دوشنبه 5 آذر 1403

از «افتتاح تونل کندوان» تا «اعلام زمان و مبلغ وام کرونا»

وب‌گاه تابناک مشاهده در مرجع

موضوع "اقتصاد ایران و جهان در گذر زمان" در این نوشتار به وقایع تاریخی بیست و هفتمین روز اردیبهشت ماه اختصاص دارد که به طور مستقیم و غیر مستقیم اقتصاد ایران و جهان را متاثر کرده است.

به گزارش تابناک اقتصادی، تاریخ اقتصاد ایران و جهان آینه ای است تمام نما از رویدادهای اقتصادی که در گذشته رخ داده است و بیانگر ریشه های تاریخی بسیاری از واقعیت های امروز ایران و جهان است. موضوع "اقتصاد ایران و جهان در گذر زمان" در این نوشتار به وقایع تاریخی بیست و هفتمین روز اردیبهشت ماه اختصاص دارد که به طور مستقیم و غیر مستقیم اقتصاد ایران و جهان را متاثر کرده است.

27 اردیبهشت 1317، تونل کندوان با حضور رضاشاه افتتاح شد. این بزرگ ترین تونلی بود که تا آن زمان در ایران ساخته شده بود. کار ساخت این پل از سال 1314 آغاز شد. مهندسان زبردست و کارگران بیل و کلنگ به دست، دست به کاری کارستان و تاریخی زده‌اند؛ حفر 1886 متر تونل در دل سلسلسه جبال سخت و سنگی و نفوذناپذیر البرز.

27 اردیبهشت 1318، دولت وقت نتایج سرشماری شهر تهران را اعلام کرد که به موجب آن، پایتخت ایران در آن سال 531 هزار جمعیت داشت.

27 اردیبهشت 1328، رئیس مجلس شورای ملی، قانون اجازه استخدام پنج نفر از پزشکان عالی رتبه آلمانی و اتریشی را برای تدریس در دانشکده پزشکی تبریز به وزارت فرهنگ ارسال کرده است.

27 اردیبهشت 1330، فرانسیس شپرد، سفیر انگلیس با تسلیم یادداشت تذکری به دولت ایران، قانون ملی شدن صنعت نفت را خلاف قوانین بین المللی اعلام کرد.

27 اردیبهشت 1340، لایحه افزایش نرخ مکالمات تلفنی در جلسه مجلس شورای ملی از تصویب گذشت و برای اجرا به دولت ابلاغ گردید.

27 اردیبهشت 1343، بانک بین المللی صادرات و واردات آمریکا مبلغ 18 میلیون دلار برای راهسازی به ایران وام داد.

27 اردیبهشت 1348، طبق اعلامیه مشترک در مورد تامین یک هزار میلیون دلار درآمد سالانه، ایران و کنسرسیوم توافق کردند.

27 اردیبهشت 1350، در جلسه ای که با حضور نیک پی، شهردار تهران و جمعی از مسوولان وقت در کاخ مرمر در مورد پاره ای از مسائل آلودگی هوای تهران مطرح شد، شهردار تهران سخنرانی شدید اللحنی علیه تمام کسانی که باعث آلودگی و دودی شدن هوای تهران می‌شوند، کرد. او گفت: کارگاه های آسفالت پزی اطراف تهران که دود غلیظی از آنها به آسمان برمی خاست و آسمان تهران را سیاه می کرد تعطیل شده است و شهرداری به موجب مقررات ماده بیست، موسسات دودزا را تعطیل کرده و این کار را دنبال می کند. به حمام ها شدیدا اخطار داده شده و آنها باید در کوره های خود دستگاه ضددود نصب کنند، در غیر این صورت حمام های دودزا بسته خواهند شد. البته به دیگر موسسات دودزا یک ماه مهلت داده شده است و اگر در این مدت برای رفع دود اقدام نکنند از کار آنها جلوگیری خواهد شد و شهردار تهران افزود: البته اتومبیل ها عامل اصلی آلودگی هوای تهران هستند و مردم نیز از این بابت بی نهایت ناراحت هستند. به مالکان اتومبیل های دودزا نیز یک ماه مهلت داده ایم که از موتورهای خود رفع دود کنند و اگر نکردند، پلاک اتومبیل آنها ضبط خواهد شد و در این باره شرکت واحد را نیز گفته ایم اقدام کنند و از 2000 دستگاه اتوبوس، دودزدایی به عمل بیاید و موتورها و بارکش ها نیز باید تا یک ماه دیگر تکلیف خودشان روشن کنند!

27 اردیبهشت 1359، بازار مشترک اروپا محدودیت‌های اقتصادی علیه جمهوری اسلامی ایران را به اجرا درآورد.

27 اردیبهشت 1362، مجلس شورای اسلامی طرح تأسیس وزارت اطلاعات را تصویب کرد.

27 اردیبهشت 1380، دکتر رحمان دادمان وزیر راه به همراه 70 نماینده مجلس و 22 همراه در جریان سفر به گرگان برای افتتاح یک فرودگاه جدید بر اثر سانحه سقوط هواپیما در 20 کیلومتری جنوب شهر ساری به شهادت رسیدند.

27 اردیبهشت 1390، بیست و یکمین همایش سیاست های پولی و ارزی برگزار شد و سرانجام نرخ رشد اقتصاد ایران در سال 88 اعلام و نرخ غیررسمی سال 87 تایید شد. در این همایش معاون اقتصادی بانک مرکزی، نرخ رشد اقتصاد در سال 88 را با نفت معادل 3.5 درصد و بدون نفت معادل 4.3 درصد اعلام کرد.

27 اردیبهشت 1391، وزیر امور اقتصادی و دارایی در واکنش به نوسانات قیمت سکه طی چند روز اخیر گفت: برخی بازار آزاد را دستکاری می‌کنند که افراد باید مراقب باشند.

27 اردیبهشت 1393، بانک جهانی در جدیدترین برآورد خود نرخ تورم ایران را در سال 2013، 39.3 درصد اعلام کرد و از رتبه دوم ایران از این نظر بین 161‌کشور جهان خبر داد.

27 اردیبهشت 1394، اولین خط کشتیرانی مستقیم بین ایران و عمان با استفاده از ظرفیت کشتی‌سازان داخلی و با تلاش بخش خصوصی با هدف واردات تجهیزات پزشکی و خودرو از عمان و صادرات میوه و تره‌بار از ایران راه‌اندازی شد.

27 اردیبهشت 1395، وزیر امور اقتصادی و دارایی طی احکام جداگانه ای، رئیس کل بیمه مرکزی جمهوری اسلامی ایران و سرپرست بانک ملی ایران را منصوب کرد. علی طیب‌نیا طی حکمی عبدالناصر همتی را به استناد مصوبه هیات وزیران به سمت رئیس کل بیمه مرکزی جمهوری اسلامی ایران و با حکم جداگانه‌ای نیز محمدرضا حسین زاده را به سمت سرپرست بانک ملی ایران منصوب کرد. همتی پیش از این سمت مدیرعاملی بانک ملی ایران را برعهده داشت.

27 اردیبهشت 1396، بانک مرکزی در یک اطلاعیه از پرداخت سپرده‌های سپرده‌گذاران موسسه منحله فرشتگان از سوی موسسه مالی کاسپین خبر داد.

27 اردیبهشت 1397، پس از اتمام جلسه سران 28 کشور اروپایی برای اتخاذ «رویکردی مشترک» برای حفظ برجام، اتحادیه اروپا بسته ای متشکل از چهار محور را برای کاهش آثار بازگشت تحریم های آمریکا به اقتصاد ایران پیشنهاد کرد. بر مبنای اعلام رئیس کمیسیون اروپا، این اتحادیه برای مقابله با آثار تحریم های آمریکا علیه ایران بار دیگر روند حقوقی «مقررات بازدارنده» را آغاز خواهد کرد. افزون بر این اتحادیه اروپا در نظر دارد موانع حمایت «بانک سرمایه گذاری اروپا» از سرمایه گذاری شرکت های اروپایی، به‌خصوص شرکت های کوچک و متوسط در ایران را مرتفع کند. اتحادیه اروپا همچنین به‌منظور اعتمادسازی برای طرف ایرانی، تقویت سرمایه گذاری در ایران به‌خصوص در بخش انرژی را در دستور کار قرار داده است. اروپا همچنین واریز درآمد ارزی حاصل از فروش نفت ایران را به حساب بانک مرکزی در سایر کشورها به‌عنوان تضمینی برای دستیابی ایران به درآمد حاصل از فروش نفت ارائه کرده است

27 اردیبهشت 1399، براساس اعلام وزارت کار در راستای پرداخت تسهیلات حمایتی به کسب‌و‌کارهای آسیب دیده از کرونا مبلغ 50 هزار میلیارد تومان اعتبار درنظر گرفته شده و پرداخت تسهیلات به بنگاه‌ها از اوایل خرداد ماه آغاز می‌شود.

منابع: آرشیو روزنامه دنیای اقتصاد، موسسه مطالعات و پژوهش های سیاسی