مصباحیمقدم: میخواهند دولت را تضعیف کنند / واکنش کیهان به اظهارات روحانی درباره برجام / مسئولیت مخبر در طرح اصلاح یارانهها
بینندگان «الف» هر روز با ارائه نظرات خود در تکمیل و تعمیق محتوای ارائه شده مشارکت می کنند. بسیاری از این نظرات گویای دقت و توجه مخاطبان و داوری عمومی آن ها نسبت به وقایع روز است. گزیدهای از نظرات مخاطبان «الف» را ذیل سه مطلب پر بحث هفته به انتخاب تحریریه «الف» بخوانید.
آمار کرونا در ایران
بنابر اعلام وزارت بهداشت، از دیروز تا امروز 19 اردیبهشت ماه 1401 و بر اساس معیارهای قطعی تشخیصی، 570 بیمار جدید مبتلا به کووید19 در کشور شناسایی و 91 نفر از آنها بستری شدند.
مجموع بیماران کووید19 در کشور به 7 میلیون و 225 هزار و 759 نفر رسید.
متاسفانه در طول 24 ساعت گذشته، 12 بیمار کووید19 جان خود را از دست دادند و مجموع جان باختگان این بیماری به 141 هزار و 189 نفر رسید.
آمار واکسیناسیون در ایران
بنابر اعلام وزارت بهداشت، تا کنون 64 میلیون و 387 هزار و 668 نفر دُز اول، 57 میلیون و 633 هزار و 26 نفر دُز دوم و 27 میلیون و 177 هزار و 519 نفر نیز دُز سوم واکسن کرونا را در کشور تزریق کردهاند.
به این ترتیب مجموع واکسنهای تزریق شده در کشور به 149 میلیون و 198 هزار و 213 دُز رسید.
در شبانه روز گذشته 44 هزار و 335 دُز واکسن کرونا در کشور تزریق شده است.
***
توضیحات وحیدی درباره پرداخت یارانهها
صبح امروز نشستی در وزارت کشور با حضور احمد وحیدی وزیر کشور، محسن رضایی معاون اقتصادی رییس جمهور، اصغر ابوالحسنی قائم مقام بانک مرکزی برای استانداران برگزار شد و برنامه دولت برای اصلاح نظام یارانه ای تشریح شد.
در جلسه دیگری که ظهر امروز در وزارت کشور برگزار شد، مخبر معاون اول رییس جمهور برنامه های دولت در این زمینه را برای استانداران شرح داد.
به گزارش تسنیم، احمد وحیدی وزیر کشور در حاشیه نشست استانداران طی سخنانی اظهار داشت: همانطور که مردم مستحضر هستند اصلاحی در سیاستهای یارانهای در حال اتفاق افتادن است؛ آن سیاست در راستای مردمیسازی و عادلانه کردن پرداختهای یارانهای است، به این صورت که یارانهها قرار است به آخر زنجیره یعنی مردم و مصرفکنندگان داده شود.
وی افزود: سیاست اصلاح یارانهای سیاستی مترقی و مهم است که در دستورکار دولت و مجلس است و طبیعی است که عزیزان ما در استانها در جریان جزئیات کامل آن قرار بگیرند. این چندمین جلسه هست که در این زمینه برگزار میکنیم تا استانداران از جزئیات طرح مطلع شوند تا سؤالات و ابهامات خود را رفع کنند.
وزیر کشور بیان کرد: ابعاد طرح تشریح شد و مسئولان بانک مرکزی و وزیر صمت توضیحات خود را بیان کردند، البته جلسه ادامه دارد و انشاءالله زمان تصمیمگیری برای اجرا همه آماده خواهند بود تا کار بهنحو صحیح اجرا شود.
وحیدی در پایان خاطرنشان کرد: البته همانطور که قبلاً اعلام شده است، درخصوص مسئله نان و دارو مستقل عمل خواهد شد که در زمان خود توسط سخنگوهای مورد نظر اعلام میشود.
***
حقوق مدیران از 10 خرداد شفاف میشود
سازمان اداری و استخدامی کشور در تاریخ 17 اردیبهشت 1401، بخشنامهای به تمامی دستگاههای اجرایی موضوع ماده 29 قانون برنامه پنجساله ششم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران ابلاغ کرد.
طبق این بخشنامه به منظور تحقق تکلیف ماده 29 قانون برنامه ششم توسعه مبنی بر مشخص بودن میزان هرگونه ناخالص پرداختی ماهانه به مقامات، رؤسا و مدیران موضوع این ماده، از این پس اطلاعات حقوق و مزایای مقامات، رؤسا، مدیران و همترازان آنها که در دستگاههای اجرایی مشمول ماده 29 قانون برنامه ششم شاغل هستند، به صورت عمومی منتشر شده و در دسترس عموم قرار خواهد گرفت.
بدین ترتیب، از این پس در تاریخ دهم هر ماه، اطلاعات پرداختی مقامات، رؤسا، مدیران و همترازان آنها، به صورت عمومی منتشر خواهد شد.
اولین مرحله از انتشار عمومی اطلاعات پرداختی مدیران در تاریخ سه شنبه 10 خرداد 1401 و مشتمل بر اطلاعات پرداختی مربوط به فروردین و اردیبهشت ماه سال 1401 خواهد بود.
***
مسئولیت مخبر در طرح اصلاح یارانهها
به گزارش فارس، سیداحسان خاندوزی وزیر امور اقتصادی و دارایی امروز در حاشیه نشست مشترک معاون اول رئیسجمهور و همه وزیران با استانداران و فرمانداران کشور در مورد هماهنگی طرح اصلاح یارانه کالاهای اساسی و آرد و نان در وزارت کشور اعلام کرد: برای اجرای طرح اصلاح یارانه آرد و نان لازم بود بعد از ماه مبارک رمضان همه ارکان اجرای این طرح نسبت به جزئیات، ابهام و سؤالات توجیه شوند.
وی افزود: در این زمینه امروز جلسهای با حضور وزرا، معاونان وزرا، همه استانداران و مقامات اجرایی مؤثر با اجرای این طرح در محل وزارت کشور برگزار شد و سازمان برنامه و بودجه به عنوان مرکز هماهنگی اصلاح یارانهها الگویی ارائه کرد.
وی گفت: همچنین معاون اول رئیسجمهور، مسؤول اجرایی کل طرح اصلاح یارانهها است که در این جلسه مطالبی مطرح کرد و بنده به عنوان وزیر اقتصاد در طرح اصلاح یارانه آرد خبازی و نان سنتی مطالبی عنوان کردم. همچنین معاون اقتصادی رئیسجمهور و وزرا جزئیاتی از طرح اصلاح یارانه کالاهای اساسی را ارائه کردند و از فردا که استانداران به محل خدمت خود برمیگردند با حداکثر هماهنگی و کمترین ابهام شاهد اجرای طرح خواهیم بود.
وی این نکته را هم گفت: اجرای کالا برگ الکترونیکی از ضروریات طرح اصلاح یارانهها است که این هم مصوب قانون بودجه سال جاری است در سیاستهای اجرایی هم کالا برگ الکترونیکی در اولویت قرار دارد که اگر این طرح نهایی شود اجرا خواهد شد.
به گفته وزیر امور اقتصادی و دارایی، معاون اول رئیسجمهور به عنوان فرمانده اصلاح یارانه کالاهای اساسی انجام وظیفه میکند همچنین نقشه راه اجرا توسط سازمان مدیریت و برنامهریزی طراحی شده و هماهنگی بین قوا و دستگاههای اجرایی در مرحله پیادهسازی اصلاح یارانه کالاهای اساسی و آرد و نان توسط معاون اول دنبال میشود.
وی همچنین گفت: جلسات متعددی با اصناف و اتحادیههای تولیدکننده در استانها برگزار میشود که این امر میتواند در بلندمدت به مقاومت اقتصاد کمک کند و کاهش مصرف ارز به دنبال خواهد داشت.
***
واکنش کیهان به اظهارات روحانی درباره برجام
کیهان نوشت: «حسن روحانی در نشست برخی اعضای دولت دوازدهم گفته است: زنجیر تحریمها باید هرچه زودتر از پای اقتصاد کشور باز شود تا مشکلات امروز جامعه کمتر شود.
وی با تأکید بر اینکه «توافق برجام باید به شکل عزتمندانهای احیا شود»، گفت: احیای برجام، بیش از یک سال قبل و پیش از اینکه شرایط جهانی پیچیده شود و کشورهای 5+1 نیز دچار مشکلات دیگر شوند امکانپذیر بود. لیکن امروز هم نباید فرصتهای پیش رو را را از دست داد...
اظهارات آقای روحانی درباره امکان احیای برجام در یک سال قبل در حالی است که دولت بایدن حاضر نشده بود تعهد و تضمین معتبری درباره لغو تحریمها بدهد. بنابراین احیای برجام در این شرایط، صرفا به معنای اجازه دسترسی آمریکا به مکانیسم ماشه در کنار حفظ بیشتر تحریمهای پسابرجامی بود که اساساً موضوع لغو و حتی تعلیق تحریمها را بیاثر میکرد...
برخلاف تبلیغات خلاف واقع درباره فتحالفتوح بودن برجام که روحانی بانی آن بود، این توافق فاقد تضمین و توازن بود. نه تنها تکلیف لغو تحریمها در آن معلوم نشده بود، بلکه به نحوی تنظیم شده بود که طرف مقابل توانست در همان دوره اجرا، تحریمها را از 800 مورد به بیش از 1700 مورد افزایش دهد!...
عبرتآموز اینکه بسیاری از تحریمها مانند تحریمهای آیسا، سیسادا، ویزا و همچنین تدارک تحریمهای کاتسا، نه محصول دوره ترامپ، بلکه سوغات دوران اوباماست؛ همان دولتمرد آمریکایی که آقای روحانی، او را «بسیار مؤدب» وانمود میکرد!
روحانی و برخی حامیان دولت او ادعا میکنند که برجام خوب بود و روی کار آمدن ترامپ دیوانه، کار را خراب کرد.
آنها اولا باید پاسخ بدهند که چرا پیشبینی و هشدار منتقدان در همین زمینه را انکار و مسخره کردند و شخص روحانی بارها از خجالت صاحبنظران دلسوز درآمد و چرا با وجود آن عبرت بزرگ، باز هم خواستار توافق بیچفت و بست و ضمانت در ابتدای سال 1400 شد؟!
ثانیا، نقش مواضع انحرافی روحانی در تحریک و تشویق دولت ترامپ به زیر پا گذاشتن تعهدات آمریکا چه بود و آیا تکرار همان مواضع، امروز نمیتواند ضد منافع ایران در مذاکرات عمل کند؟
در اینجا واقعیت بسیار تلخی وجود دارد و آن اینکه ترامپ، بهواسطه کسب اطمینان از اینکه دولت روحانی در صورت خروج آمریکا و بازگرداندن تحریمها، از توافق خارج نمیشود، اقدام به خروج از برجام و زیر پا گذاشتن تمام تعهدات کرد.»
***
مصباحیمقدم: انتقادات از دولت به نیت تخریب است
غلامرضا مصباحیمقدم، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام در گفتوگو با خبرنگار ایلنا، در پاسخ به این سوال که با توجه به اینکه کمتر از یکسال از عمر دولت آقای رئیسی گذشته است، اما موج انتقادات از دولت خیلی بالا رفته است. دلیل این میزان نقد از عملکرد دولت آقای رئیسی چیست؟ گفت: دلیل عمده این انتقادات ندانستن مبانی رفتار دولت آقای رئیسی است و دیگر آنکه، موضوع نوعی تخریب است و با قصد صدمه زدن به این دولت انجام میشود. به این معنا که نگذارند دولت کارش را درست انجام دهد. میخواهند فضای عمومی جامعه را علیه ایشان بشورانند. به نظر من جز این دو مورد دلیلی برای این کار وجود ندارد. چون دولت کارهای زیادی کرده، اقدامات خوبی انجام داده و قدمهای خوبی برداشته است. هرگونه اقدامی که در مقابل این دولت صورت میگیرد، یا از جهالت یا از عداوت حکایت میکند.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام افزود: دولت توانست 450 هزار میلیارد تومان کسری بودجه 1400 را پر کند و 54 هزار میلیارد تومان استقراض اول سال 1400 که توسط دولت قبلی به وجود آمده بود را جبران کند. 20 هزار میلیارد تومان از بدهی سازمان تامین اجتماعی را تامین کرده و برگرداند.
وی تصریح کرد: دولت حدود 70، 80 یا 90 هزار میلیارد تومان بدهی ای که از بابت سررسید اوراق ایجاد شده بود را پرداخت کرد. آن اوراقی که ماهانه سررسید میشدند. خب اینها را میبینند؟ نرخ تورم نزولی شده است. ارز روند کاهشی داشته است. همه اینها را نمیبینند؟ فقط بلدند چهار کالا را ببینند که قیمتهای جهانیاش تغییر کرده و بر قیمتهای داخلی تاثیر گذاشته است. این چندتا کالا را علم کردند و در اخبارشان، تحلیلهایشان و شعارهایشان درشت و بزرگنمایی میکنند. درحالی که روند مثبتی است.
مصباحی مقدم گفت: اگر شما نگاه کنید، سال گذشته قیمت گندم در بازارهای جهانی 45 درصد افزایش پیدا کرده است. الان با جنگ روسیه و اوکراین، بحران گندم در سراسر جهان مشاهده میشود. در واقع یک سوم گندم جهان را این دو کشور تهیه میکردند. امسال هم گندم مجددا افزایش قیمت پیدا کرده است. بعد انتظار دارند ماکارونی دو برابر، سه برابر نشده باشد. معلوم است بیشتر از این هم میشود. گرچه همین هم برای دولت قابل قبول نیست، اما چه کند؟ اما دولت باید از پس کدام یک از چالههایی که ایجاد کردهاند، بربیاد؟
***
آن چه قرار است از برجام عاید ایران شود هم اکنون تا حدی محقق شده است
امیرعلی ابوالفتح، کارشناس مسائل بین الملل در خراسان نوشت: «مذاکرات احیای برجام پس از گذشت بیش از یک سال، متوقف شده است. هر چند که قرار است انریکه مورا، مذاکره کننده ارشد اتحادیه اروپا فردا به تهران بیاید تا بن بست به وجود آمده در مذاکرات شکسته شود. اما این سوال مطرح است که سفر مورا به تهران چه سودی میتواند داشته باشد در حالی که گرههای توافق هستهای در واشنگتن است و تا مقامهای آمریکایی این گرهها را باز نکنند امیدی به احیای برجام نخواهد بود...
دولت آمریکا همچنان خواستههای فرا برجامی را از ایران طلب میکند، آن هم در حالی که خود، به اجرای تعهدات برجامی واشنگتن، تن نمیدهد. این وضعیت سبب شده است که چهار سال پس از خروج آمریکا از برجام و اجرای «سیاست فشار حداکثری» آینده همکاری آمریکا با این توافق در هالهای از ابهام باقی بماند.
آمریکاییها تصور میکردند بازگشت تحریمها به همراه تهدیدات نظامی و امنیتی، در نهایت، ایرانیان را به تسلیم و پذیرش شروط واشنگتن وادار خواهد کرد. اما نتیجه این رویکرد به اذعان برخی از بلندپایهترین مقامات دولت آمریکا مانند گفتههای اخیر بلینکن شکست کامل بوده است. در هر حال ظاهرا مورا به تهران میآید اما به نظر نمیرسد که این سفر نتیجهای در بر داشته باشد مگر این که او دست پُر باشد.
افزون بر این، شرایط تغییر کرده و جنگ در اوکراین سبب شده است تا نیاز به انرژی به شدت افزایش یابد، تهران حتی اگر برجام هم احیا نشود نفت خود را میفروشد و حتی با قطع همکاری سوئیفت و تحریم بانک مرکزی پول نفت را دریافت میکند و در واقع آن چه قرار است از برجام عاید ایران شود هم اکنون این امتیازها تا حدی محقق شده است و بنا بر این، این آمریکاست که باید در رفتار خود تجدید نظر کند و در این زمینه اروپا به دلیل نزدیکی به غرب آسیا و نیازهای امنیتی و نیاز مبرم به انرژی و همکاری اقتصادی با کشورهای این منطقه، به آمریکا فشار آورد تا راهبرد شکست خورده فشار حداکثری را کنار بگذارد تا توافق هستهای بار دیگر احیا شود. همچنین به نظر میرسد شکنندگی و ناپایداری توافق هستهای نسبت به قبل افزایش یافته است.
بنابراین حتی در صورت احیای توافق، حفظ اهرمهای توانمندی هستهای و امکان تسریع در بازگشت به شرایط پیش از توافق برای بازدارندگی در برابر بدعهدیهای آمریکا و اروپا، امری ضروری است. البته مناسب است که سناریوهای احتمالی برای فروپاشی توافق نیز مدنظر قرار بگیرد.»
***
بازگشت به وین به تصمیمات آمریکا بستگی دارد
به گزارش ایسنا، سعید خطیب زاده سخنگوی وزارت خارجه در نشست خبری در پاسخ به سوالی در مورد اخبار منتشر شده در ارتباط با سفر مورا به تهران و جزئیات این سفر خاطرنشان کرد: مذاکرات مربوط به رفع تحریمها علیه ایران و احیای برجام بین طرفهای مذاکرهکننده تا امروز بدون وقفه ادامه داشته است. مکثی در حضور در وین رخ داده ولی رد و بدل پیامها از طریق هماهنگکننده گفتوگوها در حال انجام است. سفر آقای مورا به تهران در هفته جاری بعد از تماس تلفنی اخیر آقای امیرعبداللهیان و آقای بورل انجام میشود. این به این معنا نیست که بعد از وقفهای ایشان با پیام جدیدی میآید. پیامها به صورت مستمر بین ایران و آمریکا از طریق اتحادیه اروپا و هماهنگکننده گفتوگوها در حال رد و بدل شدن است.
خطیبزاده با بیان اینکه لازم بود با توجه به پیشنهاد آقای بورل و استقبال آقای امیرعبداللهیان دیداری حضوری انجام شود، افزود: مورا در این سفر با آقای باقری مذاکرهکننده ارشد جمهوری اسلامی ایران در مذاکرات وین دیدار خواهند کرد. دستور کار گفتوگوها در تهران مشخص و روشن است و امیدواریم بتوانیم بعد از انجام این گفتوگوها نتیجه را بهتر اعلام کنیم.
وی همچنین در پاسخ به سوال خبرنگار پرسشکننده درباره بدعهدیهای آمریکا در اجرای تعهداتش و اتخاذ تصمیم سیاسی لازم گفت: سفر آقای مورا نشان میدهد که ما گفتوگوها را در مسیری که باید انجام شود همچنان پیگیری کردیم و به رغم اقدامات ضد دیپلماسی که بعضا توسط سنا و کنگره آمریکا انجام شده ایران و گروه 1+4 به مسیر دیپلماتیک و دستیابی به توافق خوب، پایدار و قابل اتکا متعهد بودهاند.
خطیبزاده تأکید کرد: اگر همین امروز آمریکا تصمیم لازم را بگیرد و آنچه که از حقوق و جیب ملت ایران برداشته برگرداند، حقوق ضایع شده ملت ایران را بپذیرد و به آن احترام بگذارد میتوانیم فردای بعد از بازگشت مورا به وین بازگردیم و توافق را جلو ببریم.