یک‌شنبه 4 آذر 1403

گرد و غبار در بازار ارز؛ پیش بینی تحلیلگران ارزی از آینده قیمت دلار / پس از روسیه، ایران هم نفت خود را به ارز ملی می‌فروشد / تشکیل پرونده مالیاتی برای 2.2 میلیون مؤدی جدید / تولید فورد تمام برقی در ترکیه / مافیای گوشت اجازه کاهش قیمت را نمی‌دهد!

وب‌گاه تابناک مشاهده در مرجع

این پیمانه تیتر‌هایی همچون بزرگ‌ترین شرکت الماس جهان تحریم شد، حباب سکه بزرگ‌تر شد، خودرو سال جدید را گران آغاز کرد، گوشت کیلویی 240 هزار تومان اجحاف به مردم است و تصویب ممنوعیت واردات نفت روسیه در کنگره آمریکا را در بر دارد.

تابناک هر روز بسته‌ای خبری از مطالب اقتصادی با اهمیت و مهم ایران و جهان همچون تغییرات در بازار انرژی، بازار طلا، سکه، مسکن، نفت، خودرو و... تا خبر‌ها و رویداد‌های جذاب اقتصادی را گردآوری می‌کند.

به گزارش «تابناک اقتصادی»؛ این پیمانه تیتر‌هایی همچون بزرگ‌ترین شرکت الماس جهان تحریم شد، حباب سکه بزرگ‌تر شد، خودرو سال جدید را گران آغاز کرد، گوشت کیلویی 240 هزار تومان اجحاف به مردم است و تصویب ممنوعیت واردات نفت روسیه در کنگره آمریکا را در بر دارد.

بزرگ‌ترین شرکت الماس جهان تحریم شد

راشاتودی: آمریکا اخیرا یک دور جدید تحریم علیه روسیه اعمال کرده که نام شرکت آلروسا روسیه نیز در آن گنجانده شده است. وزارت‌خانه‌های خزانه‌داری و خارجه آمریکا با اشاره به درگیری نظامی روسیه با اوکراین اعلام کرده است که نام شرکت‌های آلروسا و کشتی سازی یونایتد در فهرست تحریم‌های جدید قرار گرفته است. برایان نلسون، مقام ارشد وزارت خزانه داری آمریکا، در این باره گفت: این تحریم‌ها باعث تداوم فشارها بر شرکت‌های مهم روسی که تأمین مخارج ادامه درگیری با اوکراین را ممکن می‌کنند، می‌شود. وی همچنین از ادامه تلاش آمریکا برای محدود کردن دسترسی به دولت روسیه به منابع مالی خبر داد. شرکت آلروسا از نظر حجم، بزرگ‌ترین شرکت استخراج الماس در جهان است و 90 درصد الماس استخراج و فرآوری شده در روسیه توسط این شرکت انجام می‌شود. الروسا طی سال گذشته 4.5 میلیارد دلار صادرات داشته است. سال گذشته هم زمزمه‌هایی از تحریم آلروسای روسیه توسط دولت آمریکا مطرح شده بود.

پس از روسیه، ایران هم نفت خود را به ارز ملی می‌فروش

به نقل از نیو ایندین اکسپرس: این احتمال وجود دارد که ایران به زودی الگوی روسیه در فروش نفت را در پیش گرفته و فروش نفت و گاز خود را به ریال آغاز کند و در این زمینه دلار را کنار بگذارد. گفته می‌شود؛ همانند روبل قرار است ارزش ریال به طلا وابسته شود. منابع آگاه می‌گویند که ایران می‌خواهد به زودی یک نرخ مبادله و ارزش‌گذاری بین ریال و طلا ایجاد کند که باعث تشویق روی آوردن مشتریان نفت و گاز این کشور به استفاده از ریال یا طلا شود. این تصمیم ایران می‌تواند ضربه دیگری به دلار آمریکا باشد. اواخر ماه گذشته روسیه تصمیم خود برای فروش نفت و گاز این کشور به روبل یا طلا را اعلام کرد. بانک مرکزی روسیه هم اعلام کرد که از روز 28 مارس ارزش روبل بر مبنای طلا تعیین خواهد شد. بر اساس اعلام بانک مرکزی روسیه ارزش 5 هزار روبل معادل یک گرم تعیین شده است. گفته می‌شود؛ ایران هم در حال کار روی وابسته کردن ارزش ریال به طلاست و می‌خواهد این ارزش‌گذاری را به گونه‌ای انجام دهد که نسبت به برابری دلار با طلا جذاب‌تر باشد. ایران اطلاع‌رسانی در این زمینه به مشتریان نفتی و گازی خود آغاز کرده که هند هم یکی از این مشتریان است. تا پیش از خروج دونالد ترامپ، رئیس جمهور قبلی آمریکا از برجام، ایران توانسته بود با پشت سر گذاشتن عربستان بزرگ‌ترین صادرکننده نفت به هند باشد. ایران به دنبال آن است تا توافقات تجارت بر اساس ارزهای ملی روپیه و ریال با هند را احیا کند. ایران مدتی است که گفت‌وگوها با طرف هندی در این زمینه را آغاز کرده است. منابع آگاه می‌گویند: دولت هند هم نسبت به این گونه توافقات بی‌میل نیست. یک منبع آگاه از دولت هند می‌گوید: دهلی نو در حال سبک سنگین کردن این پیشنهاد‌ات است و اجرای مبادلات تجاری بر مبنای روپیه - ریال منافع مالی زیادی به همراه دارد اما ما باید درباره واکنش آمریکا نیز فکر کنیم. آمریکا همین حالا هم نسبت به توافقات ما با روسیه عصبانی است.

گرد و غبار در بازار دلار؛ پیش بینی تحلیلگران ارزی از آینده قیمت دلار

روند بازار دلار در روزهای اخیر مانند هوای این روزهای تهران شفاف نیست، اگرچه برخی فشارهای افزایشی در بازار وجود دارد، اما این فشارها نیز کوتاه‌مدت بوده و دوباره دلار در مسیر کاهشی قرار می‌گیرد. دلار در روز‌های پایانی هفته گذشته مجددا به پله‌های پنجم و ششم کانال 27 هزار تومانی صعود کرد. نوسان‌گیران بازار ارز تهران با افزایش حجم خرید‌های خود در پی افزایش مجدد نرخ دلار گام برداشتند. این در حالی است که تلاش نخست این افراد در جهت تثبیت نرخ اسکناس دلار آزاد بالای مرز 27 هزار و 500 تومان در روز دوشنبه، با واکنش بازار‌ساز و افزایش حجم عرضه دلار در بازار مواجه شده و شکست خورد. به نقل از دنیای اقتصاد؛ عده‌ای از تحلیلگران ارزی از اهمیت زیاد محدوده قیمتی 27 هزار و 500 تا 27 هزار و 700 تومان برای آینده نرخ دلار سخن گفتند. به عقیده این افراد در صورت تثبیت قیمت دلار در نرخ‌هایی بالاتر از بازه مذکور، زمینه‌ها برای ورود مجدد نرخ این ارز به سطوح قیمتی کانال 28 هزار تومانی مهیا می‌شود. از سوی دیگر اخبار رسانه‌ها در روز‌های گذشته، حاکی از آن بود که دولت در حال بررسی ساز‌و‌کاری جهت مبادله 3 جاسوس دو تابعیتی ایرانی - آمریکایی با منابع مالی بلوکه شده ایران در کره‌جنوبی است. طبق شواهد موجود رقم این دارایی‌های بلوکه شده حدود 7 میلیارد دلار برآورد می‌شود که در صورت تزریق حتی بخشی از آن به بازار داخلی می‌توان شاهد تغییرات قابل توجهی در نرخ شاخص بازار ارز بود. نرخ هر برگ اسکناس دلار آزاد در تعطیلات هفته گذشته به رقم 27 هزار و 600 تومان رسید.

حباب سکه بزرگ‌تر شد

دبیر هیات مدیره اتحادیه طلا و جواهر تهران در رابطه با آخرین قیمت سکه و طلا در پایان هفته و تغییرات آن‌ها نسبت به ابتدای هفته اول از سال 1401 گفت: هر قطعه سکه تمام طرح جدید با 400 هزار تومان افزایش به 12 میلیون و 830 هزار تومان و سکه تمام قدیم با افزایش 320 هزار تومانی در پایان هفته به 12 میلیون و 680 هزار تومان رسیده‌اند. نیم سکه تغییر خاصی نداشته و در آخرین معامالات پایانی هفته در محدوده هفت میلیون و 280 هزار تومان تعیین قیمت شده است؛ اما ربع سکه و سکه‌های گرمی نیز به ترتیب 100 هزار تومان (ربع سکه) و 30 هزار تومان (سکه‌های یک گرمی) افزایش قیمت داشته‌اند. درپایان هفته‌ای که گذشت، ربع سکه پس از افزایش قیمت‌ها چهار میلیون و 140 هزار تومان و سکه‌های یک گرمی دو میلیون و 530 هزار تومان قیمت‌گذاری شده‌اند. بذرافشان ادامه داد: همچنین قیمت هر مثقال طلای آب شده (17 عیار) که مبنای معاملات طلا است، در این هفته 130 هزار تومان بالا رفته و به پنج میلیون و 590 هزار تومان رسیده است. در نهایت هر گرم طلای 18 عیار در پایان هفته به قیمت یک میلیون و 290 هزار تومان دادوستد شده و براین اساس 30 هزار تومان گران‌تر شده است. حباب سکه نیز نسبت به روزهای پایانی سال گذشته که تا 130 هزار تومان کاهش یافته بود و به حداقل خود رسیده بود، مجدد در این هفته افزایش یافت و در حال حاضر به حدود 300 هزار تومان رسیده است.

تشکیل پرونده مالیاتی برای 2.2 میلیون مؤدی جدید

داوود منظور رئیس سازمان امور مالیاتی کشور نوشت: هر چند تور مالیات فراگیر است ولی فرار مالیاتی هم به طور گسترده صورت می گیرد. ماموریت اصلی سازمان در سال جاری جلوگیری از فرار مالیاتی است. در سال گذشته برای بیش از دو‌میلیون و دویست هزار مؤدی جدید پرونده مالیاتی تشکیل شد.

مافیای گوشت اجازه کاهش قیمت را نمی دهد!

سید احمد مقدسی رئیس هیات مدیره انجمن صنفی گاوداران درباره اینکه چرا علی رغم ممنوعیت صادرات دام و واردات گوشت به کشور قیمت این کالا همچنان گران است، گفت: مافیای گوشت اجازه کاهش قیمت این کالا را نمی‌دهند و تمام اتفاقاتی که در حوزه ممنوعیت صادرات و واردات گوشت به کشور اتفاق افتاد به دنبال توطئه همین افراد بوده است. وی با اشاره به اینکه حداکثر قیمت دام زنده سنگین (گوساله نر) کیلویی 58 هزار تومان است، افزود: شرکت پشتیبانی امور دام حدود 5 ماه به تدریج دام‌های مازاد را جمع آوری می‌کرد و هیچ اتفاقی در بازار رخ نداده بود تا اینکه به دلیل زیان سنگین تولیدکنندگان دولت مجوز صادرات 50 هزار رأس دام سنگین و 300 هزار رأس دام سبک را صادر کرد و در حالی که از این میزان تنها حدود 2000 رأس دام سبک صادر شده بود، واردکنندگان با برنامه ریزی دقیق چنان سر و صدایی ایجاد کردند که قیمت گوشت برای مصرف کنندگان کیلویی 50 هزار تومان گران شد. مقدسی اضافه کرد: به دنبال این اتفاقات صادرات یک شبه ممنوع شد و واردکنندگان فوراً مجوز واردات دریافت کردند و علی رغم این اتفاقات قیمت گوشت برای مصرف کنندگان به کیلویی 190 هزار تومان رسیده در حالی که یک ریال از این رقم به جیب تولیدکننده نمی‌رود. وی با اشاره به اینکه شنیده‌ها حاکی از این است که عده‌ای پیگیر واردات گوشت با ارز 4200 تومانی به کشور هستند، گفت: اشتباهی که شرکت پشتیبانی امور دام در این میان انجام داد آن بود که وقتی دام را از تولیدکنندگان می خرید باید حجم کشتار را افزایش می‌داد اما آنها در تهران فقط با یک کشتارگاه قرارداد بسته بودند و حجم کشتار بسیار کم بود. از طرفی مطالبات گاوداران را بسیار با تأخیر پرداخت می‌کرد و گاهی بین 40 تا 45 روز طول می‌کشد تا مطالبات تسویه شود. ضمن اینکه هنوز 40 تا 50 درصد نهاده‌ای که باید بابت این مساله به دامدار داده می‌شد، در اختیار او قرار نگرفته است. مقدسی قیمت تمام شده تولید هر کیلوگرم گوشت گوساله نر را 90 هزار تومان اعلام و اضافه کرد: با این حال تولیدکنندگان هر کیلوگرم دام تولیدی خود را به قیمت 59 هزار تومان تحویل دولت می‌دادند و شرکت پشتیبانی امور دام با منت این خرید را انجام می‌داد. وی با اشاره به اینکه مافیای گوشت دولت را روی یک انگشت می‌چرخاند و زور هیچکس به آنها نمی‌رسد، گفت: ما شش ماه تمام پیگیری و تلاش کردیم تا مجوز صادرات دام را گرفتیم اما واردکنندگان یک شبه آن را ممنوع کردند. مقدسی اضافه کرد: در تمام جلساتی که برای این منظور برگزار می‌شود واردکنندگان حضور دارند اما تشکل‌های تولیدی باید پشت در بمانند و به هیچ جلسه‌ای دعوت نمی‌شوند. / مهر

گوشت کیلویی 240 هزار تومان اجحاف به مردم است

رحمت اله نوروزی عضو کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیط زیست مجلس، ضمن ابراز نگرانی و انتقاد از افزایش قیمت گوشت قرمز، لبنیات و برنج طی یک ماهه اخیر گفت: روزهای آخر سال گذشته قیمت گوشت حدودا کیلویی 165 هزار تومان شده بود و اکنون به 190 هزار تومان رسیده و حتی در برخی مناطق تهران کیلویی 240 هزار تومان هم نیز گزارش شده است. وی ادامه داد: این افزایش بی رویه قیمت گوشت قرمز، لبنیات و برنج در حالی که در ایام مبارک ماه رمضان نیز قرار داریم، اجحاف در حق مردم است و از وزیر جهادکشاورزی و دولت انتظار داریم تا در این خصوص تدابیری بیاندیشد و قیمت ها را کنترل کند. نماینده مردم علی آباد در مجلس تصریح کرد: این افزایش قیمت‌ها به بحث ساماندهی و حذف ارز 4200 تومانی مرتبط نیست و هنوز این موضوع اجرایی نشده است و ما شاهد عدم کنترل بازار هستیم. با توجه به اینکه دغدغه مقام معظم رهبری، مجلس شورای اسلامی و دولت بحث تامین معیشت مردم است، باید اقدامات اساسی برای جلوگیری از افزایش قیمت ها هرچه سریعتر انجام شود./

تولید فورد تمام برقی در ترکیه

شرکت خودروسازی فورد اتوسان، تولید مدل ترانزیت تمام الکتریک خود را در ترکیه آاز کرد. فورد اتوسان، اعلام کرد که تولید مدل تمام الکتریکی فورد ترانزیت خود را با سرمایه‌گذاری دو‌میلیارد یورویی (2/ 2‌میلیارد دلار) برای افزایش ظرفیت آغاز کرده است. این شرکت خودروسازی، اولین شرکت بزرگی است که یک خودروی تمام الکتریکی (مدل E-Transit) را در ترکیه در حجم زیاد تولید کرد که در اروپا فروخته شد. به نقل از رویترز، فورد اتوسان که به طور مشترک متعلق به خودروساز آمریکایی و شرکت ترکیه ای «کوچ هولدینگ» است، ظرفیت خودروهای سالانه کارخانه را از 455‌هزار به 650‌هزار دستگاه در سال 2020 افزایش خواهد داد و یک خط مونتاژ برای تولید حداقل 130‌هزار باتری در کارخانه ایجاد خواهد شد.

خودرو سال جدید را گران آغاز کرد

رئیس اتحادیه نمایشگاه‌داران و فروشندگان خودرو تهران در مورد وضعیت بازار خودرو، اظهار کرد: هنوز بازار خودرو به حرکت در نیامده است اما در همین مدت نیز شاهد افزایش قیمت در خودروهای مختلف بودیم. خودروهای مدل 1401 افزایش قیمت محسوسی را داشته‌اند، به گونه‌ای که این خودروها میانگین بین 10 تا 15 میلیون تومان با افزایش قیمت مواجه شده‌اند؛ به عنوان مثال قیمت خودروی پژو 206 تیپ 2 مدل 1400 معادل 265 میلیون تومان و مدل 1401 معادل 277 میلیون تومان است، همچنین قیمت خودروی پژو پارس مدل 1400 معادل 280 میلیون تومان و مدل 1401 معادل 297 میلیون تومان است. قیمت خودروی کوییک دنده‌ای مدل 1400 معادل 190 میلیون تومان و مدل 1401 معادل 223 میلیون تومان و قیمت پژو پارس LX مدل 1400 معادل 335 میلیون تومان و مدل 1401 معادل 353 میلیون تومان است. موتمنی گفت: قیمت خودروهای مدل 1400 نیز در فروردین نسبت به اسفند 1400، بین یک تا 5 میلیون تومان افزایش قیمت داشته است؛ به عنوان نمونه قیمت پراید 111 از 181 میلیون تومان به 186 میلیون تومان، پراید 131 از 168 میلیون تومان به 171 میلیون تومان، سمند از 262 میلیون تومان به 265 میلیون تومان و پژو 206 تیپ 2 از 262 میلیون تومان به 265 میلیون تومان است. متأسفانه به دلیل تولید و عرضه کم، خودرو در کشور از یک کالای مصرفی تبدیل به یک کالای سرمایه‌ای شده و کوچک‌ترین خبری چه مثبت و چه منفی، روی این بازار تأثیر می‌گذارد. اخیراً نیز انتشار خبر تداوم ممنوعیت واردات خودرو و البته افزایش نرخ ارز، اثرات روانی خود را بر بازار گذاشت. وی افزود: باید دولت در نظر داشته باشد برای سال جاری حتماً نیاز بازار را بسنجد و بر اساس آن بازار را تنظیم کند؛ باید خودرو به اندازه نیاز به بازار تزریق شود متأسفانه مدت زیادی است که خودرو به اندازه کافی وارد بازار نمی‌شود. رئیس اتحادیه نمایشگاه‌داران و فروشندگان خودرو تهران با بیان اینکه آشفتگی و نابسامانی بازار خودرو به دلیل عرضه کم خودرو است، گفت: در حال حاضر قیمت بین کارخانه و بازار بین 100 تا 150 میلیون تومان تفاوت دارد و این مساله مصرف کننده را به شدت متضرر کرده است.

تصویب ممنوعیت واردات نفت روسیه در کنگره آمریکا

کنگره آمریکا در راستای افزایش فشار بر مسکو پس از حمله نظامی به اوکراین، به ممنوعیت واردات نفت روسیه و تعلیق روابط تجاری عادی با روسیه رای داد. به گزارش ایسنا، لایحه ممنوعیت واردات نفت روسیه با 100 رای موافق و بدون هیچ آرای مخالفی در سنا و با 413 رای موافق در برابر 9 رای مخالف، در مجلس نمایندگان آمریکا تصویب شد و اکنون باید توسط رئیس جمهور آمریکا امضا شود. این لایحه واردات نفت خام، گاز، زغال سنگ، فرآورده های نفتی و هر گونه محصولات انرژی دیگر از روسیه را ممنوع می کند. جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا در 8 مارس با صدور فرمانی، واردات نفت روسیه به آمریکا را ممنوع کرده بود. اگرچه تلاش جدی برای تبدیل این ممنوعیت به قانون وجود داشت اما سنا از آن زمان سرگرم مرور جزییات مربوط بود. لایحه دیگری برای تعلیق روابط تجاری عادی هم با 100 رای موافق در سنا و بدون هیچ مخالفتی تصویب شد و به رئیس جمهور آمریکا اجازه می دهد تعرفه های بالاتری روی واردات روسیه اعمال کند تا اقتصاد این کشور بیش از پیش ضعیفتر شود. این ممنوعیت تنها شامل نفت نیست و LNG و زغال سنگ را هم دربرمی گیرد. آمریکا حدود 500 هزار بشکه در روز نفت و فرآورده های نفتی روسیه را وارد می کند. این ممنوعیت احتمالا به تحریمهای خودخواسته بیشتر از سوی سایرین منجر می شود. اقدامات مجلس و سنای آمریکا نخستین تدابیر تصویب شده از زمان حمله نظامی روسیه به اوکراین است که برای امضا به کاخ سفید ارسال می شود. تاکنون کاخ سفید برای مجازات روسیه بر سر اقداماتش در اوکراین، به اقدامات رئیس جمهور متکی بود. بر اساس گزارش اویل پرایس، سازمان ملل متحد هم به تعلیق روسیه از شورای حقوق بشر رای داده است.