دوشنبه 5 آذر 1403

پایان انتخابات و آغاز اجرایی شدن انتظارات مردم

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
پایان انتخابات و آغاز اجرایی شدن انتظارات مردم

تهران - ایرنا - شمارش آراء با پایان یافتن رأی‌گیری از مردم در برخی از حوزه‌های انتخابیه آغاز شده‌است تا 290 تن از منتخبین به‌عنوان نماینده به مجلس یازدهم راه یابند. انتخاب اصلح از میان نامزدها موجب تحرک و شتاب بخشیدن به تلاش ها و ارایه راهکارهای موثر برای غلبه بر مشکلات و قوی تر شدن ایران در مقابله با تهدیدها و فشارهای دشمنان خواهد شد.

پس از خلق حماسه‌ای که دوم اسفند1398 خورشیدی مردم ایران با حضور در پای صندوق های رأی و انتخاب نامزدهای نمایندگی مورد نظرشان آفریدند، امروز همه نگاه‌ها به سوی منتخبان نهایی یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی دوخته شده تا ببینند چه افرادی از چه گروهایی حائز اکثریت آراء شده اند و آیا پس از ورود به مجلس وعده های داده شده در دوره تبلیغات انتخاباتی خود را به مرحله اجرا خواهند رساند؛ وعده هایی که در برخی موارد فراتر از حیطه مسئولیت نمایندگی مجلس دیده می شد و اجرا آن یا غیر ممکن بود یا به این سادگی امکان پذیر نیست. همزمان با انتخابات مجلس شورای اسلامی انتخابات میان‌دوره‌ای مجلس خبرگان نیز در تهران، خراسان شمالی، خراسان رضوی، فارس و قم برگزار شد.

اردوگاه اصلاح‌طلبان 

آسیب شناسی، موانع، توصیه ها و راهبردهای انتخاباتی

روزنامه ایران در یادداشتی با عنوان «آغاز مرحله جدید» آورده است: انتخابات انجام شد و مرحله اول آن به پایان رسید. طبعا مجلس آینده با نمایندگان جدیدی شکل خواهد گرفت. دوره‌های انتخاباتی همواره محلی بوده است برای مجادله و دعواهای سیاسی. برخی از افراد ساده‌نگر این مجادلات را برای جامعه مفید نمی‌دانند و خود را در مقام مصلح کل و خدمتگزار واقعی معرفی می‌کنند و حتی می‌کوشند که امر سیاست را به مجادلات بی‌ثمر و بی‌پایان تقلیل دهند و آن را تخطئه کنند. در حالی که جامعه مدرن که با حضور همه مردم در میدان سیاست همراه است، معنای سیاست همین تقابل‌ها و تعارض‌ها البته در چارچوب قانون است. هیچ کس هم نمی‌تواند خود را منزه جلوه دهد و فراتر از این اختلافات سکنی گزیند. سیاست، عینی‌ترین و ملموس‌ترین محل حضور شهروند جدید برای تعیین سرنوشت و تأمین منافع مشروع خویش است، محل تلاقی منافع، سیاست‌ها و برنامه‌ها است. بنابراین و به ناچار محلی است برای مجادله، که گاه‌گاه از حدود عرفی و مورد انتظار نیز فراتر می‌رود.

روزنامه ایران در بخشی دیگر از گزارشی با عنوان «رأی به مجلس جدید» آورد: جمعه دوم اسفندماه هم به تقویم انتخاباتی کشور اضافه شد. روزی که مردم با حضور در پای صندوق‌های رأی، سنگ بنای یازدهمین مجلس شورای اسلامی را گذاشتند. البته روز گذشته علاوه بر انتخابات مجلس یازدهم، انتخابات میان دوره‌ای مجلس خبرگان رهبری در 5 استان کشور هم برگزار شد. صبح دیروز و از ساعت 8 صبح رأی‌گیری از مردم آغاز شد و به سیاق هر ساله رهبر معظم انقلاب در لحظات ابتدایی رأی خود را به صندوق انداختند. بسیاری از مسئولان هم در همان ساعات اولیه به پای صندوق‌های رأی رفتند و همزمان از مردم هم دعوت کردند که در انتخابات مشارکت پرشوری داشته باشند.

در قسمتی از یادداشت غلامعلی رجایی با عنوان «مردم با انتخابات قهر نکردند» در روزنامه اعتماد می خوانیم: انتخابات دوره یازدهم مجلس شورای اسلامی و اولین میان‌دوره‌ای دوره پنجم مجلس خبرگان رهبری، روز گذشته برگزار شد و باز هم مردم در این عرصه حضور پیدا کرده و نشان دادند که با صندوق‌های رای قهر نکرده‌اند. هر چند در مورد کیفیت و کمیت برگزاری انتخابات و آرای مردم بیان چند نکته ضروری است. اول اینکه به هر حال دست به دست شدن قدرت بخشی از دموکراسی و تحقق آن است. اگرچه نقش شورای نگهبان در گرفتن فرصت رقابت از اصلاح‌طلبان به عنوان اتفاقی که باعث شد آنها پیش از برگزاری انتخابات عرصه رقابت و انتخابات را واگذار کنند، نمی‌توان نادیده گرفت. در واقع نظارت شورای نگهبان در این دوره باعث شد، اصلاح‌طلبان عملا از حضور چهره‌های شاخص محروم شوند. البته معدودی از نمایندگان فعلی مجلس پس از فرآیندی بالاخره تایید صلاحیت شدند اما به خصوص در شهرستان‌ها امکان رقابت اندک یا اساسا وجود نداشت. بنابراین اگرچه برای بالانس قدرت باید چرخش و دست به دست شدن را بپذیریم اما در این دوره نقش شورای نگهبان در به مرخصی اجباری فرستادن اصلاح‌طلبان انکارناپذیر است.

روزنامه اعتماد در قسمتی از یادداشتی دیگر به قلم محمد پارسا با عنوان «مجلس جدید، کارت انرژی» آورده است: انتخابات به عنوان یکی از مهم‌ترین جلوه‌های زندگی سیاسی در عصر حاضر است. با گذشت 4 دهه از پیروزی انقلاب اسلامی هنوز ادبیات علمی قابل توجهی در این باره شکل نگرفته و بسیاری از جنبه‌های مختلف آن بر ما پوشیده است و متاسفانه چیزی که شاهد آن هستیم این است که دوره‌های مختلف مجلس و روسای جمهوری مختلف برای مردم و سطح رفاه زندگی آنها و عدالت اجتماعی مطلوب نبوده است. باید بدانیم شکوفایی سیاسی و رشد اقتصادی هر ملت در گروی چگونگی استفاده و بهره‌برداری از مزیت‌های نسبی خود در راستای کسب رفاه بیشتر است. مجلس جدید باید بداند اگر می‌خواهیم الگویی برای کشورهای منطقه شویم اما نتوانیم با این همه منابع زیرزمینی، وضعیت مطلوب‌تری در سطح زندگی مردم ایجاد کنیم چگونه می‌توانیم تغییراتی در مسیر اقتصادی کشورمان ایجاد کنیم. یکی از موضوعات مهمی که می‌تواند زمینه‌های افزایش سطح رفاه زندگی مردم را ایجاد کند، تغییر در نظام یارانه‌های انرژی با دادن کارت انرژی است.

در بخشی از یادداشت روزنامه دنیای اقتصاد به قلم محمود صدری با عنوان «مجلس آینده و بایدهای بنیادی» می خوانیم: انتخابات دوره یازدهم مجلس شورای اسلامی برگزار شد. انتخابات پرهیاهویی بود: از هیاهوی تایید و رد صلاحیت‌ها تا مناقشه‌های فراوان بر سر فهرست‌های انتخاباتی و وعده‌های شگفت‌انگیز نامزدها و سرانجام معرکه‌های نامتعارف برخی نامزدها در گوشه‌وکنار کشور. مجلس آینده احتمالا نوآمدگان پرشمار خواهد داشت و آن‌گونه که از شعارهای انتخاباتی برمی‌آمد، طبعا سودای طرح نو افکندن و تحقق وعده‌ها متاع رایج آن خواهد شد.

روزنامه آفتاب یزد در قسمتی یادداشتی به قلم مجید ابهری با عنوان «وعده‌های رئیس‌جمهور به زنان» آورده است: در میان وعده‌های انتخاباتی به جز وعده‌های عمومی‌که شامل حال همه ملت می‌شد به بخش‌هایی از جمعیت جامعه از جمله زنان و جوانان وعده‌های خاصی داده شد. در مورد جوانان گفتنی بسیار است و باید در موقع خود به آنان پرداخت اما در مورد زنان با توجه به سخنان رئیس‌جمهور در کنفرانس زنان که گفته بود:«من می‌خواستم وزیر زن معرفی کنم اما نشد» باید بگویم که از وعده‌های انتخاباتی او وعده وزیر زن در کابینه قبل و فعلی بود. اما آقای رئیس‌جمهور اشاره نکردند که چرا نشد و چه کسانی مانع بودند. آیا ایشان وزیر زن و کاندیدای وزارت به مجلس معرفی کردند و مجلس مخالفت کرد؟ غیر از سه مشاور زن که ایشان در دولت خود دارند کدام وزیر زن به مجلس معرفی شده که حالا جواب منفی گرفته است. موضوع برتری زنان یا مردان نیست موضوع این واقعیت است که بانوان کشور بعد از انقلاب اسلامی‌توانمندی‌های فرهنگی، تخصصی و علمی‌خود را در زمینه‌های مختلف به جهانیان ثابت نمودند. متاسفانه این عبارت ناراحت‌کننده می‌خواستیم اما نشد باعث گردیده که بسیاری از گفته‌ها و وعده‌ها، جای خود را به وعده‌های انجام نشدنی بدهند.

این روزنامه همچنین در مطلبی دیگر با عنوان «تصمیم‌گیری درباره همه ناتمام‌ها» نوشته است: با نزدیک شدن به روزهای منتهی به فعالیت مجلس دهم، لزوم بررسی عملکرد مجلس دهم جهت یافتن ایرادات و ریشه‌یابی آنها، برای تشکیل مجلسی کارآمد، بیش از پیش احساس می‌شود. در همین راستا گزارش عملکرد کمیسیون‌های مجلس شورای اسلامی امری ضروری به نظر می‌رسد. طرح‌ها و لوایح مرتبط با مدیریت شهرداری‌ها و شوراهای شهر و روستا و همچنین طرح‌ها و لوایح مرتبط با انتخابات مجلس یا شوراهای اسلامی به کمیسیون امور داخلی کشور و شوراها، ارجاع می‌شود. به همین دلیل این کمیسیون از کمیسیون‌های مهم و تاثیرگذار مجلس است و می‌تواند اثر بسزایی در توسعه شهرها و روستا داشته باشد و به رفع مشکل تعارض منافع و عدم‌شفافیت در انتخابات‌ها کمک کند. اما با نگاهی به کارنامه عملکرد این کمیسیون و بررسی طرح‌ها و لوایح بررسی شده در این دوره به نظر می‌رسد از این فرصت استفاده مناسبی نشده است. بر اساس آیین نامه داخلی مجلس شورای اسلامی، کمیسیون امور داخلی کشور و شوراها، برای انجام وظایف محوله در محدوده سیاست داخلی، شوراها، امور غیرعمرانی شهرداری‌ها و ثبت احوال تشکیل شده است.

روزنامه ابتکار در بررسی پوشش جهانی انتخابات ایران در گزارشی با عنوان «دموکراسی ایرانی از نگاه رسانه‌های بین‌المللی» آورده است: یازدهمین انتخابات مجلس شورای اسلامی از آنجا برای کشورهای خارجی اهمیت دارد که به سبب جایگاه مهم مجلس در فرآیندهای سیاسی و قانون‌گذاری ایران، ترکیب نمایندگان به میزان قابل ملاحظه‌ای بر روند سیاست خارجی نیز تاثیرگذار خواهد بود. این امر در حالی رقم می‌خورد که منطقه خاورمیانه با بی‌سابقه‌ترین تنش‌ها روبهرو است و به میزان معناداری سطح برخوردها میان ایران و ایالات متحده به خصوص پس از ترور سردار شهید قاسم سلیمانی افزایش یافته است. روز گذشته پوشش انتخابات مجلس ایران در حالی توسط رسانه‌های بین‌المللی صورت گرفت که خبرنگار شبکه الجزیره با اشاره به برخی از چالش‌ها نظیر تحریم‌های خارجی، مشکلات اقتصادی و نیز ردصلاحیت‌ها، اعلام کرد که هرچند این موارد ممکن است در میزان مشارکت مردمی تاثیرگذار باشد، اما اکثر رایدهندگانی که ما از آنها علت حضورشان را در پای صندوق رای جویا شدیم، پاسخ دادند که هدف اصلی آنها حمایت از جناح خاصی نیست بلکه برای حمایت از اصل نظام جمهوری اسلامی پای صندوق‌های رای آمده‌اند.

خبرگزاری ایسنا گزارش داد: یازدهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی روز جمعه 2 اسفند 1398 با رای‌گیری در 55 هزار شعبه اخذ رای در سراسر ایران برگزار و نتایج 59 حوزه انتخابیه مشخص شده است. طبق اعلام سید اسماعیل موسوی سخنگو و دبیر ستاد انتخابات کشور نتایج شمارش آراء در 59 حوزه انتخابیه یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی تا ساعت 10:45 صبح شنبه 3 اسفند 1398 اعلام شد. بر اساس نتایج شمارش آرای حوزه‌های انتخابیه بیجار استان کردستان، میانه استان آذربایجان‌شرقی و لنجان استان اصفهان، کاندیداهای این حوزه‌ها موفق به کسب حد نصاب یک‌پنجم آرای صحیح نشدند و انتخابات در این حوزه‌ها به مرحله دوم کشیده شده است.

علی یونسی، مشاور ویژه رئیس جمهوری در امور اقوام و اقلیت‌های دینی و مذهبی در گفت وگو با پایگاه خبری جماران، اظهار داشت: انتخابات نماد مردم سالاری است. جمهوری یعنی اراده و انتخاب مردم؛ و انتخابات هم در واقع نشانه و نماد جمهوریت نظام است. هرچه مردم بیشتر شرکت کنند باعث تقویت جمهوری اسلامی است. مردم باید تلاش کنند نمایندگان واقعی خودشان را پیدا کنند؛ تا مجلسی قوی و شجاعی داشته باشیم. امام راحل حدود 10 سال مردم را به مشارکت در انتخابات و تعیین سرنوشت خودشان دعوت کرد. امام (ره) همواره به مردم می فرمود این نظام متعلق به خودتان است؛ با اراده شما جمهوری اسلامی تشکیل شد. همه مقامات جمهوری اسلامی، بدون استثناء، مستقیم یا غیر مستقیم با اراده ملت انتخاب می شوند و حتی انتصابات هم به رای مردم مربوط می شود. این توصیه امام (ره) بود و خواهش ما این است که نظر امام (ره) را فراموش نکنیم.

روزنامه ابتکار در قسمتی از یادداشتی به قلم محمدعلی وکیلی با عنوان «این نیز بگذشت» آورده است: انتخابات مجلس یازدهم هم به پایان رسید. میدانید که من و پارهای از دوستان اصلاحطلب در این مدت هرچه در چنته داشتیم رو کردیم تا ملت با صندوق رای قهر نکنند. ما تلاشمان را کردیم که نشان دهیم خیری در تحریم انتخابات نیست. هیچ انتخاباتی تا به حال اینگونه سخت نبود. نمیدانید دیدن رنگ و رخسار مردم معترض اما حاضر در صحنه چقدر سخت بود. اصلا صحنه خیلی ناجوانمردانه چیده شده بود؛ مردم پریشان و ناامید، رقیب خروشان و پرامید، و البته هجوم لشکر خودی از پشت سر! هر روز از اول صبح تا نیمههای شب به سخنرانی و مناظره با رقیب مشغول بودیم. توزین نامتوازن امکانات و رسانه، البته این رقابت را سخت نابرابر کرده بود. البته پارهای از رسانههای خودی نیز برای رقیب سنگ تمام میگذاشتند!

روزنامه مردم سالاری در گزیده ای از یادداشتی به قلم موسی حسن وند با عنوان «چرا مجلس در راس امور نیست؟» آورده است: جهان در حال مبتذل شدن است. در موسیقی، سینما، ادبیات و این آخری... سیاست! چگونه می‌شود به اصالت ابتذال باور نداشت، وقتی کسی مانند «ترامپ» در جایگاه «جفرسون» و «لینکلن» نشسته و «بوریس جانسون» به جای «چرچیل» حکم می‌راند؟ این روزها به سعی شبکه‌های اجتماعی، مهوع‌ترین تصویر را از بعضی سیاستمداران (که باید سمبل خرد، تعقل، گفتگو، منش و رفتار باشند) شاهد هستیم. یکی تا گردن در برف خوابیده، یکی قرار است با تفنگ به جنگ مفسدان برود و یکی افتتاحیه‌ای در سطح المپیک می‌گیرد، یکی در ستادش آواز می‌خواند و دیگری با جمع کردن چند نفر به نام دانشجو، وعده‌هایی می‌دهد که همه دولت‌های پیش و پس از انقلاب در برآورده کردن آن ناتوانند و این نمایش مبتذل، هربار با شکلی فجیع‌تر از گذشته در حال تکرار است.

در یادداشتی به قلم صادق زیباکلام در روزنامه شرق آمده است: حدس و گمانه‌زنی‌های بسیاری پیش از انتخابات وجود داشت که در انتخابات مجلس یازدهم، طیفی از جریانات خاص وابسته اصولگرایان، پیروز می‌شوند. شواهد و قرائن اولیه و اینکه بدنه اجتماعی اصلاح‌طلبان، شور و اشتیاق چهار سال پیش را تکرار نکرد، آن حدس و گمانه‌زنی‌ها را به یقین تبدیل کرده و به احتمال بسیار زیاد و با توجه به نوع ردصلاحیت‌ها که تعداد زیادی از کرسی‌ها را فاقد رقابت کرده بود، عمده نامزدهای این طیف، وارد مجلس یازدهم خواهند شد. طیفی از اصولگرایان جوان‌تر، اعضای جبهه پایداری و طرفداران محمود احمدی‌نژاد، اکثریت این اعضا خواهند بود. نخستین ملاحظه‌ای که باید به آن پرداخت، نحوه تعامل مجلس یازدهم با روحانی است. بی‌تردید روزهای بسیار دشواری در انتظار دولت است.

رصد جریان رقیب

روزنامه مردم سالاری در قسمتی از گزارشی با عنوان «حضور دوباره مردم پای صندوق‌های رأی» آورده است: دیروز در سراسر کشور، انتخابات یازدهم مجلس و در برخی شهرها اولین میاندوره‌ای پنجمین دوره مجلس خبرگان رهبری برگزار شد. آیت‌الله سید ابراهیم رئیسی در نخستین ساعات برگزاری انتخابات یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی با حضور در مسجد شیشه در خیابان شیخ‌هادی تهران، رای خود را به صندوق انداخت. آیت‌الله رئیسی را در زمان رای‌دادن، غلامحسین اسماعیلی رئیس حوزه ریاست و سخنگوی دستگاه قضا همراهی می‌کرد. رئیس قوه قضائیه پس از انداختن رای خود به صندوق در جمع خبرنگاران انتخابات را مهمترین نماد مردم‌سالاری دینی و جلوه رای و اراده ملت دانست و تاکید کرد: انتخابات بهترین پادزهر در مقابل توطئه‌ها و فتنه‌های دشمن است.

اردوگاه اصولگرایان

توصیه ها، برنامه ها، وعدها و برنامه‌های انتخاباتی

روزنامه خراسان در قسمتی از گزارشی با عنوان «پایان رقابت، نوبت خدمت» آورده است: سرانجام ماراتن انتخابات مجلس یازدهم هم به پایان رسید و از ساعات پایانی شب گذشته ناظران و مجریان برگزاری انتخابات مشغول شمارش آرای مردم شدند. به این ترتیب با طی شدن مرحله ای که مردم در آن اثرگذار بوده و نقش اصلی را با رای خود ایفا کرده اند، حالا نوبت خدمت به مردم رسیده است. مردمی که بار دیگر نشان دادند در برابر تهدیدها و تحقیرها ساکت نیستند و با حضورشان پای صندوق هایی به بزرگی ایران، جواب همه دشمنان را می دهند. روز گذشته بار دیگر میلیون ها ایرانی علاقه مند به سرنوشت و امنیت کشورشان پای بیش از 55 هزار صندوق رای در سراسر کشور اندکی زمان گذاشتند تا آینده ای را بسازند که برای فرزندان خود آرزو می کنند.

روزنامه رسالت در قسمتی از گزارشی با عنوان «وکالتی برای 1400 روز» آورده است: انتخابات یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی در حالی به پایان رسید که ایرانیان بار دیگر شور و شعور خود را به نمایش گذاشتند و نشان دادند فارغ از تمام کاستی هایی که در کشور وجود دارد، پیروی از ولایت فقیه و رهبری معظم انقلاب اسلامی همچنان در سرلوحه تصمیم گیری های آنان قرار دارد. در تمامی 16 ساعتی که انتخابات مجلس یازدهم در شعبات اخذ رای در سراسر کشور در حال برگزاری بود حضور مردم به نحو چشمگیری نشان از حساسیت آنان نسبت به آینده داشت و پیر و جوان، زن و مرد با بینشی انقلابی و بصیرتی دینی از حق رای خود دفاع کرده و نمایندگان مدنظر خود را با برگه های رای تا صندوق ها همراهی کردند.

این روزنامه همچنین در یادداشتی به قلم سیدمحمد بحرینیان با عنوان «انتخابات، مشارکت، صلاحیت» آورده است: در تاریخ پرشکوه انقلاب اسلامی، دومین روز ماه آخر سال، به نام مردم ثبت شد. آنچه برای ملت ما عادی و طبیعی است، روزگاری در این کشور نشدنی به نظر می رسید و همین حالا در بسیاری از کشورهای منطقه، برای مردم به آرزو می ماند. تنها کافی است به همین حقیقت بنگریم که انتخابات دیروز، در 41 سالی که از انقلاب اسلامی می گذرد، انتخابات 37 ام بود. دراین باره گفتنی هایی هست: یک. در چند هفته گذشته، اغلب رسانه های فارسی زبان خارجی، مردم را به عدم شرکت در انتخابات دعوت کردند و گاهی حتی پا را از دعوت فراتر گذاشته و با توهین به رای دهندگان، یا با تهدید مردم و ترساندن آن ها از عواقب رای دادن، برای کاهش مشارکت مردم در انتخابات هر دست و پایی که می توانستند زدند. جالب است بدانید کشورهایی که معمولا مشی و روش شان، مداخله در امور سایر کشورهاست، هیچ گاه در انتخابات برخی از کشورها مداخله نکرده اند و این خود بالاترین دلیل بر تاثیر رای و اراده مردم است. رسانه دولتی انگلیس که این دور، مردم را دعوت به عدم مشارکت کرد، همان است که در سال 94، مردم را به رای ندادن به چند فقیه برجسته در انتخابات خبرگان رهبری و رای به جریان رقیب تشویق می کرد، تا جایی که فهرست کذایی به لیست انگلیسی معروف شد. آن ها که ساز پای صندوق نیامدن کوک می کنند، خودشان بهتر از همه می دانند که رای، ناموس جمهوری اسلامی است و اگر قرار بود به دقت خوانده نشود و موثر نباشد، دیگر دعوت به عدم مشارکت معنادار نبود.

خبرگزاری فارس در گزارشی نوشته است: بر اساس نتایج غیر رسمی دو نامزد جبهه نیروهای انقلاب و یک اصلاح طلب پیروز انتخابات مجلس در سه حوزه کهگیلویه و بویراحمد شدند. با پایان رأی‌گیری و شمارش آراء در حوزه‌های انتخابیه کهگیلویه و بویراحمد دو نامزد جبهه ائتلاف نیروهای انقلاب و یک اصلاح‌طلب از سه حوزه انتخابیه این استان پیروز شدند. سید محمد موحد با کسب 78 هزار و 900 رأی از مجموع 142هزار و 200 رأی مأخوذه منتخب مردم حوزه انتخابیه کهگیلویه، چرام، لنده و بهمئی و برای ششمین بار راهی بهارستان شد. مهدی روشنفکر با کسب 64 هزار و 250 رأی حائیز بیشترین رأی در حوزه انتخابیه بویراحمد و دنا شده است. همچنین غلامرضا تاجگردون در حوزه گچساران و باشت 38 هزار و 152 رأی کسب کرد و به کرسی خانه ملت رسید.

روزنامه کیهان در گزارشی با عنوان «مردم با رأی خود قاتل شهید سلیمانی را تیرباران کردند» نوشته است: یازدهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی و اولین میاندوره‌ای پنجمین مجلس خبرگان رهبری با حضور همه گروههای سیاسی و مشارکت گسترده مردم برگزار شد. تفاوت اولین انتخابات در چله دوم انقلاب اسلامی با سایر انتخابات در دوره‌های گذشته در این بود که ملت آگاه ایران در ادامه نقش‌آفرینی‌های اخیر این دوره از حیات نظام اسلامی در 22بهمن امسال و مراسم تشییع پیکر شهید سپهبد سلیمانی، همایش وحدت را رقم زدند و این بار با رأی خود قاتل سردار ایران را تیرباران کردند. روز گذشته، دوم اسفند 98، یکی دو ساعت از آغاز فرآیند برگزاری یازدهمین دوره انتخابات مجلس و میاندوره خبرگان نگذشته بود که شعب اخذ رأی در سراسر کشور شاهد صفوف گسترده مردم بود.

روزنامه کیهان در یادداشتی با عنوان «فردای انتخابات چه باید کرد؟» نوشته است: انتخابات دیروز در حالی در آرامش و امنیت کامل برگزار شد که فارغ از میزان مشارکت و نتیجه آن، نفس برگزاری یک انتخابات سالم، منظم و رقابتی در غرب آسیا دستاورد و موفقیتی بزرگ است. در این منطقه بسیاری از کشورها اساسا نه چیزی به نام انتخابات دارند و نه نسبت به آن احساس نیاز می‌کنند. چند سال پیش دکتر حنان الفتلاوی نماینده وقت پارلمان عراق در واکنش به اظهارات مداخله‌جویانه سفیر عربستان سعودی گفته بود: «سفیر کشوری به ما آموزش دموکراسی می‌دهد که آخرین انتخابات کشورشان زمانی برگزار شد که از هر قبیله‌ای یک نفر را انتخاب کردند تا پیامبر اسلام (ص) را به قتل برسانند!». برگزاری 37 انتخابات طی 41 سال از سوی جمهوری اسلامی ایران در چنین منطقه‌ای، وضعیتی نادر و برای هر ایرانی مایه افتخار است.

پایگاه خبری تابناک در گزارشی با عناوین «30 کاندیدای ائتلاف اصولگرایان پیشتاز انتخابات مجلس در تهران / قالیباف، میرسلیم و آقاتهرانی نفرات اول تا سوم / انتخابات در تهران به دور دوم نمی‌رود» آورده است: میزان آرای کسب شده از سوی لیست وحدت اصولگرایان در این شعبه و برخی شعباتی که صرفا زمزمه‌هایی در خصوص میزان آرا از آن‌ها به گوش می‌رسد، حکایت از برد احتمالی و بی چون و چرای اصولگرایان دارد؛ تا جایی که به احتمال خیلی قوی، ترکیب نمایندگان تهران که در دور دهم مجلس تمامی اصلاح طلب بودند، برای مجلس یازدهم تماما اصولگرا خواهند شد و 100 درصد نمایندگان پایتخت تغییر خواهند کرد... نتایج غیر رسمی و اخباری که از شمارش آرا در تهران تاکنون به دست آمده، حکایت از پیشتازی هر سی کاندیدای لیست شورای ائتلاف نیروهای انقلاب (لیست وحدت) داشته و فاصله معناداری بین آن‌ها و رقیب، یعنی اصلاح طلبان وجود دارد.

رصد جناح متقابل

روزنامه خراسان در گزارشی آورده است: «محمدرضا عارف» رئیس فراکسیون امید مجلس به همراه همسرش رای خود را در حسینیه جماران به صندوق انداخت. وی ضمن اشاره به این که ایران مردمی‌ترین حکومت را دارد، تصریح کرد: اهمیت و نقش حضور مردم در انتخابات مشخص است و ما در جای جای قانون اساسی این وضعیت را می‌بینیم.» «علی مطهری» نماینده کنونی مجلس و از ردصلاحیت‌شدگان این دوره رای خود را در صندوق حسینیه ارشاد انداخت. «محمود صادقی» نماینده رد صلاحیت شده مجلس دهم که انتقادهای بسیاری هم به عملکرد شورای نگهبان داشت، در حساب توئیتر خود از حضور در انتخابات خبر داد. الیاس حضرتی نماینده رد صلاحیت شده مردم تهران، محمدرضا تابش نماینده مردم اردکان، سیدمحمد ابطحی، محمد اشرفی اصفهانی و قدرتعلی حشمتیان هم از دیگر چهره‌هایی بودند که در پای صندوق‌های رای حاضر شدند. خبرنگاران خارجی از اروپا، آمریکا و شرق آسیا حضور پر تعدادی در این انتخابات داشتند و به ویژه در شعبه حسینیه ارشاد این حضور و مصاحبه های متعدد آن ها با شخصیت های سیاسی و مردم بیش از جاهای دیگر به چشم می آمد. قطعا برخی از این خبرنگاران گزارشگرانی نیز برای سرویس های امنیتی کشورهای خود خواهند بود و این حضور را در عین همه تهدیدها و فشارها گزارش خواهند کرد.

روزنامه کیهان در گزارشی با عنوان «پیش‌بینی عضو حزب اعتماد ملی از انشعاب در جبهه اصلاحات» نوشته است: یک روزنامه اصلاح‌طلب با وجود رقابت چند فهرست انتخاباتی اصلاح‌طلب پیش‌بینی کرد این طیف تبدیل به اقلیت در مجلس یازدهم شود. روزنامه آرمان نوشت: اصلاح‌طلبان که قبل از آغاز ثبت‌نام با آمدن و نیامدن، شرکت کردن و شرکت نکردن در انتخابات، به سنجش فضای موجود از میزان مقبولیت و جایگاه خود در جامعه به خاطر حمایت از دولت آقای روحانی با قول‌های انجام نشده بسیار در شعارهای تبلیغاتی انتخابات ریاست جمهوری و نحوه مدیریت دولت برآمده از حمایت و رأی اعتماد آنها در مجلس می‌پرداختند، با تردید در تعداد تأیید و رد صلاحیت‌های نیروهای خود، با طرح عدم حضور و شرکت در انتخابات در صورت عدم تأیید صلاحیت کاندیداهای آن جناح، تاکتیک فشار بر نهادهای مسئول را در انتخابات برای حضور بیشتر و ایجاد شور انتخاباتی و در نتیجه حضور بر صندلی‌های سبز مجلس، پس از کش و قوس‌های فراوان با تصور مساعد بودن شرایط با اعلام نتیجه نهایی و برخلاف اعلام قبلی شورای سیاستگذاری اصلاح‌طلبان مبنی بر اینکه، در تهران لیستی نخواهند داشت، اقدام به تهیه لیستی، مرکب از تعدادی از نمایندگان فعلی، قبلی و ناشناخته‌های دیگری کردند که جز تعداد اندک شماری، کمتر از انگشتان یک دست، گذشته از ناشناخته بودن افراد لیست تهیه‌شده، اکثریت کاندیداهای شناخته‌شده بر خلاف ادعاهای مطرح‌شده، نشان داده‌اند که نه در حوزه قانونگذاری و نه در شعارهای تبلیغاتی گذشته خود از کارآمدی مورد انتظار موکلان برخوردار نبوده و اصلاح‌طلب واقعی نبوده‌اند و اصلاح‌طلبانی بوده‌اند بر روی لیست؛ اصلاح‌طلبان کاغذی.

*س_برچسب‌ها_س* *س_پرونده خبری_س*