از بازگشت سلادونها به کشور تا سرکشی ایرلاینها از قانون
تهران - ایرنا - بازگشت 14 قلم سلادون ایران که برای شرکت نمایشگاهی در چین به این کشور ارسال شده بود به کشور و عدم رعایت قانون از سوی ایرلاینها و گرانی افسار گسیخته نرخ بلیط هواپیما از جمله مهمترین اخبار میراث فرهنگی در هفته گذشته بود.
به گزارش ایرنا، جبرئیل نوکنده رییس کل موزه ملی ایران گفت: مجموعه ای از آثار موزه ملی ایران مشتمل بر 14 قلم ظرف مشهور به سلادون از مجموعه ای مربوط به دوره صفوی که در زمان شاه عباس وقف بقعه شیخ صفی الدین اردبیلی شده بود و از سال 1314 در موزه ملی ایران نگهداری می شد، در قالب نمایشگاه سلادون های لونگ چوان و جهانی شدن در کشور چین به نمایش در آمده بود، به فرودگاه بین المللی امام خمینی (ره) وارد شده و پس از انجام تشریفات گمرکی با همراهی یگان حفاظت به موزه ملی ایران انتقال پیدا کرد.
وی در خصوص مد نظر قرارگرفتن محدودیت های حاصل از همه گیری کرونا گفت: آنچه که این نمایشگاه را با دیگر رویدادهای مشابه متفاوت ساخت، قرار گرفتن در شرایط و محدودیت های ناشی از شیوع ویروس کرونا بوده و خوشبختانه تمامی مراحل نقل و انتقال و بازگشایی جعبه ها با رعایت تمامی دستورالعمل های مرتبط و لحاظ نمودن تدابیر اختصاصی برای آثار صورت گرفت.
وی ادامه داد: آثار نمایشگاه پس از طی دوره استراحت و قرنطینه توسط هیئت کارشناسان عالی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی مورد بازبینی قرار گرفته و اصالت و سلامت آثار مورد تایید قرار گرفت.
سلادون نام خانوادهای از سفال است که دارای لعاب ویژه ای است. نام سلادون برای اولین بار توسط فرانسوی ها برای این نوع ظروف بکار برده شد. از ویژگیهای این سفال بدنه سخت، به رنگ سبز تیره و روشن است که دارای انواع گوناگون تزیین چون نقش قالب زده و برجسته است. کرمان و اصفهان از مراکز مهم تولید این نوع سفال در ایران بودهاند.
اهدای مجموعه دستبافهای نفیس پرویز تناولی به وزارت میراثفرهنگی
معاون میراث فرهنگی کشور از اهدای هزار و 408 دستباف روستایی و عشایری از سوی پرویز تناولی به وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خبر داد.
آیین امضای تفاهمنامه بین فرزند استاد پرویز تناولی (بهنمایندگی از پدر) و محمدحسن طالبیان معاون میراثفرهنگی کشور بهنمایندگی از وزارت میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی در محل وزارتخانه برگزار شد.
طالبیان در این زمینه گفت: بر اساس این تفاهمنامه هزار و 408 دستبافت نفیس عشایری و روستایی ایران که ترکیبی از گلیم، گبه و فرش است از سوی استاد پرویز تناولی به وزارتخانه اهدا میشود.
وی افزود: اهدای این مجموعه نفیس و امضای تفاهمنامه با خانواده استاد تناولی اتفاق خوشایندی بود که امروز رخ داد. بخشی از این مجموعه به وزارتخانه تحویل داده شده و تحویل بخش دیگر آن به زودی انجام خواهد شد.
او با اشاره به اینکه این مجموعه جزو اموال وزارتخانه خواهد شد، تصریح کرد: این آثار به طور دائم تحویل وزارتخانه میشود که در سامانه جام و فهرست آثار موزهای کشور به ثبت خواهد رسید.
اعطای تسهیلات 14درصدی به پروژههای در حال ساخت گردشگری
محمد خیاطیان معاون توسعه مدیریت و امور مجلس وزارت میراث فرهنگی و گردشگری گفت: تفاهمنامه اعطای تسهیلات از محل سپردهگذاری صندوق توسعه ملی برای اعطای تسهیلات به پروژههای در حال ساخت بخش گردشگری به امضا رسید.
وی در نشست با اسماعیل للهگانی مدیرعامل بانک رفاه کارگران ضمن اشاره به پتانسیلهای بخش گردشگری و اثرگذاری آن در اشتغال کشور و لزوم حمایت و پشتیبانی از این صنعت سبز گفت: در حال حاضر 2417 پروژه با حجم سرمایهگذاری 137میلیارد تومان در حال انجام است که زمینه اشتغال 475هزار نفر (برای پروژههای در حال ساخت) و اشتغال 112 هزار نفر (بعد از بهرهبرداری) را فراهم میکند.
او ادامه داد: پیشنهاد وزارت میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی در خصوص بستههای سفر مطابق با شرایط کرونا تحت عنوان "سفر هوشمند" تدوین و به ستاد ملی کرونا ارائه شده است. در این بسته سفر ضوابطی همچون رعایت کامل مسائل بهداشتی، استفاده 50 درصدی از ظرفیت هتلها، عدم سرو غذا در رستوران هتلها و... تنظیم شده است که با توجه به موج سوم بیماری، ستاد ملی مبارزه با کرونا پس از بررسی بیشتر در این خصوص اعلام نظر میکند.
پرونده باغ 33 هکتاری رامسر پس از رفع اشکال به یونسکو ارسال میشود
محمدحسن طالبیان معاون میراث فرهنگی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی گفت که در صورت رفع کامل اشکالات باغ 33 هکتاری رامسر، پرونده این باغ برای ثبت جهانی به یونسکو ارسال میشود.
طالبیان در حاشیه نشست بررسی روند احیای باغ 33 هکتاری رامسر در گفت و گو با خبرنگاران افزود: از بین رفتن برخی درختان به دلیل خشکی، نصب موزائیک های نامناسب و نداشتن زهکش در باغ از جمله مشکلاتی است که باید هر چه زودتر رفع شود تا پرونده باغ قابلیت ارسال به یونسکو را پیدا کند.
باغ 33 هکتاری شهرستان گردشگرپذیر رامسر در غرب مازندران یکی از دو طرح پیشنهادی اداره کل میراث فرهنگی مازندران برای ثبت جهانی به سازمان یونسکو است که سال 88 ارائه شد ولی پرونده آن به خاطر وجود برخی اشکالات از جمله ساختمان نیمه تمام فرهنگی و هنری از دستور ثبت جهانی خارج شد.
رفع مشکلات این باغ برای بازگرداندن پرونده اش به یونسکو در جریان سفر سال گذشته وزیر میراث فرهنگی به مازندران در دستور کار قرار گرفت که در گام اول در باره مشکل ساختمان نیمه تمام تصمیم گیری شد. معاون وزیر میراث فرهنگی با بیان اینکه احیای باغ برای میراث فرهنگی از اهمیت بالایی برخوردار است، گفت: بخش زیادی از محوطه این باغ تاریخی دارای گونه های درختان جنگل های هیرکانی و همچنین درختان مرکبات است که طی این سال ها به دلیل بی توجهی آسیب دیده که باید هر چه زودتر نسبت به ترمیم آنها اقدام شود.
احداث کمپینگ گردشگری جزیره بوموسی آغاز شد
رضا برومند مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی هرمزگان گفت: احداث کمپینگ گردشگری جزیره بوموسی با اعتبار 38 میلیارد ریال از محل اعتبارهای ملی این ادارهکل در هفته جاری آغاز شد.
برومند گفت: عملیات اجرایی احداث این کمپینگ شامل ساخت آلاچیق، غرفه صنایع دستی، زمین ورزشی، سرویس بهداشتی، نمازخانه، حمام، سوئیت، برج نور، آبنما، پیادهرو و محوطه سازی است.
وی ادامه داد: جزیره سوق الجیشی بوموسی با توجه به تقاضای بالای سفر گردشگران داخلی به آن بایستی برای پذیرایی از آنها به زیرساختهای گردشگری مجهز شود و احداث این کمپینگ در این راستا آغاز شده است.
وی اضافه کرد: این امر به تدریج زمینه حضور سرمایهگذاران برای ایجاد تاسیسات گردشگری بیشتر و افزایش مستقیم و غیر مستقیم درآمد ساکنان جزیره ابوموسی را فراهم میآورد.
آزادسازی کاروانسرای شاهعباسی سمنان کامل شود
علی رضا آشناگر استاندار سمنان گفت: آزادسازی کامل این کاروانسرا و برچیدهشدن دیوارهای زندان از انتظارات مردم سمنان است و باید انجام شود.
آشناگر در دیدار با مدیرکل زندانها و اقدامات تربیتی و تامینی استان سمنان در دفتر استاندار تاکید کرد: وضعیت کاروانسرای شاه عباسی سمنان هر چه سریع تر تعیین تکلیف شود.
استاندار سمنان افزود: آزادسازی کامل این کاروانسرا و برچیده شدن دیوارهای زندان از انتظارات مردم سمنان است و این مهم باید هر چه سریع تر با انجام جلسات کارشناسی و تعاملات دوسویه با شهرداری سمنان به نتیجه رسیده و تعیین تکلیف شود.
وی با اشاره به انتقال زندان سمنان به مکان جدید، تعیین تکلیف کاروانسرای شاه عباسی که تا پیش از این به عنوان زندان شهر سمنان مورد استفاده قرارمیگرفت را خواستار شد.
ضرورت تامین اعتبار موزهها با راهکارهای جدید ممکن
محمد رضا کارگر مدیر کل موزه های کشور به خبرنگار ایرنا در این خصوص گفت: متاسفانه به دلیل شیوع کرونا 90 درصد درآمد موزه ها که ناشی از بازدیدکنندگان بود از دست دادهایم. البته موزهها به جز این بخش از ردیف اعتبار ملی نیز سهم دارند و این حمایت خوبی می تواند برای موزه ها باشد.
وی افزود: دولت اعتباری را در این ردیف به موزه ها اختصاص داده که اگر به زودی تزریق شود راضی هستیم. ولی موارد این ردیف مالی این است که موارد مصرف و هزینه باید مورد تایید سازمان برنامه و بودجه قرار بگیرد.
کارگر گفت: در این شرایط اگر موارد اضطراری پیش بیاید دچار مشکل می شویم ولی قطعا استانداردهایمان در حوزه مرمت و نگهداری ها کاهش پیدا نمی کند. با وجود این که برنامه های زیادی برای ارتقا فعالیت داشتیم امکان ادامه آن ها را پپدا نخواهیم کرد.
مدیر کل امور موزههای کشور با اشاره به این که اگر روند همه گیری کرونا سالهای آینده ادامه پیدا کند باید برای ارتقای فعالیت موزه ها چاره اندیشی شود، گفت: موزه های دیگر کشورها نیز با توجه به نداشتن اعتبارات دولتی در این دوران از اعتبارات عمومی استفاده می کنند تا میراث فرهنگی شان آسیب نبیند. ما نیز باید برای این موضوع راه کار جدی پیدا کنیم.
پرونده کاروانسرای گنجعلیخان کرمان برای ثبت جهانی ارسال شد
مجتبی شفیعی معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان کرمان از تهیه و ارسال پرونده کاروانسرای گنجعلیخان کرمان برای ثبت در فهرست آثار جهانی خبر داد.
شفیعی افزود: پرونده کاروانسرای گنجعلیخان کرمان در کنار سایر کاروانسراهای ایرانی آماده شده تا یکی دیگر از آثار ارزشمند استان کرمان برای بررسی در فهرست میراث جهانی قرار گیرد. وی با اشاره به وجود کاروانسراهای متعدد تاریخی در استان کرمان تصریح کرد: عمده کاروانسراها در شهرهای کرمان، رفسنجان، سیرجان و راور قرار گرفته اند که از طرفیت های بسیار خوبی در جذب گردشگر برخوردار هستند. معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان کرمان اظهار داشت: کاروانسراها برای بهره برداری به بخش خصوصی واگذار می شوند و در این راستا 2 کاروانسرای هروز و سهرج در شهرستان راور به زودی به مزایده گذاشته می شود.
وی با اشاره به مرمت و بازسازی کاروانسرای وکیل کرمان افزود: عملیات بازسازی این کاروانسرا توسط بخش خصوصی سرعت خوبی ادامه دارد و در آینده نزدیک وارد چرخه گردشگری استان خواهد شد.
تمدید تمام مجوزهای تولیدی صنایعدستی تا پایان سال جاری
فرهاد فلاح مدیرکل حمایت از تولید صنایعدستی وزارت میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی از تمدید تمام مجوزهای صنایعدستی تا پایان سال جاری خبر داد.
فلاح، با اعلام این خبر بیان کرد: در مکاتبه انجام شده با دستگاههای مختلف از جمله سازمان تأمین اجتماعی، اعتبار تمام مجوزهای تولیدی صنایعدستی تا پایان سال جاری تمدید شد و در این رابطه نیز مدیرکل امور بیمهشدگان سازمان تأمین اجتماعی این موضوع را به ادارات استانی ابلاغ کرده است.
او افزود: همچنین تا روزشنبه 17 آبان 12هزار و 650 پرونده با حجم اشتغال 21 هزار و 465 نفر و با میزان اعتبار 124 میلیارد تومان تسهیلات کرونا از طریق ثبتنام در سامانه کارا پرداخت شده است.
مدیرکل دفتر حمایت از تولید وزارت میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی اعلام کرد: مبلغ 212 میلیارد و 500 میلیون تومان تقاضای دریافت تسهیلات نیز در مراحل بررسی و پرداخت از سوی بانکهای عامل قرار دارد.
لغو روادید و پرواز مستقیم؛ مزیتهایی برای گردشگری ایران و ونزوئلا
علی اصغر مونسان وزیر میراث فرهنگی و گردشگری از توسعه گردشگری بین ایران و ونزوئلا خبر داد و گفت: لغو روادید و پرواز مستقیم، 2 مزیت مهم برای توسعه گردشگری ایران و ونزوئلا است.
مونسان در دیدار با کارلوس آنتونیو آلکالا کوردونس سفیر ونزوئلا در ایران، از توسعه همکاریهای گردشگری بین دو کشور خبر داد و با اشاره به مزیتهای گردشگری دو کشور گفت: ایران و ونزوئلا در حوزه گردشگری دارای دو مزیت مهم هستند که یکی از آنها پرواز مستقیم و دیگری لغو روادید است. این دو مزیت میتواند به توسعه و رونق گردشگری بین دو کشور کمک کند.
او افزود: بعد از برگزاری وبینار با وزیر گردشگری ونزوئلا در ماه گذشته و صحبت در خصوص توسعه گردشگری بین دو کشور، آمادگی کامل برای این موضوع را داریم و در همین رابطه مکاتباتی نیز با ونزوئلا انجام شده است.
وزیر میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی گفت: این آمادگی را داریم تا روابط خود را با ونزوئلا در حوزه گردشگری توسعه دهیم و این توسعه روابط میتواند با حضور بخش خصوصی نیز باشد. میتوان نشستهایی را با حضور بخش خصوصی برگزار کرد و نیز فمتورهای (تورهای آشناسازی) گردشگری در دو کشور برگزار شود.
ایرلاینها از قانون تمکین نمیکنند
حرمت الله رفیعی رییس انجمن صنفی دفاتر خدمات مسافرت هوایی و جهانگردی حرمتالله رفیعی اظهار کرد: در حالی که همه از جمله دولت، وزرا، سازمان هواپیمایی کشور مخالف افزایش قیمت بلیط هواپیما هستند ایرلاین ها همچنان اقدام به این تخلف می کنند.
وی گفت: شرکتهای هواپیمایی از ابتدای آبان ماه قیمت بلیت هواپیما را در مسیرهای داخلی افزایش دادهاند، با وجود مخالفتهای گسترده از وزیر راه و رییس سازمان هواپیمایی کشوری گرفته تا نمایندگان مجلس و وزیر گردشگری، هنوز هیچ تغییری نکرده است و با وجود انکار شرکتهای هواپیمایی، همچنان با همان نرخ بالا فروخته میشود.
رییس انجمن صنفی دفاتر خدمات مسافرت هوایی و جهانگردی افزود: در جلسه اخیر کمیسیون عمران صراحتا اعلام شد که این افزایش نرخ تخلف است و انجمن شرکتهای هواپیمایی نباید نرخگذاری کند و تعیین کف قیمت خلاف قانون است. بارها هم تاکید شده است قیمتها باید به قبل از آبان ماه برگردد اما تغییری را شاهد نیستیم.
رفیعی با بیان این که حتی اعلام نرخ نامه نیز تخلف محسوب می شود و وجاهت قانونی ندارد، گفت: ایرلاین ها آمده اند کلاس های پروازی ارزان قیمت تر را در پروازها به عمد حذف کرده اند تا مسافران مجبور شوند بلیط با قیمت بالا بخرند که این نیز تخلف است.
وی افزود: ایرلاین ها برای افزایش نرخ بلیط ها فرافکنی می کنند و دروغ می گویند و باید وزارت دادگسنری و قوه قضائیه ورود کند و جلوی این تخلف را بگیرد.
رفیعی درباره کاهش قیمت دلار و همچنان بالا بودن نرخ پروازهای داخلی گفت: با وجود ریزش نرخ ارز و اثرگذاری آن در برخی بازارها از جمله خودرو، اما قیمت بلیت هواپیما همچنان بدون تغییر مانده و کاهش نیافته است. شرکتهای هواپیمایی داخلی مدعیاند 60 درصد هزینههایشان ارزی است. از طرفی یکی از بهانههای افزایش قیمت، نرخ ارز بود. اگر اینطور است چرا حالا که ارز ریزش کرده قیمت بلیت هواپیما تغییر نمیکند.
شناسایی سنتهای فرهنگی هزاره چهارم قبل از میلاد
مهناز شریفی سرپرست هیئت باستان شناسی گفت: دومین فصل کاوش باستان شناسی تپه منحصر به فرد، گردآشوان در پیرانشهر آذربایجان غربی منجر به شناسایی سنت های فرهنگی هزاره چهارم قبل از میلاد شد.
شریفی با اشاره به جزئیات این کاوش باستان شناسی، گفت: تپه باستانی گرد آشوان در جناح غربی روستایی با همین نام، از توابع شهرستان پیرانشهر در میان بافت مسکونی روستای گرد آشوان قرار گرفته، به گونهای که برخی از خانه های اهالی روستا، بخش هایی از عرصه و حریم آن را تخریب کرده اند. این باستان شناس، گرد آشوان را تپه ای مرتفع با حدود 5.9 متر ارتفاع دانست که کاوش فصل دوم در آن تا رسیدن به خاک بکر ادامه یافته است. به گفته شریفی، این تپه دارای 4 فاز معماری و متعلق به هزاره چهارم قل از میلاد است که در مطالعات شمال غرب، تا امروز گاهنگاری جنوب دریاچه ارومیه مورد توجه بوده اما کاوشهای جدید در حوزه زاب موجب تکمیل دانسته ها و گاهنگاری منطقه شده است. او افزود: کاوشهای حوزه زاب در محوطه گردآشوان، در راستای شناخت توالی فرهنگی، انجام شد و به منظور روشن ساختن گاهنگاری منطقه، در این کاوش تلاش شد روند شکل گیری عصر مس و سنگ جدید مطالعه شود و با تطبیق یافته های فرهنگی منطقه با مناطق همجوار، بخشی از پرسشهای اساسی را پاسخ دهد. عضو هیأت علمی پژوهشکده باستان شناسی نتایج بدست آمده را نشانگر سنت سفالین کاهرو در محوطه گردآشوان و حضور فرهنگهای غنی و تعاملات فرامنطقه ای از دوره مس و سنگ در حوزه زاب دانست و اظهار داشت: کاوشهای تپه گردآشوان منجر به شناسایی سنتهای فرهنگی هزاره چهارم قبل از میلاد شد. وی خاطرنشان کرد: این تپه با توجه به 9 متر ضخامت و 4 فاز معماری اهمیت ویژه ای دارد بطوریکه مشابه آن ازنظر حجم انباشت با ارتفاع 9 متری تاکنون در هیچ نقطه ای از ایران از هزاره چهارم قبل از میلاد گزارش نشده است. او گفت: در این تپه بقایای حصار قابل شناسای است که به نظر می رسد به منظور جلوگیری از هجوم اقوام کوراارس از قفقاز به دور تپه کشیده شده که در نوع خود بی نظیر است.
بررسی نهایی ثبت ملی دو شهر صنایعدستی اردبیل
پرونده شهر عنبران بهعنوان شهر ملی گلیم و شهر اصلاندوز بهعنوان شهر ملی گلیم ورنی دشت مغان از استان اردبیل با حضور پویا محمودیان معاون صنایعدستی کشور، مدیران کل این معاونت و مسئولان استانی طی نشستی بررسی شد.
در ابتدای این نشست پرونده ثبت شهر عنبران بهعنوان شهر ملی گلیم مورد بررسی قرار گرفت که نادر فلاحی مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی اردبیل در این نشست گفت: در حوزه صنایعدستی کارهای خوبی در استان اردبیل انجام شده که ایجاد مجموعه نگارخانه صنایعدستی در پایگاه جهانی شیخ صفیالدین، برگزاری دو نمایشگاه و بازارچه صنایعدستی دائمی در نمین و عنبران و... از مهمترین اقدامات ما است.
او در ادامه گفت: از طریق صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان، روستاییان و عشایر موضوع بیمه هنرمندان را پیگیری میکنیم و تاکنون بیشتر فعالان صنایعدستی را در استان معرفی کردیم که از این صندوق استفاده میکنند.
*س_برچسبها_س*