شنبه 3 آذر 1403

روایت روح الامینی از فاصله معنادار بین رقبای ریاست مجلس / دفاع آقاتهرانی از صادق محصولی / واپسین ماموریت فراکسیون امید / ائتلاف لاریجانی با اصلاح طلبان در راه است؟

وب‌گاه الف مشاهده در مرجع
روایت روح الامینی از فاصله معنادار بین رقبای ریاست مجلس / دفاع آقاتهرانی از صادق محصولی / واپسین ماموریت فراکسیون امید / ائتلاف لاریجانی با اصلاح طلبان در راه است؟

هر روز اخبار مهمی در رسانه ها در حوزه های مختلف منتشر می شود. بعضا این اخبار توسط خبرگزاری ها و رسانه ها مورد توجه قرار می گیرد و تحلیل می شود اما ممکن است برخی از اخبار چندان دیده نشود. الف در نظر دارد بسته خبری ویژه ای را منتشر نماید که اخبار مهم آن روز به صورت خلاصه جمع آوری شده و مخاطبان می توانند برای اطلاع کامل تر درباره آن موضوع به اصل خبر مراجعه کنند.

آخرین آمار کرونا در ایران

کیانوش جهانپور، رئیس مرکز روابط عمومی و اطلاع‌رسانی وزارت بهداشت گفت: از دیروز تا امروز 31 اردیبهشت 1399 و بر اساس معیارهای قطعی تشخیصی 2هزار و 346 بیمار جدید مبتلا به کووید19 در کشور شناسایی شد.

سخنگوی وزارت بهداشت گفت: از بین مبتلایان جدید، 457 مورد بستری و یک هزار و 889 مورد سرپایی و از افراد در تماس با مبتلایان بودند که شناسایی شدند. به این ترتیب مجموع بیماران کووید19 در کشور به 126 هزار و 949 نفر رسید.

جهانپور همچنین گفت: متاسفانه در طول 24 ساعت گذشته، 64 بیمار کووید19 جان خود را از دست دادند و مجموع جان باختگان این بیماری به 7 هزار و 183 نفر رسید.

بیشتر بخوانید:

کرونا در ایران: ثبت «2346 ابتلا» و «64 فوتی» طی 24 ساعت گذشته

«عادی سازی» در شرایط کرونایی و سه شنبه‌های «جوج» در شمال!

***

لایحه حذف 4 صفر به مجلس بازگردد

جمعی از منتخبین مجلس یازدهم طی نامه‌ای به شورای نگهبان با برشمردن ابهامات و ایرادات لایحه اصلاح قانون پولی و بانکی خواستار عودت فوری این لایحه به مجلس شورای اسلامی شدند تا با دقت و وسواس بیشتری نسبت به رفع ابهام و تصویب آن اقدام شود. در بخشی از این نامه آمده است: بلحاظ نظریه و تجارب اقتصادی جهانی، اعاده حیثیت (قدرت خرید) پول تنها با مجموعه ای از سیاستهای منسجم حول کسری بودجه، ارز و سیاستهای پولی میسر خواهد شد. وقتی بنا نیست روند تورمی نیم قرن اخیر تغییر اساسی یابد، اصرار بر حذف صفرها چه توجیه تخصصی دارد؟ به بیان دیگر حذف صفرها باید آخرین گام در سلسله مراتب سیاستهای ضدتورمی و اصلاح اقتصادی باشد نه اولین قدم.

بیشتر بخوانید:

درخواست برخی منتخبان مجلس از شورای نگهبان

***

حاشیه‌های اختتامیه مجلس دهم / از دل پر لاریجانی از منتقدان تا اثاث‌کشی نمایندگان

فارس نوشت: آخرین جلسه مجلس دهم امروز (چهارشنبه 31 اردیبهشت) رأس ساعت 9 و 24 دقیقه آغاز و ساعت 11 و 45 دقیقه پایان یافت در حالی که مجلس دهم در طول 4 سال فعالیتش از سال 95 لغایت سال 99، 144 هفته جلسه علنی داشته است... علی لاریجانی که امروز دل پری داشت و بنا داشت مفصل صحبت کند چرا که او از ساعت 10:50 تا 11:45 گزارشی از عملکرد مجلس دهم ارائه کرد.

او در بخش از آخرین نطقش به عنوان رئیس مجلس دهم به دفاع از جایگاه مجلس پرداخت و افزود: در حق مجلس جفا شده است. ضمن اینکه این موضوع به معنای این نیست که نباید انتقاد کرد یا مجلس دهم ضعف نداشته است، بلکه منظور جفایی است که در حق این مجلس به ناحق صورت گرفت...

وی تصریح کرد: این همه مصاحبه و تکرار فساد فساد نسبت به نمایندگان چیزی جز ورژن جدید همان بگم، بگم‌های سابق به ذهن متبادر نمی‌کند.

بیشتر بخوانید:

لاریجانی: مجلس دهم مظلوم واقع شد / تکرار فساد فساد علیه نمایندگان ورژن همان بگم بگم سابق است

پایان مجلس دهم

عملکرد مجلس دهم؛ شما چه فکر می‌کنید؟

***

اطلاعیه شورای نگهبان درباره اظهارات رئیس مجلس دهم

در پی اظهارات رئیس محترم مجلس شورای اسلامی در برنامه زنده تلویزیونی دوشنبه شب (29 اردیبهشت ماه 1399)، روابط عمومی شورای نگهبان اطلاعیه‌ای صادر کرد که در بخشی از آن آمده است: همکاری و تعامل مجلس و شورای نگهبان در زمینه تدوین طرح اصلاح قانون انتخابات جزو نقاط درخشان عملکرد مجلس دهم بود، لکن مدل پیشنهادی در طرح مذکور برای استانی شدن انتخابات و پیش‌بینی سهم ناچیز 15 درصدی برای شهرهای کوچک در انتخاب نمایندگان، خلاف اصول قانون اساسی و تضییع کننده حق مردم در شهرهای کوچک بود که حتی پیش از تصویب در صحن مجلس نیز به اطلاع رئیس محترم مجلس و اعضای محترم کمیسیون مربوطه رسید، لکن با تصویب نهایی، مدل پیشنهادی با ایراد شورا مواجه شد... احکام صادره قضایی در روزهای اخیر در رابطه با برخی نمایندگان، نمایانگر برخی واقعیت‌های پشت پرده مجلس دهم بود و همچنان معتقدیم اگر در طول دوره نمایندگی، هیات نظارت بر رفتار نمایندگان به وظایف نظارتی خویش دقیق‌تر عمل می‌کرد، هرگز شاهد وقایع تلخ و برخی لغزش‌ها و رفتارهای نادرست نمی‌بودیم که منجر به رد صلاحیت تعدادی از نمایندگان شود...

بیشتر بخوانید:

واکنش شورای نگهبان به اظهارات رئیس مجلس

***

منظور برخی از «وحدت باهم»، وحدت با یک نفر است

حجت‌الاسلام مرتضی آقاتهرانی، دبیرکل جبهه پایداری با بیان اینکه برخی با نسبت‌هایی همچون پدرخوانده، برگزارکنندگان جلسات وفاق را مورد حمله قرار داده‌اند، گفت: پس از آن که جبهه پایداری اقدام به برگزاری جلسات وفاق کرد، متوجه شدم که بعضی از عزیزان به آقای محصولی و سایرین، واژه ناروای پدرخوانده را نسبت داده‌اند... آقای نیکزاد که به عنوان نامزد نهایی جریان انقلاب از حوزه انتخابیه خودش وارد مجلس شده‌اند، در جریان انتخابات ریاست جمهوری سال 1396 به عنوان رییس ستاد انتخاباتی نامزد نهایی جریان انقلاب فعالیت می‌کرد و امروز به عنوان یکی از گزینه‌های جریان انقلاب برای ریاست مجلس مطرح شده آیا درست است که اگر ایشان باب طبع برخی محافل و افراد رفتار نمی‌کنند، او را در ائتلاف با چپی‌ها معرفی می‌کنند؟ یا فرد دیگری مانند آقای حاجی‌بابایی که ایشان نیز به عنوان گزینه جریان انقلاب وارد مجلس شده‌اند که هم‌اکنون نیز رئیس فراکسیون نیروهای ولائی مجلس هستند که اتفاقا سابقه وزارت هم دارند. حالا واقعا صحیح است که تهمت ائتلاف با چپی‌ها را به ایشان نسبت می‌دهند؟

آقاتهرانی گفت: دبیرکل جبهه پایداری تاکید کرد: فردی مانند آقای میرسلیم با آن‌همه سوابق و همسویی و همراهی با رهبر انقلاب در زمان دولت ایشان که در جریان همین انتخابات هم از ارکان اصلیشورای ائتلاف به شمار می‌رفتند و به عنوان گزینه ریاست مجلس به حساب می‌آیند، حالا چون ممکن است این مسئله موردپسند عده‌ای نباشد، باید ائتلاف با چپی‌ها را به ایشان نسبت دهند؟ آنهم برای ترور قالیباف؟ فاین تذهبون؟ آیا اینگونه رفتارها یک نوع دیکتاتوری در سیاست‌ورزی نیست؟

وی اظهار کرد: وحدتی که مدنظر برخی محافل سیاسی است، بیش از اینکه مبتنی بر "وحدت باهم" باشد، متکی به "وحدت با یک نفر" است.

سایت مدارا نیز نوشت: روز گذشته در جلسه‌ای که در امیرآباد و با حضور کمیته 7 نفر اصولگرایان شامل آقایان کریمی، پژمانفر، زاهدی، عباس‌زاده مشکینی، عنابستانی، ایزدخواه و سیدنظام موسوی برگزار شد که 4 نفر از گزینه‌های ریاست مجلس یعنی آقایان سیدمصطفی میرسلیم، حمیدرضا حاجی‌بابایی، علی نیکزاد و سیدشمس‌الدین حسینی میثاق‌نامه‌ای را امضاء کردند و هم‌قسم شدند که براساس نتایج نظرسنجی صورت‌گرفته از منتخبان مجلس هر فردی که از اقبال بیشتری برخوردار شد 3 نامزد دیگر از آن حمایت کنند.

بیشتر بخوانید:

آقاتهرانی: منظور برخی از «وحدت باهم»، وحدت با یک نفر است / ادعای ائتلاف با چپی‌ها یک تهمت است

پژمانفر: قالیباف شرایط جلسات وفاق درباره ریاست مجلس را پذیرفت

***

برخی می‌کوشند منتخبان مردم نتوانند مجلس را به ریل اصلی خود بازگردانند

عبدالحسین روح الامینی، منتخب مردم تهران اظهار داشت: باید بین همه منتخبان اتحاد و اجماع شکل بگیرد تا منتخبان مجلس یازدهم بتوانند تحول اساسی را در ساختار مجلس ایجاد کنند و زمینه‌های بازگشت به ریل اصلی مجلس که همان در رأس امور بودن را فراهم کنند.

منتخب مردم تهران در مجلس اظهار داشت: یکی از مقاطعی که در حال حاضر می‌تواند به عنوان نماد وحدت و یکپارچگی مجلس یازدهم باشد، تعیین رئیس مجلس شورای اسلامی در دوره یازدهم است که اگر در ضمن رقابت با رفاقت وفاق و برادری شکل بگیرد قطعا این وحدت و یکپارچگی می‌تواند زمینه تحول ساختاری مجلس را فراهم کند.

روح الامینی خاطر نشان کرد: با توجه به اینکه فاصله معناداری بین آقای قالیباف با سایر کاندیداهای ریاست مجلس شورای اسلامی در دوره یازدهم وجود دارد و فارغ از اینکه به ریاست مجلس بعنوان رئیس قوه نگاه کنیم و یا سخنگو به نظر می‌رسد بهتر است وحدت حداکثری در این زمینه شکل بگیرد و برخی اختلافات جزئی کنار گذاشته شود.

***

رئیس مجلسی می خواهیم که مثل لاریجانی نباشد!

احمد علیرضابیگی، نماینده ی اصولگرا و منتخب مردم تبریز در مجلس یازدهم به آفتاب یزد گفت: مسئله ی گران شدن بنزین را در سال 98 مثال زده می گوید: در مسئله ی گرانی بنزین، حقا و انصافا در حق نمایندگان مردم در معنای واقعی کلمه «ظلم»، «اجحاف» و «بی انصافی» شد!»

وی ادامه می دهد: در حال نگارش کتابی هستم با موضوع «ناگفته های مجلس دهم» که به زودی منتشر خواهد شد، بسیاری از مسائل از جمله گرانی بنزین و نوع و شیوه ی اجرایی شدن آن مفصل توضیح داده ام اما خلاصه اش این که؛ بحث گرانی بنزین در سالی که انتهای آن قرار بود انتخابات مجلس برگزار شود، اصلا مورد قبول نمایندگان نبود.

احمد علیرضابیگی با انتقاد شدید از نحوه ی ریاست و تعامل «علی لاریجانی» با نمایندگان به خصوص در مجلس دهم با ذکر نمونه هایی به این موضوع مهم اشاره می کند که؛ اصلاح «آئین نامه داخلی مجلس» از مهم ترین اولویت های مجلس یازدهم باید باشد زیرا و بنا به گفته ی این نمانیده ی اصولگرای مجالس دهم و یازدهم، «آئین نامه ی داخلی مجلس» یک دستورالعمل تدوین شده مطابق میل و اراده ی ریاست مجلس بود ونه به معنای واقعی کلمه «آئین نامه ی داخلی مجلس»!

علی نیکزاد، منتخب مردم اردبیل در مجلس یازدهم نیز به ایرنا گفت: معتقدیم در چارچوب وظایف و اختیارات، رییس مجلس باید عزتمندانه و قدرتمندانه مجلس را اداره کند. عزتمندانه این است که عزت نمایندگان را حفظ کند و بدانند که این نمایندگان مجلس هستند که تصمیم‌گیری می‌کنند. مجلس 290 نفر نماینده داردکه براساس نظر و کارشناسی و تحقیق و بررسی و النهایه با رای نمایندگان مجلس تصمیم می‌گیرد.

منتخب مردم اردبیل در مجلس گفت: من معتقدم رییس مجلس یکی از 290 نماینده است، یعنی 290 نماینده باید در مجلس حضور داشته باشند... بنابر این آنچه اراده و خواست مردم و رهبری ما در این کشور است را باید با تعامل و باهمدلی جاری و ساری کنیم.

***

شمارش معکوس رقابت ریاست مجلس یازدهم آغاز شده

اعتماد: شمارش معکوس رقابت ریاست مجلس یازدهم آغاز شده و هرگوشه یکی از گزینه‌های اصلی، سرگرم یارگیری و رایزنی است... بنابر نتایجی که یکی از مسوولان دفتر حمیدرضا حاجی‌بابایی در اختیار خبرنگار ما قرار داده، او بالاتر از قالیباف در صدر جدول ایستاده و قالیباف با حدود 10 رای فاصله پشت سرش قرار گرفته است. اما این تنها خروجی عجیب این نظرسنجی - که جزییات آماری آن نزد «اعتماد» محفوظ است - نبود و اوضاع وقتی پیچیده‌تر می‌شد که نوبت به جزییات آماری آرای دیگر گزینه‌ها می‌رسید. آنجا که آرایی بسیار ناچیز مقابل اسامی چهره‌هایی همچون علی نیکزاد و مصطفی میرسلیم و شمس‌الدین حسینی قرار گرفته بود؛ آن‌هم درحالی که به باور بسیاری ناظران نیکزاد مهم‌ترین رقیب قالیباف است...

ابهام دیگر در نتایجی که به دست «اعتماد» رسیده، مجموع رای‌دهندگان است. چنانکه اگر آرای هریک از 5 گزینه تجمیع شده و حاصل جمع به عدد 8 که به عنوان آرای ممتنعان ذکر شده، اضافه شود، به عدد 277 می‌رسیم و این، یعنی اولا نه تنها تمامی 221 اصولگرای مجلس یازدهم، بلکه حدود 37 مستقل و 19 اصلاح‌طلب و اعتدالی دوره یازدهم هم در این نظرسنجی شرکت کرده‌اند که با نگاهی به نحوه رای‌گیری‌های رسمی پارلمان به این نتیجه می‌رسیم شرکت همه منتخبان در یک چنین رای‌گیری‌هایی بسیار بعید است و درثانی، تنها 8 نفر هنوز به تصمیم نهایی نرسیده‌اند که این هم محل تامل و ابهام است...

با پیگیری از دفاتر دیگر کاندیداها به این نتیجه رسیدیم اگرچه نتایجی که در اختیار «اعتماد» قرار نگرفته، نتایج صحیح نیست اما دست‌کم می‌تواند محملی مناسب باشد برای تحلیل و ارزیابی وضعیت هریک از کاندیداها، به‌ویژه از منظر عملکرد رسانه‌ای و بازی‌سازی‌های سیاسی - پارلمانی مرسوم این روزها.

لاریجانی، روحانی اصلاح‌طلبان می‌شود؟

شرق: اصلاح‌طلبان در شرایطی به‌سر می‌برند که از یک‌سو مجلس را به طور کامل از دست داده‌اند و در بهترین حالت به تعداد اندک اصلاح‌طلبان غیرسرشناس و مستقلین چشم دوخته‌اند و از سوی دیگر با توجه به نبود راهبرد مشخص انتخاباتی بسیار سخت به نظر می‌رسد که بتوانند در انتخابات ریاست‌جمهوری سال 1400 با یک نیروی کاملا اصلاح‌طلب فاتح انتخابات باشند... با توجه به اقبال مردم به انتخابات و نیز عدم امکان تأیید نیروهای شاخص اصلاح‌طلب، اخیرا علاوه‌بر حزب کارگزاران، گویا دیگر اصلاح‌طلبان هم بر حمایت از علی لاریجانی در انتخابات ریاست‌جمهوری سال آینده تأکید می‌کنند که درواقع ادامه همان سیاست ائتلافی سال 92 است... اصلاح‌طلبان با نداشتن برنامه جامع انتخاباتی و البته نداشتن وحدت سیاسی میان خودشان از حمایت از لاریجانی چندان ناراضی نیستند و در صورتی که باز هم ردصلاحیت‌ها مانع حضور یک نیروی شناخته‌شده و دارای مقبولیت اجتماعی بالا شود، سیاست ائتلافی این‌بار روی علی لاریجانی پیاده شود؛ هرچند معلوم نیست که در صورت حضور لاریجانی در انتخابات، او به یک ائتلاف تمام‌عیار با اصلاح‌طلبان؛ یعنی مشخص‌کردن سهم جبهه اصلاحات از دولتش راضی شود یا مانند سال 92 اصلاح‌طلبان به معنای دقیق کلمه از او حمایت کنند نه با او ائتلاف.

خبر فوری نیز نوشت: لاریجانی هم که متحد اصلاح‌طلبان در دوره دهم بود و با دولت روحانی همراهی می‌کرد و ابایی از نشستن در کنار سید محمد خاتمی و عکس انداختن با او نداشت، هیچ‌گاه اصلاح‌طلب نشد و البته شاید خود نیز نمی‌خواست چنین شود.

بسیاری گمان دارند که به دلیل شباهت حزبی و جایگاهی علی لاریجانی به ناطق نوری، سرنوشت سیاسی او نیز مشابه سلفش شود. شواهد اشاره شده، این امر را تایید می‌کنند. البته نباید فراموش کرد که در عرصه سیاسی، همواره حوادث و تصادف‌ها بوده اند که تعیین مندده روند‌ها و جریانات شده اند. باید صبر کرد و دید که در آینده چه حوادثی تقدیر رئیس سه دوره مجلس را تعیین می‌کند. تقدیر مردی که اصولگرا بود، اما اصولگرا نماند.

بیشتر بخوانید:

لاریجانی، روحانی اصلاح‌طلبان می‌شود؟

***

واپسین ماموریت فراکسیون «امید»

اعتماد: حدود 80 اصلاح‌طلبی که در آخرین نشست فراکسیون امید حاضر بودند، در جریان این نشست بر لزوم پیگیری موضوع محکومیت محمود صادقی آن هم به جرم اظهارنظر و ایراد نطق و طرح سوال از مسوولان تاکید کردند. علی مطهری، نماینده تهران در مجلس شورای اسلامی از جمله افرادی بود که در این نشست صراحتا محکومیت صادقی را اشتباه و اقدامی نامناسب توصیف کرد. او همچنین بر لزوم حمایت فراکسیون امید و شخص محمدرضا عارف از نمایندگان تاکید کرده است.

سیده حمیده زرآبادی، عبدالحمید خدری، شهاب‌الدین بی‌مقدار و محمد کاظمی در همین راستا به «اعتماد» گفته‌اند که مطهری در این نشست نامه‌ای را تهیه کرده و به اطلاع نمایندگان رسانده که بر اساس آن با اشاره به قوانین و مقررات موجود در جمهوری اسلامی، چرایی غیرقانونی بودن محکومیت محمود صادقی را به اثبات رسانده است. بی‌مقدار در همین زمینه به «اعتماد» گفت که «این نامه که خطاب به سیدابراهیم رییسی، رییس قوه قضاییه نوشته شده بود، توسط برخی اعضای فراکسیون امید امضا شد و قرار بر این شد که برای او ارسال شود ولی آقای عارف وعده داد که خود این مساله را پیگیری خواهد کرد.»

ایسنا نوشت: بیست و یک نماینده مجلس نیز در نامه‌ای خطاب به رئیس قوه قضائیه خواستار ورود سید ابراهیم رییسی به حکم اخیر صادره برای محمود صادقی شدند و از وی خواستند اجازه ندهد حق او ضایع شود و در آینده نیز حریت و آزادگی نمایندگان مخدوش شود.

در بخشی از این نامه آمده است: ایشان بابت به کار بردن کلمه «مزخرفات» در ارتباط با نطق تند رئیس سابق قوه قضائیه، به هفت ماه حبس محکوم شده است. این در حالی است که وی در سخنرانی بعدی خود عذرخواهی کرده است و اخیرا جناب آقای صادق لاریجانی هم گفته‌اند من شکایتی ندارم. لذا این میزان مجازات، عادلانه به نظر نمی‌رسد.

بیشتر بخوانید:

21 نماینده مجلس به رئیسی درباره محمود صادقی نامه نوشتند