14 تغییر؛ بزرگترین سهمخواهی اصولگرایان از کابینه
آرمان امروز نوشت: درحالی که منتقدان دولت سیزدهم همواره در تذکراتی به «ابراهیم رییسی» توصیه میکردند که برای اصلاح چالشهای مدیریتی، کابینه خود را دستخوش تغییراتی کند، حالا در آغاز سومین سال فعالیت دولت سیزدهم مشاهده میکنیم با توجه به اینکه روند شاخصهای رفاهی، اقتصادی و... تغییر نکرده و همچنین با مجلسی همسو روبهرو است با این حال 6 وزیر از دولت خارج شدهاند
یعنی تا اینجا یک سوم کابینه سیزدهم دچار تغییر شده است که در مقایسه با دولتهای پیشین از این حیث رکورددار محسوب میشود. با این وجود که تازه به نیمه راه رسیدهایم. همچنین چهار معاون رییس جمهور هم جابجا شدهاند. به این نکته هم توجه داشته باشید که اگر با فضای سیاسی یک دست اصولگرا روبهرو نبویدم قطعا شاهد استیضاحهای بیشتری میشدیم و تعداد بیشتری از کابینه اخرج میشدند. آشتیانی در گفتوگو با «آرمان امروز» معتقد است که اگر از ابتدا افراد بر اساس شایستهسالاری انتخاب میشدند شاهد دولت کارآمدتری بودیم.
عبدالملکی، اولین جدا شده از دولت
«حجتالله عبدالملکی» نخستین وزیری بود که در دولت رئیسی از وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی کنار گذاشته شد. پس از او، رستم قاسمی از وزارت راه و شهرسازی خداحافظی کرد و سعید محمد نیز از ریاست سازمان مناطق آزاد تجاری - صنعتی و ویژه اقتصادی برکنار شد.
قاسمی؛ دومین وزیر مستعفی
دومین تغییر مربوط به استعفای رستم قاسمی وزیر راه و شهرسازی بود که طبق ادعاهای صورت گرفته رئیسی در پی تشدید بیماری وی دست به این تغییر زد و مهرداد بذرپاش را به این وزارت خانه آورد.
نوری؛ سومین وزیر مستعفی
تغییر قابل توجه بعدی مربوط به پذیرش استعفای یوسف نوری وزیر آموزش و پرورش از سوی رئیس جمهور بود که روزهای پایانی سال 1401 در صدر نارضایتیها قرار داشت و در نهایت رئیس جمهور رضامراد صحرایی، رئیس دانشگاه فرهنگیان را به عنوان سرپرست وزارت آموزش و پرورش منصوب کرد. عوامل متعددی مانند گستردگی مسمومیتهای سریالی دانش آموزان در مدارس، نامشخص بودن معیارهای سنجش رتبه بندی معلمان و گلایه مندی های پیرامون آن و در نهایت نحوه پرداخت پر حاشیه حقوق اسفند ماه معلمان در پایان سال را میتوان از دلایل پذیرش استعفای صوری نوری دانست.
ساداتینژاد، اولین وزیری که عزل شد
سخنگوی دولت تصریح کرد: «دومین تغییر در حوزه وزارت جهاد کشاورزی است که ارزیابیهای سال گذشته منجر به جابهجایی مدیریتی در این حوزه شد و طی آن سیدمحمد آقامیری رئیس کنونی سازمان نظام دامپزشکی کشور که تجربه مدیریتی موفقی دارند، به عنوان سرپرست وزارت کشاورزی انتخاب شدند.»
فاطمیامین دومین وزیر برکنار شده
نمایندگان مجلس در نشست دهم اردیبهشت پس از بررسی طرح استیضاح رضا فاطمیامین، وزیر صمت رای نهایی خود را اعلام کردند. مجلس از وزیر صمت سلب اعتماد کرد و در ادامه فاطمیامین از کابینه خارج شد. پیش از این در آبان ماه سال گذشته نیز فاطمی امین از سوی نمایندگان استیضاح شد اما توانست بر مسند وزارت صنعت، معدن و تجارت باقی بماند. استیضاح وزیر صمت که برای بار دوم به صحن علنی مجلس میرفت 17 محور داشت که حوزه خودرو مهمترین کلیدواژه موافقان استیضاح او بود.
سجادی آخرین وزیر مستعفی
حمید سجادی وزیر ورزش و جوانان از سمت خود استعفا کرد. سجادی هم اکنون به دلیل آسیبی که به طحال وی در همان سانحه هلیکوپتر وارد شده، در بیمارستان در حال درمان است. بحث استعفای سجادی به دلیل عارضه ناشی از سقوط بالگرد و ضرورت ادامه درمان تا کنون دوبار دیگر مطرح شده بود که وزارت ورزش آن را تکذیب کرده بود. سجادی شهریور ماه 1400 با کسب 165 رای موافق برای حضور در وزارت ورزش و جوانان رای اعتماد گرفت و بهعنوان وزیر ورزش و جوانان انتخاب شد.
تغییر مدیرعامل بانک مرکزی
تغییر در بانک مرکزی نیز از جمله تعویضهای استراتژیک دولت در حوزه اقتصادی بود. در همین راستا «علی صالح آبادی» کنار رفت تا «محمدرضا فرزین» که مدیرعاملی بانک ملی را بر عهده داشت به صندلی رئیس کلی بانک مرکزی تکیه بزند.
میثم لطیفی معاونی که اجبارا برکنار شد
هیات عمومی دیوان عدالت ادرای پس از شکایت یک حقوقدان رای به ابطال حکم «میثم لطیفی»، معاون رییس جمهور و رییس سازمان اداری و استخدامی کشور داد. باتوجه به اینکه او اجبارا از دولت کنار رفته است ولی پاستور نشینان همچنان تلاش میکنند تا او را در هیات دولت حفظ کنند.
رضایی از ترکیب خارج شد
اواسط خرداد ماه بود که در خبرها آمد رییس جمهور ضمن قبول استعفای «محسن رضایی» از معاونت اقتصادی دولت، طی حکمی وی را بهعنوان رییس دبیرخانه شورای عالی هماهنگی اقتصادی سران قوا منصوب کرد.
صولت مرتضوی معاونی که وزیر شد
«صولت مرتضوی»، که معاونت اجرایی ریاست جمهوری را بر عهده داشت بعد از استعفای حجتالله عبدالملکی از ساختمان خیابان پاستور به وزارت کار در خیابان آزادی منتقل شد.
ستاری کنار گذاشته شد
«سورنا ستاری»، آخرین بازمانده دولت روحانی در کابینه سیزدهم بود. او معاونت علمی و فناوری و ریاست بنیاد ملی نخبگان را از سال 1392 تا 1401 بر عهده داشت. پس از کنارگذاشتن ستاری که با حاشیههایی همراه بود روح الله دهقانی فیروز آبادی جای او را در این معاونت گرفت.
خروج میرکاظمی از سازمان برنامه بودجه
«مسعود میرکاظمی»، رییس سازمان برنامه و بودجه بعد از مدتها گمانهزنی از این سازمان استراتژیک رفت و داوود منظور عهدهدار ریاست این سازمان شد. میرکاظمی، نماینده تهران در دوره نهم مجلس شورای اسلامی بود. وی در دولت نهم، چهار سال وزیر بازرگانی و در ابتدای دولت دهم نیز برای مدت کمتر از 2 سال، وزیر نفت بود.
عزل دیرهنگام وحدت
با تصمیم ابراهیم رییسی «علی وحدت» از مدیرعاملی صندوق نوآوری و شکوفایی عزل شد و «محمدصادق خیاطیان» به عنوان جانشین وی منصوب شد. علی وحدت از مهرماه 97 با حکم «حسن روحانی»، رییس جمهور پیشین در این جایگاه فعالیت میکرد در فروردین ماه سال جاری برکنار شد.
کنار گذاشتن محمد
«سعید محمد» از دبیری شورای عالی مناطق آزاد برکنار شد. مردی که سودای ریاست جمهوری داشت و در ائتلاف ابراهیم رییسی برای انتخابات 1400 حضور داشت. او روز 19 مهرماه سال گذشته از معاونت وزارت اقتصاد برکنار شد.
کابینه با شایسهسالاری بسته نشده بود
«واعظ آشتیانی»، تحلیلگر اصولگرای مسایل سیاسی در پاسخ به این سوال که این تغییر و تحولات در دولت سیزدهم که یک رکورد در دولتها محسوب میشود به خبرنگار «آرمان امروز» میگوید: «این موضوع را باید از 2 زاویه مورد تحلیل و آسیبشناسی قرار داد. در دیگاه اول باید بگوییم ابراهیم رییسی بهعنوان رییس کابیه هیچ خط قرمزی ندارد و درهر وزارتخانهها، معاونتها و... اگر ناکارآمدی وجود داشته باشد با ادبیات خودشان از فرد میخواهند تا کنارهگیری کند. این نگاه منصفانه و منطقی به موضوع است که اگر در جایی کمکاری یا بیتجربگی وجود داشته باشد باید دست به تغییرات زد. در نگاه دوم باید به این موضوع اشاره کنیم که بسیاری از این افراد که حالا از دولت خارج شدهاند به دلیل سهمخواهی برخی جناحها روی کار آمدند و باتوجه به عملکردشان دولت تصمیم به کنار گذاشتن آنها شده است تا تلاش خود برای جلوگیری از ناکارآمدی انجام داده باشد. توجه داشته باشید که این روند جزو مطالبات شهروندان است که همواره تاکید میکنند شاخص اصلی انتخاب مسوولان باید شایستهسالاری و کارآمدی باشد. توجه داشته باشید که وضعیت کشور دارای شرایط خاصی است و مدیران و مسوولان باید بهنوعی انتخاب شوند که روند توسعه یافتگی حفظ شود. حکمرانی جایی برای آزمون و خطا نیست که هر فرد بنا بهنزدیکی با جریان خاصی در راس یک وزارتخانه حضور داشته باشد.»
این تحلیلگر در همین مورد و با اشاره به وظیفه مجلس شورای اسلامی ادامه میدهد: «برخی به اشتباه از فرمایش مقام معظم رهبری در مورد جوانگرایی مرتکب اشتباه شدهاند. جوانگرایی به آن معنا نیست که مسوولیت اداره یک سازمان یا نهادی را به فردی جوان بدهیم که تجربه کافی نداشته باشد. در مورد انتخابات وزیران ناکارآمد انتقادهایی متوجه نمایندگان مجلس هم میشود که چگونه به فردی که از تجربه پایین برخوردار است و در کارنامه خود مدیرت یک اداره کل هم ندارد رای اعتماد میدهد تا سکان اداره وزارتخانههای کلیدی را بر عهده بگیرد. با این وجود اینکه ابراهیم رییسی برای برکناری افراد هیچ خط قرمزری ندارد بهنوبه خود جزو شاخصهای دولت سیزدهم محسوب میشود.»
بیشتر بخوانید:
-
عبور 19 وزیر پیشنهادی رئیسی از فیلتر پارلمان؟ / شمارش معکوس آغاز شد
-
کنایه تند مهاجری به جبهه پایداری / رئیسی به همه سهم داد / دولت جدید هیچ بهانهای برای موفق نشدن ندارد
216220
برای دسترسی سریع به تازهترین اخبار و تحلیل رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1798297- برچسبها:
- آموزش و پرورش
- اصولگرایان
- تهران
- جهاد کشاورزی
- راه و شهرسازی
- سازمان برنامه و بودجه
- صنعت، معدن و تجارت
- محسن رضایی
- منطقه آزاد
- ورزش و جوانان
- وزارت اقتصاد
- وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی
- وزارت راه و شهرسازی
- وزارت صنعت
- وزارت ورزش
- وزارت ورزش و جوانان
- بانک مرکزی
- سید ابراهیم رییسی
- مقام معظم رهبری
- حسن روحانی
- مجلس شورای اسلامی