شنبه 10 آذر 1403

وعده مقام مسئول: میوه گران نمی‌شود / افت دلار پس از انتشار گزارش تورم آمریکا / صادرات میوه از ایران بیش از 20 برابر واردات است / چرا رشد حقوق کارمندان دولت بیش از تورم است؟

وب‌گاه تابناک مشاهده در مرجع

این پیمانه تیتر‌هایی همچون صورتحساب سهام عدالت چقدر شد؟، رشد نقدینگی عامل اصلی تورمی در جامعه، گام بلند روس‌ها برای مقابله با تحریم‌های آمریکا، سکه در کانال 10 میلیون تومانی در جا زد، بیت کوین در آستانه 60 هزار دلاری شدن؟، روسیه: تلاش اوپک پلاس بر عدم نوسان شدید قیمت نفت است و بورس‌های جهانی روی دور صعودی را در بر دارد.

تابناک هر روز بسته‌ای خبری از مطالب اقتصادی با اهمیت و مهم ایران و جهان همچون تغییرات در بازار انرژی، بازار طلا، سکه، مسکن، نفت، خودرو و... تا خبر‌ها و رویداد‌های جذاب اقتصادی را گردآوری می‌کند.

به گزارش «تابناک اقتصادی»؛ این پیمانه تیتر‌هایی همچون صورتحساب سهام عدالت چقدر شد؟، رشد نقدینگی عامل اصلی تورمی در جامعه، گام بلند روس‌ها برای مقابله با تحریم‌های آمریکا، سکه در کانال 10 میلیون تومانی در جا زد، بیت کوین در آستانه 60 هزار دلاری شدن؟، روسیه: تلاش اوپک پلاس بر عدم نوسان شدید قیمت نفت است و بورس‌های جهانی روی دور صعودی را در بر دارد.

*س_صورتحساب سهام عدالت چقدر شد؟_س*

در پایان معاملات دیروز بازار سهام، ارزش سهام عدالت به 8 میلیون و 31 هزار و 664 تومان رسید که نسبت به دیروز 0.5 درصد معادل 44 هزار و 164 تومان افزایش داشت. با احتساب این موضوع، ارزش 60 درصد قابل فروش سبد 532 هزار تومانی سهام عدالت به 4 میلیون و 818 هزار و 998 تومان رسیده است.

*س_رشد نقدینگی عامل اصلی تورمی در جامعه_س*

کامران ندری کارشناس مسائل پولی و بانکی در برنامه تیتر امشب گفت: رشد نقدینگی عامل اصلی تورمی در جامعه است. بانک مرکزی از چند طرف تحت فشار است و عملا نمی‌تواند رشد نقدینگی را کنترل کند و یکی از آن‌ها کسری بودجه است و یکسری تعهدات بانکی و تصمیمات فرا بودجه‌ای هم عامل رشد نقدینگی شده است. ناترازی در بانک‌ها و نبود تعادل بین ورودی و خروجی بانک‌ها هم عامل رشد نقدینگی در جامعه شده است. حوزه سوم عامل رشد نقدینگی که سال 99 اضافه شد؛ از ناحیه بازار سرمایه است که به بانک مرکزی فشار می‌آورد تا کاهش قیمت‌ها اتفاق نیافتد. حوزه چهارم به بحث حمایت از تولید بر می‌گردد. به بهانه حمایت تولید، تسهیلات ارزان قیمت به نظام پولی و نقدینگی فشار وارد می‌کند. تسهیلات و پول قدرت، فقط تقاضا را بیشتر می‌کند و به تولید کمک نمی‌کند. خود تورم انتظار تورمی را بالا می‌برود. رشد نقدینگی بالا و افزایش تورم خود عامل تورمی بیشتر است و میزان تورم نقطه به نقطه از رشد نقدینگی بالاست. هدایت نقدینگی واژه غلطی است و نقدینگی موجب رونق تولید نمی‌شود. سیاست پولی ما سیاست انبساطی است؛ و این کمکی به تولید نمی‌کند تنها تورم را بیشتر می‌کند.

*س_وعده مقام مسئول: میوه گران نمی‌شود_س*

رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت (صمت) استان تهران وعده داد قیمت مرغ متعادل شود، میوه گران نشود و از انعقاد تفاهم نامه‌ای بین سازمان صمت استان تهران، اتحادیه باغداران دماوند و اتحادیه بارفروشان تهران با حداقل سود و از طریق شبکه‌ای توزیع و اعضاء اتحادیه خبر داد.

*س_گام بلند روس‌ها برای مقابله با تحریم‌های آمریکا_س*

به نقل از اسپوتنیک، کشتی لوله‌گذار آکادمیک چرسکی که توانایی تکمیل پروژه خط لوله دوم انتقال گاز روسیه به اروپا موسوم به نورد استریم 2 را دارد، اخیرا به شهر کالینینگراد رسیده تا تست‌های پیش عملیاتی را انجام دهد. وبسایت مارین ترافیک، که در زمینه رهگیری شناورها و کشتی‌ها در جهان فعالیت می‌کند، خبر رسیدن چرسکی به کالینینگراد را منتشر کرده است. شرکت اپراتور خط لوله نورد استریم 2 هم تایید کرده که این کشتی لوله‌گذار قرار است، پس از انجام تست‌ها در آب‌های دانمارک به گروه اجرا پیوسته و خط لوله نورد استریم 2 را تکمیل کند. شرکت روس می‌گوید که مستندات لازم در این زمینه را به اداره کشتیرانی دانمارک ارسال کرده و قول داده که تمام اقداماتش را بر اساس مجوزهای دریافت شده اجرایی خواهد کرد.

نام چرسکی نخستین بار در دسامبر 2020 مطرح شد؛ چراکه پس از خروج شرکت آلسیز سوئیس از لوله‌گذاری پروژه نورد استریم 2 از ترس تحریم‌های آمریکا این کشتی یکی از شناورهای روس بود که توانایی جایگزین شدن به جای سوئیسی‌ها را داشت. این کشتی در طول چند ماه گذشته بارها مسیرش را تغییر داده و چندین بار مقصدش را عوض کرده است و به صورت زیگزاگی در حال طی طریق به سمت دریای بالتیک و مکانی است که قرار است آخرین مراحل لوله‌گذاری پروژه نورد استریم 2 تکمیل شود. در حالی روس‌ها به سمت استفاده از ظرفیت‌های داخلی خود برای پروژه نورد استریم 2 رفته‌اند که آمریکا در دو مرحله پروژه نورد استریم 2 را تحریم کرده و بسیاری از شرکت‌های اروپایی از ادامه همکاری در این پروژه عقب نشینی کرده‌اند. این خط لوله 1230 کیلومتری بیش از 90 درصد پیشرفت فیزیکی داشته و حدود 160 کیلومتر از لوله‌گذاری آن باقی مانده است تا به خاک آلمان برسد. طرف آلمانی هم بر خلاف خواسته خود بارها بر تعهد خود در اجرای این پروژه صحه گذاشته است.

*س_سکه در کانال 10 میلیون تومانی در جا زد_س*

هر قطعه سکه تمام بهار آزادی طرح جدید در بازار تهران دیروز (چهارشنبه) با افزایش 110 هزار تومانی نسبت به روز کاری گذشته، به ارزش 10 میلیون و 520 هزار تومان معامله شد. سکه تمام بهار آزادی طرح قدیم نیز 10 میلیون و 250 هزار تومان معامله شد. همچنین نیم‌سکه بهار آزادی 6 میلیون و 150 هزار تومان، ربع سکه سه میلیون و 900 هزار تومان و سکه یک گرمی هم دو میلیون و 250 هزار تومان قیمت خورد. علاوه بر این، در بازار طلا نیز نرخ هر گرم طلای 18 عیار به یک میلیون و 23 هزار تومان و هر مثقال طلا به چهار میلیون و 432 هزار تومان رسید.

*س_چرا رشد حقوق کارمندان دولت بیش از تورم است؟_س*

محمد صادق الحسینی کارشناس ارشد اقتصادی گفت: بودجه 1400 هم معایب بودجه 99 را در حوزه انتشار اوراق دارد و هم مانند بودجه سال 98 با معایبی چون سرکوب نرخ ارز و نبود فروش نفت همراه است؛ در عین حال خوبی‌های هیچکدام را هم ندارد. این وضعیت یک زنگ خطر بسیار بزرگ برای دولت بعد و سیاست‌های پولی و ارزی 4 سال آینده است. وی درباره احتمال اصلاح برخی ایرادات آن در صورتی که شورای نگهبان بودجه را رد کند، گفت: من چندان به این اتفاق خوشبین نیستم و صحبت درباره بودجه دیگر محلی از اعراب ندارد. صادق الحسینی افزود: بزرگترین مشکل لایحه بودجه 1400 این است که نسبت به بودجه 99، 73 تا 74 درصد رشد داشته است و باید یکی پاسخ بدهد که چرا رشد 74 درصدی کل بودجه رخ داده است. به نقل از مهر؛ وی افزود: نمایندگان گفته‌اند دولت ما را در عمل انجام شده قرار داد و عملا حقوق کارکنان دولت و همسان سازی حقوق بازنشستگان اعمال شده بود و ما مجبور شدیم آن را در بودجه لحاظ کنیم. اگر دولت واقعا مجبور است حقوق کارکنانش را 50 درصد که بیشتر از نرخ تورم است افزایش دهد چرا حقوق کارگران را کمتر از تورم افزایش می‌دهد؟

*س_بیت کوین در آستانه 60 هزار دلاری شدن؟_س*

بیت کوین در ادامه روند صعودی خود موفق به عبور از تراز 56 هزار دلاری شد. به گزارش ایسنا به نقل از سی‌ان‌بی‌سی، شرکت آرگو بلاک چین که یکی از شرکت های بزرگ استخراج ارزهای دیجیتالی به شمار می رود در قراردادی که کمتر نظیر آن وجود داشته است 320 هکتار زمین در غرب ایالت تگزاس آمریکا خریداری کرده که قرار است در آن تجهیزات استخراج ارزهای دیجیتالی نصب و فعال شوند. انتظار می رود برق مورد نیاز فعالیت این مزرعه عظیم چیزی در حدود 200 مگاوات باشد که آن را تبدیل به کی از بزرگ ترین مراکز استخراج جهان خواهد کرد.

یک بانک آلمانی به نام دونر - رویشل که در هامبورگ مستقر است، به نخستین بانک این کشور تبدیل شد که امکان خرید و نگهداری ارزهای دیجیتالی را برای مشتریانش فراهم کرده است. همچنین شرکت نروژی اکر اسا که بیشتر در حوزه نفت و گاز فعال است هم اعلام کرد 58 میلیون دلار در بازار ارزهای دیجیتالی سرمایه گذاری و یک واحد مخصوص به این ارزها را هم در شرکت خود ایجاد خواهد کرد.

به‌روزرسانی قیمت ارزهای دیجیتالی (تا 13 ظهر به وقت شرقی) / این رده حاوی تغییرات قیمتی 10 ارز دیجیتالی بزرگ از نظر ارزش بازار است.

1- بیت کوین

قیمت: 56 هزار و 90.71 دلار

تغییرات قیمتی 24 ساعت گذشته: 3.6 درصد افزایش

تغییرات قیمتی یک هفته اخیر: 10.87 درصد افزایش

2- اتریوم

قیمت: 1788.97 دلار

تغییرات قیمتی 24 ساعت گذشته: 2.39 درصد کاهش

تغییرات قیمتی یک هفته اخیر: 14.14 درصد افزایش

3- بایننس کوین

قیمت: 272.40 دلار

تغییرات قیمتی 24 ساعت گذشته: 1.79 درصد کاهش

تغییرات قیمتی یک هفته اخیر: 16.67 درصد افزایش

4- کاردانو

قیمت: 1.13 دلار

تغییرات قیمتی 24 ساعت گذشته: 4.31 درصد کاهش

تغییرات قیمتی یک هفته اخیر: 6.13 درصد کاهش

5- تتر

قیمت: 1.00 دلار

تغییرات قیمتی 24 ساعت گذشته: 0.51 درصد افزایش

تغییرات قیمتی یک هفته اخیر: 0.01 درصد کاهش

6- پولکا دوت

قیمت: 37.19 دلار

تغییرات قیمتی 24 ساعت گذشته: 1.73 درصد کاهش

تغییرات قیمتی یک هفته اخیر: 2.69 درصد افزایش

7- ریپل

قیمت: 0.459 دلار

تغییرات قیمتی 24 ساعت گذشته: 4.7 درصد کاهش

تغییرات قیمتی یک هفته اخیر: 4.28 درصد افزایش

8- یونی سواپ

قیمت: 30.59 دلار

تغییرات قیمتی 24 ساعت گذشته: 6.35 درصد کاهش

تغییرات قیمتی یک هفته اخیر: 19.82 درصد افزایش

9- لایت کوین

قیمت: 197.42 دلار

تغییرات قیمتی 24 ساعت گذشته: 0.48 درصد کاهش

تغییرات قیمتی یک هفته اخیر: 6.98 درصد افزایش

10- چین لینک

قیمت: 29.53 دلار

تغییرات قیمتی 24 ساعت گذشته: 4.87 درصد کاهش

تغییرات قیمتی یک هفته اخیر: 1.63 درصد افزایش

*س_افت دلار پس از انتشار گزارش تورم آمریکا_س*

رسیدن نرخ تورم آمریکا به قله یکساله، دلار را نزولی کرد. شاخص دلار که نرخ برابری آن در مقابل سبدی از ارزهای جهانی را اندازه می‌گیرد، در معاملات امروز با 0.14 درصد کاهش نسبت به روز گذشته در سطح 91.832 واحد بسته شد. نرخ برابری هر فرانک سوئیس نیز معادل 1.075 دلار اعلام شد. (نرخ های فوق بر حسب ساعت پایانی معاملات بازارهای ارزی نیویورک محاسبه شده است.)

*س_روسیه: تلاش اوپک پلاس بر عدم نوسان شدید قیمت نفت است_س*

سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه گفت: تولیدکنندگان عضو اوپک پلاس تلاش خواهند کرد تا هیچ تغییر شدید قیمتی به وجود نیاید و قیمت فعلی کم یا بیش نشان دهنده تعادل میان تولیدکنندگان و مصرف کنندگان است. لاوروف افزود: روسیه و عربستان در نظر دارند تا همکاری‌ها در اوپک پلاس را توسعه دهند. به گزارش فارس، کشورهای عضو اوپک و سایر تولیدکنندگان خارج از آن نظیر روسیه موسوم به اوپک پنج شنبه گذشته توافق کردند، در ادامه توافق کاهش تولید میان این کشورها، میزان تولید خود را در ماه آوریل افزایش ندهند. این کشورها از ژانویه 2017 تاکنون برای حمایت از قیمت نفت و متعادل ساختن بازار، تولید خود را کاهش دادند.

*س_صادرات میوه از ایران بیش از 20 برابر واردات است_س*

سخنگوی گمرک ایران با اشاره به صادرات و واردات میوه در 11 ماه امسال اظهار گفت: در 11 ماه سال جاری میزان واردات میوه 380 هزار و 9 تن بوده که ارزش این میزان واردات 267 میلیون و 712 هزار و 248 دلار بوده است. وی همچنین درباره میزان صادرات میوه از کشور در مدت مذکور گفت: در این مدت زمان هفت میلیون و 881 هزار تن انواع میوه و محصولات کشاورزی به ارزش پنج میلیارد و 521 میلیون و 987 هزار و 770 دلار صادر کرده‌ایم. لطیفی تاکید کرد: صادرات میوه چه از لحاظ وزنی و چه ارزش بیش از 20 برابر واردات بوده است. سخنگوی گمرک ایران با بیان اینکه در واردات میوه‌های گرمسیری در 11 ماه امسال نسبت به مدت مشابه در سال گذشته روند کاهشی داشتیم، اظهار داشت: در 11 ماه امسال واردات موز 345 هزار و 26 تن به ارزش 234 میلیون و 525 هزار و 220 دلار بوده که در مدت مشابه سال گذشته 421 هزار و 75 تن موز به ارزش 284 میلیون و 432 هزار و 984 دلار موز وارد کرده بودیم. وی تاکید کرد: واردات موز امسال نسبت به سال گذشته 18 درصد کاهش داشته است.

*س_بورس های جهانی روی دور صعودی_س*

بیشتر شاخص های مهم بورسی جهان باز هم صعود کردند.

در وال استریت همه شاخص ها صعودی بودند؛ تا جایی که هر سه شاخص اصلی بورسی در سطح بالا تری از روز قبل خود بسته شدند. شاخص «داوجونز ایدانستریال اوریج» با 1.55 درصد افزایش نسبت به روز قبل و در سطح 32 هزار و 325.31 واحد بسته شد. شاخص «اس اند پی 500» با 0.83 درصد جهش تا سطح 3907.56 واحدی بالا رفت و دیگر شاخص مهم بورسی آمریکا یعنی «نزدک کامپوزیت» با 0.08 درصد افزایش در سطح 13 هزار و 90.79 واحدی بسته شد.

در معاملات بازارهای بورس در اروپا، شاخص "فوتسی 100" بورس لندن با 0.07 درصد کاهش نسبت به روز قبل و در سطح 6725.60 واحد بسته شد. شاخص "دکس 30" بورس فرانکفورت در آلمان با افزایش 0.71 درصدی و ایستادن در سطح 14 هزار و 540.25 واحدی به کار خود خاتمه داد و شاخص "کک 40" بورس پاریس با پیشروی 1.11 درصدی در سطح 5990.25 واحد بسته شد. در مادرید شاخص "ایبکس 35" 0.34 درصد بالا رفت و به 8525.20 واحد رسید.

در معاملات بورس‌های آسیا، شاخص‌ها عملکرد خوبی داشتند؛ تا جایی که شاخص "نیک کی 225" بورس توکیو ژاپن با صعود 0.03 درصدی تا سطح 29 هزار و 36.56 واحدی بالا رفت. شاخص "هانگ سنگ" بورس هنگ‌کنگ 0.47 درصد بالا رفت و در سطح 28 هزار و 907.52 واحد بسته شد. در چین شاخص "شانگهای کامپوزیت" افزایش 0.66 درصدی را تجربه کرد و در سطح 5003.61 واحد بسته شد. در استرالیا شاخص "اس اند پی اس اند ایکس 200" بورس سیدنی با 0.44 درصد کاهش و ایستادن در سطح 6714.11 واحدی به کار خود خاتمه داد. در بین دیگر شاخص‌های مهم آسیایی، شاخص " تاپیکس" ژاپن صعودی بود. (معیار محاسبه تغییرات قیمتی، ساعت پایانی معاملات روزانه بورس نیویورک بوده است.)