یک‌شنبه 30 دی 1403

مناظره در دانشگاه امیرکبیر | مهدی نصیری: باید به قلدری آمریکا تن بدهیم / خانعلی‌زاده: آقایان در توهم آمریکای سال 67 مانده‌اند

خبرگزاری تسنیم مشاهده در مرجع
مناظره در دانشگاه امیرکبیر | مهدی نصیری: باید به قلدری آمریکا تن بدهیم / خانعلی‌زاده: آقایان در توهم آمریکای سال 67 مانده‌اند

مناظره «برجام؛ جام زهر یا طلا؟» با حضور مهدی خانعلی‌زاده کارشناس مسائل بین‌الملل و مهدی نصیری فعال سیاسی برگزار شد.

- اخبار سیاسی -

به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری تسنیم، عصر امروز یکشنبه مناظره «برجام؛ جام زهر یا طلا؟» با حضور مهدی خانعلی‌زاده کارشناس مسائل بین‌الملل و مهدی نصیری فعال سیاسی در دانشگاه امیرکبیر برگزار شد.

* نصیری: باید به قلدری آمریکا تن بدهیم

مهدی نصیری در این مناظره طی سخنانی اظهار داشت: برجام ولو اینکه جام زهر باشد، احلی من العسل و از طلا با ارزش‌تر است و باید آن را دریافت و تعلل موجب خسارت بیشتر خواهد شد. جمهوری اسلامی در برابر برجام چهار گزینه دارد؛ اول اینکه درباره آنچه دولت قبل به آن رسیده و تعهد کرده بود، بگوید که ما الان آن را می‌پذیریم. راه دوم اینکه اگر پذیرفته نشد، ایران برای مذاکرات وسیع‌تر که با تعابیر برجام 2 و 3 از آن یاد می‌شد، اعلام آمادگی کند و مذاکرات فراگیر با آمریکا، اروپا و سایر کشورها برای حل این مسأله انجام بگیرد.

وی افزود: راه سوم این است که ایران اعلام کند از برجام خارج می‌شود و باید تضمین دهد که به دنبال بمب هسته‌ای نیست و با سایر کشورها ارتباط برقرار کند. راه چهارم نیز اینکه با روس‌ها هم‌پیمان شود و چتر حفاظت هسته‌ای روس‌ها را داشته باشد و بخواهد آنها از ایران حمایت کنند.

این فعال سیاسی ادامه داد: هر کدام از اینها منوط به پذیرفتن طرف مقابل است. توافق با روس‌ها بدترین راه است و هیچ اعتمادی به آن‌ها نیست چون اکنون خودشان در باتلاق اوکراین هستند.

نصیری گفت: خروج از برجام و ضمانت بر اینکه دنبال بمب هسته‌ای نیستیم هم به نسبت بدی کمتری دارد ولی به توفیقی نمی‌رسد. بهترین راه این است که ایران با دنیا وارد مذاکره شود و ثابت کند می‌خواهد یک نظام سیاسی متعادل باشد و در چارچوب قواعد بین‌الملل و محاسبه عاقلانه و واقع‌بینانه منافع ملی حرکت کند. این بهترین راه است.

* نصیری: ایران روابط با آمریکا را خراب کرد

نصیری در ادامه عنوان کرد: می‌گویند آمریکا روابط با ایران را خراب کرده است؛ به نظر من این‌طور نیست و مشخص شده که آمریکایی‌ها در دی ماه 1357 حاضر شدند با آقای خمینی کار کنند ولی برخی نگذاشتند. اگر آقایان روابط بین‌الملل می‌دانستند این بهترین فرصت بود. نهاد نهضت‌های آزادی‌بخش از روز اول درست شده و اپوزیسیون‌های برانداز کشورها به ایران دعوت شدند و برای فتح عالم و منطقه به آنان آموزش و بعضاً سلاح داده شد. در این‌صورت فکر کردید آمریکا دست روی دست می‌گذارد؟ ما آغازکننده بوده‌ایم.

وی گفت: اخیراً خاطره‌ای توسط فردی برایم نقل شد که ماه‌های اول که هیات‌های حسن نیت انقلاب اسلامی اعزام می‌شد، همراه با آقای قطب‌زاده به بحرین رفته و با خلیفه بحرین صحبت کردیم و جلسه خوبی بود، در انتها یکی از اعضای گروه اعلامیه‌های گروه‌های برانداز بحرینی را روی میز خلیفه گذاشت.

این فعال سیاسی عنوان کرد: البته امروز اتفاقات خوبی می‌افتد و ماجرای عربستان و پا پس کشیدن از جنگ یمن دیده می‌شود و امیدواریم ادامه یابد ولی باید بدانیم که این ما بودیم که نقش عمده در ایجاد دشمنی داشتیم.

نصیری افزود: غرب و آمریکا حاضر بودند و امروز حاضر هستند تا در چارچوب معقول و مبتنی بر منافع با ما کار کنند، بله ممکن است چون زورش بیشتر است موارد بیشتری بگیرد. مگر با عربستان کار نمی‌کنند؟ به عربستان گفته شد گاو شیرده و بعد از 8 سال با همین گاو شیرده رفیق شدند. آمریکا و غرب حاضرند با ما کار کنند اما ما ناشیانه و شعارزده حاضر نیستیم در مذاکرات مستقیم با آمریکا حرف بزنیم و باید با واسطه باشد. این چه خاصیتی دارد؟

* نصیری: باید از آمریکاستیزی عقب‌نشینی کرد

وی اضافه کرد: آمریکاستیزی ابزاری برای ایجاد دوقطبی در ایران شده که باید از آن عقب‌نشینی کرد. این نه عقلایی، نه خردمندانه و نه ایدئولوژیک بود؛ باید سیره پیامبر و اهل‌بیت را ببینید، امام علی (ع) به ماجرای حکمیت تن می‌دهد و جنگ را می‌بازد. وقتی امام حسن (ع) دید مردم راضی به جنگ نیستند نظرسنجی کرد و وقتی مردم ایشان را نخواستند، با معاویه صلح کرد، صلحی که ظاهرش ذلیلانه است ولی باطنش عقلانیت است و حضرت خواستند خون ریخته نشود.

این فعال سیاسی ادامه داد: امام حسین (ع) آغازگر عاشورا نبوده و حضرت تا آخرین لحظات برای مذاکره تلاش کردند تا جنگ صورت نگیرد اما صحنه به جایی رسید که امام دید جنگ نکردن ذلت است. سیره دینی ما مملو از تقیه است و تقیه یعنی هزینه - فایده کردن؛ همان‌چیزی که باید اصل سیاست خارجی باشد. همه ما در این مصائبی که از سیاست خارجی بر سر ملت ایران آمده و می‌آید نقش داشته‌ایم؛ خود من هم وقتی سردبیر روزنامه کیهان بودم و از این موضع حمایت می‌کردم اشتباه کردم و همه باید برگردیم.

* نصیری: هایزر برای جلوگیری از کودتا به ایران آمد!

وی در ادامه این مناظره تصریح کرد: اکنون مشخص شده که بر خلاف تلقی این چند دهه، ژنرال هایزر برای جلوگیری از کودتا به ایران آمده بود و مذاکره‌اش با برخی مقامات هم به همین خاطر بود؛ ما همه این فرصت‌ها را از دست دادیم. گفته می‌شود چرا آمریکا در برابر برجام سرسختی می‌کند؟ وقتی برجام پذیرفته شد، دستور از بالا صادر شد که شرکت‌های آمریکایی حق ندارند در ایران فعالیت کنند و دوباره موشک‌پرانی با شعار محو اسراییل شروع شد. فکر می‌کنید آمریکایی‌ها ساده هستند و می‌نشینند تا شما به روند خود ادامه دهید و منافع آمریکا را در منطقه ویران کنید و او هم هیچ کاری نکند؟ نوع دیپلماسی شما این است که ادا در می‌آورید که نمی‌خواهم مستقیماً با آمریکایی‌ها روبرو شوم و یک واسطه می‌گذارید تا ژست‌تان حفظ شود.

نصیری خاطرنشان کرد: نه‌فقط آمریکا بلکه چین هم با مداخله‌جویی در منطقه و موشک‌پرتاب‌کردن موافق نیست و به شما نشان داد و درس سیاست داد. رییس‌جمهور چین به آقای رییسی گفت می‌خواهیم 500 میلیارد دلار در عربستان سرمایه‌گذاری کنیم و قصد داریم همین میزان را با شما سرمایه‌گذاری کنیم و نمی‌شود در یمن جنگ راه بیندازید و منافع ما به خطر بیفتد و گفتند اگر می‌خواهید با ما کار کنید باید عاقلانه و خردمندانه سیاست‌ورزی کنید.

وی افزود: دست دو کشور اسلامی را یک کشور ملحد در دست هم گذاشت و آقایان ناشی از استیصال سیاسی زهر احلی من العسل را نوشیدند و با عربستان توافق کردند و باید همین روند را با آمریکا نیز در پیش بگیرند و آنجا هم می‌پذیرند و تابلوهای دیگری را پایین می‌آورند و سفارتخانه‌های ایران و آمریکا بازگشایی خواهد شد.

* نصیری: باید به قلدری آمریکا تن بدهیم

این فعال سیاسی بیان کرد: فرض می‌گیریم آمریکا عامل اصلی مقابل برجام است، ولی شما باید کوتاه بیایید و نمی‌توانید کوتاه نیایید؛ مقابل قوی‌ترین اقتصاد عالم هستید و باید به قلدری تن و رضایت دهید و اگر نکنید بیچاره می‌شوید که البته بیچاره شدیم و مردم را با این سیاست خارجی بیچاره کرده‌ایم.

وی ادامه داد: هرچه دیرتر جام زهر را بنوشید خسارت بیشتری به مردم می‌زنید، البته که شما خسارت نمی‌بینید؛ فرزند دبیر شورای عالی امنیت ملی شما صادرکننده نفت است و سود می‌برد و این سیاست خارجی سرشار از نعمت برای شما و آقازاده‌هاتان بوده است. بزرگان گفته‌اند ما از تحریم شکوفا شدیم، دست بردارید از این مسائل.

* نصیری: مامور به تکلیف بودن حرف غلطی است

نصیری گفت: سیاست خارجی متأثر از چپ و مارکسیسم است اما بر اساس مبانی دینی ما با هیچ‌کس تضاد آشتی‌ناپذیر نداریم. از حرف‌های غلطی که در این سال‌ها زده شد این بوده که «ما مأمور به تکلیف هستیم و مأمور به نتیجه نیستیم»، اتفاقاً مامور به نتیجه هستیم. باید برگردیم و یک ریل‌گذاری جدید در همه ابعاد از جمله سیاست خارجی کنیم. جمهوری اسلامی باید دست از فشار بر مردم و فقر برای مردم بردارد؛ گفته شده اینکه با شواهد و قرائن دنبال سلاح هسته‌ای بوده‌اید 1000 میلیارد دلار ضرر زده است.

وی در پاسخ به اینکه چه شواهدی دال بر اینکه ایران به‌دنبال سلاح هسته‌ای بوده وجود دارد؟ گفت: دلیل اینکه درباره این مسأله فتوا دارید که سلاح هسته‌ای حرام است؛ هر بار که فشار آوردند، گفتید غنی‌سازی را بالا می‌بریم.

این فعال سیاسی در ادامه این مناظره بیان کرد: ان‌. پی‌. تی همان چیزی است که مجلس انقلابیِ شما بارها تهدید کرد که از آن خارج می‌شویم و خروج از آن یعنی حق داریم به‌دنبال سلاح هسته‌ای برویم. واکنش شما به خروج آمریکا این بود که برجام را در مجلس آتش می‌زنید؛ باید نرمال بشوید تا بتوانید درست مذاکره کنید.

نصیری افزود: سخن از عزت مطرح شد، آیا الان شما و مردم ایران عزیز هستند؟ وضعیت خط فقر و پاسپورت ایران را ببینید؛ پایین آوردن تابلو شیخ نمر اوج ذلت بود و 8 سال ستیز غیرعاقلانه انجام گرفت. چه کسی باید پاسخ خون‌هایی که در یمن ریخته شد را بدهد؟ با ادبیات آخرالزمانی می‌گویند آمریکا در حال افول است، شما مگر پیشگو هستید؟ رهبری درباره ماجرای اوکراین گفته‌اند این اتفاق مهمی است و بعد گفتند ما سلاح نمی‌فروشیم و دخالتی در این جنگ نداریم.

* نصیری: برجام طلاست

وی هم‌چنین در پاسخی درباره اینکه آیا برجام طلا و یا جام زهر است؟ عنوان کرد: برجام برای مردم طلاست اما تحریم تا الان برای مقامات طلا بوده، برجام برای مقامات جام زهر بوده که باید بنوشند.

این فعال سیاسی گفت: شما از تجاوز پوتین به یک کشور حمایت کردید و به او سلاح دادید و گفتید سلاح نداده‌ایم و الان ازکار او دفاع می‌کنید. این چه عزتی است که چینی‌ها از بیانیه شورای خلیج فارس حمایت کردند؟ شما در مقابل چه کاری کردید؟ گفتند عربستان از چینی‌ها خواسته که با ایران ارتباط برقرار کند، این درست است. عربستان می‌خواست از دست یک نظام مداخله‌گر خلاص شود.

خانعلی‌زاده: آقایان در توهم آمریکا 20 سال پیش مانده‌اند

مهدی خانعلی زاده کارشناس روابط بین الملل نیز در این مناظره، با اشاره به اینکه ما در فضای دانشگاه صحبت می کنیم و انتظار بود سخنان آقای نصیری در حوزه برجام و به شکل تخصصی باشد، اظهار داشت: مباحث مطرح شده از سوی آقای نصیری مجموعه ای از سخنانی است که در فضای مجازی و گروههای مختلف بدون نگاه تخصصی مطرح می شود این در حالیکه سیاست خارجی مجموعه ای از علم و فن است.

* خانعلی‌زاده: خود آمریکایی‌ها می‌گویند دنبال ضربه به ایران بودند

وی با اشاره به اظهارات نصیری درباره توصیه اسلام به مدارا با دشمن تصریح کرد: من متخصص مسایل فقهی نیستم اما طبق ادعاهای خود امریکایی ها در نوشته هایشان، امریکایی ها، قبل از انقلاب، حین انقلاب و بعد از آن دنبال ضربه زدن به ایران بودند.

این کارشناس مسائل بین الملل افزود: اولین تسخیر سفارت آمریکا در سال 57 رخ داد و امام و مسیولان کشور خواستار خروج تسخیرکنندگان از سفارت شدند. اما اولین تحریم امریکایی‌ها علیه ایران سه ماه بعد از انقلاب صادر شد.

وی گفت: ایران و آمریکا بعد از انقلاب چندبار مذاکره کردند اما آنها (آمریکایی‌ها) به قرارداد الجزایر عمل نکردند. در ماجرای بغداد، ایران با امریکا مذاکره کرد تا ثبات در عراق برقرار شود. در موضوع افعانستان هم همین طور ولی بعد ایران را محور شرات اعلام کردند.

خانعلی زاده خطاب به نصیری با بیان اینکه چه کسی مدارا نکرده و اینکه چرا توپ را در زمین ایران می اندازید، با اشاره به نوشته های مسئول میز ایران در سیاست خارجه آمریکا گفت: این فرد در کتابی درباره رویکرد سیاست خارجی ایران و اینکه ایدئولوژی محور است یا منافع گرا، نتیجه گیری می کند که سیاست خارجه ایران منفعت گرا است اما امثال آقای نصیری بدور از نگاه تخصصی اظهاراتی را مطرح می کنند که علمی و تخصصی نیست.

وی ضمن انتقاد از اظهارات نصیری مبنی بر اینکه فشار داخلی اجازه نداد برجام به ثمر بنشیند، به عملکرد ترامپ درباره برجام اشاره کرد و گفت: ترامپ با افتخار از برجام خارج شد و دیدیم امریکا زیر میز زد و رییس بانک مرکزی آقای روحانی هم دستاورد برجام برای ایران حتی در زمان اوباما را تقریبا هیچ خواند.

* خانعلی‌زاده: بجای حرف مستند، صحبت های واتساپی نکنیم

وی با تاکید بر اینکه حضور در دانشگاه و در جمع دانشجویان ما را ملزم به ارایه فکت و سند می کند، ادامه داد: برخی از اظهارات آقای نصیری از جنس همان مطالبی است که بدون سند در گروههای واتساپی مطرح شده و نهایتاً به باور برخی افراد تبدیل می شود.

این کارشناس روابط بین الملل با تاکید بر اینکه مطمئن هستم آقای نصیری برجام را نخوانده اند، تاکید کرد: ما قبلاً با سند اثبات کردیم که ایران تخاصم با امریکا را شروع نکرد و این آمریکا بود که دشمنی را شروع کرد.

وی با اشاره به تاریخچه مذاکرات ایران و امریکا درباره موضوع هسته ای گفت: طبق نوشته های وندی شرمن، مذاکرات ایران و آمریکا در سال 91 شروع شد چون امریکایی ها قبل از آن حق غنی سازی ایران را نپذیرفته بودند ولی بعد که این حق را پذیرفتند قرار شد درباره متن آن مذاکره کنند.

* خانعلی‌زاده: به گفته ظریف، برجام را نخوانده پذیرفتند

خانعلی زاده با بیان اینکه برجام همان متن و توافقنامه ای است که به گفته خود آقای ظریف، نخوانده آن را پذیرفتند، گفت: آژانس بین المللی انرژی اتمی درباره پایبندی ایران به برجام 14 بار گزارش داد که ایران 100 درصد به تعهدات خود عمل کرده است اما رییس بانک مرکزی ایران در امریکا گفت تقریبا هیچ دستاوردی از برجام در حوزه اقتصادی محقق نشده است.

این کارشناس روابط بین الملل گفت: امریکا از برجام خارج شد اما ایران با اروپا این توافق را ادامه داد. دو سال شدیدترین تحریم ها علیه ایران انجام شد و صدایی از کسی نیامد. دولت جدید امریکا هنوز که هنوز است به برجام برنگشته اما باز از نگاه دوستان آقای نصیری، ایران متهم می شود به اینکه سر سازش ندارد.

خانعلی زاده با طرح این سوال از نصیری که منظور شما از نرمال شدن چیست، گفت: به نظر شما یعنی قواعد بین الملل را بپذیریم؟ قواعد بین الملل درباره موضوع نخجوان چه می گوید؟ چرا قبول نمی کنید؟ برخی با حزب بازی و سیاسی نگاه کردن منافع ملی را نادیده می گیرند و هر اقدامی جمهوری اسلامی کند آن را اشتباه می دانند. ایران با چین قرارداد می بندد آن را وابسته معرفی می کنند اما عربستان که به چین نزدیک می شود آن را اقدامی درست و در راستای منافع ملی این کشور بیان می کنند.

* خانعلی‌زاده: نگاه اوباما به برجام امنیتی بود

وی در بخش دیگری از این مناظره با ابراز تاسف از بیان برخی سخنان بدون سند از سوی نصیری در محیط دانشگاه گفت: اگر آقای نصیری برای برخی از سخنان خود در حوزه روابط بین الملل و سیاست خارجی که استناداتی را بیان نکردند یک برگ سند بیاورند من وسط دانشگاه از ایشان عذرخواهی می کنم. فارن پالسی در مطلبی درباره برجام می گوید نگاه اوباما به برجام امنیتی بود. او اجازه نداد بسیاری از شرکت‌های امریکایی از برجام بهره ببرند چون اکثر آنها در مناطق جمهوری خواه بودند و ممکن بود منافع آنها در نتیجه انتخابات بعدی امریکا اثرگذار باشد.

خانعلی زاده درباره مسائل موشکی ایران نیز گفت: ما توافق هسته ای کرده بودیم نه موشکی. برجام غنی سازی در ایران را زیر سه درصد کشاند بعد می گویند امریکا مطمئن نشد ایران با برجام نیز به سمت ساخت بمب هسته ای نرود، چون اساسا نمی دانند برجام چیست.

* آقای نصیری شواهدی دارد که ایران دنبال ساخت بمب هسته‌ای است اما آمریکایی‌ها ندارند!

خانعلی زاده در ادامه از نصیری خواست شواهدی درباره این ادعا که کشورهای مذاکره کننده معتقدند اینکه ایران دنبال ساخت سلاح هسته ای است را ارائه کند و خطاب به دانشجویان گفت: آقای نصیری شواهدی دارد که ایران دنبال ساخت بمب هسته ای است اما دستگاههای اطلاعاتی امریکا در گزارش های خود اعلام کردند شواهدی از اینکه ایران دنبال ساخت بمب هسته ای باشد را به دست نیاوردند.

وی در ادامه به موضوع ان. پی. تی پرداخت و گفت: بر اساس قوانین ان. پی. تی ایران حق دارد تا 99 درصد غنی سازی داشته باشد اما جریانی مانند آقای نصیری و دوستانشان در ایران این مسئله را سیاسی می کنند. طبق پیمان منع گسترش سلاح های هسته ای یا ان. پی. تی به کشورهای عضو کمک می شود از منافع هسته ای استفاده کنند و این کشورها تعهد می کنند به سمت ساخت سلاح هسته ای نروند البته پروتکل الحاقی داوطلبانه و موضوع دیگری است.

خانعلی زاده در ادامه با اشاره به اینکه اندیشمندان امریکایی می گویند نظام‌تک قطبی از بین رفته است، افزود: در ماجرای سوریه امریکا دیگر نقش ناظم جهان را ندارد ولی این را برخی دوستان ما نمی خواهند درک کنند.

* خانعلی‌زاده: عربستان فهمیده که باید هوای چین را داشته باشد

وی افزود: خود امریکایی ها از چپ گرا و راست گرا از افول امریکا می‌گویند البته از نظر برخی از آنها افول امریکا یکی از گزینه های دوران گذار و احیای آمریکاست. دوران نظام گذار بین الملل یعنی اینکه نرویم با یک قدرت افول کرده ببندیم. عربستان فهمیده که باید هوای چین را داشته باشد اما برخی در ایران هنوز می گویند دنبال امربکا باشید. آقای نصیری هنوز در سال 67 و امریکای این دوران مانده است‌. دعوت می کنیم کمی مقاله بخوانید و در اینترنت نظرات تخصصی و کارشناسان را جویا شوید.

* خانعلی‌زاده: بستن سفارت کار غلطی است

وی در ادامه با اشاره به سخنان نصیری درباره توافق ایران و عربستان و عزتی که از نظر نصیری در این توافق از دست رفته است، یاداور شد: روابط ایران با عربستان مثل ایران و انگلیس است. بستن سفارت در هر شرایطی از نظر بنده اقدام نادرستی است. اوکراین و روسیه هر دو کشورهای یکدیگر هنوز سفارت دارند در حالی که در جنگ هستند. بستن سفارت کار اشتباهی است مانند اقدام اروپایی ها در حریان حادثه میکونوس در خصوص ایران که بعد از مدتی هم برطرف شد.

* خانعلی‌زاده: بن‌سلمان فهمید نباید با آمریکا ببندد ولی آقای نصیری و دوستانش هنوز دنبال آمریکا هستند

وی با اشاره به نگاه نصیری به اروپا و آمربکا گفت: اوکراین دیگر بزرگترین کشور اروپا نیست. 20 درصد خاکش رفته است فرانسه الان بزرگترین کشور اروپا است. دوران گذر و قدرت های جدید جهان این است. بن سلمان و هند فهمیدند نباید با امریکا ببندید اما دوستان آقای نصیری هنوز دنبال امریکا هستند. مکرون با آن اظهارات در اغتشاشات به قدرت ایران در حل مسائل اعتراف می کند. با حضور در چین دست به دامان آنها می شود تا اروپا را از باتلاق اوکراین نجات دهد.

وی گفت: آقای نصیری! کتاب فرید زکریا با موضوع جهان پس از امریکا را بخوانید. می گوید امریکا 50 سال پیش چقدر از اقتصاد جهان را داشت، الان چقدر دارد. امروز سالروز قطع روابط امریکا و ایران است. برادرزاده کندی در مطلبی گفته سیاست ما در قبال ایران شکست خورده است.

خانعلی زاده با بیان اینکه منافع ملی فراتر از مرز هاست، افزود: نگاه اشتباهی که دوستان ما مانند ایشان دارند به خاطر این است که شناخت آقای نصیری از امریکا همان شناخت 20 سال پیش است و همان جا مانده و فریز شده‌. به نظرم آقای نصیری باید چند تا کشور دورتر از عراق سفر کنند و مقاله‌ها را مطالعه کنند.

* خانعلی‌زاده: برجام به منافع کشور خسارت زد

وی با بیان اینکه برجام توافق نامه خیلی بدی بود و به بسیاری از منافع ما خسارت زد، در واکنش به اظهارات نصیری درخصوص قبول آن از سوی رهبر انقلاب گفت: موقعی که درباره برجام سکه دادند، مسئول سیاست خارجی ظریف بود ولی وقتی از آن آبی گرم نشد مسئول پذیرش برجام رهبری می شود. برجام در شرایط فعلی هیچ چیزی برای ایران ندارد. توافق با کشورهای بزرگ منافع دارد اما برجام منفعتی ندارد.

وی درباره جنگ روسیه و اوکراین نیز گفت: جنگ را امریکا آغاز کرد اما به نظر من اقدام روسیه در قبال اوکراین به معنای تجاوز نیست هر چند آن را اقدام اشتباهی می دانم و می شد روسیه راههای دیگری را نیز دنبال کند‌.

وی درباره پهپادهای ایرانی فروخته شده به روسیه نیز گفت: این اقدام بر اساس منافع ملی است البته آقای نصیری و دوستانشان مخالف این مسئله هستند. فروختن سلاح جزئی از بازار جهانی اسلحه است و هیچ کشوری هم به خاطر فروش سلاح به عراق در جنگ با ایران محاکمه نشد. البته برخی از نگاههای دوستان باعث می شود تمام تحریم ها به سمت ایران بیاید. هر چند آقای ظریف دولت قبل را با 500 تحریم تحویل گرفت و با 1500 تحریم تحویل داد.

وی در واکنش به اظهارات نصیری درباره قدرت نرم ایران گفت: چرا عربستان سفارت اسرائیل را در کشورش باز نکرد و به عادی سازی تن نداد چون نگران قدرت نرم بود و افکار عمومی را می دید. منافع ملی و دینی با هم باید دیده شود و نباید آنها را مقابل هم قرار داد. سیاست خارجه حوزه راهبردهاست. مصاحبه آقای طریف با روزنامه ایران فردای انتخابات امریکا را به یاد بیاورید؛ در آن مصاحبه گفت آقای بایدن به برجام بر می گردد چون شناختشان از دنیا همین قدر بود و دیدیم که چه شد.

* خانعلی‌زاده: روابط بین‌الملل را با خاله بازی اشتباه گرفتند

خانعلی زاده در بخش پایانی سخنان خود گفت: روابط بین‌الملل را با خاله بازی اشتباه گرفتند. نگاه رهبری در تمام سالهای گذشته بر اساس بازدارندگی عقلایی بود. آن زمانی که رفقای آقای نصیری می گفتند باید در پاسخ به حمله به کنسولگری ایران در افغانستان با طالبان جنگید، شخص رهبری گفتند نه در حالیکه دولت وقت همه چیز را برای جنگ بسته بود. ایشان فرموند: افعانستان باتلاق است. در زمان برجام هم گفتند نسبت به این موضوع خوش بین نیستند. به گفته کارشناسان بین المللی ایران در عرصه بین الملل بازیگر عقلانی بوده است.

وی افزود: انرژی هسته ای برای دشمن بهانه است و اگر هم حل شود باز موضوع دیگری را مطرح می کنند اما دوستان آقای نصیری به جای فریاد زدن بر سر تحریم کنندگان، بر سر دوستان فریاد می کشند. البته باید بدانیم روابط خارجی تسهیل کننده مسایل اقتصادی است نه عامل اصلی از بین بردن مشکلات اقتصادی، مصر با وجود ارتباطات بین المللی مشکلات اقتصادی عدیده ای دارد که بسیار بیشتر از کشور ماست.

مناظره در دانشگاه امیرکبیر | مهدی نصیری: باید به قلدری آمریکا تن بدهیم / خانعلی‌زاده: آقایان در توهم آمریکای سال 67 مانده‌اند 2
مناظره در دانشگاه امیرکبیر | مهدی نصیری: باید به قلدری آمریکا تن بدهیم / خانعلی‌زاده: آقایان در توهم آمریکای سال 67 مانده‌اند 3