دوشنبه 5 آذر 1403

سلام دوباره ایرانیان به سفر پس از دوسال استیلای کرونا

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
سلام دوباره ایرانیان به سفر پس از دوسال استیلای کرونا

تهران - ایرنا - "صدای پای بهار، بوی تعطیلات و آهنگ سفر" بعد از گذشت بیش از دو سال سخت و وهم انگیز از استیلای کرونا بر جهان و ایران زمین؛ این سرای سرور، شادمانی و آیین‌های پرنشاط، دوباره عطر زندگی می‌پراکند و ایرانیان از ورای نوروز 1401 سلامی دوباره به سفر می‌کنند.

بیش از دو سال قبل، کرونا این شور را به آنی برد و همگان را خانه‌نشین کرد، اما مردمان این دیار که به روزنو و روزگار نو اعتقادی بنیادی دارند، چشم انتظار و امیدوار ماندند و اینک دوباره عطر بهار و نوای حاجی فیروز که نمادی از شادمانی نوروز که زمانی برای بازگشت باروری و آفرینندگی بر زمین است، دوباره گوش‌نواز شده و شوق زندگانی را در فضای این سرزمین می‌افشاند.

در حالی که کرونا سفرهای نوروزی 1399 و 1400 را به تعطیلی و رکود کشاند، شواهد نشان می‌دهد ایرانیان از دریچه نوروز 1401 سلامی‌دوباره به سفر دارند که در عین تازگی دیدارها و حال نو و احوال بهتر برای این مردمان، خود امیدی به رونق مجدد گردشگری است صنعتی که رونق دیگر فعالیت‌های اقتصادی کشور را نیز به همراه دارد.

ورود کرونا به ایران اوایل بهمن 98 اعلام شد و اواخر اسفندماه همان سال نه تنها تعطیلی بسیاری از بخش‌های اقتصادی، اجتماعی و آموزشی کشور از جمله اماکن زیارتی و حرم‌های مقدس، مراکز تفریحی و گردشگری را در پی داشت، بلکه امور عادی مردم را متوقف نمود و مردم ایران در حالی سال 99 را تحویل کردند که در شوک و هراس بی سابقه ای از ویروس نوپدید و ناشناخته کرونا خانه نشین شدند و عطای سفر و حتی دید و بازدیدهای نوروزی را به لقای آن بخشیدند.

فروردین 1400 نیز این ویروس مرموز در اوج ماند و هرچه جمعیتی از مردمان این سرزمین که دیگر خانه‌نشینی را آن هم در نوروز این زمان حیات دوباره طبیعت، تاب نداشتند با وجود جریمه‌های نیم میلیونی از سفر و حذر نگذشتند، اما اکثریت در شهر و دیارشان ماندند، برهه‌ای که شدت کرونا به حدی بود که درتاریخ سی و یکم فروردین 1400 رکورد 50 ساله تدفین‌شدگان روزانه در قبرستان اصلی پایتخت شکسته شد و به گفته «سعید خال» مدیرعامل وقت بهشت زهرا در این روز تهران 350 فوت شده داشت که 150 نفر آنها در اثر ابتلا به بیماری کووید -19 جان باخته بودند.

اکنون در آستانه فروردین 1401، گرچه سویه امیکرون کرونا هنوز فعال است و آمار فوتی‌های روزانه به حدود 200 نفر می‌رسد، اما از یک سو واکسیناسیون گسترده از شدت این بیماری کاسته و از سوی دیگر مردم خسته از این قرنطینه طولانی و مسائل ناشی از این بحران و فشارهای اقتصادی قصد کرده‌اند در نوروز امسال سفر کنند. آنها به زندگی با کرونا خو گرفته و آموخته‌اند که چگونه هم زندگی و فعالیت‌های روزمره و عادی خود را انجام دهند و هم تا حد ممکن از این ویروس ایمن و مصون بمانند.

بویژه که امسال، اولین نوروز قرن جدید است وشورای فرهنگ عمومی کشور نیز با توجه به این امر، شعار «قرن جدید، قرن امید» را بر این سال نهاده است و «علی‌اصغر شالبافیان» معاون گردشگری وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی با بیان اینکه از آبان ماه امسال ستادهای خدمات سفر را در استان‌ها فعال کردیم، پیش‌بینی کرد که در نوروز 1401 حجم سفرها افزایش یابد و گفت: باید آمادگی برای میزبانی شایسته از مهمانان نوروزی را در استان‌های مختلف داشته باشیم.

بر اساس اعلام مسئولان ستاد ملی کرونا امسال محدودیت سفر وجود ندارد و رئیس پلیس راهور هم در این رابطه می‌گوید که ورود به شهرهایی با رنگ بندی‌های مختلف با عدم محدودیت همراه است. کسانی که دو دز واکسن زده باشند، می‌توانند بدون محدودیت و پرداخت جریمه به شهرهای قرمز، نارنجی، زرد و آبی وارد شوند.

مردم تشنه سفرند و واکسن شرط اول سفر ایمن است

در واقع مردم بعد از دو سال تحمل شرایط سخت و نداشتن نوروز واقعی با آداب و سنن ویژه و بیش از آن نبود نشاط و شادی خاص این ایام، اینک بیش از هر زمان محتاج و مشتاق سفرند، اما این سفر هم به دلیل شرایطی خاص از جمله کاهش توان اقتصادی مردم و نیز تداوم حضور کرونا با ملاحظات و احتیاط‌هایی باید همراه باشد و حتما هم هست.

در واقع امسال سومین نوروزی است که ما در آن دچار یک پارادوکس جدی هستیم چون تا پیش از آن همواره تاکید بر آن بود که مردم سفر کنند تا حالشان خوب شود اما در طول این دو سال دائم تاکید شده که سفر نکنید تا خوب بمانید و حتی اکنون نیز باوجود کم شدن شدت و حدت کرونا باید همچنان مراقبت و دستورالعمل‌ها را در همه بخش‌ها رعایت کرد.

مردم تشنه سفر هستند اما سفر ایمن. اولین شرط تحقق سفر ایمن، واکسن است که باعث ایمنی دسته جمعی می‌شود؛ به خصوص وقتی تمام پرسنل هتل و میهمانان واکسن زده و هتل‌ها فقط میزبان افراد واکسن زده باشند، درگیری با ویروس کرونا بسیار کمتر می‌شود دکتر «شایسته مقدس» مدرس دانشگاه و فعال گردشگری و هتلداری با بیان اینکه «واکسیناسیون تنها راه نجات صنایع مختلف به ویژه گردشگری است»، در وبینار ایرنا درباره «احیای گردشگری بعد از رخوت 2 ساله» گفت: مردم و مهمانان تشنه سفرند اما سفر ایمن. اولین شرط تحقق سفر ایمن، واکسن است که باعث ایمنی دسته جمعی می‌شود؛ به خصوص وقتی تمام پرسنل هتل و مهمانان واکسن زده باشند و هتل‌ها فقط میزبان افراد واکسن زده باشند، به طور طبیعی درگیری با ویروس کرونا بسیار کمتر می‌شود.

به گفته او، بسیاری از کشورهای دنیا با این شرط که 90 درصد کشور واکسن زده باشند، همه مسافران واکسن‌های معتبر زده باشند و قبل از ورود تست PCR بدهند، می‌خواهند مرزها را به روی مسافران خارجی باز کنند. چون با رعایت این شروط، ریسک بیماری بسیار کم می‌شود از اینرو اکنون در خیلی از نقاط گردشگری دنیا، داشتن پاسپورت واکسن ضروری شده است.

فرمانده قرارگاه عملیاتی ستاد ملی مقابله با کرونا هم چند روز قبل در بحث سفرهای داخلی و خارجی نوروزی گفت: باید دستورالعمل های بهداشتی در اماکن اقامتی و حمل و نقل و اصناف با حدت و شدت رعایت شود و نسبت به رعایت این موارد مراقبت می‌شود و در بخش سفرهای خارجی هم داشتن پی. سی. آر منفی و کارت واکسیناسیون ضروری است.

احمد وحیدی تصریح کرد: در حال حاضر تزریق دو دُز واکسن در سامانه برای سفرهای نوروزی ملاک عمل است اما در ستاد ملی کرونا تاکید این است که تزریق دُز سوم هم مورد توجه قرار بگیرد.

بهمن، آغاز تبلیغات برای سفر

در واقع بعد از تابستان داغ کرونایی که این ویروس جولانی بی امان در کشور داشت و بعد ازآنکه سویه جدید آن یعنی"امیکرون" هم خودی نشان داد، از بهمن ماه آرام آرام با فروکش کردن نسبی تلفات کرونا در کشور بالاخره زمزمه‌های سفر و فعالیت دوباره بخش گردشگری و به تبع آن سایر بخش‌های اقتصادی متاثر از آن، آغاز شد و تبلیغات گسترده‌ای در تابلوهای شهری، آگهی‌های تلویزیونی و همچنین فضای مجازی برای ارائه خدمات دیده شده است.

اما برخلاف دو سال قبل، بسیاری از مردم منتظر اعلام پیش فروش بلیت‌های نوروزی بودند که در بخش ریلی از هشتم اسفندماه آغاز شد و از یکی، دو هفته مانده به نوروز؛ همراه با ناوگان هوایی، ظرفیت بسیاری از مسیرهای زیارتی و گردشگری برای روزهای پایانی سال تکمیل شد و حتی در بسیاری از مسیرهای سفر از 23 و 24 اسفند به بعد ظرفیت خالی نداشته و ندارند.

سخنگوی سازمان هواپیمایی کشوری هفتم اسفندماه گفت که فروش بلیت‌های نوروزی از سوی ایرلاین‌ها مدتهاست که آغاز شده است.

«میراکبر رضوی» عنوان کرده بود: فروش بلیت نوروزی نه فقط از سوی ایرلاین‌ها بلکه از سوی سایر بخش های حمل و نقل مثل اتوبوس و قطار نیز آغاز شده است و مصوبه فروش60 درصدی پروازها از سوی شرکت‌های هواپیمایی از 16 بهمن ماه آغاز شد که دو هفته مهلت این مصوبه بود. بنابراین ایرلاین‌ها اکنون به وضعیت قبل بازگشته‌اند و با ظرفیت کامل اقدام به فروش بلیت می‌کنند.

در این میان فعالان عرصه گردشگری هم بر این اعتقادند که نوروز امسال اگر اتفاق غیر منتظره‌ای پیش نیاید فرصت دوباره‌ای برای فعال شدن دوباره صنعت گردشگری هر چند محدود و نیم بند است، چرا که این صنعت در دو سال گذشته در نتیجه بحران کرونا، مسائل اقتصادی ناشی از آن و عدم حمایت و برخی سیاست گذاری‌های نامناسب به شدت زمین خورده است.

حداکثر 50 درصد ظرفیت گردشگری نوروزی فعال می شود

«حرمت الله رفیعی» رئیس انجمن صنفی دفاتر خدمات مسافرت هوایی و جهانگردی کشور در گفت و گو با پژوهشگر ایرنا معتقد است: حوزه گردشگری نسبت به 2سال قبل که رکود تقریبا 100 درصدی داشته دوباره فعالیت خود را از سر گرفته است و پیش‌بینی می‌شود که در نوروز امسال نسبت به قبل از کرونا در خوشبینانه‌ترین حالت 50 درصد از ظرفیت گردشگری کشور فعال شود.

رفیعی می‌افزاید: کرونا آسیب بسیار جدی به اقتصاد کشورها زد و در این میان مهمترین بخش آسیب دیده، حوزه گردشگری است از آن رو که فعالیت این بخش را عامل شیوع کرونا می‌دانستند و به دلیل شرایط خاص اقتصادی عملا نه فقط در کشور ما که در همه دنیا سفر و گردشگری در انتهای سبد هزینه‌های مردم است.

وی تصریح می‌کند: در ایران طی این مدت در حق صنعت گردشگری جفا شد و به اندازه آسیب وارده از سوی کرونا، عدم تدبیر دولت در این بخش به این صنعت آسیب جدی وارد کرد.

وی می‌افزاید: در آن دوران نه تنها دولتمردان دست صنعت گردشگری را نگرفتند بلکه چنان لطمه‌ای به این صنعت زده شد که امروز بلند شدن و احیای این بخش سخت است، حال آنکه در دنیا حمایت‌ها در بخش سبب شد، این صنعت کاملا ورشکسته نشود.

رفیعی اظهار می‌کند: اما در کشور ما این کمک و همراهی وجود نداشت، چنان که اوایل سال 99 در جلسه ای با حضور معاون اول درخواست اعطای تسهیلات با سود کمتر و باز پرداخت بلندمدت به ازای هر نیروی شاغل در بخش را داشتیم تا بتوانیم نیروهای متخصص خود را حفظ و مجموعه را نیم بند فعال نگه داریم.

وی می‌گوید: در واقع بخش گردشگری ما در مقایسه با دنیا نه تنها حمایت نشد بلکه متولیان امر نیز به این بخش لطمه زدند چنانکه پارسال اعلام کردند محدودیتی نیست و سفرها انجام می‌شود بعد که دفاتر خدمات مسافرتی و بخش های اقامتی خدمات خود را آماده کردند یکباره شب سال نو وزیر بهداشت اعلام کرد که محدودیت ها اعمال می‌شود و اینگونه لطمه دیگری به این صنعت خورد.

بخش گردشگری ما در مقایسه با دنیا نه تنها حمایت نشد بلکه برخی تصمیمات به این بخش لطمه نیز زد؛ چنانکه پارسال اعلام شد محدودیتی برای سفر نیست اما بعد که دفاتر خدمات مسافرتی و بخش های اقامتی خدمات خود را آماده کردند، یکباره وزارت بهداشت اعلام کرد که محدودیت‌ها اعمال می شود و اینگونه لطمه دیگری به این صنعت خورد

50 درصد نیروهای متخصص از حوزه گردشگری خارج شده‌اند

رفیعی می‌افزاید: گردشگری نوروز امسال فعال شده و می‌شود اما همه مسیرها را نداریم، ضمن آنکه باید تلاش شود گرانی‌ها که در نتیجه بی‌تدبیری و عدم نظارت رخ داده با اقدامات مناسبی تعدیل و یا هزینه‌های سفر کاهش یابد.

وی تصریح کرد: حرکت حوزه گردشگری با دشواری همراه است، زیرا در این مدت حداقل 50 درصد نیروهای متخصص فعال در این صنعت از آن خارج شده اند و الان با ظرفیت بسیار محدودی در این واحدها کار را شروع کرده ایم و اصرار داریم نیرو جذب کنیم اما نیروی مناسب نیست و کسانی که در این سالها از بخش خارج شده اند، طعم کسب درآمد در صنایع دیگر را چشیده‌اند و الان باید دوباره نیروهای جدید جذب و آموزش داده شوند.

رونق گردشگری نوروز در حوزه بوم‌گردی است

یک فعال و پژوهشگر حوزه گردشگری هم با بیان اینکه امسال سفرها دوباره رونق می‌یابد پیش‌بینی می‌کند: در سال جدید با شرایط کنونی در حوزه سفر و گردشگری رونق بیشتری را نسبت به 1399 و 1400 شاهد باشیم اما عمده این رونق سفر به خاطر جنبه‌های اقتصادی، متوجه مراکزی است که ظرفیت‌های خدماتی و اقتصادی‌شان خرد است.

دکتر «امیر اصلان زاده» می‌افزاید: مراکز بوم‌گردی، رفتن به دل طبیعت و روستاها می‌تواند راهکاری برای سفرهای کم‌هزینه‌تر هموطنان باشد زیرا هم سفر، هم طبیعت، هم آداب و سنن را می‌بینند و هم به دلیل حضور در مناطق روستایی و دوری از جمعیت و ازدحام، امکان رعایت دستورالعمل‌های کرونا بیشتر است.

این فعال گردشگری با بیان اینکه بوم‌گردی‌ها می‌توانند در رونق گردشگری نقش مهمی‌ایفا کنند، می‌افزاید: از طرفی سرویس گیرنده‌ها هم با توجه به بحران 2 سال گذشته در حوزه گردشگری و از دست رفتن بخشی از ظرفیت و نیروی انسانی آن باید سطح توقعات و انتظارات‌شان را تعدیل کنند.

بهبود سفر، تضمینی بر داشتن نوروزی مثل قبل کرونا نیست

اصلان زاده، تفاوت نوروز امسال را از 2 منظر خدمات گیرندگان (مسافران و مردم) و خدمات دهندگان (فعالان بخش گردشگری اعم از آژانس‌های مسافرتی، ناوگان حمل و نقلی تا اماکن اقامتی و غیره) تفسیر می‌کند و می‌گوید: مسافران بالاخره بعد از واکسیناسیون گسترده از نیمه دوم امسال به خود جرات داده و در این مدت طی مناسبت‌های مختلف شاهد افزایش سفرها و ریختن ترس و هراس مردم از حضور در جامعه و انجام فعالیت‌های عادی و غیره بوده‌ایم.

وی عنوان می‌کند: ستادهای تسهیلات سفرهای نوروزی استان‌ها در راستای امن کردن سفرها با فعالیت مضاعف همه بخش‌های حمل و نقلی، اقامتی، گردشگری و مجموعه‌های هلال احمر و آتش نشانی، راهداری، پلیس و غیره آماده خدمت رسانی شده‌اند اما آنچه که در کنار ضرورت انجام این اقدامات، امروز دغدغه مردم است؛ اوج‌گیری مجدد کرونا و از سویی مشکلات اقتصادی است که باید در این زمینه اقدام موثر شود و شرایط را تسهیل کرد.

وی با اشاره به پارادوکس کرونا و سفر تصریح می‌کند: در واقع در این مدت ناچار بوده‌ایم بگوییم مردم تا می‌توانند سفر نکنند و از دورهمی‌ها و اجتماعات پرهیز نمایند تا درگیر بیماری نشوند که مدیریت این امر هم دشوار بوده و هست.

وی می‌گوید: البته نوروز امسال شرایط اندکی بهتر شده اما این اندک بهبود هم تضمینی بر این نیست که نوروزی متفاوت و خوب مثل سال‌های قبل از کرونا داشته باشیم، از این‌رو باید هم در بخش خدمات‌دهندگان و هم خدمات‌گیرندگان دستورالعمل‌های بهداشتی با جدیت دنبال شود که البته در مراکز اقامتی تدارک و برنامه‌ریزی لازم در این زمینه انجام شده است.

پارادوکس مشکلات اقتصادی و اشتیاق مردم به سفر

اصلان زاده که خود از فعالان صنعت گردشگری و مدیران بخش هتلداری است، می‌گوید: امسال از یک سو مردم بعد از 2 سال سخت تمایل به انجام سفر دارند و از سویی با پارادوکسی چون مسائل اقتصادی مواجهند به گونه‌ای که اکنون امکان سفر هست اما با چه هزینه ای و کجا بروند؟

وی عنوان می‌کند: در واقع شرایط اقتصادی به گونه‌ای رقم خورده که همه کسانی که سفر می کردند و با توجه به وضعیت اقتصادی خود سطحی از خدمات را دریافت می‌کردند، اکنون ناچارند سطوح پایین‌تری از خدمات را بگیرند مثلا عده‌ای اگر قبلا با هواپیما سفر می کردند و هتل 4 ستاره می‌رفتند، الان به دلیل افزایش هزینه‌ها و افت سطح درآمد با قطار سفر کرده و در میهمان‌پذیر اقامت می‌کنند.

وی می‌گوید: کاهش هزینه‌ها سفر حداقل در دوره 2 هفته نوروز 1401 امری مهم است که می‌تواند زمینه این سفرها را برای جمعیت بیشتری تسهیل کند و در میان مدت برای توسعه سفرها، برنامه‌ریزی‌های کلان‌تر و اساسی‌تر انجام شود.

گردشگری در ایران گران شده است

رئیس انجمن صنفی دفاتر خدمات مسافرت هوایی و جهانگردی کشور هم در این رابطه با بیان اینکه گردشگری در ایران به شدت گران شده است، می‌گوید: سال گذشته چندین مرحله به بهانه کرونا و نصف شدن ظرفیت پروازها، قیمت بلیت‌ها هواپیما افزایش‌های متعدد داشت اما آیا الان که پروازها تکمیل می‌رود نرخ‌ها کاهش یافته است؟

رفیعی می‌افزاید: پروازها در مسیرهای زیارتی گران است در حالی که نرخ مشخص دارند و دولت تاکنون نتوانسته به طور کامل اعمال نظارت و کنترل داشته باشد.

وی با اشاره به طرح موضوع سفرکارت که در یک یا 2 سال اخیر مطرح شد، عنوان می‌کند: اما این طرح و تسهیلات این کارت با 22 درصد سود و تاثیری که بر رشد هزینه‌ها داشت، آینده خوبی از آن به تصویر نمی‌کشید.

وی تصریح می‌کند:: امسال توقع ما آن است که شرایط حفظ و به گونه‌ای مدیریت شود که تصمیمات خلق الساعه شکل نگیرد و نرخ‌ها در بخش‌های مرتبط به تناسب رصد، مدیریت و حتی کاهش یابد.

سونامی گردشگری نخواهیم داشت

رفیعی می‌افزاید: دفاتر و بخش‌های گردشگری امسال به خوبی فعال شده‌اند، اما اینکه فکر کنیم یک موج عظیم ایجاد می‌شود اینگونه نیست و چیزی به نام سونامی گردشگری نخواهیم داشت اما نسبت به سال گذشته که فعالیت در حد صفر بوده رشد خوبی دارد، زیرا مردم نیاز به سفر دارند اما در مقایسه با نوروز 97 برابری نمی‌کند.

وی تصریح کرد: مردم نیازمند سفر هستند اما اتفاق رویایی نمی‌افتد زیرا با توجه به فشارهای اقتصادی در سال‌های اخیر، سفر رفتن مردم کاهش یافته است. البته افراد مرفه هرچقدر هم هزینه‌ها بالا رود، توانایی خود را برای سفررفتن حفظ می‌کنند اما افراد آسیب‌پذیر نمی‌توانند تدارک سفر ببینند.

وی با اشاره به چالشی که طی دو؛ سه ماه گذشته در موضوع اخذ ارزش افزوده از سفر و ناوگان هوایی گرفته توسط آژانس‌های خدمات هوایی اخذ می‌شود و سپس در اختیار ایرلاین‌ها قرار می‌گیرد تا به خزانه دولت واریز شود. اینکه واریز می‌شود یا نه بماند اما این اقدام خود باعث افزایش نرخ بلیت شده است. ضمن آنکه سال گذشته هم در دو مرحله شاهد رشد قیمت بلیت‌های هواپیما بودیم.

راه برون رفت از بحران کنونی تقویت گردشگری داخلی است

اصلان‌زاده این فعال حوزه گردشگری با اشاره به تجارب اجرایی خود در برخی کشورهای دیگر می‌گوید: مالزی کشوری 31 میلیون نفری که حدود 28 میلیون گردشگر در سال دارد و جزو 10 کشور موفق در حوزه گردشگری است در جریان کرونا؛ راه برون رفت از بحران این حوزه را تقویت گردشگری داخلی می‌داند.

وی با بیان اینکه در واقع در این رویکرد سرمایه ها در کشور گردش مالی یافته و منجر به رونق بخش‌های اقتصادی مختلف می‌شوند، می‌افزاید: از این‌رو همه دستگاه‌های دولتی در این کشور برای کارکنان تسهیلات سفر ایجاد کرده و مردم را مجاب و تشویق به سفر با رعایت دستورالعمل‌های بهداشتی در داخل کردند، به هتل‌ها و مراکز اقامتی یارانه دادند، در عین آنکه هزینه‌های مضاعف هم به آنها تحمیل نکردند.

وی با تاکید بر اینکه در کشورهای اروپایی هم در 2 سال اخیر از رویکرد تمرکز بر گردشگری داخلی برای رونق این بخش بهره گرفتند، می‌گوید: به میزانی که بتوانیم اعتماد به نفس را میان گردشگران داخلی برای سفر بدون دغدغه و نگرانی از نظرکرونا و نیز سایر مباحث در کشور ایجاد کنیم، می‌توان زمینه را برای رونق این صنعت و اقتصاد کشور و توجه مجدد به گردشگری خارجی فراهم کرد.

اصلان‌زاده تصریح می‌کند: ایران نه فقط به خاطر کرونا که به دلایل متعدد در شرایط فعلی اولویت گردشگران خارجی نیست، از اینرو باید به تقویت گردشگری داخلی پرداخت و هزینه‌ها را کاهش داد. امروز کم نیستند افرادی که به دلیل گرانی هزینه‌های سفر داخلی در برخی مقاصد؛ به خارج سفر می‌کنند.

واحدهای گردشگری وابسته دولتی و شبه‌دولتی دوام آوردند

اصلان زاده، با تاکید بر اینکه سال پرچالشی پیش رو داریم و در این شرایط تمام معادله‌ها بی‌نتیجه می‌شوند و پیش‌بینی‌ها اصلا قابل اتکا نیست، می‌گوید: امسال حداقل انتظار آن است که دولتمردان به گردشگری داخلی توجه بیشتری داشته باشند و به مردم به عنوان خدمت‌گیرنده‌ها و بخش‌های دست‌اندرکار گردشگری به عنوان خدمت‌دهندگان کمک کرده و از سفر و گردشگری حمایت کنند.

در 2 سال گذشته کرونا زمینه‌ای شد که عمده تاسیسات گردشگری در شرایط حداقل بهره وری قرار گرفتند و برخی به سمت تعطیلی کسب و کارها رفتند و به طور عمده مجموعه‌هایی توانستند روی پا بمانندکه متعلق به دستگاه‌های دولتی و شبه دولتی بودند اصلان زاده در زمینه خدمت‌دهندگان حوزه گردشگری عنوان می‌کند: طی 2 سال گذشته کرونا زمینه‌ای شد که بیشتر تاسیسات گردشگری در شرایط حداقل بهره‌وری قرار گرفتند و برخی به سمت تعطیلی کسب و کارها رفتند و به طور عمده مجموعه‌هایی توانستند روی پا بمانند که متعلق به دستگاه‌های دولتی و شبه‌دولتی بودند.

وی می‌افزاید: بخش زیادی از تاسیسات گردشگری خصوصی از جمله هتل‌های 2، 3 و 4 ستاره نتوانستند دوام بیاورند و چه بسیار که از گردونه سرویس‌دهی خارج شدند.

اصلان‌زاده ادامه می‌دهد: در واقع امروز بخش قابل توجهی از نیروهای متخصص و اهل فن حوزه گردشگری در اثر تعطیلی این واحدها و یا تعدیل نیرو حذف شدند و سرمایه‌های انسانی آنها از دست رفته است.

وی می‌گوید: اینک که در ماه‌های اخیر شرایط به گونه ای شده که این مجموعه‌ها دوباره می توانند فعال شوند، فاقد نیروی ماهر و متخصص مورد نیاز هستند، بنابراین با توجه به این شرایط مسافران باید انتظارات‌شان را از سطح خدمات در این مجموعه‌ها کاهش دهند.

وی تصریح می‌کند: مساله دیگر افزایش گسترده نرخ حامل‌های انرژی است که در دولت گذشته باوجود وعده‌های مسئولان برای کمک به این واحدها، رقم خورد.

وی با بیان اینکه این افزایش‌ها در سال 1399 و در ادامه در 1400 با وجود بحران کرونا، افزایش نرخ حامل‌های انرژی رقم خورد. این موضوع تمام صاحبان مشاغل گردشگری را دچار چالش‌های بزرگی کرد که با پیگیری‌های متعدد و همراهی شرکت گاز نرخ این فرآورده افزایش نیافت اما در سایر بخش‌ها همکاری نشد.

وی ادامه داد: اکنون فعالان بخش راه حل را در آن می‌بینند که با شروع دوباره سفرها و قوت یافتن تب سفر، حداقل اندکی از هزینه‌ها و ضرر و زیان 2 سال گذشته را جبران و مراکز را فعال کنند. اما از سوی دیگر به دلیل تورم؛ هزینه‌های اقامت در مراکز اقامتی و حمل و نقل افزایش یافته و به همین دلیل هزینه سفر در کشور ما بسیار بالا رفته است.

وی اظهار می‌کند: خدمات گیرنده‌ها پول ندارند، از سویی هزینه‌های تاسیسات گردشگری و سرویس دهنده‌ها به شدت بالا رفته و می‌خواهند خود را در بازار کسب و کار نگه دارند. اینجا حلقه‌ای که می‌تواند این دو بخش را بهم وصل کرده تا از هم قهر نکنند دولت و دولتمردان هستند که با ارائه تسهیلاتی چون سفرهای تقسیطی، جلوگیری از افزایش قیمت‌های بی رویه حمل و نقل و غیره و نظارت بر مراکز خدمات‌دهی و حمایت سرویس‌دهندگان، مانع از افزایش هزینه‌های خدمات عمومی در سال جدید شوند.

این فعال گردشگری تصریح می‌کند: باید از تجارب کشورهای مشابه خود بهره بگیریم و نیازی نیست خود را با اروپا و کشورهای حوزه خلیج فارس مقایسه کنیم. تجربه ترکیه که چطور توانست در دوره بحران کرونایی دروازه‌های خود را به روی گردشگران باز نگه دارد و در سال جدید میلادی برای جذب حداقل 30 میلیون گردشگر خارجی برنامه ریزی کرده، قابل استفاده است.

وی می‌گوید: ما اگر فقط 10 درصد اقدامات و تصمیمات آنها را در حمایت از گردشگری در کشورپیاده کنیم به خیلی از دغدغه‌ها پاسخ داده‌ایم و گرنه برگزاری جلسات، سخنرانی‌ها و بیان اینکه ایران جزو 10 کشور برتر دنیا از نظر جاذبه های تاریخی، فرهنگی، طبیعی و غیره است بدون راهبرد و اقدام موثر چه فایده‌ای دارد.

وی تصریح می‌کند: در واقع ما با این شیوه‌ها عملا از داشته‌هایمان استفاده نمی‌کنیم و این درحالی است که کشورهایی که این جاذبه ها را ندارند، چندین برابر ما از محل گردشگری و ایجاد جاذبه های مختلف، درآمد کسب می‌کنند.

رئیس انجمن صنفی دفاتر خدمات مسافرت هوایی و جهانگردی کشور هم می‌گوید: تمام کشورهای همجوار به صنعت گردشگری کمک بلاعوض کردند اما ما هیچ حمایتی نداشتیم و مردم آسیب این امر را دیدند و هزینه سفر در ایران گران شده است.

رفیعی می‌افزاید: وزارت راه و شهرسازی سالهاست اعلام می‌کند ایرلاین‌ها زیان می‌دهند اگر تا این حد زیان‌ده هستند چرا این همه متقاضی تاسیس ایرلاین هستند. اکنون ترکیه با چند ایرلاین محدود و مشخص فعالیت دارد و در مقابل ما 45 ایرلاین در کشور داریم و هر سال هم تقاضا برای تاسیس ایرلاین‌های جدید هست و نشان می‌دهد که درآمد دارند.

او معتقد است: باید این فضا مدیریت، هزینه‌های ناوگان هوایی و بخش‌هایی که افزایش بی‌قاعده داشته تعدیل شو حوزه گردشگری حمایت شود.

برچسب‌ها

سلام دوباره ایرانیان به سفر پس از دوسال استیلای کرونا 2