جمعه 14 شهریور 1404

سفر پزشکیان به چین | از اجلاس شانگهای تا دیدار با گوترش، پینگ و پوتین

خبرگزاری تسنیم مشاهده در مرجع
سفر پزشکیان به چین | از اجلاس شانگهای تا دیدار با گوترش، پینگ و پوتین

رئیس جمهور در روزهای گذشته سفری چهار روزه به چین داشت و در این سفر دیدارهای مختلف دیپلماتیک انجام گرفت؛ در این گزارش با مشروح رخدادهای سفر پزشکیان آشنا می‌شوید.

- اخبار سیاسی -

به گزارش خبرنگار حوزه دولت خبرگزاری تسنیم، مسعود پزشکیان رئیس‌جمهور کشورمان در این هفته سفری مهم و چهارروزه به چین داشت؛ وی در اجلاس سران شانگهای و شانگهای‌پلاس حضور یافت و سخنرانی کرد. هم‌چنین دیدار با سران چین، روسیه، ترکیه، تاجیکستان، پاکستان و دیگر مقامات عالی را در برنامه داشت.

در این سفر که برنامه‌های متعدد و متنوعی داشت و از نظر تعدد دیدارهای دوجانبه سفری مهم تلقی می‌شود، رایزنی‌های مختلفی پیرامون مسائل دوجانبه، محکومیت جنایات آمریکا و اسرائیل، اعلام موضع درباره مسئله‌ای هسته‌ای ایران، بیان اراده و عزم برای ارتقای روابط با کشورهای مختلف و هم‌چنین افزایش تعاملات تجاری، ترانزیتی، انرژی و بازرگانی و غیره در آن صورت گرفت.

بر اساس این گزارش، جمهوری اسلامی ایران در 26 شهریور 1400 در جریان سفر شهید رئیسی به اجلاس شانگهای به عضویت اصلی این سازمان درآمد. سازمان همکاری شانگهای بیش از 60 درصد منطقه اوراسیا و بیش از 40 درصد از جمعیت جهان را به خود اختصاص داده است، این ظرفیت عظیم، توان بالقوه گسترده‌ای را به این سازمان برای توسعه تجارت و تعمیق همکاری‌های اقتصادی در اشکال مختلف اعطا کرده است.

عضویت ایران در این پیمان سبب شده که روابط دوجانبه کشور با تک‌تک اعضا بهبود یابد و ایران از ظرفیت‌های اقتصادی جدید بهره‌مند شود؛ از سوی دیگر به دلیل عدم عضویت غربی‌ها در این سازمان، ظرفیت‌های قابل‌توجهی برای ایران ایجاد خواهد شد و کشور قادر خواهد بود بدون امتیازدهی به غرب، در مسیر خنثی‌سازی شرایط تحریمی قدم بردارد.

سفر رئیس‌جمهوری اسلامی ایران به چین از روز یک‌شنبه تا چهارشنبه به‌طول انجامید و برنامه‌های مختلفی داشت.

در این گزارش با مشروح دیدارها و برنامه‌های این سفر آشنا می‌شوید:

* تشریح ابعاد سفر از مهرآباد

رئیس‌جمهور صبح یک‌شنبه 9 شهریور 1404، در فرودگاه مهرآباد تهران، در تشریح اهداف سفرش به چین گفت: سفری که در پیش داریم، سفری بسیار مهم است. سازمان همکاری شانگهای با عضویت کشورهایی که جمعیتی بالغ بر سه میلیارد و چهارصد میلیون نفر را در بر می‌گیرد و بیش از 40 درصد اقتصاد جهان را شامل می‌شود، ظرفیتی کم‌نظیر برای گسترش همکاری‌های منطقه‌ای و بین‌المللی فراهم آورده است.

پزشکیان بیان کرد: حضور جمهوری اسلامی ایران در این چارچوب، تلاشی است در راستای تقویت چندجانبه‌گرایی در برابر یک‌جانبه‌گرایی و تمامیت‌خواهی که از سوی برخی بلوک‌های غربی دنبال می‌شود.

* ورود به تیانجین

رئیس‌جمهور کشورمان شامگاه یکشنبه 9 شهریور 1404 به وقت محلی، پس از ساعاتی سفر هوایی، با استقبال مقامات چینی وارد شهر تیانجین محل برگزاری اجلاس شانگهای شد.

* فاصله‌ای بین مردم ایران و پاکستان نیست

پزشکیان در نخستین برنامه سفر به چین، در دیدار «شهباز شریف» نخست‌وزیر پاکستان، ضمن ابراز خرسندی از این دیدار، اظهار داشت: احساس ما این است که هیچ فاصله‌ای بین مردم دو کشور نیست و علاقمندیم روابط فیمابین در همه عرصه‌ها و زمینه‌ها تقویت و تعمیق و موانع پیش‌روی گسترش همکاری‌ها رفع شود.

وی ضمن ابراز همدردی دوباره با دولت و ملت پاکستان به دلیل جان‌باختن تعدادی از مردم این کشور در سانحه سیل تصریح کرد: تغییرات اقلیمی و آثار آن، تا حد زیادی با تکیه بر دستاوردهای علمی و دانش نوین قابل مدیریت است. جمهوری اسلامی ایران آماده همکاری با جمهوری اسلامی پاکستان در زمینه‌های مختلف است تا صلح، شکوفایی، رفاه و آرامش مضاعف را برای دو ملت و ملت‌های منطقه به ارمغان بیاوریم.

* سخنرانی در اجلاس شانگهای

رئیس جمهوری اسلامی ایران طی سخنرانی در بیست و پنجمین اجلاس سازمان همکاری شانگهای که در شهر تیانجین برگزار شد، طی سخنانی اظهار داشت: سازمان همکاری شانگهای نماد صلح‌خواهی و صلح‌دوستی اعضای آن در جهانی است که هر روز با بحرانی تازه روبروست. تجاوز نظامی غیرقانونی به جمهوری اسلامی ایران توسط رژیم صهیونیستی و ایالات متحده آمریکا در ژوئن گذشته و ادامه کشتار مردم مظلوم غزه، در کنار گسترش بی‌رویه استفاده از تحریم‌های غیرقانونی علیه کشورهای مختلف، نمونه‌های روشنی از ناکامی جهان معاصر در رسیدن به یک الگوی مناسب در حکمرانی جهانی و تثبیت صلح و امنیت بین‌المللی است.

وی گفت: در زمینه تقویت همکاری‌های مالی برای کاهش آثار تحریم‌های غیرقانونی در تعاملات اقتصادی اعضا، جمهوری اسلامی ایران پیشنهاد می‌کند ابتکار «حساب‌ها و تسویه‌های ویژه سازمان همکاری شانگهای» به عنوان سازوکاری عملی برای تقویت همکاری‌های مالی تقویت شود. این ابتکار بر سه محور اصلی استوار است:

- گسترش تسویه با ارزهای ملی و کاهش وابستگی به دلار در مبادلات اعضا. - راه‌اندازی زیرساخت‌های دیجیتال مشترک و استفاده از ارزهای دیجیتال بانک‌های مرکزی برای پرداخت‌های امن و سریع. - ایجاد صندوق سوآپ ارزی چندجانبه به منظور حمایت از کشورهایی که در معرض فشارهای تحریمی یا بحران‌های نقدینگی قرار دارند.

ما معتقدیم اجرای این ابتکار می‌تواند نه تنها تاب‌آوری اقتصادی اعضا را افزایش دهد، بلکه سازمان همکاری شانگهای را به الگویی موفق در ایجاد یک نظم مالی چندقطبی، عادلانه و مقاوم در برابر فشارهای خارجی تبدیل نماید.

با تلاش‌های صورت گرفته بندر چابهار در اقیانوس هند به زودی به شبکه ریلی سراسری جمهوری اسلامی ایران متصل خواهد شد و تحول مهمی را در اتصال چین، کشورهای آسیای مرکزی و افغانستان به اقیانوس هند ایجاد خواهد نمود. سرمایه‌گذاران می‌توانند برای توسعه و نیز ایجاد مراکز لجستیک در این بندر از تسهیلات و تخفیفات مختلف استفاده کنند.

* امضای بیش از 20 سند و بیانیه از سوی سران شانگهای / از حمایت از ایران تا محکومیت جنایات اسرائیل در غزه

در پایان این نشست که امروز دوشنبه 10 شهریور 1404 برگزار شد، به اتفاق دیگر سران بیش از 20 سند و بیانیه در حوزه های مختلف همکاری از جمله موافقتنامه ایجاد مرکز جامع مقابله با چالش‌ها و تهدیدات امنیتی سازمان همکاری شانگهای، موافقتنامه ایجاد مرکز مقابله با مواد مخدر، استراتژی 10 ساله سازمان، همکاری در حوزه هوش مصنوعی، مواد مخدر، صنعت سبز، همکاری علمی و فناوری، تجارت چندجانبه، توسعه پایدار انرژی و... امضا کردند که برآیند و نتیجه نزدیک شدن دیدگاه اعضا در موضوعات مختلف به حساب می‌آید.

همچنین کشورهای عضو با محکومیت قاطع حملات نظامی رژیم صهیونیستی و ایالات متحده آمریکا علیه جمهوری اسلامی ایران در ژوئن 2025، تصریح کردند: چنین اقدامات تجاوزکارانه‌ای علیه تأسیسات غیرنظامی، از جمله زیرساخت‌های هسته‌ای انرژی که به کشته شدن غیرنظامیان منجر شد، نقض آشکار اصول و موازین حقوق بین‌الملل و منشور سازمان ملل متحد و تعرض به حاکمیت جمهوری اسلامی ایران به شمار می‌رود. این اقدامات به امنیت منطقه‌ای و بین‌المللی آسیب وارد کرده و پیامدهای جدی برای صلح و ثبات جهانی در پی دارد.

در این بخش تصریح شده است که ایمنی فیزیکی هسته‌ای و حفاظت از تأسیسات هسته‌ای باید به‌طور دائمی تضمین شود، از جمله در دوران درگیری‌های مسلحانه، با هدف حفاظت از جمعیت و محیط زیست در برابر آسیب و در همین راستا، اعضا پایبندی خود را به ابتکارات دیپلماتیک با هدف حل‌وفصل مسالمت‌آمیز مسائل موجود مورد تأکید قرار دادند.

کشورهای عضو در این بخش بر اهمیت قطعنامه 2231 (2015) شورای امنیت سازمان ملل متحد تأکید کرده و خاطرنشان ساختند که این قطعنامه الزام‌آور است و باید به‌طور کامل و مطابق با مفاد آن اجرا شود و هرگونه تلاش برای تفسیر خودسرانه آن را تضعیف اعتبار شورای امنیت سازمان ملل متحد تلقی می‌کنند. آنها خواستار از سرگیری گفت‌وگوی سازنده میان طرف‌های ذی‌ربط شدند و تأکید کردند که لازم است تمرکز بر یافتن راه‌حل‌های مشترک باشد تا از تشدید بیشتر وضعیت جلوگیری شود.

در بخش دیگری از این اسناد کشورهای عضو، بار دیگر با ابراز نگرانی عمیق از تداوم تشدید مناقشه فلسطین و اسرائیل، به‌طور قاطع اقداماتی را که به قربانیان فراوان در میان غیرنظامیان و بروز وضعیت فاجعه‌بار انسانی در نوار غزه انجامیده است، محکوم کردند. آنان بر ضرورت تضمین هرچه سریع‌تر، کامل و پایدار آتش‌بس، دسترسی به کمک‌های بشردوستانه و همچنین تقویت تلاش‌ها برای تحقق صلح، ثبات و امنیت برای تمامی ساکنان منطقه تأکید کردند.

* سخنرانی در شانگهای‌پلاس

برنامه‌ی بعدی پزشکیان، سخنرانی در اجلاس شانگهای‌پلاس بود که دیگر سران عضو این سازمان در آن حضور داشتند. وی طی سخنانی عنوان کرد: سازمان همکاری شانگهای در سه دهه گذشته الگوی تازه‌ای از همکاری منطقه‌ای و بین‌المللی را ترویج کرده که الزاماً نه بر مبنای دشمن‌سازی و تقابل هویتی، بلکه بر اساس همکاری، اعتماد متقابل و احترام به تنوع شکل گرفته است. در حالی‌که جهان پس از جنگ سرد به دلیل تلاش‌های یک‌جانبه‌گرایانه، آرزوی انسان‌ها برای ساختن یک جهان صلح‌آمیزتر را برآورده نساخت، تجربه شکل‌گیری سازمان همکاری شانگهای این امید را همچنان زنده نگه داشته است که کشورهای مختلف با تنوع فرهنگی - تمدنی و موقعیت متفاوت سیاسی، اقتصادی و نظامی، می‌توانند بدون برتری‌جویی نسبت به یکدیگر و از جایگاهی برابر به تعامل و همکاری با یکدیگر بپردازند. تجربه سازمان همکاری شانگهای نشان داده است که همکاری، به‌ویژه میان کشورهای در حال توسعه و اقتصادهای نوظهور، می‌تواند پاسخی عملی به چالش‌های جهانی از جمله نابرابری‌های اقتصادی، فشار تحریم‌ها، تغییرات اقلیمی و بحران‌های امنیتی فراملی باشد.

پزشکیان ادامه داد: قرار گرفتن کشور ایران در مرکز ارتباطی میان شرق و غرب، مزیت بالای جغرافیایی برای پیوند میان خطوط ترانزیتی در قالب طرح کمربند - راه را ایجاد کرده است. این امر در کنار ثبات و امنیت کم نظیر در ایران می‌تواند مبنای مهمی برای اتصال خطوط مواصلاتی طرح کمربند - راه و ادغام ایران در این طرح را ایجاد نماید.

رئیس‌جمهور گفت: اعلام می‌کنم جمهوری اسلامی ایران همواره برای یافتن راه‌حلی دیپلماتیک جهت حل و فصل مسالمت‌آمیز برنامه صلح‌آمیز هسته‌ای خود آمادگی داشته و دارد. توسل ناکام آمریکا و رژیم صهیونیستی به تهاجم نظامی نشان داد که گزینه نظامی کارآیی ندارد و با مقاومت قهرمانانه مردم ایران مواجه می‌شود. توسل به ساز و کار موسوم به اسنپ‌بک نیز تنها به پیچیده‌تر شدن اوضاع و تنش بیشتر نیز خواهد گرایید. ما به آمریکا و اروپا توصیه می‌کنیم، راه‌حل‌های مبتنی بر مقابله را کنار گذشته و برای رسیدن به یک راه‌حل متعادل و منصفانه به دیپلماسی روی آورند.

* دیدار با امامعلی رحمان

رئیس‌جمهور کشورمان در حاشیه نشست شانگهای، با امامعلی رحمان همتای تاجیکستانی خود ملاقات داشت؛ پزشکیان با بیان اینکه روند تعاملات میان دو کشور در سال‌های اخیر همواره مثبت و رو به گسترش بوده است، افزود: همکاری‌های تهران و دوشنبه در سال‌های اخیر در تمام زمینه‌های ترانزیتی، تجاری، گردشگری، علمی و ارتباطات مردمی در حال ارتقا و گسترش بوده است.

وی با اشاره به جنایات اسرائیل، تصریح کرد: رژیم صهیونیستی با وحشی‌گری تمام در حال ارتکاب بدترین جنایت در غزه هستند و لازم است کشورهای اسلامی و سازمان‌های بین‌المللی و منطقه‌ای با هر روش ممکن جلوی تداوم جنایات او را بگیرند.

* دیدار با گوترش دبیرکل سازمان ملل متحد و اعلام موضع هسته‌ای

مسعود پزشکیان رئیس‌جمهور در حاشیه نشست شانگهای، با آنتونی گوترش دبیرکل سازمان ملل دیدار داشت. وی با تاکید بر اینکه جمهوری اسلامی ایران همواره به دنبال صلح و آرامش بوده و هست و این رژیم صهیونیستی بود که جنگ را به ما تحمیل کرد، از مواضع وی در قبال جنایات این رژیم علیه فلسطینیان غزه و نیز حمله به کشورمان قدردانی کرد.

رئیس جمهور در عین حال از گوترش خواست که مواضع صریح‌تری در محکومیت جنایات رژیم صهیونیستی علیه فلسطینیان و دیگر کشورهای منطقه داشته باشد و افزود: انتظار داریم سازمان‌های بین‌المللی و در رأس آنها سازمان ملل متحد اقدامات عملی و جدی‌تری در قبال جنایات و آتش‌افروزی‌های رژیم صهیونیستی در منطقه داشته باشند.

پزشکیان با بیان اینکه ایران در حالی مورد حمله تجاوزکارانه رژیم صهیونیستی قرار گرفت که در میانه مذاکرات با آمریکا بود، تصریح کرد: جمهوری اسلامی ایران از ابتدای استقرار یکی از قربانیان اصلی تروریسم بوده و تعداد زیادی از مقامات و بزرگان ما در اقدامات تروریستی به شهادت رسیده‌اند. امروز رژیم صهیونیستی هر کس را که دلش بخواهد، در هر نقطه‌ای از منطقه، به نام دفاع از خود، ترور می‌کند.

رئیس جمهور در ادامه با گلایه از آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و به خصوص مدیرکل این نهاد بین‌المللی گفت: جمهوری اسلامی ایران تحت شدیدترین و پرتعدادترین نظام بازرسی‌های آژانس بین‌المللی انرژی اتمی بود، اما متاسفانه این سازمان بین‌المللی حتی حاضر نشد حملات رژیم صهیونیستی به تاسیسات صلح‌آمیز هسته‌ای ایران را که کاملا زیر نظر خود آنها فعالیت می‌کرد، محکوم کند؛ این اقدام خلاف همه قواعد و چارچوب‌های بین‌المللی صورت گرفت و آژانس هنوز هم از محکوم کردن آن طفره می‌رود.

پزشکیان با اشاره به تصویب قانون تعلیق همکاری با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در پارلمان ایران در واکنش اقدامات غیراعتمادآفرین مدیرکل این سازمان خاطرنشان کرد: جمهوری اسلامی ایران با این وجود اختیار تصمیم‌گیری درباره چگونگی و کیفیت همکاری با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی را به شورای‌عالی امنیت ملی ایران واگذار کرده تا همکاری سازنده و موثری با این سازمان شکل بگیرد، چرا که جمهوری اسلامی ایران همچنان به دنبال تعامل و حل و فصل مسئله از راه‌های دیپلماتیک است.

دبیرکل سازمان ملل نیز در این دیدار با بیان اینکه شخصا متقاعد شده‌ام که ایران به دنبال ساخت سلاح هسته‌ای نیست و برنامه هسته‌ای ایران صلح‌آمیز است، اظهار داشت: باور دارم که نیت و هدف شما ساخت سلاح هسته‌ای نیست و برخورداری از برنامه هسته‌ای صلح‌آمیز حق شماست و بنده آن را به رسمیت می‌شناسم.

گوترش با بیان تاکید بر اینکه نسبت به فعال نشدن مکانیسم ماشه و اسنپ‌بک دغدغه جدی داشته و دارم، افزود: در تماس با مقامات کشورهای اروپایی طرف برجام این نکته را مطرح کرده و از آنها خواسته‌ام که در این زمینه با ایران همکاری داشته باشند.

* دیدار با پوتین و تأکید بر ارتقای روابط دوجانبه

رئیس‌جمهور اجرایی شدن توافقنامه جامع بلندمدت میان ایران و روسیه را زمینه‌ساز افزایش روابط و گسترش همکاری‌های فیمابین دانست و افزود: چنانکه مورد تاکید جنابعالی نیز بود، همکاری در قالب اتحادیه اقتصادی اوراسیا نیز زمینه‌ساز تسریع و تسهیل ارتقای قابل توجه تعاملات دو کشور خواهد بود.

پزشکیان با اشاره به اینکه شخصاً پیگیر تسریع در اجرای همه توافقات با روسیه و رفع موانع احتمالی از مسیر اجرای آنها است، تصریح کرد: تبادل تجربیات و همکاری‌های علمی و دانشگاهی میان دو کشور باعث هم‌افزایی ظرفیت‌های ایران و روسیه در این زمینه‌ها می‌شود و همین موضوع بستری برای گسترش تعاملات همه جانبه دو کشور خواهد بود.

* دیدار پزشکیان و اردوغان / اعلام آمادگی برای ارتقای روابط

پزشکیان در دیدار با رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه، با استقبال از مواضع ترکیه در قبال جنایات رژیم صهیونیستی و قطع روابط اقتصادی با این رژیم، تصریح کرد: همچنین از توافقات میان ارمنستان و جمهوری آذربایجان در مسیر تثبیت صلح و آرامش حمایت می‌کنیم. در عین حال با هر گونه حضور نیروهای فرامنطقه‌ای در منطقه قفقاز مخالف هستیم.

وی با بیان اینکه مذاکره و همکاری با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی را با چارچوب‌های جدیدی آغاز کرده‌ایم، گفت: آماده گفت‌وگو با آمریکا بر اساس به رسمیت شناختن حقوق هسته‌ای جمهوری اسلامی ایران و رسیدن به یک راه‌حل برد - برد هستیم. در مورد اسنپ‌بک نیز کشورهای اروپایی طرف برجام با توجه به عدم عمل به تعهدات خود، مشروعیت فعال کردن آن را ندارند و چنانچه مرتکب چنین اشتباهی شوند، همه گفت‌وگوها و تعاملات فیمابین مختل خواهد شد.

* سفر با قطار؛ از تیانجین به پکن

پزشکیان ظهر سه‌شنبه 11 شهریور 1404 به وقت محلی، به دعوت "شی جین پینگ" رئیس جمهوری این کشور و به منظور حضور در مراسم جشن گرامیداشت هشتادمین سال پایان جنگ جهانی دوم و نیز رژه نظامی نیروهای مسلح چین، وارد شهر تاریخی پکن، پایتخت این کشور شد. وی از شهر تیانجین که اجلاس شانگهای در آن برگزار شد تا پکن پایتخت چین را با قطار رفت.

رئیس‌جمهور کشورمان با استقبال مقامات چینی، وارد پایتخت این کشور شد.

* دیدار با شی جین پینگ و اعلام اراده طرفین برای تعمیق روابط تهران - پکن

رئیس‌جمهور کشورمان در ملاقات دوجانبه با رئیس جمهوری خلق چین، ضمن ابلاغ سلام‌های گرم رهبر معظم انقلاب اسلامی به وی، ریاست چین بر سازمان همکاری شانگهای را همراه با توفیقات قابل توجه در عرصه‌های مختلف توصیف کرد که ایران نیز از آنها استقبال کرده و اظهار داشت: ابتکار رئیس جمهور چین در زمینه حکمرانی جهانی مورد تایید و توجه جمهوری اسلامی ایران نیز هست.

پزشکیان با تاکید بر اینکه چین می‌تواند روی ایران به عنوان کشوری دوست و متحدی قوی و مصمم حساب کند، تصریح کرد: هدف اصولی و بنیادی جمهوری اسلامی ایران تثبیت و تقویت صلح و امنیت در منطقه است؛ باید مانع ظلم و تجاوز و یکجانبه‌گرایی شویم. ایران خواهان جهانی است که در آن قانون و ارتباط کشورها از موضع برابر حکمفرا باشد، نه زور، تحمیل و تجاوز.

رئیس جمهور با بیان اینکه جمهوری اسلامی ایران معطوف به موضع اصولی رهبر معظم انقلاب اسلامی آماده و علاقمند به گسترش همه جانبه روابط و همکاری‌ها با چین است، گفت: آماده همکاری برای اجرای همه مفاد توافق جامع 25 ساله دو کشور هستیم و می‌توانیم با پیگیری ساز و کارهای لازم، عملگرایی هدفمند و هوشمند را در دستور کار خود قرار دهیم.

* نشست با ایرانیان مقیم چین

به‌رسم همیشه، ملاقات با ایرانیان مقیم از برنامه‌های ثابت سفرهای خارجی روسای جمهور کشورمان است؛ در این سفر هم مسعود پزشکیان با هم‌وطنان‌مان ملاقات داشت. وی با اشاره به اینکه در نشست‌ها و دیدارهایی که دیروز و امروز در جریان این سفر داشتیم، رایزنی‌ها و تبادل نظرهای بسیار مفید و سازنده‌ای داشتیم، تصریح کرد: گفت‌وگوها و توافقات خوبی داشتیم و حالا زمان عملی کردن توافقات حاصل شده است. ما و به خصوص وزارت امور خارجه و مجموعه دستگاه دیپلماسی کشور رایزنی‌ها را انجام و توافقات را حاصل می‌کنند و این مسئولیت فعالان عرصه‌های مختلف علمی، صنعتی، تجاری و غیره است که تلاش کنند، توافقات حاصل شده، روی زمین نماند.

رئیس‌جمهور با بیان اینکه امروز ارتباطات و تعاملات کشور با کشورهای دیگر و به خصوص همسایگان و دوستان بسیار بهتر شده و فضا برای تعامل فراهم‌تر است، گفت: ایران و چین وارث دو تمدن درخشان و کهن هستند و شایسته نیست که قافله پیشرفت از دیگرانی که تازه به دوران رسیده‌اند، عقب بمانند. ما اگر به اصل خودمان بازگردیم، به سابقه علم، تمدن، فرهنگ و تاریخ خود تکیه کنیم و دست به دست هم بدهیم، می‌توانیم کشورمان را آباد کنیم.

* ملاقات با عضو دائم حزب کمونیست چین

رئیس‌جمهور در آخرین بخش‌های سفر خود به چین، در دیدار با «هوانگ هو» عضو دائم حزب کمونیست چین، با اشاره به اهمیت همکاری‌های چندجانبه، سازمان همکاری شانگهای را ابزاری مؤثر برای مقابله با یکجانبه‌گرایی توصیف و تصریح کرد: بشریت تشنه عدالت، انصاف و رعایت قانون است. تمدن جهانی متکی بر تاریخ و فرهنگ کهن کشورهایی چون ایران و چین است و در پرتو این تمدن‌ها، ملت‌ها می‌توانند زندگی سرافرازانه‌ای داشته باشند. ما گرد هم آمده‌ایم تا برای حاکمیت قانون، تعامل و احترام متقابل میان کشورها و ملت‌ها تلاش کنیم.

وی همچنین تصریح کرد: مقام معظم رهبری بر توسعه روابط با چین تأکید و ما را به پیگیری این موضوع مأمور کرده‌اند. امیدوارم با تشکیل کارگروه مشترک، توافقات میان دو کشور به‌سرعت به مرحله اجرا برسد.

* حضور در رژه نیروهای مسلح چین و جشن پایان جنگ جهانی دوم

پزشکیان در آخرین بخش از سفرش به چین، چهارشنبه 12 شهریور 1404 به‌همراه رهبران بیش از 25 کشور دیگر در مراسم رژه نیروهای مسلح چین که به مناسبت هشتادمین سال پایان جنگ جهانی دوم برگزار شد، حضور یافت.

در این مراسم جدیدترین تجهیزات و سلاح‌های ارتش چین نیز به نمایش درآمد.

* عزیمت به تهران

رئیس‌جمهور عصر روز چهارشنبه به‌وقت محلی، با بدرقه‌ی مقامات چینی، پکن را به مقصد تهران ترک کرد و عازم کشورمان شد و عصر همان‌روز به وقت تهران، وارد فرودگاه مهرآباد پایتخت شد.

پزشکیان در تشریح این سفر با بیان اینکه دیدار و گفت‌وگو با سران کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای زمینه‌ای برای ایجاد تفاهم همدلی و همکاری با این کشورها ایجاد کرد افزود: اجرای توافقات حاصل از این اجلاس چشم‌انداز مناسبی در حوزه اقتصادی امنیتی علمی و گردشگری برای کشور ایجاد خواهد کرد.

سفر پزشکیان به چین | از اجلاس شانگهای تا دیدار با گوترش، پینگ و پوتین 2
سفر پزشکیان به چین | از اجلاس شانگهای تا دیدار با گوترش، پینگ و پوتین 3
سفر پزشکیان به چین | از اجلاس شانگهای تا دیدار با گوترش، پینگ و پوتین 4
سفر پزشکیان به چین | از اجلاس شانگهای تا دیدار با گوترش، پینگ و پوتین 5
سفر پزشکیان به چین | از اجلاس شانگهای تا دیدار با گوترش، پینگ و پوتین 6
سفر پزشکیان به چین | از اجلاس شانگهای تا دیدار با گوترش، پینگ و پوتین 7
سفر پزشکیان به چین | از اجلاس شانگهای تا دیدار با گوترش، پینگ و پوتین 8
سفر پزشکیان به چین | از اجلاس شانگهای تا دیدار با گوترش، پینگ و پوتین 9
سفر پزشکیان به چین | از اجلاس شانگهای تا دیدار با گوترش، پینگ و پوتین 10
سفر پزشکیان به چین | از اجلاس شانگهای تا دیدار با گوترش، پینگ و پوتین 11
سفر پزشکیان به چین | از اجلاس شانگهای تا دیدار با گوترش، پینگ و پوتین 12
سفر پزشکیان به چین | از اجلاس شانگهای تا دیدار با گوترش، پینگ و پوتین 13
سفر پزشکیان به چین | از اجلاس شانگهای تا دیدار با گوترش، پینگ و پوتین 14
سفر پزشکیان به چین | از اجلاس شانگهای تا دیدار با گوترش، پینگ و پوتین 15
سفر پزشکیان به چین | از اجلاس شانگهای تا دیدار با گوترش، پینگ و پوتین 16