پنج‌شنبه 8 آذر 1403

شرطی که برای قرعه کشی خودرو حذف شد / معاون وزیر: بازار اجاره مسکن را سامان دادیم / شاخص دلار یک کانال عقب رفت / واکنش وزیر جهاد کشاورزی به گرانی ها؛ این قیمت‌ها موقتی است / مقام مسئول: گرانی داریم نه گرانفروشی!

وب‌گاه تابناک مشاهده در مرجع
شرطی که برای قرعه کشی خودرو حذف شد / معاون وزیر: بازار اجاره مسکن را سامان دادیم / شاخص دلار یک کانال عقب رفت / واکنش وزیر جهاد کشاورزی به گرانی ها؛ این قیمت‌ها موقتی است / مقام مسئول: گرانی داریم نه گرانفروشی!

این پیمانه تیتر‌هایی همچون رشد شاخص بورس در هفته‌ای که گذشت، بورس‌های جهانی به رنگ قرمز درآمدند، عرضه بیش از 320 میلیون دلار در سامانه نیما، صادرات نفت عربستان افزایش یافت، توقف صادرات طلای سوییس به آمریکا و انتقاد از وضعیت آشفته بازار لاستیک خودرو‌های سنگی را در بر دارد.

تابناک هر روز بسته‌ای خبری از مطالب اقتصادی با اهمیت و مهم ایران و جهان همچون تغییرات در بازار انرژی، بازار طلا، سکه، مسکن، نفت، خودرو و... تا خبر‌ها و رویداد‌های جذاب اقتصادی را گردآوری می‌کند.

به گزارش «تابناک اقتصادی»؛ این پیمانه تیتر‌هایی همچون رشد شاخص بورس در هفته‌ای که گذشت، بورس‌های جهانی به رنگ قرمز درآمدند، عرضه بیش از 320 میلیون دلار در سامانه نیما، صادرات نفت عربستان افزایش یافت، توقف صادرات طلای سوییس به آمریکا و انتقاد از وضعیت آشفته بازار لاستیک خودرو‌های سنگی را در بر دارد.

*س_رشد شاخص بورس در هفته‌ای که گذشت_س*

شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران در پایان معاملات روز چهارشنبه (26 شهریور) به عدد یک میلیون و 704 هزار واحد رسید که در مقایسه با پایان هفته گذشته 148 هزار واحد رشد را تجربه کرد. شاخص کل در پایان روز چهارشنبه (19 شهریور ماه) با عدد یک میلیون و 556 هزار واحد به معاملات پایان داد که این رقم در روز چهارشنبه (26 شهریور ماه) به عدد یک میلیون و 704 هزار واحد رسید و این بازار دوباره به مدار رشد بازگشت. همچنین شاخص کل (هم‌وزن) در پایان هفته گذشته 426 هزار و 980 واحد بود که در هفته جاری این عدد به 430 هزار و 202 واحد و شاخص قیمت (هم‌وزن) از 279 هزار و 935 واحد به عدد 281 هزار و 988 واحد رسید.

در پنج روز معاملاتی این هفته بورس، نمادهای بانک تجارت، ملی صنایع مس ایران، سرمایه‌گذاری غدیر، بانک صادرات ایران، فولاد مبارکه اصفهان، پالایش نفت بندرعباس و سرمایه گذاری ایران خودرو در گروه نمادهای پربیننده قرار داشتند.

*س_بورس های جهانی به رنگ قرمز درآمدند_س*

بیانیه های جدید بانک های مرکزی آمریکا و انگلیس باعث سقوط شاخص های بورسی شد.

در وال استریت، همه شاخص‌ها نزولی بودند تا جایی که هر سه شاخص اصلی بورسی در سطح پایین تری از روز قبل خود بسته شدند. شاخص «داوجونز ایدانستریال اوریج» با 0.67 درصد ریزش نسبت به روز قبل و در سطح 27 هزار و 901.98 واحد بسته شد. شاخص «اس اند پی 500» با 0.47 درصد کاهش تا سطح 3353.03 واحدی پایین رفت و دیگر شاخص مهم بورسی آمریکا یعنی «نزدک کامپوزیت» با 0.36 درصد ریزش در سطح 10 هزار و 910.28 واحدی بسته شد. در معاملات بازارهای بورس در اروپا، شاخص "فوتسی 100" بورس لندن با 0.47 درصد ریزش نسبت به روز قبل و در سطح 6049.92 واحد بسته شد. شاخص "دکس 30" بورس فرانکفورت در آلمان با کاهش 0.36 درصدی و ایستادن در سطح 13 هزار و 208.12 واحدی به کار خود پایان داد و شاخص "کک 40" بورس پاریس با افت 0.69 درصدی در سطح 5039.50 واحد بسته شد. در مادرید شاخص "ایبکس 35" 0.35 درصد پایین رفت و به 7086.20 واحد رسید.

در معاملات بورس‌های آسیا، شاخص‌ها عملکرد بدی داشتند، تا جایی که شاخص "نیک کی 225" بورس توکیو ژاپن با ریزش 0.67 درصدی تا سطح 23 هزار و 319.79 واحدی پایین رفت. شاخص "هانگ سنگ" بورس هنگ کنگ 1.56 درصد پایین رفت و در سطح 24 هزار و 340.58 واحد بسته شد. در چین شاخص "شانگهای کامپوزیت" افت 0.53 درصدی را تجربه کرد و در سطح 4632.71 واحد بسته شد.

*س_واکنش وزیر جهاد کشاورزی به گرانی ها؛ این قیمت‌ها موقتی است_س*

کاظم خاوازی در نشست مشترک وزارت جهاد کشاورزی و صمت اظهار کرد: قیمت خرید هر کیلو تخم مرغ درب مرغداری از 9 هزار و 500 تومان به 12 هزار تومان افزایش یافت. وی افزود: قیمت هر کیلو تخم مرغ برای مصرف‌کننده 14 هزار و 500 تومان تصویب شد؛ بنابراین، قیمت هر شانه تخم مرغ 1800 گرمی برای مصرف کننده حدود 26 هزار تومان خواهد بود. وزیر جهاد کشاورزی بیان کرد: نرخ عوارض برای صادرات تخم مرغ 2 هزار و 500 تومان تصویب شد. خاوازی ادامه داد: صادرات تخم مرغ با با پایش و نظارت‌های منظم وزارت صمت و جهاد کشاورزی پیگیری خواهد شد. به گفته وی، این قیمت‌ها موقتی است.

*س_عرضه بیش از 320 میلیون دلار در سامانه نیما_س*

با عرضه نزدیک به 440 میلیون یورو ارز، رکورد معامله هفتگی سامانه نیما در سال 99 تاکنون شکسته شد و پیش‌بینی می‌شود با تداوم این روند، نرخ ارز روند کاهشی به خود بگیرد. پیگیری‌های ایرنا در روز پنجشنبه نشان می‌دهد، در دو روز گذشته بیش از 320 میلیون دلار ارز در سامانه نیما عرضه شده که از این میزان، حدود 220 میلیون دلار معامله شده و 100 میلیون دلار بدون مشتری مانده است. پیش‌بینی می‌شود با سیاست جدید بانک مرکزی مبنی بر برداشتن سقف فروش در سامانه نیما و کاهش اختلاف دلار در بازار رسمی و آزاد و فروش ارز پتروشیمی‌ها، معدنی‌ها و فولادی‌ها، باعث رونق سامانه نیما در صرافی‌های مجاز و تسریع در بازگشت ارزهای صادراتی شود. به این ترتیب، انتظار می‌رود با تقویت عرضه قیمت نیز پایین آمده و تامین ارز کالاهای وارداتی هم سرعت خواهد گرفت. در روزهای اخیر، پس از افزایش عرضه ارز، روند پرشتاب رشد قیمت دلار و سایر ارزها، متوقف شده و حتی روندی نزولی نیز یافت.

*س_صادرات نفت عربستان افزایش یافت_س*

صادرات نفت عربستان سعودی در ژوییه از رکورد پایینی که در ژوئن داشت، افزایش یافت و به 5.73 میلیون بشکه در روز رسید. طبق آمار سازمان JODI، صادرات نفت عربستان سعودی در ژوئن به 4.98 میلیون بشکه در روز رسیده بود که پایین ترین میزان از سال 2002 به این سو بود. تولید نفت اوپک در ژوییه تحت تاثیر پایان کاهش تولید داوطلبانه عربستان سعودی و متحدانش که علاوه بر کاهش تولید اوپک پلاس انجام گرفته بود، بیش از یک میلیون بشکه در روز افزایش یافت. تسهیل محدودیت های قرنطینه و عرضه محدودتر نفت کمک کرد قیمت نفت برنت پس از سقوط به 15 دلار و 98 سنت در آوریل، به بالای 40 دلار در هر بشکه در ژوییه صعود کند. با این همه رشد قیمت نفت به دلیل نگرانیها از موج دوم شیوع ویروس کرونا محدود شد. اوپک در حال حاضر محدودیت عرضه خود را به 7.7 میلیون بشکه در روز معادل حدود هشت درصد از تقاضای جهانی رسانده است و بعید است کاهش بیشتر تولید را اعلام کند.

*س_توقف صادرات طلای سوییس به آمریکا_س*

صادرات طلای سوییس به آمریکا در ماه میلادی گذشته تقریبا متوقف شد و در عوض، صادراتش به چین و هند افزایش یافت. شیوع ویروس کرونا، جریان تجارت جهانی طلا را با تعطیلی گسترده بازارهای مصرفی آسیا مختل کرد و از سوی دیگر سرمایه گذاران غربی برای خرید طلا که یک دارایی امن در شرایط نامطمئن به شمار می رود، هجوم آوردند. قیمت معاملات طلا در آمریکا بالاتر از قیمت سایر نقاط جهان شد و به انتقال کم سابقه شمش های طلا به نیویورک منتهی شد. آمار گمرکی سوییس نشان داد این کشور که بزرگترین مرکز پالایش و ترانزیت طلا در جهان است، در فاصله مارس تا ژوییه 412.9 تن طلا به ارزش 22 میلیارد دلار به آمریکا صادر کرد و در همین مدت مجموعا 23.7 تن صادرات به چین، هنگ کنگ و هند داشت.

به گزارش ایسنا، با این حال در اوت، صادرات سوییس به آمریکا به 26.8 تن سقوط کرد و در مقابل صادرات به هند به 20.2 تن رسید که بیشترین میزان از ماه می سال 2019 بود و همچنین سوییس 10 تن طلا به چین ارسال کرد که نخستین محموله از فوریه بود. اما سوییس هیچ صادراتی به هنگ کنگ نداشت که نشان دهنده ضعیف ماندن تقاضای آسیا برای طلاست و به جای آن 25.4 تن طلا از این شهر دریافت کرد.

*س_معاون وزیر راه: بازار اجاره مسکن را سامان دادیم_س*

معاون مسکن و ساختمان وزارت راه و شهرسازی گفت: همان طور که توانستیم بازار اجاره مسکن را ساماندهی کنیم، پیشنهادهایی هم در خصوص ساماندهی بازار خرید و فروش مسکن داریم. / مهر

*س_ شرطی که برای قرعه کشی خودرو حذف شد_س*

سهیل معمارباشی مدیر کل صنایع حمل و نقل وزارت صنعت، معدن و تجارت در خصوص جزییات طرح های فروش ویژه خودروسازان، گفت: افزایش فروش فوق العاده یکی از برنامه ها برای کمک به تثبیت آرامش در بازار خودرو است که در همین راستا با دستور سرپرست وزارت صمت و تصویب کمیته خودرو مقرر شد عرضه خودروها در قالب فروش فوق العاده افزایش یابد. وی یکی از شروط واگذاری خودرو در این طرح ها را پرداخت 10 درصد قیمت رسمی خودرو در هنگام ثبت نام دانست و تصریح کرد: برای اطمینان از خرید خودرو توسط متقاضی و مدیریت تقاضا این شرط منعقد شده است. این مبلغ باید در هنگام ثبت‌نام به حساب واسطی که توسط شرکت‌های خودروساز اعلام می شود، واریز شود.

معمارباشی در خصوص تجدید نظر در شرط نداشتن پلاک فعال خانوار برای ثبت‌نام خودرو نیز اضافه کرد: نداشتن پلاک فعال خانوار یکی از محدودیت های بود که قبلا به عنوان شرط ثبت‌نام در طرح فروش فوق العاده مدنظر بوده است که در آخرین جلسه کمیته خودرو این محدودیت به سبب مشکلاتی که برای برخی از متقاضیان ایجاد شد، برداشته شد. در حال حاضر فقط موضوع پلاک فعال شخص متقاضی مطرح است و شخص متقاضی ثبت نام نباید پلاک فعال داشته باشد. / فارس

*س_مقام مسئول: گرانی داریم نه گرانفروشی!_س*

قاسم نوده فراهانی، رئیس اتاق اصناف تهران در برنامه تیتر امشب، اظهار داشت: "گرانی و گرانفروشی هر کدام جایگاه خود را دارد، اما به طور کلی گرانی به اصناف ربطی ندارد و اصناف نمی‌تواند کالا را گران کند. آنچه مردم در بازار می‌بینند به ظاهر گرانفروشی است، اما این گرانی است نه گرانفروشی. به طور مثال گرانی تخم مرغ باید قبل از اینکه در بازار دیده شود، مدیریت شود. بارها به واحدهای صنفی تاکید شده هیچ کالایی بدون فاکتور رسمی نباید دریافت شود، چون کالای بدون فاکتور قاچاق است و برخورد می‌شود. منبع گرانی اصناف نیست؛ برای قیمت گذاری باید به گونه‌ای برنامه ریزی شود که بازار با کمبود کالا مواجه نشود، چراکه کمبود کالا موجب گرانی کالا خواهد شد. چنانچه مشکلی در قیمت گذاری سازمان حمایت است باید تغییر قیمت‌ها به موقع باشد که در بازار مشکلی ایجاد نشود."

*س_انتقاد از وضعیت آشفته بازار لاستیک خودروهای سنگین_س*

محمدرضا رضایی کوچی رئیس کمیسیون عمران مجلس با انتقاد از وضعیت آشفته بازار لاستیک به ویژه لاستیک خودروهای سنگین، گفت: "متأسفانه در شرایط کنونی شاهدیم که قیمت لاستیک خودرو سنگین افزایش چشمگیری پیدا کرده و این مساله مشکلات گسترده ای را برای رانندگان ایجاد کرده است. رانندگان خودروهای سنگین نقش بسزایی در اقتصاد کشور دارند، از این روی، بروز خلل در فعالیت این گروه قطعا به ضرر اقتصاد خواهد بود. در شرایط کنونی بخش اعظمی از کالاها و محصولات از طریق حمل و نقل جاده ای و به وسیله رانندگان خودروهای سنگین صورت می گیرد، حال اگر این فرآیند دچار مشکلات شود، نمی توان تبعات آن را به سرعت مدیریت کرد. وزارت صمت و وزارت راه و شهرسازی به عنوان متولیان حوزه حمل و نقل باید نسبت به رفع مشکلات رانندگان خودروهای سنگین اقدام کنند، در سال گذشته شاهد بودیم که مشکلات این قشر از جمله تأمین سوخت، تجهیزات و لاستیک موجب بروز اعتراضاتی شد؛ از این روی، مسئولان باید بازار را به گونه ای مدیریت کنند تا رانندگان در تأمین تجهیزات مورد نیاز دچار مشکل نشوند. این نماینده مردم در مجلس یازدهم تصریح کرد: وضعیت آشفته بازار لاستیک ناشی از خلاء نظارتی دستگاه های متولی بوده و این مساله راه را برای فعالیت دلالان و سوداگران باز کرده است؛ بنابراین، باید جدی با تخلفات برخورد شود." / خانه ملت