نه بزرگ داوطلبان به رشتههای بدون آزمون + آمار
داوطلبان پس از یک سال فراز و نشیب رنج ماسک را به جان خریدند تا در جلسه کنکور شرکت کنند این در حالی است که در سال های اخیر بخش عمده ای از صندلی های دانشگاه ها خالی می ماند.
به گزارش مشرق، آموزش عالی در ایران مرحله جدیدی را آغاز کرده است. شیوع پاندمی کروناویروس و تغییرات شرایط زندگی انسان، تعطیلی مراکز آموزش عالی به صورت فیزیکی و آغاز آموزشهای از راه دور و مجازی، تغییرات فرآیند آموزشی همه شرایط جدیدی را فراهم کرده است.
این تغییرات علاوه بر اثرگذاری بر نحوه آموزش بر مهمترین اتفاق سالیانه یک میلیون دانش آموز 17 - 18 ساله نیز اثر گذاشت. پس از شیوع بیماری کرونا مباحث مختلفی از جمله حذف کنکور، عدم برگزاری در شرایط بیماری و واگذاری پذیرش به دانشگاهها مطرح شد و برخی معتقد بودند که در زمانه فعلی با توجه به شرایط شیوع بیماری بهترین راهکار حذف یک آزمون کشوری است.
*س_بیشتر بخوانید:_س* *س_کلید اولیه کنکور سراسری سال 1399 منتشر شد_س* *س_وزیر علوم: به مافیای کنکور اعتقاد ندارم_س*در مقابل بیش از یک میلیون نفر در یک سال گذشته با شرایط سخت آموزشی خود را برای این مسابقه بزرگ آماده کرده بودند و هر نوع تغییر در کنکور، به نحوی استرس جدیدی به داوطلبان وارد میکرد. این در حالی بود که در سال 99 برای اولین بار امکان پذیرش بدون کنکور در 89 رشته دانشگاههای بزرگ و کوچک در سراسر کشور خارج از فرآیند آزمون سراسری فراهم شده بود.
دکتر ابراهیم خدایی - رئیس سازمان سنجش آموزش کشور پیش از این یادآور شده بود: انتخاب رشته رشتههای بدون آزمون که پذیرش در آنها صرفا بر اساس سوابق تحصیلی صورت میگیرد، امسال از فرآیند برگزاری آزمون سراسری جدا شده است و تمامی افراد داوطلب در کنکور میتوانند بدون اینکه در جلسه آزمون شرکت کنند، رشتههای بدون آزمون را انتخاب کنند.
این تصمیم در پی آن اتخاذ شد که از سال 97 و پس از بحثهای فراوان درباره تغییرات تأثیر سوابق تحصیلی و قطعی و مثبت بودن تأثیر سوابق، تغییر نظام آموزش متوسطه و ورود اولین خروجیهای دو نظام آموزشی متوسطه به فرآیند کنکور، شورای سنجش و پذیرش دانشجو تصمیم گرفت که شیوه جدیدی برای پذیرش بر اساس سوابق تحصیلی ارائه کند.
در این شیوه از سال 98 پذیرش دانشجو در رشتههای بدون آزمون در فرآیندی خارج از کنکور اجرا شد و به داوطلبان این امکان داده شد که در یک فرصت 6 ماهه و با بررسی همه جانبه شرایط، دانشگاه و رشته مورد علاقه خود را انتخاب کنند.
استقبال تنها 80 هزار نفر از رشتههای بدون کنکور
اما این بار در زمان شیوع بیماری کرونا ویروس با وجود اطلاع رسانیها و جدا شدن فرآیند انتخاب رشته از کنکور سراسری سال 99، استقبال چندانی از رشتههای بدون آزمون صورت نگرفت و با وجود ایجاد ظرفیتی هم اندازه داوطلبان، تاکنون تنها حدود 80 هزار نفر به این شیوه ثبت نام کرده اند.
نکته مورد توجه این است که کنکور سراسری سال 1399 با سختیها و مشکلات فراوانی در ایام کرونا برگزار شد. این دوره از کنکور که ویژگی منحصربفرد آن تعویق زمانی آن بود برای اولین بار در تاریخ برگزاری کنکور با تعویق دو ماهه برگزار شد. این تعویق به دنبال اوج شیوع بیماری کرونا صورت گرفت و پس از آن در جدل یک هفتهای موافقان و مخالفان برگزاری کنکور، در نهایت موافقان برگزاری، تاکید کردند که این کنکور باید برگزار شود.
ویژگی دیگر این کنکور رعایت پروتکلهای بهداشتی ویژه ایام کرونا بود. داوطلبان باید ماسک میزدند و عوامل اجرایی با لباسهایی سخت و طاقت فرسا باید مدیریت را برعهده میگرفتند.
با همه اینها حاشیهها نیز این کنکور را رها نکرد و حین برگزاری با انتشار تصاویری از سوالات کنکور و کلیدهای آزمونی در فضای مجازی و ارسال عکس از حوزههای امتحانی، به گفته مسئولان سازمان سنجش سعی شد این گونه القا شود که برگزاری آزمون در شرایط کرونا خطا بوده است.
داوطلبان رنج کنکور را به ورود بی دردسر به دانشگاه ترجیح دادند
با این وجود اینکه چرا داوطلبان سعی داشتند با همه این مشکلات برای رشتههای با آزمون به رقابت بپردازند شاید بخش عمده آن به فشار اصلی خانوادهها و مؤسسات کنکوری و شرایط رشتههای درآمدزا باز میگردد.
در کنکور 99 تعداد یک میلیون و 200 هزار نفر برای 155 هزار صندلی (رشتههای با آزمون) دانشگاهها به رقابت پرداختند و این در حالی است که 389 هزار صندلی بدون آزمون در انتظار آنها بوده است و میتوانستند بدون رنج آزمون آنها را انتخاب کنند.
عمده افرادی که در کنکور شرکت میکنند سعی در انتخاب بهترین رشتهها در بهترین دانشگاهها دارند اما شانس یک صندلی برای 8 داوطلب این کار را مشکل میکند. به نظر میرسد رقابت اصلی بر سر رشتههای پزشکی، دندانپزشکی و داروسازی در گروه علوم تجربی و رشتههای مهندسی در گروه علوم ریاضی با وجود هزاران دانش آموز با معدل بالا، رقابت نفسگیری است که فشار روانی خانوادهها و مؤسسات کنکوری نیز این رقابت را تشدید میکند.
چرا 89 رشته بدون کنکور برای کنکوریها جذاب نیست
از سوی دیگر به نظر میرسد که 89 رشته بدون آزمون از جذابیت کافی برخوردار نیستند و با وجود اهمیت رشتههای کاربردی در آینده شغلی افراد همچنان ماجرا بر مدار قبلی میگردد و همچنان علوم انسانی در صدر رشتههای بدون آزمون قرار دارد.
بیش از 55 درصد این صندلیها به گروه علوم انسانی و بعد از آن 30 درصد رشتههای بدون آزمون به گروه علوم ریاضی و فنی اختصاص دارد. سهم گروه علوم تجربی از این صندلیها 8 درصد است. گروههای زبانهای خارجی و هنر هم دارای سهمی 4 درصدی و 3 درصدی از این صندلیها دارند.
این در حالی است که نظام آمایش سرزمین آموزش عالی در کشور هنوز در کش و قوس تصویب و بررسی بسر میبرد و این موضوع نشان میدهد که اگر آمایش سرزمین آموزش عالی سریعتر سامان یابد میتوان امیدوار بود که پراکندگی رشتهها و دانشگاهها در استانهای کشور با آهنگی مناسبتر بروز کند و داوطلبی که در شهر و استان خود رشته و دانشگاه مورد علاقه اش را می بیند آن را انتخاب کند تا به جای اینکه راهی دیاری دیگر شود.
سهم صندلیهای بدون آزمون دانشگاهها در گروههای آزمایشی 5 گانه
سهم کمتر استانهای کم برخوردار از رشتههای بدون آزمون
بررسی کدرشته محلهای دفترچه راهنمای رشتههای بدون آزمون (پذیرش صرفا با سوابق تحصیلی) نشان میدهد که سهم استانهای مختلف از گروههای 5 گانه آزمایشی به شکلی است که بازهم تمرکز اصلی بر استانهای برخوردار است و استانهای کم برخوردار حتی از رشتههای بدون آزمون هم سهم کمتری دارند.
نکته دیگر در رشتههای بدون آزمون سهم بالای رشتههای دانشگاه پیام نور و مؤسسات آموزش عالی غیرانتفاعی در پذیرش دانشجو است. به گفته رئیس سازمان سنجش 20 درصد رشتههای دورههای روزانه، 55 درصد رشتههای دورههای شبانه یا نوبت دوم و بیش از 90 درصد رشتههای پیام نور و مؤسسات غیرانتفاعی به رشتههای بدون آزمون اختصاص دارد.
به نظر میرسد یکی دیگر از عوامل عدم جذابیت رشتههای بدون آزمون تمرکز اصلی در بخش پرداخت شهریه باشد. هزینههای تحصیل در دانشگاهها در شرایط اقتصادی موجب شده است که رقابت اصلی در دورههای روزانه دانشگاهها که تحصیل در آنها رایگان است، باشد و از همین رو رشتههای مرتبط با دانشگاه آزاد، دانشگاه پیام نور، مؤسسات غیرانتفاعی که مستلزم پرداخت شهریه هستند از جذابیت کمتری برخوردارند و افراد تنها در صورت اینکه در جای دیگری قبول نشود این رشتهها را انتخاب میکنند.
جایگاه رشتههای پرطرفدار در بدون کنکورها
اما در این میان رشتههای پرطرفدار هم سهم مناسبی از رشته محلهای بدون آزمون دارند. بر اساس مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی 9 رشته در علوم ریاضی و فنی و علوم انسانی جز رشتههای پرمتقاضی محسوب میشوند و نکته مورد توجه این است که در دفترچه انتخاب رشته بدون آزمون پذیرش مهرماه سال 1399 بخش عمده ای از ظرفیتهای دانشگاه که امکان ورود به آنها بدون شرکت در کنکور امکان پذیر است به رشتههای پرمتقاضی اختصاص دارد.
چه کسانی میتوانند در این شیوه وارد دانشگاه شوند
دانش آموزان سال آخر دوره متوسطه نظام جدید آموزشی 6-3-3 میتوانند در این مرحله از پذیرش ثبت نام کنند و بعد از اتمام امتحانات نهایی و دریافت کارنامه از آموزش و پرورش، معدل کتبی خود را درج کنند.
تمامی کسانی که دیپلم نظام آموزشی جدید (6-3- 3) با اخذ حداکثر تاریخ 31 مرداد 1398 دارند.
تمامی کسانی که مدرک پیش دانشگاهی (نظام سالی واحدی یا ترمی واحدی) با اخذ حداکثر تاریخ 31 شهریور 1398 دارند.
تمامی کسانی که دیپلم نظام قدیم دارند.
تمامی کسانی که مدرک کاردانی (فوق دیپلم) دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی و کاردانی پیوسته آموزشکدههای فنی و حرفهای دارند.
ممنوعیت ثبت نام: دارندگان دیپلم فنی و حرفهای و کاردانش نظام قدیم هنرستان که فاقد مدرک پیش دانشگاهی و یا مدرک کاردانی هستند حق ثبت نام و شرکت در این مرحله را ندارند و در صورت ثبت نام و انتخاب رشته به عنوان متخلف شناخته شده و برابر ضوابط با آنان برخورد خواهد شد.
سهمیههای پذیرش بدون آزمون
سهمیههای پذیرش بدون آزمون همانند سهمیههای پذیرش در رشتههای با آزمون است. سهمیه مناطق، سهمیه رزمندگان، ایثارگران و خانواده شهدا، سهمیه داوطلبان آزمون سراسری در مناطق درگیر بلایای طبیعی، سهمیه مناطق محروم، سهمیه داوطلبان شهرستانهای جنوب استان کرمان (جیرفت، عنبرآباد، کهنوج، رودبار جنوب، قلعه گنج و منوجان) و شهرستان بشاگرد در استان هرمزگان، سهمیه داوطلبان شهرستان ابوموسی در استان هرمزگان از جمله سهمیههای این دوره است.
همه پذیرفته شدگان در رشتههای روزانه (از همه مناطق)، بابت تحصیل رایگان، تعهد دارند که حداکثر یک سال پس از فارغ التحصیلی، در هر منطقهای از کشور که دولت در صورت نیاز برای آنها تعیین میکند، خدمت کنند.
وضعیت استانها در گروههای آزمایشی 5 گانه
در این نوشتار وضعیت رشتههای بدون آزمون به تفکیک استانهای کشور مورد بررسی قرار گرفته است.
* نکته قابل ذکر در این بخش این است که اصلاحات دفترچه مبنی بر اضافه شدن محدود ظرفیت و تغییر شرایط برخی از دانشگاهها در مقال بررسی نشده است.
کدام دانشگاهها در رشتههای بدون آزمون دانشجو میپذیرند
تقریبا در تمامی استانها به جز استان تهران تمامی دانشگاههای بزرگ هر استان در رشتههای بدون آزمون دانشجو میپذیرند. تمامی واحدهای دانشگاه پیام نور هر استان و تمامی مراکز غیرانتفاعی نیز در پذیرش دانشجو سهم دارند.
ردیف استان کل ظرفیت ظرفیت در دورهها ظرفیت در گروههای آزمایشی ظرفیت رشتههای پرطرفدار علوم انسانی ظرفیت رشتههای پرطرفدار علوم ریاضی 1 آذربایجان شرقی 17 هزار و 709 نفرروزانه: 734 نفر
شبانه: 310 نفر
پیام نور: 9 هزار و 205 نفر
غیرانتفاعی: 7 هزار و 160 نفر
مجازی: 300 نفر
علوم انسانی: 9791 نفر
علوم تجربی: 1750 نفر
علوم ریاضی: 4658 نفر
زبانهای خارجی: 790 نفر
هنر: 720 نفر
حقوق: 1165 نفر
روانشناسی: 850 نفر
حسابداری: 1620 نفر
مهندسی برق: 300 نفر
مهندسی مکانیک: 160 نفر
مهندسی کامپیوتر: 820 نفر
مهندسی عمران: 360 نفر
مهندسی معماری: 510 نفر
مهندسی صنایع: 390 نفر
2 آذربایجان غربی 15 هزار و 315 نفرروزانه: 495 نفر
شبانه: ---
پیام نور: 8 هزار و 360 نفر
غیرانتفاعی: 6 هزار و 460 نفر
مجازی: 300 نفر
علوم انسانی: 9440 نفر
علوم تجربی: 1620 نفر
علوم ریاضی: 3525 نفر
زبانهای خارجی: 710 نفر
هنر: 20 نفر
حقوق: 920 نفر
روانشناسی: 840 نفر
حسابداری: 1230 نفر
مهندسی برق: 230 نفر
مهندسی مکانیک: 150 نفر
مهندسی کامپیوتر: 640 نفر
مهندسی عمران: 300 نفر
مهندسی معماری: 290 نفر
مهندسی: صنایع 230 نفر
3 اردبیل 6 هزار و 70 نفرروزانه: 545 نفر
شبانه: 270 نفر
پیام نور: 3 هزار و 935 نفر
غیرانتفاعی: 1 هزار و 320 نفر
علوم انسانی: 3500 نفر
علوم تجربی: 715 نفر
علوم ریاضی: 1635 نفر
زبانهای خارجی: 200 نفر
هنر: 20 نفر
حقوق: 660 نفر
روانشناسی 440 نفر
حسابداری 460 نفر
مهندسی برق: 40 نفر
مهندسی مکانیک: 40 نفر
مهندسی کامپیوتر: 180 نفر
مهندسی عمران: 230 نفر
مهندسی معماری: 120 نفر
مهندسی صنایع: 110 نفر
4 اصفهان 32 هزار و 249 نفرروزانه: 204 نفر
شبانه: 135 نفر
پیام نور: 12 هزار و 290 نفر
غیرانتفاعی: 19 هزار و 620 نفر
علوم انسانی: 17908 نفر
علوم تجربی: 1650 نفر
علوم ریاضی: 10099 نفر
زبانهای خارجی: 1495 نفر
هنر: 1097 نفر
حقوق: 1950 نفر
روانشناسی: 1520 نفر
حسابداری: 2190 نفر
مهندسی برق: 770 نفر
مهندسی مکانیک: 500 نفر
مهندسی کامپیوتر: 1395 نفر
مهندسی عمران: 800 نفر
مهندسی معماری: 940 نفر
مهندسی صنایع: 740 نفر
5 البرز 3 هزار و 950 نفرروزانه: 60 نفر
شبانه: --- نفر
پیام نور: 3 هزار و 210 نفر
غیرانتفاعی: 680 نفر
علوم انسانی: 2170 نفر
علوم تجربی: 220 نفر
علوم ریاضی: 1190 نفر
زبانهای خارجی: 130 نفر
هنر: 240 نفر
حقوق: 150 نفر
روانشناسی --- نفر
حسابداری: 130 نفر
مهندسی برق: 40 نفر
مهندسی مکانیک: 30 نفر
مهندسی کامپیوتر: 230 نفر
مهندسی عمران 60 نفر
مهندسی معماری: 40 نفر
مهندسی صنایع: 90 نفر
6 ایلام 4 هزار و 505 نفرروزانه: 435 نفر
شبانه: 138 نفر
پیام نور: 2 هزار و 410 نفر
غیرانتفاعی: 1520 نفر
علوم انسانی: 2900 نفر
علوم تجربی: 565 نفر
علوم ریاضی: 965 نفر
زبانهای خارجی: 75 نفر
هنر ---
علوم انسانی حقوق 450 نفر، روانشناسی 140 نفر و حسابداری 440 نفرمهندسی برق: 60 نفر
مهندسی مکانیک: 30 نفر
مهندسی کامپیوتر: 110 نفر
مهندسی عمران: 100 نفر
مهندسی معماری: 90 نفر
مهندسی صنایع: 80 نفر
7 بوشهر 6 هزار و 145 نفرروزانه: 290 نفر
شبانه: ---- نفر
پیام نور: 4 هزار و 155 نفر
غیرانتفاعی: 1700 نفر
علوم انسانی: 3350 نفر
علوم تجربی: 755 نفر
علوم ریاضی: 1690 نفر
زبانهای خارجی: 310 نفر
هنر: 40 نفر
حقوق: 540 نفر
روانشناسی: 260 نفر
حسابداری: 580 نفر
مهندسی برق: 230 نفر
مهندسی مکانیک: 130 نفر
مهندسی کامپیوتر: 320 نفر
مهندسی عمران: 170 نفر
مهندسی معماری: 170 نفر
مهندسی صنایع: 100 نفر
8 تهران 15 هزار و 260 نفرروزانه: 45 نفر
شبانه: 100 نفر
پیام نور: 8 هزار و 455 نفر
غیرانتفاعی: 4560 نفر
مجازی غیر انتفاعی: 2100 نفر
علوم انسانی: 6970 نفر
علوم تجربی: 710 نفر
علوم ریاضی: 3965 نفر
زبانهای خارجی: 875 نفر
هنر: 1440 نفر
حقوق: 410 نفر
روانشناسی: 280 نفر
حسابداری: 310 نفر
مهندسی برق: 120 نفر
مهندسی مکانیک: 40 نفر
مهندسی کامپیوتر: 840 نفر
مهندسی عمران 230 نفر
مهندسی معماری: 160 نفر
مهندسی صنایع: 310 نفر
9 چهارمحال و بختیاری 4 هزار و 275 نفرروزانه: 275 نفر
شبانه: 60 نفر
پیام نور: 3 هزار و 480 نفر
غیرانتفاعی: 460 نفر
علوم انسانی: 3085 نفر
علوم تجربی: 425 نفر
علوم ریاضی: 535 نفر
زبانهای خارجی: 170 نفر
هنر: 60 نفر
حقوق: 460 نفر
روانشناسی: 350 نفر
حسابداری: 520 نفر
مهندسی برق ---- نفر
مهندسی مکانیک: 40 نفر
مهندسی کامپیوتر: 170 نفر
مهندسی عمران: 40 نفر
مهندسی معماری: 90 نفر
مهندسی صنایع: 50 نفر
10 خراسان جنوبی 6 هزار نفرروزانه: 1215 نفر
شبانه: 355 نفر
پیام نور: 3 هزار و 630 نفر
غیرانتفاعی: 800 نفر
علوم انسانی: 3050 نفر
علوم تجربی: 560 نفر
علوم ریاضی: 1945 نفر
زبانهای خارجی: 265 نفر هنر 180
حقوق: 460 نفر
روانشناسی: 570 نفر
حسابداری: 370 نفر
مهندسی برق: 110 نفر
مهندسی مکانیک: 130 نفر
مهندسی کامپیوتر: 330 نفر
مهندسی عمران 230 نفر
مهندسی معماری: 100 نفر
مهندسی صنایع: 100 نفر
ادامه جدول بررسی وضعیت پذیرش دانشجوی بدون آزمون در استانهای مختلف
ردیف استان کل ظرفیت ظرفیت در دورهها ظرفیت در گروههای آزمایشی ظرفیت رشتههای پرطرفدار علوم انسانی ظرفیت رشتههای پرطرفدار علوم ریاضی 11 خراسان رضوی 32 هزار و 512 نفرروزانه: 2475 نفر
شبانه: 1637 نفر
پیام نور: 9 هزار و 150 نفر
غیرانتفاعی: 19 هزار و 250 نفر
علوم انسانی: 17015 نفر
علوم تجربی: 2122 نفر
علوم ریاضی: 10435 نفر
زبانهای خارجی: 2070 نفر
هنر: 870 نفر
حقوق: 1260 نفر
روانشناسی: 1580 نفر
حسابداری: 1840 نفر
مهندسی برق: 915 نفر
مهندسی مکانیک: 540 نفر
مهندسی کامپیوتر: 210 نفر
مهندسی عمران: 1030 نفر
مهندسی معماری: 870 نفر
مهندسی صنایع: 710 نفر
12 خراسان شمالی 6 هزار و 160 نفرروزانه: 1660 نفر
شبانه: 240 نفر
پیام نور: 2 هزار و 240 نفر
غیرانتفاعی: 2020 نفر
علوم انسانی: 3140 نفر
علوم تجربی: 390 نفر
علوم ریاضی: 2240 نفر
زبانهای خارجی: 350 نفر
هنر: 40 نفر
حقوق: 340 نفر
روانشناسی: 380 نفر
حسابداری: 390 نفر
مهندسی برق: 110 نفر
مهندسی مکانیک: 170 نفر
مهندسی کامپیوتر: 270 نفر
مهندسی عمران: 120 نفر
مهندسی معماری: 80 نفر
مهندسی: صنایع 190 نفر
13 خوزستان 17 هزار و 90 نفرروزانه: 800 نفر
شبانه: 70 نفر
پیام نور: 13 هزار و 460 نفر
غیرانتفاعی: 2 هزار و 760 نفر
علوم انسانی: 10590 نفر
علوم تجربی: 1705 نفر
علوم ریاضی: 3740 نفر
زبانهای خارجی: 905 نفر
هنر: 150 نفر
حقوق: 1000 نفر
روانشناسی 950 نفر
حسابداری 880 نفر
مهندسی برق: 240 نفر
مهندسی مکانیک: 120 نفر
مهندسی کامپیوتر: 1050 نفر
مهندسی عمران: 220 نفر
مهندسی معماری: 170 نفر
مهندسی صنایع: 410 نفر
14 زنجان 6 هزار و 465 نفرروزانه: 180 نفر
شبانه: 115 نفر
پیام نور: 3 هزار و 170 نفر
غیرانتفاعی: 3 هزار و نفر
علوم انسانی: 3900 نفر
علوم تجربی: 595 نفر
علوم ریاضی: 1710 نفر
زبانهای خارجی: 200 نفر
هنر: 60 نفر
حقوق: 450 نفر
روانشناسی: 310 نفر
حسابداری: 610 نفر
مهندسی برق: 160 نفر
مهندسی مکانیک: 180 نفر
مهندسی کامپیوتر: 210 نفر
مهندسی عمران: 210 نفر
مهندسی معماری: 190 نفر
مهندسی صنایع: 140 نفر
15 سمنان 12 هزار و 214 نفرروزانه: 180 نفر
شبانه: 115 نفر
پیام نور: 3 هزار و 170 نفر
غیرانتفاعی: 3 هزار و نفر
علوم انسانی: 6274 نفر
علوم تجربی: 845 نفر
علوم ریاضی: 4675 نفر
زبانهای خارجی: 200 نفر
هنر: 220 نفر
حقوق: 450 نفر
روانشناسی 310 نفر
حسابداری: 610 نفر
مهندسی برق: 160 نفر
مهندسی مکانیک: 180 نفر
مهندسی کامپیوتر: 210 نفر
مهندسی عمران 210 نفر
مهندسی معماری: 190 نفر
مهندسی صنایع: 140 نفر
16 سیستان و بلوچستان 11 هزار و 150 نفرروزانه: 2 هزار و 180 نفر
شبانه: 2 هزار و 210 نفر
پیام نور: 3 هزار و 805 نفر
غیرانتفاعی: 2 هزار و 600 نفر
پردیس خودگردان: 355 نفر
علوم انسانی: 5370 نفر
علوم تجربی: 2210 نفر
علوم ریاضی: 2655 نفر
زبانهای خارجی: 770 نفر
هنر 145 نفر
حقوق: 460 نفر
روانشناسی: 370 نفر
حسابداری: 330 نفر
مهندسی برق: 245 نفر
مهندسی مکانیک: 185 نفر
مهندسی کامپیوتر: 390 نفر
مهندسی عمران 335
مهندسی معماری: 260 نفر
مهندسی صنایع: 125 نفر
17 فارس 24 هزار و 120 نفرروزانه: یک هزار نفر
شبانه: 105 نفر
پیام نور: 12 هزار و 915 نفر
غیرانتفاعی: 9 هزار و 620 نفر
مجازی: 480 نفر
علوم انسانی: 13785 نفر
علوم تجربی: 1410 نفر
علوم ریاضی: 6185 نفر
زبانهای خارجی: 1230 نفر
هنر: 1510 نفر
حقوق: 2050 نفر
روانشناسی: 1300 نفر
حسابداری: 1730 نفر
مهندسی برق: 380 نفر
مهندسی مکانیک: 250 نفر
مهندسی کامپیوتر: 950 نفر
مهندسی عمران: 410 نفر
مهندسی معماری: 490 نفر
مهندسی صنایع: 380 نفر
18 قزوین 17 هزار و 220 نفرروزانه: 60 نفر
شبانه: 30 نفر
پیام نور: 2 هزار و 670 نفر
غیرانتفاعی: 14 هزار و 660 نفر
علوم انسانی: 9140 نفر
علوم تجربی: 450 نفر
علوم ریاضی: 7120 نفر
زبانهای خارجی: 460 نفر
هنر: 250 نفر
حقوق: 710 نفر
روانشناسی: 450 نفر
حسابداری: 790 نفر
مهندسی برق: 580 نفر
مهندسی مکانیک: 380 نفر
مهندسی کامپیوتر: 810 نفر
مهندسی عمران 420 نفر
مهندسی معماری: 420 نفر
مهندسی صنایع: 410 نفر
19 قم 8 هزار و 260 نفرروزانه: 90 نفر
شبانه: 40 نفر
پیام نور: 1810 نفر
غیرانتفاعی: 5020 نفر
مجازی: 700 نفر
مجازی غیرانتفاعی: 600 نفر
علوم انسانی: 5815 نفر
علوم تجربی: 290 نفر
علوم ریاضی: 1450 نفر
زبانهای خارجی: 320 نفر
هنر: 60 نفر
حقوق: 160 نفر
روانشناسی: 410 نفر
حسابداری: 320 نفر
مهندسی برق 120 نفر
مهندسی مکانیک: 60 نفر
مهندسی کامپیوتر: 260 نفر
مهندسی عمران: 180 نفر
مهندسی معماری: 180 نفر
مهندسی صنایع: 160 نفر
20 کردستان 6 هزار و 570 نفرروزانه: 615 نفر
شبانه: 245 نفر
پیام نور: 4 هزار و 320 نفر
غیرانتفاعی: 1 هزار و 390 نفر
علوم انسانی: 3660 نفر
علوم تجربی: 715 نفر
علوم ریاضی: 1780 نفر
زبانهای خارجی: 300 نفر
هنر: 115 نفر
حقوق: 400 نفر
روانشناسی: 300 نفر
حسابداری: 390 نفر
مهندسی برق: 40 نفر
مهندسی مکانیک: 60 نفر
مهندسی کامپیوتر: 320 نفر
مهندسی عمران 110 نفر
مهندسی معماری: 150 نفر
مهندسی صنایع: 20 نفر
ادامه جدول بررسی وضعیت پذیرش دانشجوی بدون آزمون در استانهای مختلف
ردیف استان کل ظرفیت ظرفیت در دورهها ظرفیت در گروههای آزمایشی ظرفیت رشتههای پرطرفدار علوم انسانی ظرفیت رشتههای پرطرفدار علوم ریاضی 21 کرمان 17 هزار و 865 نفرروزانه: 1590 نفر
شبانه: 1855 نفر
پیام نور: 7 هزار و 150 نفر
غیرانتفاعی: 7 هزار و 90 نفر
علوم انسانی: 9542 نفر
علوم تجربی: 1710 نفر
علوم ریاضی: 5593 نفر
زبانهای خارجی: 660 نفر
هنر: 180 نفر
حقوق: 910 نفر
روانشناسی: 1399 نفر
حسابداری: 1339 نفر
مهندسی برق: 390 نفر
مهندسی مکانیک: 290 نفر
مهندسی کامپیوتر: 745 نفر
مهندسی عمران: 479 نفر
مهندسی معماری: 340 نفر
مهندسی صنایع: 245 نفر
22 کرمانشاه 8 هزار و 900 نفرروزانه: 460 نفر
شبانه: 270 نفر
پیام نور: 4 هزار و 930 نفر
غیرانتفاعی: 3 هزار و 240 نفر
علوم انسانی: 5310 نفر
علوم تجربی: 830 نفر
علوم ریاضی: 2230 نفر
زبانهای خارجی: 470 نفر
هنر: 60 نفر
حقوق: 820 نفر
روانشناسی: 590 نفر
حسابداری: 650 نفر
مهندسی برق: 120 نفر
مهندسی مکانیک: 120 نفر
مهندسی کامپیوتر: 230 نفر
مهندسی عمران: 240 نفر
مهندسی معماری: 120 نفر
مهندسی: صنایع 100 نفر
23 کهگیلویه و بویراحمد 4 هزار و 475 نفرروزانه: 535 نفر
شبانه: 110 نفر
پیام نور: 2 هزار و 730 نفر
غیرانتفاعی: 1 هزار و 100 نفر
علوم انسانی: 3040 نفر
علوم تجربی: 550 نفر
علوم ریاضی: 805 نفر
زبانهای خارجی: 80 نفر
هنر: --- نفر
حقوق: 250 نفر
روانشناسی 420 نفر
حسابداری 470 نفر
مهندسی برق: 60 نفر
مهندسی مکانیک: 20 نفر
مهندسی کامپیوتر: 70 نفر
مهندسی عمران: 30 نفر
مهندسی معماری: 20 نفر
مهندسی صنایع: 20 نفر
24 گلستان 13 هزار و 850 نفرروزانه: 1150 نفر
شبانه: 460 نفر
پیام نور: 3 هزار و 120 نفر
غیرانتفاعی: 9 هزار و 120 نفر
علوم انسانی: 7145 نفر
علوم تجربی: 1320 نفر
علوم ریاضی: 4550 نفر
زبانهای خارجی: 395 نفر
هنر: 440 نفر
حقوق: 720 نفر
روانشناسی: 620 نفر
حسابداری: 880 نفر
مهندسی برق: 380 نفر
مهندسی مکانیک: 200 نفر
مهندسی کامپیوتر: 680 نفر
مهندسی عمران: 560 نفر
مهندسی معماری: 280 نفر
مهندسی صنایع: 140 نفر
25 گیلان 16 هزار و 470 نفرروزانه: 300 نفر
شبانه: 220 نفر
پیام نور: 4 هزار و 630 نفر
غیرانتفاعی: 11 هزار و 320 نفر
علوم انسانی: 8660 نفر
علوم تجربی: 950 نفر
علوم ریاضی: 6530 نفر
زبانهای خارجی: 250 نفر
هنر: 80 نفر
حقوق: 840 نفر
روانشناسی 610 نفر
حسابداری: 1220 نفر
مهندسی برق: 640 نفر
مهندسی مکانیک: 220 نفر
مهندسی کامپیوتر: 950 نفر
مهندسی عمران 720 نفر
مهندسی معماری: 770 نفر
مهندسی صنایع: 510 نفر
26 لرستان 7 هزار و 680 نفرروزانه: 1 هزار و 65 نفر
شبانه:235 نفر
پیام نور: 4 هزار و 340 نفر
غیرانتفاعی: 2 هزار و 40 نفر
علوم انسانی: 4025 نفر
علوم تجربی: 885 نفر
علوم ریاضی: 2360 نفر
زبانهای خارجی: 410 نفر
هنر --- نفر
حقوق: 520 نفر
روانشناسی: 510 نفر
حسابداری: 490 نفر
مهندسی برق: 150 نفر
مهندسی مکانیک: 40 نفر
مهندسی کامپیوتر: 570 نفر
مهندسی عمران 220 نفر
مهندسی معماری: 110 نفر
مهندسی صنایع: 80 نفر
27 مازندران 41 هزار و 480 نفرروزانه: 545 نفر
شبانه: 635 نفر
پیام نور: 6 هزار و 420 نفر
غیرانتفاعی: 33 هزار و 880 نفر
علوم انسانی: 19105 نفر
علوم تجربی: 3085 نفر
علوم ریاضی: 16070 نفر
زبانهای خارجی: 1080 نفر
هنر: 2140 نفر
حقوق: 1390 نفر
روانشناسی: 1740 نفر
حسابداری: 2720 نفر
مهندسی برق: 1460 نفر
مهندسی مکانیک: 710 نفر
مهندسی کامپیوتر: 1950 نفر
مهندسی عمران: 1500 نفر
مهندسی معماری: 1950 نفر
مهندسی صنایع: 1070 نفر
18 مرکزی 8 هزار و 440 نفرروزانه: 530 نفر
شبانه: 530 نفر
پیام نور: 4 هزار و 310 نفر
غیرانتفاعی: 3 هزار و 540 نفر
علوم انسانی: 4780 نفر
علوم تجربی: 455 نفر
علوم ریاضی: 2765 نفر
زبانهای خارجی: 200 نفر
هنر: 240 نفر
حقوق: 650 نفر
روانشناسی: 630 نفر
حسابداری: 790 نفر
مهندسی برق: 120 نفر
مهندسی مکانیک: 210 نفر
مهندسی کامپیوتر: 430 نفر
مهندسی عمران 230 نفر
مهندسی معماری: 160 نفر
مهندسی صنایع: 280 نفر
29 هرمزگان 5 هزار و 981 نفرروزانه: 275 نفر
شبانه: 86 نفر
پیام نور: 4 هزار و 330 نفر
غیرانتفاعی: 880 نفر
پردیس خودگردان: 410 نفر
علوم انسانی: 3656 نفر
علوم تجربی: 645 نفر
علوم ریاضی: 1420 نفر
زبانهای خارجی: 240 نفر
هنر: 20 نفر
حقوق: 490 نفر
روانشناسی: 400 نفر
حسابداری: 370 نفر
مهندسی برق 160 نفر
مهندسی مکانیک: 130 نفر
مهندسی کامپیوتر: 250 نفر
مهندسی عمران: 150 نفر
مهندسی معماری: 70 نفر
مهندسی صنایع: 180 نفر
30 همدان 8 هزار و 810 نفرروزانه: 275 نفر
شبانه: 86 نفر
پیام نور: 4 هزار و 330 نفر
غیرانتفاعی: 880 نفر
علوم انسانی: 4855 نفر
علوم تجربی: 1375 نفر
علوم ریاضی: 2320 نفر
زبانهای خارجی: 200 نفر
هنر: 60 نفر
حقوق: 560 نفر
روانشناسی: 550 نفر
حسابداری: 630 نفر
مهندسی برق: 90 نفر
مهندسی مکانیک: 90 نفر
مهندسی کامپیوتر: 410 نفر
مهندسی عمران 170 نفر
مهندسی معماری: 170 نفر
مهندسی صنایع: 100 نفر
31 یزد 7 هزار و 25 نفرروزانه: 380 نفر
شبانه: 45 نفر
پیام نور: 3 هزار و 780 نفر
غیرانتفاعی: 2 هزار و 820 نفر
علوم انسانی: 4160 نفر
علوم تجربی: 560 نفر
علوم ریاضی: 1340 نفر
زبانهای خارجی: 295 نفر
هنر: 670 نفر
حقوق: 570 نفر
روانشناسی: 520 نفر
حسابداری: 600 نفر
مهندسی برق: 100 نفر
مهندسی مکانیک: 80 نفر
مهندسی کامپیوتر: 240 نفر
مهندسی عمران 100 نفر
مهندسی معماری: 170 نفر
مهندسی صنایع: 190 نفر
تعداد 89 رشته در گروه رشتههای بدون آزمون وجود دارند که این رشتهها در 5 گروه آزمایشی قرار دارند. تنها رشتههای علوم پزشکی بسیار محدودیت دارند و تنها در دو دانشگاه علوم پزشکی اراک و گناباد کاردانی بهداشت عمومی گرایش مبارزه با بیماریها و کاردانی بهداشت عمومی گرایش بهداشت خانواده به صورت محدود ارائه شده است.
وضعیت ظرفیت پذیرش بدون آزمون در استانهای کشور
رشتههای بدون کنکور در دوره روزانه نیز در دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی مختلف ارائه شده اند. 89 رشته در این گروه وجود دارند.
جدول رشتههای بدون کنکور پذیرش مهرماه سال 1399
دانشگاههای استانهای مختلف که در این دوره پذیرش دانشجوی بدون آزمون دارند نیز در سه بخش دانشگاههای دولتی، دانشگاههای پیام نور و مراکز آموزش عالی غیرانتفاعی و غیردولتی تقسیم بندی میشوند.
جدول دانشگاههای دولتی دارای رشتههای بدون کنکور پذیرش مهرماه سال 1399
بررسیهای پذیرش بدون آزمون در این دوره نشان میدهد همانند گذشته رشتههای علوم انسانی و دورههای غیرانتفاعی بیشترین میزان ظرفیت را به خود اختصاص داده اند.
به گزارش مهر، بررسی وضعیت رشتهها و دانشگاههای کشور در پذیرش بدون آزمون نشان میدهد که نیاز است از سوی نظام آموزش عالی جذابیت کافی برای رشتههای بدون آزمون که به نوعی مقدمه برای «حذف کنکور» نیز به شمار میروند، ایجاد شود. در حالی که بخش عمده این ظرفیت هر ساله خالی میماند و داوطلبی علاقمند به تحصیل در این بخشها نیست، علت آن باید از سوی صاحبنظران آموزش عالی بررسی شود.
این اتفاق درحالی رخ میدهد که بسیاری بر این باور هستند که کنکور چند ساعته و چند گزینهای ملاک مناسبی برای سنجش ورود به دانشگاه نیست و از سوی دیگر تیغ تیز کنکور با وجود ظرفیت کافی بدون آزمون، هنوز کند نشده است و این امر نشان دهنده حلقه مفقوده ای است که لازم است به آن پرداخته شود. پاسخ به چرایی این موضوع از سوی صاحبنظران نظام آموزش عالی میتواند شرایط بهتری را رقم بزند.
از سوی دیگر شاید نیاز باشد چرایی ایجاد رشتههای بدون آزمون بیش از پیش برای داوطلبان و خانوادههای آنها اطلاع رسانی شود تا با آگاهی و آرامش بیشتری قدم در راه ورود به دانشگاه بگذارند.
منبع: مهر