چهارشنبه 7 آذر 1403

رونمایی از اسناد جدید علیه تاجگردون / گزینه‌های ریاست کمیسیون‌های مجلس یازدهم / زیباکلام: در صورت حمایت خاتمی نیز لاریجانی هیچ شانسی ندارد

وب‌گاه الف مشاهده در مرجع
رونمایی از اسناد جدید علیه تاجگردون / گزینه‌های ریاست کمیسیون‌های مجلس یازدهم / زیباکلام: در صورت حمایت خاتمی نیز لاریجانی هیچ شانسی ندارد

هر روز اخبار فراوانی در رسانه ها منتشر می شود که دنبال کردن آنها حتی برای آنانکه اهل مطالعه اخبار هستند کار را دشوار می‌کند. بسته خبری - تحلیلی الف با رصد اخبار و رویدادهای مهم، همچنین تحلیل های صورت گرفته در این زمینه مخاطبان خود را از مهمترین وقایع روز آگاه می‌کند.

آخرین آمار کرونا در ایران

کیانوش جهانپور، سخنگوی وزارت بهداشت درباره آخرین وضعیت ویروس کرونا در ایران، اظهار کرد: از دیروز تا امروز (شنبه، 17 خرداد) بر اساس معیار‌های قطعی تشخیصی، 2 هزار و 269 بیمار جدید مبتلا به کووید -19 در کشور شناسایی شد که 527 مورد بستری شدند.

سخنگوی وزارت بهداشت ادامه داد: مجموع بیماران کووید -19 در کشور به 169 هزار و 425 نفر رسید. متاسفانه در طول 24 ساعت گذشته، 75 بیمار کووید -19 جان خود را از دست دادند.

بیشتر بخوانید:

شناسایی 2269 بیمار کرونایی جدید در کشور / مجموع جان باختگان به 8209 نفر رسید

***

اپیدمی کرونا طولانی خواهد بود

حجت‌الاسلام حسن روحانی رئیس‌جمهور پیش از ظهر امروز در جلسه ستاد ملی مقابله با کرونا طی سخنانی اظهار داشت: مردم باید مطلع باشند که باید توجه نمایند که این اپیدمی طولانی خواهد بود و امروز پایان مشخص و روشنی برای این اپیدمی در اختیار نداریم و تا زمانی که ما بتوانیم به یک واکسن مورد تایید و در دسترس قرار بگیریم، ممکن است مدتی طولانی پیش رو داشته باشیم. در ذهن مردم این نباشد که امروز احتیاط می‌کنیم و ماسک می‌زنیم و دست‌ها را می‌شوییم و فاصله‌گذاری را مراعات می‌کنیم ولی این را تا 15 روز و یا یک ماه دیگر و بعد از این مدت تمام می‌شود؛ این تصور باید در کشور ما باید حذف شود. ما به طور دقیق نمی‌دانیم که پایان چه زمانی است و دستورالعمل‌ها برای مدت طولانی باید مراعات شود.

علیرضا زالی، فرمانده ستاد مقابله با کرونا در گفت‌وگویی تلویزیونی در پاسخ به این سؤال که "آیا وارد پیک جدیدی از کرونا شده‌ایم؟"، گفت: این مسئله نیازمند یک بررسی تحلیلی همه‌گیرشناسی است و باید به ما فرصتی برای تحلیل آمار داده شود اما در تهران میزان مراجعین به بخش‌های درمانی رو به افزایش است...

وی اضافه کرد: در دو بیمارستان تهران افرادی بستری شدند که در 10 روز گذشته دارای تماس با بیماران کرونایی بوده‌اند و سفر عامل اصلی این انتقال بوده است و طبق یکی از مطالعات ما در یکی از بیمارستان‌های ارجاعی تهران، 60 درصد افراد بستری‌شده، سابقه مسافرت به استان‌های دیگر را داشتند که نشان می‌دهد بخشی از موج جدیدی که ممکن است در تهران به وقوع بپیوندد به‌دنبال سفرهاست.

بیشتر بخوانید:

روحانی: پایان مشخصی برای کرونا نداریم / اعلام نحوه فعالیت فضاهای آموزشی و سینماها

***

دادگاه اکبر طبری فردا برگزار می‌شود

اولین جلسه رسیدگی به اتهامات «اکبر طبری» معاون اجرایی سابق حوزه ریاست قوه‌قضائیه، صبح فردا (یکشنبه) 18 خردادماه به ریاست قاضی بابایی در شعبه 5 دادگاه کیفری یک استان تهران برگزار می‌شود.

علی‌اکبر طبری‌پور معاون پیشین امور اجرایی و فنی مهندسی حوزه ریاست رئیس سابق قوه‌قضاییه بود. طبری در 20 سال گذشته، صاحب مناصب مختلفی در حوزه‌های مالی و رفاهی قوه‌قضاییه بوده است. او در دوره ریاست آیت‌الله سید محمود هاشمی‌شاهرودی، مدیر امور مالی و مدیر امور خدماتی و رفاهی بوده است و در دوره آیت‌الله صادق آملی‌لاریجانی با حضور در دفتر رئیس قوه‌قضاییه، ابتدا مدیرکل امور اجرایی و سپس معاونت اجرایی حوزه ریاست شده است. سیدابراهیم رئیسی هفت روز پس از اینکه بر مسند ریاست قوه قضاییه نشست، طبری را برکنار و یوسف باقری را به‌جای او، به عنوان سرپرست معاونت اجرایی حوزه ریاست قوه‌قضاییه منصوب کرد.

بیشتر بخوانید:

زمان دادگاه معاون اجرایی سابق حوزه ریاست قوه‌قضائیه

***

چرا شورای نگهبان برای بررسی اعتبارنامه تاجگردون درخواست استمهال داد؟ ایلنا نوشت: محمد علیپور، سخنگوی شعبه 10 مجلس درباره درخواست مهلت 10 روزه از سوی شورای نگهبان برای بررسی مستندات ارائه شده جهت عدم تائید اعتبارنامه غلامرضا تاجگردون نماینده مردم گچساران گفت: هنگامی که بررسی اعتراضات به اعتبارنامه یک نماینده در شعبه به پایان می‌رسد؛ شعبه مواردی که به عنوان اعتراض مطرح شده است را به همراه مستندات برای شورای نگهبان ارسال می‌کند.

وی خاطرنشان کرد: شورای نگهبان این حق را دارد که فرصت کافی برای بررسی مستنداتی که برای عدم تائید یک اعتبارنامه ارسال می‌شود را درخواست کند و این کار طبق چارچوب قوانین مجلس است. درخواست مهلت 10 روزه برای پاسخ به استعلام درباره تاجگردون از سوی شورای نگهبان به هیأت رئیسه ارسال شده است.

گفتنی است در تداوم اعتراض گروهی از نمایندگان مجلس یازدهم به تایید صلاحیت غلامرضا تاجگردون نماینده گچساران، روح‌الله نجابت در یک خبر توئیتری اعلام داشت که اسنادی در باره نماینده گچساران دارد که شورای نگهبان از آن بی‌اطلاع بوده است.

***

ابلاغ بخشنامه رسیدگی به جرایم سیاسی

بخشنامه رییس قوه قضاییه در خصوص «لزوم اجرای عدالت و رسیدگی منصفانه به اتهامات مرتکبان جرائم سیاسی» به مراجع قضایی سراسر کشور ابلاغ شد. در این بخشنامه آمده است:

نظر به لزوم اجرای عدالت و رسیدگی منصفانه به اتهامات مرتکبان جرائم موضوع ماده 2 قانون جرم سیاسی، مصوب 20/2/ 1395 مجلس شورای اسلامی و اجتناب از تلقی جرائم موضوع این قانون به عنوان جرم غیرسیاسی و با امعان نظر به ضرورت ایجاد رویه واحد در رسیدگی به جرم سیاسی، لازم است مراجع قضایی به شرح زیر اقدام نمایند:

... با توجه به اصل 168 قانون اساسی، دادگاه رسیدگی به جرائمی که مطابق قانون مذکور، سیاسی محسوب می‌شود، با حضور هیات منصفه و به صورت علنی و برابر مقررات مواد 305 و 352 قانون آیین دادرسی کیفری و قانون مطبوعات برگزار گردد...

بیشتر بخوانید:

ابلاغ بخشنامه لزوم اجرای عدالت و رسیدگی منصفانه به اتهامات مرتکبان جرائم سیاسی

***

طرح نمایندگان مجلس برای بی اعتبار کردن مدرک تحصیلی مدیران 

علیرضا سلیمی، عضو هیأت رئیسه مجلس شورای اسلامی گفت: در مجلس یازدهم طرحی به زودی تقدیم هیأت رئیسه خواهد شد که کلیه مدارکی که در زمان مسئولیت مدیران اخذ شده است، از نظر سازمان امور اداری و استخدامی کشور کان‌لم‌یکن تلقی شود، البته در این طرح کاری به گذشته نداریم و تلاش کردیم نگاهمان از این به بعد باشد و در همین راستا تلاش کرده‌ایم ارزش مدارک صادرشده برای مدیران در دوران مسئولیت‌شان قائل نشویم.

***

رئیس بنیاد شهید استعفا کرد 

حجت‌الاسلام سیدمحمدعلی شهیدی، معاون رییس‌جمهور و رئیس بنیاد شهید و امور ایثارگران در نامه‌ای از رئیس جمهور درخواست کرد به دلیل بیماری و نیاز به استراحت و پرهیز از کار سنگین به توصیه‌ی پزشکان، با استعفای وی از مسوولیتش موافقت کند.

بیشتر بخوانید:

استعفای رییس بنیاد شهید و امور ایثارگران / روحانی موافقت کرد

***

توضیحات وزارت اطلاعات درباره آزادی مایکل وایت 

مدیرکل ضد جاسوسی وزارت اطلاعات در مورد جزئیات پرونده آمریکایی آزاد شده اظهار داشت: مایکل وایت یکی از نظامیان آمریکایی بود که دوسال قبل با پوشش توریست وارد کشور گردید... اطلاعات معاونت ضدجاسوسی وزارت اطلاعات نشان می دهد که برخی سیاسیون در آمریکا من جمله برایان هوک در نظر داشتند از فوت مایکل وایت به دلیل بیماری مزمن حداکثر بهره برداری سیاسی را علیه جمهوری اسلامی ایران در قالب یک بمب خبری بعمل آورند که با آزادی وی؛ این فرصت رفتار غیر انسانی نیز از آنان سلب گردید.

بیشتر بخوانید:

وزارت اطلاعات: «مایکل وایت» به دلیل تشدید بیماری و دلایل انسانی آزاد شد + جزئیات پرونده

***

گزینه های ریاست کمیسیون های مجلس یازدهم تابناک نوشت: با انتشار لیست اولیه اعضای کمیسیون های تخصصی مجلس شورای اسلامی گمانه زنی ها درباره کاندیداهای ریاست کمیسیون ها افزایش یافته، رقابتی با چاشنی لابی گری های پشت پرده که با انتقاداتی همراه بوده است.

فشارهای که بیشتر با پیامک های زنجیره ای و حتی پیام ها در فضای مجازی به چشم می خورد و هدف آن اعمال نظر در تعیین رییس کمیسیون ها مبتنی بر اهداف گروه ها و جریان ها است انتظار می رود مجلس یازدهم با شعار تحول خواهی جلوی این لابی گری ها و اعمال فشارها ایستاده و منافع ملی را بر منافع شخصی و گروهی ترجیح دهد.

کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری: محمد مهدی زاهدی، سید جواد ساداتی نژاد، حبیب الله دهمرده / اجتماعی: ولی اسماعیلی، عبدالرضامصری، سیدمسعود خاتمی /اقتصادی: محمدرضا پورابراهیمی سیدشمس الدین حسینی، الیاس نادران /امنیت ملی و سیاست خارجی: مجتبی ذوالنوری، محمدصالح جوکار، حسین نوش آبادی، فدا حسین مالکی، عباس گلرو / انرژی: فریدون عباسی، فریدون حسنوند / برنامه و بودجه: حمیدرضا حاجی بابایی، الیاس نادران، محمدمهدی مفتح /بهداشت و درمان: عبدالحسین روح الامینی، حسینعلی شهریاری، مسعود خاتمی /امور داخلی کشور و شوراها: احمد علیرضا بیگی، محمدرضا میرتاج الدینی /صنایع و معادن: سیدمصطفی میرسلیم، رضا تقی پور، عزت الله اکبری تالارپشتی /عمران:محمدرضا رضایی کوچی، اقبال شاکری /فرهنگی:نصرالله پژمان فر، مرمرتضی آقاتهرانی، سیدرضا تقوی /قضائی و حقوقی:موسی غضنفرآبادی، سیدکاظم موسوی، حسن نوروزی /اصل نود:محمد موحد، رضا تقوی، نصرالله پژمان فر.

***

احمدی‌نژاد مدل 84 یا 96؛ کدام یک برای انتخابات ریاست‌جمهوری 1400 می‌آید؟ 

باشگاه خبرنگاران نوشت: داستان عجیبی نیست که معمولا نزدیک به هر انتخاباتی سر و کله سیاسیون سال‌های دور پیدا شده تا شانس خود را دوباره امتحان کنند؛ چهره های نام آشنایی که برخی از آنها حتی در دوره های قبل هم تایید صلاحیت نشده اند. یکی از این چهره‌های جنجالی که این روزها نامش عجیب بر سر زبان‌ها افتاده کسی نیست جز «محمود احمدی نژاد»... امروز کارشناسان معتقدند که هر کاری از محمود احمدی‌نژاد بر می‌آید؛ کسی نمی تواند نقشه او را بازی خوانی کند و بداند که هدف بعدی او چیست، فقط می توان حدس‌هایی زد؛ حدس هایی که باید دید به کجا منتهی می شود؛ به احمدی‌نژاد مدل 84 یا احمدی‌نژاد مدل 96!... در هر صورت بازگشت تحریم‌ها و شرایط کشور، برای احمدی نژاد فرصتی دیگر آفریده است و کاهش مشارکت عمومی در انتخابات مجلس و افزایش نارضایتی اجتماعی از شرایط اقتصادی و فرهنگی موجب شده تا او از یک‌سو از ابزار فراکسیونی 50 نفره در مجلس که قابلیت افزایش به یک‌صد نماینده را نیز دارد در حاکمیت و بستر نارضایتی اجتماعی از دولت بهره ببرد تا برای تصاحب دولت بار دیگر تیری در تاریکی بیندازد و بخت خود را امتحان کند.

***

 مجلس یازدهم و پایان طیف سنتی

شرق نوشت: اگرچه دوران جریان‌های سنتی در اصولگرایی سال‌هاست به‌سر آمده، اما به نظر می‌رسد مجلس یازدهم نقطه عطفی بر پایان قدرت آنها بود. به طور مشخص حزب مؤتلفه با دبیرکلی بادامچیان جانشین عسگراولادی؛ جامعه روحانیت مبارز با دبیرکلی موحدی‌کرمانی جانشین مهدوی‌کنی و جبهه پیروان خط امام و رهبری با دبیرکلی باهنر جانشین عسگراولادی به‌عنوان نمایندگان طیف سنتی در اصولگرایی نه‌تنها سهمی بسیار حداقلی در مجلس یازدهم داشتند، بلکه حتی ناتوان از جریان‌سازی بودند تا جایی که حتی در هیئت‌رئیسه هم سهمی به آنها نرسید. میرسلیم از مؤتلفه و تقوی از جامعه روحانیت را اگر تنها چهره‌های شاخص جریان سنتی در مجلس یازدهم بدانیم، در این صورت 12 رأی میرسلیم برای ریاست مجلس هم می‌تواند نماد وزن و جایگاه این جریان نه‌تنها در مجلس، بلکه در کل در جریان اصولگرایی قلمداد شود. اصولگرایی را از این پس جریان نواصولگرای قالیباف، احمدی‌نژادی‌ها و جبهه پایداری مدیریت خواهند کرد.

***

نباید سیاست‌ورزی نیابتی و اجاره‌ای د‌اشته باشیم 

روزنامه آرمان ملی با مصطفی تاجزاد‌ه، معاون سیاسی وزارت کشور د‌ر د‌ولت اصلاحات مصاحبه ای داشته که در ادامه بخش هایی از آن آمده است:

تجربه د‌ولت آقای روحانی به ما نشان د‌اد که نباید سیاست‌ورزی نیابتی و اجاره‌ای د‌اشته باشیم... ما د‌ر هر انتخاباتی حاضر می‌شویم به این شرط که نامزد‌های خود‌مان را هم د‌اشته باشیم و بتوانیم به آنها رای بد‌هیم. ما د‌ر د‌وره‌هایی د‌ر قد‌رت نبود‌یم ولی د‌ر جامعه بسیار موثر بود‌یم و د‌ر د‌وره‌هایی د‌ر قد‌رت بود‌یم و همچنان ارتباط قد‌رتمند‌ی با جامعه د‌اشتیم... اصلاحات د‌و پا د‌ارد و یک پای آن د‌ر جامعه و د‌ر ارتباط با مرد‌م است و یک پای د‌یگر اصلاحات د‌ر حکومت است تا امور را پیش ببرد و خواسته‌های مرد‌م را محقق کند‌... البته تحقق منویات مرد‌م و اصلاح مستلزم این است که تا جای ممکن بتوانیم د‌ر قد‌رت حضور پید‌ا کنیم. ما مد‌ت زیاد‌ی بیرون از قد‌رت بود‌یم و مهم این است که د‌ر قد‌رت نبود‌یم و باز هم زند‌ه بود‌یم. گاهی نبود د‌ر قد‌رت به معنای حذف شد‌ن نیست بلکه همچون ققنوس از خاکستر برآمد‌ه‌ایم و پرواز کرد‌یم و به جامعه حیات و حرکت بخشید‌یم.

... به‌طور مثال اگر نامزد انتخابات ریاست جمهوری آقایان عبد‌ا... نوری و یا صفایی فراهانی و یا رئیس د‌ولت اصلاحات و یا آقای آرمین و یا آقای میرد‌اماد‌ی باشند چند د‌رصد از مرد‌م فکر می‌کنند که د‌ر صورت رای آوری این افراد آنها د‌رست عمل نمی‌کنند‌؟ این افراد امتحان خود را پس د‌اد‌ه‌اند‌. چرا ما به آقای روحانی رای د‌اد‌یم؟ گفتیم ایشان تحریم‌ها را از میان برمی‌د‌ارد چون کشور د‌ر سال 92 با مشکلات جد‌ی روبه‌رو بود و د‌ر سال 96 به ایشان رای د‌اد‌یم تا همان روال را اد‌امه بد‌هد ولی وی چند‌ان موفق نشد‌.

***

برنامه اصلاح‌طلبان برای آیند ه

محمد صاد ق جواد ی‌حصار، فعال سیاسی اصلاح‌طلب در روزنامه آرمان ملی نوشت: باید استغنای فکری و فرهنگی خود و بی‌نیازی از وابستگی به قد رت سیاسی را نشان د هیم ولی تاثیر خود را هم د ر قد رت سیاسی نشان د هیم. اصلاح‌طلبان اگر توانا، هوشمند و صاحب نظریه‌های جد ید کشورد اری باشند ، لازم نیست حتما د ر حاکمیت باشند . بیرون از حاکمیت هم اگر نظر بد هید تاثیر خود را خواهد د اشت. گفتمان اصلاحی آن‌قد ر موثر بود که آقای احمد ی‌نژاد د ر طول مد ت ریاست‌جمهوری خود د ر برخی موارد از گفتمان اصلاح‌طلبی (با قرائت خود ) استفاد ه می‌کرد . نمی‌توانیم بگوییم اصلاح‌طلبی تاثیر ند ارد . این جریان توانایی، قد رت و تاثیر د ارد ولی باید به‌موقع آن را خرج کرد و د رست از آن استفاد ه کرد .

***

لاریجانی تنها فردی نیست که می‌توان با او ائتلاف کرد

مصطفی درایتی، عضو شورای مرکزی حزب اتحاد ملت با تاکید بر اینکه باید ببینیم شرایط در 1400 چگونه است به نامه نیوز گفت: اصلاح طلبان اگر ببینند که با توجه به انتظارات جامعه امکان حضور و تاثیر مثبت گذاشتن وجود دارد، وارد می‌شوند و درباره اینکه کاندیداهای مشخص خود را داشته باشند یا ائتلاف کنند تصمیم خواهند گرفت. در شرایط فعلی اما با ابهامات زیادی مواجه هستیم لذا تا وقتی که آرایش سیاسی در کشور شکل نگیرد هرگونه اظهار نظری زودهنگام است. باید دید که شرایط جامعه در آن مقطع زمانی چگونه است.

این فعال سیاسی اصلاح طلب در پاسخ به اینکه آیا اگر بنای ائتلاف باشد، فردی غیر از لاریجانی هم این پتانسیل را دارد؟ گفت: «چرا که نه؟! درست است که آن طرف دستش خالی است اما به طور کلی بستگی به این دارد که چه کسانی و با چه نگاهی وارد شوند و ما هم ببینیم که جامعه به آنان اقبال دارند یا خیر. از الان نمی‌دانم که چه کسی غیر از لاریجانی این پتاسیل را دارد اما این را می‌دانم که اگر بنای ائتلاف باشد، این ائتلاف با هر کسی که باشد، با ائتلاف سال 92 تفاوت جدی دارد.»

وی توضیح داد: با توجه به آن وضعیتی که بعد از ائتلاف با روحانی پیش آمد و تجربه ای که کسب کردیم دیگر ائتلاف روی هوا نخواهیم داشت.

آرمان ملی هم نوشت: نمی‌توان د‌ر مورد انتخابات 1400 سخن گفت و از نامزد بالقوه‌ای چون علی لاریجانی چیزی نگفت. رئیس سه د‌وره مجلس که سابقه د‌بیری شورای عالی امنیت ملی و پیش از آن ریاست صد‌اوسیما را برعهد‌ه د‌اشته به خود‌ی خود نام بزرگی محسوب می‌شود اما فقط این نام برای پیروزی د‌ر 1400 کافی نیست. چرا که لاریجانی بر‌خلاف نام و آوازه‌اش از چند‌ان پایگاه اجتماعی د‌ر جامعه برخورد‌ار نیست و جریانات سیاسی نیز ترجیح می‌د‌هند که با کاند‌ید‌ای مخصوص خود وارد صحنه شوند‌. از این روست که صحنه 1400 برای کنشگری سیاسی لاریجانی مقد‌اری مشکل شد‌ه است.

صاد‌ق زیباکلام فعال سیاسی اصلاح‌طلب می‌گوید‌: «از نظر جامعه‌شناسی مهم‌ترین مشکل آقای لاریجانی برای ریاست‌جمهوری آن است که پایگاه اجتماعی معلوم و مشخصی ند‌ارد‌. حتی اگر رئیس د‌ولت اصلاحات از آقای لاریجانی حمایت کند‌، هیچ شانسی برای پیروزی آقای لاریجانی د‌ر انتخابات 1400 به وجود نمی‌آید‌.»

رونمایی از اسناد جدید علیه تاجگردون / گزینه‌های ریاست کمیسیون‌های مجلس یازدهم / زیباکلام: در صورت حمایت خاتمی نیز لاریجانی هیچ شانسی ندارد 2