چهارشنبه 3 بهمن 1403

بررسی مولفه‌های راهبردی حضور مردم در تامین امنیت کشور / شرکت در «انتخابات»‌ها؛ رافع خطر جنگ

خبرگزاری دانشجو مشاهده در مرجع
بررسی مولفه‌های راهبردی حضور مردم در تامین امنیت کشور / شرکت در «انتخابات»‌ها؛ رافع خطر جنگ

به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو، در منظومه فکری نظام جمهوری اسلامی که برآمده از انقلابی دین محور و مردم گرا است، همیشه توجه به آرا و نظرات مردم برای پیشبرد اهداف متعالی مهم بوده و می‌توان این نکته مهم را مورد توجه قرار داد که هرگاه مردم پشت نظام و برنامه‌های آن ایستاده‌اند، دشمن عقب نشسته و اهداف مورد نظر به نتیجه رسیده است.

هم اکنون و در حالی که وارد چهل و دومین بهاری شده‌ایم که جمهوری اسلامی ایران که برآمده از انقلابی مردمی بود مستقر شده است، بر آن شدیم تا موفقیت‌های نظام در مقاطعی که مردم در میدان عمل حضور داشته‌اند را مورد بررسی قرار داده و چندین برهه مهم از حضور مردم در میدان را که عاملی بر عقب‌نشینی دشمن از اهداف خود شده و باعث دور شدن سایه شوم جنگ از کشورمان شده است را مورد بررسی قرار دهیم.

پیروزی انقلاب، نتیجه حضور مردمی

به جرأت می‌توان به این نکته باور داشت که حضور مردم و پافشاری بر مواضع اصولی خود، به همراه رهبری هوشمندانه امام خمینی (ره) سبب شد تا رژیم ستم شاهی که از پشتوانه حمایتی آمریکا و دیگر قدرت‌های غربی برخوردار بود و برای بقا تنها چاره‌ای جز اتکا به لوله تفنگ نداشت، در نهایت سر تسلیم در مقابل اراده ملی فرود آورده و این مهم بدون حضور مردم در میدان حاصل نمی‌شد.

آیت‌الله کاظم رجبی صدیقی تولیت حوزه علمیه امام خمینی (ره) تهران عنوان کرد: نتیجه استقامت مردم و اطاعت از رهبری امام خمینی (ره) باعث شد که با وجود فشار قدرت‌های جهانی انقلاب اسلامی ایران پیروز شود.

باید گفت در انقلاب اسلامی ایران وجود عامل اراده ملی و مردمی از جمله نکات بسیار مهم بوده است، زیرا مردم با وجود کشته شدن بسیاری در تظاهرت و مبارزات، دستگیری‌های گسترده و شکنجه‌های طاقت فرسا، هر روز برای ادامه مسیر مستحکم‌تر می‌شدند و از همین رو بود که امام خمینی (ره) فرمودند که اگر مردم و اراده و عزم آنان نبود، انقلاب پیروز نمی‌شد.

سید عباس موسوی سخنگوی وزارت امور خارجه در حساب کاربری خود در توئیتر با اشاره به سالروز پیروزی انقلاب اسلامی نوشت: انقلاب اسلامی ایران مردمی‌ترین انقلاب طول تاریخ بوده است.

جنگ، آوردگاه حضور مردم در مقابل دشمن

روز 31 شهریور سال 1359، صدام حسین دیکتاتور مخلوع عراق به خیال خام آنکه ایران به دلیل وقوع انقلاب اسلامی تضعیف شده و توانایی دفاع یک حمله نظامی را ندارد به کشورمان حمله کرد.

حمله همه جانبه عراق به پشتیبانی متحدان غربی اما با واکنش قاطع حضرت امام خمینی (ره) بنیانگذار انقلاب مواجه شد که این جنگ را نبرد میان حق و باطل توصیف و از مردم و امت حزب‌الله خواست تا در دفاع از کشور و آرمان‌های انقلاب به میدان جنگ بروند.

حضور نیروهای مردمی و رزمندگان در جنگ تحمیلی دستاوردهای سازنده ای به دنبال داشت. بسیج نیروهای مردمی در میدان نبرد و نیز پشتیبانی از جبهه‌ها، موازنه را به شکل غافلگیرانه‌ای به نفع ایران تغییر داد.

شهید مصطفی چمران وزیر اسبق دفاع در همین باره اظهار داشت: صدام و اربابان او قدرت مردمی را حساب نکرده بودند. موضوعی که هفته‌نامه نیوزویک نیز به آن اشاره و حضور مردم را به کابوسی برای افسران عراقی تعبیر کرد.

حمایت همه‌جانبه مردم از کشور و نظام و حضورشان در میدان‌های جنگ سبب شده است که دشمنان این مرز و بوم در تصورات خود نیز حتی دیگر به تجاوز به ایران نیاندیشند. موضوعی که حسین علایی از فرماندهان باسابقه جنگ نیز به آن اذعان می‌کند و معتقد است: پشتیبانی عظیم مردم پرتحمل ایران از نظام جمهوری اسلامی برای پیروز شدن در برابر دشمن و حمایت و تدارک بی‌دریغ آنان از رزمندگان اسلام همیشه مثال‌زدنی است.

حضور در انتخابات، دفع خطر جنگ

مردم گرایی و توجه به نقش مردم در انجام فعالیت‌های سیاسی و اجتماعی از مؤلفه‌های مهم در جمهوری اسلامی بوده است. مسئولان در نظام اسلامی مکررا مردم را به مشارکت در مسائلی که مربوط به حق تعیین سرنوشت آنها بوده دعوت کرده و همیشه بر این موضوع تاکید کرده‌اند که با اتکا به توان مردمی می‌توان از سد مشکلات عبور کرد و دشمن را شکست داد.

انتخابات سالم و شفاف یکی از مواردی است که به برکت انقلاب اسلامی و استقرار جمهوری اسلامی در ایران محقق شد و بر اساس آن مردم به حق تعیین سرنوشت خود دست پیدا کرده و همین حضور در نهایت سبب تحقق اهداف متعالی نظام در تأمین امنیت کشور شده است.

شاید بارزترین نمونه تأثیر انتخابات بر عقب‌نشینی دشمن از خواسته‌های خود را بازگشت سفرای اروپایی به ایران بعد از انتخابات خرداد 76 دانست. به دنبال جوسازی‌ها در دادگاه میکونوس علیه ایران و به منظور تحت فشار قراردادن جمهوری اسلامی، در فروردین سال 1376، 13 کشور اروپایی سفرای خود را از ایران خارج کردند.

اما بعد از برگزاری انتخابات پرشور دوم خرداد، دولت‌های اروپایی در نهایت مجبور شدند که در 23 آبان سفیران خود را به تهران بازگردانند. اقدامی که روزنامه جمهوری اسلامی آن را عقب‌نشینی اروپا در برابر جمهوری اسلامی ایران خواند.

مجید عباسی استاد روابط بین‌الملل دانشگاه علامه طباطبایی در کتاب خود با عنوان «چالش‌های سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران و اتحادیه اروپا» با اشاره به جریان بازگشت سفرای کشورهای اروپایی به ایران می‌نویسد: به دنبال انتخابات در ایران و پیروزی سیدمحمد خاتمی در انتخابات دوم خردادسال 1376 سبب شد تا اروپاییان در نهایت تصمیم بگیرند تا سفرای خود را به تهران بازگردانند.

مقام معظم رهبری در همین باره می‌فرمایند: ملت عزیز بدانند حضور در انتخابات در موضوع امنیت ملی تعیین کننده است و اگر مردم پای صندوق‌های رأی بیایند کشور در امنیت باقی خواهد ماند. ترس از حضور مردم در صحنه، علت اصلی خودداری دشمنان پررو، وقیح و گردن کلفت از هر عمل و اقدام سخت در مقابل ایران است و اگر مردم پای صندوق رأی بیایند، کشور در امنیت باقی خواهد ماند. حضور ملت در صحنه موجب رفع سایه جنگ و تعرض اثر ایران شده است.

88 چهره متناقض آمریکایی، از التماس تا اغتشاش

با نزدیکی به ایام انتخابات ریاست جمهوری دور دهم در ایران، پایگاه اینترنتی «ورلد پابلیک آپینیون» آمریکا نتایج یک نظرسنجی خود درباره ایران را منتشر کرد. نتایج این نظرسنجی از آمادگی 87 درصدی مردم برای شرکت در انتخابات حکایت می‌کرد و نشان می‌داد 34 درصد از سوال‌شوندگان محمود احمدی‌نژاد را در انتخابات انتخاب خواهند کرد.

دیگر برای کاخ سفید پوشیده نبود که حضور مردم پای صندوق رأی در انتخابات بسیار گسترده خواهد بود و نتیجه آرا نیز بر پیروزی احمدی‌نژاد صحه خواهد گذاشت. هر دوی این موارد به این معنی بود که سیاست آمریکا شکست خورده و مردم انتخابات ریاست جمهوری را به رفراندومی برای بله گفتن به مقاومت تبدیل خواهند کرد.

از این رو بود که آمریکا در یک عقب‌نشینی آشکار، تلاش کرد از مواجهه با ایران بپرهیزد. اوباما سه ماه قبل از انتخابات دهم ریاست‌جمهوری در ایران در پیام نوروزی خود به ایرانیان صراحتا اعلام کرد که می‌خواهد با رهبران ایران صحبت کند. روند عقب‌نشینی‌های آمریکا اما در همین جمله رئیس جمهور آمریکا تمام نشد، به طوری که سعید جلیلی دبیر وقت شورای عالی امنیت ملی کشورمان اسفندماه 89 در اجلاسیه جامعه مدرسین گفت: تنها دو روز مانده به انتخابات، اوباما نامه‌ای به رهبر انقلاب می‌نویسد و به صراحت اعتراف می‌کند که بدون جمهوری اسلامی مسائل منطقه و بین‌الملل حل نخواهد شد.

این عقب‌نشینی را نمی‌توان از تحلیل مؤسسات آمریکایی که حضور پرشور مردم در انتخابات و پیروزی محمود احمدی‌نژاد را پیش‌بینی کرده بودند دور نگاه داشت، به طوری که واشنگتن برای فرار از عواقب شکست سرمایه‌گذاری حداکثری خود برای فشار علیه ایران و مقابله با دولت وقت، تصمیم به نرمش در مقابل تهران شده بود.

اما این رویکرد آمریکا بلافاصله با اعلام تقلب در انتخابات از سوی میرحسین موسوی و شروع ناآرامی‌ها و اغتشاشات تغییر کرد و واشنگتن در ادامه محاسبات اشتباه خود در قبال ایران در سالیان گذشته، دوباره طرفداری آشوبگران را کرد.

اما حضور مردم در 9 دی ماه در خیابان آب سردی بود بر فتنه و آشوب در ایران و این پیام را به کاخ سفید ارسال کرد که مردم همیشه پای مقدسات خود ایستاده‌اند و مرز خود را با اغتشاش و ناامنی جدا می‌دانند. از همین رو بود که حضور مردمی در روز 9 دی پایان چندین ماه ناآرامی در کشور و فتنه گری آمریکا واذنابش در ایران شد.

آیت الله احمد خاتمی عضو هیئت رئیسه مجلس خبرگان رهبری در همین رابطه اظهار داشت: حماسه 9 دی ماه سال 88 و حضور مردم در میدان، ملت بزرگ ایران و نظام اسلامی را برای همیشه در برابر دشمنان بیمه کرد.

این حضور مردمی را به واقع می‌توان رفراندومی به نظام و انقلاب در کشور دانست که در طول حیات نظام اسلامی همیشه تداوم داشته است و مردم نشان داده اند که پشت نظام، انقلاب، رهبری و شهدا ایستاده‌اند. این حضور مردمی در راهپیمایی‌های 13 آبان، 22 بهمن و محکوم کردن اغتشاشات 88، 96 و 98 به روشنی قابل مشاهده بوده است.

تشییع سردار، لبیک با مقاومت

اما شاید یکی از مهمترین جلوه‌های حضور مردمی در حمایت از انقلاب و پشتیبانی از نظام اسلامی را تشییع میلیونی سردار شهید سپهبد سلیمانی در اهواز، مشهد، تهران و قم دانست که بازتاب جهانی آن نشان دهنده دریافت این پیام مردم ایران به جهانیان و به خصوص آمریکا و اذناب آن است که مردم ایران در دفاع از مقاومت همه در میدان حضور خواهند داشت.

خبرنگار نیویورک تایمز با اشاره به اینکه راهپیمایی‌های زیادی را در ایران پوشش داده، اظهار داشت: در طول 25 سال فعالیت در ایران چنین چیزی ندیده بودم که دریای بیکرانی از مردم در خیابان‌ها حاضر شود. مردم با در دست داشتن عکس‌های ژنرال سلیمانی خواستار اخراج آمریکا از منطقه هستند.

شبکه المیادین با پخش زنده مراسم تشییع حاج قاسم و همراهانش عنوان کرد: پرچم‌های سرخ در مراسم تشییع تأکید دارد که انتقام این شهدا در نهایت گرفته می‌شود.

«ناتاشا چیر» در سی‌ان‌بی‌سی و با اشاره به تشییع میلیونی حاج قاسم نوشت: ترامپ و اطرافیانش تصور می‌کردند که با توجه به فشارهای اقتصادی به مردم، توانسته‌اند میان ملت و حاکمیت در ایران اختلاف ایجاد کنند؛ ولی حضور مردم در تشییع ژنرال سلیمانی که نماد نفوذ منطقه‌ای ایران و شکست آمریکا در خاورمیانه است، نشان داد که تصور کاخ سفید اشتباه بوده است.

آیت‌الله سیدحسن عاملی امام جمعه اردبیل در همین رابطه بیان کرد: نخست اینکه سایه جنگ برای همیشه از سر کشور ما کوتاه شد. در این ماجرا بالاترین نقطه ضعف آمریکا روشن شد و معلوم شد که آمریکا هیچ وقت در برابر ایران قادر به راه انداختن جنگ در منطقه نیست

حضور در انتخابات مجلس، شکست سیاست فشار حداکثری

در شرایطی که ایالات متحده آمریکا با خروج یک جانبه از برجام تلاش کرده تا فشار شدید اقتصادی را علیه مردم ایران اعمال کند، به طوری که محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه آن را تروریسم تمام‌عیار اقتصادی علیه ملت می‌داند و همچنین با توجه به اینکه آمریکا با ترور سردار شهید سلیمانی به این خیال است که مقاومت تمام خواهد شد، حضور مردم در انتخابات یازدهمین دوره مجلس از اهمیت ویژه‌ای بود.

از همین رو بود که رهبر معظم انقلاب در همین زمینه و در دیدار با هزاران نفر از قشرهای مختلف مردم در شانزدهم بهمن ماه سال گذشته فرمودند: در قضاوت ناظران بین المللی نسبت به هر کشور، مسائلی نظیر حضور مردم در انتخابات، چگونگی روی کار آمدن مسئولان و نهادهای نظیر مجلس تأثیرگذار است. برگزاری پرشور انتخابات و حضور همگانی مردم در پای صندوق رأی تضمین کننده امنیت کشور خواهد بود. زیرا دشمنان از پشتوانه مردمی نظام بیش از امکانات تسلیحاتی آن هراس دارند.

محمدجواد ظریف در حاشیه نشست با دانشجویان دانشگاه دافوس ارتش جمهوری اسلامی ایران در جمع خبرنگاران عنوان کرد: در انتخابات باید زمینه حضور گسترده فراهم شود تا مردم حضور حداکثری داشته باشند. با این حضور حتما می‌توانند تعیین کنند که آمریکا مجبور است سیاست فشار حداکثری خود را کنار بگذارد. آمریکا باید بپذیرد سیاست ترامپ شکست خورده است.

سیدمحمد مرندی کارشناس مسائل بین‌الملل با اشاره به سخنان مقام معظم رهبری در نماز جمعه که حضور مردم را سوخت موشک‌های شلیک شده به عین الاسد دانسته بودند و تاکید ایشان به حضور پرشور مردم در انتخابات گفت: آمریکایی‌ها همیشه روی چنین موضوعاتی محاسبه می‌کنند، کما اینکه تشییع پیکر سردار سلیمانی و نماز جمعه مقام معظم رهبری را مورد توجه قرار دادند و روی آن حساب جدی بازکردند.

وی ادامه داد: طبیعی است که هر چه انتخابات در ایران پر شور برگزار شود و مردم مشارکت فعالی داشته باشند، برای آمریکا نکته منفی به حساب می‌آیدو در محاسباتشان نسبت به ایران، این موضوع را لحاظ خواهند کرد.

امیر سرتیپ عزیز نصیرزاده فرمانده نیروی هوایی ارتش نیز در همین رابطه گفت: دشمنان خارجی فکر می‌کنند که می‌توانند با تهدید و فشار خارجی مردم را از میدان خارج کنند، اما باید بگویم که قدرت ما از همین مردم است. اگر مردم در میدان باشند، دشمنان دچار یاس و ناامیدی می‌شوند و این یأس و ناامیدی را با خود به گور خواهند برد.

خبرنگار اعزامی شبکه آمریکایی سی. ان. ان برای پوشش انتخابات گفت: مردم به‌رغم افزایش نگرانی‌ها از شیوع بیماری کرونا، با پوشیدن ماسک و دستکش برای رای دادن به حوزه‌های رای گیری مراجعه می‌کنند.

باید گفت مهم‌ترین عملی که سبب شد انقلاب اسلامی که علی‌رغم دسیسه‌ها و توطئه‌های دشمنان خود پایدارتر و استوارتر از قبل مسیر خود را ادامه می‌دهد و با صلابت و استوار در راه عملی ساختن اهداف و آرمان‌های خود قدم بر می‌دارد، حضور مردمی آگاه و بصیر در میدان‌ها و بزنگاه‌های اصلی کشور بوده که با حمایت‌های آگاهانه از نظام، موجبات شکست دشمن و پیروزی نظام اسلامی شده است.