دوشنبه 5 آذر 1403

رئیسی: هماهنگی تیم اقتصادی از نقاط قوت دولت است / روایت عجیب محسن هاشمی از دوران سازندگی / تذکر ذوالنوری به هیئت رئیسه و نمایندگان مجلس

وب‌گاه الف مشاهده در مرجع
رئیسی: هماهنگی تیم اقتصادی از نقاط قوت دولت است / روایت عجیب محسن هاشمی از دوران سازندگی / تذکر ذوالنوری به هیئت رئیسه و نمایندگان مجلس

هر روز اخبار فراوانی در رسانه ها منتشر می شود که دنبال کردن آنها حتی برای آنان که اهل مطالعه اخبار هستند کار را دشوار می‌کند. بسته خبری - تحلیلی الف با رصد اخبار و رویدادهای مهم، همچنین تحلیل های صورت گرفته در این زمینه مخاطبان خود را از مهمترین وقایع روز آگاه می‌کند.

آمار کرونا در ایران

بنابر اعلام وزارت بهداشت، از دیروز تا امروز 15 دی ماه 1400 و بر اساس معیارهای قطعی تشخیصی، یک هزار و 171 بیمار جدید مبتلا به کووید19 در کشور شناسایی شد که 372 نفر از آنها بستری شدند.

بر این اساس مجموع بیماران کووید19 در کشور به 6 میلیون و 201 هزار و 467 نفر رسید.

متاسفانه در طول 24 ساعت گذشته، 42 بیمار کووید19 جان خود را از دست دادند و مجموع جان باختگان این بیماری به 131 هزار و 778 نفر رسید.

آمار واکسیناسیون در ایران

بنابر اعلام وزارت بهداشت، تا کنون 59 میلیون و 992 هزار و 876 نفر دز اول، 52 میلیون و 344 هزار و 829 نفر دز دوم و 9 میلیون و 81 هزار و 671 نفر نیز دز سوم واکسن کرونا را تزریق کرده‌اند.

بر این اساس مجموع واکسن‌های تزریق شده در کشور به 121 میلیون و 419 هزار و 376 دز رسید.

همچنین در شبانه روز گذشته 448 هزار و 132 دز واکسن کرونا در کشور تزریق شده است.

***

معاون رئیسی: بحث استیضاح وزرا فضاسازی است

سیدمحمد حسینی، معاون پارلمانی رئیس جمهور به همشهری گفت: «بحث‌هایی که اخیرا درباره استیضاح وزرا مطرح می‌شود، بیشتر فضا‌سازی است. درباره وزیر اقتصاد سؤالاتی مطرح شده است اما، حتی یکی از سؤالات در کمیسیون مربوطه هم مطرح نشده و به صحن هم نرسیده است. روال استیضاح روال مشخصی است...

تاکنون چنین اتفاقی رخ نداده است و ما نیز توقع نداریم در زمان کوتاهی که از فعالیت دولت می‌گذرد چنین مباحثی در مجلس طرح شود. نمایندگان باید این را درنظر بگیرند که اقدامات خوبی در این دوره انجام شده است اما، برخی از اقدامات تا به نتیجه برسد به زمان نیاز داریم.

در مورد وزارتخانه‌ای مانند وزارت صمت، برخی نمایندگان ممکن است ارتباطاتی با افراد مختلف داشته و توقع دارند در بخشی از عزل و نصب‌ها نظر آنها لحاظ شود. انتظار ما از نمایندگان این است که آنان به توصیه‌های مقام معظم رهبری درباره اینکه انتصابات باید به‌عهده وزرا باشد عمل کنند.

وظیفه نمایندگان قانونگذاری و نظارت است و آنان باید و می‌توانند با فردی که در آینده وظیفه‌اش را به‌درستی انجام نداده است با استفاده از ابزار تذکر، سؤال، تحقیق و تفحص و استیضاح برخورد کنند. اما اگر در آغاز راه بخواهند به‌گونه‌ای عرصه را برای وزرا و مدیران تنگ کنند، روند اداره امور دچار اخلال خواهد شد.»

حسینی درباره احتمال ادغام معاونت پارلمانی و معاونت حقوقی ریاست جمهوری گفت: «ممکن است دولتی بی‌تحرک باشد و وجود این معاونت‌ها ضروری نباشد اما، دولت سیزدهم دولت پرتحرکی است و نمی‌شود بخش‌هایی از آن را که به تحرک دولت کمک می‌کنند، حذف کرد... ادغام این دو معاونت می‌تواند سبب بروز اختلال در روند ارتباط میان دولت و مجلس و پیگیری پرونده‌های حقوقی شود. از این رو، معتقدم این دو معاونت نباید تضعیف شوند اما، در نهایت تابع نظر رئیس‌جمهور در این باره هستیم.»

واکنش به شایعه ادغام معاونت‌های حقوقی و پارلمانی رئیس جمهور

ساسان والی‌زاده مشاور رسانه‌ای سید محمد حسینی معاون پارلمانی رئیس جمهور، با انتشار مطلبی ضمن تکذیب خبر ادغام معاونت پارلمانی و معاونت حقوقی رئیس جمهور گفت: جهت اطلاع باید بگویم که هم اکنون طرحی آماده ارائه به نهاد ریاست جمهوری شده است که با تصویب آن تشکیلات و ماموریت های معاونت پارلمانی توسعه پیدا خواهد کرد.

***

روایت عجیب محسن هاشمی از دوران سازندگی

محسن هاشمی رفسنجانی، فرزند مرحوم هاشمی رفسنجانی در ایام سالگر آن مرحوم طی یادداشتی در شرق نوشت: «در طول نیم قرن گذشته چپ‌گرایی مهم‌ترین آفت و مانع توسعه در ایران بوده است، از چپ مارکسیستی دهه 50 تا چپ اسلامی دهه 60 و راست چپ‌کرده دهه‌های اخیر، توسعه و اقتصاد قوی و برون‌گرای مبتنی بر تولید ثروت را یک تابو می‌دانستند.

این مخالفت با توسعه اقتصادی تحت عناوین و شعارهای جذابی چون عدالت‌طلبی شکل گرفت اما عدالت بیشترین آسیب را از این چپ‌گرایی دید و کسانی که می‌خواستند ثروت را توزیع کنند، با نابود‌کردن نهاد سرمایه و متوقف‌کردن رشد اقتصادی، جامعه را به دامن فقری انداختند که نمونه مارکسیستی آن را در بلوک شرق قرن بیستم و نمونه‌های ایدئولوژیک آن را در کره شمالی، کوبا و ونزوئلای فعلی مشاهده می‌کنیم...

آقای هاشمی جامعه‌ای را مطلوب می‌دانست که ثروت تولید و توزیع شود نه اینکه به اسم عدالت، فقر توزیع شود. در دهه 60، با پیگیری ویژه هاشمی و استدلال‌هایش در نماز‌جمعه پروژه‌هایی مانند دانشگاه آزاد اسلامی، مترو و فاضلاب تهران، در اوج مشکلات جنگ در راستای توسعه آغاز شد و در دوره سازندگی همه کشور تبدیل به اردوگاهی برای سازندگی و عبور جامعه آسیب‌دیده و فقرزده ایران به‌سوی جامعه‌ای توسعه‌یافته شد.

برای نخستین بار و آخرین بار اقتصاد ایران در دوره سازندگی رشد دورقمی و تورم تک‌رقمی را در سال 1369 تجربه کرد؛ اگرچه کارشکنی‌هایی که توسط مجلس سوم چپ و مجلس چهارم راست در برنامه توسعه اول و دوم صورت گرفت و کارشکنی خارجی که با کاهش شدید قیمت نفت رخ داد، سرعت توسعه ایران را مقداری کند کرد اما روند 16‌ساله سازندگی که در دولت اصلاحات نیز تداوم یافت، موفق‌ترین تجربه بلند‌مدت تاریخ ایران در مسیر توسعه با رشد اقتصادی متوسط شش درصد در 16 سال است.

مخالفت افراطیون چپ و راست با تعدیل اقتصادی منجر به جراحی‌های شتاب‌زده بعدی مانند آبان 98 شد، در‌حالی‌که اگر به دولت‌های سازندگی و اصلاحات اجازه تعدیل قیمت‌های انرژی به میزان هر سال 20 درصد داده می‌شد، اکنون وضعیت اقتصاد کشور متفاوت بود.»

به نظر می رسد ارادت محسن هاشمی به پدرش باعث شده است حقایق زندگی مردم در دوران سازندگی از چشم او دور بماند. آنچه او درباره سال 69 و 70 گفته است صحیح است اما هاشمی فراموش کرده است که ادامه همان سیاست های اقتصادی باعث تورم و رشد منفی شد.

همه افراد آشنا به اقتصاد ایران می دانند که بالاترین نرخ تورم در سالهای پس از انقلاب در سال 74 و با نرخ 49 درصد ثبت شده است. مضافا اینکه در سال 73 کشور شاهد رشد اقتصادی منفی بوده است. 

محسن هاشمی در حالی مدعی شده است که با ادامه سیاست تعدیل شاهد آبان 98 نمی بودیم که نخستین اعتراضات معیشتی پس از انقلاب در همین دوره سازندگی رخ داد. اعتراضات در مشهد و اسلامشهر از نمونه های مشهور آن دوره بودند.

متاسفانه روایت وارونه تاریخ در زمانه ای که آمار و اطلاعات به سهولت در دسترس همگان است هیچ آبرویی برای هیچ فردی فراهم نمی کند بلکه نشاندهنده ضعف افراد در مواجهه واقعیت هاست.

***

رئیسی: هماهنگی تیم اقتصادی از نقاط قوت دولت است

سید ابراهیم رئیسی در جلسه هیات دولت با تاکید بر اهمیت اطلاع رسانی دقیق و بهنگام اظهارداشت: مجموعه اطلاع رسانی و روابط عمومی وزارتخانه‌ها و سازمان‌ها باید فعال بوده و با حوزه سخنگویی و شورای اطلاع‌رسانی دولت هماهنگ باشند و مواضع سازمان و دولت را برای مردم تبیین کرده و توضیح دهند و در مقابل، انتقادات و نظرات مردم را انتقال داده و پل ارتباطی بین دولت و مردم باشند.

رئیس جمهور گفت: مردم در کنار اعتماد به دولت انتظار دارند گزارش عملکردها و اقدامات انجام شده دستگاه‌ها به آنها ارائه شود و در این زمینه روابط عمومی‌ها و صدا و سیما نقش مهمی برعهده دارند.

دکتر رئیسی با تاکید بر اینکه دولت از طرح انتقاد‌ها و دغدغه‌های مردم استقبال می‌کند و آنرا در اصلاح و پیشرفت امور موثر می‌داند، اظهارداشت: در کنار ضعف و ابهاماتی که در فضای رسانه ای و یا در عرصه افکار عمومی مطرح می‌شود، دستگاه مربوطه باید پاسخ مناسبی به اینگونه ابهامات و سوالات ارائه دهد.

رئیس جمهور خاطرنشان کرد: هماهنگی کامل تیم اقتصادی دولت، سیر نزولی تورم و سفرهای استانی از جمله نقاط قوت دولت است اما متاسفانه بدلیل عدم اطلاع رسانی دقیق و بهنگام، برخی‌ها تلاش می‌کنند، اینگونه موارد را بعنوان نقاط ضعف مطرح کرده و در اذهان عمومی به نوع دیگری جلوه دهند لذا لازم است در کنار تبیین و تشریح اقدامات و عملکردها، در بیان مطالب بویژه اعداد و آمار اقتصادی دقت شود که متقن و حساب شده باشد تا اعتماد مردم خدشه دار نشود.

***

تذکر ذوالنوری به هیئت رئیسه مجلس

به گزارش خبرگزاری خانه ملت، مجتبی ذوالنوری، نماینده قم در نطق میان دستور خود خطاب به نمایندگان و هیأت رئیسه مجلس اظهار داشت: هر یک دقیقه وقت مجلس بیش از صد میلیون تومان هزینه معمولی دارد که اگر ابنیه و امکانات و سود سرمایه را حساب کنیم، خیلی بیش از این خواهد بود و تریبون ما برای مردم خرج دارد.

این نماینده مردم در مجلس یازدهم ادامه داد: نماینده ای می خواهد درباره طرح رتبه بندی فرهنگیان صحبت کند و فرصتی برای مخالفت و موافقت دارد که از سلام و دورود بر انبیا (ص) و ائمه (ع) شروع کرده و مسائل حوزه انتخابیه را می گوید و در آخر هم موضوع مخالفت و موافقت مشخص نمی شود. این مسأله را باید هیأت رئیسه مدیریت کند.

عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی در پایان در ادامه با اشاره به بیش از 700 طرح و لایحه در نوبت، عنوان کرد: ما مسئول هستیم. یک نماینده مثل بنده می آید و 5 دقیقه صحبت می کند و از سراسر مجلس راه می افتیم و وی را در آغوش می گیریم. مگر چه اتفاقی افتاده است؟ امروز اگر جلوی کودک دبستانی میکروفن بگیرید بهتر از ما فی البداهه صحبت می کند. هیأت رئیسه باید جلوی این امور را گرفته و به مسائل بسیار مهم برسیم تا مدیون خدا و مردم نباشیم.

***

تحولات مثبت در مذاکرات وین

به گزارش ایرنا، تحول مهمی که دیروز در فضای رسانه‌ای مرتبط با مذاکرات وین به ویژه میان خبرنگاران مستقر در مقابل هتل کوبورگ بازتاب گسترده‌ای پیدا کرد، خبر سفر معاون وزیر امور خارجه کره جنوبی به وین بود. وزارت امور خارجه کره جنوبی با صدور بیانیه‌ای اعلام کرد که چوی چونگ کان در تاریخ 4 تا 9 ژانویه به پایتخت اتریش سفر خواهد کرد تا با روسای هیات‌های مذاکره کننده که تلاش می‌کنند تا توافقات سال 94 را احیا کنند ملاقات کند.

اگرچه کره جنوبی عضوی از توافق برجام بشمار نمی‌رود اما سفر معاون وزیر امور خارجه این کشور به وین با هدف «حل و فصل موضوع دارایی های مسدود شده ایران» از نگاه ناظران، نشانه مثبتی از پیشرفت در روند گفت‌وگوها در موضوع لغو تحریم ها محسوب می‌شود.

دیروز همچنین ساعاتی پیش از ورود آقای باقری به هتل کوبورگ شنیده شد که دیپلمات‌های عربستان سعودی وارد هتل ماریوت شدند که عموما جلسات هیات آمریکایی با گروه 1+4 برگزار می‌شود. اخبار تایید نشده و شنیده‌ها حاکیست که طرف‌های سعودی با رابرت مالی نماینده ویژه آمریکا در امور ایران دیدار کرده است. در این جلسه گفته می‌شود که نمایندگان سه کشور اروپایی نیز حضور داشتند.

هنوز هیچ منبع رسمی شنیده های مذکور در خصوص دیدارهای صورت گرفته را رسما تایید یا تکذیب نکرده است؛ اما خبرنگاران وابسته به دولت عربستان که مقابل هتل کوبورگ مستقر بودند، حضور هیات سعودی در هتل ماریوت را در ارتباط با مذاکرات جاری تائید کرده‌اند. این مساله با توجه به اظهار نظر اخیر وزیر امور خارجه عربستان در حمایت از مذاکرات وین درکنار سفر معاون وزیر امور خارجه کره جنوبی می‌تواند نوید بخش تحولات مثبتی در عرصه گفت‌وگوها باشد.

***

اجرای طرح بنزینی با اقناع مردم صورت گیرد

غلامرضا نوری قزلجه، رییس فراکسیون مستقلین ولایی، در گفت و گویی درباره طرح آزمایشی اختصاص سهمیه بنزین به هر کد ملی گفت: به صورت کلی تصمیماتی که به این اندازه مهم هستند و در اقتصاد، زندگی و سفره مردم تاثیر گذاری اقتصادی و اجتماعی دارند باید با بررسی و تامل بیشتری اجرا شوند.

او در پاسخ به این سوال که آیا اجرای چنین طرحی نیاز به طرح در مجلس و تصویب آن توسط نمایندگان ندارد، تاکید کرد: این که از نظر قوانین و مقررات این دست از موارد باید در مجلس بیاید یا خیر در جای خود محل جدی بحث است اما علاوه بر این موضوع، لزوم اقناع افکار عمومی در ارتباط با چنین تصمیماتی مطرح است.

او خاطر نشان کرد: موضوع به این مهمی باید با تفاهم بین قوا و همفکری و هم اندیشی بین مجلس و دولت برقرار شود و از کارهای ضربتی و عجله ای دوری و اجتناب شود.

نوری قزلجه با بیان اینکه احتمال دارد اجرای این دست از موارد دچار ایراد و اشکال شود، افزود: برای اجرای چنین طرح هایی در جامعه، نه فقط با مجلس که باید با جامعه اقناعی برخورد کرد و برای مردم مساله را توضیح داد اما هنوز اطلاعات کاملی در این زمینه داده نشده است.

او ادامه داد: هدف از این طرح چیست؟ کسانی که خودرو ندارند چگونه باید از بنزین توزیع شده در این طرح استفاده کنند و چگونه باید آن را بفروشند؟ سامانه ای برای این امر اختصاص داده می شود؟ این کار از طریق شبکه ها و پیام رسان های اجتماعی خواهد بود؟ مردم به صورت شخصی این خرید و فروش را انجام می‌دهند؟

رییس فراکسیون مستقلین مجلس یازدهم تاکید کرد که این دست از تصمیمات باید به دور از فضای هیجانی و در آرامش و با هماهنگی بین قوا و مردم اجرا شود.

***

سه سناریو پیش روی برجام

به گزارش ایسنا، سید حسین موسویان، دیپلمات پیشین کشورمان در مقاله ای در پایگاه خبری میدل ایست آی به بررسی سه سناریوی پیش روی برجام را اینگونه توضیف کرده است:

سناریوی اول آنچه که مقامات اسرائیل تبلیغ می‌کنند که در غیاب برجام به ایران حمله نظامی صورت گیرد. این سناریو یک بلوف تبلیغاتی برای فشار روانی روی ایران بیش نیست. آمریکا در شرایطی نیست که آلوده جنگ جدید در خاورمیانه شود.

سناریو دوم در غیاب برجام، استمرار همان سناریوی دوره ترامپ یعنی جنگ تمام عیار اقتصادی و سیاسی به همراه جنگ سایبری ازجمله عملیات تخریب در تاسیسات هسته ای وترور دانشمندان هسته‌ای و غیره است. این سناریویی است که در چهار سال گذشته تجربه و شکست خورده است.

البته در صورت شکست مذاکرات برجام، قابل پیش‌بینی است که آمریکا و اروپا بانی قطعنامه های شورای حکام آژانس علیه ایران شوند که در صورت تصویب، احتمالا عکس العمل ایران هم خروج از برجام است. در ادامه این بحران، ممکن است مثل دوران ریاست جمهوری احمدی نژاد، پرونده ایران با فشار آمریکا و اروپا به شورای امنیت سازمان ملل ببرند و قطعنامه در قالب فصل منشور علیه ایران صادر کنند که احتمالا در این حالت، ایران هم از معاهده ان پی تی خارج خواهد شد.

سناریو سوم که عاقلانه ترین سناریوست، احیاء برجام از طریق دیپلماسی است. ماجرای برجام تفاوت جالب عملکرد ایران و آمریکا به تعهداتشان را نشان داده است. ترامپ بعد از انتخاب، برجام را به‌عنوان میراث اوباما پاره کرد اما رئیس جمهور جدید ایران، آقای رئیسی که از جناح سیاسی مخالف روحانی است، به‌دنبال احیای برجام به‌عنوان میراث روحانی است.

به‌طور خلاصه لازمه موفقیت دیپلماسی منوط به رفع کامل و پایدار تحریم‌های مغایر با برجام توسط آمریکا است تا به طور متقابل ایران هم به تعهدات کامل هسته ای برجامی بازگردد.