شنبه 15 دی 1403

ادعاهای نادرست جهانگیری! / مجادله قالیباف و رسایی در مجلس / وقتی برخی چهره ترامپ را غلط‌انداز به تصویر می‌کشند!

وب‌گاه الف مشاهده در مرجع
ادعاهای نادرست جهانگیری! / مجادله قالیباف و رسایی در مجلس / وقتی برخی چهره ترامپ را غلط‌انداز به تصویر می‌کشند!

هر روز اخبار فراوانی در رسانه‌ها منتشر می‌شود که دنبال‌کردن آن‌ها حتی برای آنانی که اهل مطالعه اخبار هستند کار دشواری است. بسته خبری تحلیلی «الف» با رصد اخبار، رویدادهای مهم و همچنین تحلیل‌های صورت‌گرفته، مخاطبان خود را از مهم‌ترین وقایع روز آگاه می‌کند.

ادعاهای نادرست جهانگیری!

روزنامه جوان نوشت:

مردم هنوز مشکلات و مصائب هشت ساله دولت روحانی را فراموش نکرده‌اند؛ اینکه کشور هشت سال معطل برجام ماند. در 28 دی سال 1395 دولت اعلام کرد همه تحریم‌های هسته‌ای ایران برداشته شده است و بنا بود تحریم‌ها «بالمره» برداشته شود، اما در کمتر از پنج سال، یعنی 21 دی ماه 1399 نماینده ایران در سازمان ملل از تشدید تحریم‌ها خبر داد و گفت: در چهار سال گذشته، امریکا بیش از هزارو500 تحریم علیه ایران اعمال کرده و تمامی بخش‌های اقتصاد ایران را هدف قرار داده و تقریباً تمامی عواید ایران از برجام را از بین برده است. این حرف تخت‌روانچی، گویای واقعیت‌های روی پرده است. اکنون با گذشت سه سال از دولت روحانی، اسحاق جهانگیری، معاون اول دولت‌های یازدهم و دوازدهم از عذاب وجدان مخالفان توافق با امریکا سخن می‌گوید و می‌افزاید: در دولت روحانی سه بار قیمت بنزین گران شد، اما چون مردم به دولت اعتماد داشتند، هیچ مخالفتی صورت نگرفت! البته وی به ضربه‌ای که با آن تصمیم بدون عقلانیت و درایت به جان و مال مردم و اعتبار نظام زد، اشاره نکرده است و معلوم نیست خودش هم صبح‌جمعه! از آن تصمیم مطلع شد یا روز‌های بعد!

یکی از نواقص قوانین حکمرانی ایران این است که مسئولان دولتی بعد از پایان مسئولیت‌شان در دولت بابت عملکردشان در قوه مجریه پاسخگو نیستند و هیچ نهاد و سازمانی آنها را بابت عملکردشان توبیخ یا مجازات نمی‌کند. متأسفانه درایران برخی دولتمردان که اتفاقاً مسئولیت کلیدی در دولت داشتند، به جای سکوت، عملکرد ضعیف‌شان را با تغییر عجیب، گاهی به دروغ و تحلیل‌های واهی به خورد حامیان‌شان می‌دهند و تصور می‌کنند حافظه تاریخی مردم ضعیف شده و این تخیلات را باور می‌کنند. اسحاق جهانگیری معاون اول دولت‌های یازدهم و دوازدهم اخیراً در گفت‌وگویی مفصل با یک سایت، از عملکرد ضعیفش در دولت تدبیر سخن گفته و در برخی از موضوعات مانند برجام، گران‌شدن قیمت بنزین در آن زمان و ده‌ها مورد دیگر به دروغ تلاش می‌کند کارنامه سراسر سیاهش را پاکسازی کند و با اظهار دلسوزی به مردم می‌گوید: روز‌های سختی در پیش است و من هم مثل مردم، نگرانم.

شرح حال امثال اسحاق جهانگیری را حضرت مولانا خوب نقل کرده است: دوش چه خورده‌ای دلا؟ راست بگو نهان مکن /، چون خَمُشان بی‌گنه، روی بر آسمان مکن / باده خاص خورده‌ای، نُقل خلاص خورده‌ای / بوی شراب می‌زند، خربزه در دهان مکن.

******

سیگنال‌هایی که فشار آمریکا علیه ایران را تشدید می‌کند

روزنامه وطن‌امروز نوشت:

تمایل ترامپ برای مذاکره بی‌دلیل نیست. همزمان با شتاب گرفتن تحرکات خارجی دولت چهاردهم در آستانه حضور ترامپ و در میانه بحبوحه تحولات منطقه‌ای، برخی محافل سیاسی نزدیک به دولت و عناصر حاضر در دولت با بهره‌برداری از شرایط تکوینی دولت، سعی در نهادینه کردن گزاره مطلوب خود در فضای سیاسی دارند. در واقع، آنها بانی صراحت لهجه دولت شده‌اند تا زمینه کلید زدن ایده انتخاباتی دولت برای مذاکره با آمریکا - ولو مستقیم - را به مدد ناکارآمدی دولت در بخش‌های اقتصادی، انرژی و... تسهیل کنند. آنها به جای آنکه راه‌حل مدون و شدنی را با استفاده از ظرفیت‌های موجود مدنظر داشته باشند، بیشتر الگویی از همان رفتار نخ‌نمای دولت روحانی را تعقیب کرده و نسخه نهایی مذاکره با آمریکا را به عنوان حلال همه مشکلات تجویز می‌کنند. این پلن ایجادی که چارچوب‌های قدیمی را آپدیت می‌کند اما با فراز و فرودهایی در مواجهه با مسائل همراه شده است. برخی اظهار نظرها همانند مطالب منتشر شده توسط ظریف در نشریات خارجی و حتی شخص عراقچی و تلاش‌های پیدا و پنهان برای ریل‌گذاری مذاکره با آمریکا همین وضعیت را تداعی می‌کند. منشأ این رفتار دوپهلو که در صدد القای انطباق‌پذیری اقدامات سیاست خارجه با راهبرد جمهوری اسلامی است، عقب‌نشینی از مواضع سرسختانه ایران در بلوای منطقه و اطمینان خاطر بخشیدن به آمریکا در قبال تضمین امنیت منافع آنهاست. استفاده از ادبیاتی همچون احترام متقابل آمریکا و ایران به منافع مشروع دوجانبه، منطقه‌ای و بین‌المللی و خودداری از ضربه زدن به آن که در اظهارات برخی مقامات دولت وجود دارد، از نمونه‌های عینی واقعیت‌های موجود در دستگاه اجرایی کشور است که با ماهیت مقاومت و فواید آن برای کشور همخوانی ندارد. در واقع، این معادله غلط در حالی از سوی برخی در ایران در فضای سیاسی جهان بی‌وقفه پمپاژ می‌شود که به موازات آن، رژیم صهیونیستی با حمایت صریح آمریکا به توسعه‌طلبی‌های خود در منطقه و افزایش تهدید علیه ایران ادامه می‌دهد.

تردیدی نیست که رهیافت‌های دولت چهاردهم از نظر غرب بویژه آمریکا همچنین بسیاری از کشورهای منطقه پوشیده نیست و این موضوع، ساز دستگاه سیاسی دولت‌های متخاصم را علیه ایران کوک کرده است. فارغ از هزینه‌های متمادی که در ورای برجام و بطن برجام به ایران تحمیل شد، دولت کنونی با دادن امتیازات هسته‌ای به گروسی به تصور ممانعت از تصویب قطعنامه شورای حکام، خط‌مشی امتیاز دادن یک‌طرفه را احیا کرد. این در حالی بود که این عقب‌نشینی، شورای حکام را بیشتر به رفتار تهاجمی و تصویب قطعنامه ضد ایرانی ترغیب کرد. از آن حادتر، زمانی که در داخل سیگنال‌های مداومی در رابطه با تسهیل مذاکره با غرب و در رأس آن مذاکره با آمریکا وجود دارد و رفع مشکلات داخلی بویژه اقتصادی به دولت جدید آمریکا حواله داده می‌شود، کاخ سفید هم سیاست فشار علیه ایران را به هر روشی تشدید می‌کند.

******

سوخو های معادله‌ساز در راه ایران؟

روزنامه قدس نوشت:

در آستانه سفر رئیس‌جمهور ایران به مسکو و در حالی که گمانه‌زنی‌ها درباره امضای قراردادهای بلندمدت دفاعی میان ایران و روسیه مطرح است، خبرهایی از ورود دو اسکادران 25 فروندی جنگنده سوخو 35 به ایران به گوش می‌رسد. اگرچه هنوز این خبر به‌طور رسمی تأیید نشده، اما با توجه به الحاق هواپیماهای یاک 130 به نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی، این احتمال که ایران به زودی به این جنگنده‌های پیشرفته دست یابد، بسیار محتمل به نظر می‌رسد. سوخو 35 یکی از پیشرفته‌ترین جنگنده‌های موجود در جهان است که با ویژگی‌های خاص خود می‌تواند نقشی کلیدی در ارتقای توان دفاع هوایی ایران ایفا کند. این جنگنده توانایی انجام مأموریت‌های مختلف، از جمله نبرد هوایی، انهدام اهداف زمینی و دریایی و حمل انواع موشک‌های کروز هواپرتاب را دارد. از جمله ویژگی‌های بی‌نظیر آن، قدرت مانور بسیار بالا و توانایی حمل تسلیحات پیشرفته است که آن را به یکی از بهترین گزینه‌ها برای تقویت پدافند هوایی کشور تبدیل می‌کند.

ورود سوخو 35 به ایران در شرایط متغیر منطقه، می‌تواند قدرت هوایی ایران را در برابر تهدیدات احتمالی تقویت کند. به ویژه در برابر رژیم صهیونیستی که از جنگنده‌های پیشرفته‌ای مانند اف 15 و اف 16 بهره می‌برد، این پرنده می‌تواند برتری قابل توجهی را برای ایران در نبردهای هوایی ایجاد کند. توانایی این جنگنده در استفاده از موشک‌های کروز هواپرتاب نیز یک ویژگی مهم است که به ایران این امکان را می‌دهد از فاصله‌ای دورتر به اهداف خود حمله کند و حتی تهدیداتی را علیه رژیم صهیونیستی از آسمان عراق انجام دهد، بدون اینکه نیازی به ورود به سرزمین‌های اشغالی باشد. الحاق سوخو 35 به نیروی هوایی تنها به تقویت توان دفاعی این کشور کمک نمی‌کند، بلکه فرصتی است برای آشنایی با فناوری‌های پیشرفته آن و انتقال این فناوری‌ها به داخل کشور. به‌ویژه آنکه جنگنده مذکور یکی از پیشرفته‌ترین جنگنده‌های عملیاتی است که در اختیار ایران قرار می‌گیرد، این فناوری می‌تواند به تقویت زیرساخت‌های دفاعی ایران و افزایش توان آفندی آن نیز کمک کند.

******

پیام پادشاه عمان به پزشکیان

روزنامه ایران نوشت:

تهران روز گذشته میزبان «سید بن حمد بن حمود البوسعیدی» وزیر خارجه عمان بود؛ حضوری مهم در بزنگاه حساس تحولات خارجی که به‌نظر می‌رسد در تداوم ایفای نقش تاریخی «مسقط» به‌عنوان یک بازیگر خوشنام در خاورمیانه و در مسیر میانداری و سعی این کشور به عبور دادن مناسبات منطقه‌ای از لبه تغییر تنش‌های خاورمیانه صورت گرفته و در بطن خود معنا و پیام‌هایی فراتر از پیگیری دستور کار مناسبات دوجانبه همراه داشته باشد. «البوسعیدی» در کنفرانس خبری مشترک با سید عباس عراقچی از پیام مهم سلطان عمان به رئیس‌جمهوری خبر داد؛ پیامی که وزیر امور خارجه تلاش کرد با گفتن «سفر همتای عمانی‌اش، به‌موقع انجام شد» از آن رمزگشایی کند! پیامی که به نظر می‌رسد با تحولات سیاسی جاری در جهان بی‌ارتباط نباشد و در عین حال می‌تواند از تهران پاسخ بگیرد.

این پاسخ مقتضی که در مواضع رئیس‌جمهوری و دبیر شورای‌عالی امنیت ملی بازتاب یافت، آشکار کرد که فرستاده عمان همچنان که دست‌پر به تهران آمده بود، احتمالاً با پاسخ توأم با حسن نیت ایران به مسقط بازگشت. چه آنکه تأکید پزشکیان مبنی بر سیاست عملی ایران برای گسترش صلح، جز همنوایی با فرآیندهای جاری برای فرونشاندن تصاعد تنش در منطقه معنایی دیگر نمی‌یافت. آنچه تکمیل‌کننده پیام عالی‌رتبه‌ترین مقام اجرایی کشور بود، از سوی علی‌اکبر احمدیان، دبیر شورای‌عالی امنیت ملی مخابره شد که گفت: «تغییری در دکترین هسته‌ای ایران پیدا نشده و ایران هنوز به چهارچوب کلی تفاهم‌های «مسقط» پایبند است.»

******

از ترامپ تحقیر، از غربگرایان، التماس!

روزنامه کیهان نوشت:

«در دولت روحانی طرح مشخصی برای مواجهه با ترامپ وجود داشت. ظریف گفت طرح گفت‌وگو با ترامپ را نوشته‌ام و به راحتی می‌توان انجام داد». این خبر را محمد قوچانی عنوان کرده. او که به تازگی توسط الیاس حضرتی عضو شورای اطلاع‌رسانی دولت شده، به انصاف نیوز گفته است: «در دولت روحانی طرح مشخصی برای مواجهه با ترامپ وجود داشت. در اوایل به قدرت رسیدن ترامپ در آمریکا از ظریف پرسیدم که آیا به نظر شما ترامپ قابل گفت‌وگو است؟ او در جواب گفت که من طرح این موضوع را نوشته‌ام و به‌راحتی هم می‌توانم آن را انجام دهم. از نظر دولت حسن روحانی امکان به توافق رسیدن با ترامپ می‌توانست ساده‌تر از اوباما باشد. ترامپ یک سال پس از انتخاب هم از برجام خارج نشد؛ درحالی‌که وعده داده بود پس از انتخاب شدن از این توافق خارج خواهد شد. متاسفانه غفلت برخی دوستان اصلاح‌طلب و شبه‌اصلاح‌طلب (کسانی مثل علی کریمی که الان دیگر ایران هم نیستند) در راه انداختن موج پشیمانم در اوایل دولت دوم روحانی باعث شد دولت تضعیف شود. مکرون تلاش بسیار زیادی کرد برای اینکه روحانی و ترامپ گفت‌وگو کنند. چنین صحنه‌ای را دیگر در تاریخ ایران نخواهید دید که رئیس‌جمهور فرانسه از محل اقامت خود به محل اقامت رئیس‌جمهور ایران بیاید تا روحانی فرصتی بدهد که با ترامپ مذاکره کند».

چنان که روشن است اظهارات قوچانی ساده‌سازی توام با تحریف اتفاقات رخ داده میان ایران و آمریکا در دوره اخیر است. اولا دولت روحانی هیچ طرحی برای مواجهه با شیطنت‌های دولت ترامپ نداشت و کاملا منفعل بود. به همین علت هم به تعبیر خانم موگرینی به وی تعهد داد که حتی در صورت خروج آمریکا از برجام در توافق بماند و آن را (یکطرفه) اجرا کند. نفس این تضمین، اطمینان بخشیدن و تشویق ترامپ به پایمال کردن حقوق ایران بود. در ادامه هم دولت روحانی خود را در وضعیتی یافت که به مدت بیش از دو سال مورد بازیچه طرف اروپایی قرار گرفته و با سقوط شدید صادرات نفت مواجع شده.

ثانیا آقای قوچانی چنان درباره دلالی ماکرون برای دیدار روحانی با ترامپ هیجان به خرج می‌دهد که یادش می‌رود همین طرف اروپایی حاضر به انجام وعده هیچ و پوچ اینستکس هم نشد؛ و از آن سو، ترامپ در واکنش به مصاحبه ظریف با اشپیگل و شائبه درخواست مذاکره توئیت می‌زد «نه مرسی!» و ضمنا 13 شرط برای مذاکره با ایران گذاشته بود. در حالی که روحانی، مذاکره با چنین موجود بی سر و پایی را دیوانگی خوانده بود، عجیب است که قوچانی حسرت عدم مذاکره با ترامپ را می‌خورد!

ثالثاً در حالی که طرف آمریکایی هیچ اعتنایی به شیدایان مذاکره (برخی مدعیان اعتدال و اصلاحات و امثال ظریف) نمی‌کند، عجیب است که قوچانی از قول ظریف می‌گوید او طرحش را برای مذاکره نوشته است! این در حالی است که ظریف (علاوه‌بر منع قانونی حضورش در معاونت راهبردی) هیچ مسئولیت رسمی در حوزه دیپلماسی ندارد اما به نظر می‌رسد بر آن است که به مداخلات غیر قانونی و زیانبار و تضعیف‌کننده در مسئولیت‌های رسمی وزارت خارجه و آقای عراقچی ادامه دهد. پیش از این هم روزنامه هم‌میهن از ظریف به عنوان دیپلمات در سایه یاد کرده و مدعی شده بود در موضوع مذاکره با آمریکا، مواضع پزشکیان و عراقچی تشریفاتی و کم‌اهمیت است و مهم، مواضع ظریف است!

******

چرا ورود امنیتی به بازار ارز نمی‌شود؟

روزنامه همشهری نوشت:

یکم؛ خبر دردناکی است. رئیس کل بانک مرکزی اعلام کرده است که نرخ ارز آزاد توسط یک سایت آمریکایی برای صرافان تعیین می‌شود.

دوم؛ ما دو بازار تعیین‌کننده قیمت ارز داریم؛ بازار اصلی که ارز مبادله‌ای است و تامین‌کننده ارز مورد نیاز کشور است و بازار آزاد که به گفته بسیاری از مسئولان از‌جمله وزیر اقتصاد دولت شهید رئیسی، کمتر از یک درصد معاملات است. با این توضیح یک درصد بازار ارز کل اقتصاد را درگیر کرده است؛ آن‌هم نه بازار آزاد در میدان فردوسی و سبزه‌میدان، بلکه بازار دلالی و سوداگری ارز در فضای مجازی که از بیخ قیمت‌سازی است و حالا جناب فرزین اعلام کرده که نبض آن در دست مزدوران مجازی آمریکایی است؛ یعنی یک قیمت‌گذاری غیرواقعی و تصنعی در فضای وهمی، کل اقتصاد و بلکه روح و روان مردم در فضای واقعی را درگیر کرده است.

سوم؛ با این مقدمه یک سوال روشن وجود دارد؛ اگر ردپای تروریست‌های اقتصادی و مزدورهای آمریکایی در فضای مجازی آنقدر صریح و آشکار وجود دارد و تا چهارراه استانبول و سبزه‌میدان امتداد دارد، چرا ورود امنیتی به بازار نمی‌شود؟ خبر رئیس کل بانک مرکزی یعنی اینکه مهم‌تر از ابزار اقتصادی، اقدامات امنیتی لازم است. دولت ضروری است صریحا اعلام کند که بازار غیررسمی ارز را به‌هیچ‌وجه تحمل نخواهد کرد. این کار برای جلوگیری از سفته‌بازی ضرورت دارد و دستگاه قضایی بی‌رحمانه با هرگونه تمردی از قانون در بازار ارز برخورد کند.

چهارم؛ و دست آخر اینکه وقتی مکرر گفته می‌شد که فکری برای حکمرانی مجازی کنید برخی عمق ماجرا را دقیق نشدند، اما امروز سطح اثرگذاری نقشه و مکر دشمن تا سر سفره‌های مردم پیش‌روی‌شان است بلکه عبرت گیرند.

******

وقتی برخی چهره ترامپ را غلط‌انداز به تصویر می‌کشند! 

علی شکوری‌راد، فعال سیاسی اصلاح‌طلب و از اعضای حزب اتحاد ملت در گفت‌وگو با روزنامه اعتماد از فرصت‌های به‌وجود آمده برای مذاکره ایران با ترامپ سخن گفته و حتی چهره او را غلط‌انداز ترسیم کرده است! بخش‌هایی از این مصاحبه به شرح زیر است:

* ممکن است چهره ظاهری روسای جمهور امریکا غلط‌انداز باشد. کما اینکه بایدن که فرد دموکراتی بود و به نظر می‌رسید که با حقوق بشر میانه خوبی داشته باشد، چشمش را بر جنایت‌های اسراییل در غزه و لبنان بست. اسراییل را تجهیز کرد و به این رژیم بمب داد تا بر سر مردم بی‌دفاع غزه و لبنان بریزد. معتقدم یکی از جنایتکارترین روسای جمهور امریکا در تاریخ این کشور، بایدن است. ترامپ برای بسیاری از کشورهای جهان از جمله ایران، در ظاهر چهره هولناکی دارد، اما چون انسان عملگرایی است می‌توان با او پروژه‌ای را در راستای نفع دوجانبه که در بردارنده منافع ملی ما باشد، پیش برد. از جمله این فرصت‌ها این است که ترامپ دوست دارد با ایران مذاکره مستقیم داشته باشد. او این را برای خودش موفقیت می‌داند. نباید راه مذاکره را به روی ترامپ بست. گفت‌وگوی مستقیم با ترامپ، امکان ایجاد حسن رابطه را برای ایران بیشتر فراهم می‌کند. باید مذاکره کنیم و امیدواریم باشیم از خلال این مذاکرات منافع ملی‌مان نیز تامین شود.

* اسراییل و نتانیاهو قطعا دوست ندارند که ایران و ترامپ مذاکره مستقیم داشته باشند. وقتی گزاره‌ای خواسته نتانیاهو نباشد قطعا برای ایران سودمند است. بر این اساس اگر رابطه ایران با امریکا به صورت مستقیم ایجاد شود، چه بسا بتوان نتانیاهو را هم دور زد و از این رفتار گستاخانه باز داشت. در کنار اسراییل و نتانیاهو، تندروها و رادیکال‌های داخلی و سوداگران تحریم هم مایل به ایجاد رابطه شفاف میان ایران و امریکا نیستند.

******

جرقه عقلانیت راهبردی در دستگاه دیپلماسی

روزنامه فرهیختگان نوشت:

سفر پیش‌بینی‌نشده وزیر امور خارجه کشورمان به امارات که با همراهی و استقبال رسمی خانم «ریم الهاشمی»، وزیر مشاور در امور همکاری‌های بین‌المللی امارات روبه‌رو شد؛ خبری خوشحال‌کننده برای منافع ملی ایران است؛ چراکه نشان از روشن بودن شعله‌ای در حوزه عقلانیت راهبردی در دستگاه دیپلماسی می‌دهد که به دنبال ایجاد تحول در راهبرد‌های سنتی تهران در حوزه معادلات منطقه‌ای است. این مسئله از آنجایی اهمیت مضاعف پیدا می‌کند که رویداد‌های منجر به تغییرات اخیر در سوریه، به‌صورت مستقیم منافع ملی ایران را تحت‌تأثیر قرار داده و بر همین مبنا، واکنش سریع ایران را طلب می‌کند.

یکی از نقاط کانونی در راهبرد جدید سیاست خارجی ایران باید توجه به «عربستان سعودی» و «امارات متحده عربی» باشد؛ دو کشوری که در نگاه کلان، بخشی از پازل کنترل قدرت ایران در منطقه‌اند؛ اما در شرایط فعلی و در چهارچوب جدیدی که در منطقه وجود دارد، به دلایل مختلف می‌توانند همکاری مقطعی تاکتیکی با تهران برای تغییر در روند‌های امنیتی داشته باشند. باتوجه‌به اخباری که از جزئیات سفر سید عباس عراقچی به امارات - در مسیر بازگشت از سفر چین و پس از اعلام سفر وزیر خارجه امارات از ابوظبی به دبی - منتشر شده، دیدار و گفت‌وگو‌هایی که وزیر امور خارجه کشورمان با همتای اماراتی خود داشته، به طور مشخص بر محور تحولات اخیر در سوریه بوده و طرف اماراتی هم بر لزوم همراهی مشترک با ایران برای مدیریت این رویداد تأکید داشته است.

یکی از موضوعات مهم در این زمینه، نقش ویژه ایران در برخی فاکتور‌های تأثیرگذار در میدان سوریه است؛ فاکتور‌هایی که سایر کشور‌های آسیب‌دیده از روند‌های اخیر در دمشق - نظیر روسیه - هم امکان تحقق آن را ندارند و به‌صورت انحصاری در اختیار تهران است. به همین دلیل است که باوجود تلاش طرف اماراتی برای همکاری مستقیم با مسکو در این زمینه، نهایتاً ناگزیر از برقراری ارتباط مستقیم با تهران شد و به‌صورت رسمی از عراقچی برای حضور فوری در این کشور دعوت کرد.

این سفر می‌تواند آغاز یک مسیر جدید در دکترین سیاست خارجی منطقه‌ای ایران باشد و باتوجه‌به همراهی شخص آقای وزیر با این راهبرد، این امیدواری وجود دارد که بتوان از این مسیر، تبعات خسارتی که در سوریه و با روی کار آمدن برخی گروه‌های تروریستی و معارضان - با حمایت مستقیم و بازی‌گردانی ترکیه - به شبکه مقاومت وارد شد، تعدیل و حتی جبران شود. ازآنجاکه نگاهی به مواضع رسمی عربستان و امارات در قبال تحولات اخیر سوریه مشخص می‌کند، نگرانی مشخصی در میان سران ریاض و ابوظبی هم وجود دارد، براساس پیام‌های ردوبدل شده میان ایران و این دو کشور در ماه‌های اخیر، با تعریف درست یک راهبرد جدید می‌توان به مدل همکاری مشخصی بین طرف‌ها رسید که در حکم جلوگیری از تحقق راهبرد‌های طرف غربی باشد؛ همان‌طور که یک‌بار در سال‌های پس از 2000 میلادی و با طراحی راهبردی جدید درباره شبکه مقاومت صورت گرفت.

******

مجادله قالیباف و رسایی در مجلس

امروز و در جلسه علنی مجلس، میان حمید رسایی نماینده تهران و محمدباقر قالیباف مجادله‌ای درباره قانون حجاب شکل گرفت.

حمید رسایی در جلسه علنی امروز مجلس شورای اسلامی خطاب به رئیس مجلس شورای اسلامی، گفت: «آقای قالیباف! کی باید حرمت مجلس را نگه دارد؟ فرمون دست شماست. شمایید که باید اراده مجلس را نشان دهید».

وی ادامه داد: «خب آقای دکتر! مصاحبه شما را در اینترنت همه ما دیدیم؛ شما درباره زمان ابلاغ قانون حمایت از خانواده از طریق ترویج عفاف و حجاب تاریخ تعیین کردید. در آن مصاحبه شما خیلی خوب از این قانون در برابر شبهاتی که برخی از کانال‌هایی که معلوم نیست به کجا وصل هستند، دفاع کردید و به آن شبهات جواب دادید و بعد تاریخ تعیین کردید که ابلاغ می‌شود. خب چرا این قانون ابلاغ نشده است؟»

نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی خطاب به قالیباف، تصریح کرد: «طبق قانون، وظیفه حضرتعالی الان این است که این قانون را به دولت ابلاغ کنید».

رسایی افزود: «در این روزها دولت در کنترل ارز و خاموشی‌ها ناموفق بوده و متأسفانه اعتراضات زیاد است و این باعث شده که از این عدم ابلاغ شما استفاده کنند و یکسری شایعه در جامعه مطرح کنند، مثل اینکه شورای عالی امنیت ملی جلوی ابلاغ این قانون را گرفته، در حالی که دروغ است، چرا که ما از شورای عالی امنیت ملی سوال کردیم. از سوی دیگر، مطابق اصل 176 قانون اساسی، مصوبات شورای عالی امنیت ملی در صورت تأیید رهبری الزام آور است».

نماینده مردم تهران در مجلس بیان کرد: «شورای عالی امنیت ملی در این زمینه بحث نکرده و رأی نگرفته است. از سوی دیگر طبیعتاً رهبری هم نظری نداشتند و ایشان همواره روی موضوع عفاف و حجاب تاکید داشتند».

وی خطاب به رئیس مجلس، اظهار کرد: «شایعاتی را مسئولین دولتی عنوان می‌کنند، نه چهار تا سایت و کانال گمنام مبنی بر اینکه به شما گفتند که این قانون اشکالاتی دارد و شما پذیرفتید که دولت برود لایحه دهد تا اشکالات برطرف شود. کجای قانون چنین چیزی داریم؟ اگر چیزی قانون شد، باید ابلاغ شود. اگر دولت فکر می‌کند که برای اصلاح این قانون لایحه دهد، خب الان عدم ابلاغ این قانون به اسم اینکه این مخالف امنیت ملی است، توهین به مجلس قبل، شورای نگهبان و هیئت عالی نظارت است و امضای شما پای آن قانون است. شما تاریخ تعیین کردید».

رسایی گفت: «ملت الان به ما می‌گویند آقا این رئیس مجلس شما تاریخ تعیین کرد و گفت که این قانون را ابلاغ می‌کند. خب یکی جواب دهد آقای قالیباف که طبق کدام ماده و قانون حضرتعالی الان ابلاغ نمی‌کنید؟»

وی گفت: «من می‌گویم دولت به خاطر ناموفقی که در برخی از حوزه‌ها دارد، می‌آید یک دو قطبی با این موضوع درست می‌کند و این عدم ابلاغ دامن زده به آن‌ها. کدام قانون بشری بدون اشکال است؟ این چه حرفی است؟ اگر الان ما اینجا قانون تصویب کنیم و دولت قانون را اجرا نکند، خب دیگر چه باقی می‌ماند؟»

رسایی تاکید کرد: «آقای قالیباف! من حرفم این است که قانون حرمت دارد».

محمدباقر قالیباف در پاسخ به این تذکر گفت: «اول اینکه می‌گوئید شایعه است، خب اگر شایعه است، شایعه است دیگر».

وی بیان کرد: «بنده گفته بودم که قانون عفاف و حجاب 23 آذر ابلاغ می‌شود، منتها همان مرجعی که این تاریخ را به ما ابلاغ کرده بود، مجدداً آن را تمدید کرد؛ پس من این موضوع را تعیین نکردم و ابلاغ را رعایت کردم».