محبوبترین رئیسجمهور ایران کیست؟ + آمار
مردم ایران برای انتخاب رئیسجمهور کشورمان از پانزدهم بهمن 58 تا خرداد 96، دوازده بار پای صندوقهای رای رفتند.
به گزارش خبرنگار حوزه احزاب و تشکلهای گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، افتخار نظام جمهوری اسلامی در طول سالیان گذشته، تلفیقی از دینداری و مردم سالاری در مدل جمهوری اسلامی است. مردم ایران بعد از پیروزی انقلاب اسلامی، به طور متوسط هر سال یک بار در انتخابات شرکت میکنند.
مردم ایران برای انتخاب رئیسجمهور کشورمان از پانزدهم بهمن 58 تا خرداد 96، دوازده بار پای صندوقهای رای رفتند که در این دوازده دوره؛ هفت نفر با رای مردم انتخاب شدند. در این میان؛ حضرت آیتالله خامنهای با کسب 95 درصد آرای ملت، محبوبترین رئیس جمهور تاریخ کشورمان است.
*س_بنیصدر؛ گرگی در لباس میش_س*در اولین دوره انتخابات ریاستجمهوری در کشور، در تاریخ پنجم بهمنماه 1358 تعداد 107 نامزد به رقابت پرداختند. بر اساس آمار، بیش از 20 میلیون نفر واجد شرایط رای دادن بودند که حدود 68 درصد (14میلیون و 152هزار نفر) آنها شرکت کردند و ابوالحسن بنیصدر مورد اقبال عمومی قرار گرفت. بنیصدر توانست 76 درصد رای مردم را به خود اختصاص دهد.
نخستین رئیس جمهور ایران، تجربههای منحصر به فردی در مقایسه با دیگر روسای جمهوری پشت سر گذاشته است. ابوالحسن بنی صدر که در روزهای انقلاب به همراه حضرت امام خمینی (ره) از پاریس به ایران بازگشت، بهمن ماه سال 58 در پی استعفای دولت مهدی بازرگان و برگزاری نخستین انتخابات ریاست جمهوری ایران، با کسب بیش از 10 میلیون رای به عنوان رئیس جمهوری انتخاب شد.
بنی صدر که در ابتدا حمایت بسیاری از انقلابیون را به همراه داشت با آغاز جنگ تحمیلی عراق علیه ایران و حوادث پس از آن وارد مرحله تازهای شد؛ چرا که برای دفاع از خاک کشور، به سپاه و بسیج اعتقادی نداشت و سلاح و امکانات در اختیار آنان قرار نمیداد و همین اوضاع جنگ را برای نیروهای خودی بسیار سخت میکرد.
کشمکشها که در ادامه به درگیریها و اغتشاشات خیابانی منجر شد، موجب شد تا حضرت امام خمینی (ره) او را از سمت فرماندهی کل قوا عزل کند و مجلس شورای اسلامی نیز روز 31 خرداد1360 رای به عدم کفایت او بدهد و بنی صدر به یاران خود در سازمان منافقین پیوست.
*س_محمدعلی رجایی؛ مردی از جنس مردم_س*انتخابات دومین دوره ریاست جمهوری در تاریخ دوم اردیبهشت ماه 1360 پس از گذشت یک سال از آغاز جنگ تحمیلی برگزار شد. در این انتخابات بیش از 22 میلیون نفر واجد شرایط شرکت در انتخابات بودند که از این تعداد بیش از 14.5 میلیون نفر (64،24 درصد) شرکت کردند.
چهار چهره شاخصی که در این رقابت شرکت کردند عبارت بودند از سیداکبر پرورش (نماینده مجلس)، عباس شیبانی (پزشک)، حبیب الله عسگراولادی مسلمان (نماینده مجلس) و منتخب این دوره؛ محمدعلی رجایی که با کسب 90 درصد آرا دومین رئیس جمهور ایران شد.
حدود یک ماه پس از عزل بنی صدر، محمد علی رجایی طی یک انتخابات زود هنگام به عنوان رئیس جمهوری برگزیده شد. آقای رجایی که حکم تنفیذ خود را روز 11 مرداد از آیت الله خمینی دریافت کرد دولت خود را با نخست وزیری باهنر تشکیل داد، با این حال عمر ریاست جمهوری او به یک ماه نرسید و هشتم شهریور همان سال به همراه آقای باهنر و چند نفر دیگر در اثر انفجار در دفتر نخست وزیری کشته شد.
*س_سید علی خامنهای؛ رئیسجمهوری محبوب، رهبری محبوبتر_س*حضرت آیتالله خامنهای، رهبر معظم انقلاب اسلامی در مهر ماه سال 1360 و در پی برگزاری انتخاباتی زودهنگام به ریاست جمهوری رسید. شاید بتوان یکی از چالشهای مهم ریاست جمهوری آیتالله خامنهای را جنگ تحمیلی دانست؛ جنگی که امثال بنی صدر آن را به فاجعهای علیه ملت ایران تبدیل کرده بودند.
شاید بتوان یکی از چالشهای حضرت آیتالله خامنهای در آن دوران را جنگ تحمیلی دانست که بنیصدر با خیانتهای خود آن را به فاجعه تبدیل کرده بود. سومین دوره انتخابات ریاستجمهوری در تاریخ دهم مهرماه 1360 برگزار شد. در این انتخابات بیش از 22 میلیون و چهارصدهزار نفر واجد شرایط بودند که از این تعداد 16 میلیون و 8 صدهزار نفر (74.26درصد) شرکت کردند.
در این دوره 46 نفر داوطلب شدند که پس از بررسی شورای نگهبان صلاحیت 4 نفر تأیید شد. این افراد عبارت بودند از اکبرپرورش (نماینده مجلس)، سید رضا زوارهای (معاون وزارت کشور)، حسن غفوری فرد و حضرت آیت الله خامنهای (نماینده شورای انقلاب و معاون وزارت دفاع) که با 95درصد آرا به ریاست جمهوری انتخاب شد و به این ترتیب محبوبترین رئیس جمهور تاریخ انقلاب تا کنون به نام ایشان خورد. رهبر معظم انقلاب نخستین رئیسجمهور دو دورهای ایران بودند.
*س_آیتالله علیاکبر هاشمی رفسنجانی؛ سردار سازندگی_س*با رحلت جانسوز امام خمینی (ره) در خرداد سال 68، حضرت آیتالله خامنهای که ماههای آخر ریاست جمهوری خود را سپری میکردند به عنوان جانشین خلف ایشان انتخاب شدند. آیتالله هاشمی هم در انتخابات ریاست جمهوری مرداد ماه سال 68 نامزد شد و با بیش از 15 میلیون رای یعنی حدود 94 درصد آرا به ریاست جمهوری رسید.
هاشمی دو دوره چهارساله تا سال 1376 رئیس جمهور ایران بود و بیشترین توان دولت خود را بر بازسازی ویرانههای جنگ تحمیلی و نوسازی ایران گذاشت. این اقدامات او موجب شد تا هوادارانش عنوان سردار سازندگی را برای او برگزینند. هاشمی رفسنجانی هم رئیسجمهوری بود که با رای مردم دو دوره در پاستور حضور داشت.
پنجمین دوره انتخابات ریاست جمهوری پس از ارتحال جانگداز رهبرانقلاب در تاریخ ششم مردادماه 1368 برگزار شد. در حالی که چهارمین رئیس جمهور عملا تا 17 مهر آن سال باید در پست ریاست جمهوری انجام وظیفه میکرد، اما به علت ارتحال امام امت انتخاب رئیس جمهور وقت به رهبری نظام جمهوری اسلامی، انتخابات روز جمعه 6 مرداد ماه برگزار و این دوره یک ماه و نیم زودتر از موعد مقرر انجام شد.
در این انتخابات 30 میلیون 139هزار و598 نفر واجد شرایط شرکت در انتخابات بودند که از این تعداد نفر16میلیون 452هزار و677 نفر (54.59درصد) شرکت کردند. در این دوره، 79 نفر داوطلب شدند و دو نفر تایید صلاحیت شدند که از میان آنها اکبر هاشمی رفسنجانی (رئیس مجلس شورای اسلامی) با 15میلیون550هزار و528 رای (94 درصد) رئیس جمهور شد و رای عباس شیبانی (نماینده مجلس) نیز با 635 هزار و165 رای (3.86درصد) بود. در ششمین دوره انتخابات ریاست جمهوری باز هم آیتالله هاشمی اقبال عمومی را به دست آورد. احمد توکلی (سردبیر اقتصادی روزنامه رسالت) 4 میلیون26 هزار و 879 رأی (23.97درصد)، عبدالله جاسبی (رئیس دانشگاه آزاد اسلامی) با یک میلیون و 498 هزار و84 رأی (8.92درصد)، رجبعلی طاهری (مجری طرح سازمان صنایع دفاع) با 387 هزارو655 رأی (2.31درصد) و اکبرهاشمی رفسنجانی با 10میلیون566 هزارو499 رأی (63درصد).
*س_دولت اصلاحات_س*هفتمین دوره انتخابات ریاست جمهوری ایران با تجربهای متفاوت همراه شد. سید محمد خاتمی که سخن از اصلاحات در جمهوری اسلامی و توسعه سیاسی زده بود، با رای بیست میلیونی مردم به ریاست جمهوری رسید و توانست حدود 70 آرا را به خود اختصاص دهد. کارنامه دولت اصلاحات در حوزه اقتصادی به نسبت دیگران موفقتر بود. او موفق شد با وجود نوسان قیمت نفت، رشد اقتصادی را به شش درصد رسانده، تورم را تا حدودی کنترل کرده و بدهیهای خارجی ایران را کاهش دهد.
انتخابات هفتمین دوره ریاست جمهوری ایران در تاریخ دوم خردادماه 1376 برگزار شد. در این دوره 36میلیون466هزار و 487 نفر واجد شرایط شرکت در انتخابات بودند که از این تعداد 29 میلیون145هزارو745 نفر (79.92درصد) در انتخابات شرکت کردند. در این انتخابات 238 نفر داوطلب شدند که از این تعداد 4 نفر توسط شورای نگهبان تأیید صلاحیت شدند.
ترتیب آرا به این صورت بود: سید محمد خاتمی با 20میلیون138هزارو784 رأی (69درصد)، حجت الاسلام و المسلمین علی اکبر ناطق نوری با 7میلیون و248هزارو317 رأی، محمد محمدی ری شهری با 744 هزارو205رأی، سید رضا زوارهای با 772هزار و707 رأی. سید محمد خاتمی در انتخابات سال هشتاد هم برای بار دوم با 21میلیون و659 هزار و53 رأی (77درصد) رئیس جمهور شد.
*س_محمود احمدینژاد، از بهشت تا پاستور_س*نهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری ایران در تاریخ بیستوهفتم خردادماه 1384 برگزار شد. دو دوره ریاست جمهوری محمود احمدی نژاد از سال 1384 آغاز شد و در سال 1392 به پایان رسید. او پس از دو سال تجربه شهرداری تهران موفق شد، آیتالله اکبر هاشمی رفسنجانی را در مرحله دوم انتخابات ریاست جمهوری شکست دهد.
این دوره از انتخابات ریاست جمهوری طی دو مرحله برگزار شد و در جریان آن محمود احمدی نژاد با به دست آوردن 63 درصد آرا به عنوان ششمین رئیس جمهور ایران انتخاب شد.
نتایج انتخابات مرحله اول ریاست جمهوری دوره نهم به این صورت بود: آیتالله علی اکبر هاشمی رفسنجانی با 6 میلیون و160رای (21 درصد آرا) نفر اول، محمود احمدینژاد با 5 میلیون و 710رای (19.5درصد آرا) نفر دوم، مهدی کروبی با 5 میلیون و70 هزار رای (17.3درصد آرا)، محمدباقر قالیباف با 4میلیون و70 رای (13.9درصد آرا)، مصطفی معین با 4میلیون و50 هزار رای (13.8درصد آرا)، علی لاریجانی با 1میلیون و 740 هزار رای (5.9 درصد) و محسن مهرعلیزاده با یک میلیون و290 رای (4/4 درصد) به ترتیب در رتبه بعدی قرار گرفتند.
بر اساس نتایج مرحله اول، هاشمی رفسنجانی و احمدی نژاد به مرحله دوم راه یافتند. در مرحله دوم انتخابات، محمود احمدی نژاد موفق شد اکثریت آرا را به خود اختصاص دهد و رئیسجمهور ایران شود. دهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری ایران هم در روز جمعه 22 خرداد 1388 برگزار شد.
بر اساس اعلام رسمی وزارت کشور، محمود احمدینژاد (بیش از 24 میلیون رأی) در این انتخابات با اختلاف رأی زیادی نسبت به نفر دوم به پیروزی رسید. در این دوره، بیش از 46 میلیون نفر واجد شرایط رای دادن بودند که 85 درصد آنها در رای گیری شرکت کردند و احمدینژاد هم در لیست روسای جمهوری دو دورهای کشور قرار گرفت.
*س_حجتالاسلام و المسلمین حسن روحانی؛ تدبیری برای امید ملت_س*دبیر پیشین شورای عالی امنیت ملی که سال 92 در کارزار انتخاباتی با حمایت اصلاح طلبان موفق به شکست نامزدهای اصولگرا شد، بلافاصله تلاش برای گشودن گره از مذاکرات هستهای را آغاز کرد. در دوره او برای نخستین بار پس از قطع روابط، وزرای خارجه جمهوری اسلامی ایران و ایالات متحده آمریکا مقابل هم نشستند و گفتگو کردند. تیم اقتصادی روحانی در پی موفقیت مذاکرات هستهای و رفع تحریمها، موفق شد تورم را کاهش دهد، رشد اقتصادی را مثبت کند و پای قدرتهای اقتصادی را به ایران باز کند.
یازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری ایران در 24 خرداد 1392 برگزار و حسن روحانی با کسب اکثریت آرا به عنوان رئیس جمهور منتخب مردم ایران در یازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری انتخاب شد.
به گفته وزیر کشور بیش از 50 میلیون نفر واجد شرایط رای دادن در این انتخابات بودند که از این تعداد 36 میلیون و 704 هزار و 156 نفر رای خود را به صندوق انداختند و مشارکت 72.7 درصدی را رقم زدند.
از مجموع این تعداد آرا حجتالاسلام روحانی با کسب حدود نوزده میلیون رای حائز اکثریت آرا شد و به عنوان رئیس جمهور ایران انتخاب شد. آرای سایر کاندیداها به این شرح است: محمد باقر قالیباف 6077292 رای، سعید جلیلی 4168946 رای، محسن رضایی میرقائد 3884412، علی اکبر ولایتی 2268753 و سید محمد غرضی 446015.
بیستونهم اردیبهشت 96 بود که دوازدهمین انتخابات ریاست جمهوری ایران با حضور چهار نامزد برگزار شد که نتایج آن به شرح زیر است:
سید مصطفی آقا میرسلیم: 478،215
حسن روحانی: 23،549،616
ابراهیم رئیسی ساداتی: 15،786،449
سیدمصطفی هاشمی طبا: 215،450
بدین ترتیب حجتالاسلام و المسلمین حسن روحانی نیز رئیسجمهور دو دورهای کشورمان شد.
انتهای پیام /
- برچسبها:
- آمریکا
- ایالات متحده آمریکا
- تهران
- جمهوری اسلامی
- جنگ تحمیلی
- دانشگاه آزاد اسلامی
- شورای نگهبان
- شهرداری تهران
- عراق
- علی لاریجانی
- محسن رضایی
- محمد باقر قالیباف
- محمود احمدی نژاد
- مهدی بازرگان
- اصلاح طلبان
- سید روح الله خمینی
- سید محمد خاتمی
- شورای عالی امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران
- وزارت دفاع
- وزارت کشور
- هاشمی رفسنجانی
- حسن روحانی
- سید علی خامنهای
- مجلس شورای اسلامی