هژمونی آمریکا به چالش کشیده شده است
در همایش «نقش هویتهای بومی و مقاومت مردمی در ایجاد نظم نوین جهانی» که امروز توسط مرکز مطالعات صبح وابسته به معاونت برون مرزی صداوسیما برگزار شد، علی حیدر وزیر سابق آشتی ملی سوریه، عدنان منصور، عضو سابق پارلمان لبنان و فعال رسانهای، جولیو چاوز عضو پارلمان ونزوئلا، خاویز کوزو عضو سابق پارلمان اروپا و فعال رسانهای از اسپانیا، بادرا کومار؛ دیپلمات ارشد و سفیر هند در کشورهای مختلف و علاالدین بروجردی نماینده مجلس و عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی از ایران حضور داشتند.
در ابتدای این نشست احمد نوروزی معاون برون مرزی سازمان صداوسیما با اشاره به مفهوم «نظم نوین جهانی» تصریح کرد: هشت ماه نسلکشی در غزه در جریان بوده و نظامات سیاسی و حقوقی جهانی از کنترل آن عاجز شدهاند. رژیم صهیونیستی به پشتوانه و حمایتهای آمریکا به جنایات خود ادامه میدهد. نسلکشی در غزه «نظم نوین» را تحت تاثیر قرار داد. محور مقاومت مرزها را درنوردید و فلسطین اکنون نقطه مرکزی در دایره نظم نوین جهانی است.
معاون برون مرزی سازمان صداوسیما ادامه داد: رژیمیکه تصور میکرد مسئله فلسطین را برای همیشه از حافظه بشری پاک خواهد کرد از 7 اکتبر تا الان، پس از هشت ماه درگیری با مقاومت مردمی فلسطین شکستی تاریخی را متحمل شده است.
وی افزود: مقاومت مردمی در فلسطین با وجود آمار بالای شهدا نشان داد که اراده ملتها از پیشرفتهترین سلاحها قویتر است. نسل کشی در غزه، نظم نوین را کاملا تحت تاثیر قرار داد تا مومنین به مقاومت پیروزتر از همیشه ظاهر شوند و ماهیت سازشکاران و شرکای استعمارگران عیانتر از هر زمان دیگری در منظر جهانیان و در پیشگاه داوری وجدان بشریت قرار بگیرد.
نوروزی در پایان تاکید کرد: اکنون که این نشست پس از شهادت سیدابراهیم رئیسی و حسین امیرعبداللهیان برگزار میشود، نمیتوان نقش این دو شهید خدمت را در شکلگیری نظم نوین جهان نادیده گرفت و امیدواریم مسیری که این دو آغاز کردند ادامه یافته و به نتیجه برسد.
روسیه، چین و ایران، آمریکا و هژمونی آن را به چالش کشیدهاند
در ادامه این نشست، علی حیدر وزیر سابق آشتی ملی سوریه در پاسخ به سوالی در خصوص گسترش شعارهای حمایت از فلسطین در غرب و آمریکا و جلوههای مهم نظم نوین جهانی با اشاره به تجاوزات نظامی و کودتاهایی که با حمایت آمریکا در کشورهای مختلف و بعد از فروپاشی شوروی صورت گرفت، گفت: آمریکا بعد از فروپاشی شوروی، تلاش نکرد که از صلح جهانی حمایت کند و به جای آن ناتو را که در سال 1949 و در پاسخ به پیمان ورشو تشکیل داده بود را گسترش داد.
حیدر ادامه داد: این در حالی بود که با فروپاشی شوروی پیمان ورشو هم از بین رفته بود و آمریکا سیاستهای وحشیانه خود را در مناطق مختلف جهان اعمال کرد. امروزه سه کشور روسیه، چین و ایران به عنوان قدرتهای نوظهور به نوعی هژمونی آمریکا و اسرائیل را به چالش کشیدهاند.
وزیر سابق آشتی ملی سوریه افزود: وقتی در مورد ایران صحبت میکنیم باید این موضوع را بدانیم که این کشور یک قدرت بزرگ منطقهای در غرب آسیا بوده که با سیاستهای آمریکا در این منطقه در تقابل است.
حیدر در پایان گفت: آمریکا امروز نظم نوین جهانی را اداره نمیکند و این سه کشور (روسیه، چین و ایران) آمریکا و هژمونی آن را به چالش کشیدهاند.
آمریکا نمیخواهد که کشورها استقلال خود را داشته باشند
خاویر کوزو عضو سابق پارلمان اروپا و فعال رسانهای از اسپانیا در این نشست گفت: آمریکا نمیخواهد که کشورها استقلال خود را داشته باشند و به دنبال مداخله در امور داخلی کشورهای دیگر است. این فرصت در اختیار ماست که بتوانیم در مقابل این جهان جدید که در مراحل انحطاط در مرحله قبل از فروپاشی است مقاومت کنیم.
عضو سابق پارلمان اروپا تصریح کرد: در آمریکای لاتین شاهد کشورهایی هستیم که به کشتارفلسطینیها از سوی اسرائیل اعتراض دارند. علاوه بر این شاهد مقاومت سوریه هستیم که در مقابل تکفیریها ایستادگی کردهاند.
ما تحریمها را به فرصت تبدیل کردیم
علاءالدین بروجردی نماینده مجلس شورای اسلامی نیز در این نشست گفت: درود میفرستم به شهیدان رئیسی و امیرعبداللهیان. فکر میکنم در این تحولات نقطه آغازین آن دیدگاه امام خمینی (ره) بود، زمانی که انقلاب پیروز شد جهان دو قطبی آمریکا و شوروی بود. در آن مقطع کشورها وابسته به این دو قدرت بودند. امام براساس دیدگاه قرآنی که اسلام برتر از همه چیز است، بر نه شرقی و نه غربی تاکید داشتند.
بروجردی ادامه داد: امروز هیچ قدرتی نمیتواند علیه ما عمل کند. امام فرمود آمریکا هیچ غلطی نمیتواند بکند و بر مبنای این ایده استراتژی شکل گرفت، آمریکا در تمام اقدامات خود بر علیه ما شکست خورد. براساس این استراتژی معادلات و موازنه قدرت در منطقه تغییر کرد.
بروجردی گفت: از زمان تشکیل این غده سرطانی (اسرائیل) جنگهای زیادی در منطقه شکل گرفت، اما در تمام آنها شکست خوردند. امام اعتقاد داشتند خون بر شمشیر پیروز است.
وی همچنین افزود: تحریمها علیه ایران از سالهای آغازین پیروزی انقلاب آغاز شد و برای چند سال اخیر نیست، فقط میزان آن در زمانهای مختلف تغییر کرد. آمریکا تمام تلاش خود را کرد ما به انرژی هستهای دست پیدا نکنیم، اما ما در همه مراحل این دانش موفق هستیم، آمریکا در این جنگ شکست خورد. ما تحریمها را به فرصت تبدیل کردیم، قبل از پیروزی انقلاب تمام تسلیحات ما آمریکایی بود، اگر این سیاست ادامه پیدا میکرد ما در این توانمندی به این میزان پیشرفت نمیکردیم.
این نماینده مجلس عنوان کرد: ما در دوران جنگ توان دفاع را نداشتیم ولی امروز اوضاع تغییر کرده است. بعد از جنگ اوکراین، روسیه تحریمهای زیادی را دچار شد، روسها از ما سوال کردند که شما با تحریم چه کردید؟ این نشان میدهد مدیریت تحریم یک دانش است، ما این مدیریت را به دوستانمان منتقل میکنیم.
بروجردی گفت: همپیمانان آمریکا با زورگویی میخواهند حرف خود را به کرسی بنشانند. در عملیات وعده صادق بسیاری شگفت زده شدند از اقدام قدرتمند ایران، اگر ایران یک روزی بخواهد از همه توان خود استفاده کند چیزی از رژیم صهیونیستی باقی نخواهد ماند.
در آمریکای جنوبی همه به وحشیگری رژیم صهیونیستی معترضند
جولیو چاوز عضو پارلمان ونزوئلا گفت: آمریکا تقربیا به تمام کشورهای آمریکای جنوبی و لاتین حمله کرده و تقریبا در تمامی این کشورها نقض حقوق بشر توسط آمریکا صورت گرفته است. آمریکا اجازه نداده این کشورها به انرژی هستهای دسترسی داشته باشند.
چاوز با اشاره به اقدام اخیر آمریکا در کودتا علیه رئیس جمهور بولیوی گفت: همین چند وقت پیش آمریکا سعی کرد رئیس جمهور بولیوی را برکنار کند. واشنگتن سعی دارد تمامی منابع قاره آمریکا را تحت سلطه خودشان در بیاورند. ولی این مردم و دولتها خواهان این نیستند و مقاومت میکنند. ما معتقد هستیمکه نظم نوین جهانی در حال تهدید است. سیاستمداران راست افراطی در آمریکای جنوبی ظهور کردند و قدرت را به دست گرفتند.
وی ادامه داد: در ونزوئلا دولت مخالف آمریکاست، ما داریم با امپریالیسم آمریکایی میجنگیم. ما یک گروه تروریستی به نام گروه 20 داریم که با نتانیاهو در اسرائیل در ارتباط هستند. برای همین است که من میگویم نظم نوین جهانی در حال تهدید است. اما مردم آمریکای جنوبی امید دارند بتوانند صهیونیسم را شکست دهند. در آمریکای جنوبی تقریبا همه به وحشیگری رژیم صهیونیستی اعتراض کردند.
چاوز در پایان اعلام کرد: برادران و خواهران من در ایران، مردم آمریکای لاتین و مرکزی با هم علیه رژیم صهیونیستی به پا خاستهایم. ما از مردم فلسطین حمایت جانانه میکنیم.
هدف گروه بریکس ایجاد یک نظم نوین جهانی از طریق دیپلماسی است
بادرا کومار، دیپلمات ارشد هندی دیگر سخنران این نشست بود. کومار با اشاره به منابع انرژی در ایران و تلاش غربیها برای دستیابی به این منابع گفت: میشل فوکو یک فیلسوف فرانسوی که در هنگام انقلاب به ایران سفر کرد و بعد از دیدن اعتراضات و انقلاب مردم ایران گفت که، چون ایران منابع نفت و گاز دارد کشور مهمیبرای غربیها است.
این دیپلمات هندی تاکید کرد: من بیشتر میخواهم تاکید را بر مسائل اقتصادی همچون نفت و گاز بگذارم. در آفریقا ما امپریالیسم را از جنگ جهانی دوم تا به امروز واضح میبینیم. رهبر این غارتگران آمریکا و انگلیس هستند که ثروت و منابع آفریقا را به شهرهای خودشان بردند، هندوستان کشور من هم مورد غارت قرار گرفته است. مردم هند علیه انگلستان بلند شدند.
وی تصریح کرد: کشورهایی مثل روسیه و چین و هند، گروه بریکس را تشکیل دادند در این گروه بحث در مورد به وجود آمدن یک نظم نوین جهانی بود که این نظم به دموکراسی وصل میشود. کشورهای غربی میخواهند هژمونی خود را بر کشورهای جهان سوم حفظ کنند.
کومار گفت: ما میخواهیم در گروه بریکس یک نظم نوین جهانی از طریق دیپلماسی به وجود بیاوریم. آفریقا منابع بسیار سرشاری دارد، متاسفانه مردم آفریقا از این ثروت بهرهای نمیبرند و بیشتر این ثروت به کشورهای دیگر منتقل میشود. روسیه و چین میخواهند این وضعیت را تغییر بدهند.
این دیپلمات هندی ادامه داد: کشورهای غربی باید قبول کنند که در نظم نوین جهانی باید قدرت را با کشورهای دیگر سهیم بشوند و در قدرت کشورهای دیگر مشارکت داشته باشند. بریتانیا یکنقش کلیدی در به وجود آمدن رژیم صهیونیستی داشت، در سالهای 1947 و 1948 میلادی بریتانیا این منطقه را ترک کرد و این مشکل توسط بریتانیا به وجود آمد. برتری نسبی ارتش اسرائیل بر اعراب اهمیت چندانی امروز ندارد، به خاطر اینکه اسرائیل خود را مقابل نیروهایی میبیند که مقابلش ایستادهاند.
کومار در پایان گفت: آمریکا متوجه شده که مقاومت امروز نیروی بزرگی است. ما میدانیمکه لابیهای صهیونیستی در آمریکا تاثیر زیادی بر آنها دارند، اما باید بدانیم این محورهای مقاومت هستند که دست برتر را دارند. هیچ سازشی با رژیم صهیونیستی در کار نخواهد بود. ایران به خوبی توانست پاسخ تهاجم رژیم صهیونیستی را به کنسولگری خود بدهد. این پاسخ ایران دندان شکن و قاطع بود.
روند دلارزدایی در ادامه روند کاهش وابستگی به آمریکاست
عدنان منصور، وزیر سابق امور خارجه لبنان هم در این نشست با اشاره به تغییر نگاه اقتصاد جهان نسبت به دلار و تلاشهای مختلف کشورهای جهان برای دلار زدایی از اقتصاد خود گفت: امروز اقتصاد جهانی تغییر کرده و بسیاری از کشورها دوست ندارند به دلار آمریکا وابسته باشند و نمیخواهند خریدهای خود را به دلار پرداخت کنند. برای مثال عربستان سعودی از پنجاه سال پیش نفت خود را به دلار آمریکا میفروخت، اما حالا این سیاست تغییر کرده و این کشور ارزهای دیگر هم برای فروش نفت قبول کرده است.
وزیر سابق امور خارجه لبنان تصریح کرد: وقتی که نفت به ارزهای دیگری غیر از دلار امریکا فروخته میشود این کار باعث میشود که نفوذ آمریکا در بازار نفت و در ادامه سیاستهای کشورهای دیگر کم شود.
منصور در پایان گفت: کشورهای حوزه خلیج فارس نفت خود را سابقا به دلار میفروختند، اما حالا در حال تجدید نظر در این رویه هستند. کشورهای عضو بریکس که اقتصادهای نوظهوری هستند به دلیل روند دلار زدایی در حال کنترل بیشتری بر بازارهای جهانی هستند.
شاهد فضای مثبت در ایران و قبل از انتخابات بودم
علی حیدر وزیر سابق آشتی ملی سوریه در صحبتهای دیگری در این نشست گفت: با گذشت بیش از چهل و پنج سال از پیروز انقلاب اسلامی چیزی که میبینیم این است که تجربه ایرانی تا به امروز از زمان پیروزی انقلاب اسلامی یک مشخصههایی با یک هویت آشکار دارد، این تجربهای نوین است.
وزیر سابق آشتی ملی سوریه با اشاره به انتخابات ریاست جمهوری در ایران گفت: چیزی که در چند روز اخیر شاهد آن بودم فضای مثبتی بود که در ایران و پیش از انتخابات وجود دارد.
حیدر تصریح کرد: چیزی که در این انتخابات وجود دارد، آزادی نامزدهای ریاست جمهوری در بیان نظرات و افکار خود است که تلاش دارند که منافع کشور را بهتر شکل بدهند. انتخاباتی که امروز شاهد آن هستیم همه از میزان اهمیت آن با خبر هستند.
منبع: روابط عمومی معاونت برون مرزی رسانه ملی
باشگاه خبرنگاران جوان فرهنگی هنری رادیو تلویزیون