دوشنبه 5 آذر 1403

عذرخواهی روحانی بابت قطعی برق / رئیسی بر سر دوراهی برجام / واکنش قاضی‌زاده هاشمی به سفر مردم به ارمنستان برای دریافت واکسن / ناگفته‌ها از پرونده هواپیمای اوکراینی

وب‌گاه الف مشاهده در مرجع
عذرخواهی روحانی بابت قطعی برق / رئیسی بر سر دوراهی برجام / واکنش قاضی‌زاده هاشمی به سفر مردم به ارمنستان برای دریافت واکسن / ناگفته‌ها از پرونده هواپیمای اوکراینی

هر روز اخبار فراوانی در رسانه ها منتشر می شود که دنبال کردن آنها حتی برای آنان که اهل مطالعه اخبار هستند کار را دشوار می‌کند. بسته خبری - تحلیلی الف با رصد اخبار و رویدادهای مهم، همچنین تحلیل های صورت گرفته در این زمینه مخاطبان خود را از مهمترین وقایع روز آگاه می‌کند.

آخرین آمار کرونا در ایران

بنابر اعلام مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت بهداشت، تا کنون 4 میلیون و 497 هزار و 576 نفر دز اول واکسن کرونا و دو میلیون و 17 هزار و 809 نفر نیز دز دوم را تزریق کرده اند و مجموع واکسن های تزریق شده در کشور به 6 میلیون و 515 هزار و 385 دز رسید.

از دیروز تا امروز 15 تیرماه 1400 و بر اساس معیارهای قطعی تشخیصی، 16 هزار و 80 بیمار جدید مبتلا به کووید19 در کشور شناسایی شد که هزار و 733 نفر از آنها بستری شدند.

مجموع بیماران کووید19 در کشور به سه میلیون و 286 هزار و 923 نفر رسید.

متاسفانه در طول 24 ساعت گذشته، 146 بیمار کووید19 جان خود را از دست دادند و مجموع جان باختگان این بیماری به 85 هزار و 95 نفر رسید.

واکنش قاضی‌زاده هاشمی به سفر مردم به ارمنستان برای دریافت واکسن

سیدامیر حسین قاضی‌زاده هاشمی، نماینده مردم مشهد در مجلس و عضو ستاد ملی مبارزه با کرونا در برنامه طبیب شبکه 3 سیما در خصوص راه‌های مقابله با کرونا اظهار کرد: سه راه‌حل برای جلوگیری از کرونا وجود دارد که این سه راهکار باید با هم انجام شوند، یکی از آنها لاک داون و به زبان ساده برپایی حکومت نظامی به مدت سه هفته است، به این ترتیب که تنها پرسنل پلیس، آتش نشانی و بهداشت و درمان سرکار باشند و مابقی مشاغل به صورت مطلق تعطیل شوند، دومین راهکار بستن مرزها و واکسینه کردن مردم این مناطق است، باید مردم تا عمق 50 تا 100 کیلومتری مناطق مرزی واکسینه شوند و قرنطینه‌های سخت‌گیرانه صورت بگیرد، اگر این اقدامات صورت بگیرد با محدودسازی 8 میلیون نفر 80 میلیون نفر آزاد می‌شوند.

قاضی‌زاده هاشمی همچنین مطرح کرد: در حال حاضر با کرونا مانند پدیده قاچاق مبارزه می‌شود، به این صورت که به جای مبارزه با آن در مرزها، در داخل بازار ناصر خسرو با قاچاق مبارزه می‌شود، پیک انگلیسی کرونا از عراق وارد ایران شد و پیک دلتا هم از جنوب شرقی وارد کشور شده است، بنابراین باید ورودی‌ها کنترل شود اما در عمل دیده می‌شود که پروتکل‌ها در مناطق مرزی رها شده است.

وی در واکنش به مسافرت بسیاری از مردم به ارمنستان جهت دریافت واکسن کرونا متذکر شد: برای کشوری که خودش از دانش فنی در حوزه واکسیناسیون بهره‌مند است و توانایی تولید واکسن را دارد، خجالت‌آور است که مردمش برای دریافت واکسن به دبی، ارمنستان و ترکیه بروند، مسئله ما عدم وجود سامانه مرکزی مدیریت است، واقعا اینکه وزارت بهداشت سیبل کرونا شده، از ابتدا اشتباه بود چرا که کرونا پدیده سیاسی، اجتماعی، اقتصادی، امنیتی و بهداشتی درمانی است، وزارت بهداشت وزارت خدماتی محسوب می‌شود، لذا شخص رئیس‌جمهور و کل هیئت دولت باید پای کار مقابله با کرونا باشند، همچنان که در چین ارتش برای مقابله با کرونا ورود پیدا کرد. گفتنی است روز گذشته جهانپور رییس مرکز روابط عمومی وزارت بهداشت اعلام کرد: همسایه خوب و عزیز ما ارمنستان تا 27 ژوئن مجموعا 60 هزار دز واکسن کرونا به مردم خود و توریست ها و اتباع خارجی تزریق کرده است.» او خواست بگوید این اقدام ارمنستان تبلیغاتی و برای جذب توریست است نه از سر توانایی این کشور در مقابله با کرونا.

***

کیهان: رئیسی دو سال باید آواربرداری کند

کیهان نوشت: «با توجه به شرایطی که مدعیان اصلاحات و اعتدال به‌وجود آورده و بلایی که بر سر معیشت مردم آورده‌اند، ایشان چه بخواهند چه نخواهند، تبدیل به امید این مردم شده‌اند و دولت ایشان، نه حق دارد و نه فرصت این را دارد که «اشتباه کند». بخشی از هر جامعه‌ای، درست یا غلط، انتظار دارند مشکلات به سرعت حل شود.

مثلا، تا تابستان سال آینده مسئله قطعی برق حل شده باشد. تورم مهار و مدیریت، سر و سامانی گرفته باشد. آنها منطقا خوب می‌دانند که، سر و سامان دادن به اقتصاد، با فشردن یک دکمه مثلا قرمز صورت نمی‌گیرد بلکه نیاز به برنامه و تیمی یکدست، متخصص و باانگیزه است. البته در هر جامعه‌ای عده معدودی هم وجود دارند که، تصور می‌کنند، راه‌حل، همان دکمه قرمز است. به‌ویژه اگر در این مدت ضربات اقتصادی جدی خورده باشند...

گاهی مشکل اصلی، خود مدیر است لذا با رفتن او، بخشی از مشکلات خود به خود حل می‌شود. صرف تغییر یک دولت خسته با یک دولت جوان حزب‌اللهی، بخش مهمی از راه‌حل مشکلات موجود است. لذا می‌توان امیدوار بود، با رفتن دولت فعلی، بخشی از مشکلات خود به خود حل شود، حتی اگر سنگ‌اندازی‌ها از دو ماه پیش از آغاز دولت سیزدهم، شروع شده باشد!...

اعداد و ارقام رسمی که در همین دولت فعلی منتشر شده نشان می‌دهند، آقای رئیسی وضعیت اقتصادی خوبی را از دولت فعلی تحویل نخواهد گرفت. با استناد به همین آمار و ارقام می‌توان حدس زد، شاید دو سال شاید هم بیشتر، فقط باید آوار‌برداری کرد! مخاطب این نکته هم، عاملان وضع موجودند که، از لحظه اعلام رسمی نتایج انتخابات و در حالی که هنوز خود در راس کارند، منتقد وضع موجود شده، خطاب به دولتی که هنوز تشکیل نشده می‌گویند وعده‌ها چه شد؟!»

***

رئیسی بر سر دوراهی برجام

مهدی خانعلی‌زاده، کارشناس مسائل بین الملل درباره ادامه حیات برجام در فرهیختگان نوشت: «چیزی که امروز سیاست خارجی ایران به آن نیاز دارد، صراحت و اتخاذ تصمیم‌های سخت است. آمریکا صراحتا حاضر به پذیرش شروط ایران نیست و اساسا امکان تحقق حرف قطعی ایران وجود ندارد. آنطور که از تیم مذاکره‌کننده کشورمان هم نقل شده، مفاد فعلی، نهایت توان مذاکراتی در وین است و خبری از امتیازهای بیشتر نخواهد بود...

در چنین وضعیتی، فقط دو گزینه روی میز سیاست خارجی دولت جدید قرار دارد و سیدابراهیم رئیسی باید بین این دو، دست به یک انتخاب سخت بزند. یک طرف میز، پذیرش احیای برجام با شروط طرف آمریکایی است.

این انتخاب، اثرات کوتاه‌مدت مثبت اقتصادی و بلندمدت نگران‌کننده راهبردی دارد؛ چراکه حتی در صورت توافق در مذاکرات وین با شرایط آمریکا، تضمینی برای اجرای آن وجود ندارد... در واقع، بهترین تصوری که از این گزینه می توان داشت، دو سال دسترسی راحت‌تر دولت جدید به برخی منابع مالی برای باثبات نگاه داشتن بازار اقتصادی داخلی است.

در طرف دیگر میز، پافشاری بر حرف قطعی و برهم‌زدن مذاکرات و اعلام رسمی پایان برجام قرار دارد. این انتخاب، اثرات منفی کوتاه‌مدتی دارد و در بلندمدت نیز بنا به رویکرد دولت، می‌تواند تاثیر مثبت یا منفی داشته باشد؛ چراکه کشور را در وضعیت تحریمی کامل قرار می‌دهد و راهبرد اقتصادی باید به سمت خنثی‌سازی تحریم یا همان اداره کشور در وضعیت تحریمی با اتکا به توان داخلی پیش رود.

تعیین‌تکلیف تمام دستگاه‌های کشور درباره این مساله که دیگر قرار نیست امیدی به رفع احتمالی تحریم‌ها و منابع خارجی وجود داشته باشد، از تبعات میدانی این انتخاب است. درواقع، بهترین تصوری که از این گزینه می توان داشت، دو سال فشار روانی و میدانی به اقتصاد کشور و سپس کاسته شدن از آن به دلیل اتخاذ تصمیمات درست در راستای اقتصاد مقاومتی است.

انتخاب سخت رئیسی دقیقا همین‌جاست؛ یعنی جایی که آقای رئیس‌جمهور باید بین «ادامه توافق با طرف آمریکایی با شرایطی بدتر از برجام روحانی» و «برهم‌زدن توافق و پذیرش تبعات منفی اقتصادی آن»، یکی را انتخاب کند. این انتخاب اما صرفا یک تصمیم ساده نیست؛ بلکه ریل‌گذاری تمام سیاست‌های راهبردی کشور در چهار سال آینده است.»

بیشتر بخوانید: مواضع ایران درباره برجام و رفع تحریم با جابجایی دولت تغییر نمی‌کند

***

عذرخواهی روحانی بابت قطعی برق

حسن روحانی رئیس جمهور در آیین بهره‌برداری از طرح‌های ملی با بیان اینکه برق در شرایط کرونا مهم است و این جزو نعماتی هست که وقتی می‌رود اهمیتش معلوم می‌شود، گفت: برق برای زندگی و آسایش و حیات مردم و تولید کشور مهم است و امسال دچار خشکسالی بی‌سابقه شدیم و بارندگی امسال 52 درصد نسبت به سال قبل کمتر است و برق آبی ما تقریبا قطع شده و دو توربین ما در دو سد کار می‌کند و آن هم ممکن است به دلیل خشکسالی قطع شود. نیروگاه بوشهر ما که هزار مگاوات است از مدار خارج شد و نیاز به تعمیراتی داشت که بعد دوباره از مدار خارج شد و دیروز دوباره به مدار برگشت. در زمینه گاز تولید ما افزایش یافته و در زمینه برق هم توسعه ما مناسب بوده و اشکال خشکسالی هست و البته مصرف هم افزایش یافته است که یکی از دلایل آن گرما هست و تولیدات صنعتی ما نسبت به سال گذشت 50درصد افزایش یافت است و همچنین رمزارزها هم بوده است.

روحانی با بیان اینکه امروز صبح به معاون اول دستور دادم که امروز بعد از ظهر جلسه بگذارد و راه حل مشکلات را پیدا کنند، گفت: بخشی از صنعت کشور ما باید همراهی کند و ساعات فعالیت صنعت را تغییر دهیم یا برخی صنایع دوره تعطیلات برای کارگران را زودتر بگذارد. مهم آن است که مردم ساعت خاموشی را بدانند و مردم بدانند این 2-3 ساعت قطعی برای چه زمانی هست و این کار باید حتما انجام گیرد.

وی با بیان اینکه به دلیل برخی مشکلات فنی ناچار شدند به صورت اتوماتیک به برخی از مناطق خاموشی بدهند که کل برق کشور دچار افت نشود،‌گفت: نسبت به مردمی که دچار مشکل و رنج شوند عذرخواهی میکنم و خواهش می کنم همراهی و همکاری کنند ولی وزارت نیرو مقصر نیست اما باید وزیر نیرو به مردم توضیح دهد و بگوید مشکل چه بوده است و راه حل مشکل را هم پیدا و عملیاتی کنیم و مردم همراهی کنند.

سخنگوی صنعت برق: شرایط روزهای آینده بهتر می‌شود

به گزارش تسنیم، مصطفی رجبی مشهدی با بیان این که در حال حاضر نیروگاه‌های کشور توان تولید 54 هزار مگاوات برق را دارند، افزود: در حالی که روز گذشته نیاز مصرف رکورد بسیار سنگین و بزرگی را ثبت کرد و به 66 هزار و 250 مگاوات رسید که نسبت به اوج بار سال گذشته حدود 8 هزار مگاوات و نسبت به روز مشابه سال گذشته 10 هزار مگاوات بیشتر است.

سخنگوی صنعت برق گفت: باوجود کمک‌های صنایع، کشاورزان و همه مشترکان در برنامه‌های مدیریت بار، تولید نیروگاه‌ها به دلیل کاهش منابع آبی، پاسخگوی نیاز مصرف نیست و مجبور به اعمال خاموشی برنامه‌ریزی شده در بخش خانگی هستیم.

سخنگوی صنعت برق همچنین در خصوص تامین برق بیمارستان نیز با تاکید براین که بیمارستان‌ها هیچگاه در اولویت قطعی برق نبوده و نخواهد بود، مگر آنکه حوادثی رخ دهد که منجر به قطع برق بیمارستان‌ها شود، گفت: بیمارستان‌ها مجهز به دیزل اضطراری هستند که در شرایط قطعی برق بلافاصله وارد مدار می‌شود.

رجبی مشهدی ادامه داد: وقتی مصرف برق بیش از پیش‌بینی‌ها افزایش می‌یابد، نمی‌توانیم خاموشی‌ها را براساس جدول زمانبندی اعمال کنیم و اضافه بر این در این شرایط حوادث شبکه هم افزایش می‌یابد که خاموشی‌های برنامه‌ریزی نشده را به دنبال دارد.

سخنگوی صنعت برق همچنین از افزایش واردات برق به کشور تا 650 مگاوات خبر داد و گفت: با تمهیداتی که بکار بسته شده است، در روز‌های آینده، شرایط تا حدی بهبود خواهد بود.

ناآرامی‌های پراکنده در سطح کشور / لزوم ورود دستگاه‌های نظارتی و امنیتی به مدیریت دولت در مسأله آب و برق

به گزارش رجانیوز، طی روزهای اخیر قطعی‌های مکرر برق در مناطق مختلف کشور بدون اطلاع قبلی و بر خلاف جداول اعلام شده، در کنار کمبود آب در برخی مناطق موجب نابسامانی وضع عمومی شهرها و روستاها شده است. ساعات پایانی روز گذشته مناطق مختلف کشور شاهد بروز اعتراضات و تجمعاتی محدود بوده که در واکنش به مدیریت ناکارآمد دولت در ماجرای آب و برق صورت گرفته است. متاسفانه برخی از این تجمعات نیز به سمت خشونت رفته و شعارهای اعتراضی تند نیز وجود داشته است.

***

ناگفته‌ها از پرونده هواپیمای اوکراینی

حجت‌الاسلام شکرالله بهرامی رئیس سازمان قضایی نیروهای مسلح در گفت‌وگو با خبرنگار مهر در بیان جزئیاتی از پرونده سقوط هواپیمای اوکراینی اظهار کرد: پرونده این سانحه ناگوار در دادگاه نظامی تهران در حال رسیدگی است.

رئیس سازمان قضائی نیروهای مسلح با بیان اینکه شرح اقدامات به عمل آمده به خوبی این ادعا را اثبات می‌کند، گفت: بخشی از بررسی‌های فنی توسط 12 گروه زیر نظر سازمان هواپیمایی کشوری حول محور عملکرد هواپیما و کروی پروازی، مراکز کنترل هوایی، شناسایی اشکالات و ضعف‌های احتمالی و پیشگیری از سوانح انجام شد و گزارش نهایی نیز ظرف یک سال آماده و مورد تأیید اکثر کشورهای ذی نفع قرار گرفت.

وی خاطرنشان کرد: 6 گروه کارشناسی زیر نظر دادسرای نظامی در حوزه سامانه تور ام یک، مراقبت پرواز، پدافند هوایی، جنگال و سایبر الکترونیک، مواد منفجره و محترقه و مسائل امنیتی تشکیل و به تحقیق در ابعاد مختلف پرداختند.

به گفته رئیس سازمان قضائی نیروهای مسلح این سانحه با حضور 40 متخصص با انجام دو پرواز و رعایت همه مختصات پرواز سانحه دیده، شبیه سازی شد که در نوع خود در بررسی سوانح هوایی منحصر به فرد بود.

حجت‌الاسلام بهرامی گفت: اطلاعات جعبه‌های سیاه نیز در آزمایشگاهی معتبر در فرانسه با حضور بازپرس پرونده و نمایندگان تمامی کشورهای ذی‌ربط به طور شفاف با رعایت استانداردهای بین‌المللی پیاده‌سازی شد.

بهرامی درباره پرداخت غرامات به خانواده جان باختگان گفت: با پیگیری‌های مستمر سازمان قضائی نیروهای مسلح و مساعدت دولت و نیروهای مسلح، بعد از یک سال و اندی از وقوع این سانحه غمناک، مبلغ 150 هزار دلار بابت غرامت و خسارت هر جان باخته تأمین شد و غرامات جان باختگان و خساراتی که به اموال آنها وارد شده توسط دولت در حال پرداخت است و تفاوتی هم بین اتباع ایرانی و غیرایرانی وجود ندارد.

وی خاطرنشان کرد: تاکنون خانواده‌های گرانقدر بیش از 130 شهید سانحه تحت پوشش بنیاد شهید قرار گرفته‌اند و مراحل اداری مربوط در حال انجام است. دریافت غرامت و خسارت همچنین قرار گرفتن تحت پوشش بنیاد شهید، تأثیری بر رسیدگی کیفری ندارد.

رئیس سازمان قضائی نیروهای مسلح گفت: در این پرونده برای 10 متهم کیفرخواستی مستدل و مستند در 200 صفحه صادر شده است که تصمیم نهایی درباره آنها با دادگاه است که مقدمات برگزاری آن فراهم شده و پرونده جهت مطالعه در اختیار وکلا قرار گرفته است.

***

آغاز گفتگو‌های ایران و عربستان / تایید خرابکاری هسته‌ای در کرج 

سخنگوی دولت اعلام کرد که مذاکرات میان ایران و عربستان سعودی با اعتقاد راسخ ما در اولویت دادن به همسایگان آغاز شد.

علی ربیعی در نشست هفتگی خود با رسانه‌ها درباره ارزیابی از مذاکرات ایران وعربستان گفت: در گفتگو‌هایی که تا کنون بین دو طرف انجام شده مسائل میان دو کشور از موضعی دوستانه و با حسن نیت به بحث گذاشته شده و پیشرفت‌هایی هم حاصل شده است. ما درک می‌کنیم که در برخی موارد ممکن است اختلافات، پیچیدگی‌هایی داشته باشد که حل آن‌ها به زمان نیاز دارد.

سخنگوی دولت درباره اقدام خرابکارانه در یکی از ساختمان‌های سازمان انرژی اتمی ایران واقع در اطراف کرج در روز بیست و سوم ژوئن گفت: اصل خرابکاری تایید می‌کنم، ولی منجر به آسیب قابل توجه انسانی و تجهیزاتی نشده است. آسیب مختصری به سقف یکی از سوله‌ها وارد شده که در حال تعویض آن هستند.

وی ادامه داد: عکس هوایی که در برخی رسانه‌ها از آسیب وارده به این سایت منتشر شده، در واقع تصویری است که بعد از برداشتن سقف جهت تعمیر، به صورت عکس هوایی گرفته اند و تفاسیر انجام گرفته در فضای رسانه‌ای دقیق نیست.