره ارز 4200
فرهیختگان نوشت: «درمجموع اظهارات ضدونقیض نمایندگان و تحولات متعددی که روز گذشته پیرامون حفظ یا حذف فرآیند تخصیص ارز 4200 به کالاهای اساسی شاهد بودیم، میتوان به این نتیجه رسید که نمایندگان، حتی آندسته از موافقان، تمایل ندارند تبعات حذف یکباره ارز 4200 به پای آنان نوشته شود.
بهنظر میرسد آنان، همزمان با اینکه برای تصمیمگیری نهایی در اینباره از سوی موافقان حذف ارز ترجیحی تحتفشار هستند، همچنان از پیامدهای حذف تخصیص ارز 4200 به کالاهای اساسی، ایجاد شوک به اقتصاد کشور، آسیب دیدن معیشت مردم و درنهایت ضربه به سرمایه اجتماعی باقیمانده برای مجلس نگرانیهایی دارند اما نکته جالبتوجه اینجاست که درنهایت هر اتفاقی برای سرنوشت ارز ترجیحی رخ دهد، ریشه آن در صبح روز 15 اسفند 1400 جستوجو خواهد شد که 194 نماینده مجلس به «حذف» آن رای موافق دادند...
مجلس یازدهم با تصمیم دیروز صبح نمایندگان، در مسیری قدم گذاشته است که میتواند باری دیگر سرمایه اجتماعی باقیمانده برای این مجلس را با تهدیدی جدی مواجه کند. با این تفاوت که اینبار تهدید، متوجه «پایگاه اجتماعی کلاسیک» مجلس یازدهم است. طبق نظر کارشناسان اقتصاد سیاسی، تبعات اقتصادی، سیاسی و اجتماعی حذف ارز ترجیحی، بیش از همه متوجه این پایگاه اجتماعی خواهد بود که عمدتا از دهکهای درآمدی پایین جامعه تشکیل شده است.
علاوهبر این چالش، مجلس یازدهم با اقدام روز گذشته در پاسدادن دوباره اعلام تصمیم نهایی درباره ارز ترجیحی به دولت، عملا عدم تمایل خود برای پذیرفتن تبعات این تصمیم را بهنمایش گذاشت و همزمان نشاندهنده این بود که نمایندگان همچنان قصد دارند اگر اتفاقات ناگواری هم برای قیمتهای کالاهای اساسی درصورت حذف ارز 4200 رخ داد، این تبعات، به پای دولت سیزدهم نوشته شود.
همه اینها درحالی رخ میدهد که پیشتر رئیسجمهور در روز 19 دی که برای دفاع از لایحه بودجه سال 1401 به بهارستان رفته بود، ضمن انتقاد تلویحی از رویکرد مجلس، گفت: «مجلس اعلام نکرد که ارز ترجیحی را چه کنیم و اعلام نکرد که چگونه جبران کنیم. نه رأی به ادامه ارز ترجیحی دادید و نه رأی به جبران حذف ارز ترجیحی.»
بنابراین، تصمیم روز گذشته نمایندگان علاوهبر سرمایه اجتماعی قطعا بر رابطه میان دولت و مجلس هم اثرگذار خواهد بود. اتفاقی که در فاصله کمتر از یک سال از آغاز بهکار دولت همخوانی چندانی با مصالح ملی نخواهد داشت.»
***
توضیحات یک منبع قضائی درباره اقامت کاترین شکدم در ایران
به گزارش تسنیم، پس از مطرح شدن ادعاهای عجیب رسانهای در مورد اقدامات فردی به نام "کاترین شکدم" که تبعه کشور فرانسه بوده و با ادعای تشرف به دین اسلام یادداشتها و مقالاتی را در برخی رسانههای داخلی ایران منتشر کرده است، یک منبع آگاه در قوه قضائیه در گفتوگو با تسنیم گفت: ادعاهای مطرح شده خیالپردازیهای ژورنالیسیتی و یک سناریوی تبلیغاتی و سیاسی دور از واقعیت است.
این منبع آگاه تاکید کرد: بر اساس بررسیهای دقیق انجام شده، نامبرده در طول سالیان گذشته 5 سفر به ایران داشته و در مجموع این 5 سفر نیز، صرفا 18 روز در کشورمان اقامت و حضور داشته است که با ادعاهای مطرح شده هیچ تناسبی ندارد.
وی ادامه داد: محافل رسانهای خاص و پنهان طی روزهای گذشته در مورد این خانم اخباری جعلی و به شدت بیارتباط با واقعیت را منتشر کرده و سعی کردهاند یک سناریوی رسانهای، تبلیغاتی و ضداخلاقی را پیش ببرند که بیشتر با شرایط و مناسبات داخلی خودشان تناسب دارد.
وی در پایان اظهار داشت: تمام اسناد و مدارک مربوط به سفرهای خانم شکدم به ایران و میزان اقامتش در کشورمان مشخص و موجود است و در صورت لزوم رسانه ای خواهد شد.
***
جزئیات نشست نمایندگان با امیرعبداالهیان درباره مذاکرات وین
احمد حسین فلاحی نماینده همدان در مجلس در گفتوگو با تسنیم، با اشاره به نشست صبح امروز جمعی از نمایندگان با وزیر امور خارجه، گفت: در این جلسه آقای امیرعبداللهیان گزارشی از روند مذاکرات به نمایندگان ارائه کرد و نمایندگان نیز دغدغههای خود را بیان کردند.
وی با بیان اینکه وزیر امور خارجه در این جلسه اعلام کرد روند مذاکرات وین همچنان ادامه دارد، افزود: به گفته وزیر امور خارجه نتایج مذاکرات به مرور زمان و در بهار سال آینده مشخص خواهد شد.
نماینده همدان در مجلس با بیان اینکه امیرعبداللهیان در این جلسه اعلام کرد در مذاکرات در قالب قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریمها به توافقاتی دست پیدا کردهایم، افزود: وزیر امور خارجه در جلسه امروز اعلام کرد در مذاکرات مواردی برای توافق نهایی باقی مانده که بر سر آنها در حال رایزنی هستیم.