نظر عباس عبدی درباره رفتار دوگانه غرب در حقوق بشر / واکنش شریعتمداری به شرط روسیه برای توافق در وین
هر روز اخبار فراوانی در رسانه ها منتشر می شود که دنبال کردن آنها حتی برای آنان که اهل مطالعه اخبار هستند کار را دشوار میکند. بسته خبری - تحلیلی الف با رصد اخبار و رویدادهای مهم، همچنین تحلیل های صورت گرفته در این زمینه مخاطبان خود را از مهمترین وقایع روز آگاه میکند.
آمار کرونا در ایران
بنابر اعلام وزارت بهداشت، از دیروز تا امروز 15 اسفندماه 1400 و بر اساس معیارهای قطعی تشخیصی، 5 هزار و 586 بیمار جدید مبتلا به کووید19 در کشور شناسایی شد که یک هزار و 14 نفر از آنها بستری شدند.
مجموع بیماران کووید19 در کشور به 7 میلیون و 89 هزار و 892 نفر رسید.
متاسفانه در طول 24 ساعت گذشته، 201 بیمار کووید19 جان خود را از دست دادند و مجموع جان باختگان این بیماری به 137 هزار و 948 نفر رسید.
آمار واکسیناسیون در ایران
بنابر اعلام وزارت بهداشت، تا کنون 63 میلیون و 149 هزار و 233 نفر دُز اول، 55 میلیون و 753 هزار و 546 نفر دُز دوم و 23 میلیون و 981 هزار و 558 نفر نیز دُز سوم واکسن کرونا را در کشور تزریق کرده اند.
مجموع واکسن های تزریق شده در کشور به 142 میلیون و 884 هزار و 337 دُز رسید.
در شبانه روز گذشته 347 هزار و 157 دُز واکسن کرونا در کشور تزریق شده است.
***
افروغ: عملکرد دولت رئیسی در جلب اعتماد عمومی موثر بوده است
عماد افروغ، جامعهشناس و استاد دانشگاه درباره رویکردهای دولت سیزدهم درساخت اعتبار برای دولت، به همشهری گفت: شعارهای دولت و تاحدودی عملکرد دولت در برخی مسائل و مباحث و سیاستگذاریها در ساخت اعتبار و جلب اعتماد مردم مؤثر بوده است، اما باید این موضوع را درنظر داشت که تا رسیدن به نقطه مطلوبی که حکمرانی خوب را ترسیم کند راه طولانی در پیش است.
افروغ اضافه کرد: مسئولان دولت و قوه قضاییه بهعنوان ارکان اصلی حکمرانی در جامعه، وعدههای بسیاری برای تحقق عدالت اجتماعی به مردم دادهاند و این وعدهها سبب شده است انتظارهای مردم از مسئولان افزایش یابد. همزمان با افزایش انتظارها، تشنگی مردم برای تحقق شعارها و وعدههای داده شده نیز دوچندان شده است. از این رو، دولت باید زمانبندی خود را برای تحقق وعدههای خود و سیاستها، راهبردها و استراتژی که با استفاده از آن قصد محقق کردن این وعدهها را دارد اعلام کند. تا مردم بدانند دقیقا قرار است برای آینده چه اتفاقی در زندگی آنها یا سیاستهای کلان حکمرانی در جامعه رخ دهد. بهگفته وی، در ماجرای واکسیناسیون با تغییر دولت شاهد اعلام برنامه زمانبندی شده برای تزریق واکسن به مردم و گروههای سنی مختلف بودیم و مردم از این رویکرد استقبال کرده و به دولت اعتماد کردند. با نگاه به این تجربه باید گفت تا زمانی که برنامههای نظام حکمرانی برای مردم تشریح نشود، شهروندان این احساس را پیدا خواهند کرد که ممکن است حکمرانان جامعه وعدههای بیعملی به آنان بدهند و نمیتوانند به حکمرانان خود اعتماد کنند.
***
نظر عباس عبدی درباره رفتار دوگانه غرب در حقوق بشر
عباس عبدی، تحلیلگر اصلاح طلب در اعتماد نوشت: «انفجاری در مسجد شیعیان پاکستان رخ داد و موجب کشته و زخمی شدن بیش از 250 نفر از نمازگزاران بیگناه شد. این انفجار چنانکه باید مورد توجه جهانی واقع نشد به ویژه همزمان است با جنگ اوکراین و همدردیهایی که جهان غرب و بسیاری از کشورها با عوارض جنگ برای مردم اوکراین داشته اند. از اینرو برخیها به مقایسه رفتار غرب با این دو حادثه پرداختهاند و آن را نشانه دورویی و ریاکاری در دفاع از حقوق بشر دانستهاند و به ادعاهای غربیها تاختهاند...
طرح این دوگانگی مبتنی بر این فرض است که غربیها ادعا میکنند که در زمینه حقوق بشر نگرشی فراملی دارند و به ارزشها و حقوق انسانها فارغ از تعلقات نژادی، قومی، ملیتی و جغرافیایی آنان باور دارند.
اگر چنین گزارهای درست باشد و آن را بپذیریم، به معنای آن است که به جهان اخلاقی پا گذاشتهایم، در حالی که میدانیم، در جهان کنونی حقوق انسانهای فراوانی ضایع میشود و مورد ظلم و ستم قرار میگیرند و چندان کسی هم دغدغه آنان را ندارد.
بنابراین گزاره مذکور از اساس مخدوش است و چنین ادعایی صحت ندارد. ما به عنوان یک ایرانی این مساله را به خوبی تجربه کردهایم.
اگر از بنده پرسیده شود که بزرگترین انحراف حقوق بشری غرب و کلا جهان در نیم قرن گذشته در چه موردی رخ داده است، معتقدم که بدون تردید، بمباران شیمیایی کردستان و ایران و به ویژه شهرهای حلبچه و سردشت است...
این بمباران بهطور قطع باید به شورای امنیت کشیده میشد و عامل آن از همان زمان محکوم میشد. ولی غرب در برابر این جنایت بهطور کامل سکوت کرد که اتفاقا در این مورد سکوت به منزله همراهی نیز تلقی میشد. بنابراین گزاره مذکور نادرست است...
آیا باید انتظاری جز این از آنان داشت؟ شخصا معتقدم، خیر. نه فقط برای غربیها برای همه ما غیرممکن است که بتوانیم احساسات انسانی خود را فراتر از تعلقات ملی یا جغرافیایی یا سیاسی و تمدنی بروز دهیم. این با موضوع نژادپرستی فرق میکند... ولی آیا این به معنای آن است که هر رفتاری را میتوانند انجام داد؟
پاسخ خیر است. اگر همدردی نمیتوان کرد حداقل بیطرفی را باید رعایت کرد و میتوان ظلم نکرد. برای مثال نمیتوان به عروسی افغانستانیها حمله کرد و زن و مرد و کودک بیگناه را کشت و از کنارش به راحتی عبور کرد، ولی اقدام کماهمیتتر از آن را در کشوری دیگر برجسته کرد.
یا حمله به عراق را که مبتنی بر یک دروغ بود مشروع جلوه داد ولی درباره اوکراین نظری متفاوت ابراز کرد.»
***
واکنش شریعتمداری به شرط روسیه برای توافق در وین
حسین شریعتمداری، مدیرمسئول کیهان در این روزنامه نوشت: «سخن از انجام توافق در میان است ولی متاسفانه از سوی تیم مذاکرهکننده کشورمان اطلاعات چندانی از چند و چون مذاکرات و آنچه دادهایم و آنچه گرفتهایم، منتشر نمیشود تا آنجا که جای خالی ما در تبیین واقعیات، دست حریف را برای تحریف باز گذاشته و حتی در کمال وقاحت، ایران اسلامی را «طرف سنگانداز»! و عامل به درازا کشیدن مذاکرات معرفی میکند!...
دیروز آقای لاوروف، وزیر خارجه روسیه در مصاحبهای گفت «آمریکا باید تضمین بدهد که روابط اقتصادی و تجاری و سرمایهگذاریهای ایران با روسیه مشمول تحریمها نمیشود». اظهارات لاوروف این پرسش را پیش میکشد که مگر قرار است تحریمهای تجاری و اقتصادی باقی بماند که روسیه برای آنکه مشمول آنها نشود از آمریکا تضمین میخواهد؟!...
آمریکا به گواهی شواهد غیر قابل انکار، طی 43 سال گذشته تمامی برگها و اهرمهای خود را برای مقابله با ایران اسلامی به میدان آورده و نه تنها طرفی نبسته، بلکه شکستهای فراوانی را متحمل شده است و امروزه از تحریمهای اقتصادی به عنوان اهرمی برای مقابله با جمهوری اسلامی بهره میگیرد و نه اینکه دغدغه برنامه هستهای ایران را داشته باشد. از این روی با جرأت میتوان گفت که حاضر نیست این اهرم را از دست بدهد.
گفتنی است که آمریکا در مقابله با روسیه و چین هم به همین حربه متوسل شده است و این با روال قبلی آمریکا که ادعای ابرقدرتی داشت همخوان نیست و از افول قدرت آن حکایت دارد. بنابراین راه کار اصلی و موثر، خنثی کردن تحریمهاست که خوشبختانه دولت آقای رئیسی در این زمینه موفقیتهای چشمگیری داشته است..
باید لغو همه تحریمها در توافق آمده باشد و گرنه لغو تحریمهای هستهای و بازگرداندن همان تحریمها به بهانههای دیگر، آب در هاون کوبیدن است. قرار است ما تحریمها را دور زده و خنثی کنیم نه آنکه آمریکا لغو تحریمها را دور بزند!»
مهدی خانعلی زاده کارشناس مسائل اروپا و بین الملل در گفت وگو با فارس، با اشاره به در خواست روسیه و چین از آمریکا مبنی بر دادن تضمین در برجام، اظهار داشت: به نظر می رسد در شرایط کنونی این اقدام موثر از طرف روسیه و چین برای پر کردن دست ایران بهمنظور کسب تضمین و تامین منافع ملی است.
خانعلی زاده گفت: به نظر می رسد برخی افرادی که در داخل کشور فضاسازی هایی علیه توافق می کنند نگرانی و ناراحتی از تامین منافع ملی ایران و کسب دست برتر در مذاکرات دارند.
این کارشناس مسائل بین الملل تصریح کرد: از همان ابتدا گرفتن تضمین جزء خواسته ها و خطوط قرمز ایران بوده و اکنون مطرح شدن آن از زبان روسیه و چین چیز جدیدی نیست و این موضوع خواسته به حق ایران بوده و اکنون طرفدار پیدا کرده است و کشورهای روسیه و چین بر این خواسته ایران در حال پافشاری هستند. یعنی این دو کشور با این حرکت، خواسته اصلی ایران را تأیید و بر صحت آن تأکید کردند.
***
مجلس به حذف ارز 4200 رای داد؟
به گزارش خانه ملت، نمایندگان در نشست علنی نوبت صبح امروز (یکشنبه، 15 اسفند ماه) مجلس شورای اسلامی در جریان بررسی بخش هزینهای لایحه بودجه سال 1401 کل کشور، با پیشنهاد اصلاح کل بند الحاقی (1) تبصره (1) ماده واحده لایحه مذکور با 194 رأی موافق، 42 رأی مخالف و 6 رأی ممتنع موافقت کردند.
در بندالحاقی (1) تبصره (1) ماده واحده لایحه آمده است: به دولت اجازه داده می شود در سال 1401 تا معادل سقف ردیف 18 جدول مصارف تبصره 14 این قانون را از طریق تأمین منابع مابه التفاوت ارز ترجیحی برای واردات کالاهای اساسی، دارو، تجهیزات مصرفی پزشکی، چنانچه دولت قصد دارد کالایی را از سبد ارز ترجیحی حذف نماید باید قبلا ترتیبات قانونی جبران زیان رفاه مصرف کننده برای کالاهای اساسی را از طریق کالابرگ الکترونیکی در امور پزشکی از طریق بیمهها و یا طرق جایگزین مطمئن به انجام رسانده باشد به طوری که افراد بتوانند این کالا و خدمات را به نرخ پایان شهریور 1400 و در سقف سهمیه تعیین شده تهیه کنند.
الیاس نادران نماینده پیشنهاد دهنده اظهار داشت: دولت بر اساس این پیشنهاد میتواند هر کالایی که شرایط آن فراهم شد را از سبد ارز ترجیحی خارج کند به شرط اینکه قبلا تمهیدات لازم را برای جبران زیان رفاه مصرفکننده انجام شده باشد و مصرفکننده قیمت کالا را به قیمت شهریور 1400 دریافت کند و مردم آسیب نبینند.
وی افزود: در مورد دارو و تجهیزات پزشکی هم پیشنهاد دادیم یا از طریق بیمه و یا از هر طریق مطمئن دیگری که دولت بتواند آن را به انجام برساند باید فشار بر مردم جبران شود و این را به دولت اختیار دادیم که منعطف باشد و هم چارچوب مشخص میکند و هم بحث ارز ترجیحی را به نحوی عملیاتی میکند که قابلیت اجرا پیدا کند و دولت بر اساس این پیشنهاد اختیار دارد که ارز ترجیحی را برای برخی از کالاها اعمال کند و اگر نخواست اعمال کند جبران زیان رفاه مصرفکننده را انجام دهد.
به گزارش ایسنا، رحیم زارع سخنگوی کمیسیون تلفیق بودجه 1401 مجلس در جمع خبرنگاران در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا حذف شد ارز ترجیحی در مجلس تصویب شده است گفت: خیر مجلس چنین مصوبه ای نداشته و این ارز حذف نشده بلکه بر اساس مصوبه امروز صبح مجلس این اختیار به دولت داده شده تا به تشخیص خود این ارز را حفظ یا حذف کند.
سخنگوی کمیسیون تلفیق بودجه 1401 مجلس افزود: اگر دولت بخواهد ارز ترجیحی را در سال 1401 حذف کند بر اساس مصوبه مجلس، موظف است مابه التفاوت آن را از طریق کالابرگ الکترونیک به مردم اختصاص دهد به نحوی که قیمت کالاهای اساسی و دارو به نرخ شهریور 1400 به دست مردم برسد.
***
تقاضای صالحآبادی از نمایندگان مجلس
علی صالح آبادی، رئیس کل بانک مرکزی گفت: در آستانه ورود به سال 1401 هستیم و بودجه کل کشور نیز در مجلس شورای اسلامی در حال بررسی است و ان شالله نمایندگان تلاش کنند بودجه خوب و بدون کسری در سال جدید تحویل دولت بدهند تا بر اساس آن در سال آینده بر متغییرهای کلان پولی تسلط بیشتری داشته باشیم.
رئیس کل بانک مرکزی با تاکید بر پیش بینی وضعیت بهتر اقتصادی کشور در سال آینده گفت: کنترل پایه پولی، نقدینگی و تورم از محورهای اقتصادی سال آینده کشور است بر همین مبنا برنامه های مفصلی برای دستیابی به این اهداف تدارک دیده شده است و امیدواریم در سال آینده با تلاش مجدانه، به مرحله اجرا درآید.
***
حضور گروسی در تهران یعنی توافق نزدیک است؟
امیرعلی ابوالفتح، کارشناس مسائل بینالملل درباره سفر رافائل گروسی، مدیرکل سازمان بین المللی انرژی اتمی به تهران به فرهیختگان گفت: «ظاهر امر نشان میدهد که ما در مراحل پایانی مذاکرات هستیم چون کار دیگر از بخش سیاسی و دیپلماتیک که با حضور هیاتهای مذاکرهکنندگان ارشد جلو میرفت به سطح فنی رسیده و گروسی بهعنوان رئیس عالیترین نهاد نظارتی بر فعالیتهای هستهای کشورها به تهران سفر کرده است.
طبق تجربههای قبلی میتوان به این نتیجه رسید در روزهای منتهی به توافق برجام هم آمانو، مدیرکل وقت آژانس بینالمللی انرژی اتمی به تهران آمد و بعد از مذاکراتی که با مسئولان وقت داشت، بازدیدی هم از سایت پارچین به عمل آورد.
با توجه به این تحولات بهنظر میرسد در مراحل پایانی هستیم و قرار بر این است که کارها و هماهنگیها در چهارچوب مسائل فنی انجام شود. ولی نکته اینجاست که اینها هم به آن معنا نیست که الزاما و حتما همان اتفاقی بیفتد که رسانهها در این چند روز گفتهاند. اینکه مثلا در روز دوشنبه توافق حاصل شود.
ممکن است با چند روز تاخیر اتفاق بیفتد، یا حتی ممکن است در آخرین لحظات مسائلی مطرح شود که توافق را به تعویق بیندازد. الآن فقط میتوانیم بگوییم مسیر روبه جلو است و امیدواری ها نسبت به رسیدن به توافق از هر زمانی بیشتر شده است.»