ورود الواح هخامنشی به ایستگاه قزوین با میزبانی محوطههای تاریخی از موسیقی
تهران - ایرنا - ورود میهمان ناخوانده کرونا به کشور برای همگان یقین شده که به این زودی رفتنی نیست؛ بنابراین تقریبا همه در حال وفق زندگی خود درکنار این ویروس هستند. در این میان میراث فرهنگی هفتهای که گذشت با برنامه ریزی که داشت درصدد برگزاری کنسرتهای موسیقی در محوطههای تاریخی و قرار دادن الواح هخامنشی در مسیر قزوین در ادامه سفر دور ایران برآمد تا به نوعی ایامی را برای مردم در شرایط...
وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی در کنار دیگر حوزه های خبری با مجموعه برنامه ریزی ها، اقدامات و تصمیم گیری هایی که انجام داد در صدد است تا ایامی خوش و بدون دغدغه را برای هم وطنان ایرانی رقم بزند.
برنامهریزی برای برگزاری کنسرتهای موسیقی در پایگاههای میراث جهانی، محوطههای تاریخی و کاخموزهها با رعایت استانداردهای یونسکو و برنامه ریزی برای نمایش الواح هخامنشی شامل بیش از 30 هزار لوح در ادامه نمایش و رونمایی در سراسر ایران، این بار به ایستگاه قزوین رسانده تا ساعات و اوقات فراغت خوشی را برای هم وطنان به ارمغان بیاورد.
بنا بر اعلام مسئولان روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، یکی از مهمترین موضوعاتی که دنبال میکنیم برنامهریزی برای برگزاری کنسرتهای موسیقی در پایگاههای میراث جهانی، محوطههای تاریخی و کاخموزهها با رعایت استانداردهای یونسکو بهمنظور تلفیق میراث ملموس و ناملموس است که بهصورت حضوری و مجازی در تیر و مرداد 99 با همکاری معاونت میراثفرهنگی انجام خواهد شد.
علیرضا بای افزود: همچنین در کنار اقدامات رسانهای در خصوص کرونا، با همکاری پژوهشگاه میراثفرهنگی و گردشگری یک اقدام تحقیقاتی و پژوهشی انجام خواهد شد و مجموعه اقدامات در این حوزه به صورت مکتوب منتشر میشود.
حداکثر استفاده از سهمیههای مشترک ثبت جهانی
وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی در دیدار با نماینده مردم اردکان در یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی گفت: سالی یک سهمیه برای ثبت جهانی داریم، با توجه به گستردگی آثار، مجبور هستیم تعدادی از پروندهها را بهشکل مشترک با سایر کشورها ثبت کنیم تا سهمیه باز شود.
علی اصغر مونسان افزود: شروع به ثبت خطی پروندهها مانند ثبت تمام کاروانسراهای کشور کردیم، تا همه در قالب یک پرونده به ثبت جهانی برسد. باید از سهمیههای مشترک حداکثر بهره را ببریم. با توجه به تعدد آثار تاریخی و ثبت بیش از 34هزار اثر تاریخی، بودجه میراثفرهنگی تنها 200 میلیارد تومان است، به این منظور نیاز است تا بودجه این وزارتخانه افزایش پیدا کند. در ابتدای دولت دوازدهم، بودجه وزارتخانه 700میلیارد تومان بود اما اکنون به 1400 میلیارد تومان رسیده است. بودجه دو برابر شده، اما کافی نیست.
موزهها قهرمانان را زنده نگه میدارند
تالار مشاهیر ورزش ایران، با حضور علیاصغر مونسان وزیر میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی و مسعود سلطانیفر وزیر ورزش و جوانان افتتاح و از تندیس شش قهرمان ورزشی کشور نیز رونمایی شد. بر اساس برنامهریزیهای انجام شده، قرار است هر ماه از تندیس شش قهرمان ورزشی کشور در این تالار رونمایی شود که تا فروردین 1400، تعداد تندیسها در این تالار به 66 تندیس خواهد رسید.
مونسان وزیر میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی گفت: در همه جوامع، افرادی بودند که با تلاش و گذشت از خود برای ملت و جامعه افتخارآفرینی کردند. عدهای در صحنه صیانت از کشور جان دادند و ایثارگری کردند تا هم وطن و هم هویت تاریخی کشور بماند.
مونسان عنوان کرد: عدهای در حوزه ادبیات ماندگار شدند، عدهای در حوزه علم و دانش، عدهای در حوزه هنر نقشآفرینی کردند و ماندگار شدند و عدهای نیز در حوزه ورزش با تلاش و از خودگذشتی خود ماندگار شدند، ضمن این که با قهرمانی خود در عرصههای بینالمللی دل ملت را شاد کردند خود نیز بهعنوان چهرههای قهرمان ورزش کشور شناخته میشوند.
الواح هخامنشی به قزوین رسید
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی قزوین در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: این الواح شامل 40 قطعه هستند که چندی پیش با پیگیری های وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی و رایزنی های دستگاه دیپلماسی از آمریکا به ایران وارد شد.
علیرضا خزائلی اظهار داشت: این الواح به صورت امانت به اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی قزوین سپرده شده و هفته بعد در آئینی با حضور مسوولان استانی در موزه شهر از آنها رونمایی می شود. با توجه به شیوع ویروس کرونا بازدید از این الواح با تمهیدات خاصی و با رعایت دقیق پروتکل های بهداشتی و فاصله گذاری اجتماعی انجام خواهد شد.
الواح هخامنشی شامل بیش از 30 هزار لوح هستند که اسفند سال 1311 به خط ایلامی و میخی کشف شدند بخشی از این الواح در سال های قبل به کشور بازگشته بودند و بخشی نیز در مهر ماه امسال پس از 80 سال به ایران بازگشتند.
اردبیل پایلوت اجرای هتل کپسولی
مدیرعامل کانون جهانگردی و اتومبیلرانی ایران گفت: با توجه به اینکه اردبیل جزو مقاصد اصلی گردشگری بهویژه گردشگری خارجی بهشمار میرود، این استان بهعنوان پایلوت اجرای طرح هتلهای کپسولی انتخاب شد.
حسین اربابی در دیدار با مدیرکل استاناردبیل اظهار کرد: از هتلهای کپسولی در دنیا و کشورهای پیشرو گردشگری استفاده میشد و جای آن در کشور ما احساس میشود که به زودی شاهد اجرای آن در کشور خواهیم بود.
او با اشاره به اقدامات انجامشده در سالهای اخیر برای رونق گردشگری در استان افزود: با توجه به اینکه اردبیل جزو مقاصد اصلی گردشگری، بهویژه گردشگری خارجی بوده و در دو سال اخیر در زمینه معرفی و تأمین زیرساختهای گردشگری اقدامات مؤثر و مناسبی نیز انجام شده است، اجرای طرح هتلهای کپسولی میتواند زمینه برای رونق هر چه بیشتر گردشگری را فراهم آورد.
مدیرعامل کانون جهانگردی و اتومبیلرانی ایران گفت: اردبیل یکی از پایلوتهای اول اجرای این طرح خواهد بود، چرا که وجود چند منطقه گردشگری کوهستانی، آبهای گرم و گردشگری زمستانی از جمله مزیتهای است که میتواند زمینهساز اجرای این طرح شده و آثار مناسب و موفقی را بر جای بگذارد.
از 145 محوطه شناساییشده در قلعه گنج تا قدمت 63هزارساله یک غار
فاطمه علیزاده سرپرست هیئت باستانشناسی قلعه گنج کرمان با اشاره به کسب اطلاعات از ریش سفیدان، دهیاران و مردمان محلی دربارهی این منطقه افزود: در بخشهایی که احتمال وجود آثار و شواهد فرهنگی بود پیمایش دقیقتری انجام شدکه به شناسایی محوطههای زیادی انجامید، در نتیجه تا کنون 145 اثر باستانی مانند تپههای باستانی، محوطهها، گورستانها، قناتها، زیارتگاهها، سنگ نگارهها، کورهها، کاروانسرا و قلعهها، شناسایی و ثبت شدهاند.
وی خروجی این بررسی را تا کنون، ارائه یک توالی فرهنگی طولانی مدت از دوران سنگی، پیش از تاریخ تا قرون متاخر اسلامی دانست و گفت: قدیمیترین محوطههای شناسایی شده به شکل محوطههای دارای پراکنش بسیار زیاد ابزارهای سنگی هستند که به فراوانی در بخشهای مورد نظر و به ویژه در حاشیه هلیلرود و همچنین با فاصله از آن شناسایی شدهاند.
علیزاده با تاکید بر اینکه به نظر میرسد بیشتر این تپهها در بررسیهای کلی اولیه به هزاره چهارم و هزاره سوم پیش از میلاد برگردند، افزود: به احتمال زیاد سفالها نیز با استقرارهای حاشیه شرقی جازموریان در بلوچستان (فرهنگ بمپور) از نظر گونهشناسی همپوشانی دارند. از سوی دیگر نکته قابل توجه و مهم تخریب بسیاری از این آثار در اثر شخم زدن زمینهای کشاورزی و پیش روی مردم محلی برای کشاورزی و ساخت و ساز است.
بهروز بازگیر سرپرست سه فصل کاوش باستان شناسی در غار کلدر خرم آباد، پس از یک دهه مطالعه روی شواهد فرهنگی حاصل از سه فصل کاوش باستانشناختی در غار کلدر، نتیجه گاهنگاری به دست آمده در این محوطه را تخمین قدمت بیش از 63 هزار ساله برای لایه پارینه سنگی میانهی این غار دانست و گفت: این گاهنگاری که به روش ترمولومینسانس در آزمایشگاه سالیابی پژوهشکده حفاظت و مرمت آثار تاریخی - فرهنگی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری اندازهگیری و محاسبه شده است، نشان میدهد که قدمت به دست آمده حتی میتواند از سن واقعی نمونه تاریخنگاری شده کمتر باشد.
او دلیل این موضوع را مشاهده "پدیده کاهش شدت نور ترمولومینسانس در نمونه مورد آنالیز" دانست و ادامه داد: تاریخ به دست آمده با محاسبه میزان گاما و پرتوهای ذخیره شده در دوزیمترهای کار گذاشته شده در لایه پارینه سنگی میانه این غار در فصل سوم کاوش باستان شناختی صورت پذیرفته است.
وی نمونه تاریخنگاری شده را به دست آمده در عمق 163 سانتیمتری لایه پارینه سنگی میانه غار کلدر دانست و افزود: از آنجایی که عمق نهایی نهشتههای فرهنگی این لایه بین 200 تا 220 سانتی متر متغیر است، بنابراین دستیابی به قدمت نهایی پارینه سنگی میانه این محوطه منوط به کاوشهای جدید و کشف نمونههای حرارت دیده در عمقهای پایینتر است.
سبک سفر در دوران کرونا باید تغییر کند
هرچند روند افزایشی سفر به استانهای شمالی در این هفته نیز ادامه داشت اما رئیس دانشگاه علوم پزشکی مازندران میگوید بیشتر از فرهنگسازی برای منع سفر در ایام کرونایی باید شیوه زندگیمان را تغییر داده و رعایت پروتکلها را نهادینه کنیم. سید عباس موسوی، رئیس دانشگاه علوم پزشکی مازندران میگوید: قبل از سفرهای خرداد ماه و قبل از بازگشاییها، روند روبه کاهشی در خصوص ابتلا به کرونا در استان حاکم شده بود بهگونهای که هربیمار 7 /. نفر را بیمار میکرد و شاخص R در مازندران به زیر یک رسیده بود اما در حال حاضر این شاخص به یک رسیده است البته ما شاهد یک ثبات نسبی در این زمینه هستیم.
وی با اشاره به اینکه مازندران چند نوع مسافردارد افزود: ویلاداران بهطور نسبی پروتکلها را رعایت میکنند ولی مسافران بومی ما که به دیدار خانواده میآیند یا مسافران عادی متأسفانه با تردد بدون ماسک در سواحل و خیابانها ما را نگران کردهاند.
موسوی تأکید کرد: اگر مسافران و خود مردم اقدام به زدن ماسک کنند و فاصلهگذاری اجتماعی را رعایت کنند درصد بالایی از مشکلات حل میشود پس ما باید شیوه زندگیمان را تغییر دهیم.
نقارهخانه بقعه شیخ صفیالدین اردبیلی راهاندازی خواهد شد تا در مناسبتهای ملی، مذهبی و تاریخی در آن نقارهزنی شود
نادر فلاحی مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان اردبیل از هدفگذاری برای تهیه تقویم رویدادها خبر داد و بیان کرد: در نظر داریم تا این رویدادها برای نقازهزنی در نقارهخانه شیخ صفیالدین اردبیلی تهیه شود و بر اساس آن مراسم نقارهزنی در طول سال و در مناسبتهای مختلف اجرا شود.
وی با اشاره به آیین نقارهزنی در آستان مقدس امام رضا (ع) گفت: آیین نقارهزنی در بارگاه ملکوتی ثامنالائمه بهصورت یک سنت بسیار شایسته درآمده و تلاش میکنیم در استان اردبیل نیز شبیه این آیین را در مناسبتهای مختلف اجرا کنیم.
فلاحی اجرای برنامههای معنوی و فرهنگی را رویکرد امسال این اداره کل در بخش فرهنگی برشمرد و عنوان کرد: راهاندازی نقارهخانه گامی مهم در این راستا به شمار میرود و در کنار آن برنامههای دیگری نیز تدارک دیده شده که شاهد اجرایی شدن آن خواهیم بود.
او با اشاره به ایجاد صحن قزلباشان برای برگزاری برنامههای فرهنگی، مذهبی و معنوی افزود: آماده میزبانی و برگزاری برنامههای مختلف با مشارکت دستگاههای استان در این صحن هستیم. این مجموعه ارزشمند پنجم تیر سال 1389 خورشیدی به عنوان یازدهمین اثر ارزشمند تاریخی ایران از سوی یونسکو به ثبت جهانی رسید.
مراتب ثبت 11 میراث ناملموس به استاندار فارس ابلاغ شد
علیاصغر مونسان در نامهای به عنایتالله رحیمی، استاندار فارس مراتب ثبت 11 میراث فرهنگی ناملموس در این استان را به او ابلاغ کرد. در این نامه آمده است: در اجرای ماده یک از قانون تشکیل سازمان میراثفرهنگی و گردشگری مصوب سال 1382 و مواد 11 و 12 از قانون الحاق جمهوری اسلامی ایران به کنوانسیون بینالمللی حفظ میراثفرهنگی ناملموس مصوب سال 1384 و مواد دو و سه آییننامه اجرایی قانون مذکور مصوب 1387/11/6 هیئتوزیران و با رعایت مقررات آییننامه اجرایی مذکور، میراثفرهنگی ناملموس با عنوان مراسم شنبه اول سال در شهر نیریز به شماره 2002، مهارت تهیه حلوای مسقطی در لارستان به شماره 2003، مهارت تهیه انواع حلوای ارده ارزقان به شماره 2004، مهارت تهیه حلوای سنتی (میده) به شماره 2005، شیوه نواختن موسیقی محلی جهرم با تار به شماره 2006، مهارت ساخت کاشی هفترنگ شیراز به شماره 2007، مهارت تهیه حلوای سی ین به شماره 2008 در تاریخ 1398/04/05، مهارت خوس دوزی و خوس بافی در جنوب فارس به شماره 2031، مهارت رنگرزی پشم در عشایر استان فارس به شماره 2032، مهارت سنتی دوخت رخ دوزی و کاربردهای آیینی آن به شماره 2033 و مهارت ساخت کومه در مناطق ییلاقی استان فارس به شماره 2034 در تاریخ 1398/10/9 در فهرست ملی میراثفرهنگی ناملموس به ثبت رسیده است.
مونسان در ادامه این نامه تاکیدکرد: هرگونه اقدام که موجب حفظ و احیای این میراث شود، مورد تأکید است. خواهشمند است، دستور دهید مراتب برای اطلاع و اجرا به مقامات و مسئولان ذیربط ابلاغ و از نتیجه اقدام این وزارتخانه را مطلع کنند.
تمجید و دعوت دبیرکل جهانی گردشگری از ایران
دبیرکل سازمان جهانی گردشگری طی نامهای به وزیر میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی از اقدامات دولت جمهوری اسلامی ایران، هنگام شیوع کووید19 تمجید و از این کشور برای حضور در صد و دوازدهمین نشست شورای اجرایی UNWTO درگرجستان دعوت بعمل آورد.
زوراب پولولیکاشویلی طی نامهای از تلاشهای سازنده دولت ایران هنگام شیوع کووید19 قدردانی کرد و گفت: مجموعه اقداماتی که وزارت میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی ایران مطابق با دستورالعملها و توصیههای UNWTO بهعمل آورده، بهعنوان اقدامی مؤثر در کاهش تائیر این بحران برگردشگری، شایسته تمجید است.
او با ارج نهادن و حیاتی دانستن حضور علی اصغر مونسان بر مسند این وزارتخانه، افزود: میان همه بخشهای اقتصادی، گردشگری سختترین ضربه را خورده و تأثیر ویرانگر این بحران، هزینههای سنگینی روی معیشت مردم و تلاشهایمان برای رسیدن به اهداف توسعه پایدار گذاشته است.
آسیبدیدگان از کرونا به گوش باشند
فرایند رسیدگی به پرونده وام واحدهای گردشگری تسهیل میشود
مسئول دبیرخانه کمیته پیشگیری و مقابله با کرونای وزارت میراثفرهنگی، از تسهیل فرایند رسیدگی به پرونده وام واحدهای گردشگری خبر داد و گفت: بر این اساس در اسرع وقت نسبت به مطالعه و ارتباط موضوعی محتوا، تأیید اطلاعات و ارسال پروندههای واصله از وزارت کار به بانکهای عامل در کوتاهترین زمان ممکن انجام میشود.
سید محمدکاظم خلدینسب، گفت: با توجه به شیوهنامه اعطای تسهیلات وام دولت به کسب و کارهای آسیبدیده از بیماری کرونا ابلاغی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، کاربران در سطوح کشوری و استانی با دسترسی متعارف به سامانه کسب وکارهای آسیبدیده از کرونا و اعطای تسهیلات دولت در کارا از 31 استان کشور با هدف بررسی درخواستهای متقاضیان فوق برای دریافت تسهیلات حمایتی ناشی از بحران کرونا، تاکنون 265 کاربر در سطح کل کشور تعریف شده است.
وی افزود: بر این اساس فرآیند پروندههای بارگذاری توسط وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی در اسرع وقت نسبت به مطالعه و ارتباط موضوعی محتوا، تأیید اطلاعات و ارسال پروندههای واصله از وزارت کار به بانکهای عامل در کوتاهترین زمان ممکن انجام شود.
او با اشاره به تأکید معاون گردشگری مبنی بر شتابدهی به فرآیند اعطای تسهیلات به واحدهای آسیبدیده از شیوع ویروس کرونا افزود: در ارتباط ویدئوکنفرانس با مدیرانکل و کاربران مذکور، روند بهینهسازی استفاده از سامانه برای بررسی مشکلات فنی و تخصصی و ارائه راهکار و راهنماییهای لازم از طریق نمایندگان حوزه فناوری و اطلاعات وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی بهعنوان مسئولان سامانه کارا و نیز مرکز فناوری اطلاعات، ارتباطات و تحول اداری وزارتخانه انجام شد.
سومین مدرسه صنایع دستی پایتخت افتتاح شد
سومین مدرسه صنایع دستی و نخستین مرکز کسب و کار با حضور مدیریان شهرداری و میراث فرهنگی استان تهران در فرهنگسرای سرو افتتاح شد. تاکنون 2 مدرسه صنایع دستی در بوستان المهدی منطقه 9 و فرهنگسرای اشراق منطقه 4 مورد بهره برداری قرار گرفته است که بیش از 1200 هنرجو برخی از رشته های سنتی و کاربردی را در این محیط ها آموزش می بینند.
مدیر فرهنگسرای سرو گفت: هدف از ایجاد این مدارس هنرهای سنتی، آموزش صرف برای رده سنی جوان جامعه نبوده بلکه با تاسیس آنان بتوان مفاهیم تئوری و عملی هنرهای دستی را به تمامی اقشار جامعه آموزش دهیم.
رویا فتحی با اشاره به اینکه تجربه ایجاد مدارس صنایع دستی در پایتخت بسیار ارزشمند و ماندگار بوده است خاطر نشان کرد: ایجاد مدارس صنایع دستی به صورت خاص بخش اقتصادی را مورد هدف قرار نمی دهد بلکه تاسیس این مراکز می توانند در ارتقای هنر، آداب و رسوم و فرهنگ کشور تاثیرگذار باشد. رشته های مختلف فلزی، چوب، رو دوزی و بافت های داری و همچنین 40 زیر مجموعه این رشته ها در این مدرسه آموزش داده می شود.
فتحی همچنین به نخستین مدرسه کسب و کار در منطقه 6 تهران اشاره کرد و گفت: هدف از ایجاد این مرکز فراهم شدن آموزش های لازم کسب و کار برای رده سنی 9 تا 18 سال خواهد بود.
*س_برچسبها_س* *س_پرونده خبری_س*