لزوم بکارگیری ظرفیتها برای نجات اقتصاد کرونایی
تهران - ایرنا - شیوع و همهگیری بیماری کرونا در سراسر جهان در حالی به بحرانی بیسابقه تبدیل شده که همچنان آینده آن در ابهام قرار داد از این رو باید وحدت میان آحاد جامعه و دولت بیشتر و از تمام ظرفیتها که به ریشهکنی این بیماری و کاستن از فشار اقتصادی بر مردم منجر میشود، حداکثر استفاده را ببرند.
بیش از سه ماه است که یک نوع ویروس میکروسکوپی علم و دانش بشر را مقهور و سراسر جهان را درگیر و تحت تاثیر خود قرار داده است اما قدرت اثرگذاری این بیماری واگیردار که جهان را فرا گرفته در ایران به خاطر اقتصاد وابسته به نفت بسیار شکنندهتر از دیگر کشورها بوده است و از طرفی تحریمهای آمریکا علیه ایران شرایط را سخت کرده است اما با این وجود دولت باید درک صحیحی از ابعاد مختلف که با آن روبهرو است، داشته باشد و برای کنترل مشکلات اقتصادی و معیشتی خانوارها برنامهریزی کند.
رسانه های اصلاح طلبان
حراست از منافع ملی مهمترین درس کروناست
خبرگزاری ایسنا به گفت وگو با شمس الله شریعت نژاد نماینده مردم تنکابن در مجلس پرداخته و آورد:خبرگزاری ایسنا: کرونا به ما یادآوری کرد که همه ما ساکنان یک کشتی هستیم و فقیر و غنی، ناخدا و مسافر فرقی ندارد. حفظ و حراست از منافع عمومی درس کرونا برای ما است. کرونا، دعوای سیاسی میان دستگاههای مختلف را کاهش داد. وحدت بین قوا در مبارزه با کرونا بیشتر دیده میشد. به طور کلی میتوان گفت انسجام ملی ما بیشتر شد. امیدوارم این وحدت بعد از کرونا ادامه یابد و ما به نقطه اول بازنگردیم. کرونا، ظرفیتهای زیادی داشت. ما به چیزهایی احساس نیاز پیدا کردیم که در گذشته نمیکردیم. این احساس نیاز به ما نشان میدهد که در کجا قرار گرفتهایم و به کجا میرویم. مثلا کرونا به ما آموخته است که در تلاقی بحران و تحریم، باید قدر تولید را بدانیم و برای رونق آن تلاش کنیم. کرونا، به ما یاد داده که تا چه حد ضرورت مبارزه با دلالی مهم است. از خلال کرونا متوجه شدیم که دلالها با جان مردم بازی میکنند. کرونا همچنین به ما یادآوری کرد که همه ما ساکنان یک کشتی هستیم و فقیر و غنی و ناخدا و مسافر فرقی ندارد. پس باید منافع عموم را حفظ کرد. حفظ و حراست از منافع عمومی درس کرونا برای ما است.
کرونا و زوایای پیدا و پنهان آن
روزنامه همدلی در یادداشتی به قلم حبیب سهرابی پارسا دانشجوی دکتری معماری دانشگاه تهران نوشت: برای هیچکس قابل تصور نبود که در قرن بیست و یکم، یک ویروس میکروسکوپی بتواند علم و دانش بشر را به زانو درآورد و سرفصل تمامی خبرها، بشود ماجراهای یک بحران سلامت و تلاش همگانی برای درمان یا مهار آن. همانطور که آینده این ویروس در هالهای از ابهام قرار دارد، نحوه به وجود آمدن و انتشار آن در جوامع مختلف نیز تاکنون بیجواب مانده است، چرا که خاستگاه این ویروس شهر ووهان در کشور چین بوده، اما در سایر کلانشهرهای این کشور همچون پکن و شانگهای اثری از اپیدمی آن مخابره نشده است یا کشور ویتنام با دارا بودن هزار و چهارصد کیلومتر مرز مشترک با کشور چین تاکنون بابت کرونا در این کشور مرگ و میری ثبت نشده است، حال آنکه این ویروس مرگبار در اقصی نقاط دنیا از شرق آسیا گرفته تا غرب آمریکا و سراسر اروپا در حال قربانی گرفتن است و دولتمردان این کشورها هزینههای بسیار گزافی از بودجههای سالانه و ذخایر ملی خود را صرف کاهش تبعات ناگوار آن میکنند تا بلکه زنجیره ابعاد اقتصادی، اجتماعی، آموزشی و فرهنگی جامعه گسیخته نشود، اما در شرایط موجود چیدمان مهرههای این پازل بسیار سختتر از آن است که با اعمال تمهیدات یا تامین و تزریق منابع مالی به یک بعد جامعه سایر ابعاد آن از حرکت باز نماند، چرا که دولتها در اولین اقدام خود سیاست قرنطینه خانگی و طرح فاصلهگذاری اجتماعی را پیش گرفتند که این امر کاهش چشمگیر ترددها و تعطیلی کسب و کارها را به همراه داشته است و اقتصاد جوامع را سخت تحت تاثیر خود قرار داده است به عنوان مثال شهردار لندن به دلیل کاهش شدید تعداد مسافران، که سقوط بیسابقه درآمد مالی شهرداری را به همراه داشته است، خبر از کاهش خدمات حمل و نقل عمومی این شهر در صورت عدم حمایت دولت، داده است یا در مورد مشابه دیگری شرکت مالک هواپیمایی انگلیس اعلام کرده بهدلیل وضعیت ناشی از شیوع کرونا 12هزار نفر از کارکنان این هواپیمایی را اخراج میکند.
ما هیچ، ما کرونا!
روزنامه شرق در یادداشتی به قلم امیر ثامنی کارشناس برنامهریزی و آمایش سرزمین نوشت: کروناویروس اولین پندمیک (Pandemic) جهان نبوده و بیشک آخرین آن نیز نخواهد بود؛ این ویروس عالمگیر نه مانند مرگ سیاه (طاعون) قرن چهاردهم میلادی که نزدیک به 200 میلیون نفر را به کام مرگ کشاند، آنچنان مصیبتبار خواهد بود و نه مانند آنفلوانزای اسپانیایی پایان جنگ جهانی اول (1919) که نزدیک به نیممیلیارد مبتلا و 50 میلیون کشته بر جای گذاشت، چهرهای دهشتناک ارائه خواهد کرد. بااینحال کروناویروس ازآنرو چنین ترسناک به نظر میرسد که در زمانهای چنین سریع و وسیع شیوع یافته که بشر مدرن با تکیه بر پیشرفتهای چشمگیر در علم، فناوری و پزشکی، گمان نمیرفت اینگونه مقهور طبیعت شود و احتمال بروز چنین وضعیتی نزدیک به محال بود! اما این ویروس جهانگرد شالودهشکن فیلافکن توانست با متوقفکردن کل جهان (کاری که حتی جنگهای جهانی نیز نکرد!)، زنگ هشداری جدی را درباره نگرشها، ترتیبات و پیامدهای الگوی توسعه نئولیبرالیستی حاکم بر جهان و ضرورت بازنگری در رابطه انسان - محیط - فعالیت به صدا درآورد. متفکران و اندیشهورزان برجسته جهان در باب کروناویروس و تأثیرات آن بر جهان ملاحظات و سویههای تأملبرانگیزی را تبیین کردهاند: «فرانسیس فوکویاما» به تحلیل کارایی رژیمهای استبداد (اقتدارگرایی) و دموکراسی در شرایط مدیریت چنین وضعیتی پرداخت و چنین نتیجهگیری میکند که عامل تعیینکننده مهم در مقابله با بحران نه نوع رژیم بلکه ظرفیت دولت و مهمتر از همه میزان اعتماد به دولت است. «دیوید هاروی» به کوتاهتر و متنوعترشدن زنجیرههای عرضه و تحول در اشکال تولید به سمت نیاز کمتر به کارگر و اتکای بیشتر به نظامهای تولید مبتنی بر هوش مصنوعی در جهان پساکرونا اشاره میکند. «یووال نوح هراری» از ورود بشر به جهان جدید پس از عبور از کرونا صحبت کرده و بر گسترش و پیچیدهشدن رژیمهای نظارتی حکومتها بر شهروندان و امکان کنترل آنها بر پدیدارهای بیولوژیک در این جهان جدید اشاره کرده که موجب ایجاد بحران تازهای در دامنه حریم خصوصی افراد میشود.
ایران رتبه دوم جدول درمان کرونا در جهان
خبرگزاری برنا در گزارشی آورد: آمارهای رسمی اعلام شده از سوی سازمانهای بینالمللی نشان میدهد ایران دومین کشور جهان از نظر درمان و بهبود مبتلایان به کروناست. طبق آمارهای رسمی سازمان جهانی بهداشت، کشور ما بعد از چین بهترین روند را در تعداد بهبودیافتگان دارد و 79.79 درصد مبتلایان شناسایی شده تاکنون بهبود یافتهاند. با توجه به اینکه ایران در جمع 10 کشور اول بیشترین تعداد مبتلا به کرونا قرار دارد، میزان بهبودیافتگان «کووید -19» آن قابل توجه است. چین با 6.93 درصد بهبودی مبتلایان در رده اول قرار دارد. آخرین آمار چین که خاستگاه ویروس کرونا محسوب میشود نیز قابل تامل است؛ چینیها مدعی هستند فقط 82874 نفر در این کشور به کرونا مبتلا شدهاند و 4633 نفر فوت کردهاند و 77642 نفر بهبود یافتهاند و این به معنای بهبود بیش از 93 درصدی مبتلایان است. خیلیها به آمارهای چین تشکیک کردهاند اما با توجه به اینکه در روزهای اخیر تعداد مبتلایان به کرونا ناچیز شده، میتوان حداقل به درصد بهبودیها کمتر شک کرد. در مقابل روند بهبود کشور ما نسبت به کشورهای پیشرفته جهان با فاصله بهتر است و فقط سوییس و آلمان به آمارهای ایران نزدیک هستند. این آمارها نشان میدهد نظام سلامت و درمان ایران با وجود تمام تحریمها و محدودیتهای بینالمللی موفق شده از آزمون بزرگ کرونا سربلند بیرون بیاید.
شربت ضد حساسیتی که باعث تکثیر کرونا میشود
خبرگزاری برنا در گزارش دیگر نوشت: طبق آزمایشهای انجام شده توسط برخی از متخصصان، مشخص شد که یکی از شربتهای ضد حساسیت به تکثیر ویروس کرونا در بدن کمک میکند. دانشمندان در حال بررسی انواع داروهای موثر از جمله داروهای حساسیت برای جلوگیری از تکثیر ویروس کرونا هستند. در جریان آزمایشهای انجام شده مشخص شد که یکی از داروهای مورد آزمایش نه تنها تاثیری در بهبود ندارد بلکه حتی میتواند سبب تشدید بیماری شود. محققان در آخرین آزمایشهایی که انجام دادهاند، دریافتند که شربت دکسترومتورفان که برای درمان سرفه استفاده میشود میتواند سبب تکثیر ویروس کرونا در بدن فرد مبتلا شود. این شربت همان فرآیندی را فعال میکند که ویروس کرونا برای تکثیر خود مورد استفاده قرار میدهد. یکی از استادان دانشکده داروسازی سانفرانسیسکو در خصوص استفاده از این دارو گفت: ما لزوما توصیه نمیکنیم که همه از مصرف دکسترومتورفان خودداری کنند، اما آزمایشها نشان داده است که این دارو حال بیماران مبتلا به ویروس کرونا را وخیمتر کرده است.
سلولهای ریه بیشتر پروتئینهای موجود در فعل و انفعالات ویروسی را تولید میکنند که همین امر علت تشدید این بیماری است. دانشمندان داروهای متعددی را از قبیل داروهای ضد روان پریشی هالوپریدول و کلوپرازین، داروی اضطراب و افسردگی سیرامسین، آنتی هیستامینهای کلماستین و کلوپراستین برای درمان کووید 19 مرود آزمایش قرار دادند.
بازگشایی مدارس و اماکن مذهبی
روزنامه ابتکار به بازتاب سخنان علی ربیعی سخنگو دولت پرداخت و آورد: ما از سوی نهادهای رسمی که متولی این کار هستند، مثل مدیریت حوزه علمیه قم فشاری نداشتیم. سپاسگزاری میکنیم از همکاری کاملی که با ما دارند؛ من فکر میکنم در تاریخ حمایت مراجع از تصمیماتی که متخصصین امر در این زمینه اتخاذ کردند بینظیر بوده است. البته برخیها هم در این حوزه اظهار نظر میکنند که هیچ مسئولیتی ندارند. وی ادامه داد: ما توصیه میکنیم افرادی که تریبونهای رسمی دستشان هست اجازه دهند کارگروههای ذیربط با فراغ بال و با آرامش تصمیم خود را بگیرند. سخنگوی دولت تصریح کرد: هیچ کس نمیتواند ادعا کند که در پابوسی حضرت امام رضا (ع) مشتاقتر از دیگری است؛ قطعا اعضای دولت، اعضای ستاد ملی، اعضای کارگروهها، کادر وزارت بهداشت و درمان که در این زمینه مشورت میدهند در برخی مواقع از مدعیان اشتیاقشان برای زیارت بیشتر است. خود دولت و رئیس جمهوری در این زمینه حساسیت دارند. ما نمیتوانیم درمورد زیارتگاهها تصمیم بگیریم؛ چون فقط بحث زیارتگاهها نیست که بگوییم همانجا را کنترل میکنیم. مسیر سفر، هتلداری، رستورانداری میان راه و مقصد، مسیر برگشت و دید و بازدیدها هم هست. مجموعه بزرگی است. ربیعی با بیان اینکه مرجع اصلی تصمیمگیری درمورد بازگشایی مجدد اماکن مذهبی و آموزشی وزارت بهداشت است، گفت: از آقای اعرافی سپاسگزاری میکنم که به عنوان نماینده حوزه خودشان و نمایندگانشان در این جلسات مشارکت میکنند. با نظر هم، پروتکلهای بهداشتی اخذ میشود و تصمیاتی که تاکنون اخذ شده درمورد شهرهای سفید و مساجد بوده است.
ترامپ در آینه بولسونارو
روزنامه ابتکار در یادداشتی به قلم محمدرضا ستاری نوشت: شیوع و همهگیری بیماری کرونا در سراسر جهان در حالی به بحرانی بیسابقه بدل شده که در این میان، برخی از رهبران راستگرا و پوپولیست شیوهها و عملکردهایی عجیب و غریب برای مقابله با این بیماری در پیش گرفتهاند. برای برخی از این رهبران مانند ترامپ در آمریکا و جانسون در انگلیس، نحوه مقابله با کرونا هر روز چالشبرانگیزتر از گذشته میشود و دائما زیر فشار رسانهها و افکار عمومی قرار دارند. در مقابل در فیلیپین، برخی کشورهای اروپای شرقی مانند لهستان و مجارستان، هند و اسرائیل شرایط بهوجودآمده ناشی از کرونا، سبب شده تا رهبران آنها از موقعیت ایجادشده در جهت تقویت قدرت و نیز سرپوش گذاشتن بر مشکلات داخلی خود استفاده کنند. یکی از این کشورها که همهگیری کرونا در آن در حال تبدیل شدن به فاجعهای انسانی است، برزیل است. ژائر بولسونارو رئیسجمهوری راستگرای این کشور که به ترامپ برزیل نیز شهرت دارد، نمونه منحصربهفردی برای مواجهه با کرونا در سراسر جهان است. هرچند نخستین نمونه شیوع کرونا در آمریکای لاتین از برزیل گزارش شده، بولسونارو نه تنها کرونا را جدی نگرفته و آن را در حد یک بیماری سرماخوردگی کماهمیت جلوه داده، بلکه صراحتا گفت که تعطیلی کشور توطئهای است که قصد دارد اقتصاد برزیل را به نابودی بکشاند. به گفته ناظران، بولسونارو از معدود رهبرانی است که با عملکرد خود به واسطه مواجهه با کرونا، جان بسیاری از شهروندان برزیلی را به خطر انداخته است. او صراحتا تهدید کرونا برای کشورش را رد کرده و ناظران معتقدند که رئیسجمهوری فکر میکند اگر به واسطه تعطیلی کشور اقتصاد برزیل لطمه ببیند، احتمالا دولت راست افراطی او در انتخابات آینده شانسی برای موفقیت نخواهد داشت. به همین سبب است که همه روزه علاوه بر هشدار کارشناسان، انتقادات وسیع رسانهای نسبت به عملکرد بولسونارو جریان دارد؛ با این حال او همچنان در مقابل این انتقادها مقاومت میکند و در تازهترین اقدامش به دلیل اختلافنظر شدید با وزیر بهداشت برزیل بر سر نحوه مقابله با بحران کرونا، وی را از کار برکنار کرد.
رسانههای اصولگرایان
اولین نشانه ابتلا به کرونا قبل از سرفه و تب چیست؟
خبرگزاری آنا در گزارشی به بازتاب سخنان احمد صداقت، دانشیار کرسی بیماری های گوش و حلق و بینی و جراحی دانشکده پزشکی، دانشگاه سینسیناتی آمریکا پرداخته و آورد: خبرگزاری آنا: ابتلا به کروناویروس با علائم سرماخوردگی از جمله گرفتگی و آبریزش معمولی بینی ارتباط ندارد. این امر امکان می دهد درک تفاوت کووید 19 با آلرژی های فصلی بسیار آسان شود. کرونا با ترکیبی نسبتا منحصر به فرد از علائم در بینی از جمله از بین رفتن ناگهانی حس بویایی معروف به آنوسمی همراه است اما در عین حال فرد بیمار احساس گرفتگی بینی ندارد. در بسیاری از بیماران، از بین رفتن حس بویایی اولین علامت ابتلا به کروناویروس است که در مرحله اولیه بیماری تجلی پیدا می کند. این متخصص معتقد است که در صورت بروز چنین نشانه ای باید اقدامات لازم برای مبارزه با کرونا انجام شود. در عمل، بیشتر بیماران برای مدتی این علائم را نادیده می گیرند، زیرا هنوز سرفه و تب، معمولی ترین و رایج ترین نشانه های ابتلا به کرونا را ندارند. حفره بینی احتمالا محل اصلی برای نفوذ نوع جدید ویروس کرونا و ابتلا به آن است زیرا حداقل 90% هوای بینی وارد بدن انسان می شود. تعداد مبتلایان به ویروس کرونای کووید 19 در جهان به بیش از دو میلیون نفر رسیده است. بر اساس آخرین آمار منتشره، در عین حال 483573 نفر از مبتلایان به این بیماری درمان شده و 753 126 درگذشته اند. نوع جدید ویروس کرونا تقریبا درسراسر جهان شیوع یافته است. جدی ترین وضعیت و بیشترین تعداد مبتلایان و قربانیان کرونا در ایالات متحده آمریکا، اسپانیا و ایتالیا است. در چین که شیوع ویروس کرونا از آنجا آغاز شد، چندی پیش اعلام شد که شیوع این ویروس در این کشور متوقف شده است. 7 آوریل، مقامات چینی با لغو قرنطینه کامل خروج مردم از ووهان را که اولین موارد ابتلا در آنجا در اواخر ماه دسامبر رخ داده بود، آزاد کردند.
علائم اضطراب را با ابتلا به ویروس کرونا اشتباه نگیرید
خبرگزاری آنا در گزارش دیگر آورد: شیوع ویروس کرونا در جهان نه تنها باعث بروز اضطراب بیش از حد میان مردم شده، بلکه بسیاری برخی از علائم اضطراب از قبیل تنگی نفس، احساس سنگینی در قفسه سینه، از بین رفتن اشتها و مشکلات گوارشی را با علائم کرونا اشتباه میگیرند. متخصصان اعصاب و روان، اکنون تاکید میکنند که بسیاری از علائم اضطراب با کووید 19 شبیه هستند و بسیار مهم است که افراد بتوانند آنان را از هم افتراق دهند و به ترس و نگرانی خود دامن نزنند. داکتر کیت دنیستون، داکتر امراض روانی از امریکا می گوید: دشواری در تنفس یکی از علائم مشترک کووید 19 و اضطراب است. اما یک نکته مهم وجود دارد که میتواند به شما کمک کند یکی را از دیگری متمایز کنید. تنگی نفس ناشی از اضطراب به طور ناگهانی بوده و فروکش میکند. این نوع تنگی نفس هیچ ارتباطی با کووید 19 ندارد. پس اگر توانستید در عرض چند دقیقه خود را آرام کنید و یک الگوی تنفس پایدار داشته باشید، جای نگرانی در مورد ویروس کرونا نیست. تنگی نفس در ارتباط با عفونت کووید 19 ماهیت متفاوتی دارد و میتواند در عرض چند ساعت یا چند روز، زندگی فرد را تهدید کند. راه دیگر برای تمایز بین کووید 19 و اضطراب، صحبت کردن است. در هنگام تنگی نفس با بستگان خود تماس بگیرید. اگر قادر به صحبت هستید و آنها معنی جمله های شما را درک میکنند، تنگی نفس شما ناشی از اضطراب است. فراموش نکنید که در عفونت کووید 19، تنگی نفس همراه با تب مداوم بالاتر از 37، 7 درجه سانتی گراد است. شما همچنین ممکن است علائم دیگری را تجربه کنید که در هنگام حمله اضطراب رخ نمیدهند؛ علائمی چون سرفه خشک، درد و احساس خستگی.
چه کسانی با ابتلا به "کرونا" دچار سکته مغزی هم میشوند؟
خبرگزاری مشرق به گفت وگو با فرزاد اشرافی متخصص مغز و اعصاب پرداخته و آورد: بیشترین علائمی که در بیماران مشاهده کردیم سردرد و سرگیجه بود همچنین اختلالات بویایی و چشایی حتی در افرادی که علائم بسیار خفیف کرونا مانند سرفه یا تب خفیف را داشتند دیده میشد. سایر علائم مربوط به مغز و اعصاب بیماران کرونا شامل تشنج و افت هوشیاری است؛ برخی از بیماران مبتلا به کرونا ممکن است دچار تشنج شوند، این افراد یا به دلیل کرونا، برای نخستین بار تشنج کردهاند یا اینکه از قبل دچار تشنج بودهاند و به دنبال ابتلا به کرونا وضعیت بدتری پیدا کردهاند. اشرافی با بیان اینکه یکی از مسائلی که در حال بررسی آن هستیم، درگیری عروق مغز و سکتههای مغزی است، تصریح کرد: افرادی که به کرونا مبتلا شدهاند به خصوص افرادی که سن بالا، فشار خون بالا، دیابت، سابقه بیماریهای قلبی عروقی، سابقه مصرف سیگار دارند بیشتر دچار سکتههای مغزی میشوند. سکتههای مغزی بهصورت ایجاد لخته در مغز یا حتی پارگی رگ و خونریزی مغزی ایجاد شده است. این متخصص مغز و اعصاب با اشاره به آمار سکته مغزی در افراد مبتلا به کرونا خاطرنشان کرد: در جوامع تا 5 درصد افراد مبتلا به کرونا دچار سکته مغزی میشوند اما این آمار در کشور ما هنوز جمعآوری نشده و در حال بررسی است. نیمی از افرادی که به دلیل کرونا دچار سکته مغزی شدهاند زیر 50 سال بودهاند؛ علت سکته، اختلال انعقادی یا آسیب به عروق است که در نتیجه ویروس ایجاد میشود؛ برای افرادی که سکته میکنند به موازات درمان کرونا، درمان سکته مغزی نیز انجام میشود که خوشبختانه اکثر این افراد بهبود یافتهاند. درد و خستگی عضلات در بیماران مبتلا به کرونا دیده میشود؛ این افراد دچار خستگیپذیری جسمی میشوند، فرد دچار احساس ضعف عمومی و نداشتن انرژی میشود و به دنبال این ختسگی جسمی، خستگی روحی بهصورت اضطراب و افسردگی نمایان میشود. پیگیری این بیماران نشان داد که در عرض چند هفته، این علائم در آنها بهبود یافت. اشرافی با اشاره به بررسیهای در حال انجام بر روی هزار بیمار مبتلا به کرونا متذکر شد: بیماران مبتلا به کرونا از زمانی که بستری میشوند توسط دانشجویان پزشکی دانشگاه شهید بهشتی پیگیری میشوند؛ علائم و سیر بیماری مبتلایان کرونا و روند مصرف داروهای آنها چک میشود و اگر بیماری این افراد تشدید شده باشد به آنها توصیه میکنیم به بیمارستان برگردند همچنین وضعیت خانواده نیز از لحاظ درگیر شدن با بیماری کرونا بررسی میشود.
سلامت اجباری
روزنامه وطن امروز در گزارشی به بازتاب سخنان سرهنگ سعید عطاءاللهی، رئیس پلیس متروی پایتخت پرداخته و نوشت: اجباری شدن زدن ماسک در مترو بیش از سایر وسایل نقلیه عمومی مورد توجه مسؤولان قرار گرفته است تا جایی که مأموران نیروی انتظامی از ورود مسافرانی که ماسک همراه نداشتند، جلوگیری میکردند. مسافرانی که قصد استفاده از مترو را داشتند برای ورود به قطار غیر از تهیه بلیت باید ماسک نیز تهیه میکردند. در اغلب ایستگاههای مترو در کنار باجههای بلیتفروشی میز فروش ماسک تعبیه شده بود تا مسافران برای ورود به مترو مانعی نداشته باشند؛ هر ماسک به قیمت 2000 تومان و هر بسته 7 عددی به قیمت 10000 تومان به شهروندان فروخته میشد. حضور پلیس مترو و نظارت نیروی انتظامی موجب شد تقریبا همه مسافران مترو با ماسک به محوطه اصلی وارد شوند و در قطار نیز اکثر قریب به اتفاق از ماسک استفاده میکردند. البته در اتوبوسها مانند مترو نظارت دقیق نبود و اگر شهرداری میخواهد مانند مترو طرح اجباری شدن استفاده از ماسک اجرا شود، باید بیش از پیش نظارت کند. سرهنگ سعید عطاءاللهی، رئیس پلیس متروی پایتخت درباره اجرای مصوبه ستاد ملی مبارزه با کرونا مبنی بر لزوم استفاده از ماسک توسط مسافران مترو و چگونگی نظارت بر اجرای این طرح اظهار داشت: پلیس مترو نیز به همراه سایر عوامل انتظامات در ورودی گیتها مستقر شده و برای حفظ سلامت مسافران و اجرای فاصلهگذاری اجتماعی، اجرای طرح جدید را در دستورکار دارد. رئیس پلیس متروی پایتخت تصریح کرد: حضور مسافران با ماسک در مترو اجباری شده و عوامل انتظامی نسبت به کنترل مسافران موارد لازم را اجرا میکنند و از ورود مسافرانی که ماسک به صورت نداشته باشند، ممانعت به عمل میآورند. اگرچه داشتن ماسک از سوی بسیاری از مسافران رعایت شده و استقبال خوبی از طرح مذکور در ایستگاههای صادقیه، امام خمینی (ره)، تئاتر شهر و انقلاب داشتیم اما افرادی نیز بودندکه ضمن ابراز بیاطلاعی، پس از مشورت و توجیه توسط عوامل مترو نسبت به تهیه ماسک از غرفههای فروش ماسک اقدام میکردند. پایانه جنوب ایستگاهی بود که بیشترین تعداد مسافران را داشت که از اجباری بودن ماسک ابراز بیاطلاعی میکردند، چرا که این دسته از مسافران از شهرستانها به تهران مراجعه کرده بودند که خوشبختانه بعد از صحبت، مشاوره و راهنمایی نسبت به تهیه ماسک اقدام کرده و سپس وارد قطارهای مترو شدند.
شرایط و دستورالعملهای بازگشایی اصناف و مراکز پرتجمع
روزنامه کیهان در گزارشی به بازتاب سخنان حسن روحانی رییس جمهوری پرداخته و نوشت:رئیسجمهور در تماس با دکتر نمکی بر اطلاعرسانی بهموقع، دقیق و فراگیر به مردم درخصوص شاخصهای تعیین وضعیتهای سفید، زرد و قرمز برای شهرها و استانها از نظر وضعیت و شیوع بیماری کرونا در سراسر کشور تاکید کرد. حجتالاسلام روحانی روز جمعه در گفتوگوی تلفنی با وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی ضمن دریافت گزارش از آخرین وضعیت بیماری کرونا در سراسر کشور و ارزیابی از اجرای مصوبات ستاد ملی کرونا، بر اطلاعرسانی بموقع، دقیق و فراگیر به مردم درخصوص شاخصهای تعیین وضعیتهای سفید، زرد و قرمز برای شهرها و استانها از نظر شیوع ویروس کرونا تاکید کرد. روحانی در این تماس تلفنی بر ضرورت تعیین شاخصهای سه وضعیت سفید، زرد و قرمز از سوی وزارت بهداشت و درمان تاکید کرد و افزود: دستورالعملهای بهداشتی برای بازگشایی و از سرگیری فعالیتها در شهرستانهای دارای هر کدام از این سه وضعیت، تدوین و ارائه شود. رئیس جمهور همچنین به وزیر بهداشت دستور داد تا شرایط و دستورالعمل های بهداشتی آغاز فعالیت مشاغل و مراکز پرتجمع و پررفت و آمدی که تاکنون بازگشایی نشده اند را آماده و برای تصویب در جلسه روز یکشنبه ستاد ملی کرونا، ارائه کند.
*س_برچسبها_س* *س_پرونده خبری_س*- برچسبها:
- آلمان
- آمریکا
- اسپانیا
- اصولگرایان
- انگلیس
- ایالات متحده آمریکا
- برزیل
- بیماری واگیردار
- تهران
- تئاتر
- چین
- حوزه علمیه
- دانشگاه تهران
- دانشگاه شهید بهشتی
- رژیم صهیونیستی
- سازمان جهانی بهداشت
- علی ربیعی
- قم
- گوارشی
- نظام سلامت
- نیروی انتظامی
- وزارت بهداشت
- وزیر بهداشت
- هوش مصنوعی
- اصلاح طلبان
- سید روح الله خمینی
- حسن روحانی
- ویروس کرونا