شنبه 12 آبان 1403

مقام مسئول: گوجه سبز 4 میلیون تومانی قاچاقی وارد ایران شد / افزایش تقاضا، طلا را گران کرد / آلمان برای خرید گاز قطر توافق کرد / کار بورس در سال جدید از چه روزی استارت می‌خورد؟

وب‌گاه تابناک مشاهده در مرجع

این پیمانه تیتر‌هایی همچون تقدیر معاون اقتصادی رئیس جمهور از دیوان محاسبات، لایحه بودجه 1401 در شورای نگهبان تأیید شد، ابلاغ بودجه 1401 کل کشور از سوی قالیباف به دولت، رقابت‌پذیر شدن تولید با استفاده از ظرفیت دانش بنیان‌ها، خیز آرامکوی سعودی برای افزایش تولید نفت و تجارت 3 میلیارد دلاری ایران و کشور‌های خزر را در بر دارد.

تابناک هر روز بسته‌ای خبری از مطالب اقتصادی با اهمیت و مهم ایران و جهان همچون تغییرات در بازار انرژی، بازار طلا، سکه، مسکن، نفت، خودرو و... تا خبر‌ها و رویداد‌های جذاب اقتصادی را گردآوری می‌کند.

به گزارش «تابناک اقتصادی»؛ این پیمانه تیتر‌هایی همچون تقدیر معاون اقتصادی رئیس جمهور از دیوان محاسبات، لایحه بودجه 1401 در شورای نگهبان تأیید شد، ابلاغ بودجه 1401 کل کشور از سوی قالیباف به دولت، رقابت‌پذیر شدن تولید با استفاده از ظرفیت دانش بنیان‌ها، خیز آرامکوی سعودی برای افزایش تولید نفت و تجارت 3 میلیارد دلاری ایران و کشور‌های خزر را در بر دارد.

کار بورس در سال جدید از چه روزی استارت می‌خورد؟

بازار سرمایه طبق تعطیلات رسمی کشور از اول تا پنجم فروردین ماه تعطیل خواهد بود و در این روزها معامله انجام نخواهد شد. بر این اساس نخستین روز فعالیت این بازار در سال جدید از روز شنبه ششم فروردین خواهد بود و با توجه به اینکه در هفته دوم فروردین تعطیلات رسمی نخواهیم داشت فعالیت بورس تا روز چهارشنبه دهم فروردین ماه ادامه دارد. اما روز شنبه 13 فروردین طبق تقویم سراسری کشور، دوباره شاهد توقف فعالیت بازار سرمایه خواهیم بود. این بازار از 14 فروردین دوباره کار خود را آغاز خواهد کرد.

تقدیر معاون اقتصادی رئیس جمهور از دیوان محاسبات

محسن رضایی معاون اقتصادی رئیس جمهور، با ارسال پیامی خطاب به مهرداد بذرپاش، از گزارش‌های مبتکرانه دیوان محاسبات در قالب "چکیده مدیریتی"، "گزارش تفصیلی"، "برش دستگاه‌های اصلی" و "برش استانی" تقدیر کرد. رضایی این گزارش‌ها را دارای آثار آنی، کوتاه مدت و آتی بر سلامت محیط اداری و فعالیت‌های اقتصادی و پیشگیری از انحراف بودجه و موجب رشد اقتصادی کشور دانست.

لایحه بودجه 1401 در شورای نگهبان تأیید شد

هادی طحان نظیف سخنگوی شورای نگهبان در صفحه شخصی خود در فضای مجازی نوشت؛ لایحه بودجه سال 1401 کل کشور پس از رفع ایرادات و ابهامات شورای نگهبان، مغایر شرع و قانون اساسی شناخته نشد.

ابلاغ بودجه 1401 کل کشور از سوی قالیباف به دولت

محمدباقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی طی نامه‌ای به رئیس‌جمهور، قانون بودجه سال 1401 کل کشور را جهت اجرا ابلاغ کرد.

رقابت‌پذیر شدن تولید با استفاده از ظرفیت دانش بنیان‌ها

حسینی رئیس کمیسیون ویژه جهش و رونق تولید مجلس گفت: تاکید مقام معظم رهبری بر تولید مبتنی بر دانش یعنی اینکه شکاف بین دانش و اقتصاد و دانش و تولید را کم، ارتباط بین دانشگاه و اقتصاد را افزون و از ابداعات علوم نظری استفاده کنیم و تولید را ارتقا بخشیم اگر این امر محقق شود تولید ما قدرت رقابت پیدا می‌کنند بنابراین می توانیم سهم بیشتری از اقتصاد جهان را به دست آوریم. وی با اشاره به بالا بودن نرخ بیکاری تصریح کرد: یکی از مسائل کشور بالا بودن نرخ بیکاری و پایین بودن رشد اقتصادی و تولید است. همان‌گونه که باید تولید مبتنی بر دانش شود تا قدرت رقابت داشته باشد، بایستی بتواند مشکل بیکاری را نیز رفع کند. حسینی با بیان اینکه رقابت پذیر بودن باید به یکی از ویژگی‌های تولید تبدیل شود که دانش بنیان شدن لازمه این موضوع است، افزود: رویکردهای تولید ملی باید به گونه ای باشد که اشتغال آفرین باشد و منجر به کاهش نرخ بیکاری شود.

مقام مسئول: گوجه سبز 4 میلیون تومانی قاچاقی وارد ایران شد

رئیس اتحادیه بارفروشان از عرضه گوجه سبز قاچاق با قیمت هر کیلو 4 میلیون تومان در بازار تجریش خبر داد. مصطفی دارایی نژاد گفت: طبق بررسی های صورت گرفته گوجه سبز با نرخ های نجومی در تجریش عرضه می شود که این گوجه سبز ایران نیست. به گفته وی، گوجه سبز فعلی که در تجریش عرضه می شود، مربوط به آلانیا ترکیه است که بصورت قاچاق به ایران آمده است. طی روزهای اخیر خبر فروش هر کیلو گوجه سبز با نرخ 4 میلیون تومان در فضای مجازی سر و صدای زیادی به پا کرد که اتحادیه بارفروشان می گوید این میوه مربوط به نوبرانه داخل نیست و از ترکیه به کشور ما قاچاق شده است چرا که سال گذشته چند حجره در میدان مرکزی که گوجه سبز را با نرخ 200 هزار تومان فروختند، پلمپ شد. دارایی نژاد می گوید: گوجه سبز شهریار و ساوه اردیبشهت ماه در بازار عرضه می شود؛ بنابراین ستاد قاچاق باید برخورد جدی با قاچاقچیان داشته باشد. رئیس اتحادیه بارفروشان گفت: گرچه رقم قاچاق گوجه سبز چشمگیر نیست و تنها در حد 100 تا 200 کیلو بوده، اما جو روانی بازار را برهم زده است. با وجود اینکه واردات 4 نوع میوه گرمسیری همچون موز، انبه، آناناس و نارگیل آزاد و مابقی ممنوع است، اما در برخی مغازه ها میوه های قاچاق با اسم های عجیب و غریب یا عرضه محصولات مشابه تولید داخل خارج از فصل روبرو هستیم که ستاد مبارزه با قاچاق کالا با افرادی که بدنبال برهم زدن آرامش بازار و بدست اوردن سودهای هنگفت هستند، باید برخورد جدی کند.

افزایش تقاضا، طلا را گران کرد

قیمت طلای جهانی امروز دوشنبه با افزایش تقاضای امن افزایش یافت زیرا بحران اوکراین هیچ نشانه‌ای از کاهش را نشان نداد، اگر چه این افزایش با طرح اقدامات تهاجمی فدرال رزرو آمریکا برای مبارزه با تورم محدود شد و بدون تغییر در پایین‌ترین سطح دو هفته اخیر خود در هفته گذشته باقی ماند. بهای هر اونس طلا برای تحویل فوری با افزایش 1.40 درصدی به 1923 دلار و 30 سنت رسید و در بازار معاملات آتی آمریکا، بهای هر اونس طلا با افزایش 0.07 درصدی به 1924 دلار و 30 سنت رسید این بروزرسانی قیمت طلا در ساعت 10 و 34 دقیقه صبح به وقت شرقی است. مت سیمپسون، تحلیلگر ارشد بازار در شرکت سیتی ایندکس گفت: امروز اندکی جریان‌های امن به سمت طلا می‌روند زیرا اوکراین رسما ضرب‌الاجل روسیه را رد کرد. دو تن از سیاست‌گذاران فدرال رزرو اعلام کردند که بانک مرکزی باید گام‌های تهاجمی‌تری برای مبارزه با تورم و جلوگیری از افزایش بیشتر این فلز گرانبها بر دارد. به نقل از رویترز، نیل کشکاری، رئیس فدرال رزرو مینیاپولیس گفت که می‌خواهد نرخ بهره را در سال جاری به 1.75 تا 2 درصد افزایش دهد و نرخ‌های بهره بالاتر باعث افزایش هزینه فرصت نگهداری طلای بدون بهره می‌شود. دارایی‌های بزرگ‌ترین صندوق قابل معامله با پشتوانه طلا در جهان، روز جمعه 0.8 درصد افزایش یافت که بالاترین میزان از مارس 2021 بود. پالادیوم با 2.8 درصد افزایش به 2561.25 دلار در هر اونس رسید و هر اونس نقره با 0.4 درصد افزایش به 25.04 دلار و پلاتین 0.8 درصد افزایش یافت و به 1029.65 دلار رسید.

آلمان برای خرید گاز قطر توافق کرد

آلمان در راستای تلاش برای کاهش وابستگی به واردات روسیه، برای خرید گاز از قطر به توافق رسید. این خبر از سوی وزارت اقتصاد آلمان در توییتر اعلام شد. توافق مذکور در سفر آخر هفته رابرت هابک، وزیر اقتصاد آلمان به قطر حاصل شده است. هابک در ویدیویی در توییتر گفت: این منطقه آماده همکاری و سرمایه گذاری بیشتر در پروژه های انرژی تجدیدپذیر است. خبر خوب این است که گاز طبیعی مایع از سوی قطر برای آلمان فراهم خواهد شد. اکنون بر عهده شرکتهاست که توافقهای لازم را منعقد کنند.

بر اساس گزارش بلومبرگ، وزیر اقتصاد آلمان گفت: قطر در حال افزایش استخراج گاز است و ما به گاز بیشتری در کوتاه مدت برای جایگزینی با عرضه روسیه داریم. این موضوعی بود که درباره آن با امیر و وزیر انرژی قطر صحبت کردم.

سعد الکعبی، وزیر انرژی قطر پیشتر اعلام کرده بود در صورت مختل شدن عرضه گاز روسیه به اروپا به دلیل منازعه با اوکراین، نه قطر نه هیچ کشور دیگری ظرفیت این را ندارد عرضه گاز روسیه به این منطقه را با استفاده گاز طبیعی مایع (LNG) جایگزین کند. با توجه به اینکه عمده حجم گاز قطر به قراردادهای بلندمدت برای خریداران آسیایی اختصاص پیدا کرده، حجم گازی که قابل ارسال به اروپاست، تنها 10 تا 15 درصد است. وزیر انرژی قطر گفته بود: تصور می کنم روسیه 30 تا 40 درصد از بازار اروپا را تامین می‌کند. هیچ کشوری وجود ندارد که بتواند این حجم گاز را عرضه کند و ظرفیت انجام این کار از طریق صادرات LNG وجود ندارد.

خیز آرامکوی سعودی برای افزایش تولید نفت

آرامکوی سعودی در پی صعود قیمت نفت به بیش از 100 دلار در هر بشکه، هزینه هدف گذاری شده برای تولید را افزایش می دهد. به گزارش ایسنا، آرامکوی سعودی اعلام کرد درآمد خالص این شرکت در سال 2021 به 110 میلیارد دلار در مقایسه با 49 میلیارد دلار در سال 2020 افزایش یافت. این شرکت هزینه روی سرمایه گذاری و پروژه ها را امسال افزایش داده و به 40 تا 50 میلیارد دلار در مقایسه با 32 میلیارد دلار در سال 2021 می رساند. در حالی که سود نقدی سهامداران در سال گذشته 75 میلیارد دلار بود، آرامکو اعلام کرد یک سهم پاداش برای هر 10 سهم عرضه خواهد کرد. بر اساس گزارش بلومبرگ، آرامکوی سعودی مانند رقیبانی نظیر بریتیش پترولیوم و شورون شاهد رونق چشمگیر در مقایسه با سال 2020 بوده که شیوع ویروس کرونا به درآمدش ضربه زد و این شرکت مجبور شد هزینه ها را کاهش داده و پروژه های متعددی را متوقف کند.

تجارت 3 میلیارد دلاری ایران و کشورهای خزر

سید روح الله لطیفی، سخنگوی گمرک اظهار داشت: از مجموع تجارت 6 میلیون و 956 هزار و 317 تنی کالا به ارزش 3 میلیارد و 69 میلیون و 407 هزار و 301 دلار بین ایران و کشورهای حاشیه دریای مازندران 3 میلیون و 468 هزار و 203 تن کالا به ارزش یک میلیارد و 496 میلیون و 129 هزار و 342 دلار، سهم صادرات کالاهای ایرانی به چهار کشور، روسیه، آذربایجان، ترکمنستان و قزاقستان بوده است که نسبت به مدت مشابه 27.5 درصد در وزن و 27 درصد در ارزش افزایش داشته است. روسیه با خرید یک میلیون و 35 هزار و 63 تن کالا به ارزش 539 میلیون و 393 هزار و 35 دلار و رشد 11و 20 درصدی در وزن و ارزش، در رتبه نخست صادرات کالای ایرانی به کشورهای حاشیه دریای مازندران قرار دارد و پس از آن آذربایجان با خرید 758 هزار و 506 تن کالای ایرانی به ارزش 491 میلیون و 814 هزار و 416 دلار و رشد پنج درصدی در ارزش کالا و کاهش 17 درصدی در وزن قرار گرفته است. ترکمنستان با خرید یک میلیون و 215 هزار و 121 تن کالای ایرانی به ارزش 299 میلیون و 599 هزار و 53 دلار و رشد 105 درصدی در وزن و 160 درصدی در ارزش نسبت به مدت مشابه، سومین مقصد و پس از آن قزاقستان با خرید 459 هزار و 513 تن کالا به ارزش 165 میلیون و 322 هزار و 838 دلار و رشد 65 درصدی در وزن و 13 درصدی در ارزش، مقصد چهارم صادرات ایران به حاشیه خزر است.

لطیفی در خصوص واردات از 4 کشور حوزه خزر توضیح داد: 3 میلیون و 488 هزار و 114 تن کالا به ارزش یک میلیارد و 573 میلیون و 277 هزار و 959 دلار، واردات 11 ماهه کشور از 4 کشور حاشیه دریای مازندران بود که با رشد 19 درصدی در وزن و 53 درصدی در ارزش همراه بوده است. وی در خصوص میزان واردات از هر یک از کشورها گفت: میزان واردات 11 ماهه کشور از روسیه 3 میلیون و 262 هزار و 641 تن به ارزش یک میلیارد و 451 میلیون و 206 هزار و 236 دلار بود که رشد 19 درصدی در وزن و 52 درصدی در ارزش داشته است، قزاقستان دومین فروشنده کالا به ایران در حاشیه خزر با 164 هزار و 540 تن کالا به ارزش 56 میلیون و 267 هزار و 209 دلار و رشد 88.57 درصدی در وزن و ارزش بوده است.

کاهش 40 درصدی صادرات به اقلیم کردستان

سیدکمال حسینی رییس اتاق بازرگانی سنندج در مورد آخرین وضعیت تجاری ایران با اقلیم کردستان عراق اظهار کرد: بر اساس آمار و ارقام صادرات ایران به اقلیم کردستان در سال 1400 حدود 40 درصد کاهش را تجربه کرده است. بخشی از این موضوع به تداخل میان کسانی که در مرز وظیفه دارند برمی‌گردد و برخی مشکلات داخلی مانند قوانین و مقررات مربوط به تجارت نیز تاثیرگذار است. وی ادامه داد: قوانین گاها به صورت متناقض است که یکدیگر را نقض می‌کنند. متاسفانه کارها به صورت زیرساختی انجام نمی‌شود، راه حل‌ها کوتاه‌مدت و لحظه‌ای است و متاسفانه تاثیرات منفی دارد. به نقل از ایلنا؛ رییس اتاق بازرگانی سنندج در مورد وضعیت ترکیه در این اقلیم گفت: توانایی‌ها، ظرفیت‌ها و منابع ایران از ترکیه بهتر است اما متاسفانه در عمل تجارت آنها دو تا سه برابر ما بوده است. GDP این کشور حدود 750 میلیارد دلار است درحالی این میزان برای ایران تقریبا نصف ترکیه است. قبلا می‌گفتیم که بخشی از بازار اقلیم یعنی مناطق سلیمانیه در اختیار ایران است اما حتی در همین مناطق هم امروز کالاهای ترکیه در حال گرفتن جای کالاهای ایرانی هستند.

واردات دارو 2.5 میلیارد دلاری شد

بررسی آخرین وضعیت واردات کالای اساسی در سال گذشته نشان می‌دهد که از ابتدای سال تا 24 اسفندماه بیش از 25.9 میلیون تن به ارزش بیش از 14.7 میلیارد دلار هفت قلم کالای اساسی با ارز ترجیحی وارد کشور شده است که از این میزان 21.7 هزار تن به ارزش بیش از 2.5 میلیارد دلار به دارو، تجهیزات و ملزومات پزشکی اختصاص دارد. طبق آمار گمرک ایران، واردات دارو نسبت به مدت مشابه سال گذشته 31 درصد در وزن و 74 درصد ارزش افزایش داشته است. گر چه سهم اقلام دارویی و پزشکی در تامین ارز با ارز ترجیحی چشمگیر نیست، ولی از نظر ارزش حدود 17 درصد واردات انجام شده با این ارز را در اختیار داشته است.