اتمام حجت رئیسی با بانکها / گزارش خطیبزاده از آخرین وضعیت مذاکرات وین / دستور اژهای برای تخریب بنای قوه قضائیه در حاشیه رود چالوس
هر روز اخبار فراوانی در رسانه ها منتشر می شود که دنبال کردن آنها حتی برای آنان که اهل مطالعه اخبار هستند کار را دشوار میکند. بسته خبری - تحلیلی الف با رصد اخبار و رویدادهای مهم، همچنین تحلیل های صورت گرفته در این زمینه مخاطبان خود را از مهمترین وقایع روز آگاه میکند.
آمار کرونا در ایران
بنابر اعلام وزارت بهداشت، از دیروز تا امروز 27 دی ماه 1400 و بر اساس معیارهای قطعی تشخیصی، سه هزار و 163 بیمار جدید مبتلا به کووید19 در کشور شناسایی شد که 338 نفر از آنها بستری شدند.
مجموع بیماران کووید19 در کشور به 6 میلیون و 224 هزار و 196 نفر رسید.
متاسفانه در طول 24 ساعت گذشته، 20 بیمار کووید19 جان خود را از دست دادند و مجموع جان باختگان این بیماری به 132 هزار و 95 نفر رسید.
آمار واکسیناسیون در ایران
بنابر اعلام وزارت بهداشت، تا کنون 60 میلیون و 350 هزار و 685 نفر دُز اول، 53 میلیون و 195 هزار و 312 نفر دُز دوم و 12 میلیون و 855 هزار و 978 نفر نیز دُز سوم واکسن کرونا را در کشور تزریق کردهاند.
مجموع واکسنهای تزریق شده در کشور به 126 میلیون و 401 هزار و 975 دُز رسید.
در شبانه روز گذشته 428 هزار و 796 دُز واکسن کرونا در کشور تزریق شده است.
***
اتمام حجت رئیسی با بانکها
به گزارش ایرنا، آیتالله سید ابراهیم رئیسی، رییسجمهور صبح امروز در نشستی با تیم اقتصادی دولت و مدیران عامل بانکهای خصوصی و دولتی پنج دستور ویژه به مدیران نظام بانکی صادر کرد.
بازنگری در نظامات و مقررات بانکی به نفع مردم و اجرای عدالت از جمله دستورات رییسجمهور به مدیران ارشد بانکی بود که از آنها خواست حداکثر تا پایان سال کارگروهی بهمنظور بازنگری در نظامات و مقررات بانکی توسط بانک مرکزی تشکیل شود و اعلام نتیجه کند.
سختگیری بر بدحسابهای حرفهای، تسهیل پرداخت وام به مردم و اعتبارسنجی در ارائه تسهیلات خُرد به آنها بهجای وثیقه و ضامن و همچنین استرداد سود مازاد دریافتی از مردم، واگذاری بنگاههای تولیدی تملیک شده توسط بانکها و راهاندازی یا واگذاری سریع واحدهای تملک شده تولیدی از دیگر فرامین رییسجمهور در این نشست بود.
آیتالله رئیسی همچنین به مدیران بانکها تأکید کرد به بدهکاران بدحساب میدان ندهند و اسامی آنها را منتشر و دستشان را از منافع عمومی قطع کنند.
منتظر خبرهای خوب باشید
علی بهادری جهرمی، سخنگوی دولت درباره این نشست در توییتی نوشت: «تغییر به نفع مردم محور جلسه امروز رئیس جمهور و تیم اقتصادی دولت با مدیران عامل کلیه بانکهای دولتی و خصوصی است؛ منتظر خبر های خوب باشید.»
***
برنامه مکتوب دولت برای حذف ارز ترجیحی تقدیم مجلس شد
به گزارش ایسنا، رحیم زارع سخنگوی کمیسیون تلفیق بودجه 1401 در جمع خبرنگاران گفت: دولت برنامه اجرایی حذف ارز ترجیحی و شیوه جبران تاثیرات آن در معیشت مردم را به کمیسیون تلفیق بودجه مجلس تقدیم کرد.
وی افزود: این برنامه در کمیسیون تلفیق و در کارگروه مشترکی با دولت بررسی خواهد شد و این کمیسیون نظر نهایی خود را درباره اجرای آن و در راستای تقویت معیشت مردم در صورت حذف این ارز اعلام خواهد کرد.
زارع با تاکید بر لزوم حفظ آرامش معیشتی مردم کرد: اولویت اصلی مجلس کمک به دولت برای تقویت معیشت مردم است و چنانچه در بررسی برنامه مکتوب دولت به این جمع بندی برسیم که دولت قدرت توامان برای حذف ارز ترجیحی و حمایت دقیق و اطمینان بخش از معیشت مردم را دارد، به قوه مجریه برای اجرای آن کمک خواهیم کرد.
***
گزارش خطیبزاده از آخرین وضعیت مذاکرات وین
به گزارش ایسنا، سعید خطیبزاده، سخنگوی وزارت خارجه در نشست هفتگی خود با خبرنگاران در پاسخ به سوالی در خصوص آخرین روند مذاکرات وین اظهار کرد: در راستای گفتوگوهایی که تاکنون انجام شده بسیاری از جداول آماده شده است. ستونهای این جداول نیز آماده است. بخشی از پرانتزها پاکسازی شدهاند. در مورد ایدهها نیز تا حدود بسیار زیادی توافقاتی انجام شده است و در حال تبدیل شدن به جملات و کلمات هستند. البته موضوعات باقیمانده،موضوعات کلیدی هستند که نیاز به اخذ تصمیمات خاص سیاسی دارد به خصوص از طرف واشنگتن و آنها باید تصمیمات خود را در مورد مسائل باقیمانده به خصوص موضوع رفع تحریمها اعلام کنند.
این دیپلمات ارشد کشورمان گفت: اگر این اتفاقات در بازگشت تیمهای مذاکرهکنندگان کشورها به وین رخ دهد میتوان گفت با سرعت خوبی به سمت رسیدن به یک توافق پایدار و قابل اتکا در حال حرکت هستیم.
سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین در پاسخ به سوال دیگری در مورد برگزاری کارگروه ترتیبات اجرایی در جریان برگزاری مذاکرات وین تصریح کرد: اختلافات مهمی در وین باقی مانده که مهمترین اختلاف سرعت نامناسب حرکت طرفهای مقابل به ویژه آمریکا در ارائه ابتکارات است. ایران در موضوعات مختلف ابتکارات خوبی داشته است. در موضوعات فنی مذاکرات پیشرفتهای خوبی داشته است ولی در بحث رفع تحریمها، گفتوگوها منوط به تصمیمات سیاسی شده که در طرف مقابل هنوز اتخاذ نشده و معطل مانده است. ابتکاراتی از سوی آنها دیده نمیشود و بیشتر شنونده بودهاند. ایران در این مدت تلاش کرده ابتکارات خوبی ارائه دهد و براساس این ابتکارات پیشرفتهایی حاصل شده است.
سخنگوی وزارت امور خارجه در خصوص اظهارات وزیر خارجه آمریکا در مورد مذاکرات وین و همچنین برخی از ددلاین هایی که در مورد زمان باقی مانده برای رسیدن به توافق مطرح میشود، گفت:ما به وزیر امور خارجه آمریکا توصیه میکنیم که تمام تلاش خود را به کار بگیرد که پلان A به نتیجه برسد فکر میکنم پلن B برای هیچ کشوری جذابیت ندارد و وزیر خارجه آمریکا بهتر از هر کسی میداند که هر کشوری برای خودش پلن B دارد و شاید پلن B ایران برای آنها جذابیت نداشته باشد.
***
توضیحات خاندوزی درباره آغاز اجرای توافق 25 ساله با چین
سید احسان خاندوزی وزیر امور اقتصادی و دارایی در گفت و گو با خانه ملت؛ در پاسخ به سوالی مبنی براینکه آیا با توجه به اعلام وزیر امور خارجه کشورمان مبنی بر آغاز توافق 25 ساله ایران و چین، گفتوگوهای بین دستگاهی و وزارتخانهای برای اجرای این توافق انجام شده است یا خیر، گفت: اجرایی شدن یک تفاهم بلند مدت 25 ساله مستلزم آن است که در سطح پایینتر و در سطح قراردادهای دستگاهی و بخشی قرار بگیرد.
وی ادامه داد: اکنون هر کدام از وزارتخانهها به طور مثال صمت، نیرو، نفت و... در حوزههای مرتبط به خود با طرف چینی وارد مذاکره شدهاند تا به یک قرارداد برسند و بعد از آغاز این قراردادهاست که عملا سرمایه گذاری و رشد مدنظر ما، اجرایی خواهد شد.
وزیر امور اقتصادی و دارایی تاکید کرد: براساس اطلاعات من تاکنون این قراردادها به مرحله انعقاد نهایی و آغاز اجرا نرسیده است و این موضوع مستلزم مذاکرات اولیه بود که در سفر اخیر امیرعبداللهیان به چین و صحبتهایی که با همتای چینی خود داشت، مقدمات لازم انجام شده است.
خاندوزی اظهار کرد: از این پس وزارتخانهها هرکدام به تناسب قراردادهای حوزه خود ورود پیدا کرده و با جزئیات چند ساله و اینکه با چه قیمت و در چه سطح سرمایه گذاری انجام شود، کار خود را آغاز می کنند.
***
جدایی کرباسچی از کارگزاران
فردا نوشت: ابتلای غلامحسین کرباسچی به کرونا و البته پست اینستاگرامی محمد قوچانی درباره او بر این شائبه دامن زده است که حزب کارگزاران سازندگی یا دچار انشعابی پنهان شده است یا آنکه در آستانه انشعاب قرار دارد. قوچانی در دلنوشتهای ضمن اشاره به سابقه همکاری مطبوعاتیاش با کرباسچی به نکته مهمی اشاره میکند؛ آنکه «در اوج توجه سیاسی و اجتماعی کنار گذشته شد»...
اشاره قوچانی به انتخاب سید حسین مرعشی به سِمت دبیرکلی حزب کارگزاران است که چندی پیش در شورای مرکزی این حزب تصمیمگیری شد و آنطور که گفته میشد کرباسچی از سوی اعضای حزب کنار گذاشته شد. البته مرعشی در چندوقت اخیر یعنی بعد از انتخابش به عنوان دبیرکل حزب کوشیده است فضای داخل حزب را آرام نشان دهد و این جابهجایی را یک اتفاق طبیعیِ حزبی نشان دهد؛ چنانکه او در گفتوگو با روزنامه «شرق» حتی بار مسئولیت را بر دوش خود کرباسچی انداخت و گفت که او همیشه اصرار داشته از مسئولیت دبیرکلی کنار برود.
هرچند این سخنان باتوجه به گزارههای متعدد از اختلافات درونی کارگزاران درست به نظر نمیرسد زیرا مشاهده کردیم به محض تغییر دبیرکل، روزنامه متبوع حزبی یعنی «سازندگی» بهطور موقت تعطیل شد که علتش هم گویا امتناع کرباسچی از ادامه فعالیت بود و در شرایطی که تقریبا تمام بودجه «سازندگی» بر عهده کرباسچی بود، انتظار میرفت بعد از او روزنامه تعطیل شود اما از آنسو مرعشی در رقابتی با کرباسچی «سازندگی» را احیا کرد اما دیگر نه با سردبیری محمد قوچانی، بلکه با سردبیری اکبر منتجبی.
البته این به معنای آن نیست که قوچانی از سوی مرعشی کنار گذاشته شده بلکه شاید بتوان گفت قوچانی خود هنوز خود را در تیم کرباسچی تعریف میکند. در این بین کرباسچی هم به سرعت اعلام کرد که روزنامه «هممیهن» مجوزهای لازم برای انتشار را دارد و اگر قوچانی بپذیرد میتواند سردبیری آن را برعهده بگیرد...
با در نظر داشتن همه اینها میتوان گفت که عصر کرباسچی در کارگزاران تمام شده است و گرچه مرعشی در سالهای اخیر نقش دبیرکل در سایه را ایفا میکرد اما اکنون به طور رسمی او و موافقانش از کرباسچی عبور کردهاند؛ هرچند در ظاهر میخواهند بر وجود این تنشها که شبیه به انشعاب است، سرپوش بگذارند.»
***
پیشبینی بانک جهانی از افزایش رشد اقتصادی ایران
به گزارش ایرنا، بر اساس گزارش جدید بانک جهانی، متوسط رشد اقتصادی ایران در هشت سال دولتهای یازدهم و دوازدهم 1.4 درصد بوده است.
در گزارش بانک جهانی با اشاره به ثبت دو رشد منفی بالای 6 درصد در سالهای 1397 و 1398 از بهبود رشد اقتصادی ایران در سال 1399 خبر داده شده و درباره علت آن آمده است: در جمهوری اسلامی ایران، تأثیر همهگیری کرونا بر بخش خدمات محدود شد و تولید نفت و فعالیتهای صنعتی دوباره احیا شد و کاهش رشد اقتصادی را به حداقل رساند.
بر اساس تحلیل بانک جهانی، در سال 2022 کاهش محدودیتهای کووید -19 به نفع بخش خدمات خواهد شد و بهبود تدریجی در بخش نفت، کمی بیشتر خواهد شد و نهایتا سبب افزایش رشد اقتصادی در جمهوری اسلامی ایران خواهد شد.
بانک جهانی پیشبینی کرده است که رشد اقتصادی ایران در سه سال اول دولت رئیسی (1400 تا 1402) به طور متوسط به 2.6 درصد افزایش یابد.
***
سه دیپلمات ایرانی در جده مستقر شدند
به گزارش ایسنا، حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه کشورمان در دوم دی ماه 1400 در یک نشست خبری با "فواد حسین "وزیر خارجه عراق در تهران با اشاره به نقش بغداد در برگزاری چهار دور مذاکره بین ایران و عربستان اعلام کرد: عربستان سعودی با صدور ویزا برای سه تن از دیپلماتهای ایران به عنوان دیپلماتهای مستقر در سازمان کنفرانس اسلامی در جده موافقت کرده و ویزای این دیپلمات های دریافت شده است، او همچنین به تازگی در مصاحبه با الجزیره صدور روادید برای دیپلمات های ایرانی برای حضور در جده را نشانه ای مثبت و خوب عنوان کرد.
بر اساس این گزارش این سه دیپلمات طی روزهای اخیر راهی جده شدهاند و قرار است بعد از 6 سال نمایندگی ایران در سازمان همکاری اسلامی فعالیت خود را مجددا در جده آغاز کند.
فعالیت دفتر نمایندگی ایران در جده در سال 1394 و در پی قطع روابط ایران و عربستان بعد از حمله عدهای به سفارت این کشور در تهران و کنسولگری آن در مشهد تعطیل شد.
***
انتقاد سایت اصولگرا از سهمخواهی نمایندگان
رجانیوز نوشت: «با وجود تمایل دولت برای کسب مشورت از تمامی کارشناسان و صاحبنظران، اما در هفتههای اخیر تلاش جریانها و برخی نمایندگان مجلس برای معرفی گزینههای مطلوب خود جهت تصدی شرکتهای دولتی از مسیر طبیعی خود خارج شده است.
این تلاشها در برخی موارد به شکلی عجیب مصداق دخالت در امور قوه مجریه تلقی شده و صراحتا بر خلاف اصل تفکیک قوا در قانون اساسی است. از سوی دیگر نحوه پشتیبانی رسانهای برخی اقدامات نمایندگان فرضیه لابیهای سازماندهی شده برای تصاحب برخی شرکتها را تقویت میکند. از سوی دیگر اما مقاومت وزرای اقتصادی دولت در برآورده کردن درخواستهای غیرمنطقی برخی نمایندگان، موجب ایجاد مشکلاتی از جمله طرح سوال و تذکر در مجلس شده است. اقداماتی که طبق اطلاع خبرنگار ما از فضای عمومی مجلس، حتی مورد نقد جدی اکثریت نمایندگان نیز قرار گرفته است. حسب اطلاع خبرنگار ما، سه مورد از سوالات طرح شده از وزرای صمت، اقتصاد و کار، به طور مستقیم با ناکامی برخی نمایندگان در مسیر سهمخواهی از شرکتهای این وزارتخانهها مرتبط بوده است. گفته میشود نمایندگانی که در حمایت از مدیران دولت گذشته با تحقیق و تفحص از مجموعههای اقتصادی بزرگی چون «شستا» و «فولاد» و برخی صندوقهای بازنشستگی مخالفت داشتند، حالا و با تغییرات مدیریتی صورت گرفته سعی دارند تا منافع خود را در ارتباط با مجموعههای فوقالذکر حفظ کنند.»
***
دستور اژهای برای تخریب بنای قوه قضائیه در حاشیه رود چالوس
غلامحسین محسنی اژهای رئیس قوه قضاییه در نشست شورای عالی قوه قضاییه با بیان اینکه یکی از آسیبهای ناشی از ساختوسازها در بستر و حریم رودخانهها ناظر بر مسائل زیستمحیطی و تهدید سلامت شهروندان است، به مشاهدات خود از ساختوسازهای غیرقانونی در حاشیه و بستر رودخانهها در جریان سفر به استان البرز اشاره کرد و گفت: طی سفری که به استان البرز داشتم مشاهده کردم که بعضاً در حاشیه رودهایی که منبع آب شرب تهران محسوب میشوند، ساختوسازهایی صورت گرفته و مراکز تفریحی نظیر ویلا و رستوران ساختهشده است؛ در استان البرز در حدود 12 کیلومتر در حاشیه رود چالوس تعداد قابلتوجهی از دستگاههای دولتی در بستر و حریم رودخانه اقدام به ساختوساز کردهاند که لازم است محیطزیست در این موردنظر کارشناسی خود را اعلام کند، چون به نظر میرسد این امر ازلحاظ زیستمحیطی واجد آسیبهای جدی است چراکه رود چالوس از منابع تأمین آب شرب تهران است. رئیس عدلیه گفت: یکی از دستگاههایی که در حاشیه رود چالوس اقدام به ساختوساز کرده، قوه قضاییه است که یک بنای کوچک قدیمی مربوط به سالیان قبل است و دستگاه دیگر وزارت نیرو است؛ من به رئیس دادگستری استان البرز تأکید کردم که نظر کارشناسی محیط زیست در این زمینه اخذ شود و اولین ساخت و سازی که باید قلعوقمع شود بنای مربوط به قوه قضاییه است و پسازآن بنای مربوط به وزارت نیرو باید تخریب شود؛ این بناها مسلماً بهصورت خلاف ساختهشدهاند و در داخل بستر رودخانه میباشند و ما تأکید کردیم که در این زمینه به سایر دستگاهها هشدار داده شود و برای اعمال قانون نسبت به آنها زمان تعیین شود.