هنرمندان سفیران فرهنگی و مایه مباهات مردم هستند
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: شرایط برای جهش فرهنگی در کشور فراهم است، و هنرمندان ما سفیران فرهنگی و مایه مباهات مردم هستند.
محمدمهدی اسماعیلی، وزیر فرهنگ و ارشاد سلامی در نشست با هنرمندان و فعالان صنایع دستی و خلاق اعزامی به مسکو برای شرکت در هفته فرهنگی ایران و روسیه که شامگاه دوشنبه برگزار شد، گفت: شرایط منطقهای و بینالمللی، فرصتهای خوبی را برای توسعه مناسبات ایران با دیگر کشورها به ویژه همسایگان فراهم کرده است. مأموریت مهم اهالی فرهنگ این است که در جهت تببین، تسهیل و تعمیق این ارتباطات تلاش کنند.
وی با قدردانی از تلاش سفیر و رایزن فرهنگی کشورمان در روسیه و همچنین سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی به دلیل برگزاری این رویداد مهم ادامه داد: شرایط در کشور برای جهش فرهنگی فراهم است. جمعبندی دولت مردمی، توسعه مناسبات با کشورهای همسایه و تقویت ارتباطات برای پر کردن خلاءهاست، باید تلاشها در این عرصه با نگاه فرهنگی همراه باشد.
اسماعیلی گفت: پایداری مناسبات دوجانبه با دیگر کشورها در گرو پیوند خوردن روابط با عنصر فرهنگ و افکار عمومی است. امروز با توجه به سطح راهبردی مناسبات جمهوری اسلامی ایران و فدراسیون روسیه، همراهی و نقشآفرینی اهالی فرهنگ و هنر گامی در راستای تأمین منافع ملی و مناسبات پایدار با این کشور همسایه در دریای خزر و دیگر کشورها خواهد بود.
از استعمار فکری 200 ساله رنج میبریم
وزیر فرهنگ در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به پیشرفتها و توانمندیهای داخلی گفت: شاید برخی سخن از بزرگی دستاوردهای انقلاب اسلامی در شرایطی که مردم درگیر مشکلات روزمره هستند را اغراق تلقی کنند. اما بیتردید خارج از جغرافیای کشور قدرت و عظمت ایران به وضوح درک و مشاهده میشود.
وی با اشاره به سفرنامههای سیاحان ایرانی در دوره قاجاریه که با نگاه حیرتآور به غرب نگاه میکردند، گفت: ما از استعمار فکری 200 ساله به یادگار مانده از آن دوران رنج میبریم.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی یکی از اهداف انقلاب اسلامی را زدودن این استعمار فکری عنوان کرد و تصریح کزد: در حوزه فرهنگ و هنر نیاز داریم که هم در تعاملات خود و هم در پیوند با رخدادهایی که در کانون تحولات منطقه در ایران رخ داده است، عظمت و تغییر هندسه قدرت را درک کنیم. چرا که امروز جمهوری اسلامی ایران به رشد بالقوه در همه بخشها و نقطه ثقل دست یافته است.
اسماعیلی با اشاره به استقبال پرشور مردم و جوانان کشور ونزوئلا از رئیسجمهوری اسلامی ایران در سفر اخیر به آمریکای لاتین گفت: سخنرانی بیش از یک ساعته آیتالله دکتر رئیسی در اجتماع بزرگ مردم و جوانان در سالن مرکزی کاراکاس با تشویق و همراهی مداوم حاضران در این آیین همراه بود.
وی افزود: در آیین رونمایی از کتاب «سلول شماره 14» رهبر معظم انقلاب به زبان اسپانیولی نیز استقبال پرشور و کمنظیر مردم کاراکاس را از کتاب، نمایشگاه و حضور ایران شاهد بودم. مردمی که کشتیهای اقیانوسپیمای ایرانی که در شرایط تنگنای ونزوئلا و با وجود مخالفتها و کارشکنیهای آمریکا، برای این کشور محموله بنزین آوردند را در ذهن دارند که اینها نقطه عطف و قله افتخارآمیز است.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: این رخداد در بیش از 12 هزار کیلومتر دورتر از مرزهای ایران، گویای عظمت انقلاب اسلامی و اقتدار کشور ما است و از این رو باید برخی نگاهها در داخل تغییر کند.
وی برخورد متفاوت جریان مدعی روشنفکری با وقایع اخیر روسیه و رخدادهای کنونی فرانسه را یادآور شد و گفت: در حالی که این جریان درباره رخدادهای روسیه، مواضعی بر خلاف توسعه مناسبات با این کشور داشت، اما در قبال تحولات فرانسه که با در آتش کشیده شدن چند هزار خودرو همراه بود، موضع خاصی اتخاذ نکرد که امروز با این وضعیت در کشور مواجه هستیم و باید در قبال آن روشنگری کنیم.
مسئولیت روشنگری با اهالی فرهنگ و هنر است
اسماعیلی با بیان اینکه مسئولیت اصلی روشنگری در این عرصه با اهالی فرهنگ و هنر است، با اشاره به مزیتهای مناسبات با روسیه برای رونق تولید داخلی، به برخی از فرصتهای بازار روسیه برای محصولات فرهنگی و هنری نیز ایران اشاره کرد.
وی تاکید کرد: یک پویانمایی ایرانی در روسیه فروش 2.5 میلیون دلاری را تجربه کرده است و یک بازی رایانهای، چندین هزار نصب در ماههای آغازین ارائه. در روسیه داشت. اگر فیلمهای ایرانی بتوانند وارد چرخه اکران سینمای روسیه شوند، درآمد حاصل از آن میتواند بر اقتصاد سینمای ایران تأثیرگذاری بسیار مطلوبی داشته باشد.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیان اینکه استمرار و مانایی مناسبات ایران و روسیه در گرو تغییر فکر و نگرش افکار عمومی است، بر تلاش در این زمینه تأکید کرد و گفت: به عنوان نمونه، درآمد ترانزیتی ایران از راهگذر شمال - جنوب میتواند نیاز ایران را از بخش زیادی از درآمد نفتی برطرف کند و با بهره گیری از ظرفیتهای این مسیر، تحریمها معنایی نخواهند داشت.
هفتههای فرهنگی ایران و میزبانی از رویدادهای متقابل
اسماعیلی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به برگزاری آیینهای اخیر هفتههای فرهنگی ایران در تاجیکستان، ترکمنستان و رویداد کنونی در روسیه گفت: در کشورهای محور مقاومت همانند لبنان، سوریه و عراق نیز برنامههای مفصلی را برگزار کرده ایم و به زودی شاهد برگزاری رویداد هفته فرهنگی ایران در کشورهای حاشیه خلیج فارس با تلاش سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی و رایزنیهای فرهنگی نیز خواهیم بود.
در تاریخ نمیتوانیم زندگی کنیم
سفیر جمهوری اسلامی ایران در روسیه نیز در این نشست نقش هنرمندان را در توسعه مناسبات دوجانبه تهران - مسکو بسیار مهم توصیف کرد و گفت: در شرایطی که جریان رسانهای مسموم و تحلیلهای نادرست مدعیان روشنفکری برای تخریب این مناسبات همگام با خواست کشورهای غربی تلاش میکنند، انتظار است هنرمندان اثرگذاری لازم را در جامعه داشته باشند تا ملت ایران از مزایای توسعه مناسبات با روسیه سود برد.
کاظم جلالی با اشاره به فرصتهای صادرات کالا به روسیه، گرفتن سهم از بازار این کشور را به مثابه حرکت در راستای توسعه، اشتغالزایی و رونق اقتصاد ملی دانست و افزود: تلاشهای صورت گرفته در سالهای گذشته برای توسعه مناسبات تهران - مسکو، در زمانی پایدار خواهد ماند که در عرصه فرهنگی، تعاملات و رفتوآمدهای نخبگان و دانشگاهیان دو کشور نیز شاهد گامهای مثبتی باشیم.
وی با بیان اینکه کار خوب دولت سیزدهم در برداشتن گامهای جدی در تکمیل کریدور شمال-جنوب را نمیتوان انکار کرد، گفت: رویکرد این دولت در راستای جبران عقب ماندگی در مناسبات با همسایگان را نباید به عنوان حرکت در مسیر بلوک شرق تعبیر و تفسیر کرد.
جلالی از تلاش رایزن فرهنگی ایران در روسیه، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی در برپایی رویداد مهم و تاثیر گذار هفته فرهنگی ایران در روسیه تقدیر و تشکر کرد.
در این نشست، شماری از هنرمندان و فعالان صنایع دستی و خلاق ایران در فضایی صمیمی به طرح دیدگاهها و پیشنهادهای خود پرداختند و وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در این زمینه پاسخگوی مباحث طرح شده بود.
هفته فرهنگی ایران و روسیه منجر به افزایش روابط فرهنگی مردم دو کشور میشود
بیژن نوباوه افزود: برگزاری برنامههایی مانند هفته فرهنگی ایران و روسیه سبب افزایش شناخت مردم دو کشور نسبت به ظرفیتهای فرهنگی و اجتماعی یکدیگر میشود.
وی با اشاره به ظرفیتهای توسعه همکاریها با روسیه به مزایای راهگذر شمال - جنوب برای ایران و بهرهمندی کشورمان از درآمدهای مربوط به حمل و نقل کالا در این مسیر اشاره کرد و ادامه داد: غربیها نفع ایران را نمیخواهند و از این رو هر اقدام و تبلیغاتی با هدف تخریب مناسبات ایران و روسیه انجام میدهند تا این پروژه به اهداف خود دست نیابد.
نایب رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: ما باید به سمت اصلاح این تفکر در جامعه حرکت کنیم تا روابط تهران - مسکو در راستای منافع دو ملت شکل گیرد و ارتقاء یابد و تلاش هنرمندان نیز در این جهت میتواند اثرگذاری بالایی داشته باشد.
نوباوه تاکید کرد: جریانی در کشور قصد دارد که شرق را به عنوان دشمن تلقی کند. در حالی که این پرسش مطرح است که آیا آمریکا و دیگر کشورهای غربی خدمت کردهاند؟
وی افزود: در مدت افزون بر 4 دهه از عمر انقلاب اسلامی، به اندازه حدود یکصد سال جهش علمی در کشور صورت گرفته و امروز جهان به خوبی با قدرت و توانایی ایران آشناست.
گفتنی است، بیژن نوباوه به عنوان یکی از اعضای هیئت فرهنگی ایران برای حضور در برنامههای هفته فرهنگی ایران و روسیه همراه با وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی عازم مسکو شده است.
در رویداد هفته فرهنگی ایران و روسیه برنامههای گوناگونی از حوزههای نمایشگاه آثار تجسمی، فرش، صنایع خلاق هنری، موسیقی، نشستهای فرهنگی و اکران فیلم و انیمیشن تدارک دیده شده که در طول 6 روز اجرا میشود.
بیژن نوباوه نایبرئیس کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی، سیدمحمود اسلامی معاون توسعه مدیریت و منابع و فرشاد مهدیپور معاون امور مطبوعاتی وزارت فرهنگ و حسین دیوسالار دبیر شورای عالی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی در این سفر وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی را همراهی میکنند.
این رویداد فرهنگی مشترک بین دو کشور پس از 4 سال وقفه ناشی از شیوع کرونا، به همت رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در روسیه و با همکاری سفارت ایران، از سوی اداره کل همکاریها و تنظیمگری محصولات فرهنگی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی تدارک دیده شده و از 13 تا 18 تیر با اجرای برنامههای فرهنگی متعدد برگزار میشود.
دوره پیشین رویداد هفته فرهنگی ایران و روسیه از 18 تا 23 آبان 1398 به میزبانی شهرهای تهران و قزوین برگزار شده بود.
باشگاه خبرنگاران جوان فرهنگی هنری سایر حوزه ها