دوشنبه 1 بهمن 1403

چهار روز از سی و سومین نمایشگاه کتاب تهران در یک نگاه

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
چهار روز از سی و سومین نمایشگاه کتاب تهران در یک نگاه

تهران - ایرنا - خلاصه‌ای از آنچه در 4 روز نخست نمایشگاه کتاب تهران گذشت، را در یک نگاه بخوانید.

به گزارش خبرنگار کتاب ایرنا، چهارمین روز از سی و سومین نمایشگاه کتاب تهران، به پایان رسید و در این روزها، نمایشگاه شاهد رویدادهای مختلف بود. از حضور مهمانان خارجی تا رونمایی از کتاب‌ها، جلسات نقد و خبرهای گوناگون دیگر. در این گزارش نگاهی داریم به آنچه در این روزها، در نمایشگاه کتاب تهران گذشته است.

سی‌وسومین نمایشگاه بین‌المللی کتاب با حضور 30 کشور افتتاح شد

سی‌وسومین دوره نمایشگاه بین‌المللی کتاب عصر روز سه شنبه 20 اردیبهشت با حضور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، وزیر کشور لبنان، متولیان و دست اندرکاران فرهنگی کشور و ناشران 30 کشور در مصلای امام خمینی (ره) طی آیینی گشایش یافت.

این رویداد با حضور 1700 ناشر در محیط مصلی به شکل حضوری و 1100 ناشر در فضای مجازی کار خود را از صبح روز چهارشنبه 21 اردیبهشت آغاز کرد.

نمایشگاه سی‌وسوم کتاب تهران به روایت آمار

طبق آخرین داده‌های خانه کتاب و ادبیات ایران، کتاب‌های 170 ناشر خارجی در این دوره از نمایشگاه ارائه خواهد شد و حدود 50 مهمان از 30 کشور جهان، از این رویداد فرهنگی بازدید خواهند کرد.

ناشران شناخته شده جهانی از 32 کشور حضور فعالانه‌ای در نمایشگاه امسال دارند. از جمله این ناشرانی می‌توان به فعالان عرصه نشر از کشورهایی چون سوئیس، هند، هنگ کنگ، ترکیه، ایتالیا، فرانسه، چین، کره جنوبی، بوسنی و هرزه گوین، افغانستان، سوریه، لبنان، پاکستان، تونس، قطر، عراق، کویت، بحرین، عمان، مصر، آذربایجان، تاجیکستان، روسیه، صربستان، مکزیک، انگلستان، استرالیا، هلند، آمریکا، آلمان، اسپانیا اشاره کرد.

افزایش 100درصدی بُن‌های خرید در قالب یارانه دولتی و کمک بدنه مدیران وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و معاونت فرهنگی وزارتخانه به گروه‌های هدف کتاب‌خوان اشاره کرد.

چگونه به نمایشگاه کتاب برویم؟

مخاطبان برای حضور در سی و سومین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران می‌توانند خود را از طریق خطوط یک و سه مترو، اتوبوس‌های شرکت واحد و وسیله نقلیه شخصی به بوستان علم و دانایی برسانند.

نمایشگاه 33؛ کتاب‌بازها اول وقت آمدند

سی و سومین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران امروز (21 اردیبهشت) بعد از دو سال با بهبود شرایط کرونا در حالی برگزاری شد که برخی از بازدیدکنندگان با شوق در نمایشگاه حضور پیدا کردند و برخی از شرایط برگزاری نمایشگاه ناراضی هستند.

غرفه مهمان ویژه نمایشگاه بین‌المللی کتاب افتتاح شد

غرفه قطر، میهمان ویژه سی وسومین دوره نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران با حضور یاسر احمدوند رئیس نمایشگاه در بخش بین‌الملل افتتاح شد. علی رمضانی، قائم مقام سی و سومین دوره نمایشگاه بین المللی کتاب تهران، جاسم ابوالعینین، رئیس نمایشگاه کتاب دوحه قطر، اسماء الکواری، مدیر انتشارات دارالبجه، ریاض الیاسین، رئیس اتحادیه ناشران در این مراسم حضور داشتند.

ریاض احمد محمد در غرفه قطر به عنوان میهمان ویژه سی‌وسومین نمایشگاه کتاب تهران، به خبرنگار ایرنا گفت: شرکت در این نمایشگاه که یکی از بزرگترین نمایشگاه‌های کتاب در جهان است و انتشارات‌های زیادی در آن شرکت می‌کنند، برای ما تجربه مهمی است.

وی افزود: چیزی که برای ما اهمیت دارد این است که با انتشارات‌های ایرانی در ارتباط باشیم و در تلاشیم با ترجمه کتاب های قطری به فارسی و بالعکس با ایران تبادل فرهنگی کنیم. نمایشگاه کتاب تهران مهمترین نمایشگاه برای وزارت فرهنگ و انتشارات‌های قطر است چون در این نمایشگاه می‌توانیم با بسیاری از انتشارات‌های فارسی ارتباط برقرار کرده و از کتاب‌هایی که منتشر شده‌اند، بهره ببریم.

نمایشگاه 33؛ کیف‌کردن در پیک‌نیک کتاب

نمایشگاه کتاب تهران در حالی برگزار می شود که امسال سنندج به عنوان هفتمین پایتخت کتاب ایران در این رویداد حضور دارد. در طول 6 سال گذشته، اهواز (1394)، نیشابور (1395)، بوشهر (1396)، کاشان (1397)، یزد (1398) و شیراز (1399) توانسته بودند عنوان پایتخت کتاب ایران را کسب کنند که هر کدام در کنار جاذبه های تاریخی و باستانی خود برای جذب گردشگر و برگزاری رویدادهای مختلف بر مبنای کتاب و کتابخوانی بوده است.

از طرفی وجهه بین المللی نمایشگاه تهران که در طبقه دوم مصلی دایر شده، برای بسیاری مخاطبان جذاب است؛ غرفه های ناشران و فعالان صنعت نشر از کشورهای همسایه و هم زبان، از کشورهای حاشیه خلیج فارس، آسیای میانه و جنوب شرق آسیا، ظرفیت و اهمیت نمایشگاه تهران را نشان می دهد که می توان با تبلیغات هدفمند، گردشگران بسیاری را برای بازدید از ایران و این رویداد فرهنگی در پایتخت، دعوت و جذب کرد.

اگر چه هر ساله نمایشگاه کتاب فرانکفورت و بولونیا که برگزار می شود و گردشگران زیادی به این شهرها سفر می کنند، اما اکنون که کرونا را پشت سر گذاشته ایم با الگوگیری از نمایشگاه های جهانی و برنامه ریزی و تبلیغات هدفمند نمایشگاه کتاب تهران هم می تواند برای جذب گردشگران علاقه مند رویدادهای فرهنگی در تقویم های جهانی ثبت شود.

این دوره نمایشگاه پذیرای مخاطب جدی‌تری است

محسن فرجی، مدیر انتشارات خزه در نخستین روز برگزاری نمایشگاه کتاب درباره توان خرید کتاب توسط مردم به خبرنگار ایرنا گفت: با احتساب اینکه کاغذ گران شده و قیمت کتاب بالا رفته‌است، برگزار نشدن نمایشگاه کتاب به شکل حضوری در دو سال گذشته، شور و اشتیاق پنهانی را در مخاطب ایجاد کرده‌است، زیرا مخاطبان کتاب ترجیح می‌دهند، کتاب‌ها را از نزدیک لمس و خرید کنند.

سجاد بهارلو، مسئول غرفه نشر برج، با تاکید برلزوم ترویج خرید حضوری کتاب و استفاده از مشاوره متخصصان و کتاب‌فروشان بیان کرد: افراد باید بتوانند کتاب را ورق بزنند و انتخاب کنند. مخاطب باید بتواند وارد محیطی شود که کتاب در آن قرار دارد. افراد باید بدانند که حتی اگر برای خرید کتاب تخفیف نگیرند، لازم است تا هزینه مشاوره گرفتن درباره کتاب را پرداخت کنند، در نتیجه نباید در خرید حضوری تخفیف بگیرند، این در حالی است که متاسفانه اغلب سیاست‌ها مردم را از این نوع خرید دور می‌کند و مطمئنا در این دوره از نمایشگاه مجازی کتاب، شاهد فروش بیشتری خواهیم‌بود.

نمایشگاه 33؛ کام کودکان با کتاب شکرین شد

بخش کودک و نوجوان سی و سومین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران با قسمت‌های جذاب و تزئیناتی زیبا و رنگارنگ میزبان کودکان و خانواده‌های آنان است.

نمایشگاه 33؛ کرونا در خاک کتاب

در دو سالی که گذشت بسیاری از جشنواره‌ها مثل فیلم فجر و تئاتر فجر به صورت محدود و نصفه و نیمه برگزار شدند. حتی حضور در کتاب فروشی‌ها با چاشنی ترس و دلهره همراه بود. همه می‌دانستیم که ویروس خطرناک کرونا در کمین است و هر لحظه ممکن است به سمت‌مان حمله‌ور شود. اما امسال آرامش و اطمینان خاطر را می‌شود در چهره حاضران در نمایشگاه کتاب مشاهده کرد. اکثر حاضران از پوشش ماسک استفاده کرده‌اند و کسی نیست که از ترس ویروس در خانه مانده باشد.

حضور پرشمار مردم در این نمایشگاه حکایت از آن دارد که نفس کرونا به شماره افتاده و چیزی نمانده که نابودی کاملش را جشن بگیریم. نمایشگاه کتاب که روزگاری به خاطر کرونا تعطیل شد، حالا خودش دارد پیام تحقیر و تضعیف کرونا را مخابره می‌کند.

نمایشگاه 33؛ تشنگی مخاطب به مطالعه کتاب را فضای مجازی کاهش می‌دهد

مدیر انتشارات دالاهو با تاکید بر اینکه فعالیت‌های فضای مجازی، تشنگی مخاطب‌ها به مطالعه کتاب را کاهش می‌دهد، توضیح داد: به طور مثال فضای مجازی مسیر تبلیغات برای کتاب را ساده‌تر کرده‌است. همچنین مردم می‌توانند مستقیم به درگاه نمایشگاه مجازی متصل شوند؛ اما این فضا ضرر کلی بر مقوله هنر زده‌است، این بستر خیلی ناچیز به نظر می‌رسد.

امیرحسین کاکایی افزود: در حوزه کتاب هم همین است و اگر کسی در فضای مجازی شناخته شده‌باشد، میزان فروش کتاب‌های چاپی او از باقی مولفان حتی آن‌هایی که سال‌ها فعالیت کردند، بیشتر خواهدبود. در غرفه انتشارات دالاهو کتابی داریم که مولف با برندینگ فروش بالایی داشته‌باشد، در حالی که مولفی با بیش از 50 کتاب، نمی‌تواند به اندازه آن مولف شناخته شده، فروش داشته‌باشند.

ارائه بن در فضای مجازی موجب کاهش استقبال از نمایشگاه فیزیکی کتاب می‌شود؟

به گفته یک فعال حوزه نشر، درصد تخفیف در فضای مجازی بیشتر از نمایشگاه حضوری است و بن کتاب را هم فقط برای بخش مجازی نمایشگاه در نظر گرفتند، در نتیجه استقبال از نمایشگاه حضوری کمتر می‌شود.

امید منتقمی درباره سی‌وسومین دوره نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران به خبرنگار ایرنا گفت: در سال‌های اخیر نه تنها مردم بلکه برخی از ناشران هم عادت کردند بیشتر در فضای مجازی فعالیت کنند. در این دوره از نمایشگاه 8 یا 9 ناشر بزرگ که عنوان کتاب‌های بسیاری دارند، حاضر نیستند.

مسئول غرفه نشر لِگا با اشاره به اینکه ناشران می‌توانند درصد تخفیف بالاتری در فضای مجازی ارائه بدهند، ادامه داد: در عین حال با گذشت دو روز از فعالیت سی‌وسومین دوره نمایشگاه مجازی به این دلیل که درصد تخفیف در فضای مجازی بیشتر است و بن کتاب را هم فقط برای بخش مجازی نمایشگاه کتاب در نظر گرفتند، استقبال از نمایشگاه حضوری کمتر می‌شود. در نتیجه فکر می‌کنم امسال مخاطب کمتری به نمایشگاه بیاید.

نمایشگاه 33؛ قدیمی‌ترین و نوپاترین ناشران ایرانی کدامند؟

از موی سفید کرده‌های صنعت نشر در نمایشگاه سی‌وسوم می‌توان به سه ناشر دارالکتب اسلامیه با 74 سال، امیرکبیر با 73 و انتشارات نگاه با 50 سال سابقه نام بُرد. ناشرانی که فراز و فرودهای مختلف تاریخ معاصر کشورمان را پشت سر گذاشتند و با وجود تمامی مشکلات و سختی‌ها و البته حلاوتِ شیرینی همنشینی با یار مهربان، درازنای مسیر تاریخ معاصر کشورمان را درنوردید و همواره با کالایی ثابت یار مهربان همدم علاقه‌مندان به عرصه کتاب و کتابخوانی بودند.

انتشارات دارالکتب اسلامیه توسط مرتضی آخوندی در 1327 در منطقه پامنار تهران راه‌ادازی شد و با بیش از هفت دهه فعالیت در حوزه نشر، طلب علم‌آموزی و تجربه توانسته است این انتشارات را اداره کند.

در انتشارات دارالکتب الاسلامیه کتاب‌های دینی و مذهبی ارزشمندی چون اصول کافی و المیزان و بحارالانوار منتشر شده است. همچنین بسیاری از شخصیت‌های دینی و سیاسی مشهور امروز، اولین آثار خود را در این نشر به مخاطب ارائه دادند.

از موی سفید کرده‌های صنعت نشر در نمایشگاه سی‌وسوم می‌توان به سه ناشر دارالکتب اسلامیه با 74 سال، امیرکبیر با 73 و انتشارات نگاه با 50 سال سابقه نام بُرد

انتشارات امیرکبیر توسط عبدالرحیم جعفری کار خود را در 12 آبان سال 1328 با خرید سرقفلی اولین فروشگاه خود در خیابان ناصرخسرو تهران آغاز کرد. اولین اثر منتشرشده جزوه‌ای با نام «نماز» بود که با نظر حاج میرزا خلیل کمره‌ای تهیه شده‌بود.

در نقطه مقابل هستند انتشاراتی‌هایی که با اتکا به توفیقات همان ناشران موی سفید کرده و در راستای تزریق نگرش‌های جدید، مسیر خود را به حوزه نشر کشور باز کرده‌اند.

از این دست ناشرانی که به تازگی قدم گذاشتن در عرصه سخت اما شیرین نشر را آغاز کرده‌اند می‌توان به انتشارات السانا با تنها 18 ماه سن و دو انتشارات خزه و سنگ تنها با سه سال عمر؛ حضور در بزرگترین رویداد فرهنگی را کشور را تجربه می کنند اشاره کرد.

انتشارات السانا جوان‌ترین ناشر حاضر در نمایشگاه سی‌وسوم کتاب تهران است. انتشاراتی که با مدیریت محمد دسترس اول دی ماه 1399 و تنها با گذر 18 ماه از عمر نشر خود پای به بزرگترین رویداد فرهنگی کشور گذاشته است و امید دارد در این صنعت به شدت رقابتی بتواند با محور ادبیات داستانی، روانشناسی و تاریخ بتواند حیات خود را تضمین کند.

در نمایشگاه بین‌المللی هم می‌توان فروش داشت

حمد ذوعلم مدیر آژانس ادبی دایره مینا، درباره اقداماتی که در بخش بین‌الملل سی‌وسومین دوره نمایشگاه بین‌المللی کتاب انجام می‌گیرد، به خبرنگار ایرنا گفت: طراحی نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران برای فروش کتاب است، مانند بسیاری از نمایشگاه‌ها که در منطقه ما وجود دارد. این نمایشگاه می‌تواند بین‌المللی باشد، اما فروش هم داشته‌باشد. این نمایشگاه برای خرید و فروش رایت طراحی نشده‌است. در سال‌های گذشته بخشی با نام بازار جهانی در این نمایشگاه فعالیت می‌کرد که بیشتر نوعی ویترین بود تا محیطی برای مذاکرات و خرید و فروش رایت.

او با اعلام اینکه ارتباطات خود را با ناشران دیگر کشورها حفظ کرده است و در این نمایشگاه با آن‌ها دیدار دارد، ادامه‌داد: البته به این دلیل که ناشران خارجی و افرادی که فروش رایت را مدیریت می‌کنند، در این نمایشگاه حضور ندارند، شاید نتوان در این نمایشگاه مذاکرات زیادی انجام داد. مگر اینکه از قبل قراری گذاشته‌باشیم و فعالان برای مذاکرات حضوری و بازدید از غرفه به نمایشگاه بیایند. بیشتر هدف ما این است که خود را معرفی کنیم و مخصوصا ناشرانی که علاقه‌مند به فعالیت در بازار جهانی هستند، با آژانس‌های ادبی گفت‌وگو می‌کنند.

استقبال بی‌نظیر از نمایشگاه کتاب در آدینه

تجربه ثابت کرده که تعطیلات پایان هفته در برگزاری رویدادهای نمایشگاهی مانند نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران همواره با حجم انبوه و استقبال بالای عموم مخاطبان همراه بوده است. این اتفاق سی‌وسومین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران را که بعد از دو سال وقفه بار دیگر حضور مطلق یار مهربان را در فضای خنک اردیبهشتی تهران جاری و ساری ساخته نیز از این قاعده مستثنی نکرده است.

کتاب‌های دیجیتال را ایرانی‌های مقیم خارج می‌خرند

یک فعال حوزه نشر می گوید: بدون حمایت دولت، هیچ راهی برای جذب مردم به مطالعه وجود ندارد چرا که مردم ما اهل کتاب خواندن هستند ولی گرانی کتاب، آنها را از این مهم؛ محروم کرده است.

نرگس مساوات دبیر تحریریه نشر ثالث در گفتگو می گوید: با وجود گرانی های اخیر، استقبال مردم از غرفه ما، بسیار فراتر از انتظار من بوده است. به عبارتی با توجه به گران شدن کتاب، وجود نمایشگاه های مجازی و فروش بالای ناشرین از طریق سایت های خود، اصلا انتظار چنین استقبالی از این نمایشگاه را نداشتم.

این فعال فرهنگی می افزاید: البته خرید کتاب مثل قدیم نیست. سال های قبل مردم با فراغ بال بیشتری کتاب می خریدند و اکنون باید دودوتا چهارتا کنند و یک کتاب را بردارند و دیگری را بگذارند ولی باز هم مردم کتاب می خرند. این موضوع از یک طرف خوشحال کننده است و از سویی غمناک؛ زیرا این سوال پیش می آید که چرا ما این همه آدم علاقمند را از خرید کتاب را به علت مشکلات اقتصادی که روز به روز هم دارد بیشتر می شود محروم کرده ایم.

نمایشگاه 33: استقبال از بخش ناشران خارجی رضایت‌بخش است

مدیر کمیته ناشران خارجی سی‌وسومین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران گفت: اگرچه امسال در مقایسه با سال‌های گذشته به دلیل همه‌گیری کرونا، ناشران خارجی کمتری به نمایشگاه آمدند اما استقبال از غرفه‌های این بخش خوب است و ناشران از فروششان رضایت دارند.

اسماعیل جانعلی پور در گفت‌وگو با خبرنگار فرهنگی ایرنا گفت: امسال در مجموع 170 ناشر خارجی آثار خود را در نمایشگاه کتاب تهران عرضه کرده‌اند و 68 غرفه مسئول توزیع این آثار هستند.

مدیر کمیته ناشران خارجی سی‌وسومین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران با بیان این که بخش ناشران خارجی نمایشگاه میزبان ناشرانی از 32 کشور خارجی است، گفت: در بخش عربی حضور ناشران پررنگ تر از بخش لاتین است.

وی در ادامه با اشاره به آن که تا به امروز استقبال از بخش ناشران خارجی خیلی خوب بوده است، اظهار داشت: اگرچه امسال در مقایسه با سالهای گذشته به جهت شیوع ویروس کرونا ناشران خارجی کمتری به نمایشگاه آمدند، استقبال از غرفه ها خوب است و آمار و ارقامی که از سوی قائم مقام نمایشگاه اعلام شد، نشان می دهد در دو روز گذشته این غرفه‌ها فروش خوبی داشته‌اند. اگرچه تنها دو روز از نمایشگاه گذشته است، ناشرین هم از فروش نسبتا خوب خود راضی هستند.

کتاب‌های افست ناشران را بیچاره کرده است

مدیر محتوای نشر خوب درباره تمایل تعداد زیادی از مخاطبان برای مطالعه کتاب‌های عامه‌پسند گفت: سلیقه عمومی چیزی است که از دوران تحصیل کودکان در آموزش و پرورش اتفاق می‌افتد، این مهم است که در آن سال‌ها برای کودکان چه محتوایی تولید می‌کنیم.

پریسا هاشمی طاهری، درباره تاثیر افزایش کتاب‌های عامه‌پسند بر سلیقه کتاب‌خوانی مخاطب‌ها به خبرنگار ایرنا گفت: کتاب‌خواندن به صورت کلی فرآیند درست و ضروری است، اگر بگوییم مردم کتاب عامه‌پسند بخوانند یا نخوانند یا کتاب سرآمدهای ادبی را بخوانند، اقدام درستی نیست. کتاب‌خواندن باید اتفاق بیافتد، دلیل اینکه سلیقه کتاب‌خوانی ما به کدام سمت می‌رود، وابسته به ناشر و بازار کتاب نیست.

هاشمی طاهری با بیان اینکه قبل انقلاب و در این سال‌ها به اندازه کافی ناشر فرهیخته در جامعه فعالیت می‌کردند، ادامه داد: همیشه ناشرانی هستند که کتاب روشنفکری منتشر می‌کنند، اینکه بگوییم سلیقه جامعه افت پیدا می‌کند، سخیف می‌خواند - این‌ها برچسب‌هایی است که بر افرادی که کتاب عامه‌پسند می‌خوانند، زده می‌شود - درست نیست. این عادت از جای دیگر نشات می‌گیرد، سلیقه عمومی چیزی است که از دوران تحصیل کودکان در آموزش و پرورش اتفاق می‌افتد، این مهم است که در آن سال‌ها برای کودکان چه محتوایی تولید می‌کنیم.

نگاه نویسنده؛ نویسندگان نقش مهمی در «جهاد تبیین» دارند

مدرس حوزه علمیه، «جهاد تبیین» را بیان حقایق و برکات انقلاب دانست و گفت: باید بدون تعصب، ضعف ها کاستی ها و منشا آن مشخص شود و همه مسئولانه برای رفع آن تلاش کنیم، در این میان نویسندگان و روایان تاریخ انقلاب، نقش و مسئولیت مهمتری در این جهاد دارند.

حجت الاسلام علیرضا کریمی در گفت و گو با خبرنگار فرهنگی ایرنا در حاشیه سی و سومین نمایشگاه بین المللی کتاب اظهار داشت: جهاد یعنی تلاش کردن به اندازه همه وسع و ظرفیت این جهاد می تواند در مقابل دشمن مهاجم باشد و جهاد تبیین یعنی توضیح قدرتمند حقایق و معارف بر مبنای بیان روز برای مخاطبان و مردم.

وی به مبانی جهاد تببینی که رهبر معظم انقلاب اسلامی فرمودند اشاره کرد و افزود: انقلاب اسلامی ایران 43 سال پیش بر اساس مبانی معارف دین اسلام و قرآن شکل گرفت و به پیروزی رسید، عدالت از محوری ترین مباحث معرفتی دین مبین اسلام است، همچنین در اسلام بر عزت و کرامت مردم تاکید شده تا زیر سایه ظلم مستکبران عالم نباشد.

مسوول ناشرین لبنان: نمایشگاه کتاب تهران یکی از جلوه‌های فرهنگی مقاومت اسلامی است

مسوول ناشرین لبنانی در نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران با بیان اینکه این نمایشگاه یکی از جلوه‌های فرهنگی مقاومت اسلامی در جهان است تاکید کرد می‌توانیم از این طریق به تمام نقاط جهان نفوذ کرده و صدای جمهوری اسلامی ایران و مستضعفان را به گوش جهانیان برسانیم.

سیدعبدالله مرتضی در حاشیه سی وسومین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران در گفت وگو با خبرنگار ایرنا افزود: در غرفه لبنان تعداد زیادی کتاب های مقاومت اسلامی عرضه شده که خط مشی جبهه مقاومت ومحور آن را به جهان معرفی می کنند این کتاب ها به همراه تالیفات علامه محقق سید جعفر مرتضی عاملی رحمه الله از انتشارات المرکز الاسلامی للدراسات وانتشارات دار الولاء وجمعیه المعارف الاسلامی ودار المنار می باشند.

وی ضمن تبریک به جمهوری اسلامی ایران به دلیل موفقیت در زمینه مهار کرونا وتداوم فعالیت های فرهنگی به صورت مجازی وحضوری در دوران کرونا و بعد از آن گفت: بحمد الله نمایشگاه تهران مخاطبان زیادی دارد که نتیجه تلاش های مقامات جمهوری اسلامی ایران می باشد.

«جایزه جهانی کتاب سال» برای نخستین‌بار غرفه اختصاصی دارد؛ این جایزه برای خارجی‌ها مهم است

برای نخستین بار است که در بخش بین‌الملل نمایشگاه کتاب، غرفه‌ای به جایزه جهانی کتاب سال اختصاص داده‌می‌شود. تا کنون 29 دوره از جایزه جهانی برگزار شده و فراخوان سی‌امین دوره قرار است اعلام شود، در این جایزه به نویسندگان و پژوهشگران خارج از ایران که درباره دو موضوع اصلی ایران پژوهی و حوزه پژوهش‌های اسلامی به زبان غیرفارسی کتاب می‌نویسند و پژوهش می‌کنند همچنین ناشر باید غیرایرانی باشد.

هدف از جانمایی غرفه برای جایزه جهانی کتاب سال ایران در سی‌وسومین دوره نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران توسط یکی از مسئولان حاضر در غرفه مذاکره با سفیران و مسئولان سازمان‌های مختلف اعلام می‌شود. همچنین اعضای هیات علمی و داوران به این غرفه می‌آیند زیرا این جایزه با گروه‌های مختلفی در ارتباط است. هنر اسلامی و اسلام شاخه‌های مختلف زیادی دارد. گاهی داوران کتابی را برای سال آینده معرفی می‌کنند. اقدام دیگر این غرفه در نمایشگاه کتاب رصد تازه‌های نشر است.

نمایشگاه 33؛ نویسنده‌ای که امیدوار است پدر و مادرش را به وسیله کتاب پیدا کند

نویسنده کتاب «همه خانواده خوشبخت آسمانی» گفت: در این کتاب سرگذشت واقعی خودم را در خوابگاه‌های بهزیستی توضیح داده‌ام و امیدوارم این کتاب کمک کند که بتوانم پدر و مادرم را پیدا کنم.

سعید سمائی نسب با حضور در غرفه ایرنا در سی و سومین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران توضیحاتی را درباره کتابش ارائه کرد و اظهار داشت: این کتاب به شرایط خوابگاه های سازمان بهزیستی می پردازد و راجع به عزیزانی که در سنین مختلف به این خوابگاه ها می روند. داستان کتاب کاملا واقعی است. من از سن 9 سالگی وارد خوابگاه شدم و از آن زمان دنبال خانواده‌ام می‌گردم. خبری از پدر و مادرم ندارم. در کودکی با مردی به حرم امام رضا (ع) رفتم و آن بنده خدا یک جوری من را گمراه کرد و دستم را رها کرد و رفت.

سمائی نسب که از سال 72 وارد خوابگاه های بهزیستی شده و تجربه حضور در خوابگاه های مشهد و سبزوار را دارد گفت: ما آموزش های لازم را برای ورود به جامعه در خوابگاه‌ها نمی‌بینیم و این رمان به همین موضوع می‌پردازد. یکی از اهداف بنده از نوشتن کتاب این است که این مساله را به گوش جامعه برسانم. من راه دیگری را پیدا نکردم که بتوانم مساله خودم را توضیح دهم. امیدوارم صدای خودم را به پدر و مادرم که سال هاست دنبال شان می گردم برسانم.

دولت برای اقناع عمومی از زبان هنر و هنرمندان استفاده کند

مصطفی محدثی خراسانی در حاشیه برگزاری سی و سومین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران در گفت و گو با خبرنگار فرهنگی ایرنا با مفید خواندن برگزاری نمایشگاه‌های کتاب و نقش بی بدیل یار مهربان بر ترویج کتابخوانی و به دنبال آن افزایش سرانه مطالعه در میان مردم، اظهار داشت: هر فعالیتی در حوزه کتاب می‌تواند مؤثر باشد، چرا که کم‌کاری‌های بسیاری در این حوزه صورت گرفته و باید جبران شود.

وی درباره کتابخوان شدن مردم و افزودن کتاب به سبد خرید و کالاهای خانواده ها، گفت: بطور کلی آگاهی و معرفتی که هر فردی با کتاب خواندن کسب می‌کند با هیچ چیزی امکان برابری نداشته و نمی تواند در جایگاه آن قرار گیرد.

این شاعر، نویسنده و پژوهشگر همچنین در پاسخ به این سوال که چه آثاری را برای ارائه به بازدید کنندگان سی و سومین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران آماده کرده، خاطرنشان کرد: هم اکنون کتاب سلوک باران را با تجدید چاپ در انتشارات سوره مهر به این نمایشگاه آوردم.

باید با چاپخانه‌های زیرزمینی برخورد کرد / ترس از کتاب‌های دستفروش‌ها

یک فعال قدیمی حوزه کتاب می‌گوید: اگر روند گرانی اقلام چاپ به همین وضعیت پیش رود قیمت کتاب در آینده ای نزدیک تا 5 برابر گران تر خواهد شد.

علیرضا رییس دانا، موسس و مالک انتشارات نگاه با بیان این مطلب به خبرنگار فرهنگی ایرنا می‌افزاید: متاسفانه ملزومات کار کتاب دست عده ای دلال افتاده است. بهای زینگ، فیلم، مقوا و چاپ؛ 5 تا 6 برابر گران تر شده است. به زودی قیمت کتاب، وحشتناک می شود و باید دید آیا مردم دیگر قادر به خرید کتاب خواهند بود یا خیر؟

او با رد این گزاره که مردم ایران اهل مطالعه نیستند می گوید: 59 سال است کارم در حوزه کتاب و 49 سال است که انتشارات نگاه را تاسیس کرده ام. هر سال هم تعداد زیادی کتاب چاپ کرده ایم و حتی یک نسخه اش هم در انبار باقی نمانده است و همه اش را خریده اند. حتی در این وضعیت گرانی های چند روز اخیر، شما می بینید همه وقتی از نمایشگاه خارج می شوند یک پاکت کتاب دستشان است. همین الان هم روزی نیست که ما 2 تا 3 کتاب را تجدید چاپ نکنیم.

رییس دانا ادامه می‌دهد: درست است که گرانی باعث شده است سرانه مطالعه و میزان خرید کتاب توسط مردم پایین بیاید اما مردم همچنان کتاب می خرند.

مصائب خبرنگاربودن در نمایشگاه کتاب

در چهارمین روز برگزاری نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران، هنوز خبرنگاران کارت دریافت نکرده اند، در حالی که یکی از الزامات کار خبری در این رویداد، کارت خبری ویژه نمایشگاه است.

سی‌وسومین دوره نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران برای خبرنگاران با سختی‌های زیادی همراه است. علاوه بر کاهش امکانات خبرنگاران برای کار در ساعات طولانی برگزاری این نمایشگاه نسبت به دوره‌های قبل، یکی از مشکلات اساسی که هنوز به آن رسیدگی نشده‌است، عدم صدور کارت خبرنگاران در این دوره از نمایشگاه کتاب است.

خبرنگار کتاب ایرنا در ساعات بعد از ظهر چهارمین روز برگزاری نمایشگاه کتاب تهران در جست‌وجوی دریافت این مدرک مهم شبستان و محیط مصلی را زیر و رو کرد. اما نتیجه حدود یک ساعت راهپیمایی پاسخی جز ابراز تاسف نبود. این در حالی است که در دوره‌های پیشین، سه یا چهار روز قبل از شروع نمایشگاه، کارت خبرنگاری به خبرگزاری‌ها فرستاده می‌شد.

مسئول غرفه عراق: نمایشگاه کتاب تهران وحدت‌بخش کشورهای اسلامی است

مسئول غرفه عراق برگزاری موفق نمایشگاه کتاب تهران را بیانگر اهتمام ویژه جمهوری اسلامی ایران به امور فکری و علمی و فرهنگی از همان ابتدای امر دانست.

سیدمحمد هاشمی در گفت وگو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: با اینکه شیوع بیماری کرونا بسیاری از فعالیت ها را طی دو سال قبل متوقف کرد اما جمهوری اسلامی ایران نه تنها با اقتدار این بحران را پشت سر گذاشت بلکه توانست فعالیت های خود در زمینه های مختلف را تنوع بخشیده با قوت ادامه داد.

مسئول غرفه عراق و مدیر انتشارات مرکز العراق للدراسات در شهرهای بغداد و نجف و ناصریه اشاره به روابط ریشه دار عراق و ایران و پیوندهای مشترک میان ملت های دو کشور تاکید کرد: تبادل افکار میان ملت ها موجب شناخت بیشتر آنها از یکدیگر می شود و نمایشگاه تهران با معرفی چهره واقعی جمهوری اسلامی ایران هرگونه شائبه و اخبار دروغین در این خصوص را رد کرده و تاییدی بر حقانیت آن است.

نمایشگاه 33؛ هفت‌شهر عشق با پایتخت پرمهر کتاب

غرفه شهر سنندج به عنوان هفتمین پایتخت کتاب ایران در کنار غرفه روستاهای مروج و دوستدار کتاب، خود به نگینی درخشان میان غرفه‌های متعدد بخش‌های اصلی و جنبی نمایشگاه سی‌وسوم کتاب تهران بدل شده است.

نمایشگاه کتاب 41 میلیارد و نیم میلیون تومان در سه روز فروخت

قائم مقام سی‌وسومین نمایشگاه بین‌المللی کتاب گفت: مجموع فروش بخش حضوری و فیزیکی این رویداد در سه روز گذشته 41 میلیارد و 500 میلیون تومان بود، از این رقم بیش از 25 میلیارد و 400 میلیون تومان در بخش فیزیکی و 16 میلیارد و 100 میلیون تومان در بخش مجازی کتاب فروخته شده‌است.

10 در 10؛ مصلی مقبول ناشران افتاد + اینفوگرافی

حقق درستی و کیفیت هر نمایشگاهی چه در بُعد ملی و چه در حوزه بین‌المللی به مولفه‌های آمایش، پیمایش و نظرسنجی‌های وابسته به آن رخداد وابسته است.

همزمان با برگزاری سی‌وسومین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران، خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا) بر آن شد تا با رصد مهمترین مولفه‌ها و مطالبات متکی بر خواست، نظر و نیاز مخاطبان در قالب نظرسنجی با ناشران حاضر در بخش‌های اقماری این رخداد بتواند سهمی مفید در ارائه کیفیت و قدرت برگزاری این دوره نمایشگاه بعد از دو سال وقفه به سبب ویروس کرونا در راستای رسالت رسانه‌ای خود ایفا کند.

بر این اساس مولفه‌های 10گانه‌ای چون قیمت گذاری کتاب‌ها؛ میزان تخفیف؛ حضور مردم؛ چیدمان و دکور غرفه‌ها؛ خدمات جانبی؛ عملکرد برگزارکنندگان؛ موضوع نشست‌ها؛ تنوع کتاب‌های تازه منتشر شده؛ محل برگزاری نمایشگاه و میزان فروش را با ناشران حاضر در بخش ناشران عمومی، کودک و نوجوان، دانشگاهی، خارجی و بین‌الملل به تبادل نظر گذاشت.

در این نظرسنجی عدد 1 نشان‌دهنده ضعیف‌ترین و عدد 10 نشان‌دهنده عالی‌ترین رویکرد ناشران در مواجهه با مولفه‌های عنوان شده است.

سخنگوی دولت: رئیس جمهوری برای تخصیص ارز یارانه‌ای به واردات کاغذ دستور ویژه داد

علی بهادری جهرمی عصر شنبه - 24 اردیبهشت - با حضور در مصلای امام خمینی (ره) از غرفه های ناشران حاضر در سی وسومین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران بازدید و از نزدیک با مسئولان غرفه ها و مدیران انتشارات درباره مسائل حوزه کتاب و صنعت نشر گفت وگو کرد.

سخنگوی دولت در گفت و گو با خبرنگار فرهنگی ایرنا درباره نمایشگاه کتاب تهران اظهارکرد: بسیار خرسندیم که بعد از دو سال توقف نمایشگاه های حضوری به دلیل شیوع کرونا، دوباره جشن فرهنگی کتاب و علاقه مندان به کتابخوانی برپا شد و مردم توانستند به این نمایشگاه بیایند. امیدوارم در فرصت باقیمانده در 7 روز آینده، هموطنان بتوانند به این نمایشگاه بیایند.

بهادری جهرمی همچنین گفت: از تدبیر ارزشمند وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تشکر می کنم که نمایشگاه مجازی را هم تعطیل نکردند و همزمان با نمایشگاه حضوری در حال اجراست این دو وجه نمایشگاه (حضوری و مجازی) به تحقق عدالت در توزیع منابع یارانه ای ما در دسترسی به کتاب و توسعه فرهنگی کتابخوانی کمک می کند.

رئیس شورای اطلاع رسانی دولت با اشاره به بازدید دو ساعته از نمایشگاه کتاب گفت: تقریبا همه ناشران شناخته کشور در این دوره از نمایشگاه کتاب حضور دارند، طبق گزارش ها میزان بازدیدهای عمومی خوب بوده است. اینکه راهروها عریض تر شده بود تدبیر خوبی بود که برگزارکنندگان در نظر گرفتند تا از ازدحام جمعیت جلوگیری می کند.

وی خاطرنشان کرد: در راستای توسعه و ترویج فرهنگ کتاب و کتاب خوانی باید از ابتدا تا انتهای زنجیره کتاب از تولیدکننده و ناشر تا کتابخوان باید مد نظر قرار گیرد. دولت تلاش می کند این زنجیره را مرتب کنترل کند تا هم اشکالات را شناسایی و رفع کند و هم از ناشر و کتابخوان حمایت کند. در ابتدای زنجیره باید کاغذ با قیمت مناسب به دست ناشر رسانده شود، البته باید در کنار آن از مولف هم حمایت معنوی انجام شود.

برچسب‌ها

پرونده خبری

چهار روز از سی و سومین نمایشگاه کتاب تهران در یک نگاه 2
چهار روز از سی و سومین نمایشگاه کتاب تهران در یک نگاه 3
چهار روز از سی و سومین نمایشگاه کتاب تهران در یک نگاه 4
چهار روز از سی و سومین نمایشگاه کتاب تهران در یک نگاه 5
چهار روز از سی و سومین نمایشگاه کتاب تهران در یک نگاه 6
چهار روز از سی و سومین نمایشگاه کتاب تهران در یک نگاه 7
چهار روز از سی و سومین نمایشگاه کتاب تهران در یک نگاه 8