سه‌شنبه 6 آذر 1403

حقوق بشری که با پنبه سر می برد / نفوذ نرم دولت های غربی بر شخصی ترین ابعاد زندگی شهروندان

خبرگزاری دانا مشاهده در مرجع
حقوق بشری که با پنبه سر می برد / نفوذ نرم دولت های غربی بر شخصی ترین ابعاد زندگی شهروندان

حقوق بشر تنها در دست غربی‌ها یک ابزار است و اصلا دولت‌ها و ملت‌های آزادیخواه نباید ساختار ایجاد شده توسط غرب را جدی بگیرند البته این به معنای بی تفاوتی نیست و باید از ظرفیت رسانه استفاده کرده و جهانیان را نسبت به این موضوع آگاه کرد

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از صاحب نیوز 6 تا 12 تیرماه توسط رهبر معظم انقلاب به هفته حقوق بشر امریکایی مسمم شده که اشاره دارد به جنایات هولناک این کشور مستکبر علیه ملت شریف ایران از جمله حمله تروریستی نیروی دریایی امریکا به هواپیمای مسافربری ایران در 12تیر1367، به همین مناسبت صاحب نیوز میزگرد برخطی با حضور احمد عزیزخوانی، عضو هیئت علمی دانشگاه اصفهان و پیمان حاج محمود عطار، حقوقدان و کارشناس حقوق بشر برگزار کرد که زوایای تازه ای از جنایات امریکا مورد نحلیل قرار گرفت.

*****

مشروح مطالب بیان شده در میزگرد را مطالعه کنید: *به نظر شما حقوق بشر برای دولت های غربی به خصوص امریکا چه نقشی دارد؟ احمد عزیزخوانی: به نظر می رسد که این یک امر بسیار بدیهی و مشخص است که حقوق بشر در دست کشورهای غربی تنها یک ابزار است و ما از منظرهای مختلف میتوانیم به قضیه حقوق بشر در غرب نگاه بکنیم. اولین منظر اینکه قطعا کشورهای غربی هنگامی که صحبت از حقوق بشر می‌کنند قطعا مقصودشان فقط حقوق خودشان بوده و غیر خودشان را حتی کسانیکه در کشورهای غربی ساکن هستند مانند مسلمانان، شرقی‌ها، سیاه‌پوستان و حقوقی که باید برای این قشرها باشد در نظر گرفته نشده است. مصادیق این امر را نیز در موارد بسیاری داریم. بر فرض مثال اگر بمب اتمی علیه مردم ژاپن استفاده می‌شود این هیچ تناسبی با بحث حقوق بشر ندارد ولی کشوورهای غربی براحتی این‌کار را انجام می‌دهند و دلیل این امر هم آن است که ژاپنی‌ها غربی نیستند. در مورد اتفاقات دیگر حتی در خود ایران و در ادوار مختلف تاریخی و بویژه پس از جنگ جهانی با قحطی‌های متوالی روبرو شدیم که میلیون‌ها انسان جان خود را از دست دادند و عامل اصلی این قحطی‌ها بریتانیایی‌ها بودند و عامدانه این حرکت را انجام دادند و البته فجایع آن‌ها در خاورمیانه در کشورهایی مانند افغانستان، عراق و یمن که خودشان بصورت مستقیم و یا با واسطه گروه‌هایی همانند داعش و القاعده انجام می‌شود.

بنابراین مسئله اول آن است که حقوق بشر صرفا از نگاه غربی‌ها حقوقی است متعلق به خودشان و شامل غیر خودشان نمی‌شود. نکته دوم آن است که اگر مقداری ریزتر به داستان نگاه کرده و کمی بیشتر تامل بکنیم حتی در خود غرب هم حقوق بشر بصورت یکسان و عادلانه به آن نگاه نمی‌شود. ما اتفاقاتی که اخیرا در آمریکا داشتیم و برخوردهایی که با سیاه‌پوستان صورت گرفت که البته این موضوع مربوط به امروز نیست و قبلا نیز تکرار می‌شده است و تنها امروز رسانه‌ای شده است و تاریخ آمریکا از این بی‌عدالتی علیه رنگین پوستان رنج می‌برد. در فرانسه هم داستان به همین گونه است که اگر به این کشور نگاه بکنیم، مشاهده می‌شود که نزدیک به دو سال است که اعتراضات در این کشور به بی عدالتی ادامه دارد و حقوق انسان‌ها براحتی تضییع می‌شود و بنابراین وجه دوم آن است که اصلا در خود کشورهای غربی هم به آن معنا رعایت نمی‌شود. مسئله‌ای که امروزه بسیاری از آزادی‌خواهان در غرب شدیدا به آن معتقد هستند این است که انسانی که در غرب زندگی می‌کند بصورت شدیدی تحت کنترل است و از دوربین‌هایی که در همه جای خیابان‌ها است و تا رصد اطلاعات هویتی افراد در فضای مجازی به این باور می‌رسیم که یک انسان غربی بصورت دائمی تحت کنترل است. منتهای مراتب این را هم عرض کنم که این کنترل بسیار نرم و حرفه‌ای انجام می‌شود بگونه‌ای برای عده‌ای اصلا مشخص نخواهد شد و این موضوع شدیدا با حقوق بشر شدیدا در تناقض است و حتی یک انسان سفیدپوست اصیل غربی هم درگیر این موضوع است و حقوقش پایمال می‌شود و این مسئله کاملا سیاسی بوده و حقوق بشر ابزاری در دست کشورهای غربی می‌باشد.

پیمان حاج محمود عطار: اصول حقوق بشر غربی از جمله کشور ایالات متحده آمریکا مدعی رعایت آن هستند ابتدا باید به مواردی که در طول سالیان گذشته توسط سردمداران این کشورها نقض شده است را و اصول حقوق بشر ادعایی خود را زیر پا گذاشته‌اند و با توجه به رخدادهایی که در خاورمیانه و کشورهای دیگر روی داده است میپردازیم. یکی از موارد نقض حقوق بشر توسط کشورهای غربی بویژه امریکا موضوع فروش سلاح‌های مختلف از جمله سلاح های سبک و سنگین و کشتار جمعی می‌باشد که در کارخانه‌های جنگ افزارسازی آمریکا و انگلیس و فرانسه و سایر کشورهای غربی این تسلیحات تولید شده و برای ایجاد درآمد برای این کارخانه‌ها توسط دولت مردان غربی به کشورهای جهان سوم از جمله کشور عربستان و امارات متحده عربی و سایر کشورهایی که ارتباط نزدیکی با این دولت‌ها دارند فروخته می‌شود و حتی روش‌های نقض حقوق بشر را بگونه‌ای پیش می‌برند که پول این جنگ افزارها را از این کشورها قبل از تحویل می‌گیرند.

* دولت های غربی بیشتر به دنبال دستاویز قراردادن مسئله حقوق بشر هستند یا خود حقوق بشر؟ عزیزخوانی: به نظر می‌رسد در سوال اول بنده به گونه‌ای پاسخ این سوال را بیان کردم و این مسائل صرفا دستاویزی برای کشورهای غربی می‌باشد و این نکته را در تکمیل صحبت‌هایم عرض کنم که برای این ابزار ساختارهایی را آن‌ها در سطح بین‌المللی و در سطح داخلی تعبیه کرده‌اند و نهادها و سازمان‌هایی وجود دارد که به عمل آن‌ها مشروعیت می‌دهد و از طرفی به ابزاری بدل شده است که برای تنبیه مخالفان داخلی و خارجی استفاده می‌شود. و این موضوع برای ایران هم اتفاق افتاده است و اغلب بیانیه‌های حقوق بشری که علیه ایران وجود دارد از همین طریق صادر شده است.

*لطفا نمونه های اقدامات ضو حقوق بشری امریکا به خصوص در قبال ملت شریف ایران را بفرمائید. احمد عزیزخوانی: در مورد سوال سوم بنده نمونه‌هایی را در سطح جهانی مطرح کردم. نسل کشی‌هایی که در کشورهای آفریقایی انجام شده، یک نمونه بارز از این موضوع است و جنگ‌هایی که در سراسر جهان از جمله آفریقا و اسیا و آمریکای لاتین و حتی در خود آمریکای شمالی که در مورد بومیان آن مناطق است نمونه‌هایی بارز از این موضوع است. اخیرا هم ملاحظه فرمودید که گورهای دسته جمعی کودکان کانادایی که در کلیساها و یا مدارسی که توسط کلیساها اداره می‌شده است کشف شده است، به خوبی این مسئله را روشن می‌کند که آن‌ها حتی به کودکان هم رحم نمی‌کنند و این نسل کشی‌ها را ما در سراسر جهان شاهد بوده‌ایم و نمونه دیگر از این موارد همان بمب اتمی بود که در ژاپن برای اولین بار و شاید آخرین بار استفاده شد. در مورد ایران نیز یک لیست بسیار بلندی را در مورد اقدامات ضد حقوق بشری داریم و این موارد در دوره استعمار کلاسیک توسط استعمارگرانی مانند پرتغالی‌ها و در دوره استعمار معاصر توسط آمریکایی‌ها باعث ایجاد این لیست از اقدامات شده است، اقداماتی مانند نسل کشی و قحطی‌ها و موارد دیگری که اتفاق افتاده است. میلیون‌ها انسان در این قحطی‌های عامدانه که در ایران ایجاد شد جان خود را از دست دادند و گفته شده است که در برخی شهرها برای فرار از گرسنگی به شکار حیواناتی مانند گربه روی آورده شده است. نمونه‌های دیگر نیز فراوان است. در دوران معاصر و کمی متاخرتر ما کودتای 28 مرداد توسط آمریکایی‌ها را داریم که ملت ایران را به کام یک استبداد سنگین فرو برد و جنگ تحمیلی علیه ایران و ساقط کردن هواپیمای مسافربری ایران بر فراز دریا و حملات شیمیایی و قس علی هذا در تاریخ معاصر ایران فراوان است و در اکثر موارد هم در پشت این حرکات بریتانیایی‌ها و آمریکایی‌ها بوده‌اند که برخی را اعتراف کرده و برخی را اشاره‌ای نکرده‌اند ولی برای پژوهشگران و محققان مشخص است که عامل اصلی در این میان خود آن ها هستند و مصداق‌ها بسیار فراوان است. تاریخ ما سراسر پر از اقدامات ضد حقوق بشری است که توسط غربی‌ها علیه مردم ایران انجام شده است که البته نمونه آخر آن بحث تحریم است چرا که تحریم لایه‌های متعددی دارد و ما می‌دانیم که تحریم‌ها در اواخر دولت بعث در عراق طبق آمارهای سازمان ملل باعث مرگ تنها 300هزار کودک شده است. و ما خوشبختانه بدلیل ساختار خوبی که در حوزه غذایی و بهداشتی در کشور ایجاد کرده‌ایم از این دست نسل کشی‌ها را بر اثر تحریم‌ها نداشتیم ولی انسان‌هایی بودند که بر اثر این تحریم‌ها جان خود را از دست دادند و یا زندگی برای آنها سخت شد و این هم نمونه‌ای از اقدامات ضد حقوق بشری است که کماکان برای کشوری مثل ایران ادامه دارد.

حاج محمود عطار: نمونه بارز این موضوع قراردادهای متعددی است که دولت سابق ایالت متحده اقای ترامپ با ولیعهد عربستان سعودی و کشورهای حاشیه خلیج فارس منعقد نمود و بیان به اذعان و اعتراف خود رئیس جمهور سابق امریکا نزدیک به 500 میلیون دلار از این کشورهای عربی بابت پیش خرید جنگ افزارهای نظامی ایالات متحده آمریکا دریافت کرد. نکته مهمی که در راستای نقض حقوق بشر باید در این زمینه به آن پرداخته شود آن است که چنانچه یک گذر اجمالی به مناطق آسیب دیده کشور مستضعف یمن بیندازیم متوجه ان می‌شویم که بیشتر سلاح‌های ضد بشری که توسط کارخانه‌های آمریکایی و انگلیسی به دولت عربستان فروخته شده است بر سر مردم مستضعف و کودکان و نوزادان ریخته شده است و نمونه بارز آن بمباران اسکله‌های شهرهای بندری یمن و جلوگیری از پهلوگیری کشتی‌های کمک‌های مردمی بوده است. همینطور بمباران مناطق مسکونی و درمانی و بهداشتی در یمن توسط هواپیماهای عربستان و یا امارات که این هواپیماها و بمب افکن‌ها توسط کشورهای غربی ساخته شده است و به کشورهای عربستان و امارات واگذار شده است و همه‌ی این موارد براساس حقوق بین الملل کیفری و کنوانسیون‌های حقوق بشری مصداق کشتار جمعی می‌باشد و برخلاف همان اصولی است که کشورهای غربی ملزم به رعایت این اصول حقوق بشری هستند.

حاج محمود عطار: یکی از مواردی که در منطقه خاورمیانه با سرویس‌دهی کشورهای غربی از جمله آمریکا موجب ناامنی و اغتشاش امنیتی شد، بوجود آوردن گروه منحوس دولت اسلامی عراق و شام که ما با نام داعش ان را می‌شناسیم بود که مسلما این گروه تروریستی توسط کشورهای غربی و کمپانی‌های نظامی آن‌ها تغذیه می‌شد و با توجه به مشاوران آنها دوره‌های مختلف را نیز گذرانده بودند و با اعزام این افراد به منطقه شامات و کشورهای محروم و افغانستانو پاکستان موجب قتل عام گسترده غیر نظامیان شدند‌.

*در تقابل خاور میانه کدام یک از طرفین بیشتر به دنبال حقوق بشر بوده و کدام بیشتر به دنبال منافع (محور مقاومت و امریکا و شرکایش)؟ عزیزخوانی: در مورد سوال پایانی باید خدمت شما عرض کنم که آنچه مشخص بوده است جمهوری اسلامی ایران همواره در سیاست خارجی خود در منطقه جامعه محور بوده و قدرت محور نبوده است. جامعه محور بدین معناست که گروه‌هایی را جمهوری اسلامی تقویت می‌کند که مشروعیت داخلی دارند و نگاه اجتماعی خوبی دارند و در حقیقت خواست عمومی را این گروه‌ها دنبال می‌کنند. حماس در فلسطین و حزب الله در لبنان و حشدالشعبی در عراق و انصارالله در یمن نمونه‌هایی از این گروه‌ها هستند و این گروه‌ها پایگاه اجتماعی دارند و حمایت از گروه‌های قدرت محور مشکلات حقوق بشری را ایجاد می‌کند و گروهی مانند داعش که قدرت محور است تبعات حقوق بشری آن در جهان مشاهده شده است.

مورد بعدی اینکه جمهوری اسلامی تلاش کرده است در تقابل با قدرت‌هایی که در منطقه وجود دارند تا انجایی که مقدور است جنگ را به حوزه‌های اجتماعی و شهرها و تجمعات نکشاند و داستان‌هایی هم وجود دارد که به عنوان مثال همرزمان شهید حاج قاسم سلیمانی به این موضوع تاکید ویژه‌ای داشتند و در جنگ‌هایی که اتفاق می‌افتاد همیشه تاکید بر این بوده است که آسیبی به مردم عادی نرسد و مناطق جنگ بگونه‌ای باشد که مردم آسیب نبینند و این دقیقا نقطه مقابل حرکت متحدان آمریکا و خود آمریکا در منطقه است که تجربه هم نشان داده است که هر کجا به مشکل برمی خوردند از انسان‌ها به عنوان سپر استفاده می‌کردند تا بتوانند خود را رها کنند و یا حمله شیمیایی ساختگی به نقطه‌ای انجام می‌دادند تا در پی آن بتوانند تبلیغاتی را علیه محور مقاومت داشته باشند و از این موارد بسیار فراوان است و این حاکی از ان است که محور مقاومت در این مسئله اهمیت قائل است.

*****

جمع بندی این صحبت‌ها ما را به این نقطه می‌رساند که حقوق بشر تنها در دست غربی‌ها یک ابزار است و اصلا دولت‌ها و ملت‌های آزادیخواه نباید ساختار ایجاد شده توسط غرب را جدی بگیرند البته این به معنای بی تفاوتی نیست و باید از ظرفیت رسانه استفاده کرده و جهانیان را نسبت به این موضوع آگاه کرد که حقوق بشر تنها یک ابزار در دست غربی‌هاست و البته رسانه در این موارد بسیار به غربی‌ها کمک می‌کند تا واقعیت را جهانیان مشاهده نکنند و کاملا معکوس شده و به گونه دیگری واقعیات را به جهانیان مخابره می‌کنند و به تعبیر هوک هایمر فرهنگ تبدیل به یک صنعت شده و این صنعت هم در دستان قدرت‌ها است و این قدرت‌ها هستند که با استفاده از ظرفیت فرهنگ‌ها و امروزه که رسانه بخش عمده‌ای از فرهنگ جهانی است میتوانند مطالب خودشان را به میش ببرند و ما هم باید بتوانیم از همین ابزار در حد مقدورات خود استفاده کرده و نشان بدهیم که حقوق بشر تنها در دست غربی‌ها یک ابزار است.

انتهای پیام /