ضربه فنی شغل های آزاد با شیوع کروناویروس / ضرورت بازنگری بودجه بندی های سالانه برای افزایش تاب آوری اقتصاد کشور
یک میکروب بحران زا به نام کرونا علاوه بر اینکه جان ملتها را نشانه گرفته، اثرات تخریبی آن در اقتصاد نیز به حدی بوده که موجب افت قیمت جهانی نفت، بروز نوسانات بورسی شده همچنین تبادلات تجاری کشورها و از همه مهمتر حیات مشاغل غیر دولتی را از مدار فعالیت خارج و راکد کرده است.
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از عصراترک، در شرایطی روزهای پایانی سال 98 را پشت سر می گذاریم و به سال جدید پا می گذاریم که ایران با یکی از متفاوت ترین و غیر پیش بینی ترین بحران ها مواجه شد و آن را تجربه کرد.
هر چند که تجربه مواجه ایران به ویژه بخش اقتصادی کشور با بحران هایی از جمله جنگ هشت ساله صدام علیه ایران و در ادامه اعمال تحریم های آمریکا بر کشور همچنین شکست توافق برجام طی چهل سال گذشته، پایه های اقتصادی کشور را به سوی تدوین برنامه راهبردی اقتصاد مقاومتی برای افزایش سطح تاب آوری این بخش در برابر چالش ها هدایت کرد که البته نحوه و میزان اجرای این برنامه راهبردی نیز از سوی کارشناسان مختلف حوزه اقتصادی کشور با انتقادهای فراوانی همراه بود، با این وجود، بحران ذره ای به نام کرونا ویروس به عنوان مهمانی ناخوانده، اقتصاد ایران و البته جهان را با چهره جدیدی از چالش به ویژه در بخش مالی و اقتصادی بخصوص در بخش مشاغل غیر دولتی روبرو کرد.
در این دست و پنجه ای که اقتصاد و اشتغال کشور طی چند هفته اخیر دارد با این ذره بحران زا نرم می کند که صنعت گردشگری همچنین فعالیت بسیاری از اصناف حتی برخی از واحدهای تولیدی را از مدار خارج کرده و دوباره محتکران و دلالان را به بازار برهم ریخته عرضه و تقاضا وارد کرده است، با این وجود، اگر با دقت به این صورت مسئله نگاه شود، این ذره خلاهایی را برای اقتصاد کشور نمایان کرده که انتظار می رود پس از کنترل این مهمان ناخوانده، دست اندرکاران تخریب های این بحران را به فرصتی تبدیل کنند که از جمله آنها می توان به الکترونیکی کردن بخش های اقتصادی و اشتغال کشور برای انجام معاملات و خرید و فروش ها اشاره کرد که اگر همه جانبه نگر و علمی انجام شود چه بسا دست دلالان و محتکران را نیز کوتاه کند.
با این وجود، هنوز که در بحران حضور این مهمان ناخوانده به سر می بریم فعالان و شاغلان غیر دولتی برای سر پا ماندن و ادامه حیات خود به حمایت های ویژه دولت از جمله استمهال های بانکی، عدم اعمال جرایم برای تاخیر در پرداخت حق بیمه ها، اعطای کمک های بلاعوض و یا اعطای تسهیلات ارزان قیمت نیازمند هستند که خوشبختانه پس از گذشت سه - چهار هفته چند تصمیم کشوری در حمایت از مشاغل راکد شده، اتخاذ شده که کور سوی امید را برای آنان روشن نگاه داشته است.
در این گزارش پایگاه خبری عصر اترک در گفت و گو با شماری از مسئولان بخش اقتصادی خراسان شمالی پای دغدغه های فعالان اقتصادی نشسته و آنها را بازگو کرده تا دست اندرکاران در تصمیم گیری های خود اقدامات همه جانبه نگری را برای آنان مد نظر قرار دهند.
مجید درخشانی، مدیر کل امور اقتصاد و دارایی خراسان شمالی در این باره اظهار کرد: با شیوع بیماری کرونا شاهد هستیم که به علت ناهمگونی در بازار عرضه و تقاضا برای محصولات بهداشتی و پزشکی، فعالیت دلالان و محتکران بسیار چشمگیر بوده است درحالیکه بسیاری از مشاغل غیر دولتی تحت تاثیر این بحران متحمل ضرر مالی شده اند.
وی گفت: با این وجود وضعیت حقوق بگیران دولتی در این شرایط آسیب جدی نمی بیند.
تعطیلی 150 واحد گردشگری در استان به علت کرونا / خسارت دو میلیاردی به صنایع دستی استان
علی کاظمی، معاون گردشگری اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان نیز اظهار کرد: بر اثر شیوع این بیماری بیش از 150 واحد گردشگری استان شامل هتل ها، مهمان پذیرها، مسافرخانه ها، اقامت گاه های بوم گردی و آژانس های گردشگری در استان تعطیل شده اند.
کاظمی گفت: خسارت مالی وارده را بر صنعت گردشگری استان را در سامانه وزارت میراث فرهنگی و گردشگری کشور ثبت کرده ایم.
وی خواستار شد: دولت برای جبران این ضرر بر صنعت گردشگری در زمینه های معوقات بیمه تامین اجتماعی، اقساط بانکی و مالیات دستورالعمل های حمایتی را وضع و کمک های بلاعوض و یا کم بهره را به فعالان این صنعت اختصاص دهد.
محمدرضا قهرمانیان، سرپرست معاونت صنایع دستی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان نیز با اشاره به اینکه در خراسان شمالی 16 هزار نفر در 61 رشته صنایع دستی فعالیت دارند که 60 درصد از شاغلان این صنعت بر عهده بانوان است.
قهرمانیان عنوان کرد: با شیوع این بیماری در استان 12 کارگاه و 40 فروشگاه در حوزه تولید و فروش صنایع دستی فعالیت خود را تعطیل کرده اند که خسارت برآورد شده به آنان طی اسفند ماه 98 تا پایان فروردین ماه 99 حدود دو میلیارد تومان پیش بینی شده است.
عدم تمایل بجنوردی ها بر خریدهای اینترنتی
مهدی امیدوار، رییس اتاق اصناف مرکز استان اظهار کرد: با شیوع این بیماری خرید مواد غذایی فله ای همچنین خرید لباس های خارجی از سبد خرید اغلب خانوارهای بجنوردی خارج شد.
امیدوار گفت: در اسفند ماه جاری به علت شیوع این بیماری اصناف فعال در حوزه مواد غذایی (شامل کافی شاپ ها، پیتزا فروشی ها، رستوران ها و تالارها) همچنین فروشگاه های گیم نت و پیرایش های مردانه تا بیش از 50 درصد زیان مالی متحمل شده اند.
وی افزود: درحالیکه اغلب کسبه این شهر مستاجر هستند.
در عین حال، وی با انتقاد از اینکه هم استانی ها به ویژه اهالی مرکز خراسان شمالی نسبت به تامین اقلام و خرید به صورت حضوری از فروشگاه ها، بیان کرد: تا به کنون خرید اینترنتی در این استان طرفداران زیادی نداشته است.
رییس اتاق اصناف مرکز استان خواستار شد: دولت کاسبان را با اعمال تخفیف و در تعرفه های آب، برق و گاز همچنین تعویق در بازپرداخت اقساط وام های گران قیمت، عدم اعمال جریمه برای تعویق در پرداخت بیمه تامین اجتماعی حمایت کند.
تغییر رفتار غذایی مردم در بحران کرونا
محمد محمدزاده، معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی استان در گفت و گو با عصراترک درباره تاثیر شیوع این بیماری در استان به عنوان قطب دامپروری کشور و صنعت لبنیات استان اظهار کرد: با توجه به اینکه فعالیت رستوران ها و صنعت گردشگری متوقف شده همچنین رفتار مردم در زمینه مصرف لبنیات در این سه هفته گذشته به شدت تغییر کرده است.
محمدزاده افزود: با کاهش مصرف لبنیات از سوی مردم مواجه شدیم که این عوامل موجب کاهش بسیار زیاد قیمت شیر خام شد.
به گفته وی، در این راستا، تعدادی از کارخانجات لبنی کشور که شیر خام مورد نیاز خود را از خراسان شمالی تامین می کردند در راستای شیوع این بیماری، ظرفیت خرید شیر خام خود را کاهش دادند، در عین حال، کارخانجات لبنی استان نیز به علت عدم تقاضای بازار مصرف، شیرهای خریداری شده را طی دو هفته نخست اسفند ماه جاری فقط دپو و از ادامه خرید شیر از دامداران امتناع کردند که این رویه برای دامداران استان بسیار مسئله ساز شد.
وی در ادامه عنوان کرد: گزارشی از وضعیت بوجود آمده به وزارت جهاد کشاورزی ارسال و خوشبختانه این وزارت خانه مجوز صادرات شیر خشک برای صنایع لبنی کشور را صادر کرد.
محمدزاده درباره اثر این بیماری بر صنعت طیور استان نیز بیان کرد: رفتار مردم در هفته نخست از اسفند ماه جاری اینگونه بود که خانواده ها محصولات پروتیینی طیور را به مقدار زیاد به منظور ذخیره سازی خریداری کردند و استان با مسئله تقاضای کاذب مواجه شد.
وی افزود: با این وجود، وضعیت در هفته دوم اسفندماه جاری در زمینه خریداری محصولات پروتیینی طیور به وضعیت عادی بازگشت.
صادرات کالا، معطل پشت مرزها
سعید پور آبادی، رییس اتاق بازرگانی خراسان شمالی در این باره عنوان کرد: با همه گیر شدن شیوع این بیماری در عرصه بین المللی، اغلب کشورها مرزهای خود را یا بسته و یا محدود کرده اند.
پورآبادی با اشاره به اینکه بازارهای عراق، افغانستان و ترکیه که عمده بازارهای صادراتی استان هستند مرزهای خود را بسیار محدود کرده اند، اعلام کرد: با شیوع این بیماری در کشور و کشورهای یادشده، صادرات محصولات از استان به این کشورها انجام نمی شود.
وی با اشاره به واردات اظهار کرد: با شیوع این بیماری دولت بر روی واردات اقلام بهداشتی و پزشکی متمرکز شده است که اتاق بازرگانی استان نیز طی انجام مذاکراتی با شرکت ترکیه ای توانست موافقت آن را در زمینه واردات اقلام بهداشتی و پزشکی از طریق خط ریلی و حتی زمینی اخذ کند.
کاهش 38 درصدی سفرهای برون شهری در خراسان شمالی
سعید سبحانی، معاون حمل و نقل اداره کل راهداری استان نیز اظهار کرد: در اسفند جاری در مقایسه با ماه گذشته تعداد سفرهای بین شهرستانی و بین استانی در استان به علت شیوع بیماری کرنا ویروس تا 38 درصد کاهش یافته است.
سبحانی با یادآوری این مطلب که از 12 اسفند ماه جاری سفر از خراسان شمالی از محل پایانه مسافربری استان به مقصد استان های گیلان، مازندران، اصفهان، قم و گلستان ممنوع شده و بلیت برای سفر به این استان ها فروخته نمی شود، در عین حال، عنوان کرد: فروش بلیت از پایانه مسافربری استان به استان های تهران، خراسان رضوی و سمنان انجام می شود.
وی با تصریح بر این مطلب که شیوع این بیماری موجب وارد شدن ضرر اقتصادی به صنف رانندگان اتوبوس رانی استان شده است، خواستار ارائه بسته حمایتی از سوی دولت به این صنف شد.
صنایع مادر و کوچک استان معطل تامین مواد اولیه
علی اصغر رضازاده، معاون امور صنایع و معادن سازمان صمت استان اظهار کرد: از زمان برگزاری انتخابات یازدهمین دوره مجلس در بهمن ماه گذشته، جلسات کارگروه رفع موانع تولید استان بابت بررسی مشکلات صنایع مادر و صنایع کوچک استان لغو شدند درحالیکه مهمترین مشکلات آنان تامین سرمایه در گردش برای خرید مواد اولیه است.
رضازاده افزود: شیوع این بیماری در استان نیز موجب شده است تا فرصت پاسخگویی به نیازهای آنان همچنان معطل بماند.
وی تصریح کرد: درصورت طولانی شدن این بیماری کاهش میزان تولیدات صنایع کوچک قابل پیش بینی است.
رضازاده همچنین با اشاره به صنایع مادر استان عنوان کرد: هنوز هیچ گزارشی از تغییر میزان تولید آنان اعلام نشده و در صورت طولانی شدن دوره این بیماری صنایع مادر استان که بر اثر تحریم ها نتوانستند بخشی از مواد اولیه خود را تامین کنند نیز متحمل ضرر زیادی خواهند شد.
چند خط تولید اقلام بهداشتی در استان وارد مدار شدند
محمد حسینی پور، معاون صنایع کوچک شرکت شهرک های صنعتی استان نیز با ابراز نگرانی از سختی تامین مواد اولیه برای صنایع کوچک استان تحت تاثیر این بحران و کاهش نقل و انتقالات شبکه حمل و نقل برون شهری کشور به تقاضای برخی از واحدهای صنعتی استان برای ورود به تولید اقلام بهداشتی در واحدهای خود اشاره کرد.
وی گفت: تا به کنون دو واحد خط تولید ضد عفونی کننده در شهرک های صنعتی اسفراین و شیروان وارد مدار شده اند و مجوز برای آغاز فعالیت سه واحد دیگر برای تولید این محصول صادر شده است تا وارد مدار شوند.
وی همچنین افزود: دو واحد صنعتی در استان نیز مجوز تولید ماسک و دستکش را دریافت کرده اند تا به چرخه تولید وارد شوند.
وی خاطر نشان کرد: در شهرستان جاجرم دو واحد صنعتی و در شهرستان فاروج نیز یک واحد صنعتی با تغییر خط تولید خود آماده تولید ماده ضد عفونی کننده و الکل شده اند.
محمد اربابی، معاون اشتغال اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی نیز اعلام کرد: هنوز پس از گذشت سه هفته از شیوع این بیماری هنوز هیچ گزارشی مبنی بر متوقف شدن فعالیت مشاغل خانگی استان به این اداره کل ارسال نشده است، با این وجود، درصورتیکه طول دوره این بیماری طولانی شود، تولیدات این مشاغل در زمینه فروش دچار مشکل خواهند شد.
وی بر لزوم تغییر رویه فروش محصولات مشاغل خانگی در فضای مجازی تاکید کرد.
نیاز مبرم کارگران روزمزد به حمایت های معیشتی
محمد صباغیان، دبیر اجرایی خانه کار و کارگر خراسان شمالی نیز اظهار کرد: این بحران به شدت بر فعالیت و کاریابی کارگران روزمزد، کارگران صنعت ساختمان و کارگران روزمزد واحدهای صنایع کوچک اثر منفی گذاشته است.
صباغیان گفت: هر روز این کارگران به خانه کارگر استان مراجعه و از بیکاری خود شکایت می کنند درحالیکه در حال حاضر هیچ کاری از دست کسی بر نمی آید.
وی افزود: هرچند که به این کارگران روزمزد می گویم فعلا تحمل کنید، با این وجود، از دولت می خواهیم تمهیداتی را در شرایط کنونی برای این خانواده ها در دستور کار قرار دهند.
افزون بر این، صباغیان از تعدیل نیرو در واحدهای صنایع کوچک استان در تاثیر از این بحران ابراز نگرانی کرد و گفت: پیش بینی می شود که شماری از کارفرمایان در سال جدید قرارداد دوباره با تعدادی از نیروهای خود را منعقد نکنند.
نگرانی از افزایش جمعیت بیکاران در استان
قربان نباتیان، معاون روابط کار اداره کل تعاون، کاراستان اظهار کرد: طی دو هفته نخست اسفند ماه امسال به علت شیوع این بیماری در استان دو واحد شامل مجموعه ورزشی کارگران بجنورد و یک هتل در بجنورد تعطیل شدند که شاغلان این دو واحد فعلا بیکار شده اند که این دو واحد به این اداره کل گزارش ارائه داده اند.
نباتیان افزود: هنوز سایر واحدها هیچ گزارشی مبنی بر تعطیلی واحدهای خود به این اداره کل ارائه نداده اند.
با این وجود، وی تصریح کرد: درصورتیکه دوره این بیماری بیشتر شود اثرات آن را بر تعداد بیشتر واحدهای کارگاهی و افزایش بیکاری شاغلان شاهد خواهیم بود.
خریدها و معاملات باید الکترونیکی شود
رضا فیروزه، رییس سازمان صمت استان نیز بر لزوم سوق یافتن استان به سوی تجارت و خرید الکترونیک به عنوان اهرم بسیار مهم برای پایداری فعالیت ها و معاملات تجاری و اقتصادی در شرایط بحرانی تاکید کرد.
مهیار مشایخی، معاون طرح و برنامه سازمان صمت استان نیز با اشاره به اینکه در این بحران بانک های استان در زمینه اعطای تسهیلات برای راه اندازی خیلی سریع خطوط تولید اقلام بهداشتی در استان بسیار پای کار بوده اند، با این وجود، اعلام کرد: منابع ویژه بانک ها برای اعطا با کارمزد 18 درصد بوده است.
مشایخی تصریح کرد: به عقیده بنده برای بانک ها به عنوان یکی از نهادهای پشتیبان اقتصادی در روزهای سخت باید ردیف اعتباری ویژه ای در بودجه سالانه با نگاه پدافند غیرعامل تعریف شود تا بخش تولید در مواقع بحرانی برای تامین تسهیلات ارزان قیمت دغدغه نداشته باشند.
محمدعلی شجاعی، استاندار خراسان شمالی نیز با اشاره به دغدغه خریدهای ضروری مردم و ادامه فعالیت کاسبان در استان طی شیوع این بیماری اعلام کرد: طی اقدامی، نرم افزار خرید اینترنتی برای عرضه سه هزار از اقلام اساسی مردم در استان طراحی شد که تا حدودی دغدغه هم استانی ها مرتفع شود.
شجاعی ابراز امیدوار کرد: دولت به زودی برای حمایت مالی از کاسبان واحدهای تولیدی تصمیمات جدیدی را اعلام کند.
مهلت یک تا چند ماهه امور مالیاتی به مودیان
یوسف یعقوب نژاد، مدیر کل امور مالیاتی خراسان شمالی نیز اظهار کرد: سازمان امور مالیاتی کشور تعویق و عدم تشکیل جلسات هیات های حل اختلاف مالیاتی تا پایان فروردین سال 99، تمدید گواهینامه های موقت ثبت نام در نظام مالیات بر ارزش افزوده که تاریخ اعتبار آنها از یکم دی ماه سال 98 تا پایان اردیبهشت ماه سال 99، تمدید سه ماهه شرایط برخورداری از بخشودگی جرایم اسفند ماه سال 98 تا پایان خرداد ماه سال 99 را برای این شرایط بحرانی اتخاذ کرده است.
یعقوب نژاد افزود: مودیان مالیاتی که برگ قطعی آنها از تاریخ دوازدهم بهمن ماه سال 98 به مودیان ابلاغ شده است تا پایان خردادماه سال 99 مهلت دارند که نسبت به پرداخت بدهی های مالیاتی خود اقدام کنند.
بازنگری بودجه بندی های سالانه برای افزایش تاب آوری اقتصاد کشور
ابراهیم رزاقی، از کارشناسان مسائل اقتصادی کشور نیز در گفت و گو با عصراترک اظهار کرد: همواره در دل بحران ها، دلالان و محتکران حضور پر رنگ داشته اند و در مقابل شاهد هستیم که مقاومت تولید نیز شکننده بوده است.
رزاقی با تاکید بر لزوم برخورد قاطع با دلالان و محتکران و حذف حضور آنان از عرصه اقتصاد، بر حمایت قوی از تولید تصریح کرد.
وی همچنین عنوان کرد: برای ارتقای تاب آوری اقتصاد کشور در مواجه با بحران های مختلف نیاز است که مسئولان اجرایی نسبت به بازنگری در بودجه بندی های سالانه ورود کنند و حمایت از تولید و حذف واردات اقلام غیر ضروری از بودجه سالانه را ویژه تر ببینند.
انتهای پیام /