چهارشنبه 7 آذر 1403

سیاست خارجی جهانگیری امتداد استراتژی ظریف / زمانی که اسحاق از خروج دونالد شوکه شد!

خبرگزاری دانشجو مشاهده در مرجع
سیاست خارجی جهانگیری امتداد استراتژی ظریف / زمانی که اسحاق از خروج دونالد شوکه شد!

گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو، زهرا مهران راد؛«به منظور تمرکز بر انتخابات 1400 و استفاده نکردن از از امکانات فضای کار دولت به مرخصی نیاز دارم» این را شاید بتوان تبلیغاتی‌ترین جمله‌ای دانست که تا امروز یکی از کاندیدا‌های احتمالی انتخابات 1400 به کار برد، آقای معاون اول اما؛ نگفت چرا در سال 96 که به عنوان کاندیدای ریاست جمهوری مطرح بود چنین درخواستی نکرد و به مرخصی نرفت تا از امکانات دولتی...

گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو، زهرا مهران راد؛«به منظور تمرکز بر انتخابات 1400 و استفاده نکردن از از امکانات فضای کار دولت به مرخصی نیاز دارم» این را شاید بتوان تبلیغاتی‌ترین جمله‌ای دانست که تا امروز یکی از کاندیدا‌های احتمالی انتخابات 1400 به کار برد، آقای معاون اول اما؛ نگفت چرا در سال 96 که به عنوان کاندیدای ریاست جمهوری مطرح بود چنین درخواستی نکرد و به مرخصی نرفت تا از امکانات دولتی استفاده ابزاری نکرده باشد. اسحاق جهانگیری چهره اصلاح طلبی که در سال 1336 خورشیدی در شهرستان سیرجان استان کرمان به دنیا آمد دکتری مدیریت صنایع، ازدانشگاه آزاد اسلامی دارد سوابق اجرائی خود را هم از جیرفت آغاز کرده است مسئول جهاد سازندگی شهرستان جیرفت، عضو شورای جهاد سازندگی استان کرمان، نماینده دوره‌های دوم و سوم مردم شهرستان جیرفت در مجلس شورای اسلامی، استاندار اصفهان در دولت هاشمی رفسنجانی و وزیر معادن و فلزات و پس از ادغام وزیر صنایع و معادن در دولت خاتمی و به عنوان آخرین سمت اجرایی، معاون اول رییس جمهور در دولت حجت الاسلام روحانی از مرداد 1392 تاکنون

اگر برجام را سنگ محک نظریات افراد در عرصه سیاست خارجی بدانیم اسحاق جهانگیری به عنوان معاون اول رئیس جمهور جز دسته‌ای طبقه بندی می‌شود که به این توافقنامه نگاه حیثیتی داشت وی در اظهارنظری در ابتدای خروج آمریکا از برجام گفت: امروز دشمن ما طور دیگری خودش را نشان داده است و به یک نوعی کلاه‌گذاری کرده و حیله به خرج داده است چراکه آمده نشسته با ما مذاکره کرده که طی آن توافق کردیم و قرارداد بستیم و آن‌طرف قرارداد هم 6 قدرت بزرگ دنیا بودند، بعد از توافق، ایران به تعهداتش عمل کرده و آژانش انرژی اتمی هم تاکنون در هر 14 مرتبه گزارش، اجرای تعهدات ایران را تأیید کرده است. *غافلگیری از خروج آمریکا از برجام کلاهبرداری و حیله به خرج‌دادن آمریکا در قبال جمهوری اسلامی که اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیس‌جمهور کشورمان در این مراسم به آن اذعان کرده، موضوعی است که بار‌ها خود آمریکایی‌ها نیز با اقدامات و اظهاراتشان آن را اثبات کرده‌اند. این در حالی ست که پیشتر روحانی خطاب به منقدین برجام گفته بود: بعضی می‌گفتند ما نباید اصلا با این‌ها حرف بزنیم و نزدیک شویم. آن‌ها یک کلاه‌گشاد دارند که ما تا نشستیم آن را سر ما می‌گذارند. ما هرچقدر می‌گفتیم ما عمامه داریم کلاه سرمان نمی‌رود می‌گفتند کلاه خیلی گشاد دارند فوق عمامه! همچنین جهانگیری در 19 تیر 97 در شورای اداری اصفهان با اشاره به بدعهدی‌های آمریکایی‌ها گفته بود: «خروج آمریکا از برجام باعث غافلگیری ما شد.»؟! در بخش دیگر اظهارات جهانگیری با موضوع سیاست خارجی وی به اهمیت استفاده از آب بین کشور‌های منطقه نیز اشاره کرد و گفته: کشور‌های ما عمدتا در مناطق خشک و نیمه خشک هستند و ما با مسایلی نظیر خشکسالی و مخاطرات زیست محیطی روبرو هستیم. علاوه بر این مشکل دخالت‌هایی در این منطقه اتفاق افتاده که مسئله آب را نیز تحت تأثیر خود قرار داده است.

معاون اول رییس جمهورگریزی هم به حملات تروریست‌ها و تخریب زیرساخت‌های مربوط به آب زد و گفت: جنگ‌هایی که در دهه اخیر در این منطقه رخ داده و گروه‌های تروریستی که درگیری‌هایی را در کشور‌های مختلف ایجاد کرده‌اند، به زیرساخت‌ها و تأسیسات کشور‌های منطقه آسیب‌های زیادی وارد کرده‌اند و این تغییرات چه آن‌هایی که در اثر دخالت انسان مانند جنگ و یا اجرای پروژه‌های غیرعلمی بوده و چه آن‌هایی که در اثر مسایل اقلیمی نظیر پدیده ریزگرد‌ها ایجاد شده، محیط زیست کشور‌های منطقه نظیر ایران، عراق و سوریه را تحت تأثیر قرار داده اند.

جهانگیری با بیان اینکه دولت با آگاهی نسبت به این مسئله که آب یکی از اصلی‌ترین موضوعات کشور است و در آینده نیز از مهمترین مسایل ایران و منطقه خواهد بود، گفت: از این رو دولت اقدامات مهمی را در بخش آب به انجام رسانده است که در اثر همین اقدامات به توانمندی‌های خوبی از نظر فنی، مهندسی و علمی دست یافته است. * جنگ اقتصادی آمریکا در 200 سال اخیر در حجم و اجرا بی سابقه بوده است وی البته در مورد تحریم و جنگ نظرات مختلفی دارد او معنقد است، بین تحریم و جنگ اقتصادی باید تفاوت قائل بود. ما در شروع دولت با تحریم‌های شورای امنیت، اروپا و دیگر روبه‌رو بودیم. در این مرحله است که ارزیابی از نحوه مدیریت در تحریم داشت. جهانگیری افزود: معتقدم در جنگ اقتصادی آمریکا، در 200 سال گذشته این حجم تحریم و پیگیری و اصرار بر اجرای آن بی سابقه است. تمام سفارت‌خانه‌های آمریکا موظف به رصد معاملات شده بودند، اصرار بر صفر شدن فروش نفت، فلج کردن سیستم حمل و نقل دریایی و شناسایی تمام گلوگاه‌ها داشتند.

او ادامه داد: آمریکائی‌ها به حدی جسور شده بودند که در هر جایی نفتکش ما را شناسایی می‌کردند، انفجار ایجاد می‌کردند. حدود 200 نفتکش ما را دچار سانحه کردند. چه از طریق خودشان و چه از طریق نیابتی‌هایی همچون اسرائیل و سعودی انجام می‌شد.

*با وجود تهدید ترامپ به منظور براندازی ظرف 3 ماه، اما مقاومت جواب داد معاون اول رئیس جمهوری با اشاره به اعتراف مقامات آمریکا برای شکست فشار حداکثری، اضافه کرد: خیلی از سران کشور‌ها در دیدار با رئیس جمهوری در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل متحد گفته بودند، ترامپ گفته است سه ماه صبر کنید هیچ چیزی از این نظام و ایران باقی نمی‌ماند. با این شکل، ایران ماند و سرافراز ایستادگی کرد.

معاون اول رئیس جمهور همچنین در دیداری که با روسا و مدیرکل‌های بخش‌های مختلف وزارت خارجه با تاکید بر اهمیت و ضرورت دوری از انفعال کشور گفت: سیاست خارجی شاید برای امروز ایران مهم‌تر از سایر کشور‌ها باشد. موفقیت استراتژیکی ایران و قدرت تأثیرگذاری کشور در طول تاریخ از نظر فرهنگی و تمدنی به گونه‌ای بوده است که حتی مهاجمین به این کشور، از فرهنگ، تمدن و مذهب ایران تأثیر گرفته‌اند.

عزت، حکمت و مصلحت چراغ راه سیاست خارجی کشورمان بوده و خواهد بود جهانگیری با بیان اینکه از ابتدای انقلاب اسلامی گفتمان‌های متعددی بر سیاست خارجی کشورمان حاکم بوده است، تصریح کرد: این گفتمان‌ها برخاسته از هویت دینی و ملی مردم ایران و اندیشه‌های امام راحل و سیاست‌ها و رهنمود‌های مقام معظم رهبری بوده است و به همین دلیل از نظر مبنایی تفاوت چندانی با هم نداشته‌اند و بنیان اصلی این گفتمان‌ها نیز مبتنی بر سیاست حکیمانه مقام معظم رهبری یعنی سه اصل عزت، حکمت و مصلحت است و این سیاست چراغ راه سیاست خارجی کشورمان بوده و خواهد بود.

* سیاست خارجی ایران همواره بر رویکرد نه انفعال و انزوا و نه فرار از مواجهه با دشمن استوار بوده جهانگیری افزود: سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران همواره بر رویکرد نه انفعال و انزوا و نه فرار از مواجهه با دشمن و مخالفین استوار بوده است چرا که باید سیاست خارجی فعال و پویا داشته باشیم تا بتوانیم در همه صحنه‌های بین‌المللی از عزت ملت ایران و کشور حفاظت و حراست کنیم. به هرحال به نظر می‌رسد اسحاق جهانگیری در حوزه سیاست خارجی و مسائل بین الملل مسیر دولت فعلی و سیاست خارجی برجامی با تئوری‌های ظریف را در دستور کار خود قرار دهد و در این بین معتقد است با وجود همه تحریم‌ها باز این مقاومت است که توانست کشور را در برابر تحریم‌ها و تهدید‌های ترامب ایستاده و سرپا نگه دارد.

سیاست خارجی جهانگیری امتداد استراتژی ظریف / زمانی که اسحاق از خروج دونالد شوکه شد! 2
سیاست خارجی جهانگیری امتداد استراتژی ظریف / زمانی که اسحاق از خروج دونالد شوکه شد! 3