نگاه سیاست خارجی ترامپ و بایدن به مسائل جهانی
تهران - ایرنا - اندیشکده شورای روابط خارجی در گزارشی، به مقایسه سیاست خارجی دونالد ترامپ و جو بایدن، دو نامزد انتخابات 2020 ریاست جمهوری آمریکا درباره مسائل جهانی پرداخته است.
به گزارش روز سه شنبه ایرنا، اندیشکده شورای روابط خارجی رویکردهای دو نامزد انتخابات ریاست جمهوری 2020 آمریکا را در مباحث جهانی بررسی کرده است. این اندیشکده که عموما در حوزه سیاست خارجی آمریکا و روابط بین الملل ورود میکند، به این ترتیب دیدگاه دونالد ترامپ و جو بایدن دو نامزد جمهوری خواه و دموکرات انتخابات را بررسی کرده است.
چین
تقابل فزاینده ایالات متحده و چین علاوه بر اینکه افزایش نگرانیهای بین المللی، در رقابتهای ریاست جمهوری 2020 آمریکا به موضوعی اصلی تبدیل شده که با شیوع بیماری همه گیر کووید -19 به اوج رسیده است.
دونالد ترامپ رییس جمهوری آمریکا با رد پیمان تجاری اقیانوس آرام (TPP) و وضع تعرفه برای صدها میلیارد دلار واردات از چین، سیاست یکجانبه و تندی در قبال این کشور در پیش گرفته است. دولت وی چین را یک رقیب بزرگ قدرتمند میداند، اگرچه شخص ترامپ در برخی مواقع به دنبال روابط نزدیکتر با «شی جین پینگ» رییس جمهوری چین باشد.
جو بایدن ظهور چین را یک چالش جدی مطرح کرده است. وی هشدار داده که پکن میتواند در فناوریهای جدید از ایالات متحده جلوتر باشد. این نامزد دموکرات انتخابات ریاست جمهوری آمریکا سیاست خود را در قبال چین افزایش فشار بیشتر بر پکن و همکاری نزدیکتر با متحدان اعلام کرده است.
آب و هوا و انرژی
در سال های اخیر جامعه علمی نسبت به تغییرات سریع آب و هوایی هشدار داده است. هیات بین دولتی تغییرات اقلیمی سازمان ملل به این نتیجه رسیده است که ملتها باید با سرعت بیشتری به کاهش گازهای گلخانهای دی اکسید کربن، متان و سایر گازهای گلخانهای بپردازند تا از مخربترین اثرات گرم شدن کره زمین جلوگیری کنند.
سیاست ترامپ در قبال این نگرانیهای بین المللی انکار بوده است. وی از زمان ورود به کاخ سفید در نقش استفاده انسان از سوختهای فسیلی در تغییرات آب و هوایی ابراز تردید کرده و با خروج از پیمان پاریس در پی لغو مقررات زیست محیطی ماسبق خود است. در مقابل، تقریبا همه نامزدهای دموکرات اهداف بلندپروازانهای برای دور کردن سریع اقتصاد از سوختهای فسیلی مطرح کردهاند.
بایدن تغییرات آب و هوایی را بزرگترین تهدید برای امنیت آمریکا دانسته و خواستار انقلابی برای رفع آن شده است. وی یک طرح ملی برای کاهش انتشار گازهای گلخانهای و سرمایه گذاری در فناوری و زیرساختهای جدید منتشر کرده است. او به عنوان یک سناتور نسبت به انتشار گازهای گلخانهای ابراز نگرانی کرده، اما همچنین از منابع بحث برانگیز انرژی مانند گاز و به زغال سنگ تمیز پشتیبانی کرده است.
ظهور ویروس کرونا
با آغاز همه گیری کووید -19 که از اواخر سال 2019 میلادی شروع شد، تغییرات گسترده اجتماعی و اقتصادی در سراسر جهان به وجود آمد. این امر همچنین رقابتهای ریاست جمهوری سال 2020 را تحت تاثیر قرار داده و نگاهها را متوجه رویکردهای نامزدهای انتخاباتی ریاست جمهوری آمریکا به مساله بهداشت جهانی و رهبری فدرال کرد.
ترامپ بارها تهدید بیماری کووید -19 را نادیده گرفته و در برابر هدایت یک تلاش فدرال قوی برای شکست آن مقاومت کرده است. او در روزهای نخست شیوع ویروس کرونا در آمریکا، گسترش کووید -19 را تحت کنترل ارزیابی کرد. این در حالی است که آژانسهای اطلاعاتی و نهادهای بهداشتی آمریکا از همان ابتدای آغاز همه گیری کرونا نسبت به بروز یک هم گیری گسترده هشدار داده بودند.
در مقابل بایدن یک طرح ملی برای رسیدگی به همه گیری ویروس کرونا ارائه داده است. وی متعهد به تقویت ریاست جمهوری برای هدایت این امر شده و بر لزوم بکارگیری گسترده آزمایشات، ردیابی افراد مبتلا و تمرکز بر سایر خدمات بهداشتی تاکید کرده است.
مقابله با تروریسم
بحث ضد تروریسم در سالهای اخیر در واکنش به یک سلسله تیراندازیهای بحث برانگیز در ایالات متحده و دیگر کشورهای غربی که بسیاری از آنها توسط طرفداران برتری سفیدپوستان انجام شده بود، به طرز چشمگیری تغییر کرده است. محافظت از آمریکاییها در برابر گروههای نفرت پراکن داخلی برای نامزدهای سال 2020 به اولویت تبدیل شده و این در حالی است که عملیات ضد تروریسم خارجی با گذشت نزدیک به دو دهه از حادثه 11 سپتامبر شکل جدیدی به خود گرفته است.
در این میان ترامپ خواستار رویکردی شده است که ترکیبی از افزایش نظارت داخلی، گسترش استفاده از حملات هواپیماهای بدون سرنشین در آفریقا و خاورمیانه و محدودیت بیشتر در پذیرش پناهجویان و مهاجرت است.
در مقابل بایدن یکی از طرفداران اصلی راهبردی است که وی آن را «ضد تروریسم پلاس» نامیده است. این روش بر مبارزه با شبکههای تروریستی در کشورهای خارجی با استفاده از گروههای کوچکی از نیروهای ویژه ایالات متحده و حملات هوایی تهاجمی به جای استقرار نیروهای بزرگ تاکید دارد.
امنیت سایبری و سیاست دیجیتال
دخالت روسیه در انتخابات ریاست جمهوری 2016 پرده از آسیب پذیری دموکراسی آمریکا در مقابل دشمنان خارجی برداشت. با این حال بسیاری از نامزدهای ریاست جمهوری بر این باور هستند که واشنگتن در آن زمان برای محافظت از سیستمهای انتخاباتی کشور یا جلوگیری از گسترش اطلاعات نادرست در سیستم عاملهای شبکههای اجتماعی، اقدامات کافی انجام نداده است.
هرچند از آن زمان تاکنون ترامپ با تعدادی از شرکتهای بزرگ فناوری آمریکا با این استدلال که آنها برای پیروزی در انتخابات 2020 توطئه میکنند، درگیر شده است. اما وی همواره هرگونه نگرانی در مورد مداخله روسیه در انتخابات ایالات متحده را رد کرده است.
با این وجود بایدن میگوید تهدیدات سایبری چالشی در حال رشد برای امنیت ملی ایالات متحده، سلامت انتخابات و سلامت دموکراسی ملت است. به باور وی، دولت باید به شرکتهای فناوری فشار بیاورد تا شیوههای خود پیرامون حفظ حریم خصوصی، نظارت و نفرت پراکنی را اصلاح کنند.
دفاع
نقش ارتش ایالات متحده موضوعی همیشگی در میان مباحث سیاستگذاران بوده است. برخی سیاستمداران آمریکایی هزینههای پیوسته و تعهدات گسترده واشنگتن در خارج از کشور را زیر سوال میبرند. امروزه، نیروهای ایالات متحده در بسیاری از کشورها به ویژه افغانستان و سوریه، نیجر و پاکستان حضور دارند. در عین حال پنتاگون همچنان بر حفظ پایگاههای خود در سراسر جهان، از جیبوتی تا ژاپن اصرار دارد.
در این میان، ترامپ از یک سو بر افزایش هزینههای دفاعی، برنامههای مهم جدید تسلیحاتی و فضایی تمرکز کرده و از سوی دیگر وعده کاهش حضور نیروهای آمریکایی را در افغانستان و خاورمیانه داده است.
بایدن از برخی مداخلات ارتش آمریکا در خارج از کشور حمایت کرده و با برخی دیگر مخالفت کرده است. او اغلب مخالف استفاده از زور بوده و نسبت به توانایی ایالات متحده در تغییر شکل جوامع خارجی ابراز تردید کرده است. وی با تاکید بر اهمیت دیپلماسی و کار از طریق اتحادها و نهادهای جهانی، نسبت به تلاشهای یک جانبه محتاط بوده است.
دیپلماسی و سیاست خارجی
از زمان پایان جنگ جهانی دوم، واشنگتن رهبری تلاشهای دیپلماتیک جهانی را برای ایجاد اتحاد و نهادهایی برای ارتقا برعهده داشته است.
واشنگتن از معماران سازمان ملل، بانک جهانی، صندوق بین المللی پول، سازمان تجارت جهانی (WTO) و سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) و همچنین بسیاری از نهادهای بین المللی دیگر بوده است.
اما با روی کارآمدن ترامپ، وی کشور را از توافقنامهها و تعهدات بین المللی که به زعم وی باعث کاهش منابع ایالات متحده میشود، خارج کرده و با متحدان دیرینه خود در مورد مسائل دفاعی تا تجارت مخالفت ورزیده و از نهادهای جهانی انتقاد کرده است که به گفته وی آمریکا را مجبور به «تسلیم حاکمیت» میکند. وی در پیشنهادات بودجه خود تلاش کرده کمکهای خارجی را کاهش دهد و آن را منوط به حمایت از سیاستهای ایالات متحده کند.
بایدن تاکید میکند که ایالات متحده نمیتواند بدون روابط نزدیک با متحدان خود و همکاری نهادهای بین المللی با چالشهای جدیدی که روبرو است مقابله کند. او میگوید کناره گیری ترامپ از معاهدات و تحقیر متحدانش قدرت آمریکا را در جهان کاهش داده است.
سیاست اقتصادی
توانایی ایالات متحده برای تأثیرگذاری در رویدادهای خارجی به سلامت اقتصاد این کشور بستگی دارد و بسیاری از منتقدان معتقدند که این کشور در سال 2020 در شرایط متزلزلی قرار دارد. درواقع علی رغم بیکاری کم و رشد اقتصادی از زمان بحران مالی 2008 به این سو، اقتصاددانان نگران کاهش رشد، افزایش بدهی و عدم اطمینان در مورد جنگ تجاری ترامپ هستند.
ترامپ بر کاهش مالیات و حضور دولت در بخشهای ویژه اقتصادی تاکید داشته است؛ سیاستهایی که به گفته وی باعث رشد، نوآوری و اشتغال شده است. اما از زمان آغز همه گیری ویروس کرونا، این کشور وارد رکود اقتصادی شده است.
بایدن خود را قهرمان طبقه متوسط معرفی کرده و هشدار داده که کاهش فرصت اقتصادی و تحرک باعث شکاف طبقاتی و افراط گرایی در زندگی آمریکاییها میشود. وی با استدلال اینکه «امنیت اقتصادی با امنیت ملی مرتبط است»، پیشنهاد تریلیونها دلار هزینه از سوی دولت فدرال برای محصولات، زیرساختها و تحقیقات ایالات متحده پیشنهاد کرده است.
مهاجرت
مهاجرت برای دههها نقطه عطفی در بحث سیاسی ایالات متحده بوده است. تلاشها برای اصلاحات جامع بحث مهاجرت به دلیل اختلاف نظر در ایجاد مسیر شهروندی برای 11 میلیون نفر از ساکنان فاقد شهروندی در ایالات متحده، که بسیاری از آنها از مکزیک و آمریکای مرکزی هستند، بارها و بارها در کنگره بینتیجه مانده است.
تمرکز ترامپ بر این موضوع، در چهار سال گذشته به یکی از مسائل مهم مورد انتقاد دموکراتها از دولت بدل شده است. ترامپ که در مبحث کاهش شدید مهاجرت قانونی و غیرقانونی بسیار فعال بوده، اقدامات اجرایی بسیاری برای تغییر سیاست پناهندگی، اخراج و ویزا انجام داده است.
بایدن رویکرد ترامپ در قبال مهاجران و پناهجویان را محکوم کرده و آن را «از نظر اخلاقی ورشکسته» و «نژادپرستانه» خوانده است وی از اصلاحات جامع مهاجرت حمایت میکند و در گذشته هم طرفدار سیاستهای محدودکننده مهاجرت نبوده است. در مقابل تاکید وی بر لزوم رسیدگی به دلایل اصلی مهاجرت در کشورهای مبدا است.
خاورمیانه
خاورمیانه همچنان توجه جهانیان را به خود جلب میکند و ایالات متحده را با چالشهای خاصی مواجه میکند. جنگهای ویرانگر داخلی در سوریه و یمن که بخشی از آن توسط قدرتهای خارجی هدایت میشود، تاکنون فجایع انسانی بسیاری به بار آورده است.
رویکرد ترامپ در خاورمیانه با حمایت قاطع از اسرائیل، عربستان سعودی و مصر و موضع گیری بیشتر در قبال ایران تعریف شده است. او وعده داده آنچه را که وی «جنگهای بیپایان» در منطقه مینامد به پایان رسانده و نیروهای آمریکایی را از این منطقه خارج کند.
اما بایدن چه در مقام سناتور و چه به عنوان معاون رییس جمهوری در زمان «باراک اوباما»، به شدت درگیر شکلدهی دیپلماسی و سیاست نظامی واشنگتن در سراسر خاورمیانه بوده است. وی به عنوان یک نامزد انتخاباتی از برنامههای خود برای استفاده از تجارب در زمینه تعامل با عراق، اسرائیل، سوریه، ایران و سایر کشورهای منطقه بهره ببرد.
کره شمالی
کره شمالی به یکی از جدیترین چالشهای سیاست خارجی ایالات متحده بدل شده است زیرا پیونگ یانگ به رهبری «کیم جونگ اون» به دلیل پیگیری سیاستهای مربوط به تولید سلاح هستهای و فناوری موشکی در سالهای اخیر تحریمهای بین المللی را به مبارزه طلبیده است. بسیاری از کشورهای جهان بیم آن دارند تواناییهای نظامی کره شمالی بتواند شرق آسیا را به گروگان گرفته و حتی به ایالات متحده هم حمله کند.
ترامپ در چهار سال گذشته تمرکز ویژهای بر روی کره شمالی داشته و مذاکرات مستقیم و بیسابقهای را با رهبر این کشور آغاز کرده است تا وی را متقاعد کند تا به برنامه هستهای خود پایان دهد.
بایدن از دیپلماسی با پیونگ یانگ حمایت میکند، اما گفت و گوهای ترامپ با کیم جونگ اون را ناموفق ارزیابی کرده و تنها نتیجه آن را مشروعیت بخشیدن به رژیم یک دیکتاتور ذکر کرده است.
روسیه
در پی تلاشهای غرب برای ایجاد روابط مشترک پس از جنگ سرد با روسیه، این کشور باردیگر به رقیبی برای آمریکا بدل شده و مورد بیاعتمادی و سوءظن رهبران واشنگتن واقع شده است. سیاست خارجی مسکو از نظر منتقدانش در واشنگتن، از جمله بسیاری از مدعیان دموکرات به طور خطرناکی تهاجمی شده است.
با این وجود ترامپ روابط صمیمانهای با «ولادیمیر پوتین» رییس جمهوری روسیه برقرار کرده و اتهامات همکاری کارزار انتخاباتی وی با دخالت مسکو در انتخابات 2016 آمریکا را رد کرده است. وی در حالیکه از یک سو بر همکاری نزدیکتر با روسیه تاکید دارد، در برابر فشار کنگره برای تمدید تحریم های مسکو، گسترش کمک های نظامی به اوکراین و خروج از معاهده مهم کنترل تسلیحات ایالات متحده و روسیه مخالفت نکرده است.
بایدن هشدار میدهد که روسیه در زمان پوتین با تضعیف ناتو، تفرقه پراکنی در اتحادیه اروپا و تضعیف سیستم انتخاباتی ایالات متحده، مبانی دموکراسی غربی را هدف قرار داده است. وی همچنین نسبت به استفاده روسیه از موسسات مالی غربی برای پولشویی هشدار داده است؛ پولی که به گفته وی برای نفوذ بر سیاستمداران استفاده میشود.
تجارت
تجارت در دوران ترامپ به نقطه کانونی فعالیتهای وی بدل شده است. وی از همان ابتدا درصدد بازنگری توافقهایی بوده است که در دورههای قبل از وی به امضا رسیده و سیستمی را به چالش کشانده که به گفته وی نسبت به کارگران آمریکایی ناعادلانه بوده است. در حالیکه ایالات متحده مدتها است رهبری تجارت آزاد جهانی را برعهده دارد، افزایش نابرابریها منجر به بالاگرفتن انتقادات از رویکرد ترامپ به این مساله شده است.
ترامپ سیستم تجارت جهانی را برخلاف منافع آمریکا دانسته و آن را مسئول کسری تجاری بزرگ، کاهش تولید و برون سپاری مشاغل آمریکایی میخواند.
اما بایدن مدت طولانی از حامیان آزادسازی تجارت و منتقد تعرفههای ترامپ بوده و معتقد است واشنگتن باید در ایجاد قوانین تجارت جهانی و کاهش موانع در سراسر جهان پیشگام باشد. با این حال، او همچنین به برخی جنبههای تجارت انتقاد دارد.
ونزوئلا و آمریکای لاتین
ونزوئلا در میانه یک بحران تاریخی اقتصادی و بشردوستانه قرار دارد. با وجود منابع نفتی هنگفتی که این کشور داراست.
ترامپ دولت «نیکولاس مادورو» رییس جمهوری ونزوئلا را «دیکتاتوری» دانسته و حامی «خوان گوایدو» رهبر مخالفان این کشور است.
بایدن اما ترامپ را «یک توپ نابودگر» در روابط با نیمکره دیگر قاره آمریکا خوانده و سیاستهای مهاجرتی وی و رویکردهای ناگهانی او به بحران منطقهای در ونزوئلا را مسبب ایجاد بیش از سه میلیون پناهنده ونزوئلایی میداند.
*س_برچسبها_س* *س_پرونده خبری_س*