یک‌شنبه 30 دی 1403

نخستین جلسات علنی مجلس در سال 99 چگونه گذشت؟

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
نخستین جلسات علنی مجلس در سال 99 چگونه گذشت؟

تهران - ایرنا - بعد از حدود 40 روز از تعطیلی مجلس شورای اسلامی به واسطه کرونا این هفته نمایندگان در بهارستان حضور یافتند تا در غیاب علی لاریجانی که به بیماری کویید 19 مبتلا شده وظایف تقنینی و نظارتی رکن قانونگذاری مجلس را پیش ببرند.

نخستین جلسه علنی مجلس ساعت 9 روز سه شنبه با حضور دو سوم نمایندگان و به ریاست مسعود پزشکیان آغاز شد. در این جلسه سه ساعته ابتدا روسای کمیسیونهای تخصصی تاثیرات کرونا بر بخشهای مختلف را تشریح کردند و درادامه سعید نمکی وزیر بهداشت درمان وآموزش پزشکی، عبدالرضا رحمانی فضلی وزیر کشور و محمد باقر نوبخت رییس سازمان برنامه و بودجه که البته با تاخیر در جلسه حاضر شده بودند، به تشریح اقدامات انجام شده در مقابله با کرونا پرداختند.

 روسای کمیسیون‌ها چه گفتند

الیاس حضرتی رییس کمیسیون اقتصادی مجلس از مشکلات گروه های آسیب‌پذیر جامعه گفت و بر حمایت دولت از این گروه‌ها در قالب بسته‌های اقتصادی و کمک معیشتی و تکمیل کمک‌ها به این افراد تاکید کرد.

عبدالرضا عزیزی رییس کمیسیون اجتماعی با ارائه گزارشی درباره اقدامات و راهکارهایی برای مدیریت وضعیت کرونا، موفقیت چین در کنترل کرونا در ووهان را ناشی از عملکرد نظامی این دولت عنوان و اظهار کرد: اگر می‌خواهیم زنجیره انتقال ویروس کرونا را قطع کنیم باید نظامی عمل کنیم.

عزیزی با بیان این که قوای سه‌گانه و تمام دستگاه‌های ذیربط باید کنار هم نشسته و تصمیم‌گیری قاطع داشته باشند، اظهارداشت: بهترین شیوه این است که خرج و مخارج مردم را به مدت یک ماه تأمین و از خروج آنها از منزل جلوگیری کنیم.

محمدجواد زاهدی رییس کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس با تاکید بر معیار بودن پروتکل وزارت بهداشت در تصمیم‌گیری‌های دستگاه‌های آموزشی گفت: مشکلات وزارت آموزش و پرورش کمتر از وزارت علوم و بهداشت در حوزه آموزشی است به نوعی که وزارت آموزش و پرورش توانسته تقریبا 80 درصد سرفصل‌های درسی را در این مدت به دانش‌آموزان ارائه کند بنابراین تأکید شد که نباید برای ارائه 20 درصد باقیمانده کلاس‌ها را دایر کنند.

محمدحسین قربانی نایب رییس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس هم ضمن ارائه گزارشی از روند اقدامات انجام شده در این کمیسیون در مقابله با کرونا گفت: دولت با اذن رهبری بالغ بر یک میلیارد دلار از صندوق توسعه ملی برداشت کرده است. با توجه به ضرورت توجه به زیرساخت های بهداشت و درمان پیشنهاد می شود، حداقل 60 درصد از این منابع در این حوزه هزینه شود.

وی با تاکید بر لزوم حساسیت حاکمیت دربرابر سلامت آحاد مردم و همچنین فاصله گذاری اجتماعی و ادامه تعطیلی ها افزود: تا زمانی که سازمان بهداشت جهانی پروتکلی برای کنترل این ویروس منحوس ارائه نکرده است، باید قرنطینه و رعایت اصول بهداشت فردی در دستور کار مجلس، دولت و قوه قضائیه قرار بگیرد.

محمدرضا فولادگر رییس کمیسیون ویژه حمایت از تولید مجلس شورای اسلامی گزارشی از آثار اقتصادی کرونا در کشور ارائه کرد و نامگذاری سال به «جهش تولید» را راهکار برون‌رفت از وضعیت رکود تورمی کرونا عنوان کرد.

عزیز اکبریان رییس کمیسیون صنایع و معادن مجلس هم پیشنهاد کرد: وام های کم بهره با تسهیلات بسیار و مناسب به کسبه و تولید کنندگان پرداخت شود.

دیروز محمد قاسمی سرپرست مرکز پژوهش‌های مجلس هم گفت که برای مقابله با کرونا باید رفتارهای زیگراگی و ناهماهنگی که از لحاظ سیاسی اجتماعی و افکار عمومی آثار سوء دارد، کنار گذاشته شود، ما به یک به برنامه ملی مداخله نیاز داریم.

هنوز در مرحله مدیریت بیماری کرونا هستیم

سعید نمکی که به عنوان نخستین عضو دولت در جایگاه قرار گرفته بود، از کاهش آمار کرونا در نتیجه اجرای عملیات بیماریابی خبر داد و در عین حال بر ضرورت فاصله گذاری اجتماعی و هوشمند تاکید کرد.

وی با ارائه گزارش از نحوه ورود و شروع بیماری کرونا در کشور، اقدامات و راهکارهای مقابله با این وضعیت گفت: آنچه امروز در کشور می‌بینیم، مرحله مدیریت بیماری است و به مهار و کنترل نرسیدیم. نباید دچار توهم یا گرفتاری محاسباتی شویم.

وزیر کشور هم بر تداوم تلاش ها برای مدیریت و کنترل کرونا در کشور تاکید کرد و گفت: با توجه به روند کار برای کنترل ویروس کرونا در کل کشور و تسلط کافی و امکانات و منابع خوبی که وجود دارد، نگرانی در این زمینه وجود ندارد، ضمن اینکه روند ابتلا به این بیماری در سطح کشور رو به کاهش است.

محمد باقر نوبخت رییس سازمان برنامه و بودجه ضمن تشریح اقدامات انجام شده برای مدیریت و کنترل کرونا در کشوراظهارداشت: برای ماه‌های آینده بالغ به 12هزار 400 میلیارد تومان برای تجهیزات بیمارستان‌ها در جهت مقابله با کرونا، تامین دارو، البسه و پوشاک ویژه کادر درمان، کیت‌های آزمایشگاهی، جبران کمبود درآمدهای اختصاصی دانشگاه‌های علوم پزشکی تخصیص داده می‌شود، چون پیش از این در بخش کلینک‌هایی که در دانشگاه‌های علوم پزشکی و بیمارستان وجود دارد، درآمدی حاصل می‌شد، که کرونا این خدمات درمانی را متوقف کرد.

رییس سازمان برنامه و بودجه گفت: دانشگاه‌ها انتظار دارند دولت به آن‌ها هم کمک کند، همچنان که کسبه و مشاغل انتظار کمک دارند. دولتی که خودش در معرض آسیب سخت کرونا از جهت منابع است. با تمام این‌ها 12هزار و 400 میلیارد تومان برای این طرح در نظر گرفتیم.

رد طرح سه فوریتی تعطیلی یک ماهه

طی روزهای قبل از آغاز به کار مجلس در سال جاری برخی نمایندگان ضمن انتقادات از دولت در زمینه مقابل با کرونا از ارائه طرحی خبر دادند که بر اساس آن فعالیتها در کشور به مدت یک ماه تعطیل شود.

عبدالکریم حسین زاده از موافقان این طرح در جریان بررسی این طرح اظهار داشت: تعطیلی یک ماه کشور به این معنا است که علیرغم تمام محدودیت‌ها و تحریم‌های اقتصادی میان حفظ جان ملت و عدم آسیب‌پذیری اقتصاد، جان مردم را انتخاب کرده است.

با این حال این طرح با اقبال نمایندگان مواجه نشد. شادمهر کاظم زاده نماینده خرم آباد این طرح را "خودکشی از ترس مرگ" و موجب ضرر و زیان به اقتصاد کشور معرفی کرد نمایندگان ضمن بیان مغایرت این طرح با اصول قانون اساسی دانستند.

دومین جلسه علنی مجلس به بررسی صلاحیت کاظم خاوازی گزینه پیشنهادی برای تصدی وزارت جهاد کشاورزی گذشت. وی که چندی پیش دوره قانونی سرپرستی وی به پایان رسیده بود با موافقت رهبر انقلاب و با توجه به شرایط حاکم بر کشور تا روز چهارشنبه کماکان سرپرست بود و بالاخره نمایندگان رای به وزارت وی دادند.

احمد علی کیخا رییس کمیسیون کشاورزی و محیط زیست مجلس شورای اسلامی با اشاره به انطباق برنامه‌های پیشنهادی خاوازی با اسناد بالادستی از نمایندگان خواست به وی رای مثبت بدهند. با این حال مخالفان برنامه‌های خاوازی را شعاری و اغراق آمیز خواندند و با تشریح مشکلات و چالشهای پیش روی کشاورزی و کشاورزان از وی خواستند برنامه‌های خود برای برون رفت از این چالش‌ها را بیان کند.

در مقابل موافقان هم در دفاع از خاوازی مسئولیت پذیری عملگرایی و نوآوری را از ویژگی‌های وی برشمردند

هادی قوامی نماینده اسفراین از نمایندگان خواست خاوازی را به عنوان یک فرصت در بخش کشاورزی در نظر بگیرند و محمد علی وکیلی با دفاع از برنامه‌های وزیر جهاد کشاورزی گفت: برنامه ایشان مسئولانه و با دقت و متناسب با مقدرات کشور نوشته شده است و نشان می‌دهد به آنچه که در برنامه آمده، متعهد است؛ برنامه ایشان قابل سنجش و ارزیابی است.

در هر صورت با رای موافق نمایندگان امروز خاوازی وزیر جهاد کشاورزی است و باید دید وی در شرایطی که کشور درگیر بی سابقه ترین چالش‌ها و تکانه‌ها از بابت تحریم و کرونا هست چگونه می تواند نیازهای کشور را تامین کند و چه نقش و سهمی در ارتقای امنیت غذایی کشور ایفا خواهد کرد.

گزارش روند اجرای برجام در مجلس

دستور کار بعدی جلسه علنی روز چهارشنبه بررسی گزارش کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی بود. که به طور دوره‌ای کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی به نمایندگان ارائه می کند.

در این گزارش ضمن انتقاد از رویکرد شرکای برجام و مشخصا اروپایی‌ها آمده است: "چنانچه اروپا از ارائه تضمین‌های عملی ذکر شده استنکاف و خودداری نماید، دولت جمهوری اسلامی ایران موظف است اجرای قانون اقدام متقابل و متناسب جمهوری اسلامی ایران؛ بررسی لغو اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی؛ بازنگری و محدود ساختن همکاری با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و از سرگیری و گسترش فعالیت‌های صلح‌آمیز هسته‌ای از جمله غنی‌سازی گسترده اورانیوم در هر کم و کیفی را که نیاز کشور اقتضاء کند، با قوت و بدون فوت وقت اجرایی نماید. "

رای گیری قیام و قعودی در مجلس؛ عدم رعایت فاصله اجتماعی

نکته قابل تامل و مهم بحث رعایت پروتکل‌های بهداشتی از سوی نمایندگان مجلس شورای اسلامی است. هر چند نمایندگان عمدتا از ماسک و دستکش استفاده می‌کردند و به دلیل جایجایی صندلی‌ها و رعایت فاصله اجتماعی در صحن مجلس رای گیری از نمایندگان به صورت قیام و قعود و همچنین پخش کارت انجام شد؛ با این حال آن طور که از تصاویر منتشر شده از جلسات علنی مجلس بر می آید نمایندگان چندان هم در رعایت این فاصله گذاری جدیت نداشتند.

با این حال در پایان جلسه روز چهارشنبه از نمایندگان خواسته شد تبلت های خود را برای ثبت رای در جلسات بعدی، که سه شنبه آینده خواهد بود، همراه داشته باشند.

*س_برچسب‌ها_س*
نخستین جلسات علنی مجلس در سال 99 چگونه گذشت؟ 2
نخستین جلسات علنی مجلس در سال 99 چگونه گذشت؟ 3