چهارشنبه 3 بهمن 1403

نگاه نگران خاورمیانه به اهداف اسرائیل از ترور فخری زاده

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
نگاه نگران خاورمیانه به اهداف اسرائیل از ترور فخری زاده

تهران - ایرنا - بسیاری از کشورها، احزاب سیاسی و رسانه های خاورمیانه با اذعان به نقش اسرائیل در ترور شهید فخری زاده ضمن محکوم کردن این جنایت، افزایش تنش، ادامه فشارهای حداکثری بر ایران، توقف توان دفاعی کشور، تضعیف محور مقاومت و جلوگیری از بازگشت آمریکا به توافق هسته ای را از اهدف این ترور دانستند.

به گزارش ایرنا، فعالان سیاسی و مذهبی عراق در موضعگیری‌های جداگانه خود ضمن محکوم کردن ترور «محسن فخری زاده» دانشمند صنعت هسته‌ای و دفاعی کشورمان، از عاملان این ترور و اهداف پشت پرده آن سخن گفتند و صهیونیست‌ها را عامل این جنایت بیان کردند.

آن‌ها سه‌گانه صهیونیستی - آمریکایی - سعودی را طراح این عملیات بزدلانه دانستند و تاکید کردند که ترور دانشمند ایرانی در نشست سه جانبه اخیر «نتانیاهو، بن سلمان و پمپئو» در عربستان طراحی شده بود.

این محافل سیاسی عراقی همچنین هدف از این ترور را «تلاش برای کشاندن ایران به یک درگیری نظامی و همچنین جلوگیری از خروج نیروهای آمریکایی از منطقه به بهانه حفاظت از رژیم صهیونیستی و برهم زدن شرایط برای دور کردن «جو بایدن» از قدرت در واشنگتن دانستند» و گفتند که مهمترین چیزی که در نشست بن سلمان، نتانیاهو و پمپئو بدست آمد، این بود که یا حضور نظامی آمریکا در منطقه ادامه یابد یا مانع توسعه فناوری هسته‌ای صلح‌آمیز از سوی ایران شود و یا منطقه به آتش کشیده می‌شود.

این محافل تصریح کردند که رژیم صهیونیستی و آمریکا و مزدوران آن‌ها در منطقه با این جنایت خواستند تا شرایط را برهم و اوضاع بحرانی منطقه را تشدید و مقدمه یک حمله تجاوزگرانه به جمهوری اسلامی ایران را قبل از پایان دوره ریاست جمهوری «دونالد ترامپ» فراهم کنند.

محافل سیاسی و دینی عراق همچنین این جنایت فجیع را ناشی از ضعف و سردرگمی و ناتوانی محور آمریکایی - صهیونیستی و شکست آن‌ها در به زانو درآوردن ملت ایران از طریق تحریم‌های اقتصادی دانستند.

در همین راستا «فیصل مقداد» وزیر خارجه سوریه در دیدار با «جواد ترک آبادی» سفیر ایران در دمشق ضمن محکوم کردن اقدام جنایت‌کارانه ترور محسن فخری‌زاده دانشمند هسته‌ای کشورمان، رژیم اسرائیل را در پشت این عملیات دانست و هدف از این اقدامات مذبوحانه را تضعیف و نابودی پیشرفت و توانایی‌های علمی و ملی دانست و تاکید کرد که ایران قدرت مقابله با چنین جنایت‌هایی را که رژیم صهیونیستی پشت آن است، دارد.

مقداد از جامعه جهانی خواست این اقدام را که آن را تروریستی خواند، محکوم کند.

وزیر خارجه سوریه درباره تاثیر چنین جنایت‌هایی بر جهان هشدار داد و گفت آنچه روی داده تنها یک عملیات ترور نیست، بلکه یک اقدام تروریستی است که جامعه جهانی باید آن را محکوم کند و سازمان ملل نیز باید به مسئولیت‌های خود در مبارزه با تروریسم و تعهد به قوانین بین‌المللی عمل کند، در غیر این صورت نتیجه چنین اقداماتی، گسترش تنش در منطقه است.

همچنین «محمد بن عبدالرحمن آل ثانی» وزیر خارجه قطر در گفت وگوی تلفنی با وزیر خارجه کشورمان ضمن محکوم کردن ترور محسن فخری‌زاده دانشمند هسته‌ای ایرانی تاکید کرد که انجام چنین اقداماتی تنها هیزم بر آتش ریختن است و در حالی انجام شده که منطقه و جامعه جهانی به دنبال یافتن راه‌هایی برای کاستن از تنش‌ها و بازگشت به میز گفت‌وگو و راهکارهای دیپلماسی هستند.

وزیر خارجه قطر در ادامه خواهان خویشتن‌داری و تلاش برای یافتن راه‌حل‌های ریشه‌ای برای حل مشکلات و مسائل منطقه شد.

احزاب و شخصیت‌های تونس هم با صدور بیانیه‌هایی ترور محسن فخری زاده دانشمند صنعت دفاعی کشورمان را محکوم کردند و این ترور را جنایتی فجیع از سوی باندهای صهونیستی دانستند.

حزب جریان مردمی تونس افزود: این جنایت جدیدی است که تروریست‌های صهیونیست علیه دانشمندان مسلمان و عرب با هدف اخلال در پیشرفت کشورهای منطقه از جمله تحقق توازن استراتژیک علیه رژیم صهیونیستی انجام داده‌اند و این جنبش مردمی جنایت فجیع مرتکب شده توسط دشمن صهیونیستی را با شدیدترین عبارات محکوم می‌کند و از محور مقاومت می‌خواهد تا به این جنایت با همه توان پاسخ دهد.

مرکز صلح و همبستگی «محمد براهیمی» تونس نیز با صدور بیانیه‌ای افزود: امپریالیسم آمریکا و جنبش صهیونیستی و مزدوران آن‌ها همچنان به مردم آزاده‌ای حمله می‌کنند که حاضر به تسلیم شدن برابر خواسته‌های آن‌ها نیستند و هر زمان که نیروهای مقاومت دشمنان را محاصره کنند، امکانات مادی و نیروی انسانی نیروی مقاومت را هدف قرار می‌دهند و امروز مخاطب ما (امپریالیسم آمریکا و جنبش صهیونیستی و مزدوران آن‌ها) یکی از مغزهای متفکر جمهوری اسلامی ایران شهید محسن فخری زاده دانشمند هسته‌ای را هدف قرار داده است.

«اسماعیل رضوان» از رهبران جنبش مقاومت فلسطین (حماس) تاکید کرد: اثر انگشت و رد پای دشمن صهیونیست در ارتکاب این جنایت فجیع کاملا آشکار و مشهود است و هدف از آن جلوگیری از پیشرفت علمی و فنی و داشتن ابزارهای قدرت بود.

این رهبر حماس تاکید کرد که پاسخ جمهوری اسلامی باید همتراز و دراندازه این جنایت باشد.

جنبش مقاومت اسلامی فلسطین (حماس) نیز در بیانیه‌ای آورده است که این ترور همزمان با تهدیدهای بی‌وقفه آمریکا و رژیم صهیونیستی علیه جمهوری اسلامی ایران با هدف محروم کردن این کشور و امت اسلامی از دست‌یابی به ابزارهای پیشرفت علمی و قدرت صورت گرفته است تا هرگونه پیشرفتی تنها در انحصار رژیم اشغالگر صهیونیستی و پروژه توسعه‌طلبانه آن باشد که کل امت را هدف قرار داده است.

جریان‌ها و احزاب سیاسی بحرین با اشاره به اینکه فخری زاده پس از سال‌ها مجاهدت علمی و تلاش برای ارتقای جمهوری اسلامی و آمادگی همه محور مقاومت به دست یک گروه تروریستی مورد حمایت دستگاه اطلاعاتی آمریکایی - صهیونیستی - سعودی ترور و به شهادت رسید، هدف از این ترور را جلوگیری از پیشرفت علمی و دفاعی جمهوری اسلامی و محور مقاومت دانستند و از جامعه جهانی و کشورهای مسئول خواستند تا نسبت به این جنایات تروریستی سکوت نکنند.

وزارت امور خارجه بحرین ترور محسن فخری زاده مدیر ارشد و شهید صنعت دفاعی ایران را محکوم کرد و افزود: با توجه به شرایط حاکم بر منطقه، بحرین از تمامی طرف‌ها می‌خواهد برای پرهیز از کشیده شدن منطقه به سطح تازه‌ای از بی‌ثباتی و تهدید صلح، نهایت خویشتنداری از خود نشان دهند.

وزارت امور خارجه کویت نیز با محکوم کردن این ترور در بیانیه‌ای با تاکید بر «موضع ثابت» خود در مخالف با هرگونه اقدام خشونت بار اعلام کرد که هرگونه اعمال خشونت بار را با هر انگیزه‌ای که باشد، مردود می‌داند و مخافت هرگونه اقدامی است که منجر به افزایش تنش و بی‌ثباتی در منطقه شود.

همچنین وزارت خارجه لبنان ترور محسن فخری زاده دانشمند هسته‌ای و دفاعی ایران را محکوم و اعلام کرد که چنین جنایت‌هایی باعث تشدید درگیری‌ها می‌شود و در قوانین بین‌المللی محکوم و مردود است.

اردن و امارات نیز ترور شهید فخری زاده را محکوم و بر لزوم تلاش‌های جمعی برای کاهش تنش، جلوگیری از تشدید تنش در منطقه و حفظ امنیت و ثبات تأکید کردند.

وزیر خارجه سلطنت عمان و اسماعیل هنیه رییس دفتر سیاسی جنبش مقاومت اسلامی حماس در گفت و گوهای تلفنی با محمد جواد ظریف وزیر خارجه کشورمان، ترور شهید فخری زاده را محکوم کردند و به مردم ایران تسلیت گفتند.

ترکیه هم با محکوم کردن این ترور اعلام کرد: آنکارا با هر اقدامی که صلح و آرامش منطقه را برهم می‌زند، مقابله می‌کند و تمام انواع تروریسم فارغ از عامل و هدف این اقدام را مردود می‌داند.

«احمد موسوی» مبلغ پژوهشگر و کارشناس مسائل افغانستان نیز در این باره گفت: با ترور شهید محسن فخری‌زاده مشخص شد که مثلث شوم آمریکا، اسرائیل و سعودی در حال دمیدن بر آتش‌های جدید در منطقه است و ترامپ در آخرین روزهای خود در کاخ سفید به دنبال اثبات وفاداری خود به صهیونیسم است.

«محمد عایش» تحلیلگر فلسطینی در روزنامه «القدس العربی» نوشت: واشنگتن و تل‌آویو با این اقدامات به دنبال سلطه‌گری بر منطقه و تحقق منافع خود هستند. این جنایت‌های آنان به سود مردم جهان عرب نیست. بلکه هدف آن‌ها بر هم زدن امنیت کشورهای عربی و تضعیف کشورهای منطقه و عقب نگه داشتن این کشورها هستند.

همچنین انجمن علمای یمن این حمله را اقدامی «خیانتکارانه» خواند و افزود: ترور شهید فخری زاده بیش از آنکه صهیونیستها را وحشت‌زده کند یا جمهوری اسلامی ایران را هدف قرار داده باشد، همه مغزهای جهان اسلام را نشانه گرفته است.

رسانه‌های عمانی نیز به دنبال انتشار خبر ترور شهید فخری زاده دانشمند صنعت هسته‌ای و دفاعی ایران ضمن بازتاب گسترده این حادثه، اعلام کردند که تهران، اسرائیل را مسئول ترور این دانشمند هسته‌ای با هدف ایجاد آشوب و ناامنی می‌داند.

خبرگزاری شهاب فلسطین در یادداشتی اعلام کرد که شاخص‌های زیادی وجود دارد که دست داشتن اسرائیل در ترور شهید "محسن فخری زاده" پدر علم هسته‌ای ایران را ثابت می‌کند.

رئیس اسبق آژانس بین‌المللی انرژی اتمی رژیم صهیونیستی را به دلیل دست داشتن در ترور شهید دکتر «محسن فخری زاده» دانشمند ممتاز هسته‌ای و صنعت دفاعی ایران، به ارتکاب عمل فراقانونی متهم کرد.

«محمد البرادعی» در توئیتی نوشت: حمایت از حق اسرائیل برای دفاع از خود یک مساله و توجیه حق برای اقدامات فراقانونی مساله دیگری است.

وی تصریح کرد: استانداردهای دوگانه تنها باعث تشدید حس عمیق بی‌عدالتی در منطقه (خاورمیانه) خواهد شد.

روزنامه العربی الجدید در گزارشی با اشاره به دخالت مستقیم رژیم صهیونیستی در ترور شهید محسن فخری زاده دانشمند هسته‌ای و دفاعی ایران نوشت: ترور دانشمند ایرانی با هدف متشنج نگه داشتن روابط میان ایران و غرب به ویژه آمریکا در دوره بایدن و ممانعت از کاهش فشارهای حداکثری بر ایران انجام شد.

این روزنامه اضافه کرد که این ترور در زمانی بسیار حساس انجام شد و اهداف و پیام‌های متعددی دارد. در خصوص زمان انجام آن می‌توان گفت پس از اعلام پیروزی بایدن رخ داده است یعنی اتفاقی که باعث نگرانی اسرائیلی‌ها و متحدان آمریکا در منطقه درباره احتمال اتخاذ رویکرد جدید توسط بایدن در خصوص ایران شد.

العربی الجدید با اشاره به اینکه اسرائیل شرایط کنونی را فرصتی برای حذف برجسته‌ترین مغز متفکر هسته‌ای و دفاعی ایران برای محقق ساختن چندین هدف به صورت هم زمان دانست، افزود: نخستین هدف تأثیرگذاری بر برنامه هسته‌ای و موشکی ایران و کند کردن روند پیشرفت آن و چه بسا متوقف کردن آن با توجه به جایگاه او در این زمینه است. در همین راستا می‌توان به تشدید عملیات اسرائیل در سوریه علیه ایران برای توقف حضور و نفوذ این کشور در جبهه شمالی نگاه کرد.

این روزنامه تلاش برای متشنج نگه داشتن روابط میان ایران و غرب به ویژه آمریکا در دوره بایدن را هدف دوم این ترور دانست و افزود: فراتر از افزایش تنش اینکه مانع از کاهش فشارهای حداکثری آمریکا بر ایران شود.

هدف سوم فرستادن پیام به ایران است که در دو سال اخیر در پاسخ به خروج آمریکا از توافق هسته‌ای گام‌هایی را برداشته است. پیامی با این محتوا که اسرائیل در تلاش برای به تعطیلی کشاندن برنامه هسته‌ای ایران کوتاهی نخواهد کرد.

العربی الجدید اضافه کرد: اسرائیل با این ترور می‌خواهد به تهران اعلام کند در به تعطیلی کشاندن برنامه هسته‌ای ایران جدی است و ازسرگیری ترورها برای محقق ساختن این هدف صورت می‌گیرد. در این راستا می‌توان عملیات خرابکارانه اخیر در تأسیسات هسته‌ای نطنز را نیز بررسی کرد.

*س_برچسب‌ها_س* *س_پرونده خبری_س*