پشت پرده اهداف اسرائیل در خاورمیانه؛ تقلای تلآویو برای تعریف ناتوی عربی / عربستان زیر میز زد؛ گره عادی سازی روابط کور شد؟
اقتصادنیوز: با گذشت یکسال از جنگ اسرائیل با حماس و مقاومت، گروهی از ناظران در باب پیامدهای ماجراجوییهای شاهینهای اسرائیلی هشدار داده و مدعیاند که طرح ادعایی این گروه ممکن است به واسطه گزارههایی چون هراس اعراب از بیاعتباری نزد افکار عمومی و همچنین خشم حامیان فلسطین در غزه و سایر مناطق اشغالی امنیت این بازیگر را با چالشهایی جدی روبرو کرده و طرح خاورمیانه جدید را برای اسرائیل به...
به گزارش اقتصادنیوز، وال استریت ژورنال با انتشار یادداشتی مدعی شد، از زمان حملات حماس، اسرائیل چندین بار مواضع این گروه و محور مقاومت را هدف قرار داده است.
به ادعای این نشریه، تداوم رویاروییها موجب شد تا در نهایت بستر برای برقراری آتش بس میان اسرائیل و حزبالله هموار شود. با این همه به باور ناظران، عملیات نظامی اسرائیل - به ویژه جنگ در غزه، جایی که مقامات محلی میگویند بیش از 40 هزار فلسطینی کشته شدهاند - به اعتبار بینالمللی این بازیگر آسیب رسانده است.
همزمان دادگاه کیفری بینالمللی نیز حکم بازداشت نخستوزیر و وزیر دفاع سابق خود را صادر کرده است. اما رهبران اسرائیل مدعیاند که دستاوردهای نظامی ادعایی این ارزش را داشت تا اعتبارشان را به واسطهاش به باد دهند.
به ادعای این گروه، موقعیت استراتژیک قویتر ادعایی این بازیگر موجب خواهد شد تا در آینده دستاوردهای دیپلماتیک را از آن خود کند، بالاخص آن که به ادعای مقامهای تلآویو اعراب در برابر قدرت و نفوذ ایران به دنبال اتحاد هستند.
تلاش اسرائیل برای بازگشت به فرایند عادی سازی
وال استریت ژورنال در ادامه یادداشت ادعاییاش آورد، آونر گولوف، مدیر ارشد سابق شورای امنیت ملی اسرائیل که اکنون معاون رئیس MIND Israel است، مدعی شد: مقامات کنونی و سابق اسرائیل بر اقدامات تهاجمی جهت ایجاد یک ائتلاف اسرائیلی، آمریکایی و عربی میانه رو که شامل عربستان سعودی و با هدف ادعایی کنترل نفوذ ایران است، فشار میآورند.
گلوف در ادامه ادعا کرد: انتخاب مجدد دونالد ترامپ که در اولین دوره ریاست جمهوری خود فشار حداکثری را علیه ایران اعمال کرد و تحریمها را بازگرداند، امروز امید اسرائیل را برای بازتعریف سیاست ادعایی فشار حداکثری 2 علیه تهران افزایش داده است.
همزمان دنی دانون، سفیر اسرائیل در سازمان ملل، مدعی است که جنگ غزه مجموعهای از وقایع را رقم زده و زمینه را برای رویارویی اسرائیل با مقاومت و ایران را هموار ساخت.
به ادعای او، تحولات یکساله در نهایت منجر به سقوط دولت بشار اسد در سوریه شد؛ بازیگری که به ادعای این چهره اسرائیلی از متحدان نزدیک ایران بود.
دانون در ادامه اظهارات ادعاییاش امید دارد که تداوم این وضعیت امنیت اسرائیل در منطقه را محقق کند؛ گزارهای که گروهی از تحلیلگران در باب آن تردیدهایی جدی دارند.
در این میان شارن هسکل، معاون وزیر امور خارجه اسرائیل، نیز مدعی است، از آنجایی که اسرائیل در خط مقدم قرار دارد و تلاش داشته تا توان نظامیاش را نشان دهد این فرصت را دارد تا با کشورهای عرب منطقه روابط دیپلماتیک برقرار کرده و با هدف تحت فشار قرار دادن تهران، عادی سازی رابطه با عربستان را در اولویت قرار دهد.
گره کور عادی سازی
به ادعای وال استریت ژورنال، اسرائیل و عربستان پیش از حملات هفت اکتبر حماس در آستانه عادی سازی روابط قرار داشتند، اما تحولات یکساله بالاخص جنگ در غزه موجب شده تا ریاض در باب پیوستن به توافق ابراهیم درگیر تردیدهایی جدی شود.
این کشور هراس دارد که احیای روابط دیپلماتیکش با اسرائیل خشم اعراب بالاخص مسلمان منطقه را علیه این بازیگر برانگیزد. از همین رو پادشاهی تاکید کرده که احیای روابط با اسرائیل منوط است به تشکیل کشور فلسطینی؛ گزارهای که بعید است تلآویو با آن موافقت کند.
گلوف در این باره ادعا کرد، اسرائیل در حال حاضر بهطور قاطع مخالف تشکیل کشور فلسطینی است، اما میتواند به فلسطینیها نقشه راه روشنی برای خودمختاری در غزه و کرانه باختری ارائه دهد. مشخص نیست که آیا عربستان سعودی چنین مصالحهای را میپذیرد یا خیر.
همزمان تحلیلگران مدعیاند که بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، با ائتلاف کنونی خود برای تصویب چنین تدابیری مشکل خواهد داشت، زیرا ائتلاف تحت رهبریاش متشکل از احزاب راست افراطی است که میخواهند به جای کاهش کنترل اسرائیل بر سرزمینهای فلسطینی، این سرزمینها را اشغال کنند.
هرچند شخص نتانیاهو نیز از زمان آغاز جنگ مدعی است که با تشکیل کشور فلسطین مخالف است نتانیاهو اخیراً در گفتوگویی ادعایی با وال استریت ژورنال مدعی شد که وقتی اسرائیل توافقی برای آزادی گروگانهای حماس در غزه و توقف نبرد در آنجا به دست آورد، خوشبینی به عادیسازی روابط با عربستان سعودی افزایش خواهد یافت.
هزینههای ماجراجویی تلآویو
به ادعای وال استریت ژورنال، همه تحلیلگران در باب این که دستاوردهای نظامی اسرائیل این بازیگر و منطقه را امنتر میکند، موافق نیستند. به باورشان معادلات کنونی میتواند در میان مدت برای تلآویو پرهزینه باشد.
در همین راستا، حسین ایبیش، کارشناس ارشد مقیم مؤسسه کشورهای عربی خلیج فارس، یک اندیشکده مستقر در واشنگتن، مدعی است که ویرانی گسترده نوار غزه و افزایش تعداد کشتهها بذر درگیریهای آینده بین اسرائیل و همسایگانش را کاشت.
ایبیش افزود: پیروزیهای (ادعایی) نظامی اسرائیل شرایطی را ایجاد است که در آن به سربازان بیشتری برای محافظت از مرزهای سرزمینهای اشغالی با لبنان، سوریه و نوار غزه و همچنین در کرانه باختری رود اردن - که بخشی از آن توسط اسرائیل اشغال شده،- نیاز خواهد داشت.
او گفت: اسرائیل حقیقتا توسط دشمنان سرسختی احاطه شده که امروز دلایل بسیار بیشتری برای دشمنی سرسخت نسبت با این بازیگر در قیاس با روزهای پیش از 7 اکتبر دارند.
ویلیام وکسلر، مدیر ارشد برنامههای خاورمیانه در شورای آتلانتیک، یک اندیشکده در واشنگتن، گفت: در سراسر خاورمیانه و در بسیاری از کشورهای در حال توسعه، ملاقات با رهبران اسرائیل به تابو تبدیل شده و همکاری های آینده تحت تاثیر تحولات کنونی قرار گرفته است.
با این حال مقامهای اسرائیل مدعیاند که انتقادها از رویکردشان به مرور زمان پایان خواهد یافت. به ادعای رابینوویچ: «اسرائیل از حمایت غیرقابل انکار و در عین حال گسترده ایالات متحده برخوردار است».
رابینوویچ در ادامه مدعی شد: برای مثال، درگیری کنونی خاورمیانه اهمیت گستردهتری برای واشنگتن دارد زیرا ایران روابط نزدیکتری با روسیه ایجاد کرده و به نوبه خود به کشورهایی نزدیک است که با ایالات متحده و متحدانش رقابت میکنند.
از همین رو به ادعای او، این فقط یک درگیری منطقهای نیست، بلکه یک درگیری جهانی علیه ائتلاف روسیه، چین و کره شمالی است. در این میان میکا گودمن، نویسنده و فیلسوف اسرائیلی، مدعی است که از آغاز جنگ، یکی از سؤالات کلیدی اسرائیل در سنجیدن مبادلات جنگ این بود که آیا دستش برای تعقیب اهداف نظامیاش بدون آن که متحمل هزینههای دیپلماتیک شود، باز است یا نه.
گودمن مدعی است: «اسرائیل تلاش کرد تا بازداندگیاش را افزایش دهد، اما اعتبار دیپلماتیکش را در این مسیر قربانی کرد».
همچنین بخوانید- توافق با ایران در صدر برنامههای ترامپ / نتانیاهو چه خوابی برای ساکن تازه کاخ سفید دیده است؟
- معمای اعتبار از دست رفته آمریکا در خاورمیانه / ترامپ یا هریس؛ کدام یک ماشین جنگی نتانیاهو را متوقف م...
- پشت پرده انفعال عربستان، قطر و مصر در برابر اسرائیل؛ قهر اعراب با صلح؟
- بازی دو سر باخت اسرائیل در سوریه؛ شکست استراتژی «جنگ میان جنگها»/ حزبالله نتانیاهو را مهار کرد