بهبود شرایط با وضعیت شکننده / لغو دورکاری خطایی استراتژیک / در آستانه 110000 فوتی قرار داریم + نقشه و نمودار
در شرایطی که روند افزایش تعداد موارد ابتلای جدید سیر نزولی به خود گرفته، بسیاری از کارشناسان براین باورند که کوچکترین اشتباه محاسباتی میتوانند این روند را دوباره با شدتی غیرقابل تصور صعودی کند.
به گزارش مشرق، بعد از نزدیک به 80 روز التهاب و نگرانی در پیک پنجم با یکهتازی ویروس دلتا اکنون کاهش چشمگیر تعداد کانونهای بحرانی در سراسر کشور نشان میدهد روند نزولی ظاهرا در بسیاری از مناطق کشور بهخصوص نیمه شرقی و مرکزی آغاز شده است.
این درحالی است که کارشناسان بهداشت و درمان با اشاره به شعلهور شدن ویروس منحوس در برخی نقاط غربی تاکید میکنند سیر نزولی بیماری در شرایط فعلی بسیار شکننده است و درصورتی که درگیر اشتباه محاسباتی شویم بدون تردید روند صعودی با شدتی بسیار تندتر از آغاز پیک پنجم را تجربه خواهیم کرد.
به گفته این گروه کاهش رعایت پروتکلها و عادی انگاری با نزولی شدن شاخصها میتواند در کلانشهرها و البته مناطق گردشگر پذیر دردسرساز باشد و زمینه آغاز پیک ششم با نگرانیهای گستردهتر شود، چون علاوه بر فرسوده شدن کادر درمان طی بیش از 18 ماه مقابله با ویروس منحوس اکنون تابآوری خود مردم در این زمینه نیز کاهش یافته و به نوعی بیتوجهی به پروتکلها پاشنه آشیل مدیریت این همهگیری خواهد شد.
جابهجایی جمعیت در کلانشهرها نگران کننده است
در همین زمینه کارشناسان با اشاره به بهبود شرایط و احتمال بازگشت شرایط کاری ادارات و نهادها به روال عادی تاکید میکنند در این شرایط لغو دورکاری پرسنل درواقع پاشنه آشیل تثبیت روند نزولی پیک پنجم است و درصورت بیتوجهی به این مهم اوجگیری بیماری غیرقابل اجتناب است.
این افراد معتقدند اگرچه اکنون برخی از هموطنان و کسبه و پرسنل ادارات نسبت به اجرای پروتکلهای بهداشتی و فاصلهگذاری اجتماعی بیتوجهی میکنند و اجرای دورکاری و حضور کم پرسنل در ادارات فرصتی است تا زنجیره انتقال گسسته شود و درصورت بازگشت صد در صدی پرسنل خود ادارات و خانوادههای کانونهای بحرانی ایجاد میکنند.
کارشناسان و متخصصان بهداشت و درمان در این زمینه پیشنهاد میکنند ادارات و سازمانها یا صنوفی که قابلیت ارائه خدمات از طریق فضای مجازی دارند بهتر است همچنان در شرایط دورکاری کامل فعالیت کنند چون در غیر این صورت دوباره تقاضای سفرهای درونشهری با استفاده از سیستم حمل و نقل عمومی افزایش خواهد داشت و این اتفاق جرقهای برای شعلهور شدن آتش زیر خاکستر همهگیری بهخصوص شهرهای صنعتی و کلانشهرها است.
هرچند این گروه با اشاره به نزدیک شدن پایان تعطیلات تابستانی و احتمال بازگشایی مراکز آموزشی از دو هفته آینده بهبود شرایط و تغییر رنگبندی شهرستانها را خطری بالقوه برای مدیریت همهگیری پیک پنجم میدانند چون تقاضای سفر در مناطق گردشگرپذیر خوش آب و هوا و البته سواحل شمالی کشور یکباره جهشی قابل توجه را تجربه میکند.
این افراد تاکید دارند برای تثبیت روند نزولی بهتر است تا نیمه مهرماه آینده شرایط دورکاری و البته محدودیتهای تردد بین شهری درنظر گرفته شود تا این فرصت یکماهه زمانی برای بازیابی توان کادر درمان برای مقابله با پیکهای احتمالی آینده باشد و نظام بهداشت و درمان بتواند دوباره برای مقابله برای ویروس منحوس صفآرایی کند.
کاهش تعداد شهرستانهای قرمز کرونایی
از سوی دیگر با انتشار جدید ترین نقشه کرونایی ایران، تعداد شهرستانهای قرمز در کشور به عدد 246 رسید که نسبت به آخرین رنگبندی منتشر شده در 6 شهریورماه، کاهش 60 عددی را نشان میدهد.
بر همین اساس تازهترین رنگبندی کرونایی کشور نشان میدهد با بهبود نسبی شرایط همهگیری در شرق و برخی نقاط مرکزی کشورمان اکنون 246 شهرستان قرمز، 144 شهرستان نارنجی و 58 شهرستان در وضعیت زرد قرار دارند.
بهاینترتیب شهرستانهای ورزقان (آذربایجان شرقی)، ملکشاهی، هلیلان (ایلام)، ماه نشان (زنجان)، آرادان (سمنان)، بانه، دیواندره (کردستان)، سیرجان، قلعه گنج (کرمان)، روانسر، قصر شیرین (کرمانشاه) و دلیجان، کمیجان (مرکزی) از امروز شنبه (13 شهریور) وارد وضعیت قرمز خواهند شد.
همچنین شهرستانهای گرمی (اردبیل)، گلپایگان، نائین، نطنز (اصفهان)، بدره، درهشهر (ایلام)، گناوه (بوشهر)، فیروزکوه، قرچک، ورامین (تهران)، درمیان، زیرکوه، فردوس (خراسان جنوبی)، بجستان، بردسکن، بینالود، تربت جام، چناران، خواف، فریمان، فیروزه، کلات، مه ولات (خراسان رضوی)، راز و جرگلان، مانه و سملقان (خراسان شمالی)، آغاجاری، امیدیه، بهبهان، شادگان (خوزستان)، طارم (زنجان)، دامغان (سمنان)، خنج، سروستان، فراشبند، کازرون، کوار، لارستان، لامرد (فارس)، بوئین زهرا (قزوین)، ارزوئیه، جیرفت، کوهبنان (کرمان)، لنده (کهگیلویه و بویر احمد)، آزادشهر، آق قلا، بندرگز، ترکمن، کلاله، گرگان، گمیشان، گنبد کاووس (گلستان)، آستارا، رشت، رودبار، سیاهکل، طوالش، لاهیجان، ماسال (گیلان)، تنکابن، ساری، عباس آباد، نکا (مازندران)، زرندیه (مرکزی)، بستک، بندر لنگه، بندرعباس، جاسک، خمیر، رودان، قشم (هرمزگان)، فامنین (همدان) و مهریز، یزد (یزد) از امروز شنبه (13 شهریور) از وضعیت قرمز خارج خواهند شد.
واقعیت آماری کرونا چیست؟
انتشار اخبار امیدوارکننده در زمینه کاهش چشمگیر مبتلایان به ویروس منحوس روز گذشته این امید را در میان جامعه ایجاد کرده که ظاهرا در سرازیری پیک پنجم قرار گرفتهایم و روزهای آینده باید شاهد کاهش محدودیتها باشیم. اما سئوال اصلی اینجاست که واقعیت آماری همهگیری کرونا در پنجمین پیک چیست و هم اکنون در کجای معادلات کرونایی کشورمان قرار گرفتهایم؟
برای رسیدن به پاسخ این سئوال بد نیست نیم نگاهی گذرا به آمارها از ابتدای شهریور 1400 داشته باشیم زمانی که همه شاخصها درحال اوجگیری بود و روزانه تعداد زیادی از هموطنان خودمان را به دلیل ابتلا به بیماری کرونا از دست میدادیم.
اولین روز شهریور ماه امسال تعداد38657 نفر بیمار جدید شناسایی شد و از این تعداد 5108 نفر در مراکز درمانی برای تکمیل دوره درمان بستری شدند. این درحالی بود که 7695 نفر هم به دلیل وخامت حالشان در بخش مراقبتهای ویژه بودند و متاسفانه در همین روز 610 هموطن را از دست دادیم تا آمار کل متوفیان کرونایی از ابتدا تا روز اول آخرین ماه تابستان 1400 به رقم 102648 نفر برسد.
از سوی دیگر تعداد 359 شهرستان قرمز کرونایی، 59 شهر در وضعیت نارنجی و 30 شهرستان زرد حکایت از این داشت که شعلههای کرونا همچنان در سراسر کشور درحال زبانه کشیدن است و درصورت بیتوجهی احتمال بحرانیتر شدن شرایط وجود داشت، اما با توجه به قرار آمارهای روزهای بعد تا دوازدهمین روز از شهریور 1400 یکباره شعلهها کم کم از زبانه کشیدن دست برداشتند و آمارها خبر از بهبود شرایط داد.
تا جایی که آخرین آمار منتشر شده رسمی از سوی وزارت بهداشت نشان داد تعداد شناسایی بیماران جدید با کاهشی 31.47 درصدی به رقم 27621 نفر رسیده و به دنبال آن موارد بستری نیز شاهد کاهش 20 درصدی شد و تنها 4061 نفر از هموطنان در مراکز درمانی بستری شدند. اما یک نقطه نگرانی در میان این امیدواری وجود داشت که تعداد موارد بستری در مراقبتهای ویژه در مدار نزولی قرار نگرفت و همچنان زیرپوستی با رشدی معادل 1.2 درصد به رقم 7795 نفر رسید.
اما کاهش تعداد متوفیان روزانه کرونا در سراسر کشور و رسیدن دوره زمانی ثبت یک مورد فوتی در هر 2.5 دقیقه این امید را ایجاد کرد که در روزهای آینده اگرچه احتمال ثابت ماندن رقم موارد فوتی وجود دارد ولی اواخر هفته آینده شاهد کاهش چشمگیر موارد فوتی روزانه خواهیم بود. هرچند قرار گرفتن در آستانه 110000 فوتی ناشی از کرونا خبر زیاد خوشایندی نیست.
بههرحال کارشناسان با تجزیه و تحلیل تمامی اطلاعات بالا و البته دقت نظر در روند تعداد متوفیان کرونایی براین باورند که حتی در شرایط فعلی که شاخصها سیر نزولی به خود گرفته روز گذشته هر دقیقه 19 بیمار جدید شناسایی شده و از ابتدای ماه تا همین تاریخ 6901 نفر به کام مرگ کشیده شدهاند یعنی متوسط روزانه 575 مورد فوتی را تجربهکردهایم که این اطلاعات حکایت از شکننده بودن شرایط دارد و درصورت بیتوجهی فنر همهگیری دوباره رها شده و روز از نو و روزی از نو خواهد شد.
فهرست جدید و مورد تایید آزمایشگاههای تشخیص کووید - 19
به گفته این گروه بهترین راهکار برای مدیریت حال حاضر همهگیری در ایران سرعت بخشیدن به روند واکسیناسیون و البته غربالگری هوشمند است که خوشبختانه در هر دو زمینه با ورود واکسنهای جدید و البته تحت پوشش قرار گرفتن هزینه تست تشخیصی و رایگان شدن آن در برخی موارد میتوان انتظار بهبودی اوضاع در آینده نزدیک را داشت.
این درحالی است که ارایه فهرست آزمایشگاههای مورد تایید وزارت بهداشت و افزایش قابل توجه تعداد مراکز واکسیناسیون فرصتی ایجاد کرده تا هموطنان با رعایت پروتکلهای بهداشتی همکاری خود را با کادر درمان و مسئولان بیشتر کنند و در زمینه نابودی ویروی منحوس گامهای موثرتری بردارند. برای اطلاع از فهرست آزمایشگاه مورد تایید روی لینک روبرو کلیک کنید
استان بوشهر /42.2 درصد افراد بالای 18 سال حداقل یک نوبت واکسن دریافت کردند
سعید کشمیری، روند واکسیناسیون کرونا را مورد اشاره قرار داد و اظهار داشت: اکنون 42.2 درصد از جمعیت بالای 18 سال استان بوشهر حداقل یک نوبت واکسن را دریافت کردهاند.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی بوشهر، از تزریق واکسن کرونا به حدود 313 هزار از جمعیت استان خبر داد و بیان کرد: از این تعداد 178 هزار نفر هر دو نوبت و مابقی فقط یک نوبت از واکسن کرونا را دریافت کردهاند و روند تزریق واکسن کرونا این هفته تسریع مییابد.
دبیر ستاد مقابله با کرونا استان بوشهر، روند نزولی ابتلا به کرونا را مورد اشاره قرار داد و بیان کرد: تعداد بیماران بستری در بخش کرونایی بیمارستانهای استان بوشهر 50 درصد نسبت به مرداد ماه کاهش یافته و از یکهزار به حدود 500 نفر رسیده است.
وی تعداد بیماران بستری در بخش کرونایی مراکز درمانی استان بوشهر را اکنون 546 نفر دانست و خاطر نشان کرد: روز گذشته گذشته 76 بیمار جدید در بخشهای کرونایی بیمارستانهای استان بوشهر بستری شدهاند که از این تعداد ابتلای 46 مورد به کرونا مثبت، قطعی است.
کشمیری، با اشاره به اینکه اکنون 58 نفر در بخش مراقبتهای ویژه بیمارستانهای استان بوشهر بستری هستند افزود: از این مجموع موارد بستری در بخشهای ویژه کرونایی، 24 نفر در وضعیت حاد این بیماری قرار دارند.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی بوشهر از فوت 3 بیمار کرونایی دیگر شامل 2 آقا و یک خانم بین سن 60 تا 79 سال روز گذشته در بخش کرونایی بیمارستانهای استان بوشهر خبر داد و بیان کرد: از زمان شیوع بیماری کرونا تاکنون یکهزار و 843 نفر در استان بوشهر به سبب ابتلا به کرونا فوت کردهاند.
دبیر ستاد مقابله با کرونا استان بوشهر، تعداد مبتلایان به کرونا در استان را افزون بر 82 هزار نفر دانست و تصریح کرد: تعداد زیادی از این بیماران درمان شدهاند و در 24 ساعت گذشته 83 بیمار بخش کرونایی با حال عمومی خوب از بیمارستانهای استان بوشهر ترخیص شدهاند، که از این تعداد 65 نفر از آنها مثبت قطعی بودهاند.
وی از شتاب گرفتن ورود واکسن کرونا به کشور خبر داد و افزود: با تزریق واکسن به گروههای هدف و رعایت دستورالعملهای بهداشتی از جمله استفاده مکرر از ماسک، رعایت فاصلهگذاری از یکدیگر، پرهیز از دورهمی و تجمعات امید میروند وضعیت ابتلا و فوتیها همچنان روند نزولی داشته باشد.
کشمیری، اضافه کرد: اکنون از 10 شهرستان استان بوشهر 6 شهرستان شامل بوشهر، گناوه، تنگستان، دشتستان، جم کنگان در وضعیت قرمز و 4 شهرستان دشتی، دیر، دیلم و عسلویه نارنجی هستند.
استان خراسان رضوی / کاهش شهرستانهای قرمز
بااعلام رنگ بندی جدید کرونایی توسط نرم افزار ماسک وزارت بهداشت، مناطق قرمز کرونایی در خراسان رضوی به 14 شهر کاهش یافت. در حال حاضر14 شهر در وضعیت قرمز، 11 شهر در وضعیت نارنجی و 2 شهر در وضعیت زرد قرار دارند.
بر این اساس شهرستانهای مشهد، سرخس، تربت حیدریه، درگز، گناباد، تایباد و باخرز، بینالود، قوچان، سبزوار، خلیل آباد، نیشابور، کاشمر، جوین، با قرار گرفتن در وضعیت قرمز جزو مناطق خیلی پرخطر قرار دارند.
همچنین شهرستانهای بردسکن، جغتای، خوشاب، تربت جام، خواف، رشتخوار، بجستان، مه ولات، فیروزه، چناران و کلات یازده شهری هستند که با قرار گرفتن در وضعیت نارنجی جزو مناطق پرخطر اعلام شدهاند.
در حال حاضر داورزن و زاوه تنها دو شهرستان خراسان رضوی هستند که با قرار گرفتن در وضعیت زرد شرایط بهتری نسبت به سایر شهرستانهای خراسان رضوی دارند.
استان خراسان جنوبی /379 آزمایش تشخیصی با 141 مورد مثبت
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند گفت: روز گذشته 379 آزمایش تشخیص کرونا در استان انجام شد که مجموعا 141بیمار جدید شامل 41 بستری و 100 مورد سرپایی، شناسایی شدند.
کامبیز مهدی زاده افزود: از این تعداد 50 مورد از بیرجند، 20 مورد از طبس، 1 مورد از سرایان، 13 مورد از قائنات، 3 مورد از فرودس، 8 مورد از نهبندان، 5 مورد از سربیشه، 10 مورد از درمیان، 13 مورد از زیرکوه 4 مورد از بشرویه و 14 مورد از خوسف بودند.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند گفت: همچنین از 959 تست سریع کرونا 216 بیمار جدید مبتلا به کرونا در استان شناسایی شد.
وی با بیان اینکه در حال حاضر 440بیمار با علائم حاد تنفسی در بیمارستانهای خراسان جنوبی بستری هستند که 291نفر کرونا مثبتند، ادامه داد: از این تعداد 36 نفر در بخش مراقبتهای ویژه بستری هستند که حال 5 نفر نامساعد است.
مهدی زاده بیان کرد: همچنین 6 مورد فوت جدید در شبانه روز گذشته در خراسان جنوبی ثبت شد و فوتیهای ناشی از این بیماری به هزار و 77 نفر رسید.
وی یادآور شد: همچنین در ادامه عملیات واکسیناسیون کرونا در استان تا امروز 212 هزار و 248 نفر واکسن نوبت اول و 116 هزار و 795 نفر واکسن نوبت دوم را دریافت کردند.
استان سمنان /450 مورد مثبت در 24 ساعت گذشته ثبت شد
حبیبالله خجسته پور سخنگو و جانشین رئیس ستاد مقابله با کرونا ویروس استان سمنان، اظهار داشت: از یازدهم شهریور تا دوازدهم شهریورماه جمع کل محتملین ورود به بیمارستان 323 نفر است.
وی جمع کل موارد مثبت (مبتلای قطعی) را نیز 450 نفر اعلام کرد و افزود: همچنین جمع کل موارد مثبت سرپایی در شبانهروز گذشته 372 نفر بوده است.
سخنگو و جانشین رئیس ستاد مقابله با کرونا ویروس استان سمنان جمع کل موارد مثبت بستری را 78 نفر اعلام کرد و گفت: در شبانهروز گذشته نیز 9 نفر در اثر ابتلا به بیماری کرونا جان باختند.
خجسته پور خاطرنشان کرد: همچنین 2 فوتی مشکوک به کرونا نیز در شبانه روز گذشته ثبت شد.
وی جمع کل ترخیص شده را نیز 136 نفر برشمرد و گفت: جمع کل بستری در شبانهروز گذشته (قطعی و مشکوک) 631 نفر بوده است.
نوید دانائی رئیس دانشگاه علوم پزشکی استان سمنان نیز گفت: 21 بیمار جدید مبتلا به کووید -19 در 24 ساعت گذشته در بیمارستانهای تحت پوشش دانشگاه بستری شدند.
وی افزود: از ابتدای شیوع بیماری کرونا تاکنون 39 هزار و 187 نفر مورد مثبت کرونایی با معیارهای تشخیصی آزمایشگاهی در مجموعه تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی استان سمنان شناسایی شدند.
استان کرمان / ادامه روند نزولی
مهدی شفیعی سخنگوی دانشگاه علومپزشکی کرمان با اشاره به آخرین آمار استان کرمان از وضعیت موارد مثبت بستری و مرگ و میر ناشی از کرونا اظهار داشت: در حال حاضر تعداد کل موارد بستری مثبت قطعی کرونا در بیمارستانهای استان کرمان 970 مورد است.
وی با بیان اینکه از این تعداد 555 مورد در حوزه دانشگاه علوم پزشکی کرمان بستری هستند افزود: 48 مورد در حوزه دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان، 155 مورد در حوزه دانشگاه علوم پزشکی جیرفت، 90 مورد در حوزه دانشگاه علوم پزشکی بم و 122 مورد در حوزه دانشکده علوم پزشکی سیرجان تحت درمان قرار دارند.
سخنگوی دانشگاه علوم پزشکی کرمان با اشاره به بستری 183 بیمار جدید قطعی کرونا در بیمارستانهای استان کرمان گفت: تعداد کل موارد بستری مثبت کرونا در استان از ابتدای شیوع کووید 19، تاکنون به 36 هزار و 624 مورد رسیده است.
وی به فوت 14 بیمار کرونایی دیگر در استان کرمان اشاره کرد و افزود: مجموع جان باختگان کرونا در استان کرمان از ابتدا به 4 هزار و 324 نفر رسیده است.
شفیعی با بیان اینکه آمار واکسن تزریق شده نوبت اول کرونا در استان کرمان 716 هزار و 577 مورد عنوان کرد و گفت: واکسن تزریق شده نوبت دوم کرونا در استان را 358 هزار و 434 مورد است.
سخنگوی دانشگاه علوم پزشکی کرمان با اشاره به اینکه سهمیه واکسن کرونا طی دو هفته گذشته بیشتر صرف نوبت دوم واکسن شهروندان شده گفت: برای تزریق نوبت اول با کاهش سهمیه مواجه شدهاند.
وی با بیان اینکه به محض دریافت واکسن، به میزان سهمیه هر مرکز سامانه برای ثبت نام داوطلبان باز خواهد شد افزود: در برخی نقاط ممکن است پس از باز شدن سهمیه، در ساعات اولیه سهمیه تمام شود، لذا شهروندان در این مواقع روزهای بعد یا هفته بعد را انتخاب کنند تا پس از دریافت واکسن مشکل تزریق نیز حل شود.
استان هرمزگان /820 بیمار در مراکز درمانی بستری هستند
سخنگوی دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان اظهار داشت: تعداد نمونه گیری از ابتدای اپیدمی تاکنون جمعا 514668 بوده و روزانه بر میزان تست گیری افزوده میشود.
فاطمه نوروزیان افزود: در 24 ساعت گذشته 186 بیمار جدید کرونایی در بیمارستانهای هرمزگان پذیرش شدهاند که نسبت به روزهای قبل بیشتر است، در حال حاضر در مجموع 820 نفر با تشخیص کووید 19 در بیمارستانهای استان بستری هستند.
سخنگوی دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان گفت: از این تعداد 131 بیمار در بخش آیسییو تحت مراقبت ویژه پزشکی قرار دارند و وضعیت 36 بیمار نیز وخیم گزارش شده است.
نوروزیان گفت: متاسفانه در شبانه روز گذشته کرونا جان 6 بیمار دیگر شامل 2 آقا و 4 خانم در محدوده سنی 48 الی 85 سال از شهرستانهای میناب (2 نفر)، بندرعباس، رودان، قشم و بندرلنگه هر کدام یک نفر را گرفت و شمار جان باختگان به 2207 نفر رسید.
منبع: تسنیم- برچسبها:
- اردبیل
- استان بوشهر
- استان خراسان جنوبی
- استان خراسان رضوی
- استان سمنان
- استان کرمان
- استان هرمزگان
- اصفهان
- ایلام
- بندرعباس
- بیرجند
- تهران
- خراسان جنوبی
- خراسان رضوی
- خراسان شمالی
- دانشگاه علوم پزشکی
- دورهمی
- رشت
- زنجان
- سادیو مانه
- سمنان
- قزوین
- کرمان
- کرمانشاه
- گرگان
- مشهد
- واکسیناسیون
- وزارت بهداشت
- همدان
- یزد
- ویروس کرونا