یک‌شنبه 30 دی 1403

از «تصرف شهر تبریز توسط قوای عثمانی» تا «اولین گزارش از بازار کار بعد از شیوع کرونا»

وب‌گاه تابناک مشاهده در مرجع

موضوع "اقتصاد ایران و جهان در گذر زمان" در این نوشتار به وقایع تاریخی بیست و سومین روز تیر ماه اختصاص دارد که به طور مستقیم و غیر مستقیم اقتصاد ایران و جهان را متاثر کرده است.

به گزارش تابناک اقتصادی، تاریخ اقتصاد ایران و جهان آینه ای است تمام نما از رویدادهای اقتصادی که در گذشته رخ داده است و بیانگر ریشه های تاریخی بسیاری از واقعیت های امروز ایران و جهان است. موضوع "اقتصاد ایران و جهان در گذر زمان" در این نوشتار به وقایع تاریخی بیست و سومین روز تیر ماه اختصاص دارد که به طور مستقیم و غیر مستقیم اقتصاد ایران و جهان را متاثر کرده است.

23 تیر 1294، شهر تبریز در کشاکش جنگ جهانی اول به تصرف قوای عثمانی درآمد.

23 تیر 1309، سیدحسن تقی زاده با سرپرستی وزارت طرق و شوارع به سمت وزیر مالیه تعیین و معرفی شد.

23 تیر 1320، «آنتونی ایدن» وزیر خارجه انگلیس طی جلسه ای با «مایسکی» سفیر شوروی در لندن توافق کردند که اقدام مشترک دو کشور علیه ایران ابتدا دیپلماتیک باشد، بعد فشارهای اقتصادی مدنظر قرار گیرد.

23 تیر 1322، لایحه انحلال وزارت خواربار به مجلس تقدیم شد و کلیه کارهای وزارت خواربار تحت نظر رییس کل دارایی قرار گرفت.

23 تیر 1328، بانک جدیدی به نام بانک اعتبار صنعتی تاسیس شد. همچنین در این روز طرح ساخت راه آهن تهران تبریز به طول 750 کیلومتر و راه آهن تهران مشهد به طول 927 کیلومتر در دولت تصویب شد.

23 تیر 1330، اورل هریمن فرستاده ویژه رییس جمهور امریکا وارد تهران شد. وی در مدت اقامت خود در تهران بارها با دکتر مصدق‌، شاه و سایر مقامات سیاسی ایران درباره مسأله نفت مذاکره کرد.

23 تیر 1334، عملیات علامت گذاری و تعیین حدود مرز مشترک ایران و شوروی خاتمه یافت.

23 تیر 1336، مجلس شورای ملی مبلغ 10 میلیون تومان کمک به زلزله‌زدگان را تصویب کرد.

23 تیر 1352، باغ ها از پرداخت عوارض نوسازی معاف شدند.

23 تیر 1353، مجلس شورای ملی، لایحه اجازه اعطای وام و اعتبار به دولت ها و موسسات خارجی و بین المللی را تصویب کرد.

23 تیر 1361، جمهوری اسلامی ایران در نامه ای به شورای امنیت، اعلام کرد قطعنامه 514 را نمی پذیرد.

23 تیر 1362، اولین دوره مجلس خبرگان رهبری آغاز به کار کرد.

23 تیر 1389، در حالی که شمس‌الدین حسینی، سخنگوی اقتصادی دولت از اجرای قانون یارانه‌ها از اول مهر ماه خبر داده بود اما محمد رضا فرزین، سخنگوی کارگروه طرح تحول اقتصادی دولت اعلام کرد که قانون یارانه‌ها لزوما از اول مهر اجرا نخواهد شد.

23 تیر 1392، حسن روحانی، رییس‌جمهور منتخب برای حضور در نشست مشترک صمیمانه با نمایندگان مجلس، در خانه ملت حضور یافت. این اولین حضور رییس‌جمهور منتخب در مجلس قبل از برگزاری مراسم تحلیف بود.

23 تیر 1394، پیمان معروف به «برنامه جامع اقدام مشترک - برجام» در وین اتریش بین ایران، اتحادیه اروپا و گروه1+5 (شامل چین، فرانسه، روسیه، انگلیس، ایالات متحده آمریکا و آلمان) منعقد شد. از زمان انعقاد این پیمان، آمریکا همواره متهم به بدعهدی در این پرونده بوده است.

23 تیر 1395، ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز، 9 بازیگر تجارت پنهان در ایران را معرفی کرد. براساس بررسی های انجام شده از سوی این ستاد، «تعدد و پراکندگی مبادی رسمی ورود و خروج کالا»، «ناکافی بودن امکانات و تجهیزات کنترلی مناسب در مبادی رسمی ورود و خروج کالا»، «فقدان مدیریت یکپارچه کنترل ورود و خروج کالا در مرزها»، «تعدد سامانه های دخیل در امر تجارت خارجی و ارتباط ضعیف بین آنها از حیث تبادل اطلاعات و یکپارچگی»، «ضعف در کشف کالاهای قاچاق»، «عدم ساماندهی انبارها و مراکز نگهداری کالا و دپوی کالای قاچاق در این محل ها»، «عدم یکپارچگی فرآیندهای حمل و نقل»، «عدم اعتبارسنجی و رتبه بندی اعتباری در تجارت خارجی» و «شفافیت ناکافی گردش ارز در سیستم بانکی و بازار غیرمتشکل پولی» از جمله عواملی است که پیشگیری و مقابله با قاچاق کالا و ارز را با مشکل مواجه کرده است.

23 تیر 1397، ثبت‌سفارش کالاهای تامین ارز نشده با دستور وزیر صنعت، معدن و تجارت تعلیق شد. این تصمیم به‌نوعی ایست به واردات با دلار 4200 تومانی است. مطابق دستور محمد شریعتمداری کلیه ثبت‌سفارش‌ها قرار است مشابه ثبت‌های جدید، به تفکیک گروه‌های کالایی به‌صورت سیستمی به وزارتخانه ذی‌ربط منعکس و در مورد اهلیت و سابقه واردکننده از یکسو و اولویت تخصیص ارز از سوی دیگر، مجددا مورد بررسی قرار گیرند.

23 تیر 1398، محمدباقر نوبخت رئیس سازمان برنامه و بودجه اعلام کرد: کلیات 4 محور اصلاح ساختار بودجه برای قطع وابستگی به نفت در 9 بسته اجرایی به تایید سران قوا رسیده است.

23 تیر 1399، کرونا بازار کار ایران را با شوکی کم‌سابقه روبه‌رو کرد. اولین گزارش رسمی از تاثیر کرونا بر اشتغال و بیکاری نشان می‌دهد که نزدیک به یک‌ونیم میلیون شغل در بهار امسال نسبت به بهار سال گذشته تلف شده است. با این افت، تعداد شاغلان کشور در فصل گذشته به 25 میلیون و 468 هزار نفر رسیده است. علاوه‌بر این نرخ مشارکت اقتصادی نیز با افت 7/ 3 درصدی همراه شد و به 41 درصد رسید تا بازار کار ایران شاهد خروج 2 میلیون نفر باشد.

منابع: موسسه مطالعات و پژوهش های سیاسی و روزنامه دنیای اقتصاد