سه‌شنبه 2 بهمن 1403

از «ورود هیات اقتصادی شوروی به ایران» تا «پیش فروش نفت همچنان روی میز»

وب‌گاه تابناک مشاهده در مرجع

موضوع "اقتصاد ایران و جهان در گذر زمان" در این نوشتار به وقایع تاریخی بیست و چهارمین روز شهریور ماه اختصاص دارد که به طور مستقیم و غیر مستقیم اقتصاد ایران و جهان را متاثر کرده است.

به گزارش تابناک اقتصادی، تاریخ اقتصاد ایران و جهان آینه ای است تمام نما از رویدادهای اقتصادی که در گذشته رخ داده است و بیانگر ریشه های تاریخی بسیاری از واقعیت های امروز ایران و جهان است. موضوع "اقتصاد ایران و جهان در گذر زمان" در این نوشتار به وقایع تاریخی بیست و چهارمین روز شهریور ماه اختصاص دارد که به طور مستقیم و غیر مستقیم اقتصاد ایران و جهان را متاثر کرده است.

24 شهریور 1323، هیأت اقتصادی شوروی به ریاست «کافتارادزه» معاون کمیساریای خارجه شوروی با هدف مذاکره با مقامات ایران جهت کسب امتیازات نفتی وارد تهران شد.

24 شهریور 1326، روزنامه «منچستر گاردین» چاپ لندن نوشت دولت بریتانیا به قوام السلطنه نخست وزیر توصیه کرده فشار دولت شوروی را جدی تلقی کند و مذاکره درباره واگذاری امتیاز نفت مناطق شمالی ایران به آن کشور را حتی اگر با مخالفت مجلس شورای ملی روبرو شود، ادامه دهد.

24 شهریور 1330، نمایندگی دولت ایران در انگلستان در امور نفت منحل شد.

24 شهریور 1331، بنا به تقاضای نخست وزیر جلسه فوق العاده مجلس تشکیل شد و گزارش نخست وزیر راجع به پیام مشترک چرچیل و ترومن قرائت شد. در این گزارش به شدت پیشنهاد نفتی انگلستان مورد انتقاد واقع شد و پس از ایراد نطق مهیج مهندس رضوی به پیشنهاد دکتر شایگان گزارش کار دولت در خصوص نفت مورد تصویب قرار گرفت.

24 شهریور 1333، وزارت کشاورزی ایران اعلام کرد: ایران به اندازه کافی محصولات کشاورزی دارد و نیازی به خرید مازاد محصول کشاورزی آمریکا ندارد.

24 شهریور 1334، کار ساخت جاده تهران آمل معروف به جاده هراز با پیش بینی هزینه ای بالغ بر سیصد میلیون ریال آغاز شد.

24 شهریور 1336، ایران 25 هزار تن برنج چمپا به شوروی صادر و 80 هزار تن شکر وارد کرد.

24 شهریور 1346، بانک جهانی برای توسعه منابع آب و کشاورزی 22 میلیون دلار به ایران وام داد.

24 شهریور1347، غلامرضا نیک پی وزیر مشاور و معاون اجرایی نخست وزیر به سمت وزیر آبادانی و مسکن منصوب شد.

24 شهریور 1349، وزیر خارجه ایتالیا در راس یک هیات عالی رتبه سیاسی و اقتصادی وارد تهران شد.

24 شهریور 1351، جلیل شرکا به معاونت وزارت اقتصاد ملی رسید.

24 شهریور 1354، قرارداد 54 میلیارد ریالی برای احداث بزرگ ترین مجتمع بذری ایران با یک کنسرسیوم ایتالیایی امضا شد. همچنین در این روز، کار ساخت چهار نیروگاه هسته ای ایران با همکاری آلمان غربی و فرانسه آغاز شد. 24شهریور 1355، کمیسیون امنیت اجتماعی در یک نشست عده ای از تجار مرغ را که مسبب نابسامانی می دانست تبعید کرد که در میان تبعیدشدگان حاج رحیم درخشان بزرگ ترین تولیدکننده مرغ در ایران نیز حضور داشت.

24 شهریور 1358، شرکت های بیمه انگلیس، نرخ بیمه را برای منطقه خلیج فارس افزایش دادند. به اعتقاد آنان گرچه خلیج فارس یک منطقه جنگی نیست اما در این منطقه خطر جنگ وجود دارد.

24 شهریور 1388، در حالی که طی چند روز آگهی انجام یک خصوصی سازی بزرگ برای فروش نیمی از «مخابرات ایران» به کرات از تلویزیون پخش می شد و خبرها نیز حاکی از آن بود که یک کنسرسیوم قوی از بخش خصوصی آماده انجام این معامله بزرگ شده است، اما ناگهان در ساعات پایانی این روز، سایت بورس تهران از «کان لم یکن» شدن این خصوصی سازی خبر داد.

24 شهریور 1389، سرانجام پس از مدت ها رییس قوه قضائیه طی حکمی سخنگوی این قوه را برگزید و غلامحسین محسنی اژه ای دادستان کل کشور به عنوان سخنگوی قوه قضائیه منصوب شد.

24 شهریور 1390، سخنگوی اقتصادی دولت رقم دقیق سوء‌استفاده صورت گرفته از بانک صادرات را یک هزار و 760 میلیارد تومان دانست و گفت: بر اساس آخرین بررسی ها و گزارش های ارائه شده توسط بانک مرکزی در کمیته مربوطه، مشخص شد کل اعتبارات اسنادی شعبه یک بانک در خوزستان، 2 هزار و 870 میلیارد تومان است، اما همه اعتبارات اسنادی مذکور تسویه نشده؛ بنابراین موضوع تخلف یک هزار و 760 میلیارد تومان است، یعنی اعتبارات اسنادی گشایش شده این مبلغ است.

24 شهریور 1392، باراک اوباما رییس جمهور آمریکا، ارسال نامه به حجت الاسلام حسن روحانی، رییس جمهوری را تایید کرد.

24 شهریور 1394، علی اکبر صالحی، رئیس سازمان انرژی اتمی، ابراز امیدواری کرد که برنامه جامع اقدام مشترک از 15 دسامبر (24 آذرماه) عملیاتی شود.

24 شهریور 1396، بهرام پارسایی، سخنگوی کمیسیون اصل 90 مجلس شورای اسلامی با اشاره به نقل قول یکی از نمایندگان مجلس که گفته بود «نزدیک به 10 هزار مورد حقوق نجومی پیدا شده که درصد زیادی حقوق های بین 5 تا 10 میلیون بوده است»، تاکید کرد: این آمار صحیح نبوده و این رقم کاملا دور از انتظار است.

24 شهریور 1397، نهمین و آخرین جلسه دادگاه ابربدهکار بانکی به پایان رسید. قاضی صلواتی گفت: حکم باقری درمنی به‌زودی اعلام می‌شود. نهمین جلسه رسیدگی به اتهامات پرونده حمید باقری درمنی در شعبه 15 دادگاه انقلاب اسلامی با حضور مستشاران دادگاه، متهم، وکلای متهم و نمایندگان دادستان به‌صورت علنی برگزار شد.

24 شهریور 1398، رئیس کمیسیون امنیت ملی مجلس شورای اسلامی اعلام کرد که اروپا 15 میلیارد دلار به صندوق اینستکس واریز می‌کند. مجتبی ذوالنور در نشست شورای اداری استان قم گفت: با اقدامات انجام شده و مذاکرات صورت گرفته، بنا شد که اروپایی‌ها 15میلیارد دلار در سه قسط 5 میلیارد دلاری به صندوق اینستکس واریز کنند و این مبلغ به‌عنوان مبلغ پیش فروش نفت ایران است تا شرایط فروش نفت ایران فراهم شود، البته این موضوع برای ایران قابل پذیرش نیست.

24 شهریور 1399، ساعاتی پس‌از اعلام منتفی شدن طرح گشایش اقتصادی از سوی اسحاق جهانگیری، دفتر معاون اول، خبر مربوط به سخنان او در جلسه شورای اقتصاد را اصلاح و اعلام کرد: «طرح فروش اوراق سلف نفتی از دستور کار خارج نشده و دولت همچنان بر اجرای آن اصرار داشته و پیگیری‌های لازم را انجام خواهد داد.» گفتنی است تا پیش از این خبر پایگاه اطلاع‌رسانی معاون اول رئیس‌جمهوری به نقل از جهانگیری نوشته بود: «طرح گشایش اقتصادی به دلیل برخی ناهماهنگی‌ها از دستورکار دولت خارج شد.»

منابع: موسسه مطالعات و پژوهش های سیاسی و روزنامه دنیای اقتصاد