ظریف به رهبری نامه نوشت؟/ ورود رسمی تاجزاده به انتخابات / حسین شریعتمداری: صداوسیما سخنان روحانی را نقد کند!/ چالشهای لاریجانی برای حضور در انتخابات
هر روز اخبار فراوانی در رسانه ها منتشر می شود که دنبال کردن آنها حتی برای آنان که اهل مطالعه اخبار هستند کار را دشوار میکند. بسته خبری - تحلیلی الف با رصد اخبار و رویدادهای مهم، همچنین تحلیل های صورت گرفته در این زمینه مخاطبان خود را از مهمترین وقایع روز آگاه میکند.
آخرین آمار کرونا در ایران
بنابر اعلام مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت بهداشت از دیروز تا امروز 5 اردیبهشت 1400 و بر اساس معیارهای قطعی تشخیصی، 19 هزار و 165 بیمار جدید مبتلا به کووید19 در کشور شناسایی شد که سه هزار و 19 نفر از آنها بستری شدند.
مجموع بیماران کووید19 در کشور به دو میلیون و 396 هزار و 204 نفر رسید.
متاسفانه در طول 24 ساعت گذشته، 454 بیمار کووید19 جان خود را از دست دادند و مجموع جان باختگان این بیماری به 69 هزار و 574 نفر رسید.
بیشتر بخوانید:
آغاز مرحله سوم آزمایش واکسن کووایران برکت / تزریق به مینو محرز و یک نماینده مجلس + فیلم
جهانپور: باید منتظر ورود کرونای هندی به کشور باشیم / فعلا ثبتنام واکسن نداریم
شرق نوشت: «ظاهرا ستاد مقابله با کرونا برگزاری مراسم احیا در شبهای عزیز و محترم قدر را آزاد کرده است. در همین شبها محدودیت تردد شبانه نیز برداشته شده است...
ستاد مقابله با کرونا و بهویژه آقای وزیر بهداشت و درمان باید به این پرسشها پاسخ دهند که آیا اجتماع مردم در این شبها در محیط مساجد و حسینیهها و تکایا خطر توسعه این بیماری مرگبار را افزایش نمیدهد؟ مسئولیت سلامت و جان انسانهایی که با دل پاک در این آیینها شرکت میکنند با چه کس یا کسانی است؟
اگر موج کووید19 در پی آیینهای شبهای قدر بلندتر شود و قربانیهای بیشتری بگیرد، چه بلایی بر سر مردم خواهد آمد؟ ستاد مقابله با کرونا در تصمیمهای عجیب خود سفرهای نوروز را آزاد گذاشت و نتیجه این تصمیم غلط این شد که اینک مشاهده میکنیم و به اقرار مسئولان ستاد و مقامات پزشکی و بهداشتی کشور همچنان افزایش خواهد یافت.
آنچه اینک در موج چهارم از شرایط سخت افزایش آمار ابتلا و مرگومیر ناشی از کرونا پدید آمده، ناشی از همین خطا در تصمیمگیری است؛ اما هیچ فرد یا نهادی مسئولیت آن را نمیپذیرد. به نظر میرسد برنامههای مقابله با کرونا که گویی به برنامههای تبلیغاتی برخی افراد بدل شده است، قرار نیست سامان یابد. چنان به نظر میآید که سیاست بهشدت بر این برنامهها و سیاستها غلبه دارد.»
***
سکوت معنادار آذری جهرمی
آفتاب یزد نوشت: «آذری جهرمی همان روزی که از مجلس رای اعتماد گرفت و وزیر شد همواره یک شایعه یا احتمال پیرامونش وجود داشت: کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری سال 1400... اکنون بعد از 4سال به روزهایی رسیدیم که او باید تصمیم بگیرد که میخواهد وارد میدان شود یا خیر...
جوانی و رسانهای بودن او را بگذارید در کنار مدرن بودن اش. افکار، افعال و بیان آذری جهرمی پوسیده و فرسوده نیست و نسل جدید آن را درک میکند و میفهمد...
در سال جدید همزمان با شدت گرفتن بحثهای انتخاباتی برخلاف پیشبینیها، وزیر ارتباطات به جای آنکه فعالتر باشد تا بیشتر در چشمها بیاید اما سکوت کرده است. بنده تصور میکنم این سکوت ناشی از بیمیلی و فرار از انتخابات نیست بلکه به نوعی یک سکوت معنادار و استراتژیک است... آذری جهرمی تمایل دارد سرمایه خود را در انتخابات ریاست جمهوری خرج کند...
البته این احتمال هم وجود دارد که وی و نزدیکان او تمایل نداشته باشند آذری جهرمی در این انتخابات خرج شود و به نوعی ذخیره انتخابات 1408 باشد. بهرحال این موضوع هم میتواند جزو گزینههای وزیر جوان کابینه باشد. اگر پیشبینیهای روی کاغذ محقق شود و اتفاق خارق العادهای رخ ندهد رئیس جمهور بعدی یک چهره تمام و کامل اصولگراست و در چنین صورتی آذری جهرمی میتواند حساب ویژهای بر روی عملکرد ضعیفتر این دولت نسبت به دولت فعلی باز کند.»
***
گزینه پنهان کاگزاران کیست؟
اعتماد نوشت: «محسن هاشمیرفسنجانی، اسحاق جهانگیری و محمدجواد ظریف طی هفتههای گذشته به عنوان گزینههای احتمالی کارگزاران سازندگی در انتخابات ریاستجمهوری مطرح بودند.
در این میان درحالی که گفتههای اخیر هاشمی نشان داده که او تمایل به کاندیداتوری دارد اما به شرط رفع نگرانیهایش!
درباره اسحاق جهانگیری درحالی تاکنون اخبار متناقضی منتشر شده که سال گذشته برخی میگفتند که جهانگیری حتی تشکیلات سازمانی را که برای انتخابات فراهم کرده بود، تعطیل کرده و تصمیم قطعی خود را برای عدم کاندیداتوری گرفته است. اما از سال جدید زمزمههایی دوباره درباره احتمال کاندیداتوری او شنیده شد.
با این حال چنانچه جهانگیری تصمیم خود را برای کاندیداتوری بگیرید، احتمالا از میان دیگر احزاب اصلاحطلب چندان حامیان جدی و مهمی نخواهد داشت. چه آنکه برخلاف محبوبیت چندسال پیش، حالا به خاطر تداوم حضورش در دولت و عملکرد ضعیف دولت محل انتقاد است. اما بههرحال مشخص است که کاندیداتوری او همزمان با کاندیداتوری ظریف عملیاتی نخواهد بود و احتمالا تنها یکی از این دو به میدان میآیند.
شنیدهها حاکی از آن است که رایزنیهای فشردهای درباره محمدجواد ظریف نیز شکل گرفته و باتوجه به اینکه او فعلا حاضر به کاندیداتوری نیست، این بحثها را باید منتفی بدانیم... احتمالا تا پیش از شروع نامنویسی کاندیداها خبر تازهای از ظریف منتشر نشود.
فارغ از این 3 گزینه که بارها از آنها شنیدهایم اما اینکه گزینه چهارم و احتمالا همان شگفتی کارگزاران چه کسی است، محل تامل است. گزینهای که اگرچه برخی معتقدند فائزه هاشمی خواهد بود اما به نظر میرسد این شگفتانه کسی نباشد جز غلامحسین کرباسچی، دبیر کل کارگزاران سازندگی!»
***
حسین شریعتمداری: صداوسیما سخنان روحانی را نقد کند!
حسین شریعتمداری مدیر مسئول کیهان در این روزنامه نوشت: «اگرچه آقای روحانی، طی نزدیک به 8 سال گذشته اظهارات ضد و نقیض قابل ملاحظهای داشتهاند ولی این روزها و در حالی که به نقطه پایان دوران ریاست جمهوری خود نزدیک میشوند، برخی از اظهاراتشان بهگونهای تعجبآور با آنچه از یک رئیسجمهور انتظار میرود فاصله دارد. ایشان به ناهنجاریهایی حمله میکنند که خود عامل و بانی آن بودهاند و از دستاوردهایی سخن میگویند که وجود خارجی ندارند! و به پیشرفتها و موفقیتهایی در دولت خود اشاره میکنند که با آمار و ارقام رسمی تفاوت آشکار دارند!
متأسفانه اظهارات ایشان یکسویه مطرح میشود و از طریق رسانه ملی نیز بدون هیچگونه نقد و پرسشی بازتاب داده میشود! به بیان دیگر رسانه ملی که رسالت آن بازتاب واقعیات و بصیرتبخشی است و در این جهت نیز موفقیتهای چشمگیری داشته است، نباید اذهان مردم را با انتشار بدون روشنگری اظهارات جناب روحانی، از واقعیات دور کند!
سخن این نیست که اظهارات آقای رئیسجمهور در صدا و سیما منعکس نشود چرا که سخن گفتن با مردم از یکسو حق مسلم رئیسجمهور است و از سوی دیگر نیاز مبرم مردم نیز هست که میخواهند از کم و کیف روند امور باخبر باشند ولی انتظار آن است که وقتی اظهارات ایشان با واقعیات همخوانی ندارد و یا در مواردی ضد منافع ملی است، انعکاس آن با توضیح ضروری و آگاهیبخش همراه باشد.
این روشنگری الزاما نباید در همان بخش از برنامه سخنرانی رئیسجمهور محترم باشد که اهانت به ایشان تلقی شود، بلکه در صورت ناهمخوان بودن اظهارات جناب روحانی با منافع ملی، صدا و سیما میتواند ضمن دعوت از کارشناسان خبره به نقد اظهارات ایشان بپردازد.»
***
چالشهای لاریجانی برای حضور در انتخابات
صبح نو نوشت: «وجنات لاریجانی و بررسی سابقه مدیریتیاش نشان میدهد که اودر بخش مقبولیت اجتماعی چالش دارد و همین ویژگی میتواند برای او در عرصه انتخابات ریاست جمهوری نمره منفی تلقی شود...
همانطور که گفتیم اصلاحطلبان استمرار سیاست ائتلاف و حمایت مجدد از گزینهای غیراصلاحطلب در انتخابات را دیگر به صلاح نمیدانند. عملکرد ناجور و ناپسند دولت ائتلافی حسن روحانی و مجلس ائتلافی دهم، اصلاحطلبان را بر آن داشته تا این بار و برای انتخابات1400 روی گزینهای تماما اصلاحطلب یا حداقل با ویژگیهای مشخص اصلاحطلبی، سرمایهگذاری کنند.
بنابراین آن فردی که دیگر نمیتواند روی حمایت اصلاحطلبان چندان حسابی باز کند، علی لاریجانی خواهد بود چراکه او سابقهای پررنگ در حوزه اصولگرایی دارد و ثانیا، او در نوع خود «روحانی ثانی» محسوب میشود؛ مسالهای که هم نخبگان اصلاحطلبی به آن واقف اند و هم تودههای مردم. پس اصلاحطلبان برای کتمان حمایت از دولت روحانی و متعاقبا افزایش شانس پیروزی خود در انتخابات آتی لاجرم باید هر آنچه رنگ و بویی از روحانی دارد را کنار بگذارند...
لاریجانی علاوه بر اصلاحطلبان، وضعیت خوبی در میان اصولگرایان نیز ندارد. اخیرا در لیست نامزدهای مورد نظر شورای وحدت (لیست 9نفره) که در مواردی با لیست مدنظر شورای ائتلاف نیز همپوشانی دارد، نامی از علی لاریجانی نبود. این در شرایطی است که انتظار میرفت شورای وحدت که قاطبه اعضای آن را گروههای راست سنتی تشکیل میدهند، اقبال خوبی به لاریجانی داشته باشند اما غیبت نام لاریجانی در لیست مزبور، خود حاکی از آن است که راست سنتی نیز مانند جبهه اصلاحات، تا حد زیادی از رییس پیشین مجلس عبور کرده و نمیخواهد در انتخابات، روی نام لاریجانی ریسک کند...
با وجود این مهجوریت سیاسی، لاریجانی به هواداری از سوی یک نهاد دلخوش است؛ دولت تدبیر و امید. دولت و مشخصا رییسجمهوری جزو معدود نیروهای سیاسی هوادار علی لاریجانی هستند که تاکنون هر کاری برای آمدن لاریجانی به صحنه انتخابات و راضی کردن اصلاحطلبان به حمایت از او، انجام دادهاند. برای نمونه در دیدار میان خاتمی و روحانی در نیمه اول اسفندماه99، یکی از موارد مورد بحث حمایت از لاریجانی در انتخابات1400 بوده و روحانی در این دیدار تلاش داشته تا خاتمی را به حمایت از او وادارد؛ تلاشی که ظاهر بیثمره مانده است؛ لااقل تا الان.»
بیشتر بخوانید: حضور لاریجانی به اجماع عمومی بستگی دارد
***
ظریف به رهبری نامه نوشت؟
رویداد24 کسب اطلاع کرده که محمدجواد ظریف برای کاهش فشارها علیه تیم مذاکره کنندگان وین، نامهای به رهبری نوشته که در آن درخواست کرده جلوی فشارها گرفته شود تا مذاکرات وین خارج از فشارهای سیاسی داخلی به سرانجام برساند. او در این نامه تاکید کرده که کاندیدای انتخابات نخواهد شد.
یک منبع نزدیک به محمدجواد ظریف درباره این نامه به رویداد24 این نامه مدتی پیش به رهبر انقلاب ارسال شده و ظریف در آن متعهد شده در انتخابات حاضر نخواهد شد.
این منبع آگاه گفته «در شرایط حاضر ظریف میخواهد در چارچوب منافع ملی مذاکره انجام شود و موفقیت در مذاکره از کاندیداتوری در انتخابات ریاست جمهوری برایش مهمتر است.» او به اتفاقات دوران ترامپ اشاره کرده و گفته «قبل از انتخابات آمریکا وزیر خارجه هند به ظریف گفته بود چرا با ترامپ مذاکره نمیکنید. ظریف پاسخ داده بود ترامپ ممکن است تا 5 - 6 ماه دیگر رییس جمهور نباشد لذا باید مطمئن باشیم که او چهار سال دیگر هست بعد مذاکره کنیم.» اما حالا که ترامپ نیست و دموکراتهایی به عرصه برگشتهاند، زمینه برای بازگشت به برجام فراهم است.
این منبع آگاه گفته فشارها تندروها بر تیم مذاکره کننده آنقدر زیاد شده بود که ظریف ناچار شده از آیت الله خامنهای کمک بخواهد زیرا مخالفان برجام فضایی ایجاد کردهاند که تیم مذاکره کننده در حال خیانت به کشور هستند.
***
ورود رسمی تاجزاده به انتخابات
سید مصطفی تاجزاده فعال سیاسی اصلاح طلب با انتشار بیانیه ای برای انتخابات ریاست جمهوری اعلام کاندیداتوری کرد.
در بیانیه اعلام کاندیداتوری سیدمصطفی تاجزاده آمده است: «میآیم تا با احیای اصول جمهوریت، قطار مدیریت میهن در ریلی قرار گیرد که شکاف بین اختیارات و مسئولیت برطرف شود. حکومت کارآمد و حاکمان پاسخگو شوند. ایران از فرصتهای جهانی بهره برد و با توسعهی اقتصادی و توزیع عادلانه ثروت، گرانی، بیکاری، نابرابری و شکاف طبقاتی مهار شود، و با رقم خوردن فردایی بهتر، ایران برای همه ایرانیان شود.
میآیم تا از حقوق محرومان، بهویژه کارگران و معلمان و همهی حقوقبگیران ثابتی دفاع کنم که فشار تحریم و خودتحریمی و بیکفایتی، قامتشان را خم کرده، سلامت و عزت آنها را نشانه رفته است.
میآیم تا هر که شناسنامه ایرانی دارد، مالیات میدهد و حق رای دارد، صرفنظر از عقاید و سلایقش، از حقوق کامل شهروندی بهره برد.
میآیم تا با تنشزدایی و عادیسازی روابط با آمریکا و گسترش مناسبات با همهی کشورها از چین و روسیه تا اروپا و هند، لغو همهی تحریمها ممکن شود و بانکهای جهانی با دستهبندی ایرانیان در ردیف تروریستها، آنان را از حقوق مسلم خویش در دادوستد آزاد با جهان محروم نکنند.»
***
قالیباف با کمپین رئیسی همکاری میکند
مجتبی توانگر نماینده تهران در گفتوگو با ایسنا، درباره میزان توجه کمپینهای انتخاباتی و کاندیداها به مسایل اقتصادی گفت: به جز برخی افراد که مشخص است جزو گزینههای اصلی انتخابات نیستند و بعضا حرفها و مواضع اقتصادی مطرح میکنند که چندان قابل تامل هم نیست، هنوز شاهد توجه کمپینهای انتخاباتی به مسائل اقتصادی نیستیم. دلیلش هم این است که فعلا تکلیف گزینههای اصلی مشخص نیست. چه در سمت اصولگرایان و چه در سطح اصلاحطلبان و چه مدعیان اعتدال؛ مشخص نیست کدام یک از چهرههای اصلی مطرح میآیند؟ لذا در چنین شرایطی اصلا بحثی درباره مسائل اقتصادی شکل نمیگیرد.
وی افزود: از سال 1397 تا اواسط 1399 یک تیم اقتصادی جوان در کنار آقای دکتر قالیباف فارغ از قوه اجرایی، تقنینی و قضایی، برنامههای جامعی را برای تحول اقتصادی کشور آماده کرده بودند که بخشی از آن در مجلس پیگیری شده و میشود لیکن بخش مربوط به اجرا به دلیل اینکه ایشان قصد رقابت با آقای رئیسی را ندارند کاملا اعلام آمادگی کردهاند که برنامه و تیمشان در اختیار آقای رئیسی باشد تا بتوان شاهد اتفاقات خوب اقتصادی در دولت آینده باشیم.
***
تعویق انتخابات جدی است؟
آذر منصوری سخنگوی جبهه اصلاحات ایران درباره پیشنهاد تعویق زمان انتخابات به ایلنا گفت: به دلیل اینکه در شرایط فعلی نگرانی از ابتلا به کرونا در بین شهروندان مانع از مشارکت آنها در انتخابات میشود، در این فضای سرد انتخاباتی اگر مشارکت حداکثری منظور نظر است و مورد توافق ارکان حاکمیت در کشور است، با این وضعیت پاندمی به طور قطع جمع قابل توجهی از شهروندان کهبیش از 50 درصد آنها پروتکلهای بهداشتی را رعایت میکنند، به دلیل نگرانی از ابتلا به کرونا در انتخابات رأی نخواهند داد؛ به دلیل اینکه تراکم در حوزههای اخذ رأی زیاد است و امکان فاصلهگذاری اجتماعی با توجه به این تراکم وجود ندارد و عمدتا در فضاهای بسته برگزار میشود.
این فعال سیاسی اصلاح طلب تأکید کرد: تنها راهکار این است که انتخابات تا زمان آرام شدن این موج و واکسیناسیون جمعی از هموطنان و خفیفتر شدن موج کرونا به تعویق بیافتد. در غیر این صورت آنچه که قابل پیشبینی است این است که در کنار همه عواملی که به سردی انتخابات کمک میکند، کرونا نیز به مراتب مزید بر علت خواهد شد و بر درصد مشارکت شهروندان در انتخابات اثرات بسیار منفی به جای خواهد گذاشت.
اما محمدصالح جوکار رئیس کمیسیون شوراها و امور داخلی مجلس در گفتوگو با ایلنا، با بیان اینکه ما در شرایط کرونایی میتوانیم سازوکارهایی را فراهم کنیم که ضمن رعایت پروتکلهای بهداشتی، حضور حداکثری مردم را نیز داشته باشیم، عنوان کرد: میتوانیم حوزههای رأی گیری را افزایش دهیم تا اینگونه فاصله حضور مردم از منزل تا حوزه رأی گیری کاهش پیدا کند.
نماینده مردم یزد تاکید کرد: به هیچ عنوان صلاح نیست مطرح شود که انتخابات به تعویق بیفتد؛ ما باید شرایط را به گونهای مهیا کنیم که انتخابات در موعد خودش برگزار شود.
وی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا امکان دارد انتخابات در چندین روز برگزار شود، بیان کرد: این کار هم مشکلات خودش را دارد و شورای نگهبان باید در این مورد تصمیم گیری کند؛ اما در مجموع ما در طول یک روز هم میتوانیم انتخابات را برگزار کنیم ولی باید سازوکاری را تعبیه کنیم که صفی تشکیل نشود و مردم تجمع نکنند.
***
واکنش جالب به دعوت نامه نمایندگان برای رئیسی
بیش از 220 نماینده مجلس شورای اسلامی در نامه ای خطاب به سید ابراهیم رئیسی، با تشریح وضعیت و شرایط اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی کشور و تبیین شاخص های رئیس قوه مجریه مطلوب آینده، از وی برای حضور و نامزدی در انتخابات ریاست جمهوری 28خرداد دعوت کردند.
بیشتر بخوانید: دعوت 220 نماینده مجلس از رئیسی برای حضور در انتخابات
عبدالله گنجی مدیرمسئول روزنامه اصوگرای جوان در واکنش به این دعوت نامه در توییتی نوشت: «220نماینده محترم مجلس که از جناب رئیسی درخواست حضور در انتخابات کرده اند حتما دلسوزانه است. اما نگاه فرامتی به درخواست خود نداشته اند. در نظام پارلمانی چنین امری معقول است اما در نظام ریاستی این سؤال طرح می شود که با فرض پیروزی، فردای انتخابات چگونه می خواهند بر دولت نظارت کنند؟»
***