یک‌شنبه 27 آبان 1403

فرصت کوتاه برای اعتراض؛ چالش رد صلاحیت‌شدگان انتخابات

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
فرصت کوتاه برای اعتراض؛ چالش رد صلاحیت‌شدگان انتخابات

تهران - ایرنا - شورای نگهبان با انتشار اطلاعیه‌ای فرصت پنج روزه‌ای را برای اعتراض رد صلاحیت‌شدگان انتخابات مجلس شورای اسلامی اعلام کرد که برخی از این افراد از علت رد صلاحیت خود مطلع نیستند تا بتوانند در مقام دفاع و شکایت از موضوع رد صلاحیت‌شده خود برآیند.

بر اساس اطلاعیه شورای نگهبان؛ آن دسته از داوطلبان نمایندگی یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی که احراز صلاحیت نشدند، می توانند از امروز تا ظرف مدت 5 روز آینده برای ارایه شکایت خود به دفاتر نظارت و بازرسی استان ها مراجعه کنند. البته این فرصت در صورتی برای این افراد می تواند مفید فایده قرار گیرد که نسبت به موضوع رد صلاحیت شده خود آگاهی داشته باشند تا بتوانند در این فرصت باقیمانده با ارایه مدارک، مستندات و دلایلی محکمه پسند نسبت به رد این حکم اقدام کنند. گرچه برخی از نامزدهای انتخاباتی اصلاح طلبان پیش از این احتمال رد صلاحیت خود از طرف شورای نگهبان را پیش بینی می کردند.

شنیده ها حکایت از آن دارد؛ با وجود اینکه نتایج نهایی احراز صلاحیت نامزدهای انتخاباتی از طرف هیات‌های نظارتی شورای نگهبان در استان‌ها اعلام نشده است. ستادهای انتخاباتی کاندیداهای مجلس شورای اسلامی با تشکیل جلسه های مخفی و غیر علنی تبلیغات گسترده ای برای کسب آرای بیشتر برای ورود به مجلس را در برنامه کاری خود قرار داده اند، شاید بتوان یکی از عوامل شکل گیری این عمل خلاف مقررات، سکوت و عدم پیش بینی قانون در برخورد با خاطیان این معضل غیرقانونی دانست که کاندیداها با وجود عدم اعلام رسمی صلاحیت نامزدی خود برای انتخابات مجلس از پیش از زمان مقرر قانونی اقدام به تبلیغات زیر زمینی برای کسب آرای بیشتر را کرده اند.

اردوگاه اصلاح طلبان 

آسیب شناسی، موانع و راهبردهای انتخاباتی

خبرگزاری ایسنا در گزارشی با عنوان «آخرین خبر از وضعیت بررسی صلاحیت داوطلبان انتخابات مجلس» آورده است: بر اساس زمان‌بندی انتخاباتی تعیین شده، امروز (یک شنبه) فرمانداری‌ها زمان دارند تا آخر وقت اداری نتیجه تایید یا رد صلاحیت داوطلبین کاندیداتوری در رقابت‌های انتخاباتی مجلس را از طریق پیامک به آنها اعلام کنند.

***به گفته سخنگوی حزب اتحاد ملت، فرید موسوی نماینده فعلی مردم تهران در مجلس شورای اسلامی تنها عضو این حزب است که تایید صلاحیت خود را از شورای نگهبان دریافت کرده است. البته هنوز تایید صلاحیت شده‌های این حزب در استان‌های دیگر بررسی نشده است.

***مجید انصاری تنها ثبت نام کننده از مجمع روحانیون مبارز نیز دیگر چهره سیاسی است که می‌تواند در رقابت‌های انتخاباتی پیش رو شرکت کند و صلاحیت وی تایید شده است.

***محمد دامادی از نمایندگان فعلی مجلس نیز از رد صلاحیت خود خبر داد.

***همچنین جلیل رحیمی جهان آبادی رئیس فراکسیون اهل سنت مجلس به دلیل آنچه عدم التزام به اسلام عنوان شده رد صلاحیت شده است.

*** بهروز نعمتی نماینده فعلی مجلس نیز در واکنش به انتشار اخباری مبنی بر رد صلاحیتش گفت: تا این لحظه خبری مبنی بر رد صلاحیت به دست من نرسیده است.

***منصور مرادی نماینده قروه و معصومه آقاپور نماینده شبستر نیز از دیگر نمایندگانی بودند که رد صلاحیت شده‌اند.

***حزب پیشرو اصلاحات به دبیر کلی علی صوفی حدود ده نفر ثبت نام کننده داشته است که تا کنون پیش از ظهر (یک شنبه) هیچ کدام از آن‌ها پیامکی مبنی بر تایید یا رد صلاحیت‌شان دریافت نکرده‌اند. ***از جمعیت زنان نواندیش فاطمه راکعی، فریده اولاد قباد، حمیده عدالت، صدیقه شکوری راد و مولاوردی ثبت نام کردند، اما به جز اولاد قباد که نماینده فعلی مجلس است، شخص دیگری تا پیش از ظهر امروز (یک شنبه) پیامک رد یا تایید صلاحیت دریافت نکرد.

***آخرین پی‌گیری از وضعیت داوطلبان احزاب و تشکل های اصولگرایی همچون جبهه پایداری، جبهه پیروان خط امام و رهبری، جمعیت ایثارگران، جمعیت آبادگران، جبهه پیشرفت و عدالت تا پیش از ظهر امروز (یک شنبه) نیز نشان می‌داد که کاندیداهای آنها هنوز پیامکی مبنی بر تایید یا رد صلاحیت دریافت نکرده اند.

***حمید رسایی از چهره‌های اصولگرایی بود که تاکید کرد: هنوز هیچ‌گونه پیامکی مبنی بر تایید یا رد صلاحیت دریافت نکرده است.

***هادی غفاری تنها کاندیدای مجمع نیروهای خط امام نیز پیش از ظهر امروز اعلام کرد که هنوز پیامکی مبنی بر تایید یا رد صلاحیت دریافت نکرده است.

احمد شریف دبیرکل حزب دانش‌آموختگان ایران (هدا) و کنشگر سیاسی اصلاح‌طلب در بخشی از گفت‌وگو با خبرگزاری ایلنا، اظهار کرد: اکثر افراد توانمند حزب در انتخابات شرکت کرده‌اند و منتظر احراز صلاحیت‌های خود هستند؛ پس از اعلام صلاحیت‌ها آمار دقیق اعلام خواهد شد. با توجه به اینکه امسال انتخابات مجلس را در پیش داریم، کنگره حزب هدا را به بعد از عید موکول کردیم اما همایشی سراسری از سوی حزب برگزار خواهد شد که در آن شورای استان‌ها و هم شورای مرکزی و مسئولان حزب حضور خواهند داشت.

وی با پذیرفتن انتقادات مرتبط با طرح سرا و اینکه طرح پایلوت آن اجرا نشده است، تاکید داشت که در صورتی اجرایی شدن طرح، در کلان شهرها خواهد بود

عضو شورای هماهنگی جبهه اصلاحات می‌گوید که اصلاح‌طلبان در صورتی لیست می‌دهند که تعداد قابل توجه‌ای از کاندیداهای شاخص آنها امکان حضور داشته باشند لیست کامل ارائه می‌دهند در غیر این صورت لیست را با هر تعداد می‌بندند.

وی در پاسخ به اینکه اصول‌گرایان با توجه به اینکه پیش‌بینی می‌شود مشارکت در انتخابات پایین باشد خود را برنده می‌دانند، ارزیابی شما چیست؟ گفته است: در شرایطی که رقیب در انتخابات حضور ندارد برنده شدن معنی نمی‌دهد و فکر می‌کنم این مدل برنده شدن برای دوستان اصولگرا شیرین نباشد. آنها باید از حضور تمام عیار اصلاح‌طلبان استفاده کنند و به حضور کاندیداهای اصلی اصلاح‌طلبان کمک کنند.

اگر نسبت به کل جمعیت کشور میانگین بگیریم پایگاه اجتماعی جریان‌های سیاسی در اقلیت هستند. به طور میانگین برای هر کدام از جریان‌های سیاسی از 15 درصد پایگاه اجتماعی حرف زده می‌شود اما باید قبول کنیم که با رکود انتخاباتی مواجه هستیم.

در کشور ما با وجود اینکه دو ماه به انتخابات مانده اما هنوز فضای انتخاباتی شکل نگرفته است در حالی که در دوره‌های قبل این فضا به شش ماه قبل از انتخابات می‌رسید و جریان‌های سیاسی فعالیت‌های گسترده‌ای داشتند.

آیا قالیباف سر لیست می‌شود؟

ابهامات جدی در تایید صلاحیت آقای قالیباف وجود دارد، یک سری از افراد شاخص اصلاح‌طلب را بدون داشتن هیچ پرونده تخلفی فقط به خاطر برخی اظهار نظرها رد صلاحیت می‌کنند، اما وقتی دیوان محاسبات، سازمان بازرسی کشور و کمیسیون اصل 90 مجلس از عملکرد یک فرد تخلفات عدیده‌ای را احراز کرده و پرونده‌های آن به مراجع قضایی ارسال شده است که فقط یک نمونه آن املاک نجومی بوده که هیچ رسیدگی صورت نگرفته است.

رئیس سازمان خصوصی سازی کشور با اتهام حیف و میل اموال عمومی در زندان است، اما به تخلفاتی که در شهرداری صورت گرفته است هیچ رسیدگینمی‌شود؛ ما دوست داریم آقای قالیباف و سایر مدیران اجرایی کشور موفق باشند و در جایگاه خودشان هم قرار بگیرند اما اینکه مدعی هستند ما به مجلس می‌رویم و مشکلات دولت را حل می‌کنیم ابتدا به این تخلفات پاسخ دهند بعد از آن ملت هر تصمیمی بگیرند ما تابع خواهیم بود.

قنبر کریم نژاد در گفت و گو با خبرگزاری ایسنا با اشاره به اینکه از مجموع 531 نامزد ثبت نامی 44 نفر در مرحله هیات اجرایی رد صلاحیت شدند، گفت: 25 داوطلب دیگر نیز از حضور در عرصه انتخابات یازدهم انصراف داده اند، 506 نفر برای بررسی هیات نظارت استان باقی مانده بودند.

کریم نژاد با بیان اینکه از مجموع 506 نامزد انتخاباتی 133 نامزد تایید صلاحیت شده اند، افزود: 223 نامزد از مجموع رد صلاحیت شده اند و 150 نامزد دیگر نیز صلاحیت آن‌ها احراز نشده است.

وی ادامه داد: داوطلبان رد صلاحیت شده یا آن‌ها که صلاحیتشان احراز نشده است می‌توانند ظرف 5 روز آینده تا پنج شنبه به ارومیه مرکز استان واقع در محل پارک جنگلی سالن شماره 3 یا تهران اتوبان بسیج بلوار هجرت مجموعه ورزشی جهان پهلوان تختی مراجعه کنند.

حجت الاسلام محسن مفید، رییس دفتر شورای نگهبان استان کرمانشاه، در گفت و گو با خبرگزاری ایسنا، با اشاره به پایان گرفتن مهلت قانونی هیات‌های نظارت استان و هیات نظارت مرکزی در بحث بررسی صلاحیت کاندیداهای یازدهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی، گفت: بعد از اعلام نظر هیات‌های اجرایی در خصوص صلاحیت کاندیداها، کسانی که به رای صادره در هیات‌های اجرایی اعتراض داشتند، شکایت خود را در هیات نظارت استان ها مطرح کردند.

رییس دفتر شورای نگهبان استان کرمانشاه با اشاره به ثبت نام 412 کاندیدای انتخابات یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی در استان، گفت: از این تعداد برخی انصراف دادند و برخی هم که صلاحیت آنها در هیات‌های اجرایی احراز نشده بود، به رای صادره اعتراضی نداشتند. در مجموع تایید صلاحیت 370 کاندیدا به شورای نگهبان استان اعلام شد که در این مرحله از کار که مرحله اول رسیدگی به صلاحیت کاندیداهاست، صلاحیت برخی تایید شده و مابقی یا عدم احراز شده و یا رد صلاحیت شده اند.

حجت الاسلام مفید یادآور شد: عدم احراز به این معنی است که شرایط اثباتی یا نفی آنها احراز نشده است و در مراحل بعدی رسیدگی، با ارائه مستندات از سوی کاندیداها صلاحیت آنها مورد بررسی قرار می‌گیرد.

حجت الاسلام مفید تاکید کرد: این مرحله، نخستین مرحله در رسیدگی به صلاحیت کاندیداها در هیات‌های نظارت و شورای نگهبان است، چرا که با توجه به ضعف قانون انتخابات مجلس و ثبت نام عده بسیاری از افراد به عنوان کاندیدا، چه بسا فرصت کافی برای رسیدگی به صلاحیت آنها فراهم نباشد و آمار عدم احراز ممکن است در این مرحله آمار بالایی باشد.

وی یادآور شد: قطعا رسیدگی به صلاحیت 16 هزار کاندیدا در سراسر کشور در یک مهلت 20 روزه کار دشواری است و ممکن است با توجه به این حجم بالا و فرصت کم، بسیاری اسناد به موقع نرسیده باشد و در همین راستا قانونگذار این فرصت را فراهم کرده که افرادی که اعتراض دارند مجددا بتوانند در یک مهلت پنج روزه - از 22 تا 26 دی ماه - اعتراضات خود را با مراجعه حضوری اعلام کنند.

وی افزود: در ماده 28 قانون انتخابات شرایط اثباتی کاندیداها مطرح شده (شرایطی که باید کاندیداها داشته باشند) و در ماده 30 این قانون نیز شرایط نفی کاندیداها (شرایطی که کاندیداها نباید داشته باشند) اعلام شده است و بر اساس این قانون، هیات نظارت استان ها با مشارکت هیات نظارت مرکزی در خصوص تایید یا رد صلاحیت کاندیداها تصمیم گیری کرده‌اند.

اردوگاه اصولگرایان

توصیه ها، برنامه ها و وعدهای انتخاباتی 

به گزارش پایگاه خبری مشرق، عباسعلی کدخدایی سخنگوی شورای نگهبان با انتشار مطلبی در صفحه شخصی‌اش در فضای مجازی با اشاره به اتمام بررسی صلاحیت داوطلبان یازدهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی اعلام کرد که "تلاش شد هیچ پرونده‌ای در این فرصت محدود، بررسی نشده باقی نماند. متن کامل یادداشت کدخدایی به شرح زیر است:

در ساعات پایانی شنبه 21 دی ماه با تلاش شبانه روزی اعضای هیات‌های نظارت بر انتخابات در استان‌ها، کار بررسی صلاحیت داوطلبان پایان یافت. اگر چه زمان بررسی بسیار کم و تعداد پرونده‌ها بسیار زیاد بود اما تلاش شد هیچ پرونده‌ای در این فرصت محدود، بررسی نشده باقی نماند.

حجت‌الاسلام محسن مفید، رئیس دفتر نظارت و بازرسی انتخابات استان کرمانشاه در گفت‌وگو با خبرگزاری فارس، از پایان بررسی صلاحیت داوطلبان انتخابات مجلس خبر داد و اظهار داشت: کسانی که در هیأت اجرایی رد صلاحیت شدند، اعتراض خود را برای رسیدگی مجدد به هیأت نظارت استان تحویل دادند.

مفید ادامه داد: بررسی صلاحیت‌ها در چهار مرحله انجام می‌شود که 2 مرحله آن از سوی هیأت اجرایی و هیأت مرکزی نظارت و 2 مرحله آن نیز مربوط به اعلام‌نظر شورای نگهبان است. قانون برای داوطلبانی که در هیأت اجرایی و هیأت نظارت مرکزی تایید شده، ولی در شورای نگهبان رد صلاحیت شده نیز یک مرحله اجازه اعتراض داده است.

مفید در ادامه از برخورد قانونی در خصوص تبلیغات زودهنگام خبر داد و گفت: ستاد پیشگیری برخورد با تخلفات و جرائم انتخاباتی در سراسر کشور از جمله کرمانشاه فعال است. شعبی در این رابطه در تمامی شهرستان‌های کرمانشاه پیش‌بینی شده که قضات آن هم شناسایی تا با مشاهده هرگونه تخلف با قاطعیت و جدیت، ورود و برخورد کنند.

وی از شهروندان خواست، در هر مکانی که جرائم انتخاباتی مشاهده می‌کنند ضمن تهیه مستندات آن را به دفتر نظارت و بازرسی انتخابات استان یا ستادهای پیشگیری ارائه دهند، چرا که این دوره بنا بر تاکیدات رئیس قوه قضائیه برخوردها با تخلفات به‌صورت ویژه اعمال می‌شود و تمامی ضابطان قضایی در این خصوص توجیه شده‌اند. 2 کانال در فضای مجازی در این رابطه تخلفاتی داشتند که مشروح تخلفات آن‌ها را به مراجع ذی‌صلاح ارسال و تذکراتی را اعمال کردیم.

سید رضا نوراللهی رئیس هیأت نظارت بر انتخابات یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی در البرز در گفت و گو با خبرگزاری فارس، در رابطه با فرایند بررسی صلاحیت ثبت نام کنندگان در انتخابات مجلس گفت: بررسی صلاحیت‌ها از دوم دیماه آغاز و پس از بررسی پرونده‌ها، جمع بندی نظرات به هیأت مرکزی ارسال شد و تا ساعت 24 امشب فرصت داشتیم که اسامی افرادی که تأیید نشده اند و یا صلاحیت آن‌ها احراز نشده است را به آن‌ها اعلام کنیم.

وی در ادامه گفت: اعلام اسامی از طریق فرمانداری‌های حوزه‌های انتخابیه کرج و ساوجبلاغ انجام می‌شود و اگر داوطلبان به این نظر معترض باشند می‌توانند از 22 تا 26 دیماه شکایت خود را به 2 مرکز سایت اخذ شکایت، مستقر در فرمانداری کرج و ورزشگاه جهان پهلوان تختی تهران ارائه کنند. پس از ثبت اعتراض افرادی که صلاحیت آن‌ها تأیید نشده است شورای نگهبان پس از بررسی مجدد تا 11 بهمن نتیجه را اعلام می‌کند.

بررسی صلاحیت‌ها در 4 مرحله انجام می‌شود که 2 مرحله آن از سوی هیأت اجرایی و هیأت مرکزی نظارت و دو مرحله آن نیز مربوط به اعلام نظر شورای نگهبان است.

سیدرضا نورالهی، رئیس دفتر نظارت و بازرسی شورای نگهبان استان البرز، در بخشی از گفت‌وگو با خبرگزاری تسنیم در مورد آخرین وضعیت تعیین و تکلیف احراز و یا ردصلاحیت داوطلبان انتخابات مجلس شورای اسلامی در دو حوزه انتخابیه در استان البرز اظهار داشت: [21 دیماه] آخرین فرصت رسیدگی به بررسی صلاحیت داوطلبان انتخابات یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی است.

رئیس دفتر نظارت و بازرسی شورای نگهبان استان البرز با بیان اینکه افرادی که به هر دلیلی عدم احراز یا رد صلاحیت شدند می‌توانند طبق قانون شکایات خود را تسلیم شورای نگهبان کنند، بیان کرد: دو مرکز تهران به آدرس بزرگراه بسیج بلوار تختی ورزشگاه تختی و در استان البرز بلوار آیت الله طالقانی کرج، سایت اخذ شکایت مستقر در فرمانداری کرج برای این کار تدارک دیده شده که از 22 دیماه به مدت 5 روز تا 26 دیماه از ساعت 8 صبح تا 4 بعد ظهر پاسخگوی داوطلبان است.

نورالهی در پاسخ به سئوالی در مورد تعیین تکلیف داوطلبان انتخابات مجلس یازدهم که عضو علی البدل شورای شهر هستند، عنوان کرد: بر اساس قانون انتخابات و ماده 29 آن در بند الف کاملا شفاف بیان شده که اعضای شورای اسلامی شهرها همانند سایر موارد مطرح شده باید 6 ماه قبل از انتخابات استعفا می‌دادند چون اطلاق کلی اعضای شورای شهر در قانون پیش بینی شده و لذا اعضای علی البدل هم باید استعفا می‌دادند و داوطلبانی که استعفا نداده اند، نمی‌توانند در انتخابات شرکت کنند.

اصغر سلیمی، سخنگوی کمیسیون شوراهای مجلس شورای اسلامی در گفت‌وگو با خبرگزاری تسنیم با اشاره به بررسی طرح دوفوریتی شفافیت مالی کاندیداهای انتخابات، گفت: با توجه به تخلفاتی که در حوزه مسائل تبلیغات انتخابات کاندیداها، به‌خصوص کاندیداهای انتخابات مجلس طی سال‌های اخیر صورت گرفته، لزوم قانونی برای هدفمند کردن هزینه‌های تبلیغات انتخاباتی ضرورتی به‌وجود آمد.

وی با بیان اینکه در انتخابات‌های گوناگون عده‌ای هزینه‌های سرسام‌آوری صرف می‌کنند، اظهار داشت: بعضا مشاهده شده که هزینه‌های تبلیغات انتخابات کاندیدایی از حقوق سالیانه یک نماینده در طی یک سال، بلکه در چهار سال نمایندگی هم بیشتر است، مشخص نیست کاندیدایی که این طور هزینه می‌کند، هزینه‌ها را چگونه می‌خواهد جبران کند؟

سخنگوی کمیسیون شوراهای مجلس تصریح کرد: در برخی ادوار انتخابات، خرید و فروش رأی صورت می‌گیرد و یا اینکه یا شناسنامه‌هایی وارد انتخابات می‌شود که در نتیجه آراء تأثیرگذار است، باید با اینگونه تخلفات و صرف هزینه‌های چند میلیاردی برخورد قانونی صورت گیرد.

سلیمی با بیان اینکه تلاش نمایندگان این است که طرح دوفوریتی شفافیت مالی کاندیداهای انتخابات در یازدهمین دوره قابلیت اجرایی داشته باشد، گفت: در شرایط موجود این طرح قابلیت اجرا ندارد، زیرا طبق یکی از مفاد آن، داوطلبان می‌بایست میزان هزینه‌های تبلیغات انتخاباتی‌شان را به هیات‌های اجرایی اعلام کنند، اما برای انتخابات دوم اسفند، کار هیات‌های اجرایی پایان یافته و عملا این طرح در انتخابات دوم اسفند اجرا نمی‌شود.

احمد امیرآبادی‌فراهانی عضو هیات رئیسه مجلس شورای اسلامی در گفت‌وگو با خبرگزاری تسنیم، از تصمیم هیات رئیسه پارلمان برای تغییر زمان برگزاری هفتگی جلسات علنی قوه مقننه برای برگزاری انتخابات مجلس شورای اسلامی در دوم اسفند خبر داد و اظهار کرد: براساس تصمیم جدید هیات رئیسه مجلس تا (سه‌شنبه هشتم بهمن) بلااستثنا جلسه علنی خواهد داشت و پس از آن نمایندگان برای سرکشی و برنامه‌های تبلیغاتی به‌منظور شرکت در انتخابات آینده، به حوزه‌های انتخابیه می‌روند.

عضو هیئت رئیسه مجلس با بیان اینکه کمیسیون تلفیق اوایل بهمن بررسی لایحه بودجه سال 99 را به پایان می‌رساند، ادامه داد: پس از آن مصوبات کمیسیون تلفیق چاپ می‌شود و در اختیار نمایندگان قرار می‌گیرد و وکلای ملت 10 روز فرصت دارند تا پیشنهادات خود را درباره لایحه بودجه سال 99 مطرح کنند و به کمیسیون تلفیق ارائه دهند. با توجه به اینکه نمایندگان از هشتم بهمن برای سرکشی به حوزه‌های انتخابیه می‌روند، بنابراین طبق برنامه‌ریزی‌های انجام‌شده بررسی لایحه بودجه سال 99، از تاریخ (یکشنبه، 4 اسفند) در دستورکار جلسات علنی قرار خواهد گرفت.

حسین خوش‌اقبال، رئیس ستاد انتخابات استان کردستان به خبرگزاری تسنیم گفت: مجموعا 281 نفر برای پنج حوزه انتخابیه کردستان ثبت‌نام کرده که نسبت به 213 دوره دهم 68 نفر بیشتر و 33 درصد رشد داشته است. در این دوره از انتخابات 29 نفر از داوطبان را زنان تشکیل می‌دهند که نسبت به 21 نفر ثبت نامی دوره قبل، 38 درصد رشد داشته و نسبت مردان نیز از 192 نفر دوره قبل با 58 نفر رشد 30 درصد افزایش داشته و به 250 نفر رسیده است.

وی یادآور شد: در این دوره از انتخابات یک کاندیدا با مدرک فوق‌دیپلم (نماینده ادوار)، 14 نفر لیسانس، 223 نفر فوق‌لیسانس، 38 نفر دانش‌آموخته دکترا و پنج نفر نیز دانش‌آموخته علوم حوزوی است. برای حوزه انتخابیه «سنندج، دیواندره و کامیاران» 95 نفر، «سقز و بانه» 38 نفر، «مریوان و سروآباد» 55 نفر، قروه و دهگلان 42 نفر و «بیجار» 51 نفر به‌عنوان کاندیدای نمایندگی مجلس یازدهم ثبت‌نام کرده‌اند.

بهروز مهتابی، رئیس دفتر نظارت و بازرسی شورای نگهبان کردستان در پاسخ به سؤال خبرگزاری تسنیم که آیا فشار افراد و گروه‌های سیاسی در رد یا تأیید صلاحیت کاندیداها موثر است یا خیر، اظهار داشت: شورای نگهبان و دفاتر استانی و شهرستانی وابسته و هیئت‌های نظارت بر اساس شرع، اجرای مر قانون و اخلاق تصمیم گرفته و هیچ‌گاه تحت تأثیر فشار جریانات، فعالان سیاسی و احزاب قرار نمی‌گیرند.

وی با بیان اینکه تخلفی در روند ثبت‌نام از داوطلبان در سطح استان محرز نشد، افزود: از ابتدای آغاز ثبت‌نام از کاندیداهای یازدهمین دوره انتخابات مجلس، نیروهای شورای نگهبان و نماینده هیئت نظارت در پنج فرمانداری حوزه انتخابیه شهرستان‌های استان کردستان، مستقر بودند. از ابتدا 281 نفر در استان کردستان برای انتخابات مجلس شورای اسلامی ثبت‌نام کردند که در بررسی صلاحیت‌ها توسط هیئت‌های اجرایی، صلاحیت 22 نفر احراز نشد که این افراد شکایات خود را به دفاتر استانی شورای نگهبان تحویل و احراز صلاحیت آنها در حال بررسی است.

وی با تاکید بر اینکه مردم و نامزدها به شایعات رد یا تایید کاندیدای خاص توجه نکنند، ابراز داشت: روز 22 دی ماه نتبجه بررسی صلاحیت‌ها به فرمانداری‌های استان ابلاغ و مراتب احراز یا رد صلاحیت نامزدها به صورت خصوصی به آنها اعلام می‌شود.

به گزارش خبرگزاری فارس؛ موضوع تایید و رد صلاحیت کاندیداهای انتخابات یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی در استان کهگیلویه و بویراحمد این روزها بیش از هر چیز نقل محافل استان است. گمانه زنی‌های زیادی در این خصوص چه در محافل و چه فضای مجازی استان دست به دست شد اما با اعلام نظر هیات نظارت بر انتخابات مشخص شد که بسیاری از گمانه زنی‌ها غلط از آب درآمده است. با تایید صلاحیت بسیاری از افرادی که تا پیش از این در فضای مجازی از آن‌ها به عنوان افراد رد صلاحیت شده نام برده می‌شد معلوم گردید که نباید چندان توجهی به این شایعات و گمانه‌زنی‌های نادرست کرد.

گمانه‌زنی و شایعه رد صلاحیت برخی از افراد به خصوص برخی نمایندگان کنونی مردم استان در مجلس نشان داد که نباید چندان به خبرهای خود ساخته توجهی کرد. تایید صلاحیت افراد شاخص به خصوص نماینده کنونی در شهرستان بویراحمد نشان می‌دهد که بیش از 90 درصد از گمانه‌زنی‌های فضای مجازی استان به فرض مثال در خصوص حوزه انتخابیه بویراحمد و دنا اشتباه بوده است. جالب توجه این که طبق اخبار واصله افرادی توسط شورای نگهبان رد صلاحیت شده‌اند که در گمانه‌زنی‌ها خبری از رد صلاحیت آن‌ها نبود.

خبرگزاری فارس در گزارشی آورده است: نظر هیات های نظارت استانی شورای نگهبان درباره تایید، عدم تایید و یا عدم احراز صلاحیت‌های داوطلبان انتخابات مجلس شورای اسلامی از شب گذشته (شنبه) از طریق فرمانداری‌ها به داوطلبان اعلام شده است.

در بین چهره‌های شاخص سیاسی از میان تایید صلاحیت شده‌ها نام افرادی همچون مجید انصاری، مسعود پزشکیان، الهام امین‌زاده، مصطفی کواکبیان، سهیلا جلودارزاده، احمد مازنی، پروانه مافی، محمدرضا بادامچی، سیدفرید موسوی، فریده اولاد قباد، ابوالفضل سروش، علیرضا رحیمی، محمدباقر قالیباف، الیاس نادران، حمیدرضا حاجی‌بابایی، مجتبی ذوالنوری، علیرضا محجوب و الهه راستگو به چشم می‌خورد.

همچنین پیگیری‌های خبرنگار فارس حکایت از این دارد که بهروز نعمتی، سیدحسین نقوی حسینی، نادر قاضی‌پور، غلامرضا کاتب و محمدرضا تابش هم ردصلاحیت شده‌اند. همچنین محمدعلی پورمختار، محسن کوهکن و محمد فیضی هم نامشان در ردصلاحیت شده‌ها دیده می‌شود.

رصد جریان رقیب

پایگاه خبری مشرق در گزارشی با بیان اینکه «روزانه می‌توان از لابه‌لای گزارش‌ها و عناوین خبری رسانه‌های مکتوب و حتی غیر مکتوب، نکات قابل‌توجهی استخراج کرد؛ موضوعاتی که می‌تواند برای مخاطبان قابل‌استفاده و محوری برای تحلیل باشد، در گزارش روزانه «ویژه‌های مشرق» نکات و تأملات قابل‌استخراج از رسانه‌ها برای مخاطبین عرضه خواهد شد؛ با «ویژه‌های مشرق» همراه شوید.» آورده است:

شورای نگهبان بخاطر حضور میلیونی مردم نظارت استصوابی را رها کند

«قاسم میرزایی نکو» نماینده عضو فراکسیون امید مجلس در مصاحبه با روزنامه اعتماد گفت: «اگر نهادها و به‌ویژه شورای نگهبان از حضور میلیونی مردم در مراسم تشییع پیکر سردار قاسم سلیمانی استقبال کرده و وحدت ملی را عامل پیشرفت نظام جمهوری اسلامی می‌دانند، باید در این مسیر گام بردارند. در شرایط کنونی که به دلایل مختلف نارضایتی‌های گذشته و به‌ویژه مسائل رخ داده در جریان اعتراض‌های صورت گرفته به افزایش قیمت بنزین به حاشیه رانده شده، اعلام نتیجه رد یا تایید صلاحیت‌شدگان آزمون خوبی است تا مشخص شود افرادی که به شرایط موجود انتقاد داشته و نوع پیشبرد اقدامات و همچنین سطوح مختلف حاکمیت را مورد انتقاد قرار داده‌اند، رد می‌شوند یا برای حضور در انتخابات صلاحیت‌شان تایید خواهد شد. در این میان نمایندگان مجلس نیز که بعضا با اظهارات و اقدامات‌شان از سوی جناحی خاص مورد هجمه و حمله قرار گرفته‌اند، نقش ویژه‌تری را عهده‌دارند».

میرزایی نکو در ادامه گفت: «اگر این فعالان سیاسی و نمایندگان مجلس بنابه دلایل گذشته دوباره رد صلاحیت شوند، باید گفت که شورای نگهبان دوباره مرتکب تنگ‌نظری شده است اما اگر این اتفاق رخ ندهد و مسائل مالی و اخلاقی به‌جای مسائل سیاسی دلیل رد صلاحیت باشد، می‌توان گفت که شورای نگهبان از این آزمون با موفقیت خارج شده است... اگر قرار باشد این پدیده و رد صلاحیت افراد به دلایل سیاسی و اظهارات‌شان به وقوع بپیوندد، به عقیده من بیش از هرچیز عاملی ضد وحدت است».

حضور میلیونی مردم در سراسر کشور در تشییع باشکوه سپهبد شهید حاج قاسم سلیمانی، رسانه ها و اندیشکده های غربی را در بهت فرو برد. این تشییع باشکوه، وحدت مردم کشورمان را نمایش داد. اما متاسفانه فعالان تندروی طیف اصلاح طلب با موج سواری بر این رویداد بسیار مهم، در پی کاسبی سیاسی و بهره برداری حزبی و قبیله ای هستند. حضور میلیونی و باشکوه مردم نشان داد که اتفاقا شورای نگهبان باید با دقت و وسواس بیشتری به اجرای نظارت استصوابی اقدام کند و کسانیکه صلاحیت حضور در مجلس شورای اسلامی را ندارند، بدون هیچ مماشاتی، رد صلاحیت شوند.

پایگاه خبری مشرق نیوز در گزارشی آورده است: اکبر ترکان، فعال اصلاح‌طلب و مشاور پیشین رئیس‌جمهور روحانی در مصاحبه با شماره شنبه گذشته روزنامه آرمان ملی با اشاره به انتخابات آتی مجلس شورای اسلامی گفته است: «من از همین جا از شورای نگهبان خواهش می‌کنم، نمایندگانی که حتی سهوا در روابط تجاری و دلالی لغزیدند تایید صلاحیت نشوند و راه ورود دوباره آنها را به مجلس ببندد. هر کسی که لغزیده باید برود و کوچک و بزرگ و جناح و گروه نمی‌شناسد. ما دو دسته سوء مدیریت و سوء نیت داریم. به‌عنوان مثال فردی در مدیریت خود خطا کرده باشد می‌توان از سوء مدیریت گذشت کنیم اما به هیچ عنوان نباید از سوء نیت گذشت کرد، از هیچ سوء نیتی نباید چشم پوشی شود. اگر نماینده‌ای را می‌شناسیم و می‌دانیم او سوء نیت در مورد مسائل کشور دارد و از قدرت نمایندگی برای روابط غلط استفاده کرده، نباید به هیچ عنوان شرایط را برای ورود دوباره این نماینده به مجلس فراهم کنیم. درواقع با نمایندگانی که سوء نیت دارند باید مستقل از اینکه خط آنها چیست؟ با آنها رفتار شود، اصلاح‌طلب و اصولگرا فرقی ندارد، هرکسی لغزیده باید برود تا بتوانیم در این مسیر از خون شهدا پاسداری کنیم.»

او همچنین تصریح می‌کند: نامه‌های برخی از نماینده‌ها هنوز روی میز من است، در این نامه‌ها افرادی را معرفی کرده‌اند برای مدیریت و کارهای مختلف. نامه‌هایی از نمایندگان دارم که در کارهای اقتصادی منطقه خود دخالت کرده‌اند و این نمایندگان نباید باز هم به مجلس وارد شوند. شورای نگهبان دستش پر از این نامه‌هاست، ما نباید به هیچ عنوان اصطلاح خودی و غیرخودی به کار ببریم و در بررسی خطا هیچ اصلاح‌طلب و اصولگرایی وجود ندارد. هرکسی که لغزیده است جایی در مجلس ندارد.

ما قضاوت درباره صحبت‌های ترکان را بر عهده مخاطبان محترم وامی‌گذاریم... در بحث رد صلاحیت‌ها باید دانست که شورای نگهبان بر اساس یک رسم فقهی و شرعی از بیان جزئیات رد صلاحیت یا عدم احراز صلاحیت نامزدها خودداری می‌کند. این مقوله اگرچه سبب شده است که معترضان شورای نگهبان خاصه در اردوگاه اصلاحات، ابزاری سیاسی داشته باشند و انتقادات خود را بصورتی ظاهرالصلاح تبلیغ کنند اما همانطور که ترکان نیز اشاره دارد، این انتقادات به هیچ وجه به معنی خالی بودن مشت شورای نگهبان از دلایل رد صلاحیت یا عدم احراز صلاحیت نیست و اطلاعات شورای نگهبان از نامزدها مکفی است.

گفتنیست، اصلاح‌طلبان برای انتخابات مجلس یازدهم برنامه‌های خاصی را تدارک دیده‌اند. برنامه‌هایی که در دو قالب «تحریم خاموش انتخابات» (به معنی لیست ندادن برای انتخابات در صورت رد صلاحیت چپ‌های پیر و بدسابقه) و به راه‌اندازی تظاهرات خیابانی در حال پیگیری است. پیش از این، علیرضا علوی‌تبار از فعالان اصلاح‌طلب تأکید کرده بود که بایستی از فرصت انتخابات برای برگزاری تظاهرات خیابانی استفاده کرد! از جمله بهانه‌های انجام این تحرکات نیز اعتراض به فرایند تأیید صلاحیت‌هاست.

روزنامه کیهان به نقل از ایلنا، در مطلبی آورده است: عبدالرضا هاشم‌زایی گفته است: لازم است در شورای سیاست‌گذاری اصلاح‌طلبان یا در کل جریان اصلاحات، با هم به بحث و گفت‌وگو بنشینند؛ قطعا هر یک از اعضای جریان اصلاحات پیشنهاد و سلیقه‌ای را برای شرکت در انتخابات مطرح خواهند کرد. معتقدم اصلاح‌طلبان حتی اگر در انتخابات یک رای هم نداشته باشند، نباید با هیچ جناحی ائتلاف کنند.

این عضو فراکسیون امید مجلس شورای اسلامی با تاکید بر اینکه ما همیشه برای گرفتن قدرت نباید در انتخابات شرکت کنیم، اظهار کرد: جریان اصلاحات باید در درازمدت به اهدافش برسد. این دوره هم معتقدم اگر قرار است لیستی ارائه شود، باید اصلاح‌طلبی کامل باشد و با هیچ گروهی برای گرفتن مجلس ائتلاف نکنیم.

او ادامه داد: درباره ارائه لیست و معرفی نامزد از سوی جریان اصلاحات، افکار و طیف‌های مختلفی وجود دارد؛ عده‌ای می‌گویند اگر کاندیدای اصلی ما را رد صلاحیت کنند، دلیلی ندارد ما لیست بدهیم. جمعی هم معتقدند در هر صورت بین نامزدهای تایید صلاحیت شده می‌توانیم برای تهران 30 نفر و برای شهرستان‌ها و استان‌ها کاندیدا انتخاب کنیم.

تارنمای خبری مشرق نیوز در گزارشی با عنوان «کدام نمایندگان مجلس با اقدامات خود صلاحیت نمایندگی را از دست داده‌اند؟» آورده است: قاعدتا در بررسی شواری نگهبان، رفتارهای خلاف شرع همچون هتک حرمت مؤمن، غیبت، تهمت، هتاکی و دروغ آشکار و... مورد توجه جدی قرار گرفته و دلایلی برای رد صلاحیت افراد به حساب می‌آید.

با شروع شدن فصل ثبت نام از نامزدهای یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی و شروع به کار بررسی صلاحیت نامزدها توسط شواری نگهبان، این سؤال پیش می‌آید که چه کسانی شایسته پوشیدن کسوت نمایندگی برای دور بعد هستند؟

علی مطهری و محمود صادقی دو نماینده اصلاح طلب مجلس که برای دور یازدهم مجلس نیز ثبت نام کرده‌اند دارای کارنامه‌ای هستند که هر بخش آن می‌تواند دلیل محکمی برای توقف روی نام آن‌ها باشد و مشرق این دو شخص را به عنوان مصادیقی برای تبیین چگونگی رد یا تأیید صلاحیت بررسی می‌کند.

در پایان این گزارش پس از نگاهی اجمالی بر کارنامه عملکرد این دو نماینده فعلی مجلس به عنوان «فرجام بحث» آمده است: آنچه در بالا از دو نماینده لیست امید در مجلس شورای اسلامی آورده شد، قسمتی از رفتارهایی بود که خلاف شأن نمایندگی و خلاف رفتار اسلامی و شرعی بود و به نظر می‌رسد این نوع از عملکرد، در بررسی نهایی نامزدهای مجلس شورای اسلامی، توسط شورای نگهبان مورد مطالعه قرار می‌گیرد...

*س_برچسب‌ها_س* *س_پرونده خبری_س*