یک‌شنبه 30 دی 1403

ورود 40 نماینده جدید به مجلس خبرگان در انتخاباتی غیررقابتی / آملی لاریجانی رأی نیاورد و رفت، علم الهدی سقوط کرد اما ماند

وب‌گاه خبر آنلاین مشاهده در مرجع
ورود 40 نماینده جدید به مجلس خبرگان در انتخاباتی غیررقابتی / آملی لاریجانی رأی نیاورد و رفت، علم الهدی سقوط کرد اما ماند

در هفته ای گه گذشت، تکلیف 88 کرسی مجلس ششم خبرگان رهبری مشخص شد که در نتیجه آن 48 نماینده فعلی به مجلس آینده راه یافتند، اما 40 منتخب باقی مانده جدید الورودهای صحن علنی ششمین دوره خبرگان خواهند بود.

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، در هفته ای گذشت فارغ از تعیین تکلیف 88 کرسی مجلس ششم خبرگان رهبری برای 8 سال آینده، پرونده مجلس پنجم خبرگان نیز در آخرین اجلاسیه ای که در روزهای سه شنبه و چهارشنبه 15 و 16 اسفندماه 1402 برگزار شد، بسته شد.

در این گزارش مروری بر انتخابات ششمین دوره مجلس خبرگان از ثبت نام و رد و تأیید صلاحیت ها تا برگزاری انتخابات در 11 اسفند و مشخص شدن 88 منتخب مردم در این مجلس خواهیم داشت.

رقابتی نبودن انتخابات مجلس ششم خبرگان

طبق اعلام رسمی ستاد انتخابات کشور، 510 کاندیدا برای انتخابات دوره ششم از خبرگان رهبری ثبت نام کرده بودند تا شانس خود را برای تصاحب 88 کرسی خبرگان رهبری امتحان کنند. اما با اتمام بررسی صلاحیت ها از سوی شورای نگهبان، هادی طحان نظیف، سخنگوی این شورا، روز 19 بهمن ماه اعلام کرد که تنها صلاحیت 144 نفر توسط شورای نگهبان تأیید شده و 366 نفر یا انصراف داده اند یا نتوانستند از فیلتر شورای نگهبان با موفقیت عبور کنند.

در این میان، طبق اعلام رسمی 65 تن از نمایندگان فعلی مجلس خبرگان کاندیدای دوره ششم نیز شده بودند. از میان آنها حسن روحانی و سیدمحمود علوی، دو کاندیدای شاخص تهران بودند کهرد صلاحیت شدند. آیت الله امامی کاشانی دیگر نماینده تهران در مجلس خبرگان نیز انصراف داده بود. در این میان خبری متقن درباره انصراف یا ردصلاحیت کاندیداهای دیگر یعنی احمد پروائی ریک از استان گیلان؛ عبدالکریم فرحانی از خوزستان و محمدحاجی ابوالقاسم دولابی از استان زنجان در دست نبود.

نکته دیگری که در میان اسامی اعلام شده از سوی شورای نگهبان وجود داشت؛ این بود که در برخی از استان ها تعداد کاندیداهای تایید صلاحیت شده با توجه به تعداد کرسی های آن حوزه در مجلس خبرگان رهبری دو یا چند برابر نبوده و فضای چندان رقابتی را شاهد نبودیم. از جمله در تهران که 16 کرسی در مجلس خبرگان دارد، تنها 26 کاندیدا تایید صلاحیت شده داشت؛ در استان های آذربایجان شرقی و فارس که صاحب 5 کرسی در مجلس خبرگان هستند، صلاحیت 6 کاندیدا تایید شده بود؛ یعنی یک داوطلب بیشتر از تعداد کرسی ها؛ در آذربایجان غربی دارای 3 صندلی در مجلس خبرگان،4 کاندیدا تایید صلاحیت وجود داشت.

همچنین استان های اردبیل، سیستان و بلوچستان، قزوین، کرمانشاه، گلستان، لرستان، مرکزی، همدان و البرز با وجود داشتن دو کرسی در مجلس خبرگان، در لیست تایید صلاحیت شده ها نام 3 داوطلب آمده بود؛ خوزستان استان دیگری بود که 6 کرسی در مجلس خبرگان دارد اما 8 داوطلب توسط شورای نگهبان تایید صلاحیت شده بود. در استان های گیلان و مازندران نیز با وجود 4 کرسی در مجلس خبرگان، به ترتیب 6 و 5 نفر تایید صلاحیت شده بودند. در استان خراسان جنوبی نیز در ابتدا هیچ کسی جز رئیسی تایید صلاحیت نشد و بعد از مرحله اعتراضات، یک کاندیدا که بیشتر شبیه رقیب نمایشی بود برای رقابت با ابراهیم رئیسی تایید صلاحیت شده بود. زنجان استان دیگری بود که ابتدا هیچ کاندیدایی را تایید صلاحیت نکرده بودند، اما بعد از بررسی اعتراضات اقدام به تأیید صلاحیت دو داوطلب در این حوزه کرده بودند.

چنین تأییدصلاحیت هایی گویای این واقعیت بود که ترکیب بندی مجلس خبرگان ششم قبل از شکل گیری انتخابات تا حد زیادی مشخص شده بود، و بعد از اعلام نتایج نهایی نیز تغییر چهره 45 درصدی را در مجلس خبرگان ششم نسبت به پنجم شاهد بودیم.

ابقای 48 نماینده فعلی در مجلس ششم خبرگان

در انتخابات ششمین دوره مجلس خبرگان رهبری که 11 اسفند ماه 1402برگزار شد، از میان 58 نماینده فعلی مجلس خبرگان رهبری که مُهر تایید صلاحیت شورای نگهبان بر پرونده کاندیداتوری شان در انتخابات مجلس ششم نقش بسته بود، 48 نماینده در مجلس ششم ماندگار شدند.

در استان آذربایجان شرقی آقایان محمدتقی پورمحمدی و علی ملکوتی؛ در آذربایجان غربی آقایان سیدعلی اکبر قریشی و عسکر دیرباز؛ در اردبیل سیدحسن عاملی کلخوران، در اصفهان آقایان سیدابوالحسن مهدوی، سیدیوسف طباطبائی نژاد و مرتضی مقتدایی، در بوشهر سیدهاشم حسینی بوشهری؛ در استان تهران 8 نماینده فعلی مجلس خبرگان به نام های آقایان محسن قمی، علیرضا اعرافی، حسینعلی سعدی، محمدعلی موحدی کرمانی، علی مؤمن پور، قربانعلی دری نجف آبادی، غلامرضا مصباحی مقدم و احمد دانش زاده مؤمن؛ در خراسان جنوبی ابراهیم رئیسی در جایگاه نمایندگی ابقا شده اند.

همچنین در استان خراسان رضوی آقایان سیداحمد حسینی خراسانی، سیداحمد علم الهدی و حسن عالمی، در خراسان شمالی غلامرضا فیاضی؛ در استان خوزستان آقایان عباس کعبی نسب، محسن حیدری آل کثیری، سیدعلی شفیعی و سیدمحمدعلی موسوی جزائری (که این دوره از حوزه انتخابیه تهران کاندیدا شده بود)؛ در سیستان و بلوچستان علی احمد سلامی؛ در استان فارس آقایان لطف الله دژکام، احمد بهشتی و علی اکبر کلانتری؛ در قزوین علی اسلامی؛ در قم سیدمحمد سعیدی گلپایگانی؛ در کردستان فائق رستمی؛ همچنین در استان کرمان آقایان احمد خاتمی و امان الله علیمرادی؛ در کرمانشاه امان نریمانی و محمود محمدی عراقی که دوره ششم از تهران کاندیدا شده بود؛ در کهکیلویه و بویراحمد سیدشرف الدین ملک حسینی؛ در استان گلستان آقایان رضا رمضانی و سیدعلی حسینی اشکوری؛ در لرستان آقایان هاشم نیازی و احمد مبلغی؛ در مازندران علی معلمی، سیدرحیم توکل و سیدصادق پیش نمازی؛ در استان مرکزی محسن محمد اراکی؛ در همدان سیدمصطفی موسوی فراز و در استان یزد نیز ابوالقاسم وافی یزدی بوده اند.

در این میان باید اشاره کرد که 2 داوطلب ششمین دوره انتخابات مجلس خبرگان رهبری، حوزه انتخابیه خود را تغییر داده و از حوزه ای دیگر در مجلس خبرگان ششم حضور دارند. یکی از آنها محمدعلی موسوی جزائری نماینده استان خوزستان در مجلس پنجم خبرگان که از حوزه تهران ثبت نام کرده بود و دومین فرد محمود محمدی عراقی که نماینده استان کرمانشاه در مجلس پنجم است که کاندیدای ششمین دوره از انتخابات خبرگان از حوزه انتخابیه تهران شد. هر دو نماینده ذکر شده، موفق به راهیابی به مجلس ششم خبرگان از حوزه انتخابیه تهران شده اند.

40 نماینده جدید مجلس ششم خبرگان چه کسانی هستند؟

علاوه بر 48 نماینده مجلس پنجم خبرگان رهبری که بر کرسی های خود در مجلس ششم خبرگان ابقا شده اند، این دوره از خبرگان میزبان 40 نماینده جدید شده است؛ از جمله آقایان سیمحمدعلی آل هاشم، جواد حاجی زاده کلجاهی و سیدباقر بنابی از استان آذربایجان شرقی؛ محمدحسین بیاتی از آذربایجان غربی؛ یدالله صفری از اردبیل؛ سیدسعید حسینی و مصطفی حسناتی نجف آبادی از اصفهان؛ حسین ردائی و محمدرضا فلاح تفتی از البرز؛ وعد مرادبیگی از ایلام؛ آقایان محمود رجبی، غلامعلی صفائی، محمدعلی موسوی جزائری، غلامعلی نعیم آبادی، محمود محمدی عراقی، عبدالجواد ابراهیمی فر، سعید صلح میرزایی و محمدرضا ناصری از استان تهران؛ عبدالله کیوانی هفشجانی از چهارمحال بختیاری؛ سیدمجتبی حسینی از خراسان رضوی؛ آقایان امیررضا هدایی، ابوالحسن حسنزاده و حسین رفیعی از استان خوزستان؛ جواد جعفری از زنجان؛ سیدمحمدمهدی باقری از سمنان؛ عبدالرحمن رائفی از سیستان و بلوچستان؛ سیدمحمدعلی مدرسی طباطبائی و سیدعلیرضا دانا از استان فارس؛ حسین مظفری از قزوین؛ اقبال بهمنی از کردستان؛ احمد شیخ بهائی از کرمان؛ مصطفی علما از کرمانشاه؛ کمال آخوند غراوی و سیدمحسن طاهری از گلستان؛ آقایان رسول فلاحتی و احمدعلی یوسفی از گیلان؛ محمدباقر محمدی از مازندران؛ علی عباسی از استان مرکزی؛ محسن ابراهیمی از هرمزگان و حبیب الله شعبانی موثقی از همدان.

تغییر نمایندگان 6 استان در مجلس ششم خبرگان

یکی از نکات جالب توجه انتخابات مجلس ششم خبرگان، جابجایی صددرصدی نمایندگان برخی استان ها در خبرگان بوده است. به طوریکه در 6 استان البرز، زنجان، سمنان، گلستان، چهارمحال بختیاری و هرمزگان، منتخبان جدیدی روانه مجلس خبرگان ششم شده اند.

نمایندگان منتخب این استان ها حسین ردائی و محمدرضا فلاح تفتی در البرز؛ جواد جعفری در زنجان؛ سیدمحمدمهدی میرباقری در سمنان؛ آقایان کمال آخوند غراوی و سیدمحسن طاهری در گلستان؛ عبدالله کیوانی هفشجانی در چهارمحال بختیاری و محسن ابراهیمی در استان هرمزگان هستند.

کدام چهره های شاخص حذف شدند؟

از سوی دیگر، باید از حذف شدگان انتخابات ششمین دوره از مجلس خبرگان یاد کرد که از راهیابی به خبرگان بازماندند؛ از جمله آنها مصطفی پورمحمدی، حمید حوالی شهریاری، علی رازینی و هادی صادقی از استان تهران.

همچنین صادق آملی لاریجانی نماینده استان مازندران و محسن اسماعیلی، تنها نماینده غیرمعمم تهران، 2 نماینده شاخص مجلس پنجم بودند که نتوانستند آراء کافی برای ورود به خبرگان ششم را کسب کنند.

دیگر کاندیداهای حذف شده، سیدمحمد واعظ موسوی از آذربایجان غربی؛ سیدحسن عابدیان از اردبیل؛ آقایان حمید الهی دوست، عبدالامیر خطاط، مرتضی خوشنویس زاده اصفهانی، محمد عمومی و سید محمدعلی فقیهی از اصفهان؛ عباس شاه رفعتی از ایلام؛ عبدالرسول کجانی از بوشهر؛ آقایان مهدی برزگر، احمد خوانساری، علی رحمانی فرد، علی قریب دوست و سیدصادق محمدی از تهران؛ منصور مظاهری کرونی از چهارمحال بختیاری؛ سیدحسن روحبخش از خراسان جنوبی؛ سید علیرضا صدرحسینی و غللمرضا مغیسه از خراسان رضوی؛ علی اسلامی فر از خراسان شمالی؛ سیدمحمدعلی بلادیان بهبهان پور و عبدالمجید مقامی از خوزستان؛ اسماعیل نوری از همدان؛ محسن فقیهی سرشکی از سمنان؛ احمد احمدی تبار از سیستان و بلوچستان؛ علیرضا پیروزمند از فارس؛ محمد احمدوند و سیدمحمد نجفی یزدی از استان قم؛ سیدمحمدکاظم موسوی نسب از کردستان؛ سیدمحمدباقر خرازی و احمد کوثری از کرمان؛ مهدی خطیبی از کرمانشاه؛ محمدهادی رحیمی صادق از کهکیلویه و بویر احمد؛ علی کاظمی و محمد حسن کلی شیردار از گیلان؛ مهدی سلیمانی تبار از لرستان؛ کاظم سپاسی آشتیانی از مرکزی؛ محمد ابراهیمی و سیدناصر محمدی هنزائی از هرمزگان و آقایان سیدمحمودرضا محصل همدانی و سیدمحمد حسینی نصب از یزد بوده اند.

جواد مجتهد شبستری از آذربایجان غربی؛ عبدالمحمود عبداللهی از اصفهان؛ محسن کازرون از البرز؛ علیرضا اسلامیان از چهارمحال بختیاری؛ مجید تلخابی از قزوین؛ محمد بهرامی خوشکار از کرمان؛ سیدعبدالهادی حسینی شاهرودی از گلستان و غیاث الدین طه حسین از استان همدان نمایندگان فعلی دیگری بودند که علاوه بر آملی لاریجانی و محسن اسماعیلی با مجلس ششم خبرگان رهبری خداحافظی کرده اند.

لیست جامعه مدرسین در تهران رأی آورد

از میان 26 کاندیدای مجلس خبرگان رهبری از حوزه انتخابیه تهران، دو تشکل روحانی جامعه روحانیت مبارز و جامعه مدرسین حوزه علمیه قم، لیست 16 نفره خود را اعلام کرده بودند، که 11 کاندیدا به نام های محمد علی موحدی کرمانی، علیرضا اعرافی، سیدمحمد علی موسوی جزائری، قربانعلی دری نجف آبادی، حسینعلی سعدی، غلامعلی صفایی، محسن قمی، محمود محمدی عراقی، غلامرضا مصباحی مقدم، علی مومن پور و غلامعلی نعیم آبادی میانشان مشترک بوده اند.

در انتخابات 11 اسفندماه با وجود اینکه لیست جامعه مدرسین پیروز میدان رقابت مجلس ششم خبرگان در حوزه انتخابیه تهران بود، اما آراء کسب شده توسط منتخبان نشان داد که تحت تأثیر فضای عمومی، انتخابات 1402 مشارکت پایینی را تجربه کرد.

فاصله آراء انتخابات پنجم و ششم میلیونی شد!

بررسی نتایج شمارش آراء منتخبان مجلس خبرگان ششم بیانگر ریزش رأی شدید نسبت به انتخابات سال 1394 بوده است، به طوریکه فاصله رأی آیت الله اکبر هاشمی رفسنجانی نفر اول انتخابات مجلس پنجم خبرگان در تهران با (2.301.492) رأی در مقایسه با علیرضا اعرافی نفر اول انتخابات مجلس ششم خبرگان در تهران با (888.618) رأی، برابر با 1.412.874 رأی است.

همچنین، آیت الله علیرضا اعرافی نفر اول انتخابات مجلس خبرگان ششم با 888.618 رأی در مقایسه با آراء احمد جنتی نفر آخر انتخابات مجلس خبرگان پنجم با 1.321.130 رأی، 432.512 رأی فاصله دارد. محسن قمی که در انتخابات مجلس پنجم با 2.229.759 رأی در جایگاه پنجم قرار داشت، در این دوره با کسب 888.127 رأی به جایگاه دوم صعود کرده است.

از سوی دیگر، حسن روحانی که در این دوره از انتخاابت خبرگان از سوی شورای نگهبان رد صلاحیت شد، با وجود آنکه در انتخابات مجلس پنجم خبرگان رهبری در تهران با کسب 2.238.166 رأی در جایگاه سوم قرار گرفته بود، در مقایسه با نفر اول منتخبین مجلس ششم خبرگان رهبری یعنی علیرضا اعرافی که 888.618 رأی کسب کرده، 1.349.548 رأی بالاتری داشته است. وی در مقایسه با نفر سوم منتخبین مجلس خبرگان در تهران یعنی حسینعلی سعدی که 796.365 رأی به دست آورده است، نیز 1.441.801 رأی بیشتر داشته است.

در این میان باید از آیت الله محمد امامی کاشانی نماینده تهران در مجلس پنجم خبرگان یاد کرد که چند روز پیش دار فانی را وداع گفت. او در انتخابات پنجمین دوره مجلس خبرگان در سال 1394 با کسب (2.286.483) رأی، دومین جایگاه را در تهران به دست آورده بود که فاصله آراء آن با علیرضا اعرافی نفر اول منتخبین دوره ششم خبرگان در تهران با (888.618) رأی، 1.387.865 رأی است.

پیشتازی کاندیداهای خبرگان

یکی دیگر از نکات قابل توجه در انتخابات 1402، کسب بیشترین رأی در انتخابات مجلس شورای اسلامی و خبرگان توسط آیت الله سید احمد حسینی خراسانی از حوزه انتخابیه خراسان رضوی بود که در با 990.907 رأی رکورد زد.

علیرضا اعرافی با 888.618 رأی و محسن قمی با 888.127 رأی از حوزه انتخابیه تهران در ردیف های دوم و سوم قرار گرفتند.

همچنین آیت الله سید محمد علی آل هاشم از حوزه انتخابیه آذربایجان شرقی نیز با 850.250 رأی رتبه چهارم را به خود اختصاص داد.

در این میان باید از سیداحمد علم الهدی پدر همسر ابراهیم رئیسی رئیس دولت سیزدهم، نام برد که در انتخابات مجلس پنجم خبرگان در سال 1394، 1.235.565 رأی را از آن خود کرده بود. اما در این دوره از انتخابات خبرگان رهبری تنها 746.641 رأی کسب کرده است.

برگزاری آخرین اجلاسیه مجلس پنجم خبرگان

تنها یک روز بعد از نهایی شدن ترکیب مجلس خبرگان ششم؛ یعنی 15 اسفندماه، مجلس خبرگان پنجم آخرین اجلاسیه خود را برگزار کرد و صحن آن میزبان نمایندگانی بود که برخی حضورشان در مجلس ششم قطعی شده بود و برخی دیگر نیز به دلیل رأی نیاوردن، یا انصراف دادن و یا ردصلاحیت شدن، باید با این صحن خداحافظی می کردند.

با وجود آنکه انتظار می رفت آخرین اجلاسیه خبرگان رهبری در دوره پنجم با حضور همه اعضا برگزار شود، اما غیبت چهره‌های خبرساز این دوره در اولین روز این اجلاسیه بسیار پررنگ بوده است.

چنانچه غیبت صادق آملی لاریجانی که بعد از 3 دوره حضور در مجلس خبرگان رهبری، در این دوره از انتخابات از راه یافتن به مجلس ششم خبرگان رهبری باز ماند، در آخرین اجلاسیه مجلس خبرگان دوره پنجم جالب توجه بود.

سیداحمد علم‌الهدی هم از جمله غائبین سیزدهمین اجلاسیه پنجمین دوره مجلس خبرگان رهبری بود. او در انتخابات اخیر از جایگاه نماینده سوم استان خراسانی رضوی در مجلس خبرگان ماندگار شد.

علاوه بر غیبت این چهره ها، آخرین اجلاسیه مجلس خبرگان رهبری دوره پنجم حواشی دیگری نیز به همراه داشت؛ حضور حسن روحانی که صلاحیت او برای حضور در دوره ششم مجلس خبرگان رهبری تایید نشد، گفتگوی صمیمانه او با موحدی کرمانی از جمله حاشیه اجلاس مذکور بود.

از سوی دیگر، آخرین حضور تنها نماینده غیرروحانی مجلس خبرگان؛ یعنی محسن اسماعیلی هم جلب توجه می کرد، آیت الله نورمفیدی نیز آخرین حضورشان در این مجلس را تجربه کردند.

همچنین احمد جنتی نیز آخرین حضور و ریاست خود در مجلس خبرگان رهبری را در آخرین اجلاسیه مجلس پنجم تجربه کرد.

غایبان مجلس پنجم خبرگان / توصیه مهم رهبری به نمایندگان جدید

جدای از حضور و غیاب ها در اجلاسیه آخر خبرگان پنجم، غیبت برخی چهره ها که فوت کرده بودند، مورد توجه قرار گرفت. روی صندلی‌های شماره 9 و 10 این اجلاس به احترام سه عضو فوت شده مجلس خبرگان رهبری در فاصله بین دو اجلاسیه پارچه مشکی کشیده و قاب عکس‌هایی از آیت‌الله محمد امامی کاشانی، آیت‌الله عبدالنبی نمازی و آیت‌الله محمدحسن فاضل گلپایگانی روی این صندلی‌ها گذاشته بودند.

در نهایت اعضای مجلس خبرگان پنجم روز گذشته و بعد از اجلاسیه به محضر رهبر انقلاب رفتند تا برای آخرین بار مخاطب بیانات ایشان از جایگاه نمایندگی این دور از مجلس باشند. رهبر انقلاب وظیفه مجلس خبرگان یعنی تعیین رهبری و مراقبت از حفظ صلاحیت‌های او را مهم‌ترین وظیفه مدیریتی در جمهوری اسلامی دانستند و افزودند: اعضای مجلس خبرگان باید مراقبت کنند که در انتخاب‌های خود اصول ثابت جمهوری اسلامی مورد غفلت قرار نگیرد.

رهبر انقلاب اسلامی در تبیین اصول ثابت و غیرقابل تغییر جمهوری اسلامی خاطرنشان کردند: اصول ثابت همچون اقامه عدل، مبارزه با فساد و ارتقاء سطح معرفت و عمل اسلامی در جامعه، در قانون اساسی، بیانات امام بزرگوار و معارف اسلامی وجود دارد که اعضای خبرگان در انتخاب رهبری باید با ملاحظه و رعایت این اصول ثابت، عمل کنند.

بنا بر گفته سخنگوی مجلس خبرگان رهبری دوره جدید این مجلس در خردادماه آغاز به کار خواهد کرد.

27218

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1881567
ورود 40 نماینده جدید به مجلس خبرگان در انتخاباتی غیررقابتی / آملی لاریجانی رأی نیاورد و رفت، علم الهدی سقوط کرد اما ماند 2
ورود 40 نماینده جدید به مجلس خبرگان در انتخاباتی غیررقابتی / آملی لاریجانی رأی نیاورد و رفت، علم الهدی سقوط کرد اما ماند 3
ورود 40 نماینده جدید به مجلس خبرگان در انتخاباتی غیررقابتی / آملی لاریجانی رأی نیاورد و رفت، علم الهدی سقوط کرد اما ماند 4