پنج‌شنبه 4 بهمن 1403

درخواست قالیباف: اجازه دهید صنعت خودرو نفس راحتی بکشد / واکنش همتی به مصوبه واردات خودرو: رانت برای واردکنندگان خاص / انتقاد کارشناس صنعت خودرو به مصوبه خودرویی مجلس: فاجعه است / حقوق وزیر روحانی 24 برابر حداقل حقوق

وب‌گاه تابناک مشاهده در مرجع
درخواست قالیباف: اجازه دهید صنعت خودرو نفس راحتی بکشد / واکنش همتی به مصوبه واردات خودرو: رانت برای واردکنندگان خاص / انتقاد کارشناس صنعت خودرو به مصوبه خودرویی مجلس: فاجعه است / حقوق وزیر روحانی 24 برابر حداقل حقوق

این پیمانه تیتر‌هایی همچون هشدار مقامات بانک مرکزی آمریکا نسبت به لزوم کنترل تورم، پاسخ یک شرکت لبنی درمورد حواشی دریافت ارز 4200تومانی، خبر خوش برای مجرد‌های فاقد مسکن، زمان اعلام نرخ‌های جدید بلیت هواپیما و رشد ارزش بازار جهانی ارز‌های دیجیتالی را در بر دارد.

تابناک هر روز بسته‌ای خبری از مطالب اقتصادی با اهمیت و مهم ایران و جهان همچون تغییرات در بازار انرژی، بازار طلا، سکه، مسکن، نفت، خودرو و... تا خبر‌ها و رویداد‌های جذاب اقتصادی را گردآوری می‌کند.

به گزارش «تابناک اقتصادی»؛ این پیمانه تیتر‌هایی همچون توییت‌های ایلان ماسک شرکت تسلا را دادگاهی کرد، هشدار مقامات بانک مرکزی آمریکا نسبت به لزوم کنترل تورم، پاسخ یک شرکت لبنی درمورد حواشی دریافت ارز 4200تومانی، خبر خوش برای مجرد‌های فاقد مسکن، زمان اعلام نرخ‌های جدید بلیت هواپیما و رشد ارزش بازار جهانی ارز‌های دیجیتالی را در بر دارد.

*س_درخواست قالیباف: اجازه دهید صنعت خودرو نفس راحتی بکشد_س*

قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی با اشاره به مصوبه مجلس درباره آزادسازی واردات خودرو در توییتی با هشتگ «شکستن انحصار» نوشت: "مجلس یازدهم بر شکستن انحصار بازار خودرو اصرار دارد و با واردات در ازای صادرات عمدتا قطعات یا خودروی مازاد، در راستای کاهش قیمت همزمان با تقویت صنعت خودرو گام بلندی برداشته است. ازشورای محترم نگهبان و مجمع تشخیص تقاضامندیم تا با موافقت خود اجازه دهند صنعت خودرو نفس راحتی بکشد."

*س_واکنش همتی به مصوبه واردات خودرو: رانت برای واردکنندگان خاص_س*

در واکنش به مصوبه خودرویی مجلس، عبدالناصر همتی رئیس کل اسبق بانک مرکزی در فضای مجازی نوشت: "واردات خودرو باید تحت یک استراتژی و با هدف انتقال تکنولوژی لازم باشد، نه برمبنای صادرات خودروی مازاد و قطعه با وجود تحریم‌ها، این شیوه واردات نه انحصاربازار را می‌شکند و نه گامی به جلو تلقی می‌شود. این نوع واردات خودرو صرفا منجربه تقاضای ارز والبته رانت برای واردکنندگان خاص می‌شود".

*س_انتقاد کارشناس صنعت خودرو به مصوبه خودرویی مجلس: فاجعه است_س*

امیرحسین کاکایی، عضو هیات علمی دانشکده مهندسی خودرو دانشگاه علم و صنعت در خصوص اعمال اصلاحات نمایندگان مجلس در طرح ساماندهی صنعت خودرو برای تامین نظر شورای نگهبان در خصوص واردات خودرو با بیان اینکه این مصوبه بر بازار خودرو بی اثر خواهد بود، توضیح داد: واردات خودرو از لحاظ قانونی، ممنوع نیست. مساله ای که طی دو تا سه سال اخیر ایجاد شد، آن بود که دولت به دلیل محدودیت منابع ارزی از واردات خودرو جلوگیری کرد. بنابراین در شرایطی که مساله تامین و دسترسی به ارز حل نشده، بعید است که مشکل واردات خودرو حل شده و خودرویی وارد کشور شود. در طول سه سال گذشته به طور متوسط، سالانه حدود 100 تا 200 هزار خودرو به دلیل نبود قطعات در پارکینگ‌ها رسوب کرده است. در این شرایط اگر ارزی وجود داشته باشد، آیا اولویت با واردات قطعات مورد نیاز این خودروها نخواهد بود؟ به بیان دیگر اگر وضعیت منابع ارزی اجازه دهد، باید قطعات مورد نیاز وارد شود تا تولید افزایش پیدا کند. بنابراین کل این طرح دارای ایراد و تناقض است. در واقع، نمایندگان مجلس به جای آنکه مشکلات تولید را حل کنند، برای صادراتی که صورت نمی‌گیرد، نقشه می‌کشند تا در ازای آن محصول نهایی وارد کنند؛ این یعنی فاجعه. کاکایی با بیان اینکه، کسی از سیاستگذاران نگران کاهش صادرات خودرو نیست، ادامه داد: صادرات خودرو یک مساله صرفا تجاری نبوده و یک امر سیاسی است. یعنی دولت ها باید در مورد آن به توافق برسند و تا زمانی که مقامات دو کشور به توافقی در این زمینه دست پیدا نکنند، نمی گذارند که شما خودرو صادر کنید، مانند آنچه در مورد تجارت نفت و فولاد حاکم است. بنابراین تا اجازه دولت ها در میان نباشد، در عمل هیچ اتفاقی رخ نمی دهد. چنانکه، به رغم تولید محصولات جدید در ایران که بعضا رقابت پذیر هم هستند، صادرات این خودروها تحقق نیافته است.

او در ادامه کاهش تولید خودرو وکمبود قطعات به دلیل اعمال تحریم ها را یکی از دلایل کاهش صادرات خودرو در کشور دانست و گفت: خودروی ایرانی به کشورهایی نظیر عراق، روسیه، سوریه، آذربایجان، نزوئلا و بلاروس صادر شده است. اما وضعیت صادرات خودرو به جایی رسیده که فروش این محصول حتی به مقاصدی که ارتباط سیاسی با آنها وجود دارد، تضعیف شده است. ضمن آنکه اکنون در ازای صادرات این محصول به کشورهایی نظیر عراق نیز ارزی وارد کشور نمی شود. بنابراین، چه فایده ای دارد که به عراق خودرو صادر کنید، اما نتوانید پول آن را بازگردانید. این کارشناس صنعت خودرو با تاکید بر اینکه «صادرات خودرو، نیازمند یک سری بستر سازی ها و روابط بین المللی است که کسی به فکر آن نیست» گفت: در عین حال، صادرات نیازمند تمهیداتی است. یعنی در مورد این کالا، صرفا عملیات فروش مطرح نیست و دست کم تا 10 سال، ارائه خدمات پس از فروش در سراسر کشور مقصد باید پیش بینی شود.

*س_توییت‌های ایلان ماسک شرکت تسلا را دادگاهی کرد_س*

بانک جی پی مورگان از شرکت تسلا، غول خودروهای برقی آمریکا، به دلیل نقض "آشکار" قرارداد ضمانت های سهام این شرکت شکایت کرده است. شکایتی که روز دوشنبه در دادگاه فدرال منهتن ثبت شد، ادعا می‌کند که تسلا ضمانت‌نامه‌هایی را در سال 2014 به جی‌پی مورگان فروخته است که اگر قیمت اعمال یا قیمت ثابت تضمین شده آنها کمتر از قیمت سهام تسلا پس از انقضای ضمانت‌نامه‌ها در ژوئن و جولای 2021 شود، باید پرداخت می‌شده است. بر اساس این گزارش، قیمت سهام تسلا در آن زمان تقریبا 10 برابر شد و جی‌پی مورگان ادعا می‌کند که تسلا اکنون باید چه به صورت سهام یا به صورت نقدی پرداخت کند.

این بانک در شکایت خود همچنین گفت: تسلا آشکارا تعهد قراردادی خود را برای پرداخت کامل به جی‌پی مورگان نادیده گرفته است. با این حال، اختلاف بین این بانک و خودروساز پیش از این، در سال 2018 نیز به وجود آمده بود؛ زمانی که جی‌پی مورگان پس از اینکه ایلان ماسک، مدیرعامل تسلا توییت کرد که به فکر خصوصی‌سازی این شرکت است، قیمت اعمال ضمانت‌نامه‌ها را کاهش داد. وقتی چند هفته بعد ماسک در توییت دیگری اعلام کرد که برنامه خصوصی سازی را کنار گذاشته است، این بانک دوباره قیمت اعمال را افزایش داد. جی پی مورگان گفت بر اساس قرارداد، حق ایجاد تغییرات در قیمت اعمال را دارد، اما تسلا در سال 2019 ادعا کرد که این تعدیل‌ها "به‌طور غیرمنطقی سریع بوده و نشان‌دهنده تلاشی فرصت‌طلبانه برای استفاده از نوسانات قیمت سهام تسلا" است. سهام تسلا در روز 15 نوامبر به قیمت 1013.39 دلار بسته شد. نه ایلان ماسک و نه شرکت تسلا هنوز در مورد این شکایت بانک جی پی مورگان JPMorgan اظهار نظر نکرده اند.

*س_هشدار مقامات بانک مرکزی آمریکا نسبت به لزوم کنترل تورم_س*

مقامات بانک مرکزی فدرال آمریکا اعلام کردند که نگران بالا بودن نرخ تورم و تبعات آن برای خانوارهای آمریکایی هستند. آنها می‌گویند این مسأله می‌تواند تأثیر منفی بر مصرف کنندگان آمریکایی گذاشته و باید تحت کنترل قرار گیرند. توماس بارکین، رئیس کل بانک مرکزی فدرال ایالت ریچموند می‌گوید: اگرچه میزان حقوق بعضی از کارگران در حال افزایش است اما تمایل مصرف‌کنندگان به قدری پایین آمده که شبیه دوران رکود اقتصادی است. وی با اشاره به تحقیقات انجام شده توسط دانشگاه میشیگان گفت: به نظر من با توجه به تأثیر قیمت‌ها بر مردم تورم خیلی بالاست. بارکین تأکید کرد: شرایط به خصوص برای کسانی که بخش قابل توجهی از حقوق خود را صرف مواد غذایی و سوخت می‌کنند، سخت شده است.

رافائل بوستیک، رئیس کل بانک مرکزی ایالت آتلانتا نیز گفت: بانک مرکزی آمریکا به دنبال پایین آوردن تورم است؛ چراکه او می‌خواهد مردم تحت فشار افزایش قیمت‌ها قرار گیرند. بوستیک گفت: البته این یکی از دلایل است، همه ما نگرانی خود را نسبت به بالا رفتن تورم که اخیرا شاهد بودیم، اعلام کردیم و گفته‌ایم که باید دوباره تورم تحت کنترل قرار گیرد. بانک مرکزی فدرال آمریکا این ماه میزان خرید دارایی‌ها که به صورت ماهانه انجام می‌شد را پایین آورده و در واقع این نخستین قدم در عقب‌نشینی سیاست‌های حمایتی است که درطول دوران همه‌گیری کرونا برای کمک به اقتصاد آمریکا انجام داده است. به احتمال زیاد مقامات بانک مرکزی آمریکا پیش از بالا بردن نرخ بهره در این کشور خرید اوراق قرضه را هم کاهش خواهند داد.

*س_پاسخ یک شرکت لبنی درمورد حواشی دریافت ارز 4200تومانی_س*

غلامعلی سلیمانی مدیرعامل یک شرکت لبنی درباره دریافت ارز 4200تومانی و 70میلیون یورو نیز گفت: این مبلغ از محل ارز 4200 تومانی توسط این شرکت در شرایطی خاص و توسط صرافی منتقل شده است. ریاست جمهوری، سازمان امنیت ملی، وزارت اطلاعات و تمامی وزیران از این موضوع باخبر هستند اما بنا به دلایل امنیتی این موضوع امکان توضیح بیشتر وجود ندارد. / ایسنا

*س_خبر خوش برای مجردهای فاقد مسکن_س*

محمد مخبر معاون اول رئیس جمهور مصوبه هیئت دولت در خصوص اصلاح آیین نامه اجرایی قانون ساماندهی و حمایت از تولید و عرضه مسکن مصوب اردیبهشت 88 را به وزارت خانه های راه، اقتصاد، صمت، تعاون، بهداشت، کشور و دفاع و همچنین سازمان برنامه و بانک مرکزی ابلاغ کرد. در این آیین نامه جدید اولویت بندی متقاضیان فاقد مسکن بر اساس میزان متوسط تقاضای هر استان در سامانه طرح های حمایتی مسکن و بر اساس شاخص هایی چون نداشتن سابقه مالکیت، مدت زمان سکونت، میزان درآمد و متوسط تعداد افراد خانوار تعیین می شود. همچنین بر اساس اصلاحیه آیین نامه اجرایی قانون ساماندهی، مردان مجرد بالای 45 سال و بیماران خاص (آقایان مجرد) که وزارت بهداشت تأیید کند بدون در نظر گرفتن شرط سنی برای این بیماران، می توانند در طرح های حمایتی مسکن ثبت نام کنند.

از دیگر تغییرات جدید این آیین نامه، در نظر گرفته شدن متقاضیان ساکن شهر تهران همانند دیگر متقاضیان استان تهران است. همچنین امکان واگذاری اراضی دولتی به ساکنان شهرهای زیر 100 هزار نفر بر اساس ضوابطی که وزارت راه و شهرسازی پیشنهاد می دهد و شورای عالی مسکن آن را تصویب می کند، فراهم شده است. ضمن اینکه به آسیب دیدگان از سوانح طبیعی در شهرهای زیر 100 هزار نفر، زمین به صورت انفرادی و در شهرهای بالای 100 هزار نفر به صورت گروهی و حداقل 3 خانوار به بالا واگذار می شود که این افراد مشمول می توانند با 30 درصد تخفیف از قیمت کارشناسی روز و فروش اقساطی با بازپرداخت 15 ساله این اراضی را دریافت کنند.

*س_زمان اعلام نرخ‌های جدید بلیت هواپیما_س*

پس از حدود پنج ماه از افزایش غیر قانونی قیمت بلیت هواپیما توسط ایرلاین‌ها، کاهش آن در دستور کار قرار گرفته و مقرر شده تا نرخ‌های جدید از شنبه (29 آبان) اعلام شود.

*س_رشد ارزش بازار جهانی ارزهای دیجیتالی_س*

مجموع ارزش بازار جهانی ارزهای دیجیتالی در حال حاضر 2630 میلیارد دلار برآورد می‌شود که این رقم نسبت به روز قبل 2.02 درصد بیشتر شده است. در حال حاضر 44 درصد کل بازار ارزهای دیجیتالی در اختیار بیت کوین و 18 درصد در اختیار اتریوم است. بیت کوین 12 سال پیش توسط گروه گمنامی از معامله‌گران بر بستر بلاک‌چین ایجاد شد و از سال 2009 معاملات اولیه آن شکل گرفت.

به روز رسانی قیمت ارزهای دیجیتالی (تا ساعت 17 بعد از ظهر به وقت شرقی)

این رده حاوی تغییرات قیمتی 10 ارز دیجیتالی بزرگ از نظر ارزش بازار است.

1- بیت کوین

قیمت: 60 هزار و 76.61 دلار

تغییرات قیمتی 24 ساعت گذشته: 0.82 درصد افزایش

تغییرات قیمتی یک هفته اخیر: 8.8 درصد کاهش

2- اتریوم

قیمت: 4233.56 دلار

تغییرات قیمتی 24 ساعت گذشته: 0.47 درصد افزایش

تغییرات قیمتی یک هفته اخیر: 8.61 درصد کاهش

3- بایننس کوین

قیمت: 575،66 دلار

تغییرات قیمتی 24 ساعت گذشته: 1.83 درصد کاهش

تغییرات قیمتی یک هفته اخیر: 6.88 درصد کاهش

4- سولانا

قیمت: 215.33 دلار

تغییرات قیمتی 24 ساعت گذشته: 3.66 درصد کاهش

تغییرات قیمتی یک هفته اخیر: 6.80 درصد کاهش

5- تتر

قیمت: 1.00 دلار

تغییرات قیمتی 24 ساعت گذشته: 0.01 درصد کاهش

تغییرات قیمتی یک هفته اخیر: 0.01 درصد افزایش

6- کاردانو

قیمت: 1.86 دلار

تغییرات قیمتی 24 ساعت گذشته: 0.89 درصد کاهش

تغییرات قیمتی یک هفته اخیر: 12.38 درصد کاهش

7- ریپل

قیمت: 1.09 دلار

تغییرات قیمتی 24 ساعت گذشته: 0.17 درصد افزایش

تغییرات قیمتی یک هفته اخیر: 12.01 درصد کاهش

8- پولکا دوت

قیمت: 41.70 دلار

تغییرات قیمتی 24 ساعت گذشته: 1.09 درصد افزایش

تغییرات قیمتی یک هفته اخیر: 12.05 درصد کاهش

9- دوج کوین

قیمت: 0.236 دلار

تغییرات قیمتی 24 ساعت گذشته: 0.16 درصد افزایش

تغییرات قیمتی یک هفته اخیر: 8.96 درصد کاهش

10 - یو اس دی کوین

قیمت: 1.00 دلار

تغییرات قیمتی 24 ساعت گذشته: 0.01 درصد کاهش

تغییرات قیمتی یک هفته اخیر: 0.01 درصد افزایش

*س_حقوق وزیر روحانی 24برابر حداقل حقوق_س*

موسی‌الرضا ثروتی عضو سابق کمیسیون برنامه و بودجه و نماینده سه دوره مجلس شورای اسلامی در گفتگویی اظهار داشت: چرا یکی از وزرای دولت یازدهم باید 24 برابر حداقل حقوق، دریافت کند؟ این نکته را باید در نظر داشته باشید که این بدون در نظر گرفتن کارانه و دریافتی‌های دیگر بوده است. حتی در جلسه‌ای یکی از نمایندگان مجلس فیش حقوقی یکی از معاونان این وزیر را به مجلس آورده بود که کارانه بسیار بالایی دریافت کرده بود؛ در آن زمان و در مجلس نهم پس از سوال بنده وزیر این موضوع را نپذیرفت و آن را انکار کرد. / تسنیم

*س_موافقت هیئت وزیران با اعطای سهمیه جبرانی بنزین_س*

به‌منظور جبران هزینه وارده به دارندگان کارت سوخت بنزین در دوره دسترسی نداشتن به بنزین سهمیه‌ای به‌دلیل بروز اشکال در سامانه هوشمند سوخت، هیئت وزیران، وزارت نفت را موظف کرد از طریق شرکت تابع ذی‌ربط، سهمیه جبرانی بنزین با قیمت هر لیتر 15 هزار ریال را به سهمیه ماهانه خودرو‌ها در آذرماه 1400 تنها برای یک بار اضافه کند.

بر این اساس، سهمیه جبرانی برای انواع خودرو‌ها با کاربری‌های مختلف به شرح زیر است: 10 لیتر بنزین برای خودرو‌های سواری شخصی و مدل بالا، سواری و مدل بالا جانبازان و معلولان، مسافربر شخصی، آموزشگاه‌های رانندگی، آژانس و دستگاه‌های عمومی، وانت کم‌مصرف، وانت پرمصرف (دوگانه‌سوز و گاز مایع) و کامیون (دوگانه‌سوز و گاز مایع).

5 لیتر برای موتورسیکلت.

20 لیتر بنزین برای خودرو‌های سواری عمومی (دوگانه‌سوز و گاز مایع)، تاکسی و تاکسی‌ون (دوگانه‌سوز و گاز مایع)، خطی بین‌شهری (دوگانه‌سوز و گاز مایع)، وانت پرمصرف و کامیون (بنزین‌سوز).

30 لیتر بنزین برای خوردو‌های سواری عمومی (بنزین‌سوز)، تاکسی (بنزین‌سوز)، خطی بین‌شهری (بنزین‌سوز)، آمبولانس (بنزین‌سوز، دوگانه‌سوز و گاز مایع).

40 لیتر بنزین برای اتوبوس، تاکسی‌ون (بنزین‌سوز) و مینی‌بوس (بنزین‌سوز).

*س_زنگ هشدار افزایش مصرف گاز در بخش خانگی_س*

معاون وزیر نفت در امور گاز گفت: با افزایش سرمای هوا که از صبح دیروز کشور را فراگرفت، مصرف گاز در بخش خانگی به مرز 530 میلیون مترمکعب در روز رسید. مجید چگنی افزود: این در حالی است که مصرف گاز در این حوزه، روز سه‌شنبه (25 آبان‌ماه) 508 میلیون مترمکعب بود که پیش‌بینی می‌شود با ادامه روند کاهش دما، افزایش مصرف در بخش خانگی تا 540 میلیون مترمکعب در روز نیز برسد. در مقایسه‌ای اجمالی با پارسال در همین بازه زمانی، افزایشی بی‌سابقه را در روند مصرف گاز شاهد بوده‌ایم؛ به این معنی که نسبت به سال 99، به‌طور میانگین روزانه 90 میلیون مترمکعب افزایش مصرف داشته‌ایم که بخشی از این مقدار مصرف، مربوط به سرمای زودرس است که از اوایل آبان‌ماه آغاز شد. مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران بیشترین مصرف گاز در بخش خانگی طی امروز را مربوط به استان تهران دانست و گفت: پس از تهران، بیشترین مصرف مربوط به خراسان رضوی و اصفهان بوده و این در حالی است که کمترین مقدار مصرف، برای استان هرمزگان بوده است.