پنج‌شنبه 4 بهمن 1403

ارزیابی مخبر از عملکرد دولت در زمینه ثبات قیمت‌ها / طرح پیشنهادی وحیدی برای اداره کشور / ذوالنوری: اراده ما احیای برجام است

وب‌گاه الف مشاهده در مرجع
ارزیابی مخبر از عملکرد دولت در زمینه ثبات قیمت‌ها / طرح پیشنهادی وحیدی برای اداره کشور / ذوالنوری: اراده ما احیای برجام است

هر روز اخبار فراوانی در رسانه ها منتشر می شود که دنبال کردن آنها حتی برای آنان که اهل مطالعه اخبار هستند کار را دشوار می‌کند. بسته خبری - تحلیلی الف با رصد اخبار و رویدادهای مهم، همچنین تحلیل های صورت گرفته در این زمینه مخاطبان خود را از مهمترین وقایع روز آگاه می‌کند.

آمار کرونا در ایران

بنابر اعلام وزارت بهداشت از دیروز تا امروز 30 آبان 1400 و بر اساس معیارهای قطعی تشخیصی، 4 هزار و 340 بیمار جدید مبتلا به کووید19 در کشور شناسایی شد که 650 نفر از آنها بستری شدند.

مجموع بیماران کووید19 در کشور به 6 میلیون و 77 هزار و 438 نفر رسید.

متاسفانه در طول 24 ساعت گذشته، 104 بیمار کووید19 جان خود را از دست دادند و مجموع جان باختگان این بیماری به 128 هزار و 956 نفر رسید.

آمار واکسیناسیون در ایران

بنابر اعلام وزارت بهداشت تا کنون 56 میلیون و 653 هزار و 947 نفر دز اول، 44 میلیون و 726 هزار و 47 نفر دز دوم و 765 هزار و 235 نفر نیز دز سوم واکسن کرونا را تزریق کرده اند.

مجموع واکسن های تزریق شده در کشور به 102 میلیون و 145 هزار و 229 دز رسید.

در شبانه روز گذشته 652 هزار و 694 دز واکسن کرونا در کشور تزریق شده است.

***

ارزیابی مخبر از عملکرد دولت در زمینه ثبات قیمت‌ها

محمد مخبر، معاون اول رئیس جمهور در حاشیه مراسم افتتاح طرح‌های محرومیت زدایی سازمان بسیج مستضعفین اظهار کرد: دولت سه برنامه فراوانی کالا، ثبات قیمت‌ها و ارزانی را با جدیت پیگیری می‌کند.

وی با بیان اینکه دولت در مورد فراوانی کالا و ثبات قیمت‌ها تا حد زیادی موفق بوده است، گفت: دولت تلاش کرده است که فراوانی اجناس دچار اختلال نشود و در زمینه ثبات قیمت‌ها هم در حال تدبیر و برنامه ریزی هستیم تا این برنامه نیز به طور کامل محقق شود.

مخبر ادامه داد: در مورد گرانی باید توجه داشته باشیم که دلایل و زمینه هایی وجود دارد که باعث گرانی شده نظیر آنکه با محدودیت‌های درآمدی مواجه هستیم.

وی با یادآوری اینکه دولت سیزدهم کشور را در شرایط سخت اقتصادی و با تورم بالا تحویل گرفت، تصریح کرد: ارز ترجیحی که البته واقعا آن را برای اقتصاد کشور مفید نمی‌دانم اما در هر صورت جزو ابزارهایی بوده که فنر قیمت‌ها را طی سالهای اخیر متراکم نگه داشته است و متاسفانه بخش عمده مجوزی که مجلس برای سال 1400 برای استفاده از ارز ترجیحی داده بود در دولت گذشته هزینه شده بود و در نتیجه ما با مشکلات متفاوتی مواجه بودیم.

معاون اول رییس جمهوری اظهار داشت: برنامه ریزی و تدابیر خوبی در مدت اخیر شکل گرفته و خوشبختانه در بخش ذخایر کالاهای اساسی وضعیت خوبی داریم و تهدیدی وجود ندارد اما دسترسی به نتایج مطلوب قطعا زمان بر خواهد بود.

وی افزود: دولت مصمم است بودجه سال 1401 را بدون کسری ببندد که این خود کار مهمی است و ساماندهی بانک‌ها و جلوگیری از خلق پول که پایه پولی را تغییر می‌دهد و نتیجه اش تورم می‌شود نیز در بودجه سال آینده کاملا دیده شده است و امیدوارم با کمک مردم مشکلات را حل کنیم و اجازه ندهیم بیش از این بر مردم فشار وارد شود.

***

دادگاه هواپیمای اوکراینی برگزار شد

به گزارش میزان دادگاه رسیدگی به سانحه پرواز PS752 اوکراین با حضور متهمان، شکات، خانواده جانباختگان و وکلای آن‌ها به ریاست ابراهیم مهرانفر در دادگاه نظامی استان تهران، برگزار شد.

در این جلسه دادگاه با دستور قاضی فصل اول کیفرخواست قرائت شد.

در این دادگاه ده متهم از رده‌های نظامی مختلف حضور داشتند.

نماینده دادستان در جریان قرائت کیفرخواست، با ذکر اسامی شکات، خلاصه شکایت و اظهارات شاکیان را مطرح کرد.

وی در ادامه قرائت اظهارات شاکیان پرونده، به بیان درخواست‌های آن‌ها پرداخت و گفت: تحقیقات جامع و بی‌طرفانه دادسرای نظامی برای کشف حقیقت و شناسایی عوامل و اشد مجازات بر اساس نوع مسئولیت آن‌ها؛ تعقیب افراد و عواملی که با عدم اقدام مناسب بعد از وقوع حادثه باعث اخلال در کشف حقیقت شده‌اند؛ شناسایی و تعقیب و مجازات کسانی که اقدام به سرقت اشیا جانباختگان کرده‌اند، مورد توجه بوده است.

بیشتر بخوانید: دادگاه رسیدگی به سانحه پرواز PS752 اوکراین برگزار شد

***

حمله سایبری به هواپیمایی ماهان خنثی شد

روابط عمومی هواپیمایی ماهان اعلام کرد: در پی انتشار خبر حمله سایبری به سیستم‌های شرکت هواپیمایی ماهان به اطلاع می‌رساند با نظر به جایگاه هواپیمایی ماهان در صنعت حمل و نقل هوایی کشور این‌گونه حملات به دفعات مختلف و در زمان‌های گوناگون نسبت به این شرکت انجام یافته تا شاید بتوانند خدشه‌ای بر عملکرد آن وارد کنند.

این موضوع یک اتفاق عادی تلقی می‌شود و همواره تیم امنیت سایبری ماهان هوشمندانه و به موقع وارد عمل شده و این حملات را خنثی کرده است؛ لذا بدینوسیله اعلام می‌دارد تمامی پرواز‌های ماهان طبق برنامه در حال انجام و پرواز‌های آتی نیز طبق زمان بندی قبلی انجام خواهد پذیرفت.

***

انتظارات رئیسی از مدیران مناطق آزاد

سید ابراهیم رییسی در نخستین جلسه شورای عالی مناطق آزاد تجاری - صنعتی و ویژه اقتصادی در دولت سیزدهم با تاکید بر اینکه مناطق آزاد باید به مرکز صادرات، رونق تولید و ارتباطات مالی تبدیل شوند، گفت: معمولا در آمار مربوط به صادرات از مناطق آزاد، بخش انرژی را هم محاسبه می‌کردند، درحالی‌که صادرات انرژی، ارتباطی به این مناطق ندارد لذا گزارش ارائه شده درخصوص آمار پایین صادرات غیرنفتی از این مناطق، بسیار تاسف برانگیز و نگران کننده است و در این زمینه باید تحول جدی ایجاد شود.

رییس جمهوری افزود: مناطق آزاد از ظرفیت و امکان مناسبی برای رونق تولید، افزایش صادرات و اشتغالزایی برخوردار هستند و از همسایگی این مناطق با کشورهای همسایه می‌توان برای صادرات استفاده کرد.

رییسی با تاکید بر افزایش سهم مناطق آزاد در صادرات، خاطرنشان کرد: باید سهم صادرات از 2 درصد به حداقل 4 درصد افزایش یابد و در این زمینه مناطق آزاد از نقش مهمی برخوردار هستند.

وی با بیان اینکه برخی از مناطق آزاد از تولید و صادرات فاصله گرفته و عمدتا به مرکز واردات بی‌رویه تبدیل شده اند، خاطرنشان کرد: مناطق آزاد نباید مرکز واردات بی‌رویه کالا بویژه کالاهایی که مشابه آنها در کشور تولید می شوند، باشند.

***

طرح پیشنهادی وحیدی برای اداره کشور

احمد وحیدی وزیر کشور روز یکشنبه در جلسه شورای معاونین وزارت کشور، گفت: باید کشور را استاندار محور اداره کنیم نه وزارتخانه محور و برای این منظور بخشی از اختیارات وزارتخانه ها به استانداران تفویض می شود و وزارتخانه ها بیشتر نقش حمایتی و نظارتی خواهند داشت.

وی اضافه کرد: در بودجه 1401، بودجه استانی با محوریت اختیار عمل بیشتر استانداران در نظر گرفته شده و این پیشنهاد به حضرت ایت الله رئیسی رئیس جمهوری محترم کشور ارائه شده است.

وزیر کشور درخصوص اعطای اختیارات بیشتر به استانداران هم گفت: برای تحقق این امر مصوبه ای به هیات دولت ارائه خواهیم کرد.

عبدالرضا مصری نایب رئیس مجلس در گفت‌وگو با جهان نیوز با بیان اینکه یکی از ابعاد بسیار مهم در اصلاح ساختار بودجه این است که تمرکز بودجه از مرکزیت کشور برداشته شود، توضیح داد: یکی از موارد اصلاح ساختار بودجه این است که منابع هر استانی در اختیار خود استان قرار داده شود و در هر کدام از این مناطق هم پروژه‌هایی قرار گرفته که برای توسعه آن نیاز به اعتبارات است. اما بخش زیادی از منابع در اختیار مدیریت‌های متمرکز مثل وزارتخانه‌ها و سازمان هاست، در حالی که کار و مسئولیت‌ها در خود استان است. یکی از اساسی‌ترین موضوعات در اصلاح ساختار بودجه این است که این اختیار تمرکز گرفته شود و به نماینده‌های ارشد دولت که استاندارها هستند و شوراهای برنامه‌ریزی استان‌ها داده شود. عبدالرضا مصری با اشاره به اینکه در تدوین بودجه عدالت و توازن بین استان‌ها رعایت نشده، خاطرنشان کرد: در برنامه‌ریزی‌ها، استان‌ها را به توسعه یافته و کمتر توسعه یافته تقسیم بندی می‌کنند و به این موضوع هم اذعان دارند، اما در این برنامه ریزی‌ها هیچ عدالتی نیست. تنها راه برون رفت از این بی عدالتی در شرایط فعلی مساوات است. وقتی نمی‌توانیم عدالت را برقرار کنیم تمام منابع تملک دارایی‌های سرمایه‌ای برای 5 سال به طور مساوی بین همه استان‌های کشور تقسیم شود. آن وقت استان ها کم برخوردار و محروم قدری رشد خواهند کرد و به سطح متوسط خواهند رسید. اما این شیوه بودجه ریزی که اعتبارات به سمت مناطقی که از نظر توسه وضعیت خوبی دارند، می رود و برخی مناطق روز به روز بهتر می‌شود و برخی دیگر هر روز وضعیتشان بدتر می‌شود.

***

جزئیات تغییر فرمانده نیروهای ایرانی در سوریه

سردار سید جواد غفاری سومین فرمانده نیروهای ایرانی در سوریه از آغاز بحران در این کشور بود که ابتدا به‌عنوان یکی از فرماندهان قرارگاه دمشق کار خود را شروع کرد و سپس فرماندهی قرارگاه حلب را به‌عهده گرفت و طی سال‌های اخیر نیز فرمانده اصلی نیروهای مستشاری ایرانی و هم‌پیمانان ایران مثل حزب‌الله و فاطمیون در سوریه بود.

تودیع سردار غفاری پس از 6 سال تصدی این مسئولیت، در یک ماه گذشته و همزمانی آن با برخی تحولات در سوریه، تحلیل‌های متعددی را در پی داشت و برخی رسانه‌های خارجی این‌طور تحلیل کردند که این تغییر با اجبار از سوی دولت سوریه و ازجمله دستاوردهای سفر اخیر وزیر امور خارجه امارات به دمشق بوده است.

مسعود اسداللهی کارشناس ارشد مسائل منطقه در این زمینه به تسنیم گفت: در بهمن‌ماه 94 مأموریت آقای غفاری شروع شد. ایشان فرمانده گروه مستشاری شدند. ایشان از اواخر 94 فرمانده بود و بیش از آن دو برادر مأموریتش ادامه پیدا کرد و قرار بود اوایل سال 99 مأموریتش تمام شود.

این کارشناس ارشد مسائل منطقه خاطرنشان کرد: در اواخر 98 قرار بر این شد که اوایل 99 مأموریت آقای غفاری تمام شود اما چون حاج قاسم سلیمانی در دی‌ماه 98 توسط جنایتکاری به‌نام ترامپ به شهادت رسید، به‌دلیل پیامدهای آن شهادت و وضعیت جدیدی که در آن قرار گرفتیم، مسئله جابه‌جایی ایشان به تعویق افتاد و گفتند "صلاح نیست این جابه‌جایی صورت بگیرد تا اوضاع تثبیت شود."، بعد از یک سال و نیم به‌دلیل اینکه اوضاع تثبیت شد، قرار شد تا این تغییر انجام بگیرد.

بیشتر بخوانید: چرا فرمانده مستشاران ایرانی در سوریه تغییر کرد؟/ خداحافظی گرم مسئولان و مردم سوریه با سردار غفاری

***

تشکیل هیأت منصفه جرم سیاسی در کلیه مراکز استان‌ها

حجت الاسلام والمسلمین مصدق معاون اول قوه قضاییه گفت: مطابق اصل 168 قانون اساسی ماده 4 قانون جرم سیاسی مصوب 1395 رسیدگی به جرایم جرم سیاسی با حضور هیأت منصفه صورت می گیرد. در این راستا در سال 1399 دستورالعمل رئیس قوه قضاییه در خصوص نحوه اجرای قانون جرم سیاسی ابلاغ شد و مطابق بند 1 این دستورالعمل حضور هیأت منصفه در رسیدگی به جرم سیاسی ضروری است.

مصدق افزود: به منظور تحقق این تکلیف قانونی از سال 1399 و در زمان تصدی حجت الاسلام و المسلمین محسنی اژه ای در معاونت اول قوه قضاییه پیگیری تشکیل هیأت منصفه جرم سیاسی در استان ها در دستور کار قرار گرفت و به تدریج در استان های مختلف تشکیل شد و اکنون در مراکز تمامی استان ها رسیدگی به جرم سیاسی موضوع قانون جرم سیاسی با حضور هیأت منصفه صورت می گیرد.

***

ذوالنوری: اراده ما احیای برجام است

عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی با اشاره به دور جدید مذاکرات ایران و 4+1در وین گفت: مذاکره دو طرف دارد یک طرف آن جمهوری اسلامی ایران است، لذا ما هرچه بگوییم پنجاه درصد موضوع است چون رفتار طرف مقابل دست ما نیست.

مجتبی ذوالنوری در گفت وگو با عصر ایران با بیان این مطلب گفت: آنچه که مسلم است این است که جمهوری اسلامی به دنبال این است که چک نسیه برجام را نقد کند، چراکه هزینه های آن را داده است؛ پس اگر کسانی اتهام بزنند که جمهوری اسلامی برای احیای برجام اراده ای ندارد این اتهام واهی و ظالمانه است. اراده ما احیای برجام است.

وی ادامه داد: ما دنبال وقت کشی و فرسایشی شدن موضوع نیستیم. فرسایشی شدن یعنی سردرگمی در حوزه اقتصاد داخلی و بلاتکلیف ماندن مردم و اقتصاد. هدف ما وقت کشی نیست اینکه ما بخواهیم اطاله دهیم و وقت را تلف کنیم ادعای درستی نیست.

وی اضافه کرد: در واقع ما راجع به برجام و تغییر آن مذاکره نمی کنیم و نمی پذیریم مسئله ای جدید به برجام اضافه شود؛ ما برای اجرای برجام مذاکره می کنیم مذاکره برجام از قبل صورت گرفته است و جایی برای مذاکره ندارد. بنابراین برای تحقق و اجرای برجام جمهوری اسلامی آمادگی دارد و 8 آذر هم مذاکره کنندگان ما برای همین ماموریت می روند.

***

حمله تند عباس عبدی به جبهه اصلاحات

عباس عبدی، تحلیلگر سیاسی اصلاح طلب طی یادداشتی در اعتماد انتقادات تندی نسبت به رفتار انتخاباتی جبهه اصلاحات در انتخابات ریاست جمهوری مطرح کرد. عبدی نوشت: «شاید درست نباشد که تخلفات تشکیلاتی و اقدامات انفرادی افراد برخلاف مصوبات قبلی آن تشکیلات را برشمارم. جبهه‌ای که در نهایت با انواع ترفندها دو بخش شدند چگونه می‌توانند زیر راهبرد یکسان حرکت کنند؟ متاسفانه خیلی از تخلفات برای دوستان عادی و متعارف شده است و آن را تخلف نمی‌دانند. البته این چندان ربطی هم به من ندارد چون مدت‌هاست که از این نوع تشکیلات‌بازی‌های بی‌سر و ته دور شده‌ام.

ولی مگر می‌شود چیزی را به نام اصلاحات انجام دهند و در برابرش سکوت کرد؟ تشکیلاتی که در معرفی نامزدها، در جلب نظر آنان برای نامزد شدن، در تعیین نامزد نهایی در ارتباط با نامزدها و تعیین ضوابط و... همگی دچار اغتشاشات رفتاری بود را چه باید نامید؟ حتی در حمایت از نامزد مورد نظر، فراتر از نظرات جمع و در قالب حمایت‌های فردی، گوی سبقت را از بی‌نظم‌ترین تشکیلات ربودند. در پایان هم چند گروه شدند و هرکدام به راه خود رفتند و برخی از تشکیلات خود نیز قهر کردند!!

باید خدا را شکر کنند که شورای نگهبان به دادشان رسید، در غیر این صورت به‌طور قطع آنان که تصمیم‌گیر بودند، حتما آقای لاریجانی را به عنوان نامزد جبهه معرفی می‌کردند! اینکه بسیاری از آنان سکوت می‌کنند و حرف نمی‌زنند دلیل آن نمی‌شود که همه باید سکوت کنند. بساط این‌گونه تشکیلات‌بازی را باید جمع کرد. اگر اصلاح‌طلبان نتوانستند اثر مثبتی بر امور و اصولگرایان بگذارند به جایش به لحاظ رفتار تشکیلاتی مقلد اصولگرایان شدند. همچنین امر سیاست را به کمپین انتخاباتی تقلیل داده و بازاریابی را بر مفهوم سیاست غلبه دادید و این چیز چندان پنهانی نیست، نپذیرفتن آن خیلی هنر می‌خواهد. کنشگران اصلی شما همین نگاه را داشتند و تا آخرین ساعات روز انتخابات نیز همچنان نگاه‌شان به کمپین خیره مانده بود.»