روایت متفاوت روزنامه دولت از حادثه زندان اوین / واکنش ایران به احتمال تحریمهای جدید اروپا / توضیحات اژهای درباره فراخوان گفتگو با منتقدین
هر روز اخبار فراوانی در رسانه ها منتشر می شود که دنبال کردن آنها حتی برای آنان که اهل مطالعه اخبار هستند کار را دشوار میکند. بسته خبری - تحلیلی الف با رصد اخبار و رویدادهای مهم، همچنین تحلیل های صورت گرفته در این زمینه مخاطبان خود را از مهمترین وقایع روز آگاه میکند.
آمار کرونا در ایران
بنابر اعلام وزارت بهداشت، از دیروز تا امروز 25 مهرماه 1401 و بر اساس معیارهای قطعی تشخیصی، 370 بیمار جدید مبتلا به کووید19 در کشور شناسایی و 69 نفر از آنها بستری شدند.
متاسفانه در طول 24 ساعت گذشته، 4 بیمار مبتلا به کووید19 در کشور جان خود را از دست دادند و مجموع جان باختگان این بیماری به 144 هزار و 523 نفر رسید.
در حال حاضر هیچ شهرستانی در وضعیت قرمز نیست. 19 شهرستان نیز در وضعیت نارنجی، 203 شهرستان در وضعیت زرد و 226 شهرستان در وضعیت آبی قرار دارند.
آمار واکسیناسیون در ایران
بنابر اعلام وزارت بهداشت، تا کنون 65 میلیون و 105 هزار و 758 نفر دُز اول، 58 میلیون و 509 هزار و 157 نفر دُز دوم و 31 میلیون و 286 هزار و 948 نفر، دُز سوم و بالاتر واکسن کرونا را تزریق کردهاند.
مجموع واکسنهای تزریق شده در کشور به 154 میلیون و 901 هزار و 863 دُز رسید.
***
روایت متفاوت روزنامه دولت از حادثه زندان اوین
روزنامه ایران نوشت: آنچه شنبه شب در زندان اوین رخ داد را نباید یک حادثه یا رویدادی پیشبینی نشده و اتفاقی دانست. مروری بر ابعاد مختلف آن، پیش و پس از شورش در اوین، نشان میدهد آنچه مهار، یا به عبارت دقیقتر خنثی شد، پازلی از نقشه پیچیده گسترش اغتشاشها در کشور و مسیری بود که جریانهای ضدانقلاب به همراهی سرویسهای اطلاعاتی خارجی برای ادامه آن پیشبینی میکردند.
از ابتدای آغاز آشوبها، زندان اوین بهعنوان نماد از سوی اغتشاشگران مطرح شد، واقعیتی که میتوان رد پای آن را در شعارهای اولیه جستوجو کرد. در ادامه، هرچه بر تعداد بازداشتها از میدان اغتشاشات افزوده میشد، نمادسازی نیز با قوت و قدرت بیشتری دنبال میشد. از اینرو نیروهای باقی مانده در میدان اغتشاشات یا کسانی که در شبکههای مجازی بهعنوان اتاق عملیات روانی اغتشاشات فعالیت میکردند، همواره تلاش کردند این نماد را برجسته و تازه نگه دارند.
در این میان، یک مسأله هم این است که زندان اوین، محل نگهداری جاسوسهای دوتابعیتی یا جاسوسهای دارای تابعیت کشورهای غربی است. این نیز به نوبه خود واقعیتی بود که طراحان، جریانهای رسانهای و فعالان فضای مجازی و میدانی اغتشاشات اخیر از نظر دور نداشتند. زیرا میدانستند وقوع هر اتفاقی در این زندان، بهدلیل حضور این جاسوسهای دوتابعیتی یا جاسوسهایی که شهروند کشورهای غربی هستند، حساسیت این کشورها را نیز بهدنبال خواهد داشت. این دو، علتهای اصلی انتخاب زندان اوین برای شورش بود. زیرا در این صورت، هر اتفاقی در این زندان، به سرعت مورد توجه جریانهای رسانهای داخلی و خارجی قرار میگرفت و این اتفاقی بود که پس از شورش در اوین کاملاً به واقعیت پیوست.
***
واکنش ایران به احتمال تحریمهای جدید اروپا
به گزارش فارس، ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت خارجه در نشست خبری در پاسخ به سؤالی اظهار داشت: در تماس های مختلف تلفنی بین وزیر خارجه ایران با همتایان اروپایی و بورل مواضع ایران را بیان کردییم. ما طرفهای اروپایی را دعوت به عقلانیت میکنیم و به شعارهای خودشان پایبند باشند. آنها در ارتباط با ایران صحبت میکنند، کشوری که هم مقتدر است و هم کشوری است که مسئولیت پذیر است و نقش تعیین کننده در ثبات و امنیت منطقه ایفا کرده و میکند. همواره رفتار مسئولانه در قبال مسائل منطقهای و بینالمللی داشته است. در صورت رفتار عقلانی از سوی کشورهای اروپایی میتواند مهمترین شریک برای ایجاد صلح و ثبات باشد. آنها را از اتخاذ رفتارهای غیرمعقول و مداخله جویانه پرهیز میکنیم. گفته شده که چنانچه طرف اروپایی آماده تعامل باشد ایران آماده تعامل است ولی در صورت اتخاذ رفتاهاری گزینشی و سیاستهای دوگانه، ایران واکنش متناسب و متقابل صورت خواهد داد این در ارتباط با تک تک این کشورها خواهد بود و هم در خصوص اتحادیه اروپا.
وی درباره زندان اوین و ابراز نگرانی برخی کشورهای غربی و آمریکا از وضعیت دوتابعیتی هم گفت: متاسفانه درباره این اتفاق همان رویکردی که برخی از دولتهای اروپایی و آمریکا در ارتباط با رخداد اخیر در ایران عمل کرد همین روش درباره رخداد زندان اوین شاهد بودیم. اتخاذ مواضع بی پایه و بی اساس و رفتار پیشداورانه، عجولانه و مداخله جویانه و این رفتار عجیبی است و قطعا محکوم میکنیم. اتفاقی در هر کشوری میتواند رخ دهد این رفتار پیشداورانه غیرقابل قبول است و دخالت در امور داخلی ایران است. ایران در ارتباط با امنیت شهروندانش مسئولانه عمل میکند و هم اتباع خارجی حاضر در ایران را تامین میکند. رفتارهای عجولانه و قضاوتهای سیاسی در ارتباط با رخدادهای طبیعی نمیتواند کمک کننده باشد. ایران در ارتباط با اطلاع رسانی به این کشورها در این زمینه عمل کرده است.
گفتنی است جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا پیش از نشست شورای وزیران خارجه اتحادیه اروپا در اظهاراتی مداخله جویانه به ناآرامی های اخیر ایران پرداخت.
وی گفت که این اتحادیه درحال بررسی پیشنهاد بسته تحریمی علیه ایران به دلیل ناآرامی های اخیر است.
***
توضیحات اژهای درباره فراخوان گفتگو با منتقدین
غلامحسین محسنی اژهای، رئیس دستگاه قضا در جلسه شورایعالی قوه قضاییه با اشاره به موضوعی که در هفته گذشته مبنی بر اعلام آمادگی برای گفتوگو با همه گروهها و جریانهای معترض و منتقد مطرح کرده بود، به ذکر چند نکته مهم در باب این اعلام آمادگی و فراخوان پرداخت و اظهار کرد: اولاً این اعلام آمادگی برای گفتوگو با گروهها و جریانهای معترض و منتقد، تاکتیکی و مقطعی نیست این دعوت برای شنیدن صدای منتقد و گفتگو در ابتدای شروع کار به عنوان رییس قوه قضائیه هم اعلام شده بود و موضوعی متخذ و برگرفته از وظایف و مسئولیتهای ذاتی و قانونی قوه قضاییه و فرمایشات و دستورات مقام معظم رهبری است؛ کمااینکه رهبر انقلاب در حکم انتصاب اینجانب بر اهتمام جدی به مأموریتهای اساسی دستگاه قضا در قانون اساسی یعنی گسترش عدالت، احیاء حقوق عامه، تأمین آزادیهای مشروع، نظارت بر حسن اجرای قوانین، پیشگیری از وقوع جرم و نیز مبارزهی قاطع با فساد، تاکید فرمودند؛ ثانیاً این گفتوگو نیازمند سازوکاری با مبانی مشخص عقلانی و رعایت نزاکت و اخلاقمداری است؛ در این گفتوگو کسی در پی بر کرسی نشاندن نظر خود و تنازع نیست.
رئیس قوه قضاییه در همین راستا ضمن بیان اینکه همه مسئولان ارشد دستگاه قضایی آمادگی گفتوگو با گروهها و جریانهای معترض و منتقد را دارند، به تماسها و پیامهای عدهای از اشخاص که خود را منتسب به جریانها و گروههای مختلف میدانستند و متقاضی گفتوگو با وی بودند اشاره کرد و گفت: طبیعتاً من امکان و وقت ملاقات و گفتوگو با تکتک متقاضیان و صاحبان ایده را ندارم؛ البته طی روزهای گذشته با افراد، نخبگان و گروه های مختلف گفتگو شده است و به طور مثال در روز پنجشنبه گذشته نیز با 4 نفر از افراد متقاضی به نمایندگی از 4 جریان سیاسی، اقتصادی گفتوگو کردم که با توجه به محتوای پیامهایشان به نظر ایده مطلوبی داشتند و نقطهنظراتشان در باب محورهای سیاسی و فرهنگی و اقتصادی بود، و مقرر شد طرحها و ایدههای خود را ارائه دهند.
رئیس عدلیه بیان داشت: اعلام آمادگی و پیشنهاد ما برای گفتوگو با گروهها و جریانهای معترض و منتقد طبیعتاً مرتبط با مسائل و مسئولیتهای قوه قضاییه است؛ با این حال ما از انجام گفتوگو میان بخشهای مختلف حکومت با افراد منتقد و معترض نیز استقبال میکنیم.
***
چرا آمریکا و اروپا از ناآرامی در داخل ایران حمایت میکنند؟
امیرعلی ابوالفتح، کارشناس مسائل بین الملل در ایران نوشت: «از هر زاویهای که بنگریم اعتراضات، اغتشاشات و آشوبها، امریکا را در موضوع سوءاستفاده قرار داده است. آنان منتظر هستند که فشارها بر دولت و حکومت ایران افزایش پیدا کند به این امید که در پای میز مذاکره بتوانند امتیازات بیشتری به دست بیاورند...
دولت بایدن تلاش دارد که حرکت نوسانی بین سیاست رسمی خود برای اعمال فشار با هدف تغییر رفتار ایران از یکسو و پاسخ گفتن به فشارهای بیرونی از سوی جریانهایی که در پی تغییر نظام در ایران هستند از سوی دیگر، داشته باشد.
هماکنون، هدف این است که از طریق تحریمها فشار به آسیبپذیرترین اقشار در ایران وارد شود و مردم هم سر به شورش و عصیان بگذارند و به خاطر مشکلات اقتصادی به کف خیابان کشیده شوند. در این شرایط نظام جمهوری اسلامی هم احساس کند که تحت تهدید موجودیت قرار گرفته و برای خروج از بحران به خواسته امریکاییها تن دهد. با این امید که با توافق برجام گشایشی در وضعیت اقتصادی حاصل شود و پول به چرخه اقتصاد وارد شود و زمینه رضایت ناراضیان را فراهم کرده و اعتراضات هم فروکش کند.
این ایده البته تنها متعلق به امریکاییها نیست؛ کشورهای اروپایی نیز همین نیت را دنبال میکنند. چندی پیش جملهای از یکی از مقامات غربی نقل شد که در آن طرف غربی خطاب به مقامات کشورمان عنوان کرده بود که بیایید توافق کنیم، ما هم به شما قول میدهیم که مشکلاتتان حل شود. نقل این موضوع هرچند بهطور سربسته مطرح شد اما میتوان فهمید که اروپاییان حامل همان پیام چماق و هویج هستند که آشوبهای اخیر نیز بخشی از این پازل را تشکیل میدهد.»
***
فرستادن دانش آموزان بازداشتی به کانون اصلاح و تربیت اشتباه است
حبیب الله دهمرده، عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس با اشاره به بحث فرستادن دانش آموزان دستگیر شده در اعتراضات جاری به کانون های اصلاح وتربیت، گفت: دانش آموزانی که در اغتشاشات اخیر حضور پیدا می کنند و از روی احساسات یکسری مسائلی را مطرح می کنند بچه های همین سرزمین، انقلاب و ممکلت هستند.
حبیب الله دهمرده با بیان این مطلب به خبرنگار عصر ایران گفت: ما باید ببینیم گیر و گرفتارهای این بچه ها در خانواده ها چیست و فرهنگ سازی کنیم ما این بچه ها را از مهد کودک تحویل آموزش و پرورش می دهیم تا مقاطع مختلف در آموزش و پرورش هستند. بایدبررسی کنیم که چه گرفتاری هایی در آموزش و پرورش داریم که بچه های ما به اینجا می رسند. حتما یکسری گیر و گرفتاری های اساسی آنجاست که باید آنها را بررسی و برطرف کنیم. ما پیشگیری و سرمایه گذاری نمی کنیم و باید جای دیگر هزینه آن را بدهیم.
وی تاکید کرد: بنده مخالفت حضور این دانش آموزان در کانون اصلاح و تربیت هستم. باید مراقبت کنیم که خدای ناکرده نه تنهااصلاحی صورت نگیرد بلکه از آن طرف قضیه نیز بیفتیم. فرض کنید فردی که اشکالاتی دارد گرفتاری دارد و حکمی نیز برای وی بریده شده است و می خواهیم وی را به زندان بفرستیم همین فرد اگر در بند دزدان و قاچاقچیان باشد معلوم است که آخرین فن و فوت ها رایاد می گیرد. نه تنها وی را اصلاح نکردیم بلکه روشهای جدید ناهنجاری و هنجارشکنی را به وی یاد داده ایم.
نماینده زابل تصریح کرد: ما باید مراقب باشیم که اثر سوءِ کانون های اصلاح و تربیت بیشتر از اثر تربیتی آنها نباشد اگر هم قرار است تربیت واصلاحی صورت گیرد در خود مدارس باشد.
***
احتمال ارائه لایحه ساماندهی تجمعات توسط دولت
محمدحسن آصفری نایب رئیس کمیسیون امورداخلی کشور و شوراهای مجلس در گفت وگو با ایسنا، بیان کرد: کمیسیون امور داخلی کشور و شوراها طرحی به منظور ساماندهی تجمعات و فراهم کردن بستر مناسب برای شنیدن اعتراضات مردمی به منظور تحقق اصل 27 قانون اساسی در دستور کار دارد و اکنون این طرح در کمیته ای در داخل کمیسیون در حال بررسی است که کمیته باید به کار خود سرعت بخشد تا هرچه سریع تر این موضوع به نتیجه برسد.
نماینده مردم اراک در مجلس شورای اسلامی در ادامه اظهار کرد: اما باتوجه به صحبت های اخیر رئیس جمهور پیش بینی می شود که دولت قصد دارد به منظور ساماندهی تجمعات لایحه ای به مجلس ارائه کند. مجلس نیز این آمادگی را دارد تا اگر دولت لایحه ای را به منظور ساماندهی تجمعات به مجلس بفرستد، با فوریت آن را به تصویب برساند اما اگر دولت لایحه ای ارسال نکند کمیسیون کار خود را دنبال می کند.
نایب رئیس کمیسیون امور داخلی مجلس گفت: اگر دولت در این زمینه لایحه ای به مجلس ارائه کند با طرح مجلس ادغام خواهد شد اما مهم این است که باید در اسرع وقت این موضوع به نتیجه برسد.
آصفری گفت: ما انتظار داریم ضوابط قانونی برای برگزاری تجمعات و شنیدن اعتراضات مردمی درنظر گرفته شود تا اعتراضات مردمی قانون مند شود.
***
راه حل عباس عبدی برای حل مشکلات کشور
عباس عبدی تحلیلگر اصلاح طلب در هممیهن نوشت: «من همچنان معتقدم که راهی جز اصلاحطلبی نیست. نه به معنای پرچمداری اصلاحطلبان، همچنان که طرفداران انقلاب پرچم خود را برداشتهاند البته نه پرچم انقلابیون قبلی را. باز شدن و پیمودن این راه اکنون مستلزم نشان دادن حدی از عقلانیت در ساختار سیاسی است.
همه شواهد و قرائن گویای آن است که بخش بزرگی از بدنه اصولگرایی نیز خواهان آغاز چنین روندی هستند. چون همه میدانند که این سرزمین در موقعیت خطیری است و بدون حمایت و مشارکت همه فرزندان این کشور مسالهای حل نخواهد شد.
شاید تغییر فرمان اداره کشور ابتدا سخت به نظر آید، ولی بهطور قطع حرکت بهسوی آرامش خاطر بعدی آن چنان لذتبخش است که این سختی اولیه فراموش خواهد شد. صادقانه باید گفت، این نحوه حکمرانی با هیچ اصولی قابل دفاع نیست. اگر مردم را معیار واقعی میدانیم، کافی است به یک نظرخواهی عمومی تن داده شود.»
***
برنامه هفتم متناسب با واقعیات تدوین شود
به گزارش خانه ملت، محمدباقر قالیباف رئیس مجلس در جلسه شورای هماهنگی مجلس با بیان اینکه برنامه هفتم توسعه و پس از آن لایحه بودجه را باید با اولویت پیگیری کرد، گفت: باید برنامه را براساس واقعیات و تحریم های موجود تدوین کنیم. در واقع معتقدم لازم نیست برنامه ریزی را از غربی ها یاد بگیریم، بلکه کافی است به آنچه می دانیم متعهد باشیم و عمل کنیم. همچنین دستگاه های نظارتی و کمیسیون ها باید تلاش کنند ابتدا احکام به حداقل برسند و در ادامه اگر حکمی را می گذاریم، مسئول آن را نیز مشخص کنیم تا تکلیف اجرای آن حکم و محل پیگیری و نظارت بر آن مشخص باشد.
رئیس مجلس شورای اسلامی در پایان تاکید کرد: اگر امروز از ما بپرسند خروجی 20 سال گذشته برنامه چشم انداز چه بوده است، همه ما باید سرهایمان را پایین بیاندازیم، ضمن آنکه مردم از ما سوال می کنند که دولت و مجلس قرار است در برنامه هفتم چه افق روشنی را به ما نشان دهند؟ و این یعنی امید به آینده و باید به این مطالبه پاسخ بدهیم.
***
وزیر ارتباطات پیگیر آخرین وضعیت فعالان بازداشتی حوزه فناوری
به گزارش ایسنا، طبق اطلاعات کانال اطلاعرسانی روابط عمومی وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات، عیسی زارع پور - وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات - طی چند روز گذشته در تماسهایی با مسئولان نهادهای امنیتی، پیگیر آخرین وضعیت برخی فعالان حوزه ICT شد که طی اغتشاشات اخیر بازداشت شدهاند.
برهمین اساس، وزیر ارتباطات ضمن دریافت لیست اسامی این افراد از طریق نهادهای صنفی حوزه فناوری اطلاعات طی مذاکراتی با نهادهای امنیتی و قضایی پیگیر آخرین وضعیت آنها شده است. براساس اطلاعات واصله، زارع پور طی چند روز گذشته شخصا پیگیر وضعیت این افراد است و تلاش دارد طی چند روز آینده اخبار خوشی در این راستا به فعالان حوزه فناوری بدهد.
***
4 نفر دیگر از مجروحان حادثه حریق زندان اوین درگذشتند
مرکز رسانه قوه قضاییه اعلام کرد: با احتساب فوت این 4 نفر که متاسفانه به دلیل شدت وخامت حالشان در بیمارستان از دنیا رفتند، مجموع فوتی های حادثه درگیری زندانیان با یکدیگر و آتش سوزی شنبه شب گذشته در زندان اوین به 8 نفر رسید.
بر اساس این گزارش، تمامی 8 فرد فوت شده از زندانیان بند جرایم مربوط به سرقت بوده اند.
گزارش مرکز رسانه قوه قضاییه در ادامه تاکید میکند، 6 نفر از مجروحین این حادثه همچنان در بیمارستان و تحت درمان و رسیدگی های پزشکی هستند و حال عمومی آنها مساعد و رو به بهبود است.
این گزارش حاکی است شامگاه شنبه پس از ورود به موقع دادستان تهران و رییس سازمان زندانها به محل زندان اوین و با همکاری مسئولین زندان، نیروهای انتظامی، آتش نشانی و اورژانس بیش از 70 زندانی که در معرض خطر آسیب دیدگی جدی بودند نجات پیدا کردند.
در پایان گزارش مرکز رسانه تصریح شده هویت تمامی فوت شدگان به اطلاع خانواده آنها رسیده و متعاقب دستور قضایی، اسامی آنها به صورت عمومی نیز منتشر خواهد شد.